FElepHánt 2011 nov. 01. - 13:27:06
(2/2)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A HELYSÉG KALAPÁCSA Gál Kristóf Csavar Színház Marczibányi
Hímzett mellényben, csizmásan, hegedülve, gitározva, énekszóval két bukolikus trubadúr toppan be: Bandi bácsi és a monodráma nagymestere, Gál Kristóf, aki kalapját a homlokára tolva bele is kezd Petõfi hõsi eposzába.
A sziporkázó paródia összes szereplõje enszemélyében jelenik meg: Harangláb, a fondor lelkületû egyházfi, Csepû Palkó, a tiszteletes két pej csikajának jókedvû abrakolója, a béke barátja Bagarja és még sokan mások. Hangját nagy kedvvel igazítja a figurához, mimikája zseniális, az Szemérmetes Erzsók 55 éves bájainak hunczfut mosolyával csábítja a diáksereget. Mert a nézõtéren, nem kifejezetten a magyar irodalomért lelkesedõ diákok kucorognak, kik elsõ szóra be is ugranak bármelyik szerepbe. A színész fantasztikus kontaktusteremtõ, varázslóként vonzza a figyelõ tekinteteket, a sûrû beletapsolásból kijut a besegítõ kisiskolásoknak is.
Pipa helyett gyakran gyújt rá egy-egy pezsdítõ nótára, kelléke a gitáron kívül csupán a négylábú zsámoly. Halálos biztonsággal poéntíroz, elsöprõ lendülete töretlenül vezet végig a hõsi cselekmény markáns fordulatain. Isteni szórakozás!Így kellene magyart tanulni, de lehetne mást is... Fejenagy kovácsmester, templomi bezáratása után, a lágyszívû kántor szerelemféltésbõl adódó elagyabugyálásáért kalodába csukatik, de a mi jókedvünk szabadon szárnyal a fergeteges élmény után.
Gál Kristóf Petõfijét minden iskolában játszani kell! Ne csak a felnõttek élvezzék elképesztõ virtuozitását, jusson el a még meglévõ, utolsó tanyabokorba is!
issekutz 2011 máj. 08. - 20:44:49
(1/2)
Gál Tamás fantasztikus. Egyedül eljátszotta az összes figurát a Helység Kalapácsában, még az egy szemére vak cimbalmost is beleértve, mozgatta a közönséget, egyedül megvalósított egy kocsmai verekedést, õ volt Szemérmetes Erzsõk maga és persze Fejenagy is, még a harangkötél is.
Kötelezõvé tenném ezt az elõadást minden iskolás gyerek számára, egyszerûen megértené Petõfit, az Eposzt és az emberi jellemet is.
Gál Tamás FANTASZTIKUS!