Kiállítás

A FUTURES Európai Fotográfiai Platform és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ bemutatja: ENERGIA: újraelosztás és mértéktartás

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2023. október 13. (péntek) 19:00 - 2023. november 26. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

Alkotók: Biró Dávid (HU), Umberto Diecinove (IT), Tanja Engelberts (NL), Antonio Guerra (ES), Hien Hoang(VE/DE), Yana Kononova (UA), Marta Pinto Machado (CV/PT) és Yana Wernicke (DE)


Az ENERGIA: újraelosztás és mértéktartás egy tematikus antológiaként működő csoportos kiállítás, amely a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2023. október 15-től november 26-ig lesz megtekinthető. Változatos megközelítésű projektjei a jelenkor egyik legégetőbb és legösszetettebb kérdéskörét, az energia témáját dolgozzák fel – egy olyan területet, amely napjainkban mindenkit személyesen és/vagy társadalmilag érint. A kiállítás a FUTURES Európai Fotográfiai Platform keretében készült művek válogatását, nyolc fiatal fotográfus több mint 80 munkáját mutatja be. A Capa Központ a húsz európai partnerből álló FUTURES hálózat egyetlen magyar képviselője.


Az ENERGIA: újraelosztás és mértéktartás bármely fotósorozata és multimédia-installációja – a személyes történetektől a dokumentum- és szociofotókon át a narráció új formáit kereső, a fotográfia mint médium határain kalandozó művekig – mind önmagukban is megállnák a helyüket e sokrétű téma egy-egy sűrített esettanulmányaként. Míg egyes munkák azt mutatják be, milyen pusztításra képes az energia a háborúban és a kitermelőiparban (Tanja Engelberts (NL); Yana Kononova (UA)), mások létező megoldásokat vázolnak fel (Dávid Biró (HU); Umberto Diecinove (IT); Antonio Guerra(ES)), megint mások az ideális társállatkapcsolatra nyújtanak példát (Yana Wernicke (DE)), vagy a gyógyulásra helyezik a hangsúlyt (Hien Hoang (VE/DE)), s egy projekt azt demonstrálja, milyen nyomot hagytak a gyarmati idők és a kapitalista struktúrák a mai városokon, és miként válhat a jelenlét energiája az ellenállás eszközévé (Marta Pinto Machado (CV/PT)).


Az ENERGIA: újraelosztás és mértéktartás az európai FUTURES platform zártkörű, évente megrendezett gazdag programsorozatának nagyközönség számára is látogatható része. A rendezvénysorozat főcsomópontja idén a Capa Központ, ahol az intenzív programokban nemcsak 100 fiatal fotográfus és művész, valamint 20 kurátor vesz részt Európa minden tájáról, hanem olyan nemzetközi vendégeket is fogadunk, mint Zack Denfeld (US/NL), a The Center For Genomic Gastronomy innovatív szellemi műhely megalapítója; a dokumentumfotós és National Geographic- és Nikon-nagykövet, Esther Horvath(HU/US); a kurátor, képzőművész és fotográfiakutató Kateryna Radchenko (UA), az Odesa Photo Days alapítója; és Krzysztof Candrowicz (PL), a portói CICLO Biennálé kurátora. Ők lesznek a FUTURES alkotók képzési programjának oktatói, egyúttal a Capa Központ új dísztermében és kétszintes épületének különböző galériatereiben nyíló számos publikus esemény főszereplői. A fotóművészet és kortárs képalkotás által életre hívott találkozások betetőzéseként a FUTURES közös kiállítás rendez Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásárával, az Art Market Budapesttel. E háromnapos esemény a kapcsolatépítés fontosságára hívja fel majd a figyelmet a művészetben Perczel Júlia (HU) a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékén tartott különleges előadása révén. Ennek szellemében és nyomán pedig a Hétpróbás Társulat (HU) fog kísérleti jellegű társas elvegyülő alkalmakat vezetni, amelyek új szakmai networking-lehetőségeket nyitnak meg az egész hétvége folyamán. A társasági érintkezés klasszikus, megbízható formái sem maradhatnak ki a közösségi energiákat felszabadító programkínálatból: ismerkedő feladatokra, közös ebédre, DJ-partira és egyéb zenés eseményekre is számíthatunk a kortárs fotográfia, vizuális kutatás és szakmai kapcsolatépítés égisze alatt.


A kiállítás fő kurátora Mucsi Emese (Capa Center). A kiállítás koncepciójának kidolgozásában közreműködtek: Ángel Luis González, Julia Gelezova (PhotoIreland), valamint Daria Tuminas (FOTODOK).

Hozzászólások