Koncert

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Peter Erskine Quartet feat. Bob Mintzer

Budapest Jazz Club
2024. október 07. (hétfő) 19:00
Ár: 9900 Ft

Helyszín:

Budapest Jazz Club
1136 Budapest, XIII. kerület, Hollán Ernő utca 7.

Peter Erskine az amerikai jazz-dobosok doyenje a Berklee díszdoktora, többszörös Grammy-díjas művész, aki pályája során több mint hétszáz lemezen működött közre, s szinte lehetetlen lenne hiány énlkül felsorolni azokat a világsztárokat, akikkel együtt zenélt. A nagyzenekari hangzás sem áll távol tőle, rendszeresen játszik szimfonikus zenekarokkal; az angol zeneszerző, Mark-Anthony Turnage 2013-ban neki írta Erskine című concertóját.

Az 1954. június 5-i születésű ütős-fenomén nem csak dobosként, de zeneszerzőként is maradandót alkotott és alkot. Állandó zenekarai mellett stúdiózenészként is rengeteg jazz-albumon vett részt vendégzenészként. Az amerikai jazz és jazz-rock jelentős képviselőivel játszott együtt.
Négyévesen kezdett dobolni. Diplomáját a michigani Interlochen Művészeti Akadémián szerezte, majd ütőhangszereket tanult az indianai egyetemen. 1972-ben csatlakozott a Stan Kenton Orchestra zenekarhoz. 1975-től 1977-ig Maynard Ferguson, majd 1978-tól a Weather Report dobosa. A legjobb basszusgitárosok között számon tartott Jaco Pastoriusszal egy rendkívül erős ritmusszekciót alkottak. 1979-től egyre gyakrabban kérték fel más zenekarok is.

1981-től – bár még működött a Weather Report is – Pastorius-szal a Word of Mouth big bandben játszott. Ezután a Steps Ahead következett, amellyel egy időben több más big band zenéjén is közreműködött, a Bob Mintzer Big Bandben is, amely a modern big band jazz és funk egyik jelentős képviselője. Innen eredő barátságuk eredményeként ezen a koncerten.
A YellowJackets frontemberének karrierje rendkívüli, hiszen olyan művészekkel játszott együtt, mint Tito Puente, Buddy Rich, James Taylor, Art Blakey, Bobby McFerrin, Kurt Elling, Jaco Pastorius, Mike Mainieri vagy Randy Brecker. Emellett pedig természetesen az évtizedek óta működő Bob Mintzer Big Bandről sem feledkezhetünk meg!

Peter Erskine – dob, Bob Mintzer – szaxofon, Alan Pasqua – zongora, Darek Oles – bőgő