Fesztivál

Faludi Ferenc Akadémia őszi filmklubja

Elmarad
Párbeszéd Háza
2020. szeptember 30. (szerda) 18:45 - 2020. december 16. (szerda) 21:00

Helyszín:

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 20.

Azért hozták létre 2004-ben az Uránia Nemzeti Filmszínházban a dokumentumfilm-
klubot (váltakozva a játékfilmes klubbal), hogy fórumot teremtsenek a dokumentumfilm műfajának, jelentős filmjeinek és alkotóinak, és kapcsolatokat építsen a szakma és a közönség között, másrészt azért, hogy minőségi alternatívát kínáljanak, harmadrészt a közösségi élet fejlesztéséért. A  filmklub különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy rég elfedett, időnként dobozba zárt filmeket vetítenek újra, hanem minden esetben meghívják a film alkotóját, a téma szakértőjét, esetleg szereplőit. A szándék szerint a filmklub ízelítőt ad a magyar dokumentumfilm elmúlt 50 évéből.
A vetítést követő beszélgetéseken azt a kérdést is vizsgálják, hogy van-e létjogosultsága a dokumentumfilmeknek, illetve miért hiányzik mindennapjainkból ez a műfaj, amely a társadalomnak állít tükörképet. A filmklub igyekszik a társadalmi események, kulturális évfordulók időpontjait figyelembe venni filmjei választásaival.
A cél a látogatók filmes ismereteinek kiszélesítése a magyar  dokumentumfilmekben, és a könnyebb eligazodás a filmek által bemutatott társadalmi valóságban. Az alkotók a filmen túl rendszerint körvonalazzák a filmes helyzetet, és az általuk tapasztalt társadalmi valóságot.