Téma: A Dal

pneklara 2014 febr. 25. - 21:54:22
(1222/1642)
Kedves Cordelia!
Én az állampolgárságot nem az érzelmi oldalról közelítem meg, hanem a hivatalos, bürokratikus oldal felõl.
Rúzsa Magdi nehezen kapta meg a magyar állampolgárságot, és ehhez semmi köze nincs annak, hogy valaki szívében mennyire magyar.Sok mindent bizonyítania, dokumentálnia kellett, s sokáig szerb állampolgárként élt nálunk.
Annak ellenére, hogy 30 km-rel arrébb élt a határtól.
De miután megkapta a magyar papírjait, azt mondta, nem tagadja meg a gyökereit, az pedig a szerb Nagyhegyes. Azt nem tudom, visszaadta-e a szerb állampolgárságát, de a szülõföldjét, az ott élõ embereket, a szerb népzenét mindig szeretni fogja.
Ez nem állampolgárság, hanem emberség, humánum kérdése.
pneklara 2014 febr. 25. - 21:35:00
(1221/1642)
Kedves olahmiki. Köszönöm ezt az újabb szövegfordítást. Ez egy fokkal jobb, ebben már nincsenek az érthetõséget megakadályozó, egymás mellé rakott, rosszul fordított mondatok.
Egy ilyen balladai tömörségû dalnál elengedhetetlen a szöveg megértése, értelmezése. A jejeje daloknál, a kék a hóvirág, és sárga a mozdony, és én olyan boldog vagyok, és te olyan szép vagy daloknál teljesen mindegy, mit énekel ANGOLUL az elõadó, semmi jelentõsége nincs, elviszi a dallam, meg a ritmus a nótát. De épp az ilyen daloknál minden szó fontos, lényeges - és ezek szerint senkit nem érdekel, nem zavar, hogy az általa felmagasztalt dal költészetét nem is érti, nem is értelmezi.Ez az abszolút amerikanizáció,a teljes lebutítás és igénytelenség.
Mindig pislogok magam körül, hogy ennyire ért mindenki angolul? De rá kell jönnöm, hogy ennyire nem érdekli a lényeg a nagy tömeget. Inkább a külcsín adja a beszédtémát, mint a belbecs.
Ezek után is azt mondom, dicséretes ez a dal, a szellemisége, kérdés, hogy a hacacáré felhozatalban megtalálja-e az értõ közönségét. És nem egy hetyke magyar legényt kell pontozni, ami kiváltaná az irántunk érzett gyûlöletet, hanem egy itt tartózkodó, angolul író, a magyart erõs akcentussal beszélõ, barna bõrû fiút - s ez egyszer sikerünk lesz. De nem biztos, hogy Európa foglalkozik ezzel. Ami jó, arra talán füle van, s azt fogja pontozni.
olahmiki1959 2014 febr. 25. - 20:32:58
(1220/1642)
Hú, most meglehetõsen kemény leszek - nem Önnel, annyi felesleges idõm nincs - hanem a dallal.

Én valamennyire tudok angolul, de annyira sajnos nem, hogy egy dalszövegben rejlõ minden részletet, jelentésbeli árnyalatot megértsek, tehát kifejezetten kapóra jött nekem ez a belinkelt videó, Kállay-Saunders András dalszövegének a magyar fordításával, - amit köszönök.

Kérem tisztelettel, ENNEK a szövegnek a világon semmi értelme nincs!
Hangsúlyozom még egyszer, ENNEK a szövegnek, ENNEK a fordításnak nincs semmi értelme!

Tele van értelmetlen mondatokkal, egymásnak ellentmondó mondatrészekkel, logikai hibákkal, teljes gáz! Az ember nem tudja, hogy mi az, ami annyira megfogta a zsûrit és a közönséget ebben a szövegben.

Úgyhogy - miután nem hagyott nyugodni a kérdés és a probléma, - rákerestem Kállay-Saundrs András Facebook oldalára, ahol meg is találtam az eredeti angol szöveget, ami már egy fokkal több információt tartalmaz, és ott találtam egy - az Önénél sokkal jobb - linket, érthetõbb, világosabb, pontosabb fordítással, amit be is másolok ide.

https://www.youtube.com/watch?v=8KJui--q17I

EZ nagyjából értelmet ad mindennek, és ha nem is kell elájulni a szöveg színvonalától, azért érthetõbbé válik a dalnak a mondanivalója - ami a családon belüli erõszak, és a környezet hallgatása, - nagy vonalakban.
Smonika 2014 febr. 25. - 18:54:25
(1219/1642)
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Dal_(2014)

Egy rohadt nagy csalás az egész!!!! Akik az elsõ 4 között végeztek, mindegyiket kivétel nélkül a zsûri juttatott tovább MINDEN ALKALOMMAL! Egyiket sem a közönség szavazta be, egy alkalommal sem, sem az elõ-, sem a középdöntõkbõl!! Akkor mi a franc értelme volt a szavazásnak, ha magasról szarnak a nézõk véleményére???!!!

Úgy ahogy van, a nézõk átverése az egész!!

Rosszabb, mint az X faktor és társai!! Én most rohadtul fel vagyok háborodva!!

Muszáj ennem egy kis csokit...
Cordelia 2014 febr. 25. - 18:30:49
(1218/1642)
Kérem foglalkozzon tovább ezzel a mûfajjal, nagyon jól áll Önnek. Várjuk a gyöngyszemeket, megszépítette a mai borongós napomat. Komolyan mondom. Micsoda sziporkázó párbeszédek vannak itt. Tudja mit? Sokat tanultam a fórumozásról. Nyilván ennek is van kultúrája és lassan szókészlete is :)
Cordelia 2014 febr. 25. - 18:28:27
(1217/1642)
Nem kötekedni jöttem, csak nem értem, ha Ruzsa Magdi határon túli magyar, akkor Ruzsa Magdi magyar. Nem? Nem annak érzi magát, hanem az és kész.

Az állampolgárságnak semmi köze a nemzetiséghez. Nem hiszem, hogy kettõs állampolgár lenne, nem valószínû, hogy van a két ország között egyezmény.

És igen, aki magyarnak érzi magát, az magyar. Akkor is, ha hegyes az orra. Akkor is, ha krumpli.
Edmond Dantes 2014 febr. 25. - 15:54:05
(1216/1642)
Most magamban monologizálok, motyogok...hiába no, ez a korommal jár.
Ha már A Dal és ha már benne volt a zsûriben, eszembe jut Kovács Kati és egy régi remek száma, talán passzol ide:
http://www.youtube.com/watch?v=cynqNi5lciY
:o)
pneklara 2014 febr. 25. - 15:25:03
(1215/1642)
Ez a 3. változat, a szöveget illetõen, amit megismerhettem.
És igen, ebben is ott a logikai bukfenc.
De nem írom meg, hogy mi, mert ezt Ön is tudja.
De azért kösz, hogy fáradt a szöveg elõkeresésével.
pneklara 2014 febr. 25. - 15:20:14
(1214/1642)
Sem szellemileg, sem érzelmileg nem vagyunk egy hullámhosszon, tehát felesleges mindenféle eszmecsere felvétele közöttünk.
Én Önhöz nem szóltam, ön kötött belém, erre válaszoltam.
De akkor én sem maradok még adós a válasszal, s ezzel le is zárom:
Igen, Ruzsa Magdit eredetileg határon túli,magát magyarnak érzõ, most már biztos kettõs állampolgárnak tartom.
Ha nem érti a hasonlat értelmét a tortával, ez annak bizonyítéka, hogy olvasni képes, de nem jutott el az értõ+esztétikai olvasás szintjére. Nem baj, mert amilyen szinten van, hogy gúnyolódik más hozzászólókon, ahhoz elegendõ az a szint is, amivel bír.
A dalt ez a jóember angolul írta. Bár a nevezés feltétele, hogy magyarul is be kell adni a szöveget. Gondolom, nem meredek elvárás, ha Magyarország képviselõjeként indul. Mindenféle botcsinálta fordításhoz jutottam hozzá. Lehet ezek hibája, de vannak érthetetlen, illogikus dolgok a szövegben. Nem a magyarságot, az értelmet kértem számon.
Szavazni nem akarok rá, a kapuig sem mennék ki ennek érdekében. Csak tippeltem, hogy az I. elõdöntõben szerintem az 5. lesz. Majd meglátjuk, hogy bejut-e a döntõbe, elsõ lesz, vagy sereghajtó, vagy be sem jut.Minden az olyanok szavazatán múlik , mint amilyen Ön - persze szigorúan határon túli egyedekkel. Így sok reményt nem fûzök a szám hiteles, szakértõi megítéléséhez.
Továbbiakban kíméljen meg attól, hogy reagál üzenetemre! Ez VÁLASZ volt, nem igényel semmi más hozzáfûzni valót!Persze magában polemizálhat a továbbiakban is.
Edmond Dantes 2014 febr. 25. - 15:05:43
(1213/1642)
Hát én még életemben nem foglalkoztam ennyit ezzel a mûfajjal (eddig már legalább 3/4 órát): találtam egy magyar szöveg aláírásos változatot, hátha valaki nem ismeri... Úgyhogy helyesbítek: nem csupán a dal jó, de a szövege is, íme:
http://www.kiskegyed.hu/kikapcsolodas/showbiznisz/kallay-saunders-andras-running-magyarul-127758
Edmond Dantes 2014 febr. 25. - 14:42:55
(1212/1642)
"Hú, de okosakat mondott!" Bingó! Egyetértek!
"Szellemesnek szánta, de szánalmasra sikeredett." Sztem talált, elsüllyedt. (Nem ön: ön csak szánalmasozik.)
"Szavazni egyszer szavaztam,..." Akkor éppen eggyel többször, mint én.
"Annyira meg kiölték már belõlem a hazafiságot,..." Úgy látom,nagyon is érdekli,különben miért lenne itt és írna be?
"Képzelje el, hogy volt idõ,..." Naptár! 2014 van...és minden, ami ezzel jár: jó/rossz.Itt és másutt.Fokföld/India.
"Egy ország...önbecsülésének nem tesz jót, ha...minden vetélkedõt importból jövõ személy nyer meg." Rúzsa Magdi is import?
"És képzelje, bármennyire hiteltelennek tartom... - KSA - a legjobbakat kívánom neki!" KSA helyett is köszönet!
"Meghallgattam..." Cukrászati hasonlatot nem értem.OK,Mariska néni=pörkölt,Klára=gyümölcstorta,KSA pedig Magyaro.színeiben(!)indul
"Bár a dal...még magyar szöveggel sem tiszta teljesen,..." Még 1x, lassan mondom:nem magyar nóta/magyar nyelv verseny
"Az eddigieket meghallgatva...megszavaznék neki egy 5. helyet." Még 1x: ehhez bizony, külföldrõl kell szavaznia, +/- Mariska
pneklara 2014 febr. 25. - 13:02:27
(1211/1642)
Hú, de okosakat mondott!
Szellemesnek szánta, de szánalmasra sikeredett.
Szavazni egyszer szavaztam, valamelyik ValóVilág, vagy BB szereplõre, az volt az elsõ. De mióta sejtem, hogy hazudnak-csalnak-lopnak a szavazatokkal, azóta ha ideadnának egy feltöltött telefont,sem nyomnék egyetlen szavazatot sem senkire.
Annyira meg kiölték már belõlem a hazafiságot, hogy érdekelne egyáltalán, hogy KS elsõ lesz, vagy utolsó.Semmit nem érzek iránta. Ma van, holnap nem lesz, de importálunk majd mást helyette.
Képzelje el, hogy volt idõ, mikor az embereket érdekelte a haza,a nemzet, büszke volt az õseire, a sajátos produktumaira. Sikerült ebben a nagy katyvaszban viszont kiölni az emberekbõl ezt, teljesen mindegy, hogy Fokföldön vagy Indiában énekelnek az üdvöskék, ugyanaz és ugyanúgy szól. Angolul, és kérészéletû sztárocskák sajátos tükörképei az elõadók, de inkább mondanám, hogy utánzó majmocskák.
Egy ország önérzetének, önbecsülésének nem tesz jót, ha úgy fonják a helyzetet,hogy minden vetélkedõt importból jövõ személy nyer meg. Vagy nagyon tehetségtelenek vagyunk, képtelenek vagyunk kitermelni talentumokat saját erõbõl, vagy leborulunk a messzirõl jöttek elõtt. Így is, úgy is el kellene gondolkodni a helyzeten.
És képzelje, bármennyire hiteltelennek tartom ezt a színpadon szenvedõ savanyújóskát - KSA - a legjobbakat kívánom neki!
Meghallgattam az I. elõdöntõ további 14 dalát Albániától Ukrajnáig, s azt mondom, még lesz is esélye. Annak okán, hogy az õ dala komoly témájú, aktuális, és a habos-babos cukornóták, ökörködések között kuriózum lesz. Mint mikor az augusztusi esküvõn mindenki megcsömörlve fordul el a kakaós-csokis tortától, s a szemnek is üde, gyümölcsös-joghurtos fogy el leghamarabb. Én úgy gondolom, Andrásnak sikere lesz. Attól meg nem kell félni, hogy azonosítják vele a magyarságot,s nyomják rá ezerrel.
Bár a dalnak vannak gyenge pontja, még magyar szöveggel sem tiszta teljesen, mit is akar mondani - de tény, hogy egyedi dal.
Az eddigieket meghallgatva és megszavaznék neki egy 5. helyet.
offtopic
HáziSárki 2014 febr. 25. - 10:08:13
(1210/1642)
Köszönöm! Igazán élvezetes hsz volt. Végigvigyorogtam. :)))
HáziSárki 2014 febr. 25. - 10:07:49
(1209/1642)
Pl. destruktív hozzászólásokat írogatni... :)
HáziSárki 2014 febr. 25. - 10:02:43
(1208/1642)
:) A Kedvesemet a maga egyszerûségében szeretem. Ez a verzió nekem nem tetszett (nem elsõsorban a szimfonikusok miatt természetesen).
Kaliff 2014 febr. 25. - 09:06:39
(1207/1642)
Nem tudom mi értelme van ennek a "mûsornak", de akik csinálják, meg nézik õk biztos értik. A dalokat meghallgattam, egyik se fogott meg, az elõadásokat meg se néztem. Jobb dolgom is van ennél.
Edmond Dantes 2014 febr. 25. - 08:38:07
(1206/1642)
kieg.elõzõhöz:
...az Eurovíziós dalfesztiválon Mariska néni nem szavazhat *a magyar nótára*...stb.
Avagy, aki a magyar nótát szereti, rossz ember nem lehet...ön is jó ember lehet.
Edmond Dantes 2014 febr. 25. - 08:31:32 Előzmény pneklara
(1205/1642)
Asszem elvétette a házszámot! A Dal c. verseny tudtommal (bár nem néztem) lásson csodát: egy dalverseny (volt) és NEM a nemzetet egységbe forrasztó Hazafias Népfront-rendezvény. Vagy tévednék? Lehet h ön az utóbbit hiányolta, igazán sajnálom, ha csalódott. És még egy hír: az Eurovíziós dalfesztiválon Mariska néni nem szavazhat, hacsak nem határon túl élõ magyar. 1-1 ország dalára a saját országból nem lehet szavazni...még önnek sem, márpedig egy igazi hazafi a hazája/nemzete számának drukkol és arra szavaz, nemde? Úgyhogy ha szavazni szeretne hazája-hazánk dalára, és efelõl semmi kétségem, akkor szíveskedjék átfáradni egy másik országba h az ottani mobil szolgáltatót vehesse igénybe érvényes szavazata leadásához. Jó utazást kívánok és majd írja meg, honnan szavazott KSA-ra! Ja és Mariska nénit és az õ mobilját is vigye magával, az +1 szavazat lesz.
5/10
kazsagx 2014 febr. 24. - 23:35:43 5/10 Előzmény Cordelia
(1204/1642)
Felesleges lenne ezen veszekedni,ha õt választották akkor menjen....remélem sikerül neki egy jó helyezés! :)
A családban sem tetszett senkinek,hogy õ megy de én azt mondtam,hogy ez van ezt kell szeretni,a dal nem rossz hajrá!
offtopic
cellasto 2014 febr. 24. - 22:21:00 Előzmény Cordelia
(1203/1642)
nekünk sem lesz nagy veszteség,nyugi :)