Kiállítás

Rend és képzelet - A Levegőt! és kora

Online nézhető ONLINE
2021. április 23. (péntek) - 2021. május 30.

Részt vevő művészek: Damir Očko, Daniel Baker, Kristóf Krisztián, Páll Tamás, Szivós Kata–Trapp Dominika–Varga Noémi, Vesna Bukovec


Részt vevő kurátorok: Székely Katalin
Kutatás: A Blinken OSA Archívum munkatársai
Kiállítás design: BOGYÓ Virág
Önkéntesek: Szerdahehelyi Zsanett, Szűcs Petra
Partnerek: Blinken OSA Archívum, Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál


A kiállítás a Blinken OSA Archívum és az OFF-Biennále Budapest együttműködésében valósul meg.


A Levegőt! című vers 1935 novemberében íródott. Ez látszólag a béke és jólét korszaka volt: Európa – s benne Magyarország – kivergődött a nagy gazdasági világválságból, a rend helyreállt. De milyen is volt ez a rend, amelyet a költő „nem ilyennek képzelt”? A kutatási kiállítás korabeli dokumentumokon keresztül mutatja be a vers születésének társadalmi-politikai kontextusát, és kortárs művek segítségével annak lehetséges 21. századi olvasatait kínálja.


A kedvező gazdasági mutatók mellett a korszak számos feszültséget hordozott: az első világháború és az azt követő békepaktumok sérelmei törékennyé tették a kontinens békéjét. A gazdasági válság felülírta az addigi politikai status quót, és számos országban megerősödtek a szélsőségesek: Németországban a nemzetiszocialisták, Olaszországban a fasiszták kerültek uralomra. Ekkor már javában zajlott az abesszíniai háború, a német vezetés pedig a locarnói egyezmény felrúgására készült. A nürnbergi törvények meghozatalával csaknem egyidőben zajlottak a Szovjetunióban az első koncepciós perek; a háborús fenyegetés és a terror azonban ekkor még csak kevesek horizontján jelent meg.


A korabeli magyar társadalom és politika feszültségeit is jótékonyan álcázta a gazdasági fellendülés. A békés hétköznapokba azonban még így is beszüremkedtek az egyre sürgetőbbé váló problémák. A korszak kihívásaira számos megoldási javaslat és program született – olykor művészektől, akik egy új, szabadabb rendet képzeltek el. Olyan rendet, ahol az egyéni szabadság, a társadalmi igazságosság és a kultúra szabadsága felülírja a politika szempontrendszerét, és szabadon áramlik a friss levegő.

Hozzászólások