Téma: A híd

vénasszonyok -nyara 2012 szept. 04. - 11:11:35
(9/129)
Jó a riport. Körülbelül én is ezt gondoltam a nyomozónõ figurájáról. Azt sajnálnám, ha az amik belebarmolnának ebbe is, mert témahiányban szenvednek Hollywood-ban.
A mélypont a "A párizsi Notre Dame" amerikai rajzfilm változata, aminek az elõzetesében elhangzott a "Quasimodo a kedves kis púpos" szlogen. És ezt halál komolyan gondolták.
Már várom az Othello amerikai változatát, amiben a dráma csúcspontján Desdemona lekaratélyozza Othellot (természetesen ebben a változatban Othello szigorúan fehér lehet csak)
10/10
blash 2012 szept. 04. - 09:21:24 10/10 Előzmény umma
(8/129)
***SPOILER***

"A kérdésem nem csupán a nyomozónõ szexuális szokásaira vonatkozik, bár kétségtelenül az volt a mélypont. (...) A nyomozást vezetõ rendõr - nõ, aki ráadásul sokkal kíméletlenebb és figyelmetlenebb, mint bármelyik férfi. Neki rendszerint éjjel fél négykor jut eszébe telefonálni, és ha õ telefonál, akkor a másik fél ne aludjon, hanem ugorjon, mint a bolha, és vágjon a dologhoz jó képet. Ez már egészen groteszk, csakúgy, mint a szexjelenet."

http://comment.blog.hu/2012/08/22/az_a_sebhelyes_arcu_csaj_kell_nekunk_interju_sofia_helinnel_a_hid_sved_foszereplojevel

Nekem ebbõl derült ki, hogy Asperger-szindrómás.

***SPOILER VÉGE***
offtopic
umma 2012 szept. 04. - 01:55:55 Előzmény umma
(7/129)
SPOILERES
Megnéztem a 4. részt is; kicsit zavaros volt, de elég izgalmas.
Kicsit furcsa, mennyire el lehet rondítani egy ilyen szép nõt: http://www.imdb.com/name/nm0385026/ azzal a rémes parókával. Nem tudom, miért adták rá. Azon túl azt is furcsállom, hogy egy cirka 40 és egy kábé 30-35 éves, nagyon csinos nõ egyszerre legyen partnere egy nyolcvannak kinézõ öregembernek. A férj szerepét egy másik színészre kellett volna bízni - mondjuk arra a háztulajdonosra, aki legutoljára nyújtotta fel a kezét, és jó karban levõ ötvenesnek tûnt.
Voltak benne elvarratlan szálak, nyilván a kivágott jelentek miatt - például nem derült ki, hogy amikor a nyomozópáros elment ehhez a gazdag nõhöz, akkor mirõl és miért beszélgettek.
Aztán az is zavart, hogy amíg az elsõ részben a dán nyomozókat egy prosti ügye miatt helyzeték vád alá, most már valaki más miatt vannak vád alatt.
Björn fogva tartása miatt pedig azon is el kellett volna gondolkozni, hogy miképpen lehet a vádlottnak komplett orvosi felszerelése, és nem csupán hogy van, hanem profi módon használni is tudja. Gyakorlás nélkül ezt nem lehetséges megcsinálni. Arról nem is beszélve, hogy szerintem sokkal hamarabb, sokkal rövidebb idõ alatt rosszul lett volna Björn - elsötétül elõtte a világ, hányingere lesz és hány is, remeg, kiveri a víz stb... egészen addig, amíg be nem következik az anafilaxiás sokk, a keringés összeomlása. Mivel hajléktalan, ezért nem lehet túl jó egészségi állapotban - nemhogy több liternyi, hanem már néhány deci vérveszteség elég ahhoz, hogy rosszul legyen. Ez a szál szerintem kissé naivra sikeredett. Arról nem is beszélve, hogy ha Björn olyan jól tud morzézni, akkor sokkal több mindent elmorzézott volna, hiszen rettentõ sokáig mutatta a kamera. És akkor nem csupán homályosan utalgatott volna, hanem konkrétan beszél - leírja, mit lát és mit gondol az elfogójáról. Na mindegy, ez nem fontos.
Annyiban igaz volt a feminizmussal kapcsolatos elõérzetem, hogy amint olvasom, a rendezõk közt van Lisa és Charlotte, a forgatókönyvírók közt Camilla, a vágók között pedig Sofia és Margareta, tehát erõs a nõi jelenlét az alkotógárdában. A többi majd a végére kiderül.
offtopic
umma 2012 szept. 02. - 02:45:12 Előzmény vénasszonyok -nyara
(6/129)
Megnéztem a 3. részt is, és egyre inkább azt látom, hogy itt valami nagy gebasz van a nemi szerepek körül. Nem tudom, végül ez mennyire lesz relevánssá téve, de folyton visszatér.
A dán rendõrfõnök - mi más volna, mint nõ.
Ki vesz virágot a svéd kolléga születésnapja alkalmából? Hát a dán nyomozó, a svéd nyomozónõ számára ez a gesztus értelmetlen.
És a kamasz lány szála - hát.... a lányka elég fiús ábrázatú és a dolgait is úgy intézi, mint egy fiú. Áruházi tolvaj, aztán félrelökdös az útból mindenkit és végigrohan az áruházon a biztonsági õr elõl. Az anyja egy árva szót sem szól hozzá és nem ad neki enni, még a pofozás is némán történik (ez sem nõies konfliktuskezelés). A lányka ahelyett, hogy bõgne vagy hisztizne, nem mutat semmiféle érzelmet (csak lesöpri a szekrény tetejét, tehát rombol). Nem a barátnõihez fordul (telefonon, számítógépen vagy személyesen) - nyilván nincsenek is barátnõi, pedig ez ennél a korosztálynál szinte elképzelhetetlen.
Elmegy az apjához, ahol az új feleség nem hívja be, nem kínálja meg semmivel, nem kérdezi meg tõle, hogy éhes-e, szomjas-e, fáradt-e stb. Ez tehát már a második teljesen érzéketlen anya három percen belül.
A lányka se kér semmit (pedig késõbb majd fog kérni, egy totál ismeretlentõl), nem nagyon kommunikál, még az apja ajánlatát is visszautasítja (hogy elvigye kocsival a vasútig). Pedig már nagyon éhes, szomjas és fáradt lehet, de akkor is gyalog vág neki az ismeretlennek. Ez egyszerûen nem jellemzõ a kamasz lányok viselkedésére, de nézzük tovább. Tehát a lányka világgá megy. És ahogy melegszik egy lépcsõházban, belebotlik egy hímnemû egyed, aki bezzeg megkérdi tõle, hogy nem szomjas-e. De még mennyire. És a lányka azon nyomban megkérdi egy ismeretlentõl, aki némileg kedves volt vele - itt is maradhatok? Ó, persze, ameddig csak akarsz.
Mi persze tudjuk, mire megy ki a dolog, de hogy a lányka ezt ne tudja, meglehetõsen furcsa. Mivel az összes tinimagazin (Bravo etc), amit a felsõ tagozatos lányok olvasnak, elképesztõ bõséggel ontja magából a szexuális információkat. Meg a tévék, rádiók, a lányok trécselése egymás között és úgy általában a kamaszok viselkedése - ha hozzá mindebbõl semmi se jutott el, és egy öt éves naivitásával lóbálja a harisnyás lábait a fiatalember elõtt, akkor valami agyilag vagy hormonálisan nem stimmel nála. Mert közben meglehetõsen lengén, sõt kissé kihívóan van felöltözve - míg a dán rendõr sose veszi le a prémes télikabátját és a svéd rendõrnõ is vastag bõrnadrágban flangál, a lánykán mindössze egy nyári short van és vékony harisnya.
Valahogy ez az egész nem áll össze, legfõképpen az nem, hogy a nõi szereplõk következetesen férfiasabban viselkednek, mint ahogy a nemükbõl fakadóan elvárható lenne.
Pl. nem gondoskodóak. A három részben a leginkább gondoskodó személynek Stefan tûnt (no persze nyilván van hátsó szándéka, de akkor is).
A másik gondoskodó személy, akit foglalkoztat a körülötte élõk boldogsága, a dán rendõr.
A harmadik a vendéglátó srác, aki azonnal teát ajánl fel az átfázott kamaszlánynak. No persze nyilvánvaló rosszindulatból teszi, de akkor is különös a kontraszt a hidegen, érzéketlenül viselkedõ anyák és õközötte.

Egyelõre az a gyanúm, hogy arra fut ki a dolog, hogy ebben a rémes hímsoviniszta világban a nõknek férfiasabbnak kell lenniük a férfiaknál, különben nem érvényesülnek - ez persze mindenkinek rossz, úgyhogy a világ bajainak okai a férfiak, akik miatt a nõk elvesztették a bájukat. A rémesen hímsoviniszta férfiak nélkül mennyivel jobb lenne egy csupa nõbõl álló világ... tehát én még mindig feminista végkifejletre gyanakszom, de majd meglátjuk.


Egy kicsit skandináv feelingje volt A hálószobában c. amerikai filmnek is. http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=45818 Hallgatag, zárkózott emberek, kifinomult enteriõrök, durva gyilkosságok.
offtopic
umma 2012 szept. 02. - 01:23:06
(5/129)
aha, most már értem, a 911 egy Porsche http://en.wikipedia.org/wiki/Porsche_911_classic
blowup 2012 szept. 01. - 23:19:18 Előzmény umma
(4/129)
49:00-50:30, beszélnek is róla, hogy mibõl vette. Tekerted?

Az elõttem szólóval egyetértek a skandináv életszemlélet eltérésében. Jól is van ez így, messze laknak, sem nekik, sem nekünk nem kell megtagadnunk önmagunkat :) Azért én elnézegetem ezt az életszemléletet, már csak kitekintõleg is, és nem akarnám õket befolyásolni a szemléletükben az égadta világon semmivel. Feltételezem nekik is megvan a Biblia, úgy olvassák, ahogy arrafele értelmes.

Amúgy nem, crime/mystery/thriller, a középsõbe ennyi furcsaság bõven belefér, a kreátor ízlése - na meg a finanszírozóé, természetesen szigorúan piackutatásilag - mibõl mennyit.
vénasszonyok -nyara 2012 szept. 01. - 00:15:55
(3/129)
A skandináv életszemlélet elég speciális, a mienkhez képest. ha csak a szexet nézzük: Sokkal lecsupaszítottabb, nem övezi náluk annyi kis praktika, szégyenlõsség, finom kis játszmák. Kicsit úgy kezelik, mint egy egyszerû testi szükségletet. Mesélték ott élõ ismerõseim, hogy gyakori eset volt: a csinos szõke svéd lány megkívánt egy egzotikus, barna kelet- vagy déleurópai(jugoszláv, görög stb) fiatalembert, megtörtént az elhálás, de ez a lány számára nem jelentett semmi különös kötelezettséget és legközelebb esetleg az utcán sem akarta megismerni. Ezt pedig a büszke férfiember nem bírta elviselni és nem egy lányt megöltek féltékenységbõl.
SPOILER a filmben a szexjelenet pontosan valami hasonló esetet mutat be azzal a különbséggel, hogy a férfi is svéd, de õt is csak használja tulajdonképpen a nyomozónõ.

Szerintem nagyon szórakoztató a film. Ha nem is mindig rágja le az ember a körmét izgalmában, érdekes ez a skandináv világ, még az árnyoldalaival (drogosok, homelessek, nyomortanyák)együtt is. Én már megnéztem mind a tízet és mindig alig bírtam kivárni a következõt.
Egyáltalán az egész cselekmény annyira más, mint a megszokott amerikai krimik és ez üdítõ változatosság.
SPOILER
Simán megölnek benne pl. gyerekeket is, ami egy amerikai filmben szinte elképzelhetetlen, pedig a valóság nincs tekintettel a nézõ érzékenységére.
offtopic
umma 2012 aug. 31. - 23:28:30 Előzmény blowup
(2/129)
Hol volt a "pilot"-ban (micsoda szakmabeli fogalmazás) 911? Nem láttam.

Én is eddig két részig jutottam, és a következõ lett a véleményem (persze még sokat változhat, amíg végignézem mind a tíz részt):
Ez a sorozat talán valami feminista kiáltvány? A kérdésem nem csupán a nyomozónõ szexuális szokásaira vonatkozik, bár kétségtelenül az volt a mélypont.
De - a malmöi polgármester - nõ.
Az újságíró gátlástalan, erkölcstelen fõnöke - nõ.
A nyomozást vezetõ rendõr - nõ, aki ráadásul sokkal kíméletlenebb és figyelmetlenebb, mint bármelyik férfi. Neki rendszerint éjjel fél négykor jut eszébe telefonálni, és ha õ telefonál, akkor a másik fél ne aludjon, hanem ugorjon, mint a bolha, és vágjon a dologhoz jó képet. Ez már egészen groteszk, csakúgy, mint a szexjelenet.
A kórházban levõ nõ is durva és kíméletlen, leural és irányít maga körül mindenkit, és a férje már csak a halálba tud elõle menekülni, mert az életben nem bírná lerázni.
A hajléktalan csaj meztelen felsõtesttel jár, nincs melle (persze ez a legkisebb baj); és úgy verekszik, mint Chuck Norris, akármennyi férfi is támad rá egyszerre, õ leveri mindet, és már szinte kannibál, a hajléktalan pasit egyszerûen megrágja, tiszta vér lesz tõle a szája.
A dán rendõrt ijesztõ férfi álarcban fogadja a felesége, amikor hazamegy.
Számomra ijesztõ ez a kép. Nem tudom, mire akarnak kilyukadni ebben a sorozatban - ez feminista mûalkotás, esetleg pont a feminizmus kritikája akar lenni, és a végén kiderül, hogy a háttérben álló gyilkos arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a világ kifordult magából, mert a nemi szerepek felcserélõdtek.
Persze az is lehet, hogy ezt az egészet az alkotók már észre sem veszik, öntudatlanul, automatikusan így állítják be a szituációkat. Persze kötve hiszem, hogy ez automatikusan generált véletlen lenne; ha a sorozatban erre tudatosan nem fognak figyelmet fordítani, akkor az a helyzet, hogy a feminista világképet normálisként akarják elültetni a nézõk tudatalattijában, és alattomos romboló munkát végeznek vele.

A Biblia azt mondja - atyámfiai, legyetek férfiak, legyetek erõsek. A férfi tehát erõs - pontosabban erõs lesz. Mert még nem az. A férfi feladata az, hogy erõssé váljon, a nõ feladata pedig az, hogy segítse a férfit, hogy erõssé váljon.
Ha a nõ nem segíti a férfit, hogy az erõssé váljon, akkor nem áll a helyén, és akkor a szerepe romboló és pusztító. Ha a nõ romboló, akkor a férfi sem tud megerõsödni.
Isten azért teremtette az embert, hogy erõs legyen; erõssé akkor tud válni, ha ebben a férfi és a nõ együttmûködik.
József Attila ezt úgy fogalmazta meg - Én mondom, még nem nagy az ember, de képzeli, hát szertelen; kísérje két szülõje szemmel, a szellem és a szerelem.
Itt a nagy helyére be lehet helyettesíteni az erõset - Én mondom, még nem erõs az ember, de képzeli, hát szertelen; kísérje két szülõje szemmel, a szellem és a szerelem.
Épp ez a kettõ: a szellem (Isten) és a szerelem (a nemiség) az, ami segítheti az embert erõssé válni.
Ha ezt a két lehetõséget nem használja ki, gyenge marad.
A világnak az a baja, hogy az ember gyenge - és épp a sorozat által sugallt világkép és felállás az, ami lehetetlenné teszi, hogy megerõsödjön.
Jellemzõ, hogy amikor a nyomozó megkérdi a nyomozónõtõl (nem tudom, eredetileg milyen nyelven beszélnek) - szóval megkérdi, hogy ha öt perce lenne hátra az életben, mit csinálna, akkor valami olyasmit válaszol, hogy ha csak öt perc van, akkor mindegy. Az újságírónak is azt mondja, hogy nem mindegy magának, ha meghal?

Én nem azt látom, hogy ez a nyomozónõ becsületes lenne, inkább azt, hogy végletesen cinikus és értéktelen. Persze ez csak egy karakter, úgyhogy a valóságban azok cinikusok, akik ezt a karaktert megteremtették.

Még két apróság, ami kiakasztott - az egyik a nõ vetkõzése az irodában, bárki elõtt. Ez is annyira nyomasztóan tiszteletlen, mint általában az egész viselkedése. És különösebben nem is esztétikus. (Picit ahhoz hasonló, amikor a Rövidre vágva filmben Julianne Moore bugyi nélkül veszekszik a férjével).
A másik - a férfiak meztelenül. Nyilván nem véletlenül cserélték fel a szokásos dudákat fütyikre; ha ebben nincs feminista hátszél, akkor nem tudom, mi van.

Na mindegy, inkább végignézem, hátha megértem, mire megy ki a dolog.
blowup 2012 aug. 23. - 23:41:18
(1/129)
Ezt a commenten találtam, The Killing-hez és Wallander-hez hasonlítja.

Két rész után annyira nem jön be, mint a The Killing, nincs meg az a hangulat. Ugyan szépen van fényképezve, de egyelõre hiányzik a hálószövevény, bár részleteket már felvillantottak. Itt is férfi-nõ nyomozópáros, a nõ tüstént de rögtön szurkapiszka, a férfi lassú víz partot mos.

A Bûnös Miami-hoz képest itt viszont jó hang Csankó Zoltán a nyomozónak.

Nyomokban humoros is, de ez amolyan fáradt északi, semmint harsány déli. Pl. a nõ a törvény elõtti egyenlõségrõl olvas, miközben a nadrágjában ellenõrzi az „egyenlõséget”, vagy a nemi szerepek felcserélése, ti. a nõ szedi fel a pasit, majd szex után rögtön oldalra fordulva bealszik, szóval ilyenek, már ha valaki ezt viccesnek találja.
A pilotban már majdnem bepunnyadtam, mikor megjelent egy 911-es olyan színnel, amit csak a ’70-80-as években, csak a németeknek lehetett eladni:) majd azért a végére adtak egy cliffhangert ébresztõnek. A 2. rész is kb. ilyen szerkezetû volt.

Még nem látszik át, hogy fognak a dolgok összekapcsolódni, viszont sok idõ nincs, csak 10 részes, és hát idáig nem nagyon kötött le. Lehet, majd a többi változat turbósítva lesz, kíváncsian várom.