Téma: A Dal

rina10 2015 febr. 14. - 22:36:24
(1442/1642)
Ma nagyon jó volt a mûsor, egyetértek a 18 középdöntõbe jutott dallal. A mai 4 továbbjutóval is, bár Antal Timi dalát kicsit sajnálom. Kíváncsian várom a második középdöntõt és aztán a döntõt.
Towner 2015 febr. 08. - 19:48:05 Előzmény olahmiki1959
(1441/1642)
Fool Moon! Igen egyetértek. A produkció után biztosra vettem továbbjutásukat, aztán koppantam. Érthetetlen.
olahmiki1959 2015 febr. 08. - 18:43:32
(1440/1642)
Megint meghallgattam Boggie dalát, és csakúgy, ahogyan lejjebb már írtam, - és ahogy szinte mindannyiunk véleménye megegyezik egymással, ami szerintem reményt adhat arra, hogy végre egy olyan dalt küldjünk ki az EU-ba, ami gyakorlatilag mindenkinek tetszik, - nagyon szépnek, dallamában és szövegében egyaránt letisztultnak, mindenféle sallangtól mentesnek, egyszerûségében is hatásosnak, mondanivalójában pedig értékesnek tartom, úgyhogy ebben a mezõnyben magasan kiemelkedik a többi dal közül.
A túlságosan nagy felhajtás, körítés, tûzijáték, színpompás elõadás nem biztos, hogy nyerõ, ugyanis odakint valószínûleg mindenki ilyen elõadással próbálkozik, tehát a miénk csak egy lenne a sok közül.
Viszont egy szép dallam, tiszta vokállal, elgondolkodtató, aktuális szöveggel esélyes lehet, ha nem is a végsõ gyõzelemre, - mert az sok egyéb körülménytõl is függhet - de egy szép, elõkelõ helyezésre mindenképpen.

Én már régen lemondtam arról, - az utóbbi idõk trendjeit figyelembe véve, - hogy a zeneileg nagyon színvonalas, harmóniagazdag, nagyívû dallammal, igényes hangszereléssel bíró daloknak bármilyen esélyt jósoljak, - a mai versenyek már régen nem arról szólnak, a magyar zsûri eszement döntései meg pláne nem, akik még a nyilvánvalóan hamis éneklést sem veszik észre, - tehát ilyenkor más szempontokat kell elõvenni.
Egyszerû, mindenki számára befogadható dallam, néhány szép harmónia, néhány mondatos, lényegre törõ szöveg, - harc a világbékéért, a környezetszennyezés problémája, családon belüli erõszak elleni tiltakozás, - ezekre van szükség.
Meg szimpátiára, szerencsére, és még millió más dologra...:)

Hajrá, Boggie!
onlény 2015 febr. 08. - 17:40:29
(1439/1642)
Nekem tetszett Csemer Bogi dala, a ruhája mondjuk nem....az Other Planet továbbjutását nem értem egyáltalán...A pasi hangja nem rossz, de nagyon hamis volt és a dalban sem volt semmi extra...
Cordelia 2015 febr. 08. - 16:21:07 Előzmény olahmiki1959
(1438/1642)
Boggie: kénytelen két g-vel leírni a nevét, különben madárijesztõ vagy mocsár a jelentése angolul
igazad van, a Fool Moon volt az egyik legjobb tavaly is, idén is.
10/10
sanderson 2015 febr. 08. - 16:04:45 10/10
(1437/1642)
Ezzel az utolsó hozzászólásoddal csak részben értek egyet. Azért, mert láthatóan sokan vannak egy véleményen egy bizonyos dal tekintetében, attól még nem kell senkinek megváltoztatnia az ettõl jelentõsen eltérõ álláspontját pusztán ezen ok miatt. Nem tudjuk még, hogy kit küldünk Bécsbe, és más dalok is kaptak 8 pontot a közönségtõl. Amivel viszont teljes mértékben egyetértek, a gyõztes dalt a különbözõ fórumokon, különösen a legnépszerûbb videómegosztón a hozzászólásainkkal támogassuk, vagy legalább ne próbáljuk lejáratni. Amikor már eldõlt a verseny, akkor valóban az a helyes, hogy ezt mindenki fogadja el. Ha van valami, ami nagyon felbosszant az, hogy még az Euróvíziós döntõ elõtt minden alkalommal tucatjával látom a gyõztes magyar dalt lejáratni akaró hozzászólásokat. Vannak olyan hozzászólók is, akik veszik maguknak a fáradtságot, és még angolul is leírják, hogy miért nem érdemes a magyar dalra szavazni. Olyankor azon gondolkodom, hogy az a bizonyos hozzászóló ezt butaságból csinálta, vagy kimondottan Magyarország esélyeit akarja rontani a versenyen.
pneklara 2015 febr. 08. - 14:55:05
(1436/1642)
Én úgy olvastam, hogy idén Ukrajna nem is indul el a versenyen.
10/10
sanderson 2015 febr. 08. - 14:46:05 10/10
(1435/1642)
Nem értelek.
Minden ember a zenei stílusok és elõadók tekintetében szubjektív véleményt alkot. Az a természetes, ha mindenki másoktól függetlenül, saját maga képes eldönteni, hogy mit tart jó zenének és mi az ami nem tetszik neki. Ez az oka annak, hogy az emberek véleménye egyes dalok megítélésében különbözik. Csemer Boglárka dala a közönségtõl 8 pontot kapott, és nem emlékszem, hogy a mezõnyben bárki ettõl többet kapott volna. Szerintem akik a közönség részérõl pontoztak, a zenei ízlésüknek megfelelõen, a saját szempontjukból a legnagyobb józansággal küldték el a szavazatukat. Leírtam a véleményemet, és bárki más ugyanúgy megteheti, hogy megnevez egy a dalt, ami az õ favoritja. Ezzel a véleményemmel senkit sem akarok befolyásolni. Boglárka nem rokonom, nem ismerem, tehát ebbõl a szempontból elfogulatlan vagyok.
Ami az ukrán dalt illeti, hallotta már valaki, hogy mit küldnek Bécsbe? Emlékszem, tavaly májusban már dörögtek a fegyverek, amikor a dalversenyt megrendezték, és a helyszínen egyedüli hatása az volt, hogy a színpadon megjelenõ orosz testvérpárt kifütyülték egyesek. Az ukrán dal nem volt gyenge, mégis Magyarország mögött végzett.
pneklara 2015 febr. 08. - 12:04:07
(1434/1642)
Én is ezt a dalt találom legméltóbbnak - Háborúk semmiért.
Egyszerû, tiszta, józan, fiatal.Dúdolható, fél délelõtt nem szabadul tõle az ember.
Nagyszerû a színpadi megjelenítés: elindul egy gondolat egy tiszta szemû lánytól, majd csatlakozik hozzá még egy, aztán ismét egy, míg egyre többen lesznek, míg megszólal a tökéletes Harmónia, s egyben Erõ is rejlik ebben a közös gondolatban, lassan, de biztosan lépnek együtt és elõre...
Nem lehet nem áthallani, hogy a világ jövõje az okos, tiszta fiatalokon múlik, és az önkéntes, közös harmónián.
Nem fognánk mellé a dallal azért sem, mert nem az a hacacáré nóta,amivel a világszínvonalat akarnánk ostromolni, amire mondhatnák, na, sokat akar a szarka...
Sõt, ha utálnak is bennünket - szokták mondani, ezért nem szavaznak ránk- gondolhatnák rólunk, az egyszerû nép gondolkodása józan,tiszta, nem olyan, mint a politikájuk.
Valahol megvan ebben a dalban az, ami Friderikában, Ruzsa Magdiban, bayalexban,Kállay Andrásban: egyszerûségében nagyszerû.Kíváncsi leszek, bevállaljuk-e közösen: a zsûri és a nép, hogy kijusson?
Hogy aktuális-e a mondandója? Csak le kell ülni a híradó elé, itt Európa közepén.
10/10
sanderson 2015 febr. 08. - 10:15:55 10/10
(1433/1642)
Hallottuk mind a harminc dalt élõben, és én most leteszem a voksom Csemer Boglárka mellett. Az õ dala tetszett a legjobban, jól is énekelte el, az egész elõadásban nem találtam semmi komoly kivetnivalót. Úgy gondolom, hogy ezzel a dallal van a legnagyobb esélyünk a jó szereplésre az Euróvízión.
olahmiki1959 2015 febr. 08. - 07:18:01
(1432/1642)
Elöljáróban: minden általam említett dalt többször is meghallgattam, hogy megalapozott véleményt mondhassak róluk.

... Igazság szerint, ma sem volt egyetlen egy olyan szám sem, amire úgy igazán felkaptam volna a fejem, és megmaradt volna bennem. (Helyesebben, EGY volt, de arról késõbb...:)
Voltak egészen jó számok, és voltak abszolút felejthetõ, a sok ezer hasonló dal sorába belesimuló, semmiféle emléket maguk után nem hagyó, tucatprodukciók.

Péter Barbara dala - felejtõs kategória, a bevezetés és a refrén teljesen egyforma, egymástól megkülönböztethetetlen néhány taktus, 150-szer elismételve, liftben, vagy szállodák elõcsarnokában tökéletesen megfelel háttérzenének, megfelelõen lehalkítva, végtelenített szalagra másolva...

Boggie - újabban miért írják a nevét két "g"-vel? Elég hülyén néz ki így leírva, hirtelen mintha Boogie lenne...:)
... A dala viszont tetszett, nagyon szép, letisztult volt az elõadás, külön jó, ahogy az énekesek egymás után kapcsolódtak be a produkcióba - a vokál is kristálytiszta volt, nem egy utolsó szempont, a dal mondanivalójáról nem is beszélve! - õt ezúttal tökéletesen el tudnám képzelni, hogy az EU-s Dalfesztiválon képviseljen bennünket.:D
Drukkolok neki, jusson be a legjobbak közé.:D

Mujahid Zoli kellemes dallammal, igényes hangszereléssel, korszerû hangzással, és dekoratív színpadképpel állt elõ, az elõadását itt-ott kissé ugyan teátrálisnak éreztem, de összességében jó volt.

A Gájer Bálint által képviselt zenei stílus hozzám nagyon közel áll, ez a lüktetõ, dzsesszes, szvinges hangzás, a baromi jó, nagyzenekari fúvóskórussal megfûszerezve, (a táncos lányok hosszú combjairól már nem is beszélve) - az ember rögtön egy 50-es években játszódó maffiafilm kellõs közepébe csöppenve érezheti magát - nagyon tetszett, egyetlen kifogásom volt a számmal kapcsolatban, az viszont elég komoly.
Maga a dal.
Az egész szám innen-onnan felszedett, átvett, eléggé sablonos fordulatokból áll, az eleje monoton, a közepe elég jó, de szegényes a harmóniamenet, és - legalábbis nekem - borzasztóan hiányzott belõle egy jó szaxofon, vagy trombitaszóló, ami ennek a zenének elengedhetetlen része.
Ez a szám a dzsessztörténet aranykorát megidézõ, de teljesen túlhaladott zenei világot képvisel, az EU-s szerepléshez pedig tökéletesen alkalmatlan - mondom én, aki egyébként imádom ezt a zenét...:)

Keresztes Ildikó...
Kétségtelen, hogy Magyarország egyik legjobb énekesnõje, a dalai is kitûnõek, viszont a szövegek az esetek nagy részében - legalábbis nekem - túlságosan szájbarágósak, mintha mindig "mondani akarnának valamit", mintha mindig egy bizonyos küldetést akarnának teljesíteni, ami sokszor már erõltetettnek tûnik.:D
A mai dal is szép volt, megvolt benne a nagyívû dallam, viszont a szöveg itt-ott kissé zavarosnak tûnt, és a dal összességében nem maradt meg bennem.
Ettõl függetlenül, a zsûri indokolatlanul pontozta le, ennél többet érdemelt.

Wolf Kati hozta a tõle elvárható, teljesen profi színvonalat, - hibátlan, kristálytiszta ének, elegáns színpadi megjelenés, látványos háttér, - eddig tehát minden tökéletes lenne, de, de, de...
A számnak a dallamvilága, bizonyos zenei fordulatok, a megfelelõ helyeken erotikusan megcsukló énekhangok mind-mind Shakira bizonyos számaira, és elõadói stílusára emlékeztettek, ami csak azért baj, mert ha én észrevettem ezeket a kisebb-nagyobb lenyúlásokat, akkor az EU vérprofi zsûritagjai pláne észreveszik õket.
Sok esélyt nem adok ennek a máskülönben színvonalas dalnak, de persze, bármi megtörténhet...:)

Az Other Planet-rõl lejjebb már írtam, jó zenészek, a számuk és a hangzásuk viszont abszolút koppintás, az énekesük az egész mai adás leghamisabban éneklõ énekese volt, - ha ajánlhatok valamit, sürgõsen cseréljék le, rögtön nagyot léphetnek elõre a színvonalat illetõen, de ez magánvélemény - a zsûri teljes félreértése, félrehallása, hogy ilyen magas pontszámmal továbbjuthattak...:)

Végül néhány szó arról az elõadásról, amely az egész este kiemelkedõen legszínvonalasabb produkciója volt, - naná, hogy nem jutottak tovább!!!
A Fool Moon nevû, öt srácból álló énekegyüttes nem európai színvonalú.
Nem.
ÕK VILÁGSZÍNVONALÚAK!!!
Amit ma elõadtak, attól minden igazi hozzáértõ ember kifeküdt volna, - az, hogy zenekari, tehát hangszeres kíséret nélkül így énekeljenek, és minden hangszert õk maguk állítsanak elõ énekkel, az egészen kivételes tehetségre vall, még nemzetközi szinten is csak nagyon kevesen csinálják!
A basszus és a dobhang - szájjal! - megadja az alapot, a többi szólam pedig összeáll harmóniákká, akkordokká, közben valaki, vagy valakik éneklik a felsõ szólamokat, és mindenki tökéletesen tisztán, egymásra, és az összhangzásra figyelve állítja elõ a sokszor nagyon nehéz, bonyolult akkordokat, egyetlen tévesztés és hiba nélkül, ráadásul - mintegy mellékesen - maga a dal pedig baromi jó, ritmusos, dallamos, van eleje, közepe, vége, eljut valahonnan valahová, gyönyörûen fel van építve, láthatóan rengeteg munka van benne, és.....
És a zsûri szépen, mindenféle ostoba indokkal szépen lepontozza, ahelyett, hogy felállva ünnepelte volna a tényt, hogy egy ilyen világszínvonalú együttes van Magyarországon!:DDD

Az pedig, hogy ki is estek, az az egész mûsorfolyam legnagyobb gyalázata!
Így pazaroljuk el a tehetségeinket...:)

Utolsó gondolat.
Ha az Eurovíziós Dalfesztiválon indul egy ukrán énekes, vagy zenekar, nem csodálkoznék, ha a feszült orosz-ukrán konfliktus miatt, szolidaritásból és szimpátiából megnyeretnék vele a szavazó országok a fesztivált - az általa elõadott daltól függetlenül.:D
Akkor meg szinte mindegy is, hogy mi, vagy bárki más, kit küld ki a megmérettetésre...:)))
De ez persze csak egy vélemény a sok közül...
olahmiki1959 2015 febr. 08. - 00:08:58
(1431/1642)
Azt írod, az Other Planet együttes énekesének a hangszíne, és az általuk elõadott szám is tetszett, mert nagyon fülbemászó a dallama.
Valóban az!
Miért?
Mert szinte egy-az egyben lelopták Chris Isaak "Wicked Game" címû számát, mind a hangzásban, mind a dallamban!
Az énekes is az õ hangján énekel, a szám egy kicsit gyorsabb tempójú ugyan, de majdnem hangról hangra megegyezik az eredetivel, ami elképesztõ!
De nem ez a legnagyobb baj az Other Planet számával.
Hanem az, hogy az énekes elképesztõen sok hamis hanggal énekelte végig a dalt, és a legnagyobb gyalázat, hogy a botfülû zsûri 3 tagja képes volt erre a produkcióra 10 pontot adni!

A dal koppintás, az énekes hamis, és majdnem a legtöbb pontot kapta - Pierrot elõtt le a kalappal, hogy mert a többiek ellenében 5 pontot adni, annyit érdemelt a zenekar, nem is kellett volna, hogy tovább jussanak.:D
andros 2015 febr. 07. - 23:55:26
(1430/1642)
engem meg Keresztes Ildikó profizmusa bûvölt el a számomra kétségtelenûl ,,legnívósabb" produkciójával(arról nem tehet,ha személye elleni ,,zsûris lepontozás"eredményeként máskor sem lesz esélye az ország képviselõjének lenni,bármit is adjon elõ)
Szissssz 2015 febr. 07. - 23:35:41
(1429/1642)
Húú, az Other planet együttes énekesének hangja nekem ma elsõ hallásra is nagyon tetszett! Nagyon elvarázsolt a hangszíne és az általuk elõadott szám is! Nagyon fülbemászó dallam, rögtön meghallgattam többször is egymás után.
olahmiki1959 2015 febr. 07. - 19:38:37
(1428/1642)
Böbe és Saci...
Nem gondoltam volna, hogy rájuk külön ki kell térnem - annyi nincs bennük, - de tisztázni kell néhány dolgot.
Ennek a két lánynak igazság szerint már a Voice c. tehetségkutatóban sem lett volna szabad túl sokáig szerepelnie.
Mindkettõjüknek érdekes hangszíne van, de - sajnos - egyszerûen hamisan énekelnek!

A mostani, Dal címû mûsorban is az volt velük a legnagyobb probléma, - nem az összhang hiánya, nem az, hogy nem veszik elég komolyan a feladatot, ez mind igaz, de egy énekprodukcióban mégsem ez a legfontosabb szempont - hanem a hangok tisztasága.
Egy duettben pedig pláne!
A lányok két szólamú éneklésénél borzasztó zavaró volt, hogy a két - egyformán! - bizonytalan hang összecsengett, és hallani lehetett, hogy a hangközök nem tiszták, az összhangzás hamiskás, pedig ott nincs mese, KRISTÁLYTISZTÁNAK KELL lenni!
A produkciónak az a lényege!
Ahogyan a szinkronúszásnál, ahol a két úszó milliméterre egyformán mozog és csinálja a nehéz figurákat, és az adja ki az esztétikai élményt, úgy a duettnél is, - legyen az ének, vagy hangszeres elõadás - ez az elsõszámú követelmény.
Ez a két kedves, közepes tehetségû lány elsõsorban a Voice zsûrije nyilvánvaló segítségének köszönheti, hogy egyáltalán eljutott idáig, erõltették, nyomták õket, az eredményt látjuk.
Én annak idején azt hittem, hogy mivel állandóan foglalkoznak velük, énektanárok, korrepetitorok, majd észrevehetõen fejlõdni fognak, és szépen meg fognak szabadulni a hiányosságaiktól.
Jelentem, a világon semmiféle fejlõdés nem tapasztalható náluk, ugyanolyan két béna kis csaj, maximum egy kissé rutinosabban mozognak a színpadon, de ha elfordítod a fejed, és csak hallgatod az éneküket, harmatgyenge dolgokat hallhatsz.

Más.
Próbáljátok meg a Szécsi Saci nevet - üdvözlöm a szülõket - gyorsan, sokszor egymás után elmondani...:)
Lesz nagy nevetés...:)
goteki 2015 febr. 07. - 10:39:15
(1427/1642)
"A mûsor, amiben végignézhetjük és - ha erõs gyomrunk van - hallgathatjuk is, ahogy a magyar zeneipar átvágott torokkal vergõdik saját testnedvei bûzlõ pocsolyájában."
olahmiki1959 2015 febr. 07. - 09:50:43 Előzmény Ezüstliliom
(1426/1642)
Örülök, hogy újra itt vagy, mindig jókedvûen olvasom a hozzászólásaidat, és a remek meglátásaidat.:D
Hajrá, nézzük meg együtt "A Dal"-t, és utána jól olvassunk be mindenkinek!...:)
Ezüstliliom 2015 febr. 06. - 10:18:24 Előzmény olahmiki1959
(1425/1642)
Szia Miki!:)
Ritkán jut idõm benézni ide mostanában, de A Dalt én is nézem. Pár mondatot hozzátennék a véleményedhez, ami most is közel áll az enyémhez.

Ív... A produkciója színvonalán nincs már mit ragozni. De most komolyan! Ez egy név? Akkor mostmár menõ lesz a Pítör, a Dzsémsz meg a Két is?:/

A Leander Rising esete jellemzõ a magyar könnyûzenére sajnos: nagyszerû zenészek, akiknek nincsenek jó szerzõik.:( Sok olyan énekesünk is lett a tehetségkutatóknak köszönhetõen, akiket szivesen hallgatnék... csak nincsenek jó számaik. Ilyen Oláh Gergõ is. Istenem! Milyen gagyi szövegek!:(

A Pancastic nekem is nagyon tetszett.:)) Én nem vagyok biztos benne, hogy baj lenne, ha kijutnának a fesztiválra. Tudjuk jól, hogy nyerni semmivel sem tudnánk. Akkor legalább jó zenét mutassunk be!
Töredelmesen bevallom, hogy én sem ismerem Django Reinhardtot és Stephane Grappelli-t, de ezt igyekszem mielõbb bepótolni!:) Ha másért nem, már ezért megérte nézni a mûsort és elolvasni a hozzászólásodat.;)

Saci és Böbe: idén is ugyanazt éreztem a számuk alatt, mint tavaly, hogy nem adnak bele mindent, hogy csak túl akarnak rajta lenni, de nem élvezik. Szerintem nem véletlen, hogy anno nem duóként indultak a Voice-ban. Nincs meg az összhang közöttük. Nem erõsítik, hanem gyengítik egymást, ahogy bármilyen csapatmunkában is így van, ha nem jönnek ki a tagok egymással. A feszült, ellenséges légkör árt a produkciónak, átüt rajta.:( Ha így folytatják, és erõltetik a duót, bele fognak teljesen keseredni szerintem, és eltûnnek, pedig a hangjuk nekem nagyon tetszik.

Szubjektíve, a szakmai véleményekkel amúgy egyetértve nekem mégsem "jött be" igazán Szabó Ádám dala, pedig szimpatikus a srác, csak valahogy nem tetszik, ahogy énekel. Engem valahogy Nagy Ricsire emlékeztet. Tudom, Ádám korábban bukkant fel, mindegy is, hogy fogalmazunk, de számomra hasonlóak.
Dér Henié meg, bár itt is egyetértek a szakmai érvekkel, mégis tetszett. Nem tdom megmagyarázni.

Piero üdítõ színfoltja a zsûrinek.:) Ha nem is mindig, de sokszor egyetértek vele. Ahogy õ õszintén véleményt mond, úgy kellene a többieknek is. Nem bántó, de egyenes.
olahmiki1959 2015 febr. 06. - 06:54:34
(1424/1642)
Ez nagyon megtisztelõ, zavarba is jöttem.:D
Megpróbálok majd megfelelni az elvárásaidnak, meg persze, én is kíváncsi vagyok a harmadik adag 10 dalra.:)
10/10
sanderson 2015 febr. 01. - 16:19:09 10/10
(1423/1642)
Nekem Oláh Gergõ, Szabó Ádám és Ív dala tetszett. Pontosabban, az énekesnõ dala stúdiófelvételen jól szól, ezt a trendi, rádióbarát számot dögösen adja elõ, de tegnap este valamiért ettõl a színvonaltól messze járt. Ha élõmûsorban máskor is csak így tudja elénekelni, ha a teljes összhatás a késõbbiekben is csak ezt a tegnap látott szintet üti meg, akkor ezzel a dallal az Euróvízión nincs semmi keresnivalója. Szerintem azért az Ív mûvésznevet választotta, mert az Éva angol megfelelõje az Eve, amit ívnek kell ejteni.