Téma: A kegyelem

2/10
pihes jún. 05. 14:51:42 2/10
(6/6)
Összességében, azok a nagyobb mellékzörejek hiányoztak, de ez nem az. Nem erre vártam, nagyon untam, másnak készült KETTŐ/TÍZ
10/10
Most komolyan? ápr. 03. 11:53:21 10/10
(5/6)
Gyönyörű filmalkotás, rengeteg gondolattal, csodálatos képi világgal, humorral.
5/10
vargajulcsa márc. 23. 07:31:51 5/10
(4/6)
Túl hosszúra hagyták, a végére teljes érdektelenségbe és unalomba fullad. Nekem a színészi alakítás is hiteltelen volt, egy percig sem tudtam beleérezni, hogy mit is élhet át az elnök. Pedig jó lett volna a téma.
10/10
funfun márc. 18. 18:07:38 10/10
(3/6)
Azt éreztem, amit Sorrentino filmjei után szoktam: kár, hogy vége. Lassú, sok fontos mondandóval, néha humormorzsákkal fűszerezett film. A hatalommal bíró hivatal mögött látható tépelődő emberről, az erkölcsi lényről szól a film. Milyen a szuverén módon, a lelkiismeret alapján meghozott döntés egy ember, egy köztársasági elnök életében, legalább filmen látható. Akit tisztelnek és megbecsülnek, szívből köszöntenek a Scala-ban. És mi minden dolgozik az emberben, 40 éven keresztül, ami a mindennapjait is meghatározza. Az igazság keresése: és kiderül-e, mi az igazság? Hazafelé jutott eszembe, milyen poén lett volna, ha Jonathan Pryce játssza a pápát... 10 pont.
10/10
matezinho márc. 11. 21:01:52 10/10
(2/6)
Aki szerette az Ifjú pápát vagy az Ifjúságot, annak ez is tetszeni fog.
9/10
zimzum1111 márc. 04. 23:26:51 9/10
(1/6)
Kegyelem.

Miért adja és ki? És milyen alapon, és főleg miért...
Azt hisszük tudjuk, aztán kiderül mégsem értjük, mert a szó, a kifejezés mélysége beláthatatlan.
A kegyelem - szvsz - felfogása meg kell, hogy változzon, ha valaki ezt a varázslatos alkotást megnézi. A szó, a varázslat nem elfogultságtól mentes, mégis higyjétek el, ezen a ponton egzakt.
A varázslat, a kegyelem varázslata átszáll, és biztosan értelmet gyújt a lelkekben.
Egészen sajátos - vagy inkább Sorrentínós - módon.

A kegyelmet nem osztogatjuk. Arra meg kell érni, hogy valaki adhassa.
A kegyelem nem a megbocsátásról szól, mert nem azonos vele.
A kegyelmet rendszerint kérjük, holott a tett, amiért kérjük nem törölhető el.
A kegyelmet nem lehet megérdemelni.
A kegyelem meg nem érdemelt jóindulat.
A kegyelemnek talán ez a lényege. Akkor jár csak igazán, ha csak az érzés, a belső hang súgja.

A kegyelem, ha kiárad, olyan irányból és módon hat vissza az életfolyamra, mint semmi más...
A kegyelem dilemma. A kegyelem dilemmája az az út, amiről érdemes gondolkozni, mert már az elmélkedés is hat. A kegyelem változtató hatása pedig érték: ez maga az érzés.

Persze csak idea formájában.
A kormányfő, a nemzet egysége: a bölcs.
A bizalom, hogy a bölcs gondolkozik helyettünk is végtelen megnyugtató.
Megnyugató, ha a bölcs tanult és nézőpontjait a legszélesebb körből származtatja.
A varázsszó, a kegyelem, pont az élet nagy kérdéseit erősíti meg és írja felül egyszerre. Mert a kegyelem, ha van, akkor belső erővé válik, éppen annyira, mint külső erővé is... Bizonyosan változást generál. Jót!

Elaltassuk?

A lovat, kutyát, macskát és a többi fogságban tartott lénynél az ember megteheti. Szabadon.
Hiszen a lény szenved és az az embernek nem jó. Az emóció felold mindent, ha állatról van szó.
Embert?
Dilemma. Pedig, talán ennek kellene a legegyértelműbbnek lenni...
Hit, Tudat, Szeretet (1kor, 13:26)* és ezek közül a legnagyobb a szeretet.
Ha parancsnak vesszük, akkor a dilemmából fény születik, és a halálban feltámad az értelmes élet (inkább: feltámadhatna).
A kegyelem ezért - szerintem - az Istenember legnagyobb kihívása, és talán csak a Bölcs képes rá. Ha nála van a lehetőség, akkor megnyugodhatunk. Addig viszont nem.

Ez a film mesterműve a Mesternek, mert a fentebb írtak válasza - ki nem kényszerített válasza - ott van a műben. Kérdés van, probléma van, káosz is van.
De van válasz mindenre, ami érthetővé teszi a szót, a tettet és az embert.
A kegyelemet

Mondatról, mondatra konstruált, képről képre, szimbólumról szimbólumra főleg sugall és a sugallatba csomagolva értelmez. Így belelátatni a mélységbe, csak kevesen tudnak a világban ilyen könnyeden, ráadásul - szerintem - egyszerűen és érthetően.

A Magyar szál a filmben pezseg, és bizonyosan nem véletlen! Egy nagy ide, hozzánk kacsintás. És össze-kacsintás is a filmben Coco karaktere.
Talán azért, hogy mi magyarok jobban értsük ezt az alkotást...
Mert lehetséges, hogy pont nekünk van a legnagyobb szükségünk a kegyelemre!

*Remény = "teremtő várakozás"