cherry baby 2008 nov. 27. - 09:33:55
(546/786)
""Ha nem változtatnak ezen, a válság csak mélyülni fog.
S ha mélyül, azt nagyon meg fogja érezni a középréteg, a közalkalmazottak, köztisztviselõk.""

meg fogja érezni??????? én 2003 óta érzem, hogy egyre lejjebb és lejjebb megy az ország. nem csak én... az ország. azok az emberek, akik középréteg voltak, hát most nézd meg õket hol vannak. elszegényedett az ország. elöregedett az ország, és még továbbra is öregedni fog, mert egyre kevesebb a születés, és mivel sok az öreg, sok a halálozás. de a halál ugye nem csak az öregségegl jár. a betegséggel is. márpedig az országunk, ebben az élen jár.
Heathcliff 2008 nov. 27. - 09:14:36
(545/786)
De hogy a filmrõl is írjak valamit (azon kevés elõzetes után, amit láttam belõle): úgy tûnt, egy olyan család története ez, ahol az anya bõszen nemzetellenes, míg az apának és a lánynak tetszenek a nemzeti eszmék, gondolatok, jelképek. Az anya valamiféle fenyegetettség-érzésre hivatkozik, gondolom. Nos, ha így van, akkor nyilván kérdés: reális ez a fenyegetettség-érzés? Ha az apa és a lány nem érzi? Nem lehet, hogy az anya valamiféle saját belsõ frusztrációját vetíti ki a külvilágba, és nevezi meg a „zsidó lét” elleni fenyegetésként?
Erre saját magamból kiindulva gondolok. Mert utálom azt a helyet, ahol gyerekkoromban éltünk. És úgy érzem, szörnyû, sötét és gonosz hely volt. Pedig csak a szüleim balhéztak megállás nélkül. De hát: utólag könnyebb azt mondani, a hely volt szar, mint bevallani, ez csakis a saját szubjektív érzéseimnek a kivetülése…(Ezt a reakciót másokon is észrevettem).
Ugyanakkor Kertész Imre Sorstalanságá

Az ilyesmin objektíven nem lehet segíteni.ban Köves Gyuri a koncentrációs táborok boldogságáról beszélt. Miért? Szerintem a mély érzelmi kötelék miatt, ami Citrom Bandihoz fûzte. Ugyanígy a Nyugaton a helyzet változatlan c. regényben a fõszereplõ fiú visszaszökött a frontra, otthonról. Inkább vállalta a front poklát, végül a halált is; de anélkül az érzelmi kötõdés nélkül, ami a bajtársaihoz kötötte, már nem tudott élni. Minden külsõ biztonságnál fontosabb volt a számára. Vagy a Gyûrûk Ura c. regényben, amit szintén elsõ világháborús élmények ihlettek, a szereplõket a köztük kialakuló érzelmi kötelékek olyan létállapotba emelik, ami sokkal jobb az érzelmileg üres nyugalomnál. Ezért hát Frodó, aki a regény végén magányos marad, hiányolja a kalandokat. De bizonyára nem a sok éhezés és félelem és menekülés és fájdalom és hideg hiányzott neki, hanem az az érzelmi telítettség, amit a barátságban tapasztalt meg, s amit a külsõ biztonság megszerzésével elveszített.

Nos: ezen példák alapján gondolom azt, hogy a filmen szereplõ, önmagát fenyegetettnek érzõ anya erõsen szubjektív. Természetesen néhány objektív tényezõn alapszik az elõítélete; de úgy, hogy õ ezeket az objektív tényeket a maga szubjektumán átszûrve eltorzítja, felnagyítja. Vagyis, pontosabban, összekeveri a saját érzelmileg labilis, hiányérzettõl terhes lelkiállapotával.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 27. - 08:47:47
(544/786)
:) Igaz. Meg a jó politikusok, a jó közgazdászok, a jó írók és filmrendezõk, a jó gyerekek...:)
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 27. - 08:38:37 1/10
(543/786)
A jó tanárok vannak kevesen
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 27. - 08:36:23
(542/786)
Lehet, hogy tisztviselõk sokan vannak, tanárok viszont túl kevesen. Mármint az igazán jó és hatékony oktatáshoz. Mert ahhoz a frontális módszert el kéne felejteni...De ez tényleg nagyon off :(
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 27. - 08:23:24 1/10
(541/786)
„ a spekulatív gazdaság omlott össze”
Hát a tõzsdék igen, régóta nem szerssem ezt az intézményt. A bankok azonban nem, legalábbis eddig még mentegetik õket/minket. A baj a hitelezési gyakorlatuk, hogy – és nem most kezdték, hanem a válság elõtt is ez volt és most aztán túlzottan óvatosak - . nem finanszírozzák a termelõszféra likvidását, és ebbõl lesz a még nagyobb problema. Eddig is az a vállalkozó kapott kölcsönt, akinek nem volt rá szüksége, most meg...
Ha nem változtatnak ezen, a válság csak mélyülni fog.
S ha mélyül, azt nagyon meg fogja érezni a középréteg, a közalkalmazottak, köztisztviselõk. Egyrészt nem baj, mert igen is túl sokan vannak, másrész baj, mert ezzel csak a szélsõséges magatartású réteg létszáma fog nõni. :(
Heathcliff 2008 nov. 27. - 07:38:16
(540/786)
Szerintem fontosabb probléma, hogy nincs termelés, nincsenek munkahelyek annál, hogy éppen ki biztosítja azt. A multikat nem kiutálni kéne, hanem, mint a két vh. között, rájuk csûrölni az állami feladatok jó részét (hiszen az állam úgyis rossz gazda). Gondolok elsõsorban az iskolafenntartásra. A „Harmincadik” c. Páger-filmbõl megtudtam, hogy ’45 elõtt a vállalatok voltak kötelezve iskolafenntartásra: ha a dolgozóknak legalább 30 gyermeke volt, a cég köteles volt épületet biztosítani, tanárt fizetni. Nahát, ez kéne most is: a multikat kötelezni rá. Meg egyébre is, mást is átvállalhatnak: infrastruktúrát, eg. ügyet stb.
Valamint: nem hiszem, hogy muszáj szemétlerakó hellyé válnunk – átvitt és szó szerinti értelemben is. Itt leszázalékolt embereket hajtanak ki német szemetet, mérgezõ anyagokat válogatni. Mivel a többi cég leépült, bezárt, felbontotta a szerzõdést…
Az nyílt titok, hogy a multik pszichés szempontból rossz munkaadók: gépiesek, személytelenek, kizsigerelik a munkásokat. Kisebb közösségbe jobban be lehet illeszkedni, rugalmasabb stb.
De a lényeg mégis az, hogy legyenek munkahelyek. Mert csak annak az embernek van vásárlóereje, aki keres. Akinek van munkahelye. És mert az az ország, amelyik többet fogyaszt, mint amennyit termel, sebezhetõ…Persze lehet, ez így túl naiv álláspont, de lámcsak, most is a spekulatív gazdaság omlott össze.
Nevetséges ötlet tán, de némi technikai visszalépés, biotermelés, zöldtechnológia sok munkahelyet tudna teremteni: mezõgazdaság mellett a vályogépítés, cserépkályha készítés stb.
cherry baby 2008 nov. 27. - 07:21:05 Előzmény neugassaman
(539/786)
ja. a szlovákok is adót csökkentenek. mindenki adót csökkent, úgymond dazdaság frissítést végez. még amerikai is. a németek a franciák. csak MI nem. Nem értem. hogy akarja, hogy mûködjön ebben az országban valami is, ha az emberek a gatyájukat is ráfizetik mindenre és nincs mibõl vásárolni...
10/10
kgyuri0 2008 nov. 27. - 02:20:01 10/10
(538/786)
"egyelõre ennyi elég"

Sztem ttöbb is, mint lég.
Akár ne is folytasd!
offtopic
neugassaman 2008 nov. 26. - 20:09:48 Előzmény Miki1900
(537/786)
Igen, valóban érdekes hogy "kedves jószomszédainkat " a Szlovákokat - annyira nem sújtotta a válság...
Világválság?
Érdekes ez, az szent!
Recesszió van, de az továbbra is a termelõ közeget érinti, és nem az érdemi elõállításban-termelésben "impotens" réteget, akik eddíg is kizsákmányoltak és élõsködtek!
Mondok egy két szót, de nem azért hogy valaki ezért kötekedjen, és értetlenkedjen!
Lobbik.....
Látszat és láttatás...
Újrafelosztás...

Egyenlõre ennyi.
offtopic
Miki1900 2008 nov. 26. - 16:35:33
(536/786)
ma már a komcsik kapitalisták lettek. ott is ugyanúgy kaszálnak. ugyanúgy a tûz mellett vannak.
mellesleg szerintem a kapitalizmus jóval rosszabb, mint akommunizmus. legalábbis gazdaságilag magyar módra biztos
offtopic
Miki1900 2008 nov. 26. - 16:15:12 Előzmény meszag
(535/786)
kedvenc szavad a kinyilatkoztatás. mindenkinek ezt mondod.
mivan? mire kéne reagálni?
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 26. - 14:07:55 1/10
(534/786)
Ja persze, most jutott eszembe: gondolod, hogy õk megálltak, hogy beérjük õket? :XD
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 26. - 13:46:56 1/10
(533/786)
Pincurkám, hátha egy kicsit. Ott volt Marshall segély. Olvass utánna. Egyébként nem vagyok komcsi, sose voltam, és a gondolkodás nem is attól függ. :)))
cherry baby 2008 nov. 26. - 13:25:19
(532/786)
ne haragudj már... sok tíz éve "dolgozzák fel magukat" az emberek... és még hol vagyunk a jótól????? és miért vagyunk ilyen messze????? a környezetünkben néhány éve lett vége egy háborúnak. mégis jobban élnek mint mi. nálunk háború sem volt és hol tartunk???? európa utolsó országa vagyunk!!!!! Ezt mért nem tudjátok ti komcsik felfogni. de nem baj. védjétek csak a haverjaitokat. megfizetnek még. akkor kiváncsi leszek hova fogtok elbújdokolni...
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 26. - 12:56:00 1/10
(531/786)
Aki rossz összehasonlítási alapot keres magának, az csak rosszat álmodik-már mondtam. Elõbb fel kell dolgozni magunkat arra a szintre, ahol õk most tartanak. ÉS akkor lehet 20 MFT miért kisebb, mint....
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 26. - 12:54:00 1/10
(530/786)
lásd 597.számú hsz
cherry baby 2008 nov. 26. - 12:50:02 Előzmény meszag
(529/786)
egyébként, ha lett volna béremelésed, is ennyit keresnél nettóba :DDDDDDD ezt magyarázom, hogy nálunk volt, mégis ugyanannyit keresek mint évekkel ezelõtt :DDDDDD
cherry baby 2008 nov. 26. - 12:47:16
(528/786)
ezért kellene 2,5millaig 17%os adó. az egy normális jövedelem lenne. Persze csak hazai viszonylatban... ha élni nem is de megélni már lehetne belõle. De nálunk nem hagynak élni... Mint most mekkora a szájuk, hogy 20milláig eltörölték az örökösödési adót. németeknél ugyanez 80milla. svédeknél ausztriában stb nincs is ilyen. pedig mennyivel jobb az életkörülmény az életszínvonal mint itt.
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 26. - 10:53:50 1/10
(527/786)
Te nem érted, de vszínûleg pont átléptél a másik adósávba.