1/10
ControlAlt ápr. 02. 17:33:27 1/10
(62/62)
A látványvilág kezdetben engem is elkábított, ám miután túljutottam ezen rájöttem az egész mennyire üres, lelketlen, sőt bántó. A sorozat jóformán mindenhol bukdácsol, a legnagyobb hiányosság mégis a karakterábrázolásban van. Nem hogy nem kapjuk meg azokat a súlyos, mély karaktereket, akiket az alapműben, és ami igazán kiemelkedővé tette a fantasy-t. Épp ellenkezőleg. Az „íróknak” egy rakás, silány figurát sikerült megalkotniuk, élén Galadriellel, aki a valaha volt legrosszabb „ főhős”, és akinek egy jóérzésű ember képtelen drukkolni ( példa erre, hogy úgy használja a harcostársait, mint ha holmi muníciók lennének, akiket bármikor pótolhat.) Márpedig egy epikus mű főszereplőjétől elvárható lenne, hogy felnézhessen rá az olvasó/ néző, mert pozitív példát mutat - hősiességben, önfeláldozásban, bajtársiasságban. Igazából az egész sorozatból süt ez a fajta mérgező narratíva.
Nálam így teljesen elveszti azt, ami a Tolkien-i művek alappillére (ne felejtsük el, hogy Tolkien harcolt az első világháborúban, így neki biztos volt reális képe a fentebb felsorolt emberi tulajdonságokról). Így csupán egy szépen tálalt, de kifejezetten káros tanulsággal szolgáló sztorit kapunk, amit nem tudnék jó szívvel ajánlani. 10/1

UI: amennyiben a készítőknek gondot okozna, egy példaértékű katonai stratéga/ vezető megírása figyelmükbe ajánlom Richard Winters alakját Az elit alakulat című sorozatból. Nézzék és okuljanak rajta.
3/10
toto25 jan. 10. 06:37:55 3/10
(61/62)
Nyomokban spoilert tartalmaz!

Szomorú vagyok emiatt a sorozat miatt, mert ilyen lehetőségek mellett sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a sztoriból. Béna, kiszámítható, logikátlan, polkorrekt, kisszabású, gagyi, hiteltelen, infantilis. Ezek jutnak eszembe az 1. évadot végignézve.

Nem sikerült a karaktereket kidolgozni, egyedüli kivétel talán a gyaplábú lány, ő szerethető karakter volt, volt mélysége és lehetett egy kicsit izgulni érte. A többiek totál semmilyen semleges karakterek voltak..

Röhejes, hogy egy LotR filmben a legnagyobb harci cselekmény egy kis faluban zajlik, kb. A két torony elején volt hasonló a fosztogatás.

Gyermeteg az egész, véletlenek sorozata egészen bugyután megírva pl. a wishes Aragorn hogyan került a hajótöröttek közé? Az emberek hol / hogy ereszkednek le az őrtoronyból, amíg az orkok felfelé tartanak? Folytathatnám..

Térben folyamatosan ugrálnak, a Gyűrűk ura egyik fő lényege pont a kalandfilm jelleg, amibe nem fér bele, hogy egyik pillanatban egyik szobában beszélgetnek, aztán már ott is vannak gyalogszerrel és mindenféle felszerelés nélkül Móriánál.. De ez csak egy példa.

Az is gagyi volt, mikor ugyanazt a díszletet / utcasarkot fel lehet ismerni Númenorban két különböző jelenetben.

A karakterek cselekménye is logikátlan, meg kicsit vicces, hogy 3 hajóval mennek visszaverni a nagy ellenséget.. Persze ha tudták, hogy max. 30 orkkal állnak szemben, akkor okés. 😅

A tündéknek, ha jól emlékszem semmi komolyabb épületegyüttesét nem mutatták be, és Mória is leginkább úgy néz ki, mintha egyetlen csarnokból állna. Beviszik Elrondot 2 lépcső és már ott is vannak a nagy tárnavárosban..





Olyan az egész, hogy szép-szép de valahogy még sincs rendesen megtöltve tartalommal. Pont a lényeget nem sikerült megfognia a készítőknek, így ez csak nagyon jó indulattal pár kellemesebb jelenet miatt 3/10 nálam.
9/10
pussfacedolls 2023 nov. 23. - 02:39:53 9/10
(60/62)
Izgalmas volt az elejétől a végéig, kiemelkedő színészi alakításokkal és beállításokkal, és nagyon élveztem minden percét. A hobbit szinte mindent felülmúlt, és még mindig úgy gondolom, hogy az eredeti trilógia a valaha készült legjobb film. Ez inkább tűnik esztelen rajongói lelkesedésnek, semmint logikus értékelésnek. Azt hiszem, sok rajongó kifogásolhatónak tartja azt a tényt, hogy eltér Tolkien tervezett kronológiájától, és sokat módosít a kánontól https://freegamesonline.io
10/10
Joci2000 2023 okt. 31. - 19:59:05 10/10
(59/62)
10*
10/10
fraktal 2023 júl. 25. - 22:45:40 10/10
(58/62)
Minden percét szerettem, végig izgalmas, fantasztikus színészi játékkal, csodálatos díszletekkel, szinte 0 üresjárat, végig izgalmas és lebilincselő. Teljesen érthetetlen az alacsony pontozás.
Sz. Péter 2023 máj. 08. - 17:14:17 Előzmény P.Frusciante
(57/62)
"megváltoztat egy csomó dolgot ahhoz képest, ahogy a kánonban van."

Mit változtatott meg?
Csak mert a könyvekben Númenor ezen időszakáról semmit nem írt Tolkien.
Nem véletlenül választották a készítők - a jogok híján - ezt az érát.
6/10
IWantSunshine 2023 máj. 08. - 03:41:12 6/10
(56/62)
Gyönyörűen kivitelezett, ámde a történet gyenge, nagy bakikkal. Kár érte.
1/10
sawyerx 2023 ápr. 19. - 19:01:39 1/10 Előzmény P.Frusciante
(55/62)
Én is egyrészt jogosnak tartom, hogy irreális az 1-es szavazat(om), ám vannak alkotások, mind könyvben, filmben, sorozatban, amik olyan minőséget és kultuszt képviselnek, amit más formában és gyenge minőségben bűn megcsinálni. Számomra ez ilyen. (még példák: Star Wars, Terminátor, Jurassic Park - mind kiherélve.)
Az eredeti trilógiát többek közt a világ legjobb filmjeinek tartom, A hobbit már-már a határokat feszegette (azt ugye Peter Jackson is megbánta és elismerte, hogy az idő szűke tett be a minőségnek), ez a sorozat pedig nálam a szánalom kategória.
Nekem semmi bajom a különböző rasszokkal, sőt, a feka tünde volt még a legkomolyabban vehető karakter, nekem azzal van bajom, hogy egy blőd kidolgozatlan tucattermékké degradálták, még A hobbiténál is sablonosabb és idiótább karakterekkel. Hol túl komor, hol túl cuki vagy vicces, nincs meg az egyensúly, a cselekmény sokszor teljesen logikátlan, a karakterek motivációi és cselekedetei kidolgozatlanok. Bevallom, ha nem ez lenne a címe, talán a második részig bírtam volna, az utolsó két részt így is kétszáz részletben néztem.
Én teljesen megértem a sok fanyalgót (meg ugye én is az vagyok), mert egy ekkora címen egy fanmade youtube videó szintjét súrolni, na azért... :D
Ja és én nem vagyok rajongó, a könyveknek egyszer álltam neki, de nem jött be, én "csak" az eredeti trilógiának vagyok nagy hódolója - szóval felőlem összevonhattak volna 100 ezer évet is, nekem nem tűnik fel, ellenben mikor az agyam folyton megakad egy rész nézésekor, akkor elgondolkodok, hogy itt valami nem frankó.
Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha büszkén tudnám védeni ezt a sorozatot, de sajnos pont az ellenkezője a helyzet :)
8/10
P.Frusciante 2023 ápr. 18. - 16:15:45 8/10 Előzmény sawyerx
(54/62)
Elfogadom amit írsz, én tényleg nem jártam ennyire utánna. Viszont akkor is teljesen irreálisnak tartom, hogy 1 pontra értékelik sokan, ahogy Te is. Ez nem racionális értékelés, inkább elvakult rajongói fanatizmusnak tűnik. Gondolom akkor sok rajongónak, azzal van gondja, hogy eltér Tolkien lefektetett időrendjétől és megváltoztat egy csomó dolgot ahhoz képest, ahogy a kánonban van. Ha valakinek ez nem megy le a torkán, hát azzal nem lehet mit kezdeni. De ha ezen túllépünk kapunk egy baromi látványos, izgalmas, de minimum "okés" sorozatot.
1/10
sawyerx 2023 ápr. 15. - 15:37:57 1/10 Előzmény P.Frusciante
(53/62)
Pont pár napja jött az infó az Amazontól, hogy a nézők nagyon nagy része a végére se ért az évadnak. Érdemes kicsit utánaolvasnod a véleményeknek, akár külföldi oldalakon is, messze nem azért utálják az emberek, mert a "feketék"... Csak divat manapság minden buktát azzal magyarázni, hogy rasszisták/nem elfogadók a nézők.

"Nem az egyes szereplők bőrszínétől lesz jó egy karakter vagy a sztori, vagy a sorozat." - ez így van, felőlem mongol hobbitok vagy tündék is lehettek volna benn, csak lett volna jó.
1/10
sawyerx 2023 ápr. 15. - 15:29:55 1/10 Előzmény Sz. Péter
(52/62)
Akkor majd legalább 5 év múlva beszélünk :D
(Vélemény, pontozás az első évadra nyugodtan mehet, később bármikor ki lehet egészíteni/módosítani.)
Sz. Péter 2023 ápr. 11. - 17:23:34 Előzmény sawyerx
(51/62)
Majd írok véleményt ha láttam az egész sorozatot. ;)
Egyelőre azt sem tudjuk biztosan, hány évad lesz (talán öt?) összesen.
8/10
P.Frusciante 2023 ápr. 11. - 08:35:55 8/10
(50/62)
Bosszant, hogy csinálnak egy ilyen nagyon látványos, nagyon megcsinált sorozatot, és ennyire szidják. Engem az első 3 rész után nagyon beszippantott. Hozza a Gyűrűk ura hangulatot Persze, biztos nem tökéletes, lehet benne hibát találni, de inkább örülni kéne, hogy pénzt nem sajnálva egy ilyet raktak le a témában. 15-20 éve még elképzelhetetlen volt, hogy ilyen sorozat készüljön. Lehet én vagyok lemaradva, de én gyermeki lelkesedéssel néztem, ahogy a grandiózus helyszínek elém tárulnak a képernyőn. Manapság annyi tartalom készül, annyi mindenből lehet válogatni, hogy sokaknak már semmi sem jó, mindenen nyavajogni kell. Sokaknak az nem tetszik, hogy vannak benne fekete karakterek. Igen, szokatlan, de ennyit nem lehet elfogadni, tényleg? Nem az egyes szereplők bőrszínétől lesz jó egy karakter vagy a sztori, vagy a sorozat.
1/10
sawyerx 2023 jan. 10. - 21:46:55 1/10 Előzmény Sz. Péter
(49/62)
De az is SAJÁT vélemény :D
Vagy tegyem oda minden mondatomhoz, hogy SZERINTEM?

Én több helyen (emlékeim szerint) úgy olvastam, hogy az örökösök nem voltak megelégedve, ezért nem adtak el több jogot, többes számban.
De most komolyan, miért nem írsz véleményt a sorozatról?
Sz. Péter 2023 jan. 10. - 18:39:30 Előzmény sawyerx
(48/62)
Visszaolvastam és pont ez a lényeg, hogy te saját véleményt emlegetsz, miközben azzal kezdted, hogy Tolkien forog a sírjában!
Tehát te eldöntötted (tudni véled az író véleményét, már amennyiben élne), hogy Tolkien-nek biztosan nem tetszene, akárcsak neked.
Erre reagáltam, mert ezt tartom ellentmondásnak. :)

Mellesleg az örökös téma:
"a trilógiával nem voltak megelégedve"
Ez így, ebben a formában nem igaz.
Mivel Christopher Tolkien nem volt elégedett, Simon Tolkien viszont igen.
Vagyis ha apa és fia között véleménykülönbség alakult ki a témáról, az ugyanúgy lehetett (volna) John és Christopher között is. Ez nem már tudjuk meg.
Ugyanúgy nem, mint azt, hogy J.R.R. forog-e.
1/10
sawyerx 2023 jan. 10. - 08:52:57 1/10 Előzmény Sz. Péter
(47/62)
Péter, olvass vissza vagy értelmezz, kérlek...

Tolkienről írtam, hogy szerintem e trágya láttán forog a sírjában, az örökösöket pedig külön hoztam fel, hogy ha a trilógiával nem voltak megelégedve, akkor a sorozat végeredményével hogyan lehetnének.

Igen, egyéni szociális probléma, hogy nekem nem tetszett (bár azért szerintem a készítők is közrejátszhattak), és írtam róla elég sokat, miért nem, szóval nem is szubjektív véleményem, ennél többet egy fórumon sajnos nem tehetek. Egyszerűen kókány munkának tartom, és csak ismételni tudom, hogy a fórumon mindenki a SAJÁT EGYÉNI véleményét írja le :)

És egy objektív véleményt írhatnál is, hogy ne egy serif vagy szúrópróbaszerű pedagógus látszatát keltsd.
Sz. Péter 2023 jan. 09. - 19:25:21 Előzmény sawyerx
(46/62)


"Hát a sorozat készítői sem tudták kidolgozni :D"
De igen, épp ezt az intervallumot dolgozták ki.
Ja, hogy ez neked így nem tetszett?! Egyéni szoc. probléma.


"Simon Tolkien az unoka"
Vagyis ő az örökös. Szóval ne beszélj mellé, pláne, hogy épp te hoztad fel az örökös témát!


"Te egyébként kapsz pénzt, hogy itt serifeskedsz a kommentelők felett?"
Szóval ha elmondom a véleményem, akkor én vagyok a seriff?
Ok. Akkor én egy seriff vagyok.
10/10
John Mclean 2023 jan. 09. - 17:09:52 10/10
(45/62)
Szerintem teljesen jó (kicsit lehetett volna több harc de majd a 2.evad😉) aki szereti a gyűrűk urát annak mindenképpen tetszeni fog
1/10
sawyerx 2022 nov. 13. - 20:31:19 1/10
(44/62)
"egy olyan időszakot mutattak be ami a könyvben még véletlenül sincs kidolgozva a-tól z-ig".

Hát a sorozat készítői sem tudták kidolgozni :D

Nem ellentmondás és nem hiszem el, hogy tényleg nem érted, amit írok: a készítők meríthettek egy olyan érából, aminek maximum a fő vonalait kell követni, azon kívül akármit akárhogy csinálhattak, és mégis ezt hozták ki belőle.
Szerinted ilyen vélemény mellett én még a stáblistára kíváncsi voltam? Örültem, mikor vége volt az adott résznek. A szubjektívet aláírtam az előző kommentemben, de megsúgom, hogy ezen a fórumon ám mindenki a saját véleményét fejti ki, nem egyetemes igazságot szeretne ráerőltetni másokra. Én most kifejtettem, mi volt baromi gyenge.
20 éve az a hír járja, hogy Tolkien örököseinek a trilógia sem tetszett, azért nem is adnak el egyéb jogokat. Simon Tolkien az unoka, jó pénzért én is közreműködnék bármilyen fosban.

Te egyébként kapsz pénzt, hogy itt serifeskedsz a kommentelők felett?
Sz. Péter 2022 nov. 13. - 11:07:01 Előzmény sawyerx
(43/62)
"Az tudom, hogy miből dolgozhattak a készítők, .....lényegében szabad kezük volt, "

Ez egy szép kis ellentmondás.
Ha tudod miből dolgozhattak (pontosabban miből nem) akkor azt is, hogy épp ezért nem volt szabad kezük.
Az pedig teljesen szubjektív, hogy szerinted a karakterek, színészek, látvány, zene, sztori, dramaturg hányadék munka de attól még Tolkien nem fog forogni a sírjában. Ez csak egy tipikus, manapság divatos sznob duma.
Ja és ha láttad a stáblistát (nyilván nem): Series Consultant - Simon Tolkien
Ennyit az örökösökről.