Téma: 300

Seemann 2007 ápr. 02. - 12:03:42
(284/1244)
Ameddig nem jelentél itt meg a nagy hátszeleddel együtt (vigyázz, még lefejeled az ajtófélfát) addig nem volt vita a vitáról. Nem kell érzelmeket belevinni, meg értelmetlenül sz*rtkeverni, ha már érvelni nem tudsz. Erre kérlek. Szia!
Bubbles_ 2007 ápr. 02. - 12:03:09
(283/1244)
szerintem a pókember meg az x-men filmek nagyon sz*rok, nekem nem adták vissza a képregények hangulatát. ez a film viszont igen, ez nagyon tetszett benne.
az, hogy a történelemhez nem hûséges... ez van, nem is akar (szerintem).
akik pedig a valóságot akarják rámaygarázni hülyék, egyszerûen a valóság az alapját adja egy jó kis történetnek és ezzel ennyi.
Seemann 2007 ápr. 02. - 12:01:44
(282/1244)
Melyik vita értelmetlen? Miért lenne ez értelmetlen.

Ha blõdlivel telepumpálják a fórumot akkor miért ne reflektálhatnék. Ma ráérek, még kb. úgy 5 óráig. Addig várom az értelmesen vitatkozni vágyókat.
Maia 2007 ápr. 02. - 11:59:10
(281/1244)
Szerintem egy kicsit maganyos vallalkozasba kezdtel, miert gondolod, hogy megtudod valtoztani a velemenyuket? Vagy azt, hogy bebizonyitasz nekik vagy masisoknak valamit? Az miert jo?
Egyszerre tobb mindenrol szol a velemenyed, neha a filmrol, neha a filmrol alkotott hozzaszolasokrol, neha pedig a hozzaszolokrol... Azzal viszont ha leteremted oket, azzal meg egyaltalan nem fogod oket meggyozni az igazadrol, inkabb felhengerled oket es ez pedig arra keszteti oket, hogy reagaljanak, ki-ki a maga modjan... ha mindekeppen vitatlozni szeretnel, szerintem egy darabig el is erted a celodat, akkor most pontositjunk: Vitatkozni akarsz mindenaron? Mindegy barmirol, mert az jott le eddig, hogy mindekibe beleakadtal eddig, meg mindig a forumon vagy, nemetul irsz, ezt peldaul nem ertem, hogy minek, ha magyarul nem ertunk a szobol elmondod nemetul is, akkor annak megtobb jelentosege van...hat sok sikert! Hatha kieled vegre a duhodot es megnyugszol es megtalalod a bekedet egy no mellett:))
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:53:52
(280/1244)
"Frank Miller képregénye nem nehéz filmes alapanyag: a jól megírt, pengeéles dialógusokkal teli"

Nos, annyira pengeélesek ezek a dialógusok hogy egy vajaskenyérbe kicsorbultak volna. Hozzá kell tenni, hogy mérhetetlenül buta dialógusokkal volt teletûzdelve a film, érezhetõen azért hogy teljen a játékidõ. Értelmetlenül.

Ráadásul nem mindegy hogy dialógusokat milyen formában adunk elõ. Gondolok itt arra amikor Leonidasz egy almát majszol rezgõ fejjel meg kontraposzt az egyik lábon majd a másikon felváltva közben próbál meglepõ és mulatságos lenni meg határozott aztán nagy lazán odakú.ja az egyik társának, a megkezdett almát, gondolom ékes bizonyítékat adva az akkori bajtársiasságnak, hogy hû katonája fintorgás nélkül továbbeszi a megkezdett gyümölcsöt. Nos, ez az almaevõs jelenet Tom Cruise-nak a becsületbeli ügyben jól állt, Leonidasnak baromira nem.

, briliánsan megrajzolt oldalakról csak úgy üvölt a virtus"

Ez igaz

," a halál, a szikár hõsiesség, a kérlelhetetlen erõ és energia, a csaták lehengerlõ intenzitása."

Ez is igaz. Kivéve az érzelgõs opálos szemmel levezényelt kínos napbafordulok és elsziszegem hogy szerelmem címû jelenet.
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:44:31
(279/1244)
Mégegyszer leírom, hogy megértsd!

Ne nekem szónokolj, hanem a komáidnak, akik nem gyõzték korábban bizonygatni, hogy ugyan adaptáció, de ilyen meg olyan hû a valós eseményekhez.

Hast du endlich verstanden??? Én ezekre kezdtem el "okostojásoskodni", hogy bizonyítsam, vagy próbáljam hogy ez nem igaz.
paw 2007 ápr. 02. - 11:41:42
(278/1244)
Elnezesed kerem Seemann, de szerintem az okostojas eszmefuttatasaid nem ezekre az oldalakra valok. Nem kerdojelezem meg tudasodat, de mint mar korabban is megjegyeztem jo lenne ha problanad felfogni a filme eredeti celjat: Frank Miller:300 cimu kepregenyenek filmen valo abrazolasa.

Valahogy igy nez ki egy kompetens kritika: (ajanlom vegigolvasasat az eredeti oldalon)

"Frank Miller képregénye nem nehéz filmes alapanyag: a jól megírt, pengeéles dialógusokkal teli, briliánsan megrajzolt oldalakról csak úgy üvölt a virtus, a halál, a szikár hõsiesség, a kérlelhetetlen erõ és energia, a csaták lehengerlõ intenzitása. Zack Snyder, aki három éve a Holtak hajnala stílusos remake-jével bizonyított, részben kellõ tisztelettel vette kézbe a kultikus mûvet. A rajzok erõteljes, szinte hipnotikus képi világban kelnek életre...."

Forras:<a target="_blank" href="http://www.kepregeny.net/" title="http://www.kepregeny.net/">www.kepregeny.net</a>
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:39:48
(277/1244)
Ha már a "nõi vonalat" ennyire (indokolatlanúl) túlhangsúlyozták, legalább raktak volna bele egy szép nõt. Nem egy ilyen , sozusagen érdekes nõt:)))

Ronda mellei voltak!
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:35:38
(276/1244)
Paw: álságos hozzászólás, hiszen a hozzászólásodból pontosan az tûnik ki, hogy te vagy az aki az utolsó oldalt felületesen átnyálazta.

Mégegyszer, utoljára szerényen megemlítem, hogy az elsõ 40 hozzászólás nem gyõzte dícsérni a filmet a történelemhûsége miatt. Na amiket én írok, meg a normálisabb fajta, az csak ennek a fals véelménynyílvántásoknak a cáfolata.

Te ilyen kiforgatott dialektikával nem tudok mit kezdeni. Elõször azt harsogjátok az éterbe hogy történelemhû. Aztán amikor ezt megkérdõjelezik akkor nagy sebb-lobbal hozzáteszitek hogy miért kell számonkérni rajta a történelemhûséget, mert képregényadaptáció. Ez így nem megy.

Übrigens: lesz*rom hogy képregényadaptáció. Akkor beszéljünk a képregény történelemhûségérõl, vagy az ellenkezõjérõl.
Maia 2007 ápr. 02. - 11:34:51
(275/1244)
Nekem nagyon tetszett a film, ezt leirtam tobbszor is! Akinek mas velemenye van a dologrol az is, mert ezzel is azt bizonyitja, hogy legalabb latta a filmet es van rola velemenye. Ez a forum arra valo, hogy ide arrol irjunk miert tetszett a film. Nekem azert tetszett, mert olyan ferfiakrol szolt, akikbol sajnos mar nagyon keves van!
A filmben pedig szerintem a legfontosabb dolgokat vagy nem modtak ki vagy pedig csak utaltak ra.
Ez a film tobbek kozott a tartasrol is szolt, mennyire tudjuk kordaban tartani szanalmas erzelmi kitoreseinket es minden buszkeseget felretolva a cel fele haladni. Sajnos ez is hianyzik a jelenkorbol.
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:30:20
(274/1244)
Nézd, nem kellett ahhoz hogy ezzel tisztában legyek ezer könyvet elolvasnom, nagyutdásúnak sem nevezném magam.

Viszont szeretem rendbe tudni a dolgokat körülöttem, meg a fejemben.

Elismerem, a konsumtársadalom, a konsumközönség kötelezi arra a rendezõt, hogy egy régi idõkben játszódó történelmi film üzenetét lebutítsa a ma egyszerû-fogyasztó emberének igényszintjére, ill. egy olyan üzenetre amit ma is megl ehet érteni. Ma már nem értik meg sokan hogyan lehet meghallni a katonatársaid miatt, hogyan lehet pusztán kitartásból, elvbõl, harci akaratból feláldozni magad. Ezért kell mindig mindehová egy fárfi-nõ duálisz. Bár kétlem hogy a ma herétlenített férfija megértené már csak ezt is, azaz feláldozná magát egy nõért, valamikor is:)) de szép gondolat.
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:18:38
(273/1244)
Na, Maia kissé ingerült és józan történelemszemléletet mellõzõ hozzászólása ékes bizonyítéka annak miért kell a történelmi filmeket a mai férfi-nõ egyenlõség nagyon kimért és ingatag lábon álló és a nõk által nagyon féltett szerkezetéhez igazítani. Ilyen nõk, akik nem képesek elviselni hogy a világ elsõ pár évezredében a nõk szerepe konvergált a nullával felállnának film közben és mint egy dúvad átszakítnak a vásznat, mondván:"hol itt az egyenlõség kérem szépen...":))))
Maia 2007 ápr. 02. - 11:18:26
(272/1244)
Nezd, ha ennyira nagy tudasu ferfi vagy, akkor mert nem valogatod meg a szavaidat, en nem ilyen stilusban beszeltem hozzad, ezert elvarom, hogy valamennyire annak megfelejoen valaszoljanak.
Nem hiszem, hogy barki a vilagon rendelkezne olyan egyetemes tudassal, hogy 100%-osan ki tudna jelenti, hogy mikor mi tortent, meg te sem.
Ezerrt ne gyere azzal, hogy ez igy akkor megtortent, talan van egy idogeped, ,amivel visszamesz minden egyes nap es tanulmanyozod a Spartai szokasokat, vagy a gyorogok mindennapi eletet?
Azertt mert elolvastal tobbezr konyvet ugy gondolod, hogy mindent tudsz?
Ha azt akarod, hogy masok jol ertesek azt, amit mondani akarsz, akkor fogalmazz ugy, es ne tamadj es legfokeppen ne inzlutalj masokat... az ellenkritikat pedig tanuld meg elfogadni
paw 2007 ápr. 02. - 11:17:07
(271/1244)
Habar mar tobben is felhivtak ra a figyelmet elottem, ez egy kepregeny-adaptacio, nem pedig egy tortenelmi dokumentumfilm.

Aki ettol nem tud meg mindig elvonatkoztani -nem emlitek neveket, mert aki olvassa folyamatosan a topicot tudja ki(k)rol van szo - az menjen at a tortenelem.hu-ra is ott boldogitsa a jonepet a demagog dumajaval...Koszonom

Megjegyezem a kepregeny-rajzolas is lehet muveszi...Ezen adaptaci pedig nagyszeruen adja vissza a kepregeny hangulatat (pl. lassitasok, nem azert vannak , hogy hosszabb legyen a film, vagy hogy a Matrix-ot letaszitsa a tronrol...)
Seemann 2007 ápr. 02. - 11:10:42
(270/1244)
Jesszus ne.... csak ettõl féltem. Ki beszélt itt errõl?? Most pont erre nincs szükség...

Nem arról beszéltem hogy a férfiak a nõket mint "nõket", a maguk valójában nem tisztelték, vagy nem ismerték el, hiszen a görög panteont rengeteg nõi istenséggel találkozunk. Így az egyiptomi istenségeknél is.

De: más kérdés a nõk valós társadalmi szerepe, jogaik.

Egyiptom már rég nem volt a csúcsán amikor Kleopátra uralkodott. Ez tény. Az egyiptomi aranykor az Újbirodalom idejére datálható, tehát i.e.2. évezred. A nõknek itt alig volt befolyásuk. (Hatsepsut egyébként, nem Hatsetsup-kivétel, de rendben, uralkodott, és jól is uralkodott) Amirõl te beszélsz, tehát Kleopátra és a többiek az már jócskán a hanyatlás kora. Ebben a korban Egyiptomról mint hatalmi tényezõrõl már nem beszélhetünk.

Vitatkozhatunk Egyiptomról, de egy a bökkenõ, k.rvára nem Egyiptomról van szó, hanem Spártáról.
Maia 2007 ápr. 02. - 10:25:19 Előzmény Seemann
(269/1244)
Szerintem olyan magas civilizaciora gondolt, mint az egyiptomi.
Ott van peldaul Ekhnaton es Nofertiti, aki egyenrangu volt ferjevel es persze ott volt Hatsetsup kiralyno, meg aztan Kleopatra.
Gorgo kiralynorol pedig annyit, hogy donteseivel es otleteivel az apjat is segitette. Herodotos ugy irta, hogy mielott csataba indult volna Leonidas azt mondta felesegenek, hogy valasszon mas ferjet, szuljon neki gyereket es legyen boldog. Ha mi ez, ha nem szerelem? Es ezt nem a tortenelem konyvben kell keresni... a forrasokat eddig a forumban mar felsoroltak, ha erdekel nezz utana.
A nok pedig amiota csak elnek mindeg befolyassal birtak a ferfiakra, most is birnak es mindig is fognak, mert nok es megvan bennuk minden adottsag, az anyak pedig a legjobb peldak erre... persze a gyereknevelest is lehet rontani, es akkor aztan jott kaosz...es valamiert mindig a ferfiak vilagaban alakult ki. Tisztelet a kivetelnek ugye bar... a noket kennyu leteremteni azert, mert nok, visszavonatkoztatni az egeszet az eredendo bun-hez, dehat konnyu minket okolni mindenert, hiszen gyengek vagyunk es butak igaz?
Seemann 2007 ápr. 02. - 10:17:16 Előzmény Bubbles_
(268/1244)
Persze ez így van... csak vissza kéne olvasni egy kicsit aztán tenni ilyen velõs megállapításokat, ugyanis sam11 meg a többi történelemhamisító idõt és mások türelmét nem kímélve azon fáradoztak több hozzászólás erejéig hogy bebizonyítsák, az egész film úgy ahogy van hûen visszatükrözi az akkori valóságot.

Az is igaz hogy képregényadaptáció, és a fantázia szárnyalhat, de ha már történelmi témához merészkedtek mégsem szárnyalhat annyira mint a Pókember vagy az X-man esetében, nicht wahr?
xhege 2007 ápr. 02. - 08:49:01
(267/1244)
Ha az ember egy látványos fantasy-akció filmre ül, be és nem itt akarja viszontlátni, amit az iskolapadban tanult, akkor nagyon jól fog szórakozni. Szerintem nagyszerû kikapcsolódás volt ez a 2 óra.
Bubbles_ 2007 ápr. 02. - 08:40:20
(266/1244)
úristen... ez nem történelmi film, ez egy képregény feldolgozás. minek vitatkoztok arról, hogy milyen hiteles történelmileg ha a film nem a történelmet hanem a képregényt dolgozta fel. az igaz, hogy a képregény a történelmen alapúl de akkor már ne a filmet hanem frank millert szidjátok...
senkinek sem tünt fel a narrátort = képregények kockás felhõcskéje dolog? vagy sok-sok beállítás ami a füzetecskébõl van?
Seemann 2007 ápr. 02. - 03:24:43
(265/1244)
Zoli írta:

"a magas civilizációkban a nõk egyenrangú társai voltak a férinak"

Nos, melyik "magas" civilizációra gondolsz. Legfeljebb Atlantiszra hivatkozhatsz, arra is csak azért, mert nem tudunk róluk semmit.

Ha csak az antik Görögországot vesszük, vagy Rómát, akkor csúfosan nagy butaságot ejtettél ki a szádon, valami homályos ködrõl tanubizonyságot téve, ami a történelemtudásodat illeti.