Koncert

A Nemzetközi Cigány Dal Napja 2024.

Dunaparti Művelődési Ház
2024. augusztus 08. (csütörtök) 18:00 - 22:00
Ingyenes

Helyszín:

Dunaparti Művelődési Ház
2000 Szentendre, Duna-korzó 18.

Idén ismét megrendezik a Nemzetközi Cigány Dal Napját, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nemcigány művészek részvételével. 10 magyarországi városban, köztük rendkívüli húzónevekkel Szentendrén is, 5 külföldi helyszínen, közel negyvenöt fellépő zenekarral. Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák életörömét. Kultúrájuk a magyar nemzettel is együtt virágzik, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

A Nemzetközi Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály “Mazsi”, aki maga is elismert zenész, szerte a világban.

CANARRO SWING MANOUCHE
A Canarro zenekar a francia manouche swing (avagy gypsy jazz) stílus egyik legkiválóbb hazai képviselője. Utánozhatatlan hangvételben, saját és jól ismert dallamok: Django Reinhardt zenei öröksége Budapest múltszázadi szalonzenéivel fűszerezve, egy csipetnyi Párizzsal, és a jazz zenei szabadságával.

VÁRKONYI CSIBÉSZEK
A Várkonyi Csibészek progresszív etno-cooljazz gipsy worldsoulbass stílusú zenéje, garantáltan mindenkit megtáncoltat. A zenekar 6 éve alakult, már többszáz koncertet adott, szerte a világban. Tagjai Ózd környékéről származó fiatalok, akiket a Common Vibe Egyesület karolt fel.

ETNOROM VILÁGOK HÍDJA ROMA VILÁGZENE - VENDÉGMŰVÉSZ SZALÓKI ÁGNES
Az együttest a roma zene világhírű szólóénekes-párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította 2005-ben a magyarországi roma zene virtuózaiból. Hangjukat a Közép-Európából elsőként felcsendülő „autentikus roma hangként” ünnepelte a közönség. Repertoárjuk az autentikus oláh roma daloktól az elsöprően dinamikus, szvinggel, jazzel fűszerezett „roma világzenéig” ível.

KAL ROCK'N'ROMA
A KAL zenekar egyedi módon ötvözi a nyugat-balkáni zenéket a swing, a jazz, a blues és a pop motívumaival. Az 1996-ban alakult együttes több, mint 1000 koncertet adott, köztük a legnevesebb fesztiválokon is. Például a dániai Roskilde fesztiválon, a német Berlinale fesztiválon, a budapesti Szigeten, a szerbiai Exit fesztiválon.

A koncertek 18:00-kor kezdődnek és kb. 22:00-ig tartanak.
Az összes koncertre ingyenes a belépés.

Ajánlók és kritikák: