julesfules 2015 okt. 22. - 17:20:16 Előzmény Kodaxin
(355/415)
Nekem sokadik nézés után is nagyon tetszett a film.
A végével kapcsolatban arra nem gondoltatok, hogy

----SPOILER----
Az Omega nem csak akkor tudja visszaküldeni az információt a múltba amikor egy Alfa meghal, hanem attól függetlenül bármikor. Az Alfa halála csak egy automatikus inditás az információ küldésére.
Ráadásul az Omega, mivel az Alfa fölött áll, gondolom minden olyan képességgel rendelkezik mint egy Alfa, meg még néhány plusszal ami miatt Õ az Omega.

Így érthetõvé válik a film vége. Cage-re az Omega vére folyik rá, (én úgy láttam, hogy alulról õleli át, az Alfa pedig fölötte volt) és hamarabb hal meg mint az Omega. Az Omega pedig haláltusájában visszaküldi saját magának az információt a történtekrõl kb 30 órával korábbra. Az Alfa itt nem érdekes hogy meghal-e vagy nem.
Így Cage és az Omega is megkapják az infót 30 órával a párizsi események elõtt. Cage ekkor érkezik meg a helikopterrel, amin felébred, az Omega pedig elmenekül. (Ez az az energia kiáramlás amit bemondanak a hírekben.) Mivel az Omega elment, így az itt maradt Mimicek és Alfák irányítás nélkül maradtak és a katonák harc nélkül gyõznek.

----SPOILER----

Ez hogy tetszik? :-)
barna pólós 2015 okt. 10. - 10:33:30
(354/415)
Nagyon jó film. 10/10
Attas 2015 aug. 22. - 11:21:05
(353/415)
Soha nem készült még olyan film, ami mindenkinek tetszene! Nekem az egyik kedvencem lett a film.. Én engedem, had sodorjon magával a látvány, a sztori. Nem kattog az agyam, hogy ez lehetséges e.. hogy lehet ez... Akkor nagyon sok filmet nem élveznék. Akkor meg csak elpazarolt idõ az életbõl egy film megnézése. Ha oda jutok, hogy egy film nem tetszik vagy idegesít akkor nem nézem meg... kikapcsolom a felénél... Oké.. moziban ez nem játszik.
Szóval szerintem egy remek film volt!!! 9/10
8/10
doktormacko1 2015 aug. 21. - 14:59:54 8/10
(352/415)
8 / 10 Nekem tetszett . Mint minden sci-fi-ben , itt is voltak logikai ugrások , de ezért film . Jó ötlet és jó megoldások sorozata ez a film.
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 19. - 22:48:11 10/10
(351/415)
én ennyire rossznak nem láttam azért :D
de elismerésem a munkába,mit belefektettél ebbe a hozzászólásba :)
6/10
eIemes 2015 aug. 19. - 22:35:18 6/10
(350/415)
vov.

meg kell néznem a rontó ralphot.
6/10
Kodaxin 2015 aug. 19. - 21:38:54 6/10
(349/415)
Full spoiler.
-------------

Elõször is adnék pár választ néhány korábban felvetett problémára, utána térnék rá a véleményemre.

K: Honnan tudta a csajszi, hogy már nincs képessége ha nem is hal meg?
V: A csajszi többször is emlegette azt, hogy látomásai lettek, amik viszont a vérátömlesztés után elmúltak. Ennek okán nyilván nem volt nehéz számára kikövetkeztetni azt, hogy akkor történt valami változás, és pontosan ezért mondta a fazonnak azt, hogy ne engedje, hogy megmentsék, meg kell halnia.

K: Miért ugrott máshová vissza az idõben a film végén?
V: Azért, mert MINDIG AZ UTOLSÓ ÉBREDÉSÉHEZ tért vissza, vagyis mivel értelemszerûen nem sokkolták meg a legvégsõ idõhurokban, ezért a helikopterben ébred fel, hiszen az az utolsó "ébredési pontja". Ez úton hívom fel ugyanis minden kedves idõ X és idõ X- típusú gondolkodó figyelmét arra az apróságra, hogy annak ellenére ébredt fel mindig ugyanakkor, hogy mindig máskor halt meg. Ha az ""idõugrás"" idõre menne, akkor mindig máskor ébredt volna fel és nem ugyanannak a történésnek (ébredésnek) a keretében. Ezzel még nem lenne tehát baj önmagában.

K: Omega él/hal, hogyan van ez az utolsó hurokban? Nem kell megölni?
V: Nem. Az Omegát ugyanis megölte a fazon, tehát ennek az ébredésekor értelemszerûen MÚLTBELI eseménynek KELLETT lennie, hiszen az õ perspektívájából az ébredéséhez képest ennek az eseménynek a múltjában kell, hogy a helye legyen, hiszen Omega pusztulása az egy teljes tér-idõ continuumon átivelõ megtörtént eseménnyé kellett, hogy váljon. Ezért hallja azt a helikopteren, hogy korábban (elõzõ éjjel, mivel éjjel ölte meg) pusztult el valami, amitõl minden mimic levadászhatóvá vált.

K: Ha meghal, visszamennek, levadásszák nagy csapattal?
V: Elõször is nem tud többé visszamenni, hiszen elveszítette a képességét. Ám még ha vissza is tudna menni, abból is az következne, hogy az Omega megváltoztatná a helyét, hiszen tudna róla, hogy meg akarják támadni. Ezért nem lehet az Alfát megölni, hiszen akkor a fazon is meghal, vagyis senki sem kerülne vissza az omega helyzetének a tudásával a múltba. Nem véletlen tehát, hogy KORÁBBAN az Alfa sem akarta a fazont megölni, hiszen tudta róla, hogy akkor minden újrakezdõdne - ezért is volt tehetetlen vele az Omega mellett is, hiszen a fazon olyan formában veszítette el a képességét, amirõl õ nem tudhatott, ugyanis nem egy mimic vette el az erejét, hanem egy emberi hülyeség.

És akkor most a felvezetés a véleményemhez:

K: Mennyi Alfa van?
V: Fogalmunk sincs, egy idõpontban mindig csak egyet látunk (a földi ALFA kifejezés lényegét tekintve), ebbõl is látható a képzavar amit a regény hibás adoptálása jelent. Jelen esetben fõhõsünk üdvössége miatt kénytelenek voltak kénytelenek beleerõszakolni a történetbe még egy lényt, az Omegát a filmbe, ugyanakkor jól látható, hogy nem tudtak az egésszel mit kezdeni, hiszen ha egy Alfa van, akkor az nem lehetett volna ott Omegánál, neki ugyanis a partraszállásnál kellett volna az idõvonal szerint lennie, ha több, akkor meg érthetetlen, hogy miért csak egy Alfa védi Omegát - még csak mimicek se voltak a közelben... nonszensz.

K: Érdemes a nagy költségvetésre hivatkozni ennél a filmnél?
V: Szerintem nem. A költségvetés nagy része véleményem szerint a gázsikra és mutyira ment el, a film forgatókönyve ugyanis primitív, a film megvalósítása lényegesen olcsóbban is megoldható lett volna, ehhez elegendõ megnézni egyéb Sci-Fik költségvetését. Vagy ha blockbusterst akartok, akkor tessék megnézni az Elysium, vagy az Oblivion költségvetését, amelyek jellegüknél fogva például lényegesen több CGI-t tartalmaztak és A kategóriás színészekkel voltak telerakva.

K: Pszichológiailag rendben volt a film?
V: Abszolult nem. Egy niemand, aki még a vértõl is rosszul van, az egyszerûen nem viselkedhet így az elsõ bevetésén, különösen amikor hullák termelõdnek körülötte. Az meg, hogy soha meg nem csömörlik, soha nem hány, soha nincs rosszul, soha nem szenved, az egyszerûen ostobaság.

K: Rendben van az idõparadoxon a filmben?
V: Roppantul nincs, ugyanis gyakorlatilag két napról beszélgetünk, ha ezt valaki több százszor (elnézve a bénázását inkább) több ezerszer végigcsinálja, akkor olyan fásult lenne a végére, hogy leginkább annak örülne, ha végre megdöglene és vége lenne ennek az egésznek. Namármost, ha valaki mondjuk "csak" 500x éli végig ezt az egészet, akkor is minimum 500-1000 napról beszélünk, ami HÁROM ÉV. Az pediglen még csak-csak rendben van, hogy valaki nem öregszik fizikailag, de az nagyon nincs, hogy nem öregszik mentalitásilag.

K: Vajon rendben van az, hogy London még nincs megszállva?
V: Nincs. Ezt csak azért tették be az usákok, hogy a haver angolszászok ne legyenek megszállva, és csak az un. Schengeni határokon belül pusztuljon Európa (látens beszólás a TKIP alá nem írása ellen, majd küldjük azokat, akikrõl igazából nem tudjuk, hogy miért jönnek és miért akarnak, csak el akarnak pusztítani), nem véletlenül mutatják többször is(!) éppen Magyarországot a térképeken, és nem véletlenül a déli határink környékén van a frontvonal az aktuális térképen a fazon háta mögött. Ezzel szemben a film elején már úgy néz ki Európa és Ázsia is, hogy teljesen meg van szállva - ebbe beleértve Nagy Britanniát is. Azért ez nagy lúzerség, hogy erre sem figyelnek oda.

K: Mennyire eredeti ötlet ez a fajta idõutazás, illetve memória visszaküldés?
V: Semennyire. Ahogy sokan fel is sorolták a filmeket, és mellesleg a Stargate-et, azok nyilván nem nézték meg a Star Trek TNG-t, amiben ugye pontosan az történik, hogy idõhurokbakerülnek, amiben éppen fellelik az ST TOS-ból az egyik csillaghajót, rajta Scottyval. És hogy ez miért érdekes? Mert pont Data jön rá arra, hogy a pozitron agyak képesek a tachionokkal az idõben manipulálni, azaz visszavinni az információt a múltba. Szóval, sajnos azt kell mondjam, hogy már az "eredeti" regény is egy erõs nyúláson alapul, de arra fogjuk rá, hogy inspiráció volt, a regény ennél valószínûleg lényegesen több és jobb (nem olvastam, csak errefelé részleteket belõle), ez a film viszont azt a színvonalat sem éri el.

K: Magasságprobléma a szereplõk között.
V: A fõhös és a fõhõsnõ a való életben ugyanolyan magas (5' 7" ~ 170 cm), ennek ellenére mindenhol legalább fél fejjel mutatják magasabbnak a fõhõst a kisebbségi komplexusa miatt. Lássuk be, elég nevetséges felállás az, hogy egy gyenge, vékony, karcsú és egyebekben a harcra teljesen alkalmatlan alakú nõnél még a fõhõs is alacsonyabb legyen...

K: Mennyi esély volt arra, hogy egy médiag*cit ([c] by Született gyilkosok) senki sem ismer fel a táborban?
V: Semmi. Nulla. Zéró. Ezt kellett azzal kompenzálni, hogy össze-vissza hablatyoljon a fõhös mindenféle bullshittel ahelyett, hogy azt mondaná, hogy "Nem létezik, hogy nem ismer meg törzsõrmester, hát mindennap láthatott eddig a TV-ben".

K: A fentiekbõl kifolyólag mennyi esély lett volna arra, hogy ebben a formában odakerüljön hõsünk?
V: Semennyi. Itt is meg kellett erõszakolni a regényt, hogy a NAGY ÕRNAGY kerül a csávába.

K: Megoldható egy reguláris hadseregben az, hogy délelõtt még õrnagy valaki, majd délutánra bedobják valahová azzal a szöveggel, hogy egyrészt kopasz (értsd katonanyelven: ÚJONC!!!!), másrészt azzal, hogy egybõl megy bevetésre egy olyan fegyverzetben, aminek a megtanulása minimum több napot vesz igénybe (ha már az idióta és minden logikát nélkülözõ képernyõmenüt is odab*szták a nyelvválasztással), vagyis el se tudna benne indulni?
V: Nyilván nem lehetséges. Ha KOPASZ, akkor nem mehet bevetésre.

K: Megoldható az, hogy egy közönséges tábornok egy õrnaggyal egy reguláris hadseregben EGY MEG NEM SZÁLLT TERÜLETEN így bánjon el?
V: Nem, nincs hozzá hatalma, ehhez hadbíróság elé kellett volna állítani a tisztet.

K: Megoldható az, hogy a katonatársak NE kérdezzenek rá, hogy mikor, honnan, miért dezertált? Mennyire logikus, hogy SOHA, de SOHA nem keres senkit, aki felismerhetné a TV-bõl?
V: Nem.

K: Mennyire volt reális a transformerses automegállítás?
V: Semennyire, egy exoscaleton nem transformers, nem tud az auto motorháztetejére úgy rácsapni, hogy az felforduljon tõle úgy, hogy az exoscaleton állva maradjon és a benne lévõ embernek kutya baja se legyen. Nyilván a jelenet rendezõje nem igazán vette figyelembe, hogy a Transformersek belsejében nincs ember és a tömegük sem egyezik meg egy exoscaletonéval, ami minden igyekezete ellenére is nyilván jóval kevesebb, mint egy auto tömege, tehát ha az auto nekimegy, akkor a következõ házig kellett volna azzal a lendülettel repítenie...

K: Akkor miért erõltették?
V: Mert ha szitává lövik az autot, akkor kezdõdne elõlrõl a hurok...


Véleményem:

Összességében a véleményem az, hogy errõl a filmrõl ordít az igénytelenség és az, hogy úgy csapták össze, hogy gyorsan túl legyenek rajta. Egyszerû pénzkimentés volt ez a stúdióból, ez valójában egy roppant olcsó, átgondolatlan béna B kategóriás film volt, amit kizárólag a hatalmas marketingbudget adott el. Jól látható a filmben, hogy van egy keret, ami egészen logikus és jó. Ez a keret pediglen pontosan az a rész, ami onnan kezdõdik, amig a regényhez hozzáköltött ostobaságok lefutnak (a táborban való ébredésig), egészen odáig, ameddig fõhõsünk megdöglend a végén az Omegánál (és onnantól az ébredés utáni részek).

Ez pontosan át is jött a filmbõl, mert az elején az idétlen bájvigyora nagyon zavart fõhõsünknek, meg a végén a bájvigyor mégannyira undorított, de a kettõ közötti rész egészen jól meg volt csinálva - a vége azonban teljesen agyoncsapta az egészet. Ez a megoldás, lezárás egyértelmû képzavar és ostobaság, ami abból fakad, hogy idõhurkot csináltak a tachion-memóriatranszferbõl. Az idõhurok ugyanis ott bukik meg, hogy ha az Omega a tér-idõ szövetén át megdöglend, akkor az annyit tesz, hogy oda se érkezhetett volna a Földre, ergo csak valami szmöttyöt lehetett volna találni a becsapódásnál.

A vicc poénja egyébként az, hogy ezzel egyébként lezárhatták volna az idõhurkot, amiben lett volna egy olyan szépség, hogy ugyebár SEMMI sem történt volna meg, vagyis amikor fõhõsünk felébred, akkor VALÓBAN senki sem ismeri meg, senki sem tud róla semmit, csak ül a sikertelen marketingügynökségénél és elkezdi megírni a regényét, amit kiadnak egy SciFi kiadványként.

A vicc poénja pedig az, hogy ennek lehetett volna folytatása abban a formában, hogy egyszer, késõbb, mondjuk 50 év múlva, amikor fõhõsünk már hulla lesz, akkor becsapódik egy meteor... és a sikertelen könybõl veszik az ötletet a védekezésre, amikor már az Alfákra mennek rá (a'la agyakra a Starship troopers-ben).

Na ennyit arról, hogy hogyan lehetett volna ezt az oltári ostoba trágyát gatyába rázni alig pár órás gondolkodással, ami szerintem mindent elmond arról, hogy mennyit gondolkodhattak ezen a forgatókönyvön. Nem, errõl szó sem lehetett, fogtak egy könyvet, amit átírtak úgy, hogy nehogy már újonc legyen a HÕSÜNK, aki még Von Stauffenberget is alakította, nem, neki minimum fõtisztnek, õrnagynak kell lennie! Sõt mi több, egyszer már meghalt tiszti szerepben, most túl kell élnie. No comment.

És akkor így a végefelé, ajánlok mindenkinek a figyelmébe egy filmet azzal kapcsolatban, hogy mit látott itt és most valójában. Ez kedves barátaim, felebarátaim és ti többiek, ez nem volt más, mint a:

Rontó Ralph (Wreck-It Ralph)

élõszereplõs elõadása.

Egy videojáték. Merthogy még a kosztümök is azonosak voltak, ugyanaz a fõhõsnõ karaktere, HAJVISELETE és a fõhõsünk is legalább annyira idegesítõ, és nyálas, mint a Rontó Ralph "fõhõse", azaz Fix It Felix. Sõt mi több, még a bogarak is stimmeltek, sõt a "vissza a startvonalra" is, a célhoz eljutás a medálért (a mentsük meg a világot alaján). És akkor a fõhõsnõ története is stimmel a meghalt baráttal, akirõl nem akar beszélni... ekkora copy+paste-et ritkán lát az ember.

És ami a legdurvább az egészben:

MÉG A LÁTVÁNYVILÁGA IS AZONOS: Amit itt láttunk, az pont olyan emócionális hatással bírt, mint egy rohadt unalmas videojáték, amit az ember legszivesebben már befejezne, vagy csalna, MERT ÚNJA. Zéró emóciók, zéró beleélés, a fõhös mindig nyálas, csöpög és vigyorog, ráadásul végtelen élettel rendelkezik... és hozzáteszem, pontosan annyira volt valószerû és "hihetõ" az egész szereplés, a szereplõk mozgása (különösen a kráteren 45°-ban körbefutó és lövöldözõ fõhõs), mint egy videojátékban.

Összességében adtam rá elsõ felindulásban 6/10-et, mert a vége annyira lelombozott a teljesen értelmetlen és lehetetlen túléléssel, de átgondolva így is iszonyatosan túlértékeltem, 3/10-nél ez többet nem ér még a film középsõ blokkját elnézve sem.

Ja igen, mielõtt valaki felvetné a végével kapcsolatban a "megoldást", jelzem, hogy a film vége ebben a formában a 22-es csapdája. Nevezetesen azért, mert ahhoz, hogy fõhõsünk visszamenjen az idõben, ahhoz arra lett volna szükség, hogy Alfa ÉS Omega is életben legyen, ami viszont azzal lenne egyenértékû, hogy mindketten életben maradnak, õ pedig meghal.

Amennyiben ugyanis Alfa hal meg elõször -> Omega visszaviszi az idõben ugyanoda, ahová korábban is visszavitte. Ezt tudjuk, hiszen külön kihangsúlyozzák, hogy Alfát NEM SZABAD megölni, mert kezdõdik elõlrõl az idõhurok. Tehát õ sem ölhette meg Alfát, így nyilvánvalóan be sem teríthette a vére. Ha Alfa meghal, minden elveszett. Amennyiben azonban Omega hal meg elõször és így kerül rá Alfa vére, akkor már nem tud visszamenni a múltba.

Az a helyzet tehát, amiben felkerül a helikopterre, az pont azért nem jöhetett létre, ahogy megcsinálták a filmet. A film vége az, és csak az lehetett volna idõparadoxon nélkül, hogy a fõhõsnõ megpurcan, mikor megöli Omegát, a fõhõs pedig túléli, avagy vica-versa, de csak az egyik élheti túl. Esetleg a J rajból hal meg valaki, de gondolom az Independence Day-t már nem akarták tovább nyúlni a szimpatikus kisember világmegváltó hõssel, aki az utolsó rakétáját lövi ki... maradtak inkább a Leon a Profi zárójeleneténél, amikor Leon kihúzza a biztosítószegeket. Az, hogy ott volt értelme, itt nincs, az nyilván senkit sem zavart a stábból. Itt csak az történhetett volna, hogy Omega megpusztul, az idõ pedig folyik tovább ebben az idõsíkban, amiben benne maradnak annak okán, hogy Omega pusztulása elõtt nem halt meg Alfa.

Nem analizálnám tovább a filmet, annyit az egész nem ér, de a számtalan logikai marhaság, mellényúlás, koppintás és egy az egyben történet lenyúlások közül mégiscsak kiemelném az UDF sasát, amit csont nélkül nyúltak le a Starship Troopersbõl. Ez különösen erõs volt, ez az ötlettelenség még a ZS kategóriás filmeknél is durva lenne, itt pedig egyenesen döbbenetes volt.

Összességben tehát, amikor ennyire nem költenek egyedi ötletre, és mindent összelopnak, akkor számomra egy igazán figyelemreméltó kérdés maradt:

Mi került ezen a borzadályon 178 millió dollárba?
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 13. - 22:26:29 10/10
(348/415)
hááát,lehetne rosszabb is :D
én alapjába véve szeretem a filmjeit,persze vannak kivételek :)
6/10
eIemes 2015 aug. 13. - 21:21:58 6/10 Előzmény cellasto
(347/415)
Tommy fiú ócska filmbe nem szállt bele, mielõtt elkapta L. Ron Hubbard.
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 12. - 19:40:16 10/10
(346/415)
na majd meglássuk
bízok azért tommy fiúba,hogy ócska filmbe nem száll be :)
6/10
eIemes 2015 aug. 12. - 01:51:17 6/10 Előzmény cellasto
(345/415)
10/10
cellasto 2015 aug. 02. - 19:45:01 10/10
(344/415)
offtopic
xdm 2015 aug. 02. - 19:23:52
(343/415)
Internetrõl hallottál már ? :D
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 02. - 18:33:00 10/10
(342/415)
hajrá,jó vásárlást kívánok!
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 02. - 17:34:57 10/10
(341/415)
cruise minden esetre nem akar leállni,még top gun 2-rõl is szó van,ahogy olvastam
azért nagy bukta filmekbe nem szokott õ beszállni :)

no majd meglátjuk mit hoz a jövõ
6/10
eIemes 2015 aug. 02. - 17:31:13 6/10
(340/415)
igen, és ha a mozipénztári bevételek elérik a film költségvetésének a dupláját, a stúdió kb akkor nullszaldós.

egyébként ha megcsinálják a folytatást, szerintem nagy bukás lesz. ennek a filmnek az ötletét a japán csóka egyébként igen jól megírt könyve adta, a jól felépített karakterekkel, az ismétlõdéssel... ahol változtattak a történeten (a megfilmesítés érdekében), inkább csak rontottak rajta.
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 02. - 17:13:00 10/10
(339/415)
egyelõre csak beszéltek a folytatásáról
majd ki derül meg is csinálják-e
egyébként világviszonylatban azért behozta a készítés dupláját ez a rész
6/10
offtopic
eIemes 2015 aug. 02. - 17:02:51 6/10
(338/415)
...csak egy folytatáshoz legalábbis kasszasikernek kellett volna lennie. de nem volt az.
10/10
offtopic
cellasto 2015 aug. 02. - 16:36:03 10/10
(337/415)
ha közel ilyen jó lesz,felõlem jöhet :)
6/10
eIemes 2015 aug. 02. - 16:25:41 6/10
(336/415)
az elsõ rész is épp csak nullszaldós lett.