Fesztivál

Világsakkfesztivál 2019

Polgár Judit házigazda
Magyar Nemzeti Galéria
2019. október 12. (szombat) 10:00
Ingyenes

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

2019. október második szombatján, a sakk ünnepén idén is megnyitja kapuit a Világsakkfesztivál. Október 12. ebben az évben még különlegesebb lesz, hiszen idén ünnepli 5. születésnapját a Világsakkfesztivál, amely ebből az alkalomból egy kivételes helyszínen, még több különleges programmal várja az érdeklődőket. A Nemzeti Galéria patinás falai között olyan színes, szórakoztató s változatos programokkal készülnek, amelyeken keresztül a sport, művészet, oktatás és tudomány jegyében - négytől százéves korig - mindenki számára megmutatkozik a sakk 1000 arca.


Kézműves foglalkozás, sakkédesség készítés, zenés színpadi produkciók és további érdekes családi programok várják az érdeklődőket, míg a sakksport szerelmesei részesei lehetnek az igazi sakkcsemegének számító sakkszimultánoknak. A tavalyi sikerre tekintettel ismét megrendezésre kerül az amatőr versenyzők részére a Chess Challenge, a legkisebb sakkrajongók pedig a Sakkpalota Kupán próbálgathatják szárnyaikat. 2019-ben elsőként rendezik meg, a „Future Champions of Europe” elnevezésű versenyt, ahol tehetséges magyar és európai fiatalok között keresik a jövő bajnokait. Az online verseny ismét sok izgalmat rejtegethet magában a kihívásokat kedvelő sakkszerető közönségnek. A Csontváry Sakk Kávéházban, pedig a kultúra és sakk találkozásának lehetnek tanúi a látogatók. A „Chess Connects Conference” – a sport, tudomány, művészet és oktatás négyesében hirdeti a „sakk összeköt” gondolatát, buzdítva az érdeklődőket a tartalmas együttgondolkodásra. A Világsakkfesztivál idén sem nélkülözheti a képességfejlesztő sakkoktatás tematikáját: a gyerekek és szülők egyaránt megismerkedhetnek a sakk mint oktatási módszer különlegességeivel, testközelből szerezhetnek tapasztalatokat a Sakkjátszótér oktatási programjának előnyeiről és érdekességeiről. A gyermekek egész napos szórakoztató, kreatív és stratégiai gondolkodásra késztető foglalkoztató programokon vehetnek részt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is nemzetközi meglepetés vendégek ünnepelnek velünk közösen. Az érdeklődők találkozhatnak számos érdekes 21. századi - digitális, robot, logikai - eszközzel, számos felejthetetlen élmény részesei lehetnek.


Polgár Judit mottója – A sakk összeköt minket – minden eddiginél jobban jellemzi az ötödik Világsakkfesztivált, amely az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően valódi világeseménnyé vált. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy a korábbi világbajnok Vlagyimir Kramnyik mellett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke is Budapestre látogat. A globális jelenlétet erősíti a fesztivál történetében először megrendezett Chess Connects elnevezésű tudományos ismeretterjesztő program is, amelyen számos nemzetközi hírű szakember is felszólal. A konferencia célja, hogy megmutassa a sakk sokszínűségét: hogyan jelenik meg a művészetekben, hogyan járul hozzá a tudományhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogyan fejlődik mint sportág.


A 2019-es Világsakkfesztivál programjai:


Páros Párbaj. A 2019-es fesztivál egyik fénypontja a Páros Párbaj lesz, amelynek során nagymester vegyes párosok mérik össze tudásukat a Hand & Brain szabályai szerint. A talán leglátványosabb páros játékban a csapat egyik tagja az agy, aki bemondja a figurát, míg a másik a kéz, aki eldönti, hogy melyik bábuval és pontosan hova lép. Ha az agy és a kéz nem kerülnek egy hullámhosszra, garantált a káosz a táblán, és azon kívül is. A versenyző párosok között találjuk a modern sakktörténelem egyik legnagyobb szerzőjének és szakértőjének tartott Mihail Marint, és feleségét, Marina Jugina FIDE mestert. De asztalhoz ül Natasha Regan és Matthew Sadler is, valamint Polgár Zsófia és férje, Yona Kosashvili nagymester, ortopéd professzor, illetve Arthur Kogan nagymester és felesége, Tatjana Plachkinova női nemzetközi mester. A versenyt a Twitch-en, élő online közvetítésben Rudolf Anna és Lawrence Trent nemzetközi mesterek kommentálásában követheti a közönség a világ minden pontján.


Morgan Stanley Sakk-kávézó. A Világsakkfesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai című képe mellett rendezi be Sakk-kávézóját. A helyszínen dedikálnak majd a Polgár-testvérek és Vlagyimir Kramnyik, és itt ismerkedhetnek meg a világ egyik vezető pénzintézetével, a Morgan Stanley-vel, ahol akár új trükköket is tanulhatnak a vállalat budapesti irodájában dolgozó sakkmesterektől.


Sakkmatek. A Morgan Stanley oktatási céljai és a Világsakkfesztivál filozófiája a Sakkmatek programban fonódnak össze a leglátványosabban. Az Atkins Rita, Cambridge-ben élő sakkedző, fizika-matematika tanár által vezetett játékos utazás a sakk és a matematika kapcsolódási pontjain kíséri keresztül a fiatalokat. A tábla letisztult harmóniája és a lépések logikája a játék élményén keresztül irányítja rá a gyerekek figyelmét a geometriai, kombinatorikai, játékelméleti és informatikai problémákra.


Sakkpalota kupa Tandori Dezső emlékére. „Hogy ha a mackók sakkoznak/Roppant ritkán kapkodnak/Ketyeghet a sakkóra/Nem ijeszt a mackóra” – olvashatjuk Tandori Dezső versében, aki a sakkal és a mackókkal egyaránt belsőséges viszonyt ápolt. Az idén februárban elhunyt Kossuth-díjas költő közreműködött Polgár Judit első, gyermekeknek szóló sakk-könyvének elkészítésében, a fesztivál az óvodás és kisiskolások számára kiírt idei Sakkpalota kupát Tandori Dezső emlékének ajánlja.


A jövő Európa-bajnokai. Idén Budapest viselheti az Európa Sportfővárosa címet, ennek apropóján a fiatal korosztály legjobbjai mutatkozhatnak be A jövő Európa-bajnokai elnevezésű versenyen, amellyel a Polgár Judit Sakk Alapítvány az Európai Sakk Unióval karöltve igyekszik népszerűsíteni a sportágat Európa-szerte. A versenyen 13 országból 30 fiatal küzdhet meg egymással. A nyereményekkel a szervezők olyan kezdő lökést adnának a gyermekeknek, amely meghatározó élményként hosszú távon vezetheti sikerre őket a pályafutásuk során.


Növekvő Mindset. Nem csupán az eredmények számítanak azonban, hanem az azokhoz vezető út is, amely szintén hangsúlyos szerepet kap a fesztiválon. A Hősök Tere csapata idén is a Növekvő Mindset programja segítségével mutatja meg a szülőknek és pedagógusoknak, mi kell ahhoz, hogy a gyerekek elfeledkezhessenek az „Ebben nem vagyok jó”, “Ez nekem úgy sem fog menni” kezdetű kijelentésekről. A workshopon Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világhírű pszichológiaprofesszorának kutatásaira alapozva bizonyítják, hogy az erőfeszítés dicsérete olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk és amely módszert a sakkon kitűnően lehet modellezni.


Goodwill Ambassadors of Chess. Az eseményen négy témában – sport, oktatás, tudomány és művészet – adják át a Goodwill Ambassador of Chess elismeréseket. Idén Vlagyimir Kramnyik, Leontxo Garcia és a mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb kutatója, Demis Hassabis, a DeepMind alapító-vezérigazgatója vehetik át a díjat. Az augusztus végén elhunyt világhírű sakkmester, Benkő Pál posztumusz kitüntetésben részesül.


Guinness-rekordkísérlet. A Világsakkfesztivál napján nyílik lehetőség utoljára a fiatalok számára, hogy részt vegyenek Polgár Judit Guinness-rekordkísérletében. Az eddigi legnagyobb, gyerekek számára meghirdetett online versenyhez a szeptember 1-i indulás óta már 6000 gyerek csatlakozott, a világrekord célja, hogy legalább 20 ezer gyermek mérje össze tudását. A selejtezőkből kétezer játékos kerül az október 19-i döntőbe, amelynek nyertesei Polgár Judittal mérkőzhetnek majd. 


Sakkfelfedező-ösvény. Polgár Judit a Magyar Nemzeti Galériával közösen alakított ki több éves együttműködést, amely a sakk és a művészet számtalan kapcsolódási pontját mutatja be. Ennek a részét képezi, hogy a megújuló Városligetben a Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával és Petri Lukács Ádám újságíróval való kooperáció jóvoltából hamarosan egy sakkfelfedező-ösvény nyílik, amelynek tervezésében Polgár Judit is részt vett. 


A rendezvény díjmentes, találkozzatok személyesen az esemény házigazdáival, a Polgár lányokkal!