Koncert

René Jacobs és a Kammerorchester Basel

René Jacobs karmester
Online nézhető ONLINE
2021. május 08. (szombat) 19:30
Ingyenes

Szereplők: 
Thomas Walker - Orlando, francia lovag
Sophie Harmsen - Alcina, varázslónő
Robin Johannsen - Angelica, Cathay királynője
N. N. - Medoro, Angelica szerelmese
Konstantin Krimmel - Rodomonte, Barbaria királya
Sunhae Im - Eurilla, pásztorlány
N. N. - Pasquale, Orlando apródja
N. N. - Caronte, az alvilág révésze
N. N. - Licone, pásztor


Haydn: Orlando lovag, Hob. XXVIII:11


„Most egy egészen új olasz operát kell írnom, mivel a nagyherceg és felesége, s talán a császár Őfelsége is lejön hozzánk” - írta Haydn egy 1782-es levelében. Az említett olasz opera az Orlando lovag (Orlando paladino), melyet az orosz nagyherceg, Pál és felesége végül nem tekintett meg, elmulasztva így Eszterháza operajátszásának egyik legnagyobb sikerét.
A budapesti előadás karmestere, René Jacobs immár közel négy évtizede a historikus operajátszás egyik legnagyobb tekintélye, rendszeresen dolgozik a berlini Staatsoper, a Theater an der Wien vagy a brüsszeli Théâtre Royal de la Monnaie társulatával, valamint emlékezetes produkciókat vezényelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon és az Aix-en-Provence-i Fesztiválon.
A kiváló énekeseket felvonultató előadásban a Kammerorchester Basel működik közre. A bázeli kamaraegyüttes a barokk zene historikus előadói gyakorlatában éppúgy otthonosan mozog, mint a kortárs zenében. Haydn muzsikája iránti elköteleződésüket jól jelzi, hogy az olasz Il Giardino Armonico zenekarral közösen Haydn összes szimfóniáját műsorra tűzik és lemezre veszik. A nagyszabású projekt a tervek szerint 2032-ben, Haydn születésének 300. évfordulóján ér majd véget.