10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 21:15:47 10/10 Előzmény fuge7
(2399/2999)
I don't want to live with someone who sacrificed their life, and called it love... to be with me.
:(
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 21:15:34
(2398/2999)
"Senki nem találja fontosabbnak, de ugyanolyan fontosnak, egy felelõs kapcsolatban, azt igen. Mert az életet nem csak iboyaillatú szépelgésbõl áll."
Na ja.

"Hát képzeld el ugyanezt jogbiztonság nélkül."
Igen: a házasságnak mindig is az egyik legfontosabb funkciója volt, hogy a gyerekek felnevelése viszonylagos anyagi, érzelmi biztonságban történjen. És persze, ezzel általában a nõk, az anyák helyzetét könnyítették meg, tették kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá. És az is biztos, hogy még most is, eddig pedig még inkább így volt ez: a házasságok nagyon jelentõs részét már csak a gyerekekért érzett felelõsségtudat tartja össze.
De hát azért azt komolyan nem hiszem, hogy melegek milliói tülekednének azért,hogy örökbe fogadhassanak gyermekeket. Mint ahogyan a heteró pároknál is inkább a nõk sürgetik a gyerekvállalást (van persze sok ellenpélda, de százalékosan inkább). Szóval szerintem a gyerekvállalás lehetõsége, esélye, feltételei, következményei százalékos arányban inkább a leszbikus pároknál jelentkezik problémaként.

"Például mint a zsidótörvények?"
??? Nem, hanem mint ahogy a 2920-as hsz írta.
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 21:10:10 10/10
(2397/2999)
Ha betû szerint nem szerepel, akkor jogsértõen járnak el a jogászok, az ugye, elég vicces, mert akkor maga az állam követ el jogsértést, de lehet, hogy így van, csak én lusta vagyok utánanézni.
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 21:07:08
(2396/2999)
Én értem, csak Te akarod állandóan viszafordítani. Mint a törvény, jogszabály - annyit ér, amennyit be lehet tartani belõle - s ha nem tartható, érthetetlen módon különbséget tesz, meg kell változtatni. Így talán az egyháznak is változnia kellene.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 21:04:34
(2395/2999)
Hát valóban nem, de legalább próbálkoztam. Talán egyszer megértem.
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 21:04:06 10/10 Előzmény Heathcliff
(2394/2999)
"Szerintem viszont... volnának, akik templomi frigyet is szeretnének."

Nem tudhatjuk. De szerintem ez a legkisebb bajuk.

"Miért volna fontosabb szempont a pénz, mint az, amit két ember valóban megél egymással? Mármint a szívében, a kapcsolatában, és nem a pénztárcájában."

Senki nem találja fontosabbnak, de ugyanolyan fontosnak, egy felelõs kapcsolatban, azt igen. Mert az életet nem csak iboyaillatú szépelgésbõl áll.

"És különben sok millió olyan elvált/özvegy/egyedülálló nõ (férfi) van, akik óriási, kilátástalan anyagi és lelki nehézségekkel néznek szembe, amikor egyedül nevelik a gyerekeiket. Borzasztó kínos helyzetekbe lehet így jutni."

Hát képzeld el ugyanezt jogbiztonság nélkül.

"A melegek öröklése szerintem valahogy, valamilyen más jogi/gazdasági úton könnyebben megoldható."

Például mint a zsidótörvények?
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 21:03:17 Előzmény pozsizsuzsi
(2393/2999)
De ha nem, és lehetne, akkor miért követelik?
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 21:02:46 Előzmény meszag
(2392/2999)
DE!!! Hát ez a bajom. Miért ilyen szûk a Biblia keresztmetszete? Vajon Isten ennyire szemellenzõs, nem látja, hogy a házassági követelmények nem a valódi emberek világára szabottak?
De ha egyszer már, hogy úgy mondjam, ez a dolog, mint valami védjeggyel, le van védve (legalábbis az én szememben), akkor már nem tetszik az, hogy ezt a "márkát" hamisítják, lekoppintják, bóvlit csinálnak belõle és igaziként árulják, ha érted.
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 20:58:02 10/10
(2391/2999)
Hát most már meg kéne pontosan nézni a törvény betûit, mert lehet, hogy szó szerint nem is tér ki a kétnemûség kitételre.
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 20:57:26
(2390/2999)
Na most megint kezdjük elõlrõl? A hetero párok sem hûségesek 99%-ban. Akkor nem lehet, hogy a jognak, és az egyháznak kéne megváltoznia?
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:53:46
(2389/2999)
Hú. Jobb képmutatóan hazudni, hogy átslisszolj a mátrix értelmetlen rostáján, azt mondod? Hát ezt átgondolni már elég fáradt vagyok :) nem igazán tudom, pontosan mire is gondoljak.
Pl. az adócsalás elég kézenfekvõ: ha csak szivatnak vele, akkor egy ponton túl nem lehet komolyan venni.
Vagy talán a különbözõ vizsgapapírok, bizonyítványok feketén vásárlása, amikor tudható, hogy azon papír megszerzésébe fektetett energia teljesen fölösleges? ...
Ilyesmi?
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:45:50
(2388/2999)
Igen. És jelenleg ebbe nem férnek bele a melegek, ezért akarják megváltoztatni.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:44:12
(2387/2999)
Szerintem viszont, mivel a kat. egyházban ez elég gyakori probléma, volnának, akik templomi frigyet is szeretnének. Pl. az, akitõl megkérdeztem, hûséges-e. De ha nem hûségesek, és megint itt lyukadok ki, akkor minek? Miért volna fontosabb szempont a pénz, mint az, amit két ember valóban megél egymással? Mármint a szívében, a kapcsolatában, és nem a pénztárcájában.

És különben sok millió olyan elvált/özvegy/egyedülálló nõ (férfi) van, akik óriási, kilátástalan anyagi és lelki nehézségekkel néznek szembe, amikor egyedül nevelik a gyerekeiket. Borzasztó kínos helyzetekbe lehet így jutni. A melegek öröklése szerintem valahogy, valamilyen más jogi/gazdasági úton könnyebben megoldható.
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 20:34:25
(2386/2999)
Úgy, ahogy mondod.
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 20:33:43 10/10
(2385/2999)
Nem kell itt találgatni. A jog pontosan fogalmaz, hogy mit kell a házasság intézménye alatt érteni. Milyen jogokkal, és milyen kötelezettségekkel jár.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:32:32
(2384/2999)
Sok ember számára az. Épp ezért írtam, amit.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:29:28
(2383/2999)
:DD Egyébként nagyon egyetértek veled. Valami olyasmi a probléma, mint pl. a demokráciával: a legrosszabb államforma - mindazon kívül, amit idáig próbált az emberiség.
Vagyishogy elvileg jó volna - de aztán a megvalósítás...
Vagy másképp fogalmazva: mondjuk elvileg egy gyönyörû házat kéne építenünk. De rengeteg ember van, aki képtelen házat építeni, amit õ csinál, az kis jóindulattal tyúkólnak nevezhetõ.
Kérdés, hogy minek nevezzük ezt az építményt? Háznak vagy tyúkólnak? Mert emberünk mindenképpen benne lakik. Meddig lehet valamit háznak nevezni és hol kezdõdik a tyúkól kategória?
Tegyük fel, hogy az építési hatóság szerint nem ház.
De emberünk, mivel benne lakik, önmaga lakhelyét mégiscsak háznak nevezi.

Azt hiszem, valahol itt volt a vita lényege:
inkább ragaszkodjak a szabatos kategóriákhoz;
vagy ne érdekeljenek az objektív kategóriák, és saját magunk döntsük el, hogy egy fogalmon mit értünk.
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 20:22:38 10/10
(2382/2999)
Nem. Azért, hogy a hiánya miatt ne szivathassák, mint a torkosborzot.
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 20:16:58 10/10
(2381/2999)
Akkor tiltsák meg nekik a tepmlomi frigyet, azt amúgy sem köthetnének, és nyilván nem is a céljuk...
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 20:15:09
(2380/2999)
Na aszem jobb lesz, ha elmegyek aludni, már a szexet leírni se bírom. :DD
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 20:13:30
(2379/2999)
De Heathcliff csak vallási alapon akarja magyarázni, hogy a házasságot miért nem engedné a homszekszuális pároknak.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:13:09
(2378/2999)
A 2920-as hsz-ben valaki már leírta, hogy ezekre más lehetõségek is vannak.
Meg hát így akkor már megint csak az anyagiaknál kötünk ki. Tehát azért kell megengedni mindenkinek a házasságot, mert megéri? :S
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 30. - 20:06:59 10/10
(2377/2999)
A házasság intézménye jogi formula, (is), és jogi biztonságot ad a szerzõdõ feleknek, bármi késõbbi esetleges gebasz esetére. És járulékos jogokat biztosít örökléssel, vagyonmegosztással, hitelfelvétellel, családi adózással (már ahol ilyen van), örökbefogadással stb. kapcsolatosan. Ezt nem lenne szabad megtagadni senkitõl.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:02:13
(2376/2999)
Nem fogom elolvasni, mert nem érdekel az ókori homoszexualitás. De ha szerinted hülyeséget írtam (egyébként, ismétlem, nem én találtam ki, ez itt olvasható: http://www.otkenyer.hu/ganumedesz.php) - tehát, ha hülyeség, õket hibáztasd.
És ha te ismered a frankót, megoszthatnád a bölcsességedet velünk is, egyszerû földi halandókkal, óh, te olimposzi észosztók gyöngye, ki nem restelled a vitapartnereidet lehülyézni. Please.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 19:54:53
(2375/2999)
Csillagvirág, nekem is kb. az a problémám, mint amit írtál: vajon az Isten mennyire szemellenzõs? Mert a klasszikus házasság (és most nem keverném ide az anyagi megfontolásokat) annyira szûk határokat szab, ami csak az emberek egy részének felel meg, egy hatalmas tábornak nem. És igazán furcsállom, hogy ebben a dologban, kicsit úgy tûnik, mintha mindenkinek egy kaptafára kellett volna készülnie. Tudom, hogy nagyon rossz, hogy ennyire kívülállóként szemlélem a Biblia tanítását ezzel kapcsolatban, de tényleg nem fér a fejembe. Úgy tûnik nekem, hogy az emberek jókora része annyira rosszul szocializált, hogy a bibliai elvárásoknak semmiképpen sem tud megfelelni. Ahhoz hasonlít ez nekem, mintha mindenkinek kötelezõvé tennék a diploma megszerzését. Mindegy, milyenek az értelmi képességei, akkor is kötelezõ.
Ezért vagyok kicsit bajban azzal, hogy vajon az Isten ezt miért nem tolerálja?

Egyébként,persze, a problémára két megoldás létezik: az egyik, amit itt mindenki pártol, hogy a házasság elvárásait tágítsuk és lazítsuk annyira, amíg abba mindenki bele nem fér. Ez si egy megoldás, persze. Nekem azért nem tetszik, mert utálom a képmutatást. És ez a variáció, a követelmények lazítása, mindenképpen együtt jár egy óriási képmutatással.

A másik variáció, ami azért rendesen el van terjedve a világon jelenleg, és ami nekem szimpatikusabb is, az a házasság intézményének kikerülése.
Akinek nem megy, az hagyja a csudába, ne vergõdjön vele, ne csapja be se önmagát, se másokat. És akkor inkább maradjon meg a házasság azon réteg privilégiumának, akik számára ezek a feltételek teljesíthetõek.

Persze, mindkét megoldás cinikus.
De szerintem gerincesebb tudni, önmagamnak bevallani azt, hogy megszegem a törvényt; mint azt hazudni, hogy betartom és közben mégsem.

Ez nagyon életidegen álláspont volna?
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 19:26:46
(2374/2999)
Na erre befizetnék, hogy hány embernél érhetõ tetten a vallásosság?!
10/10
offtopic
fuge7 2008 nov. 30. - 19:25:39 10/10
(2373/2999)
peched van, hogy az ókori Görögországot is belekeverted, ugyanis idén diplomázok a PTE-BTK-n Ókori nyelvek és kultúrák szakon. olvasd el Adonis Georgiades könyvét (Homoszexualitás az ókori Görögországban címmel jelent meg 2002-ben). az úr elismert archeológus, hellén-kutató.
ismét csak azt tanácsolom, hogy nyitottabb szemmel járj-kelj a világban, hidd el, neked is jobb lesz, nekünk meg fõleg!
téma részemrõl lezárva.
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 19:24:24
(2372/2999)
Nem jó intézmény a házasság, de nincs jobb. Kevés embert - fõként férfit - ismerek, aki igazán elkötelezett. Akinek kell a házasság, válassza azt, nekem mind1.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 19:10:27
(2371/2999)
1. Elismerem, szörnyen buta vagyok. Én úgy tudtam, még a mezei és a házi egérnek semlehet közös utódja, noha biztosan nem tudnám megkülönböztetni õket - éppen a species korlátok miatt.

2. Bizonyára hallottál már az antiutópia mûfajáról. Ha nem, ajánlom figyelmedbe pl. Jack Londontól a Vaspatát. Klasszikus. Debármelyik másik is megteszi. Az antiutópia mûfajának lényege, hogy valaki a saját jelenének aggasztó tendenciáit felnagyítva, kiterjesztve kivetíti a jövõbe. Ennek az irodalmi mûfajnak akad néhány rendkívül népszerû alkotása is. Nem kövezték meg az alkotót,mert nagyon sötét színekkel festette a jövõt.
De, hogy egy nagyon egysterû példát hozzak, és ne is menjek messzire: Vörösmarty a Szózatban a nemzethalál vízióját festette. Felvázolt egy nagyon szomorú jövõt, ami nem következett be. De miért ne gondolhatott volna Vörösmarty arra, hogy az ország jövõje ennyire tragikusan fog alakulni?

A Biblia vége is tele van szörnyûséges jóslatokkal. De emiatt miért kellene indexre tenni?
10/10
offtopic
fuge7 2008 nov. 30. - 19:01:10 10/10
(2370/2999)
ehhh, felpörgött a topic... :P
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 19:00:51
(2369/2999)
Éppen a meleg keresztények honlapján olvastam azt is, hogy az ókori Hellaszban, ahol gyakorlatilag nemzeti szinten ûzött sport volt a homoszex (pl.gazdasági megfontolásokból, vagyis ez volt a születésszabályozás eszköze) - nos, ott, ha egyszer már megházasodott valaki, és házasságot tört, akkor minden bírósági ítélet nélkül, rögtön a helyszínen ki lehetett végezni. Nem volt kecmec és semmiféle kiskaput,lazaságot sem engedtek meg.
A homokos kapcsolatoknál nem voltak megkötések.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 18:58:51 10/10
(2368/2999)
1. válaszolj a kérdésemre!

2. hamár a fajelméletet is belekutyultad, elmondanám neked, hogy a fajok közt is lehetséges életképes utód nemzése. szörnyen buta vagy.

3. jól figyelj ide! 2 felnõtt ember szereti egymást, együttél, és az ALKOTMÁNY SZERINT JOGUK VAN MINDEZT LEGALIZÁLNI! ebbe neked hogy jön be az erõszak? meg az állatok??? meg a pedofília??? áruld már el!
offtopic
Moldávia bánata 2008 nov. 30. - 18:57:51
(2367/2999)
Pffff... Welcome to the jungle...
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 18:54:55
(2366/2999)
Nos,nekem az az alapvetõ bajom, hogy a házasság,mint intézmény, mégiscsak vallásos alapokon nyugszik (nem csak keresztény valláson, de minden kultúrában, ahol létezett amonogámia követelménye,ott összekapcsolódott a transzcendens világgal, annak az elvárásaival, az annak való megfeleléssel.

Hát hagyják is meg annak.
Akinek meg a többi vallásos parancsolat sem jön be és nem tartja magára nézve kötelezõnek - az minek erõlteti pont ezt? Hagyja a csudába. Szerintem.
Vagy harcoljon mondjuk a tízparancsolat többi parancsáért is ilyen elszántan.
10/10
offtopic
fuge7 2008 nov. 30. - 18:51:43 10/10
(2365/2999)
és ki fogja megítélni, kinek szabad házasodni és kinek nem? nyilván te.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 18:50:05
(2364/2999)
:D haha. Hát eggen. Ha elfogynak a saját érvek... :S
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 18:47:28
(2363/2999)
Teljesen igazad van.
Szerintem kisebb baj az, ha a párok házasság nélkül élnek - úgy,ahogy, addig, ameddig...
mint hogy teljesen hülyét csináljanak a házasság definíciójából, elvárásaiból. Szóval: inkább lebegje körül a házasságot valami tömjénfüstös félelem. Vagyishogy szerintem inkább tartsanak tõle az emberek, inkább kerüljék ki, inkább mondják azt, hogy nanehogymár...minthogy teljesen értelmetlenné tegyék azzal, hogy minden szabályt felrúgnak, minden határt elmosnak benne. Ha kell, akkor tényleg maradjon ez meg csak idióta, elvakult, szemellenzõs vallásosok begyöpesedett szokásának. És mindenki más felejtse el.
Inkább, minthogy mindenki úgy tegyen, mintha, és közben meg nem.
Ezt olyasmihez lehetne hasonlítani, hogy ha mindenki kap diplomát, akkor mi értelme, milyen súlya van a diplomának?
10/10
offtopic
fuge7 2008 nov. 30. - 18:43:42 10/10
(2362/2999)
"poligámia, a nemi erõszak, a pedofília, az állatokkal való közösülés"

annyira sejtettem, hogy ez is elõ fog kerülni... annyira de annyira sejtettem... :(
10/10
offtopic
fuge7 2008 nov. 30. - 18:38:27 10/10
(2361/2999)
"nem értem, minek akarnak olyasmit, ami a heteró pároknak (heteró keresztényeknek!) is gyakran befuccsol."

ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy a heterók minek akarnak olyat, amirõl úgyis tudják, hogy az esetek 99%-ában befuccsol.
te azt az egyszerû tényt nem bírod elfogadni, hogy a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok egyenlõ jogokkal kéne hogy bírjanak.

igennel vagy nemmel (mint az "a.)"-ban) válaszolj arra az egyszerû kérdésre:
egyet értesz a Magyar Köztársaság Alkotmányábak 70/A bekezdésével?

("§ (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.
§ (2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.
§ (3) A Magyar Köztársaság a jogegyenlõség megvalósulását az esélyegyenlõtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti.")
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 18:36:37
(2360/2999)
De hát nekem pont ezzel van a bajom: a realitás az, hogy eszükben sincs elkötelezetten élni.
Akkor meg miért csapják be - már nem is saját magukat, hanem inkább a többi embert? Kiket és miért akarnak megtéveszteni? Igazad van, ennek a polgárjogi aktivistának olvastam néhány eszmefuttatását. Pl. hogy mennyivel másképp hangzana, ha a melegek is, mint a heterók, felvehetnék egymás nevét. Tehát ha így mutatkozhatnának be: Kovács Pistiné vagyok.
Aztán rögtön hozzátette, hogy neki az ilyesmi esze ágában sincs, ez csak amolyan elméleti felvetés...
De minek? Miért kell neki egy olyan jog, amivel esze ágában sincs élni?
Én ezt nem értem.
Illetve igen, valamit gondolok róla.
A hátsó cél a szabályok, határok teljes, totális felrúgása, minden kategória elmosása. (Pl. az evolúciós elméletet azzal magyarázzák, hogy a faj, azaz species kategória nem is létezik. Ezt egy akadémikus mondta, azzal kapcsolatban, hogy ez alapján lehet megérteni az evolúciót. De akkor hogyhogy csak a species tagjai tudnak szaporodni egymás között?).
És ha teljesen felrúgjuk a határokat, akkor hol fogunk megállni?
Ha ezt engedélyezik, akkor jöhetnek a következõ mozgalmak: a poligámia, a nemi erõszak, a pedofília, az állatokkal való közösülés stb. jogáért való harc. És mindig lesz egy olyan kisebbség, akik számára az volna élet értelme, hogy ezt a jogot kiharcolják.
De minek, ha már annak nincs értelme, hogy a melegek monogám elkötelezõdését komolyan vegyük?
Bár lehet, hogy ez csak Semlyén Zsolt rémképe.

Ennek ellenére szerintem inkább legyen házasság nélkül hûséges valaki, mint házasságban álnok és hazug és képmutató és hamisan esküdözõ.
10/10
offtopic
nihilke 2008 nov. 30. - 18:24:42 10/10
(2359/2999)
ennyi erõvel a heteró házasságot is be kellene tiltani. egyébként meg nem hiszem, hogy minden meleg házasodni akarna. de az ki van zárva, hogy közülük valaki is komolyan gondolná? beléjük van kódolva, hogy nem lehetnek hûségesek még véletlenül sem, vagy mi? mert ilyenrõl még nem hallottam. bár én nem ismerek egyet sem, de szerintem azért egy meleg pasi érzelmileg, lelkileg nem olyan, mint egy heteró.
lehet, hogy kevés a kivétel, de ezt szerintem nem kellene lebonatni melegre meg nem melegre, de talán most már nõre meg férfira sem. úgy általában az emberek egyre kevésbé hûségesek egymáshoz.
offtopic
meszag 2008 nov. 30. - 18:18:56
(2358/2999)
Régen sem azért tartott a házasságok zöme egy életen át, mert elkötelezettebbek lettek volna az emberek, mint ma. Sajnos nagyon ritka a holtomiglan, holtodiglan. Állítólag ez is génjeinkben kódolt. hanem mert régen a nõ sokkal kiszolgáltatottabb volt. Homoszexuálisoknál ez nem áll fenn eleve, de nem tudom miért ne házasodhatnának. Mint hogy azt is írtam már neked, hogy olyan hosszú hsz-eket írsz, hogy az embernek nincs kedve tán még elolvasni se. De most elõfordult veled, hogy Te is belekavarodtál. :)
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 18:11:47
(2357/2999)
a.) nem
b.) valamennyire egyetértek ezzel is, bár ez "eretnekség". Pont azért akadtam meg annyira azon, amit a melegek erõltetnek, mert nem értem, minek akarnak olyasmit, ami a heteró pároknak (heteró keresztényeknek!) is gyakran befuccsol.
Ez bosszantott föl: nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy ez olyasmi elkötelezettség, amire csak az emberek egy bizonyos része képes, (mert mondjuk elég fejlett a jelleme, mindenféle téren rendben van), hogy alkalmas egy életen át tartó házasságra. De az embereknek (köztük a keresztényeknek) egy igen nagy, nem elhanyagolható százaléka nem alkalmas erre, és még csak nem is a monogámia az egyetlen, ami nehézzé teszi a hosszú távú együttélést. Van egy csomó minden más is, sok jellemhiba stb, ami miatt börtönné tud válni, ahogyan írtad is.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 17:58:09 10/10
(2356/2999)
nem baj, nagyjából megértettem... :)
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 17:57:05 10/10
(2355/2999)
elkötelezem magam, de nem biztos, hogy egy egész életre. sírig tartó szerelem, meg örökké tartó hûség nem létezik.
heteró házasságban is van ám házasságtörés, meg megcsalás, ne áltasd magad azzal, hogy nincs. persze az elején mindenki azt hiszi, hogy sírig tartó lesz a szerelem, aztán jön a kopp.
a melegek csak realisták, nem hisznek a monogámiában (persze akadnak köztük is kivételek, akik ugye erõsítik a szabályt).

konkrétan a személyes környezetemben élõ melegekrõl (van néhány) tudom elmondani, hogy családot, gyerekeket, egyenlõséget és békét szeretnének. tudod, én nem könyveket bújok, én élek. ezt tanácsolom neked is, és attól, hogy egy embert megkérdeztél, meg valamit összeolvastál, ne hidd azt, hogy kurvára vágod a témát. ;)
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 17:41:32
(2354/2999)
Bocs, át kellett volna olvasnom és átfogalmaznom. Nagyon gyorsan küldtem el, elég zavaros lett, sajnos, de remélem, valamit azért megértesz belõle...
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 17:34:47 Előzmény fuge7
(2353/2999)
Rengeteg olyan katolikus heteró van, aki nem hisz a hûségben. Igen. És ezért nem is házasodik.
Akkor meg mi bajod?
Azt írtad, te majd egyszer meg akarsz házasodni. És? Eleve úgy fogsz nekiindulni, hogy tudod, hogy folyton másokkal is lefekszel, csak úgy? Mert szerintem, ha ezt t5udnád magadról, és nem akarnál kitartani a párod mellett; ha nem bíznál abban, hogy ez sikerül, nem házasodnál meg.
Esetleg van valami egyéb hátsó, furmányos szándékod a házassággal? No, hát hadd halljam, hadd okosodjam, hogy Fuge7 szerint még miféle indokból lehet házasodni azon kívül, hogy ELKÖTELEZTED magad egy valaki mellett.
Azaz egyetlen példa, amit én hallottam, a magyar melegek ideológiai apostola, könyvet írt, sokszor szerepelt tévében; nagyon okos pali. Nem Pista bá volt Alsóköcsögrõl. És hidd el: õ, ha bármilyen pozitív indokkal, példával tudta volna mentegetni a meleghûség elméletét, megteszi. Vagyis, ha nem tette meg, hanem azzal érvelt, miszerint a "monogámia nem bibliai" - ami, hát gondolom, tisztában vagy vele, mennyire hajmeresztõ állítás. Szóval nem szorult volna rá ez a brilliáns elme arra, hogy ilyen döbbenetesen ostoba dolgot állítson, ha bármilyen indokot is ki tudott volna találni, amivel megerõsíti a melegek hûségre való hajlandóságát.
Nagyon is tisztában volt azzal, hogy amit kérdeztem tõle, azzal gyakorlatilag az egész házassági balhézás alól kihúztam a tatamit. Nagyon dühös volt.
Azt írod, a melegek többsége nagyon komolyan gondolja a házasságot és a családalapítást. Nos, kedves Fuge7: arra volnék én kíváncsi, hogy ezt konkrétan milyen forrásokra hivatkozva állítod.
Csak gondolj bele logikusan. (A leszbikusokat most hagyjuk, õk viszonylag kevesen vannak, és ott a kiváltó ok egy korábbi nemi erõszak,ami miatt az illetõ nõ képtelen férfiról gyengédséget feltételezni.)
Maradjunk az esetek 90%-ánál, azaz a férfi homoszexnél.
Illetve úgy általában a férfi és nõi szexuális viselkedés általános jellemzõinél. Ha te most nekem azt állítod, hogy a férfiak hûségesebb típusúak a nõknél és jobban vágynak a monogámiára és nagyobb megrázkódtatás számukra, ha a párjuk csalfa - hát itt helyben lenyelem a sapkámat. Ezt nyilván nem gondolod komolyan. Teljesen köztudott közhely, toposz a férfiak zsákmányszerzõ, vadász magatartása. Egy ismerõsöm mesélte, hogy a fiúja azzal magyarázkodott: ha gumiban dug meg egy másik nõt, az nem is megcsalás. Errõl ennyit.
Ha szerinted ez fordítva mûködik, akkor egy másik bolygón élhetsz.
A házassági elkötelezõdés szerintem sokkal inkább a nõk számára volt mindig is kedvezõ, mert egy olyan biztonságot teremtett a számukra, amire a pasik többsége törvényes garanciák nélkül nem lett volna hajlandó.

Most, ha ebbõl a szemszögbõl nézed két tesztoszteron-huszár együttélését.....

Vagy gondolj csak arra a szempontra is, hogy a férfiak köztudomásúlag agresszívabbak a nõknél. A családon belüli erõszak, noha nem egyértelmûen és közel sem kizárólag, de mégis: az esetek jóval több mint felében mégiscsak a férfihoz kötõdik. Nos: ha két pasi él együtt, annak tartósságát már csak ez a tényezõ is megnehezíti.

Vagyis: egyáltalán nem ördögtõl való az a gondolat, hogy két férfi szexuális kapcsolatának és együttélésének nem az ásó,kapa, nagy harang vet véget.

Ha vannak is kivételek, azok olyan ritkák lehetnek,mint a fehér holló.
Ha esetleg te ebben a kérdésben amerikai filmekbõl és sorozatokból tájékozódsz, akkor szerintem ideje volna ezt a kérdést egy valódi meleggel is tisztáznod.
Én megtettem.
Nem a levegõbe beszélek, amit leírtam, tõle hallottam.

Éppen ezért teljesen biztos vagyok abban, hogy akik a melegek házasodási jogaiért küzdenek, azoknak nincsenek tiszta indítékaik. Mint pl. ennek a könyvszerzõ polgári harcosnak sem, aki tudván tudja, hogy õ maga sem él monogám életet.
Biztos vagyok abban, hogy akik ezért a jogért elkeseredetten harcolnak, azoknak van valamiféle hátsó szándékuk. Nem a homokosok monogám hajlamaira akarnak ezzel pecsétet tenni.
Kíváncsi lennék, valójában mi az az igazi ok, ami mozgatja azokat, akik ezt kitalálták.

Szerintem kizárólag az, hogy teljesen hülyét csináljanak, nevetségessé tegyék a vallási parancsokat.

Mert,ismét mondom: a házasságtól, aki nem kész elkötelezett kapcsolatban élni, inkább ódzkodik. Minek kezdjen bele olyasmibe, amirõl tudván tudja, hogy nem akarja?

Nos: komolyan várom, hogy te az elkötelezõdés helyett milyen okból akarsz majd megházasodni;
és hogy milyen forrásból hallottad, hogy a melegek többsége hûségesebb, mint a heteró párok.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 15:56:33 10/10
(2352/2999)
ha nincs ez rendben, nem kéne megváltoztatni? de kéne, csakhogy nem nagyon akaródznak változtatni azok, akik megtehetnék.
akkor mi a megoldás? és nekünk mi a feladatunk?
igen, máskép látjuk a megoldás módját. a vita pedig jó dolog, mert kultúrált véleménycsere.
(normális esetben a politika is errõl kéne hogy szóljon, mert õk is ugyanazt akarják, csak más-más eszközökkel próbálják elérni... de a parlament minden, csak nem kultúrált, és már régen nem a véleménycserérõl szól.)

és nem gondolom, hogy valamiféle szexista hozzáállás célravezetõ lenne ("a férfiak így, a férfiak úgy"). sok nõ ugyanúgy használja ezeket a szavakat, és õk sem tudják objektíven megközelíteni a témát. tudom, ismerek pár ilyen némbert.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 15:38:44 10/10
(2351/2999)
pontosan. ilyen elbulvárosodott világban élünk - és már megint MI tettük azzá, mert az emberek megveszik a blikket, meg megnézik a fókuszt, meg a celeb vagyokot! a kereslet határozza meg a kínálatot - amire van kereslet, azt el is tudják adni.

és hamár itt tartunk, a médiában sugárzott kép abszolut torz képet mutat a melegekrõl IS! következésképpen nem is kéne abból általánosítani, mégis az emberek nagy része ezt teszi.
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 15:32:23 10/10
(2350/2999)
Dehogy van rendben!
Most demagóg(abb) leszek: Ha a homoszexualitás nem férfidolog lenne , már régen nyilvános vitákon foglalkoznának vele a leg-leg-leg országosabb tv-kben, ujságokban.
Azt hiszem, ez más országokban is így van.
El tudsz képzelni egy céget, ahol az egyik nyilatkozó vezetõ utalna valamilyen összefüggésben arra, hogy a társa, fõnöke homoszexuális? Nem tudom, megérné-e a másnapot?!
Nem helyeslem, ezért írtam, hogy olyanon vitatkozunk, amiben alapvetõen egyetértünk, csak a megoldás módját látjuk másképp. Én úgy gondolom, hogy ameddig a férfiak száján a "buzi","köcsög" szó szitokként hangzik el, addig nincs semmilyen megoldás. Jöhet törvény, akármi...
Egy nõ a leszbikus - sõt!!! a homoszexuális - kifejezést elõ-és utózöngék nélkül tudja használni, tényként. A Teremtésnek az Ö Koronája erre képtelen.
10/10
offtopic
ms0304 2008 nov. 30. - 15:21:07 10/10
(2349/2999)
Azt gondolom, hogy a pénz uralma, ami a reklámokban, médiákban terjed leginkább, és a fenntartók saját érdekei szerint terjeszti az erkölcsöt, vagy erkölcstelenséget, emel föl, vagy ejt le embereket, nem engedi meg, hogy a lényegest megkülönböztessük a lényegtelentõl.
Az egyik riportjában éppen Gale mondja, hogy a médiák úgy alakítják az emberekrõl alkotott képet, hogy önmagukat fönn tudják tartani. Ez az én olvasatomban annyi, hogy minél több balhé, minél több mocsok, annál inkább eladható a cikk, mûsor...stb...(Ez magyarázat lehet arra is, hogy miért tartják lebegtetve, innen-onnan elõszedett kétértelmûségekkel, hogy GH homo,v. hetero)
Azzal nem lehet pénzt csinálni, hogy bemutatja több száz normálisan élõ heteró, vagy homó napi gondját, mi akadályozza a normális életben! Buli kell! Olyan emberek, akik pénzért vállalják, hogy "párjuknak" ismernek el adott ideig kijelölt embereket, akik nemlétezõ "szerelmükkel" címlapon megjelennek, jó pénzért.
Egy takarítás során padlásról elõkerültek a 60-70-80-as évekbõl Nõk Lapja Újságok. Azt hinné az ember, hogy akkor a NagySzoc-ban ez tabu téma volt. Cikket olvastam egy 70-es évekbeli lapban, hogy a saját nemükhöz vonzódó embereket tekintsük-e betegnek, vagy genetikai változat. Ezt a megközelítést - ami botrányoktól mentes volt - kellett volna folytatni.
De ugyebár az élet fejlõdik???!!!
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 15:18:18 10/10
(2348/2999)
"Családnak nevezett formába terelték" de kik? itt van a lényeg! az EMBEREK! hát itt az ideje, hogy új formába tereljék a család fogalmát, ugyanis igény van rá!

"genetikailag öröklött tudat" az ösztönén nyilván öröklött, de a szuperegót a környezet befolyásolja. az egyéni belátás! ;) nem olyan elvont ez!

értem az eszmefuttatásodat, de még mindig nem adtál választ arra, hogy miért van az, hogy elvileg MINDEN EMBER EGYENLÕ, ÉS EGYENLÕ JOGOKKAL RENDELKEZIK, ez évszázadok óta benne van a modern társadalmak köztudatában, benne van az alkotmányunkban, és minden nemzet alkotmányában, mégis egy kezeden meg tudod számolni, hány országban valósult meg az egyenlõség. és szerinted ez rendben van?
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 14:59:46 10/10
(2347/2999)
igen... ilyen szomorú példák mindig is voltak, és mindig is lesznek sajnos. :( nem is kell mesélned, az én közvetlen környezetemben is tanuja voltam már hasonlónak... ebben egyet értek veled.
ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem a homoszexuálisok züllesztették el morálisan és erkölcsileg a házasság intézményét, mint ahogy azt egyesek gondolják/állítják. vagy hogy nem attól fog elzülleni, hogy azonosnemû párok is összeházasodnak. ez mástól romlott el, és nem csak Magyarországon, fejlettebb, nyugati társadalmakban is vannak ilyen esetek.
mondjuk olyat még tutira nem hallotál egy homoszexuális párról, hogy egymást ütik-verik otthon, meg részegen agyonverik a gyereket. ugye?
kérdés, valóban kell-e a homoszexuálisoknak ez az egész? a házasság, és MINDEN, ami vele jár, és az bizony nem mindig fenékig habostorta!
világos, hogy õk is megosztottak, és meg is értem mind a 2 oldalt: akik nem is értik a harcot, és már BÉKÉT szeretnének végre, és akik pedig EGYENLÕSÉGET. mert MINDEN EMBER EGYENLÕ, függetlenül attól, hogy az elmebeteg politikusok mit írnak le a törvényeikben (amiket ugye elsõsorban õk maguk nem tartanak be :P).
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 14:54:57 10/10
(2346/2999)
Lassan el kezdünk vitatkozni olyanon, amivel kapcsolatban alapvetõen egyetértünk.
Tehát: Adott az ember, amilyen.
Van egy természet által elrendelt szaporodási lehetõség (ezt neveztem én Teremtõnek).
Ezt különbözõ idõkben különbözõ okok miatt Családnak nevezett formába terelték. Azt hiszem elsõsorban az anyagi okok indokolták a családok nyilvántartását.
A "más" embert különbözõ korok, rangbéli és anyagi szintek különbözõképpen kezelték, de mindig kimaradt a törvényességbõl. A rómaiak "nevelõ"-nek, a középkor " udvaronc"-nak, "udvarhölgy"-nek "szolgának", a késõbbi korok "inasnak", "szobalánynak" nevezték , de csak a felsõ körökben. Az alsõ néprétegben rabszolga, jobbágy, boszorkány, a falu bolondja volt. Jó esetben nem verték agyon, nem égették meg.
Ezt írtam genetikailag öröklött tudatnak.
Én is szeretném, ha ez a "MÁS" - ság már nem lenne bélyeg, eljutna odáig az ember, hogy megértse a természet sokszínûségét, de az a véleményem, hogy ez harccal, coming outtal, felvonulással nem fog menni, mert ami nem nyilvánosan történik (a szeretkezés ), azt nem nyilvános kiabálással kell érvényesíteni. Jó példát kell mutatni.
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 14:39:16 10/10 Előzmény fuge7
(2345/2999)
A házasságot, mint intézményt Mo-n a törvények tették tönkre.
Egy példa: alkoholista , munkanélküli férj - balhék - hátatfordító szomszédok - rendõrség, aki "csak akkor foglalkozunk az üggyel, ha vér folyik " - otthonról menekülõ gyerek, akit a közpénzen mûködésképtelen "Családsegítõ Szolgálat" csak szemmel tart - bírósági nyílt napra sorbaálló feleség (2-3hónap várakozás) - vagy több 10 ezer Ft-os költség ügyvédre, ami ugyebár az alkoholista , munkanélküli mellett nincs - ha mégis sikerül egyedülállóvá minõsülni, akkor indul a harc a hatósági elvonóért, ami megint több hónap várakozás. Ördögi kör. Család, házasság nulla. Hogyan menthetnék meg õket? Piálás, kábszer, balhé = azonnali kötelezõ elvonó.
Mi marad? Nem házasodunk, együtt - hivatalosan - nem szerzünk semmit, akkor rakom ki, amikor akarom ha szemétkedik, megspórolok egy csomó idõt, utánajárást, költséget. Ráadásul ma legtöbben azt gyakorolják, hogy a gyerek anyja "egyedülálló", 2 tanú által aláírt nyilatkozattal, amiben az apa elismeri, nevére veszi a gyereket, de a gondviselõ az anya. Így nem kell a hatóságokkal vívni az elhelyezésrõl. Ez megint egy csomó költségmegtakarítás.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 14:35:12 10/10
(2344/2999)
a teremtésnek meg a törvényeknek semmi de semmi közük nincs egymáshoz. elõbbit a természet alkotta, utóbbit az ember, következésképpen az elõbbit NEM lehet megváltoztatni, az utóbbit meg IGEN, és meg is kell, ha rossz.

"a kisebbségnek kell(ene) alkalmazkodni" elõször kezeljük õket velünk egyenlõként. amíg pont mi vagyunk intoleránsak velük szemben, addig ne is várjuk el tõlük semmit.
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 14:20:53 10/10 Előzmény fuge7
(2343/2999)
Azt gondolom, hogy a Teremtés megadta a választ arra, hogy egy család törvényesen, vagy anélkül hogyan állhat össze. Lehet, hogy majd lesznek cybergyerekek, akkor már nem lesz érdemleges a Teremtõ. Azzal el is intézõdik a probléma megoldása.
Én elfogadom, hogy az Isten az Õ nagy állatkertjében mindenféléket teremtett, de egyelõre még a sok-sok százmillió ember genetikailag örökölt tudatában az eredeti állást kódolta. Mindig a kisebbségnek kell(ene) alkalmazkodni, hogy ne mondjam, élni a lehetõségekkel, nem követelõzni.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 14:16:32 10/10 Előzmény ms0304
(2342/2999)
nohátigen... van egy olyan érzésem, hogy Obama idejében nagy dolgok fognak történni. és remélem ez nem egy újabb elnökgyilkosság lesz! :S
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 14:13:18 10/10
(2341/2999)
"jogokért küzdés"

ez szerintem már arról szól inkább, hogy kimondják: UGYANOLYAN jogokkal rendelkezik egy homoszexuális pár, mint egy heteró pár. ezt elismerjék, LEÍRJÁK, törvénybe iktassák. nem lenne ez olyan nagy ügy, és ezzel meg is szûnne a diszkrimináció ellenük.

"a heterók sem akarnak házasodni manapság"

na hát ezaz! :D a házasság intézménye már egy ideje romokban hever. (egyébként a heterók tették tönkre, csak úgy mellesleg.)
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 14:09:20 10/10 Előzmény fuge7
(2340/2999)
Martin Luther Kingrõl ( a legutóbbi USA elnökválasztás kapcsán) jutott eszembe: Azt hiszem neki mondták, amikor belépett a magas politikába, hogy : Vigyázz, a Fehér Házat nem a vakolat színérõl nevezték el! Remélem, hogy Obama túlélí!
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 14:05:00 10/10
(2339/2999)
rengeteg olyan katolikus heteró van, aki ugyanúgy nem hisz a hûségben. akkor meg tulajdonképpen mi is a bajod?
az hogy egyetlen példát hallottál, nem biztos, hogy egy több(száz)milliós közösségre le kéne vonnod a következtetéseidet. ne általánosíts!
a melegek többsége komolyan gondolja a házasságot és a családalapítást, és a gyereknevelést, megkockáztatom komolyabban mint egyes heterók.
(különben házasodni nem csak katolikusnak lehet ám! például én sem vagyok katolikus, de házasodnék talán majd egyszer... :) )

a heterók anyagi indokból is házasodnak, vagy mert azt hiszik hú de szerelmesek, lagzi, gyerek, aztán 2 év múlva már válnak is.

"joga van buzinak lenni"??? ez nem jog, ez egy állapot, te!!! ez egy genetikai sajátosság, nem valami divathullám, vagy polgárpukkasztás, vagy ilyesmi, aminek te gondolod.

igen, nagy az Isten állatkertje, ebben egyet értünk!
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 14:03:49 10/10
(2338/2999)
Egyetértek!
10/10
ms0304 2008 nov. 30. - 14:00:31 10/10 Előzmény fuge7
(2337/2999)
Részemrõl a NAGY szón van a lényeg.
Szerintem a homo-k ügyének többet használ, ha egy szerény, kedves - azonos nemû - pár boldogan él akár gyerekkel is, mint egy melegfölvonulás.

Ismerõseim között van egy dr-nõ ( belgyógyász, én is hozzá járok, azt hiszem a többi páciens is tudja, nem hiszem, hogy vesztett volna a betegek közül) ) és egy nõvér, akikrõl egyértelmû, hogy leszbikus pár. Jó orvos, rendes, jó nõvér. Együtt járnak színházba, más barátjuk, társuk nincs, általában hasonló idõben vesznek új ruhát, cipõt, ami egy ízlést tükröz. A környezet elfogadja, tiszteletben tartja õket. Mindkettõnek van lakása, jól élnek, senki nem firtatja, hogy mikor, hová, honnan járnak dolgozni, szórakozni.
Szinte biztos vagyok benne, hogy ha elkezdenének "harcolni a jogaikért", hogy házaspárok lehessenek, rögtön elindulna az ellenszél.
Errõl egy alkalommal beszéltem is a nõvérrel egy konditeremben.
Azt mondta, hogy nem érti ezt a "jogokért küzdést", hiszen az örökösödésnél a magyar törvények szerint lehet eltartási szerzõdést kötni, életbiztosításnál kedvezményezettet megjelölni, ha nincs egyeneságú örökös, akkor végrendelkezni , ajándékozni kötelezõ % nélkül, és egyébként is, a heterók sem akarnak házasodni manapság! Az õ részükrõl nem akarnak országos "elismertséget". Kit érdekel, hogy az õ köreiken kívül kinek tetszik vagy nem? Normális felfogás.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 13:42:54
(2336/2999)
Na azért csv - nem gondolod, hogy ezzel te is ugyanilyen türelmetlen és kirekesztõ vagy ('Nem is vagyok kíváncsi azokra, akik elítélik a melegeket')- mint azok, akiket kritizálsz? Szerintem ez pontosan ugyanaz a heves indulat, aminek nem is biztos, hogy alapja van.
A konkrét témához, a melegek házasságához pedig annyit tennék hozzá, hogy én megkérdeztem egy KERESZTÉNY meleget (vannak ilyenek is): ha már küzd a melegek házassági jogáért, mi a véleménye a házastársi hûségrõl?
Mit mondjak: e-mailen keresztül is majdnem átharapta a torkomat. Borzasztó mérges lett. Szerinted miért?
Nos, mert még KATOLIKUS melegként sem kér a hûségbõl. Nem hajlandó rá egyáltalán. Ha pedig nem: akkor minek akar házasodni? Hiszen a heterók vagy azért házasodnak, mert számít nekik a hûség; vagy azért, hogy neve legyen a gyereknek. De ha heteró párok se gyereket, se hûséget nem várnak egymástól, akkor eszük ágában sincs megházasodni. Tulajdonképpen mire volna ez jó, hacsak nem valami cirkuszi elõadásra, arra, hogy DIREKT tovább feszítsék a húrt és még inkább kiakasszák azokat, akik amúgy is fröcsögnek ellenük?
Ha valakinek joga van buzinak lenni (amely szó egyébként eredetileg bolgárt jelentett) - akkor miért ne lenne ugyanolyan joga egy másik embernek utálni a homokosokat? Ízlések és pofonok. Mindet el kell tudni viselni. Mert nagy az Isten állatkertje.

Én sem értek egyet azzal, hogy a buzik házasodhassanak. Azért nem, mert megkérdeztem, ráadásul egy katolikus homokostól - és egyértelmûen negatív választ adott a hûségre, mint párkapcsolati jellemzõre.
Akik pedig így állnak a kérdéshez, azok szerintem táguljanak a házasságtól. Felõlem csináljanak, amit akarnak, de ne követelõzzenek olyasmiért, amit valójában nem is akarnak! Ami eszük ágában sincs!
És ezzel nem hiszem, hogy homofób lennék. Nem a buziság gyakorlata az, ami bosszantó, hanem az arcátlan, pökhendi hülyeség.
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 10:57:20 10/10
(2335/2999)
***SPOILER*** amikor az 511 elején bemegy a Ben órát tartani, és beszélgetnek a diákokkal, hogy elindult az erõszakhullám. a Ben akkor azt mondja a diákjainak, hogy erõszakra nem szabad erõszakkal válaszolni, mert az nem megoldás, és hogy a szemet szemért elv mindenkit vakká tesz. majd amikor a virrasztást megzavarják a homofóbok, és a Debbie beszéde alatt szörnyû dolgokat kiabálnak be, saját maga veri szét, majdnem meg is öli az egyiket...
(azután a Brian hazaviszi, és az autóban vmi ilyesmit mond neki: "többé nem hívlak Zen-Ben-nek". :D ezen jót nevettem! XD)
10/10
fuge7 2008 nov. 30. - 10:49:57 10/10
(2334/2999)
most fogom megnézni az 513mat... :( elõre depis vok...
Csuvatka 2008 nov. 29. - 15:55:05
(2333/2999)
ez egy szimpla b*zis történet...mikor veszik már le mûsorrol?
10/10
fuge7 2008 nov. 29. - 15:17:36 10/10
(2332/2999)
"Azt hiszem, már nagyon sok példa mutatta, hogy a történelem során soha nem sikerült elérni nagy csinnadrattával , erõszakkal semmit."

történész-hallgatóként jól ismerem ezt a 2 fajta szemléletmódot. a revolucionista gyors forradalommal akarja megoldani a problémát, a reformista a folyamatos, lassú, békés fejlõdésben látja a megoldást.
mindenkinek megvan a beállítottsága és felfogása errõl, nem is érdemes a más véleményen lévõket gyõzködni.tudnék említeni mindkettõre negatív és pozitív példát, amikor a forradalom nem biztos hogy a legjobb megoldás volt, és tudnék olyat is említeni, amikor a békés, folyamatos fejlõdés útja téves irányba fordult, vagy zsákutcába futott, vagy egyszerûen szép lassan leállt.

a nõi egyenjogúság kérdése valóban nem megoldható "csinnadrattával". de ellenpéldának ottvan a négerek küzdelme a jogaikért és az elfogadásért, oda azért kellett egy Martin Luther King, meg kellett az, amikor elõször jelentkezni mertek néger fiatalok egyetemre, és fel is vették õket! meg amikor elõször ellen mert szegülni egy fekete lány, és csakazért sem ment hátra amikor felszállt a buszra. meg ilyenek. nem is kevés atrocitást kellett elszenvedniük a feketéknek, mire egyenjogú állampolgárok lettek. az bizony kõkemény harc volt (többek közt ugye Martin L. Kinget is megölték).

mindannyian vívjuk a magunk harcát az életben, aki valamiért más mint a többi, az sokkal intenzívebben megéli ezeket a harcokat, és egy idõ után azt mondja, hogy elég volt, beleunnak a lassú fejlõdésre várni. ezek az egyéni harcok, ha úgytetszik, "kis forradalmak" hajtják elõre a történelem kerekét.
10/10
ms0304 2008 nov. 29. - 14:02:49 10/10 Előzmény fuge7
(2331/2999)
Ezért írtam a 2909-ben:'...a film nem egy szimpla "buzis történet" . Szinte minden jelenetében van valami, ami további gondolatokat ébreszt."
Számomra a filmben Brianen kívül mindenki egy-egy jellemzõ vonást kiemelve "tipikus" buzi. Ráadásul neki mindent meg is bocsájtunk, nem részletezem, mert ismerjük, tudjuk, hogy miért. Az õ extra tulajdonságai tesznek még rá néhány lapáttal.
A Coming out-ról: Azt hiszem, már nagyon sok példa mutatta, hogy a történelem során soha nem sikerült elérni nagy csinnadrattával , erõszakkal semmit.
A legegyszerûbb példa: a nõk jogai. A hímsoviniszta világnak rá kellett jönni, hogy az õ érdeke is, hogy egy nõ szavazhasson, dolgozhasson férfiak között, elõítéletek nélkül, vagy ne adj Isten, a saját nevét használja, miután férjhez ment. Azt gondolom, hogy a "keresztényi erkölcs, családvédelem nevében" mondogatott heteró uralom is megérik arra, hogy nyilvánosan kimondja, elismerje, ez van. Tetszik, vagy nem, a férfiak és nõk nem "fajtiszták". Minden már utána következhet. Gondolok itt a házasságra, gyerekvállalásra.
Azért lesz ez nehéz harc, mert elsõsorban férfiakról van szó. Egy puhatolózás szerint Mo-n a legfelsõbb vezetésnek is legalább a 30 %-a homo. Inkább nõsülnek, hírbe hozatják magukat nõkkel, csak ne derüljön ki, mert ez még közöttük szégyen.
10/10
fuge7 2008 nov. 29. - 08:11:41 10/10
(2330/2999)
jajjnekem, ez nagyon ismerõs:

"Thousands protest gay-marriage ban
Frustration and outrage over the passing of a ban on same-sex marriage intensified in San Diego yesterday as thousands of protesters took to the streets and vowed to continue the fight for equal rights.
An estimated 8,000 to 10,000 people marched from Hillcrest to North Park behind a giant rainbow flag in protest of Proposition 8. The measure, approved Tuesday by 52 percent of voters, overturns the state Supreme Court ruling in May that legalized gay marriage."
November 9, 2008
http://www.signonsandiego.com/news/metro/20081109-9999-1m9protest.html

ez hihetetlen. :((( azt hittem, hogy a QAF ebben a tekintetben csak túloz... :(((
(bocsánat azoktól, akik nem tudnak angolul, és ez már a 2. ilyen hsz-em, de ez most nagyon megdöbbentett. aki nagyon nincs képben, annak szívesen vázolom a helyzetet! ;) )
10/10
fuge7 2008 nov. 29. - 03:47:08 10/10
(2329/2999)
az jutott eszembe, hogy párkapcsolati szempontból a legtökéletesebb hímegyed a sorozatban - na kimás? :) - Brian. ha kell akkor tud alkalmazkodni, empatikus (mégha a külvilág felé ennek ellenkezõjét igyekszik is mutatni, valójában tökéletesen átérzi mások problémáit), és kész bármekkora áldozatot hozni azért, akit szeret.
és végül mégis az õ szíve törik össze... :(
10/10
fuge7 2008 nov. 29. - 03:38:47 10/10
(2328/2999)
azér a nõk is tudnak ilyenek lenni, hogy egy cseppnyi alkalmazkodóképesség vagy empátia nem szorul beléjük, se a férjük/kedvesük iránt, de még a gyerekei iránt SEM! (tudom, az én környezetemben is van rá sajnos példa, nem is egy.)
az áldozathozatal - egy egészségesen mûködõ kapcsolatban - kölcsönös kell hogy legyen. nem csak a nõtõl várható el, hanem a férfitól is ugyanúgy.

szerintem Justint a legkevésbé érdekli, hogy milyen körülmények közé költözik, amit elhatározott, azt meg is csinálja. Mert makacs és önfejû, és nem pedig "játsza a teremtés koronáját".
10/10
ms0304 2008 nov. 29. - 00:09:25 10/10 Előzmény fuge7
(2327/2999)
Az jutott eszembe errõl a témáról (is) , hogy ez a jelenet ibizonyítja, a film nem egy szimpla "buzis történet" . Szinte minden jelenetében van valami, ami további gondolatokat ébreszt.
Nekem sokszor eszembe jut GH arca, amikor Deb felelõsségre vonja a kajáldában( akkor hangzik el az a szöveg, hogy "a kis kölyök bebújt valahogy a szíved körüli szögesdrót mögé"). Amikor megkérdezi: Valld be: szereted, ugye? Abban a jelenetben is képes GH néhány pillanat alatt, szó nélkül közölni az összes Brian gondolatot: mi közöd hozzá, igen, szeretem, majd beledöglök a fájdalomba, de leszarok mindenkit , képes vagyok , és bevallom... stb... stb... Nem elhanyagolható, hogy ráadásul szívdöglesztõen néz ki!!!
10/10
ms0304 2008 nov. 28. - 23:57:26 10/10 Előzmény fuge7
(2326/2999)
Ez a párbeszéd is egyértelmûvé teszi, hogy a hímnemûek az alkalmazkodás , az empátia fogalmával bajban vannak.
Egy férfi-nõ kapcsolatban a szerelemmel együtt - leginkább a nõ részérõl - az áldozat is elfogadható, legtöbbször temészetes.
A pasik - legyenek akár heterók, vagy buzik, még egymással is eljátsszák a teremtés koronáját. Justin is inkább megfagy, képes a megelõzõ életviteléhez képest több emeletnyit lesüllyedni, de nem enged. (Nem elhanyagolható, hogy Brian - bármit mutatott kifelé - mindig , szó szerint mindent megtett a kis Justinkáért. Persze, õ sem hagyta, hogy bárki beleszóljon.)
10/10
fuge7 2008 nov. 28. - 07:33:37 10/10
(2325/2999)
hamár úgyis beszéltünk errõl a témáról, elhangzott az 507-ben Jennifer és Justin között egy érdekes párbeszéd (amikor Justin kiköltözik Briantõl, és állnak az új lakásában):

Jennifer: It's, um... quite a comedown from Brian's place.
Justin: You weren't so thrilled when I moved in there.
Jennifer: No. I guess not. I just wish that... I can't believe I'm actually hearing myself say this.
Justin: What?
Jennifer: That you and he could have somehow managed to work things out.
Justin: I know. Me too.
Jennifer: I mean, it's not as if he repeatedly and systematically lied to you or abused you or betrayed you, like your father did to me.
Justin: No, of course not. He saved my life, he took care of me, he gave me everything. It's just we each want different things.
Jennifer: And neither of you is willing to change?
Justin: That's not love. That's sacrifice.

(az utolsó mondat a lényeg. hmm.... én is baromira így gondolom.)
10/10
fuge7 2008 nov. 28. - 07:12:54 10/10
(2324/2999)
amikor betörték a Mikey boltjának a kirakatát, olyan düh fogott el... :@ :( (úgy szeretem ezt a sorozatot.) akkor a Mikey berezel, és beszedi a táblát is a házuk elõl, meg minden, de aztán mégis a sarkára áll. nem hagyja magát megfélelmíteni. nem is gondolja még akkor, mi fog történni azon az estén (510)...
10/10
fuge7 2008 nov. 28. - 07:08:16 10/10 Előzmény ms0304
(2323/2999)
pontosan ez az a jelenet, amitõl rohadtul elszorult a torkom... :( ahogy nézi Justint az esõben ahogy plakátol (eszembe jutott amikor a 3. szériában a Stockwelles gúnyplakátokat ragasztották ki... :) ), de mihelyst észreveszi õt Justin és rámosolyog, azonnal felveszi a pókerarcot... akkora jelenet...
legközelebb akkor találkoznak, amikor bevallja neki, hogy szereti. :'(
10/10
pozsizsuzsi 2008 nov. 27. - 18:32:16 10/10
(2322/2999)
"Ha szerencsénk lesz, valamelyik még egyszer megveszi a qaf jogát. "

Ebben reménykedem én is.
10/10
ms0304 2008 nov. 27. - 17:55:09 10/10 Előzmény fuge7
(2321/2999)
Csak annyit tudok, hogy Landau-lány.
Olvastam a hsz-eket. A film kedvelõit (imádóit) megrázza (engem is!), hogy a közel 4 év majdnem folyamatos vetítésnek várhatóan most vége a magyar csatornákon. Sajnos!!!
Számomra a qaf fõleg GH miatt kedvenc. Ha elképzelek a többiek helyett más színészt, semmi problem, de Brian CSAK vele az igazi.
Jó lenne, ha Gale megmaradna tartósan a DH-ban, akkor talán reménykedhetünk, hogy a POT, a ...Brodway, az Uncle... vagy a Wake, talán egy késõbb készülõ film is képernyõre kerül. (Ha szerencsénk lesz, valamelyik még egyszer megveszi a qaf jogát. )
Szurkolok neki, még sok jó Gale filmet kívánok magamnak (persze NEKTEK is)!
maya69 2008 nov. 27. - 12:57:56
(2320/2999)
"és nem azért sírtam, mert egyedül volt a végén, hanem azért, mert én voltam egyedül a végén."
Bocs, hogy tõled idézek, de azt írod Te vagy egyedül, én csak erre reflektáltam. És próbáltalak egy kicsit feldobni.
Egyébként a magány és az egyedüllét két külön fogalom. Egyedül lenni sokszor kifejezetten jó, csak Te vagy magadnak, szóba állhatsz önmagaddal, gondolkozhatsz, azt csinálsz, amit akarsz, az egyedüllét lehet a te választásod. Magányosnak lenni = nem kellek a kutyának sem?! (sem mint partner, sem mint barát).A magányos embernek sokkal nagyobb erõt kell vennie magán, hogy újra kapcsolatokat tudjon építeni maga köré, feloldja az elszigetelõdését.
pacica 2008 nov. 27. - 10:56:33
(2319/2999)
Melegekrõl szól? KÖSZ KIHAGYOM!
leopard26 2008 nov. 27. - 10:26:12
(2318/2999)
Valaki rájukszólhatna hogy egy kicsit gyújtsanak be odakint, ha már melegek.Legalább b**i nagy hasznuk lesz
reila 2008 nov. 27. - 10:23:46
(2317/2999)
Nekem nagyon tetszett a befejezés, úgy ahogy volt. Igaz mikor legelõször láttam teljesen ki voltam akadva rajta, meglepett, mert nem ezt vártam. Késõbb azonban sokat gondolkodtam rajta, és rájöttem hogy nagyon is illett a filmhez. Ahogy itt többen is írtátok a nézõ azt gondol hozzá amit szeretne, de a lényeget mindenki ki érzi, Brian megnyílt és bebizonyította hogy szereti Justint. Az élet persze megy tovább de valami megváltozott attól a naptól kezdve , mikor Justin elutazott.
10/10
fuge7 2008 nov. 27. - 07:28:42 10/10
(2316/2999)
"ezert csinaltak ilyen befejezest mindenkinek mast jelent"

pontosan, rátapintottál a lényegre: azért lett jó ez a lezárás, mert a fõ cselekményszál függõben maradt, és mindenki azt képzel bele, amit akar.

és hamár az optimizmusnál tartunk, véleményem szerint a sorozat végkicsengése mégsem ad okot az optimizmusra. pedig én alapvetõen optimista szemléletû vagyok, de nem érzem a végén azt, hogy "juhéé, majd akkor 3-4 év múlva visszajön a Justin, és úgy lesz mint régen köztük, és micsoda hepiend lesz mégis :D:D:D!!!"... vagy ilyesmi.
el kell fogadni, örökké tartó szerelem nem létezik, csak a lányregényekben. az évek múlásával elalszik a láng, szerencsés esetben nem alszik ki teljesen, hanem szeretetté és kötelékké szelidül (pl. családi kötelék).
10/10
fuge7 2008 nov. 26. - 23:19:09 10/10
(2315/2999)
"nem elete vegeig fog ott lakni"

hanem?
Justin már Los Angelesbõl sem jött volna vissza, és ezt tudta nagyon jól Bri, és el is mondta a Mikey-nak az 501-ben, amikor azt a motort nézték a kirakatban. és erre lelkileg nagyjából fel is készült, hogy már soha nem fogja viszontlátni. csakhogy amit õ nem tudott, hogy a Rage befuccsolt, és Justin rendezõ haverja hónapokra lelépett Ausztráliába forgatni, így õ mégis kénytelen volt visszamenni Pittsburghbe.

Justin bizony ottmarad New Yorkban. és ez így van jól.
(most hogy belegondolok, nem is illett volna a filmhez egy cukorszirupos csöpögõs "úú és akkor összeházasodtak, és boldogan éltek, míg meg nem haltak" befejezés.)
10/10
fuge7 2008 nov. 26. - 23:07:58 10/10
(2314/2999)
tudom, olvastam az imdb-n. azt nem tudtam h van férje. :) hál istennek. :D

Susan Landau Finch? nem az õ ajánlására kezdett el színészkedni? meg asszem õ is ajánlotta be arra a LA-i színész-konzervatóriumra is...

na mind1. engem mondjuk különösebben nem érdekelnek a nõügyei, csak feltûnt, hogy hemzsegnek körülötte. :) (vajon miért?)
maya69 2008 nov. 26. - 23:01:56
(2313/2999)
Szóval összegezném az elõbbieket: az a baj, hogy vége lett a sorinak, illetve magányosak vagytok.
Én, mint "társas magányos" nagyon sokat kaptam ettõl a filmtõl. Ha kicsit (nagyon!) magam alatt vagyok mindig ezt nézem. Fõ jelmondatom (Bri 30. szülinapjánál hallhattuk, valahogy így hangzik): Életed hátra lévõ része elkezdõdött!
Hajrá! Be a DVD-t a lejátszóba, hétvégén meg buli és pasik. Tanuljunk a nagyfõnöktõl!
10/10
doloreshaze 2008 nov. 26. - 22:48:35 10/10
(2312/2999)
Ugye???
***SPOILER***
Én is pont így érzem,ezért van az a rohadt magány és fájdalomérzés,amit könnyebb lenne elviselni,hogy egészen pontosan és meghatározottan lenne Happy end.Így csak remények meg feltételezések maradnak...meg a magány..Hát igen,mi mindig egyet érzünk,ugye Cuci?
maya69 2008 nov. 26. - 22:13:55
(2311/2999)
***SPOILER***
Mindig, amikor az 5. évad utolsó részeit taglaljuk, mindenki szomorú, kárhoztatja Justint, hogy a karriert választotta, sajnáljuk Briant, hogy nem happy end lett a sztori vége. Szerintem nyitva maradt a történet, ebbõl a helyzetbõl bármilyen pozitív dolog kihozható. Egyébként az az érzelmi szál, ami összeköti õket eltéphetetlen. Õk azok, akik ezer év után is ott folytatnak mindent, ahol abbahagyták.Felnõttek. Lelki társak. Justin tinibõl férfi (a legjobb meleg férfi) lett Bri által, Brian nyíltan felfedte érzelmes lényét (amit persze a film elejétõl éreztünk).
Ne sírjatok lányok! A nyálas, nyúlós, csajos, romantikus vég helyett legalább kaptunk egy pasis befejezést.
10/10
ms0304 2008 nov. 26. - 21:44:57 10/10
(2310/2999)
Most belenéztem az 511-be. Valóban. A két további rész már csak az egyéb szálak elvarrása.
***SPOILER***
(Lin-Mel-Gus költözése, Justin továbblépése, Mikey-Ben-Hunter családdá szövetkezése, Em és Ted megállapodása). Mellesleg az 513-ban beválik, amit Mikey nem akart, hogy diszkópatkány marad élete végéig. Ez a sorsa.
10/10
ms0304 2008 nov. 26. - 21:36:22 10/10 Előzmény fuge7
(2309/2999)
Jennifer Elster a POT írója, rendezõje, fõszereplõje, társproducere. Az élettársa (v. férje) is benne volt a filmben, azt hiszem, producer volt. Szerintem ehhez a nõhöz csak ennyi köze van. A személyes kontaktus-jelenetek a filmbõl valók.
Azt gondolom, a Wake utáni idõkben az egyik fõszereplõnek (Martin Landau) lánya volt az aktuális. Két lány van, nem tudom pontosan melyik. Hasonló tipus, mint Bingham.
Olvastam valahol, hogy Gale már a qaf elõtt (is?) nõs volt.
10/10
fuge7 2008 nov. 26. - 19:07:35 10/10
(2308/2999)
ezt tegnap találtam róluk. :)
10/10
fuge7 2008 nov. 26. - 19:03:44 10/10
(2307/2999)
ezzel a csajjal is miket turbékoltak már (Jennifer Elster a neve, szerintem csúnya mint a bûn, és a Particles of Truth-ben szerepeltek együtt)...

igazi szoknyavadász ez a Gale! :D
10/10
fuge7 2008 nov. 26. - 19:01:06 10/10
(2306/2999)
szerintem csinos csajszi ez a Kim (kicsit a Daphne-ra hajaz, hehe XD)... és valóban házasok voltak, de már nem élnek együtt.
állítólag Gale Michelle-el is összeszûrte a levet a forgatások alatt... :)
10/10
ms0304 2008 nov. 26. - 17:31:51 10/10
(2305/2999)
http://www.youtube.com/watch?v=57TuPLslZ5o
Gale meleg, v. nem, õ (Kim Bingham) biztosan tudja, mert állítólag a felesége (volt)???!!!
10/10
fuge7 2008 nov. 24. - 23:49:27 10/10
(2304/2999)
ez ugye az 504-ben van, amikor a Mike-ék új házba költöznek (stepfordi buzik XD), és meghívják a Briékat vacsira, és bemutatják a szomszédaikat... imádom Gale arcjátékát, olyan vicces grimaszokat vág végig, hogy megpukkadok a röhögéstõl! :D
10/10
fuge7 2008 nov. 24. - 23:46:32 10/10
(2303/2999)
beszélgettünk múltkor Bri ingjeirõl... :D csak ezt ne!!! ez még rosszabb, mint amiket Gale a DHW-ban hord.
offtopic
maya69 2008 nov. 24. - 21:14:26
(2302/2999)
Én a Tube Catcher programmal szoktam a YouTube-ról letölteni zenéket, de a videók letöltésére is alkamas. A kezelési is egyszerû.
10/10
fuge7 2008 nov. 24. - 16:30:09 10/10
(2301/2999)
a youtube-os videókat? a save2pc programmal le lehet tölteni, én is azzal szoktam. :)
10/10
fuge7 2008 nov. 23. - 23:54:36 10/10
(2300/2999)
én az ilyenekre nem szoktam odafigyelni. az elrontott jeleneteken röhögök inkább jókat! :D