offtopic
efes 2008 nov. 15. - 17:54:49
(366/786)
A romungrók már magyarok, a legtöbbrõl meg sem mondanád, hogy roma. Úgy él, ahogy a magyar átlag, dolgozik, adót fizet, iskolába jár, munkanélküli, nyugdíjas, stb., stb.
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 17:53:01
(365/786)
Illetve, azt hogy a kirekesztés a lehetõ legrosszabb reakció a társadalom többségi oldalától, hiszen az elszigeteltség növelésével csak a romáék frusztrációja nõ, s mivel életösztönük igen erõs, a legkevésbé ellenálló rétegektõl fogják elvenni azt, ami az életükhöz kell.
Rahel 2008 nov. 15. - 17:51:08
(364/786)
-Ez így igaz!!
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 17:48:01
(363/786)
Hát a szokásosat, mivel nem vagyok sem szociálpszichológus, sem foglalkoztatáspolitikus, se ezekhez hasonló. Ebbõl viszont következik az is, hogy a feladat megoldása az elõbbi mondatban jelzett hivatások mûvelõinek feladata.
Heathcliff 2008 nov. 15. - 17:43:35
(362/786)
Köszi. És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ún. romungrók, tehát a cigányoknak az a törzse, amelyik már több száz éve Magyarországon él, magyar anyanyelvû. És eléggé "polgárosult" is, tehát életmódjában stb. beolvadt a "többségi társadalomba", hogy ezt a szószörnyeteget használjam, a p.c. mián.
A saját törvényeikrõl persze hallottam. Szerintem a városokban is él még a vajdaság intézménye (vidéki városokban biztosan, erre konkrét példát is tudok).

De mit kell érteni az alatt, hogy velük "a társadalomnak vannak feladatai" - nos, ez sajnos nagyon szétfolyó és elmázolt fogalmazás. Nem a te hibádból, efes, ugyan mi egyebet lehetne erre írni?
De tudod, az van, hogy amit írtál, már testet is öltött, a társadalom valóban feladatának látta a romák törvényenkívüliségének problémáját (vagyis azokét, akik, mint írod, kiszakadtak a saját törvénykezésük alól).

Szóval, igazad van.
Létezik a társadalom válasza.

Na most erre mit lépsz? :P
Rika 2008 nov. 15. - 17:39:51
(361/786)
Szerintem azért kellett két kitétel és nem több, mert ha visszaolvasod, te rengeteg embert kizársz itt.
Az a suttyó paraszt is, aki mások vagyonát megrongálva autókat gyújtogatott. Az is, aki ellopta a tv-macit. Az a mutogatós, az bûnözõ, az a rendõr, az a roma, az a zsidó IS magyar. Az is magyar, aki nem tudja mi az az 1956, az is, aki észnélkül cigányozik, meg buzizik, meg zsidózik.
Családot nem választhatsz. Azt sem, hogy hova születsz. Véleményem szerint nemzetet sem, de attól, hogy ez a véleményem, még nem alkalmazom mindenkire.
Mi magyarok olyan messze élünk egymástól, hogy az összetartó kapocs két dolog: az anyanyelv és az érzés, hogy magyarok vagyunk.
A romák egy etnikum, attól még lehetnek õk olasz romák vagy magyar romák. A zsidókat leginkább a vallásuk köti össze, miért ne lehetne magyar zsidó, olasz zsidó, román zsidó?
Származásomat tekintve mint az itt élõk 99,99999%-a nem vagyok magyar, hisz a dédnagyszüleim némelyike nem is beszélte a nyelvet, viszont Magyarország történelmét valóban a magaménak tartom (miért ne tartanám?).
Nem a származásod tesz magyarrá, és szerintem ez az egyetlen mondat elég is lett volna.
offtopic
hecsedli 2008 nov. 15. - 17:28:41
(360/786)
erre a hsz-ra én is felfigyeltem. és ez nem mesüge módon lett megírva! még tanultam is belõle.
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 17:17:32
(359/786)
Romákkal kapcsolatban azonban muszáj kiegészítenem: igaz, hogy - fõleg a még autentikus közösségekben élõ, tehát nem városi - romák nehezen tartják be a külsõ, adott ország törvényeit, a saját törvényeiket bizony betartják, és ezek a törvények olykor szigorúbbak is, mint a külsõk. Ebbõl következik az is, hogy a városi romákkal már a társadalomnak vannak feladatai, hiszen õk már kiszakadtak a sajátjukból.

Léteznek egyes országok, pl. Franciaország, talán spanyol is, ahol a vándorló cigányokat komoly elõjogok illetnek meg, ami persze nem azt jelenti, hogy megtorlás nélkül követhetnek el bármit, hanem azt, hogy valamiféle autonómiát biztosítanak nekik. Nincs is szó cigánybûnözésrõl arrafelé.
Tulipan19 2008 nov. 15. - 17:15:34 Előzmény Miki1900
(358/786)
Kíváncsivá tettél. Mi az ország érdeke? Gyõrtõl Battonyáig, gyáripari termeléstõl az Operaházon át az egészségügyi gyermekotthonokig átfogó "ország érdekét" szívesen hallgatok, úgy is, mint kistérségi tervezésben részt vevõ. Úgy szeretném tudni a tuttit!
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 17:10:23
(357/786)
Mi a célod, Ráhel??????????????????????????????
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 17:09:26
(356/786)
Rika, egyetértek veled: mindenki magyar, aki magyarnak tartja magát. Azzal kiegészíteném, hogy vannak olyanok, akiket annyira összezavartak már, hogy nem hajlandóak magukat magyarnak tartani, noha azok; vannak, akik megvetik a saját hazájukat, és csak lebegnek, valahol az ûrben vagy nem tudom.
A nemzeti identitás meghatározása tudom, sok problémát okozó kérdés,és nem is hiszem, hogy létezik rá pontos definíció. Én itt már próbálkoztam eggyel, ezt most neked újra ide másolom, mert kicsit több kritériumot tartalmaz, mint a te megközelítésed:
Akinek magyar az anyanyelve és/vagy Magyarországon lakik, ennek az országnak a kultúráját, történelmét ismeri, ezen ország törvényeinek van alávetve stb., az magyar. Mármint ha az összes feltételbõl csak a magyar anyanyelv igaz, akkor is; ha az összes többi feltétel igaz, csak az anyanyelv nem - nos, akkor, ahogy gondolja. Egy horvát nemzetiségi magyarnak fogja magát érezni, ilyen embert ismerek.
Nos most ilyen feltételekbõl kiindulva az ún. "zsidó identitás" nevetséges, ezeknek az embereknek semmiféle joguk nincs arra, hogy ne magyarként definiálják magukat.
A romák viszont, mivel más az anyanyelvük, más a kultúrájuk, különálló közösségekben élnek, a történelem elsajátításával, a törvényeknek való alávetettséggel, azok betartásával komoly gondjaik vannak - teljes joggal vonják ki magukat a magyar, mint öndefiníció alól.
(Ne azzal gyere, hogy akinek az elõdei nem éltek itt az Árpád-korban, azoknak ez nem a saját történelmük; mert ezt remélem te sem hiszed, és elfogadod az Árpád-kort a TE saját történelmednek. A te számodra hiteles és érvényes, ennek semmi köze a genetikához.)
A "zsidó identitású" emberek is magyar emberek. Kész, ezt kell tudnia mindenkinek, nekik és neked is. És azzal van baj, akinek ez fáj. Mármint, ha a "zsidó identitású" ember kikéri magának az árpádsávos lobogót, peidg az az õ nemzeti jelképe! Hiszen õ is magyar! És azokkal is baj van, akik nem tekintik õket magyarnak. Hát akkor micsodák? Magyar az anyanyelvük, nem héber, ugyebár. Magyarországon élnek, és se a vallás, se a genetika, se a Jóisten nem köti õket Izraelhez. Popper Péter azt tanítja, hogy hamis tanító az, aki valakit arra biztat, hogy a szülõföldje kultúrája helyett idegen kultúrához kötõdjön.
(Elnézést az ismétlésért.)
Rahel 2008 nov. 15. - 16:52:19
(355/786)
-Na nézzünk csak oda!!!
-Ha már írtál nekem, és még számolgattál is, akkor mégis elértem a célomat!!
-Felfigyeltél rám!!:DD
Rika 2008 nov. 15. - 16:46:53 Előzmény Moldávia bánata
(354/786)
Pedig én azt szerettem...
Egyátalán van még?
Rika 2008 nov. 15. - 16:44:16 Előzmény Miki1900
(353/786)
Magyar ember, aki a magyart beszéli anyanyelveként (ami nem azonos azzal, hogy a magyart anyanyelvi szinten beszéli), és magyarnak vallja magát. Te nem döntheted el, hogy ki az és ki nem.
Nincs ilyen, hogy SZÁMOMRA. Mindenki maga dönti el, és nem te másokról.
Heathcliff 2008 nov. 15. - 16:30:26
(352/786)
Rahel, ajánlom, mielõtt még több írásjelet halmoznál össze, olvasd el (gondolom, életedben elõször) a Tórát. Majd térj át a Prófétákra; azaz olvasd el végig az Írásokat (ismertebb nevén az Ószövetséget).
Ha végeztél vele, folytasd az Újszövetségi iratokkal.
Olvasd végig, vesd össze, utána már el tudod dönteni te magad is, hogy bemerítkezel-e (A Biblia ui. a 'baptüzo' görög szót használja, aminek jelentése: 'folyadékba teljesen elmerít'. Tudod, a Jordán, amibe János merített, bár kis folyó, nem pár csepp víz.)
Mivel Jézus azt mondta: "A törvény és a próféták Jánosig prófétáltak" - ez azt jelenti, hogy izraelita vallásúként is illene bemerítkezned. A rituális fürdõrõl, a mikvérõl nem is beszélve - éppenséggel annak a fürdõnek a vizébe is alámerülhetnél idõnként...

De feltételezem, mindez neked kínaiul hangzik.
Akkor pedig mibõl is akarsz te kikeresztelkedni? Mi az, amire 13 írásjellel és 3 szmájlival hívtad föl a figyelmet? (Nehogy valaki ne vegye észre).
Tudod, kire mondja a Biblia, hogy "igazán izraelita"?
Tudod, hogy Ábrahám mi alapján nyerte el az ígéreteket?
Ha jársz zsinagógába, nyilván tudod, ugye?

De akkor nem ilyen mesüge módon írtál volna.
Rahel 2008 nov. 15. - 15:43:04
(351/786)
-A végén elsírom magamat, hogy milyen béke uralkodik!!!

-Csak az a baj, hogy ez mind elmélet!!

-Az elmélet meg ugye nem azonos a valósággal!!!

-Még most is keresztelkedjek?????:DDD
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 15:28:47
(350/786)
Bármikor, kedves, bármikor! :))
Rahel 2008 nov. 15. - 15:27:40
(349/786)
-És én majd a film végén ki is keresztelkedhetek??:)))
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 15:11:13
(348/786)
Igen, tudom, egyszál egyedül õ :D
Jól meg is szívta a kis nazi.
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 15:06:17
(347/786)
aaaz a Zuschlag volt. :)