Fesztivál

Budapesti Wagner-napok 2023

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2023. június 15. (csütörtök) 18:00 - 2023. június 21. (szerda) 22:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

A Müpában 2023 kora nyarán is zenés színpadi remekművekkel várják a klasszikus zene szerelmeseit. Változatos a Budapesti Wagner-napok ez évi programja: A nürnbergi mesterdalnokok, a hagyományos Ring-produkció és a Parsifal koncertszerű előadása mellett a hajdani bravúros Beckmesser, Bo Skovhus Mahler-estje is gazdagítja a kínálatot.


Thomas Johannes Mayer formátumos Hans Sachsa mellett AJ Glueckert Walter lovagja, és persze kiváló hazai énekesek: Bretz Gábor, Pasztircsák Polina, Ulbrich Andrea fellépése teszi sokat ígérővé Michael Schulz egy évtizede nagy sikert aratott, s most újból látható Mesterdalnokok-rendezését – az előadást a Deutsche Oper am Rhein élén álló Axel Kober vezényli. A hallatlanul sokoldalú Bo Skovhus a szólistaként is nagyszerű Stefan Vladar zongorakíséretével a Wagnert csodáló és műveit elhivatottan vezénylő Gustav Mahler dalait szólaltatja meg.


A Ring négy estéje ezúttal is szellemi zarándokútnak ígérkezik, a mi korunkat is érzékenyen érintő kérdésekkel, a megújítva megőrzött legendás rendezés minden szépségével és olyan énekesekkel, mint Wotanként a monumentális Günther Groissböck (akit a Siegfried Vándoraként a világhírű lett basszbariton, Egils Silins vált fel), Loge szerepében a Müpa közönségének kedvence, Christian Franz, Alberich alakítójaként büszkeségünk, a formátumos Kálmán Péter, Brünnhildeként a felejthetetlen Iréne Theorin – és persze karmesterként, a produkciók szellemének meghatározójaként a széles látókörű és végtelenül érzékeny Fischer Ádám.


És a záró esemény? Amikor a koncertszerű Parsifal-produkciót hallgatva a címszereplő, Stuart Skelton kristályos orgánumában gyönyörködünk, visszagondolhatunk a kezdetekre is, hiszen e művel indult útjára 2006-ban a Budapesti Wagner-napok, amely azóta fogalommá lett az operajátszás világában.