5/10
sexykex máj. 03. 09:08:19 5/10
(48/48)
Amerika, polgárháború, totalitárius katonai rezsim – naná, hogy mind az ötven állam megmaradt, csak legatyásodtak. Maga a verseny, egyszerűen ökörség. Lényegében senki sem tudja mi a szerepe: Abrakot vetni a megmaradt állatkertnek, mint egykor Rómában? Erős és kitartó fiatalokat nevelni a hadseregnek?

Végül is mindegy, hiszen a filmbeli verseny nem élethalál harc, hanem egy ismerkedési est. Kedélyes bratyizás, összefogás, a renitensek, a bohóckodók EQ hiányának helyrepofozása. Állítólag önként jelentkeztek, de olyan alakok, akik vagy már betegek vagy egyszerűen fizikailag alkalmatlanok egy ekkora túrához. Ők az öngyilkos jelöltek és persze vannak a robotok: akik csak az első éjjel álmosak, akik sose fáradnak el. Megy a duma, jön egy kivégzés; van, akin segíteni kell, van, aki bekattan, jön egy kivégzés; van, akin már nem lehet segíteni, jön egy kivégzés. Sivár képek, sivár tájak, sivár üresség az út mentén. Valódi vetélkedés sincs, mert akik megmaradtak egyre jobban szeretik egymást.

Nem terveztem lelőni a poént, de nem is tehetném, mert a befejezés is hasonlít a kezdetekhez. Nagyjából a nézőre bízták az egészet. Sokáig azt hittem tartogatnak valami meglepetést, de amit tartogattak az csak alig pukkant.
9/10
offtopic
Lizus-ka febr. 06. 20:34:17 9/10
(47/48)
Látom ide is megérkezett az 1 pontos Brigád!:)
1/10
Ahoj poplacsek febr. 06. 19:41:20 1/10
(46/48)
Épp tegnapelőtt hajítottam félre a vége előtt ötven oldallal életem első Stephen King olvasmányát, hát ez így egyszerre elég sok volt nekem, hogy most meg hozzá néztem a tré könyvhöz egy fos filmet is. Köszi Steve.
5/10
lucashood6 jan. 13. 11:03:39 5/10
(45/48)
Szóval azért gyalogolnak 500 km-ert ,hogy felrázzàk a gazdaságot...???? Wtf?? Ott is Nagy Márton a gazdasági miniszter? Egyébként King a könyvben nem tudta tisztességesen lezárni a sztorit ,ezért a filmben megváltozotattàk ,de így se lett jobb...
2/10
Lujmuj jan. 12. 21:52:08 2/10
(44/48)
olvastam a könyvet, így az alapmű után ültem le, hogy megnézzem a filmet, és... hát fogalmam sincs, mi járhatott mr. king fejében, amikor elfogadta a filmbéli változtatásokat.

na de kezdjük szépen sorjában: a film látványa rettenetesen vérszegény. a könyv nagyjából 400 oldalas, és ebből jó pár leíró rész a tájat írja le, mert ezek a srácok rohadt hosszú idő latt menetelnek (ki gondolta volna) az egyik államból a másikba, és bár még nem jártam Amerikában, de a könyvben a tájleírás,

az, hogy lépten nyomon követik az emberek a menetet, de erről majd még később

, mind-mind adnak egy kis színezetet ennek az egésznek. mert hát tévé az nincs útközben, telefon se volt akkoriban, szóval azzal ütheted el az időt, hogy nézed a tájat, ha már a lábad teljesen elkopik. ezzel szemben a film olyan szürke és egyhangú, hogy az szó szerint fájdalmas, egy-két érdekes pontja van ugyan

pl. a késsel átszúrt varjú a többi madár riogatására, vagy a lángoló autó

, de ezek is olyan semmilyenen vannak tálalva, hogy az siralmas. a végén a látványon, vagy inkább annak a hiányán [/spoiler] amikor Garraty találkozik az anyjával abban a KIHALT városban [/spoiler] hangosan felhorkantottam, hogy ez most komoly?

a könyvben le van írva, hogy az utolsó pár kilométeren, amikor már csak páran vannak életben, a rendőröknek úgy kell visszafogni a nézőket, együtt menetelnek a srácokkal stb., itt meg kapunk egy kihalt várost, ahol csak Garraty anyja van ott. most ez szimbolika akart lenni, hogy tüntetésből senki se nézi, hogy vége legyen ennek a játéknak, vagy nem tellett elég statisztára? sokkal dinamikusabb és feszültebb lehetett volna az egész jelenet, de hagyjuk is...

a másik hatalmas érvágás pedig a karakterek, de itt már fogtam a fejemet egy-két dolgon. a rasszváltásokba most nem fogok belemenni mert nem azon bukik el a film, teljesen mindegy, hogy hány ázsiai, afrikai vagy inuit őslakos gyalogol, (mondjuk így visszatekintve még jó, hogy nem raktak bele egy nőt sem, szerintem ott kapcsoltam volna ki az egészet a francba). ugye mint említettem, a könyv maximum 400 oldalas, és azért láttunk már ennél sokkal hosszabb könyveket is megfilmesítve, úgy, hogy a karakterek zömének a személyisége azért megmaradt, legalább egy jellemvonása volt mindenkinek. de itt... hát hol is kezdjem, több karakter személyisége össze van olvasztva, aminek semmi értelme. nyilván a könyv több szereplőt szólaltat meg, de ezeket kb. utólag tudjuk meg, hogy ja, X-nek amúgy ez a baja, meg Y-nak volt valakije, és akkor legyünk vele jófejek, stb

ha valaki nem aludt be a film utolsó húsz percénél, akkor hátha emlékszik, hogy van egy srác, akiről utólag kiderül, hogy felesége van, aki ráadásul terhes, na ő egy komplett másik karakter a könyvekben, az ő feleségének akarnak adni a nyereményből

, kb. mintha a rendezők a forgatás alatt emlékeztek volna arra, hogy "télleg, volt egy ilyen karaktervonás is, passzírozzuk bele valaki másnak a személyiségébe!" ez mi?? ez nem karakterépítés vagy karakterfejlesztés, hanem egyszerű hanyagság. ha kihagyod a Harry Potterből Ron Weasley-t, de a személyiségét hozzáadod Herminone karakteréhez, az nem megoldás vagy rendezői bravúr, helyette viszont baromi idegesítő és felesleges. továbbá mindenki semmilyen, a kegyetlen nem eléggé kegyetlen, a főszereplő totál semmilyen, mindenki papírmasé, semmi pluszt nem adnak hozzá a cselekményhez, pedig pont egy ilyen filmnek kéne igazi pszichodrámának lennie, ha nem is pszichothrillernek.

Stebbins, a szőke srác karaktere sokkal árnyaltabb a könyvben, de ezt már említenem sem kell, a könyvben a fejkötős Barkovitch gyerek még hangosan röhög is, amikor az általa szekált srácot lelövik, kb. mintha rájött volna a szekálásos öt perc a filmben, aztán meg rájön, hogy konkréten miatta halt meg egy ember. a főszereplő Garraty személyisége olyan bőven meg van írva, és sok mindent csak elbeszéltetnek a karakterekkel a könyvben is, ezeket nem lehetett volna belerakni? az feketebőrű fiú, McVries karaktere meg konkrétan le lett gyilkolva, a valójában érzelmes, bölcs srác helyett megkaptuk a szokásos nehéz gyerekkorral rendelkező gettó-szökevényt.

sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a filmből, sokkal több mindenre lehetett volna időt szánni a pepecselés meg sírdogálás helyett.

konkrét jellemformáló jeleneteket hagynak ki, de a felesleges gusztusalankodás szerencsére a King-adaptációkból sem maradhatnak ki, pl. amikor a hasmenéses srácot lelövik, azt mindenképpen bele kellett rakni, nem? mert azzal aztán sokkal nagyobb lett az eszmei értéke a filmnek, hát gratulálok. így is tudjuk már az elején, hogy itt légy módjára fognak hullani az emberek, enélkül is eléggé át lett volna adva a hangulata az egész menetelés veszélyének.

ez a film mind könyv-adaptációként, mind önálló filmként pocsék lett, pedig úgy szerettem volna szeretni.
1/10
horkoló jan. 06. 00:29:26 1/10
(43/48)
Ez volt a valaha készült legbetegebb film... Nulla realitás, nulla értelem..., nulla érzelem... Akinek ez nullánál többet ér, az menjen és gyalogoljon 500 km-t evés és alvás nélkül, mint a filmben...
1/10
xTitanium 2025 dec. 29. - 23:24:00 1/10
(42/48)
Gyötrelmes.
2/10
Péter Angyal 2025 dec. 22. - 20:39:01 2/10
(41/48)
Olyan a film, mint a címe.... Hosszú...
komenistapusztító 2025 dec. 06. - 20:27:50
(40/48)
King egy trágya. Az adaptációi meg annál a trágyábbak voltak mindig.
3/10
sawyerx 2025 dec. 06. - 16:37:44 3/10
(39/48)
Mivel a témából rengeteget ki lehetett volna hozni, nagy lendülettel álltam neki, de ez egy pocsék film. A világábrázolás egy nagy nulla, Hamill csak párszor cameózik, hogy legyen húzónév, de a három legnagyobb hiba, hogy 1. karaktercentrikus film lévén nem lehet azonosulni a karakterekkel, 2. az egymás közti dinamika nem működik, 3. a fszára húznám a kamerát, aki ilyen ótvar streril fakó képi világot csinált egy ilyen műfajú filmnek. Legalább a(z amúgy monoton) tájakat lehetett volna élvezni, ha már normális forgatókönyvre nem futotta.
3/10
10/10
KakasTibi 2025 dec. 05. - 21:16:43 10/10 Előzmény Katalin93
(38/48)
Szerintem a magyarázat:

Nem olvastam a könyvet, de maga a menetelés egyértelműen a háborúzás metaforája volt. Az okra pedig kitértek az elején, amikor elmondták hogy azért van szükség rá hogy felrázzák a gazdaságot. A film közepe felé amikor a "második" helyezett elárulja a jövőbeli győztesnek hogy az a terve hogy lelővi a parancsnokot, akkor mondja is a srác hogy de hiszen akkor megölnek. Erre jött a válasz, hogy: nem tudhatod. És valóban, a parancsnok lelövése után hirtelen üres lesz az utca, magyarul nem történik semmi. Szóval az embereknek nem kellene félni attól hogy likvidálják a rajtuk uralkodó (és őket háborúba küldő) elitet. Lehet hogy nem fog történni semmi rossz... Kb ez az üzenet.

1/10
Bacsa Norbert 2025 dec. 02. - 20:28:29 1/10
(37/48)
Borzasztó gyenge, semmitmondó film 0 cselekménnyel, semmi értelme az egésznek. Egyáltalán nem ajánlom megnézni.
2/10
SirReal 2025 dec. 02. - 13:14:01 2/10 Előzmény APBT
(36/48)
Mostanság mindez párosult nem kevés Trump-fóbiával; árnyéka már önmagának....
20agh 2025 dec. 01. - 20:29:14
(35/48)
Ha nem olvasom itt hogy Mark Hamill észre se veszem :) így múlik el a világ dicsősége
5/10
pihes 2025 nov. 30. - 14:18:45 5/10
(34/48)
Vajon sokat törték a fejüket ezen? Jó munkához idő kell, hát még a szarhoz ÖT/TÍZ
9/10
offtopic
Lizus-ka 2025 nov. 29. - 18:24:52 9/10
(33/48)
Látom összeállt az Egypontos Brigád.
Portéva 2025 nov. 29. - 15:12:51 Előzmény Lizus-ka
(32/48)
Lusták vagytok kiírni Stephen King nevét. Ennyit sem érdemel egy ekkora név? Elképesztő!
1/10
offtopic
Lyra01 2025 nov. 29. - 13:36:21 1/10 Előzmény Portéva
(31/48)
Saját Készítésű 😏
Portéva 2025 nov. 29. - 13:10:13 Előzmény Lizus-ka
(30/48)
Mit jelent az SK film?
5/10
doricki23 2025 nov. 28. - 16:47:29 5/10
(29/48)
Van üzenete a filmnek, de erősen túlértékelt.