Koncert

OperaSzerda - Offenbach: Hoffmann meséi

Mona Dániel előadó
Online nézhető ONLINE
2021. június 09. (szerda) 20:00
Ingyenes

Az OperaSzerda 2021. június 9-i közvetítésében Jacques Offenbach Hoffmann meséi című grandiózus operájának legszebb részletei csendülnek fel az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán.
A német romantika nagy írójának, E. T. A. Hoffmann-nak meséit a csapongó képzeletnek és a valós társadalmi helyzeteknek látványos elegyítése teszi emlékezetessé. Offenbach utolsó, befejezetlenül maradt művében ellene megy fergetegesen szatirikus operettjeinek, amelyekben ki-kiütközik korának gúnyos-szellemes társadalomkritikája. Természetesen a humort e műve sem nélkülözi, de a költő szerelmi kalandjait sötét, olykor végzetes színárnyalatok uralják. Az abszolút női ideál keresése közben négy gonosz figura kíséri végig és taszítja a boldogtalanságba Hoffmannt, aki szerelmi mámorában állandóan a halállal kénytelen szembesülni. A reális világ és a hátborzongató képzelet alkotta meséivel a szerző egy olyan univerzumba vezeti el hallgatóit, ahol az álom és a valóság közötti határ könnyen elmosódik.
Az opera koncertszerű keresztmetszetének címszerepét László Boldizsár alakítja, partnerei: Jónás Réka Piroska (Olympia), Horti Lilla (Antonia / Giulietta), Mester Viktória (Nicklausse), Németh Judit (Egy hang), Szappanos Tibor (Spalanzani), Gábor Géza (Crespel), Kőrösi András (Cochenille / Pittichinaccio), Kálmán Péter (Coppélius / Miracle / Dapertutto) és Pataki Bence (Schlemil). Zongorán közreműködik: Dallos Erika, vezényel: Kesselyák Gergely, játékmester: Niklai Judit, műsorvezető: Mona Dániel.


Ha szerda, akkor OperaSzerda! Az Opera minden szerdán 20 órától az intézmény Facebook-oldalán bemutatja egy, a leállás ideje alatt elmaradt operaprodukciójának keresztmetszetét. Zongorán az intézmény korrepetitorai kísérnek, a mű legfontosabb részleteit pedig a produkciók főszereplői éneklik; így szándékozik az Opera fellépési lehetőséget biztosítani munkájuktól egyik napról a másikra eleső énekeseinek. A színpadi előadás fotóival színezett egyórás esteken, bár nem csendül fel a teljes mű, a cselekmény érthető marad, hiszen Mona Dániel zenetörténész összekötő szövegekkel foltozza be a szüzsén keletkezett lyukakat.