offtopic
Miki1900 2008 nov. 08. - 23:36:26 Előzmény Obránszky Ármin
(226/786)
"úgy látom, nem érted teljesen tisztán" = na, hüje vok?

mindegy. de legalább az elején kezded. ez dícséretes. az alapokon kell elkezdeni az építkezést.
offtopic
Miki1900 2008 nov. 08. - 23:35:02 Előzmény Obránszky Ármin
(225/786)
na most akkor azt mondd meg miért szélsõség a Jobbik? (röviden, tömören, nem vok kíváncsi miylen szépen fogalmazol, és hogy mennyi ötöst kaptál irodalom órán, tudom h voltak ott ötösök, de ahogy Herakleitosz mondja (ha nem tévedek): "sokféle tudás nem tanít meg arra, hogy esze legyen valakinek")
offtopic
Miki1900 2008 nov. 08. - 23:31:16 Előzmény Obránszky Ármin
(224/786)
nézd, nem olvastam el a demagógiát végig, mert tudom te hiv. tautológus vagy. csak közlöm: minálunk a családban két idegen szavak szótára van, mindakettõt használom és ott a demagógia 4 sor. akarod hogy leírjam? csak az egyikbõl jó?
demagógia gör 1 az emberek félrevezetése, becsapása hazug ígéretekkel (stb- még van pr szó, de azt már nem).; izgatás, lázítás.

a jobbik meg nem demagóg mert szerintem igazat mond.
azt legalább elismered h az mszp demagóg? és azt h az szdsz? az én érveimmel mi van?
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 08. - 09:56:18
(223/786)
Ármin, az általad demagógként definiált típus jellemzõi az ún. konformista emberre érvényesek.
És hidd el, ez a fajta ember pártállástól tökéletesen független. A nagy számok törvényét tekintve tehát az ún. gyûjtõpártok szavazótáboraiban sokkal több konformista (avagy demagóg) embert találsz, mint egy ilyen szûk, szinte szubkulturális jelenségben, mint a Jobbik.
Ha õket becímkézed, az ugyanúgy címkézés, mint amit Mikitõl savallsz…
Nincs mit tenni: vagy egyszerre ítélsz el minden politikai oldalt, vagy megpróbálsz mindenhonnan értékeket kiszûrni. Ha bármelyik oldal felé hajlasz, máris elõítéletes vagy, és kérdés, miért?
De hát mégis: nem baj, ha választasz, az élet csupa választásból áll. Sõt: nem is javaslom, hogy ne válassz: az a gerinctelen és cinikus Mephistok (Hendrik Höfgenek) szokása, akik arra az oldalra állnak, ahonnan jön a pénz, siker, csillogás.
Csak hát: nehogy azt hidd, objektív vagy, ha nem. Egyenként talán ostobák az emberek, de a közösségek kiegyenlítik egymást.
Még valami: tudod, milyen a többi párt programja, mi mellett kötelezte el magát? Azt hiszem, azért könnyû a Jobbikról beszélni, mert ennek a pol. képzõdménynek van a legmarkánsabb, leghatározottabb, leginkább érthetõ célja. Milyen célja van az mszp-nek? Az szdsz-nek? A fidesznek? Az mdf-nek? Hát, nagyjából semmi. Homályos, teljesen megfoghatatlan. Mindegyik sokezerszer ment már szembe a saját értékeivel. A Jobbik még friss hús a piacon, még nem csalódtak benne a vele szimpatizáló tömegek. Ezt látni kell.
Egyébként, nekem a politikával kapcsolatban a legszebb példázatom a Mephistoban szereplõ Cserhalmi, vagyishát Hans Miklas, az ostoba kisnyilas. Amikor a nyilas párt mellett agitál, Höfgen a háta mögött kigúnyolja, és óvja tõle a feleségét, Barbarát, aki szánalomból szívesen szóba áll Miklasszal. Telik az idõ, a nácik hatalomra kerülnek: Miklas rájön, egy gyilkos gépezetben vesz részt, eddig hazugságokban hitt és kiszáll: most a nácik ellen agitál. Elmegy Höfgenhez, aki káromkodva kidobja. Miklast hamarosan kivégzik. Nekem nagyon tetszett Miklas. Arra gondoltam: akit a lelkesedés, az „eszme” hajt, az hamarabb lesz képes arra, hogy felismerje az ideáljai romlottságát, mint az, aki korrupt és hazudós. Az ötvenes években a kommunista börtönök, munkatáborok is lelkes munkásmozgalmistákkal voltak tele: õk hamarabb voltak képesek szembeszállni addigi bálványaikkal, mint azok, akik volt nyilasként dörgölõztek a komcsikhoz.

Szóval nem akarnám Mikiéket megvédeni, de lehet, aki most ilyen lelkesen veti bele magát egy álom kergetésébe, föl tud ébredni, ha kiábrándul. Azok az igazán veszélyesek, akik csöndben vannak. Pl. az SZDSZ alapítói közül a nagyhangú TGM vagy a folyton cikkezõ Tölgyessy nagyon hamar kiugrott, amikor látták, ez a párt nem az, mint amirõl õk álmodoztak valaha. És hirtelen fölbukkantak alakok a semmibõl, azonnal hatalmas pozíciók, miniszteri bársonyszék – és még Medgyessy is belebukott abba, hogy azt mondta: az szdsz tele van korrupciós ügyekkel. Hát, biztos vagyok benne, hogy nem TGM és Tölgyessy miatt. Sokkal inkább a méltán elfeledett Csillag és tsai miatt.
Bár lehet, hogy én vagyok túl optimista.
offtopic
Obránszky Ármin 2008 nov. 08. - 03:08:43 Előzmény Miki1900
(222/786)
Ok, akkor elárulok neked egy titkot. Valóban személyes okom is van rá, h a faji alapon történõ megkülönböztetést megvessem, csak nem az, amit te feltételezel: nagymamám testvérét kizárólag azért hurcolták el a Szovjetúnióba, h ott aztán teljesen tönkretegyék mentálisan, fizikailag, mert Wagner volt a vezetékneve, a sváb kisebbséghez tartozott és nem volt senkinek a csókosa a "fontos" emberek közül, ami ugye kollektíven bûnös a hitleri Németország bûneiben...
Éppen ezért, amikor a zsidóság egészét összemosod a kommunistákkal vagy mit tudom én, kikkel, akkor mindig beugrik ennek a szerencsétlen, egyszerû, vallásos parasztasszonynak a meggyötört képe, akinek aligha volt beható ismerete a Wehrmachtról vagy Hitler ördögi "munkamódszereirõl". Ja, h õt szabad sajnálni, mert sváb (bár nyilván levon valamit az "értékébõl", h vérrokonom... :-))?
Amikor pedig azt mondom, h a köveket dobálók 90%-a a Jobbik szimpatizánsa, akkor azt hiszem, nem tévedek túlzottan nagyot (ja, de mégis, elfelejtettem, h ezek zsidóbérencek voltak, akik beférkõztek a békés és barátságos szimpatizánosok közé...). Nem állítom, h minden jobbikos hajigál, azt állítom, h majd' minden hajigáló szélsõséges nézeteket vall, ezért valószínûleg a Jobbikhoz húz.
Csak indokolt esetben kívánom folytatni a vitát veled!
offtopic
Obránszky Ármin 2008 nov. 08. - 02:55:35 Előzmény Miki1900
(221/786)
Ok, akkor a wikipedia (http://hu.wikipedia.org/wiki/Demag%C3%B3gia), ugye a lusta ember legjobb barátja, segítéségével elõször összefoglalom, h mi is a demagógia, úgy látom, nem érted teljesen tisztán, majd megpróbálok válaszolni a kérdésedre is. Nos a demagógia:
"a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az elõítéletekre próbál hatni. A politika és a politológia egyaránt használja, általában tetszetõs, részigazságokon, vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programok vagy kijelentések rosszalló (pejoratív) megjelölésére."
"H. L. Mencken humorista definíciója szerint a demagóg
„valaki, aki olyan tanokat hirdet, amikrõl tudja, hogy hamisak, olyan embereknek, akikrõl tudja, hogy idióták.”
Mencken értelmezésében a demagógia szükségszerûen hazugságot tartalmaz, de gyakran ennél tágabb értelemben is használják, amikor a beszélõ nem mondja közvetlenül a valótlanságot, hanem hagyja, hogy a kritikátlan hallgató maga jusson el a kívánt végkövetkeztetésre." (szerintem, ez már magában olyan helytálló gondolat, h megérdemelte, h idézzük)
"A demagógok szívesebben idõznek hamis kérdések, mint valóságos kérdések körül. Nem mindegyik demagóg nyúl hamis kérdésekhez az egyes kisebbségi csoportok állítólagos vétkei kapcsán, de a többségük ezt teszi. Amit mondanak, az többnyire tekintélyelvû személyiségtípus igényeihez van igazítva" (nahát, felismertem, h ez Allport :-))
"A demagógiára leginkább fogékony emberek elõítéletes személyiségek. Az elõítéletes személyek nem törõdnek azzal, hogy világképük szûk körre terjed ki, és szerkezete nincs összhangban a világgal, számukra csak az a fontos, hogy világképük világos és áttekinthetõ legyen. Ahol nincs rend, ott rendet csinálnak. A járt utat akkor sem hagyják el, amikor új megoldásokra lenne szükség. Hacsak módjuk van rá, mindenbe belecsimpaszkodnak, ami ismerõs, biztonságos, egyszerû és határozott körvonalakkal rendelkezik"

Hogy miért demagóg a Jobbik azon felül, h az egész wikipediás oldalt, ami a demagógia ismertetését tûzte ki célul, mintha róla írták volna? Elsõsorban azért, mert azt mondja, amit a rendszerváltásból többnyire vesztesen kikerülõ támogatói hallani akarnak: ti nem vagytok hibásak. Ezzel együtt jár a hajmeresztõ és igazolhatatlan összeesküvés-elméletek gyártása, ellenség kreálása, akiknek a hatalomból való kizárása azonnali javulást eredményezne. Általánosságban gyanúsan közérthetõvé redukált megoldási javaslatok, az ország valós problémáihoz viszonyítva jelentéktelen, illetve válságtünetként igenis fontos kórtünetek, mint amilyen a "cigánybûnözés" (azt hiszem, ezzel kapcsolatban is mindent elmondtam már itt, amit egy nem politikai fórumon elmondani szerettem volna) központi kérdéssé tétele avégett, h egyrészt egy újabb bûnös csoportot tudjanak felmutatni (ez persze a saját tökéletesség tudatunkat fokozza), másrészt ez egy olyan probléma, aminek a megértése nem haladja meg a többségében félmûvelt tábor értelmi színvonalát, ezzel feszültséget generálva. Magyarán a Jobbik, mint demagóg párt azt kínálja a választóinak, amelyre azok, mint egy falat kenyérre éheznek: illúziót, h õk valamilyen okból kifolyólag jobbak, ha nem is intelligensebbek vagy gazdagabbak, mint a "nyertesek" (zsidók, értelmiség), illetve, h náluk is vannak alábbvaló emberek (cigányok), illetve reményt arra, h az életük jobbra fordul mintegy varázsütésre. Folytathatnám, de már megint kisregényt írtam, amit úgysem olvas végig senki. :-)
Annyit még hozzátennék, h nem kizárólag a Jobbik alkalmazza a demagógiát Magyarországon, hanem lényegében az összes létezõ politikai csoportosulás, de kizárülag a két szélsõség pártjainak alappillére, létének letéteményese ez.
offtopic
hErO 2008 nov. 07. - 19:10:44
(220/786)
Ha 'Válasz'-ban küldi el vki akkor a komment felsõ sorában található 'Elõzmény' gombbal vissza lehet nézni h mire írta az illetõ. Ha jól értettem ezzel volt probléma.
10/10
kgyuri0 2008 nov. 07. - 16:25:24 10/10
(219/786)
Kedves Miki1900(245)!

Hát már megint itt a csatamezõn tanákszunk? Vitézkedj keményen!
Látom, nekem óhajtottál volna válaszolni, de sajna, fogalmam sincs, melyik hsz-omat akarod lemosni könyörtelen, biztos logikával(az már biztos!). Sokat segítene, ha a megválaszolni óhajtott hsz sorszámát is megadnád.
Ez másokra is vonatkozik! Ne feledjétek, nem biztos,hogy fórumtársatok ugyanúgy el van ájulva tõletek, mint ti, s máson sem pörög az agya, csak a ti gondolatmeneteteken.
Szóval a hsz sorszámára hivatkozni a fórumozó udvariassága, miként a pontosság a királyoké. Ezért találták föl a hozzászólások sorszámozását!
kramerallrad 2008 nov. 07. - 15:58:22
(218/786)
Minden kornak van egy filmje, a 2 évvel ezelõtt kezdõdött hisztériáról még nem készült egy se. Engem ezért érdekelne, bár nem biztos, hogy ebben a témában a legjobb film lesz. Ki tudja.
Lehetne majd egyszer egy olyan mozi is, ahol csokorba szedik az utóbbi évek következmények nélkül maradt eseményeit, be-, fel- és ki-szólásait, stiklijeit, sumákságait, kicsit M Moore-os stílusban (pl. fagyiskocsival körbefurikázni a Kossuth teret a kihangosítón pedig beolvasni az elmúlt évek nyilatkozatait) Címe lehetne ez: Mindenki mondjon le!
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 07. - 14:46:34 1/10
(217/786)
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Majd máskor elmesélem a többit. Viszlát!
offtopic
Miki1900 2008 nov. 07. - 14:45:24
(216/786)
te ezt most hoyg? de jó hoyg te örülsz.
lehet választani, boldog tudatlanság, vagy boldogtalan tények.
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 07. - 14:44:55 1/10
(215/786)
Nem mondanám, csak az egyikre. :D
offtopic
Miki1900 2008 nov. 07. - 14:44:13
(214/786)
azok nem termelnek pénzt.
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 07. - 14:19:50 1/10
(213/786)
Benned is van ilyen érzés. :D Munkahelyen én is így szoktam fogalmazni: a mi reaktorunk, a lányaim, fiaim... :D
zee944 2008 nov. 07. - 14:01:42
(212/786)
GAZDAGOK VAGYUNK! :D
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 07. - 14:00:45 1/10
(211/786)
aaaaaaaaaaaaaaa, mert baloldali vagy mi? :DDDD
1/10
offtopic
meszag 2008 nov. 07. - 13:59:43 1/10
(210/786)
Nem adták el, rosszul tudod a vízmûveket. ÉS hogy örüjjé, van még állami tulajdonban erõmmû 2 db.
offtopic
Miki1900 2008 nov. 07. - 12:26:41
(209/786)
miért is demagóg, becsapó, népcsaló, hazug a JObbik?
(ha mondasz vmit, akkor ne csak beleköpd a levegõbe...)

-szerintem eléggé népcsalás a dübbögõ gazdaság, adatvisszatartás.
-népcsalás lehet az elõrehozott választás is, ha õk sem tesznek semmit a magyar gazdaság javításáért.
-népcsalás, h csak a választás elõtt vaygunk antikommunisták, utána már nem (1991 szdsz)
-népcsalás, ha konzervatívnak adjunk ki magunkat lantos tomi neveltjeként (egy történész mondta) (mdf)

ezek után áruld már el, miért demagóg a jobbik? (nem hinném, h tudnád, vagy akár válaszolnál is erre)
offtopic
Miki1900 2008 nov. 07. - 12:20:37
(208/786)
én sem. + tudom, h nem arendõrrel kell harcolni.
nekem a rendõrrel semmi bajom. sõt, én is az akartam lenni valaha.
offtopic
Miki1900 2008 nov. 07. - 12:19:53
(207/786)
én se. de tippem van. ezek nem tudnak ezen túljutni. ezt adalgolta kende p, eszter, nádas p, és már nem tudnak mit mondani. mindenre ez az érv: a fidesz is privatizááááltt!! bebebe!
és a fidesz is leszélsõségezei a magyar gárdát, és azt mondja amit gyugyó, "a m gárda sérti a szabadságot és demokráciát, egy hadsereg, ami sért mindent (amit nem mi irányítunk)!"
én máshogy látom. az országban úgy lehet megóvni a belsõ (és külsõ) demokráciát és az igazságtalanságot sértõ bûncselekményeketõl hosszútávon, ha minél több kis, egymástól független "hadsereg", mozgalom, gárda van. a m gárda e szempontból nem tökéletes mert egy vezetõje van (de akkor is, ha a pesti maygar gárda rosszul mûködik, akkor a heves megyei rendre intheti).

Rómában már minden volt. ha most lenne egy kis hadsereg egy Hunyadi Jánossal, akkor már rég elkergette volna gyugyót.