Szegedi ételmesék ‒ a piacoktól a szakácskönyvekig

2021. december 2. (csütörtök) 00:00 - 2022. január 19. Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
2021. december 2. (csütörtök) 00:00 - 2022. január 19. Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.

A 19–20. század fordulója a szegedi gasztronómia kiemelkedő időszaka – híres piacaival, számos főzőasszonyával, újabb és újabb szakácskönyvével. A városiak számára lakóhelyük szíve a piac volt. Itt nyílt lehetőség a sokféle alapanyag és fűszer beszerzésére, melyekkel étkezéseiket változatossá tehették. Ugyanakkor a piactér jelentette megélhetésüket, szórakozásukat, társadalmi életük színterét is. Az első híres szegedi szakácskönyv szerzője Doleskó Teréz, Rézi néni: receptjeit 1876-ban jelentették meg. Munkájának célját így fogalmazta meg: „magyar gazdaasszonyainknak utmutatóul és segédkönyvül szolgálni a főzés mesterségében, tanácsaival kisegiteni őket az étkek megválasztásánál és elkészítésénél.”

A Somogyi-könyvtár kiállítása könyvek és korabeli dokumentumok segítségével idézi meg a szegedi gasztronómia színes világát és máig élő hagyományait.

Hozzászólások