Kiállítás

Lélekváltozás

Elmarad
Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) (PontITT Galéria)
2019. május 30. (csütörtök) - 2020. május 29.

Helyszín:


Az első világháborúban harcoló katonák mentális, lelki állapotának változását mutatja be a Szabadtéri Néprajzi Múzeum új kamarakiállítása, amelyet a Kiállításrendezés A-tól Z-ig című képzés résztvevői készítettek. A PontITT Galériában május 30-tól látható kiállítás mentalitástörténeti szempontból ábrázolja azt az érzelmi hullámvasutat, amin az Osztrák-Magyar Monarchia katonái a Nagy Háború alatt végigmentek.


„Mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek.” – szólt a világháború kezdeti lelkesítő szlogenje. A katonákat besorozták, tömegek vonultak háborúba a hazájukért, császárukért és királyukért, de a fronton a pokol borzalmait élték át. Több millió ember vesztette életét, milliók váltak nyomorékká és szereztek sebesülést a háborúban. Sokan hadifogságba estek vagy sosem tértek haza.


Az 51 hónap - Lélekváltozás 1914-1918 című kamarakiállítás azt az érzelmi, hangulati változást ragadja meg, amin az Osztrák-Magyar Monarchia 7,8 millió katonája átment. A vizsgakiállítás három lelki állapotot ragad meg: a kezdeti lelkesedést, a fronton a reménybe kapaszkodó kiábrándultságot, és a háború okozta lelki és szellemi krízist.


A kiállítást a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által szervezett Kiállításrendezés A-tól Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című képzés résztvevői készítették.


A kiállításrendező képzés célja, hogy a múzeumi szakemberek megismerjék a hazai és nemzetközi kiállítási trendeket, korszerű ismereteket kapjanak a kiállításrendezés elméletéről és gyakorlatáról, és olyan sikeres tárlatokat tudjanak létrehozni, amelyek az oktatásban jól hasznosíthatóak.


A tanfolyam során a résztvevők csoportmunkában hoznak létre egy kamarakiállítást, amely a zárónapon ünnepélyes keretek között nyílik meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum PontITT Galériájában

Hozzászólások