Koncert

Beethovennel a szabadban - Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Hamar Zsolt

Hamar Zsolt karmester
MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2020. június 26. (péntek) 19:00
Ár: 2500, 3500, 4500 Ft

Helyszín:

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.

km.: Megyimórecz Ildikó (szoprán)


IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60
Ah! perfido – hangv ersenyária, op. 65
III. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, op. 55


A zeneszerző születésének 250. évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.
Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tiszteleg, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz. Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.


Beethoven 1806-ban komponált IV. szimfóniája különlegesen sokszínű. Az első tétel bevezetője szinte betekintést enged az alkotómunkába, érzékeltetve, ahogy a zeneszerző a gyors szakasz kezdőtémáját küzdelmesen találja meg. A mű során
Beethoven örömmel játszik a makacsul visszatérő ritmusképletekkel, a csalóka hangsúlyeltolásokkal. Az Ah! perfido kezdetű hangversenyária 1796-ban hangzott el először,
Lipcsében. A drámai jelenet (scena) recitativóból és áriából áll, a szöveg egy elhagyott szerelmes nő fájdalmát jeleníti meg.


Az 1802 és 1804 között komponált III. szimfónia négy tétele egy hős portréja is lehetne.Az első tétel egyszerű nyitódallama a tétel végén megdicsőülten hangzik fel újra. Ezt követően egy gyászindulót, egy scherzót és egy német táncra épülő variációs tételt hallunk, a változatok között verbunkosszerű magyaros zene is helyet kapott. Beethoven először a Buonaparte alcímet adta a szimfóniának, amikor azonban Napóleon császárrá koronázta magát, Eroicára változtatta azt.


Esőnap: június 28., vasárnap