Kiállítás

Jégkorszak

Magyar Természettudományi Múzeum
2020. január 29. (szerda) - 2020. március 01. (vasárnap) 23:59

Helyszín:

Magyar Természettudományi Múzeum
1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Ugye nektek is hiányzik az igazi, jeges tél? Képzeletben részetek lehet benne, ugyanis a Jégkorszak című vándorkiállítás rövid ideig most Budapesten állomásozik, ahol megújult külsővel vár benneteket!


Noha döbbenetes fajkihalási hullám részesei vagyunk, a klímaváltozást pedig már a bőrünkön érezzük, évszázadokig természetesnek vettük, hogy az évszakok váltják egymást, az Északi- és Déli-sarkvidéket összefüggő jégtakaró borítja, és különböző éghajlati és növényzeti övek vannak. Ez azonban nem volt mindig így. Földünk mai környezetének és élővilágának kialakításában a legutóbbi jégkorszak, a jégkor döntő szerepet játszott.


Jégkorszaknak azokat a több millió évig tartó időszakokat nevezzük, amikor bolygónk felszínét nagyobb összefüggő jégtakarók borítják. Az eljegesedéseket több 10 millió éves lehűlési és jégfelhalmozódási folyamat előzi meg, amit rövidebb, szélsőséges klímaingadozások követnek. A jégkorszakok hozzátartoznak a Föld négy és fél milliárd éves történetéhez, kisebb-nagyobb szabályossággal vissza-visszatértek az idők folyamán.


Jelen korunk, a földtörténet negyedidőszaka a legutóbbi jégkorszak a Földön. Első szakasza a pleisztocén, amit a klimatikus viszonyok szempontjából jégkornak is szoktak nevezni. A pleisztocénben több eljegesedési és felmelegedési hullám váltotta egymást.


A köznyelvben elterjedt „jégkorszak” kifejezés valójában csak a hozzánk időben legközelebb eső eljegesedésre, a Würm glaciálisra vonatkozik, ami minimum 70 000 éve kezdődött, és nagyjából 11 000 éve ért véget.

Hozzászólások