Téma: A nagy Gatsby

7/10
caya 2013 máj. 27. - 21:56:14 7/10
(52/252)
Hát öreg harcos... A dikáprióért és azért a szójárásért jóindulattal 7 pont. Én ezen unatkoztam és a partnerem is. Vontatott volt és elég sekélyes. Van ilyen.
10/10
Kristalycsillar 2013 máj. 27. - 00:14:07 10/10
(51/252)
Köszöntöm a kedves öreg harcosokat! Most egy hölgy válasz következik. Soha ne engedjük, hogy egy színész, filmbéli, elõre megírt, és kitalált rossz tulajdonságai miatt legyen számunkra ellenszenves, ezt az egyet nem engedhetjük meg magunknak. Leó sokszor használta az öreg harcos kifejezést, sokszor hunyorgott, de higgyétek el, hogy neki még ez is tökéletesen jól áll, hiszen egy helyes férfi a korral még csábítóbb lesz! Magyar színészt, még egyet se láttam, akár fele olyan jól teljesíteni, mint Leonardo Dicaprio ebben a filmben. Volt ebben minden, tél, havazás, nyár, tavasz, háború, elmúlás, szerelem, gyilkosság, megcsalás, gyönyörû régi autók, városok, munka, szórakozás, buli, nõiesség, férfiasság, gazdagság,szegénység, pompa és csillogás, elegancia, sportok, tenger sõt még állatok is voltak benne mégpedig kutyák! Voltunk óriás palotában, emeletes ház szobában, a szomszédos kis kerti házban, aminek a kertjét felújították egy hölgy kedvéért,s végül kiderül, hogy a világon minden ami a filmben történik szintén a hölgy miatt volt. Ezt mindenképpen értékelnünk kell, hölgy társaim úgy gondolom, mert Leó olyan filmet forgatott, amiben minden mozzanat a szeretett nõ köré rajzolódik, s végül meghal ezért a szeretett nõért hiszen az õ telefonhívását reméli és ezért mászik ki a medencébõl. Ennél romantikusabb nincs, palotát venni egy nõnek, több ezer virágszálat megvenni neki, akár csalás árán is, és mindezt 5 évi plátói szerelem után, és megtenni érte mindent és végül meghalni a nõ miatt, hiszen ha a szeretett nõ nem gázolja el az asszonyt akkor Leo nem hal meg a film végén. Csak köszönni tudom Leó játékát, õ volt a legjobb a filmben, a film Tobi nélkül nem jött volna létre, hiszen Leó csak vele együtt volt hajlandó megcsinálni a filmet. Tobi egyébként valami kis jószágra talán békára emlékeztetett, akárhányszor ránéztem, de eleget tett a szerepének.
3/10
Fiat500 2013 máj. 26. - 18:05:16 3/10
(50/252)
Aki olvasta a konyvet, szerintem latja, hogy mennyire jo adaptacio. Leo remek, mint mindig.
cinemaguru 2013 máj. 26. - 15:52:52
(49/252)
Nagyon MEGASPOILER
Titanic 2
Sztori: Leo túlélte a Titanic katasztrófáját és egy életunt gazdag hajóst kiment a tengeri viharból tutajával, amit anno a jéghegy mellett letámasztva talált. Az öreg vagyonát megörökölve meg egy kicsit bûnözve feltör a csóróságból. Kicsit itt is szenved a szerelméért, mint az elsõ részben, de hiába, mert a semmirekellõ, elkényesztetett, pénzéhes "hõsnõ" végül így sem lesz az övé. A végén jól lelövik és megint a víz alá merül. Annak tudatában, hogy biztos a kedvese csörgött rá közvetlen halála elõtt, biztosra vehetõ a feltámadása és lesz
Titanic 3.
Leo nem rossz színész, nem tehet róla, hogy 40 évesen is ilyen kölyökképû és nem tudom komolyan venni, pláne egy ilyen gyengébb alakításában. Két jó és hozzáillõ filmje volt: A part, és az Egy kosaras naplója.
Közepes színészi alakítások, és a nagyon nem odaillõ zene gyengíti tovább az amúgy sem sokat érõ film értékét. A 3D felesleges. Ha valaki nem ismeri a történetet az is 20 perc után tudja a végét (de addig még van 2 óra!). A jegy árát csak azért érte meg, mert az asszony utána nagyon hálás volt, hogy elvittem.
Csak akkor nézd meg, ha nagyon unatkozol és/vagy tinilány vagy, de legjobb, ha mindkét feltételnek eleget teszel.
10/4
sok sörrel is csak 10/6
hAAVER 2013 máj. 25. - 18:45:11
(48/252)
Nagy Moulin Rouge fun vagyok,és egyszerûen képtelen voltam elvonatkoztatni attól,hogy a film jeleneteinek 60%-a "ezt már láttam" érzést váltotta ki belõlem.ment a jelenet és közben eszembe jutottak mondatok a MR-ból...ez végig nagyon zavaró volt.Valószínûleg,ha nem láttam volna a MR-t, a látvány engem is lenyûgözött volna,de még úgy is nagyon zavart volna a rap zene.De most tényleg,ez miért volt jó benne?!?!A könyvet sem olvastam.Lehet vki számára sekélyes vagyok,de a karakterek is inkább ellenszenvet váltottak ki.A csaj egy pénzéhes,gyáva picsa,Gatsby inkább már az elmebeteg szintjét ütötte meg,és nem igazán értettem,hogy pókember mitõl készült ki annyira,hiszen õ is végig kételkedett,és gyanakodott,és 30 éves helyett inkább egy 18 éves naív fiúcskára emlékeztetett.Volt egy pont ,amikor inkább unalmassá vált...ez lehetett volna Leo nagy Oscar-alakítása,de nálam ez elcsúszott.és a 3d is felesleges,legfeljebb az elsõ 20-ben van értelme.
Jó alapötlet,jó rendezõ,jó színészek,de nem a maximumon...kár érte.
10/10
kathenjoy 2013 máj. 24. - 19:38:44 10/10
(47/252)
Nekem nagyon tetszett. Ebben az évben a legjobb film, amit láttam, pedig nem rajongok a mûfajért, sem a könyvért, sem pedig Bazért. Azért néztem meg, mert kedvelem Tobey Maguire-t, és nekem nem okozott csalódást, sõt, inkább DiCaprio volt az, akinek a játéka ellenszenvet váltott ki belõlem. Állandóan hunyorgott, és bosszúsan nézett, szerintem még akkor is, amikor nem kellett volna. Jól megöregedett.

Carey szerintem csodálatos volt, de Joel Edgerton az, aki a legjobban hozta a karaktert. Minden szempontból tökéletes volt az alakítása, szóval ha Oscarról beszélünk, egyedül õ érdemelné meg ebbõl a szereposztásból.
10/10
esettazeso 2013 máj. 24. - 11:37:32 10/10
(46/252)
remélem Oscar-esõ zúdul majd a filmre. mert megérdemli.

10/10
arcansas 2013 máj. 23. - 13:47:29 Előzmény kybuck
(45/252)
OFF: Köszi :D Üdv neked is!
9/10
Kolókapitány 2013 máj. 23. - 13:21:03 9/10 Előzmény CafeDiva
(44/252)
A sima 3d szerintem kifejezetten zavaró. Egy jó filmet is el tud rontani, én bármit néztem így , nem tetszett. Ezt mondjuk Tatabányán a MiMozinkban láttam, ahol szerencsére 2d-ben játszották.
9/10
Kolókapitány 2013 máj. 23. - 13:19:28 9/10 Előzmény Bellavita
(43/252)
"Megítéléseim szerint megosztó lesz a film, egyeseket magával ragad, az igényesebb réteg számára pedig egy sekélyes üres puffogtatás csupán." Hûha, ezt szerintem gondold át mégegyszer. Én pl. az olyan filmeket szeretem, mint a: Száll a kakukk fészkére, Fedõneve: Donnie Brasco, Perfect Sense, Egy asszony illata, Kelly hõsei, A vadászat stb.. Nem szeretem a popcornmozikat a transformens szerû filmeket idióta párbeszédekkel, vagy pl. a Pi élete címû álspirituális erõltetettséget. Ha már így kategorizálunk, akkor én is az igényesebb rétegbe tenném magam, elég kritikus szemmel nézem a filmeket, mégis nagyon tetszett ez az alkotás. Nem kell mindig óriási erkölcsi tanításokat várni. Nincs új a nap alatt, azt mondják. Nekem ez mégis adott valami újat. Nem az a szokványos szerelmes történet. Itt a látvány a lényeg és maga az egész tényleg olyan , mintha a regényt olvasná az ember. Pont a sekélyes embereket nem fogja meg szerintem annyira maga Gatsby karaktere és DiCaprio játéka. Az egyik pillanatban magabiztosságot sugárzó céltudatos ember, a másik pillanatban félénk, bizonytalan, ám erõt vesz magán mégis, mert a kétségeinél fontosabb a célja. Szerintem ezt a karakter nincs színész DiCaprion kívül, aki hitelesen tudná eljátszani.

"elhiteti velünk hogy 5 év alatt lehet nagyon gazdagnak lenni (az értelmesebbje ezen inkább mosolyog) " na azért vannak erre példák az életben.. :)
danab1 2013 máj. 21. - 09:46:25
(42/252)
Végre nekem is sikerült megnézni. Számomra is ez egy régen várt alkotás volt. Fõleg azért, mert Fitzgerald könyvét és Gatsby karakterét rajongásig szerettem, akihez bravúrosan jó választás volt szerintem DiCaprio. Alapvetõen nem is csalódtam. Ezt fõleg azért mondom, mert a sok cicoma és megjátszott és kijátszott direkt giccs ellenére számomra abszolút átjön a mélyebb tartalom és rejtett üzenet. A majdnem teltházas moziban síri csend volt (fõleg a vége felé), ami szerintem elárul valamit.
Nekem nem annyira a látvány (bár az is ütõs volt), mint inkább a zene volt magávalragadó (noha Jay Z-t nem is kedvelem). A színészi alakítások egészen kifogástalanok. DiCaprio annyira szerethetõvé, !!!SPILER!!! Carey Mulligan pedig kifejezetten gyûlöletessé teszi a figuráját. !!!SPOILER!!!
Ha bármiféle csomót kellene keresnem a kákán, azt mondanám, hogy kicsit a szánkba lett rágva a vége. De ezt lehet, hogy csak azért mondom, mert ismertem a történetet.
Összességében elégedett vagyok, tetszett és bátran merem ajánlani.
9,5/10
8/10
CafeDiva 2013 máj. 21. - 01:10:57 8/10
(41/252)
/// A REVIZOR kritikával tudok leginkább egyetérteni az összes közül. http://revizoronline.com/hu/cikk/4494/a-nagy-gatsby/?cat_id=4&first=0 ////
8/10
CafeDiva 2013 máj. 21. - 01:02:51 8/10
(40/252)
Legalább fél éve vártam a bemutatót, a téma (a regény), a korszak, a színészek és a rendezõ miatt. Az akciómozikon szocializálódott párom kísért el nem nagy kedvvel, végül neki is nagyon tetszett. A regény maga elgondolkodtató, magyarán elolvasása után lehet agyalni különféle szálakon és miérteken, és mivel az adaptáció is teljes, ezért ugyanezt vonja magával: miérteket, filozofálgatásokat, ami mindig emeli egy film értékét (végtére nem múlik el a vége fõcímmel a varázs). A látvány mesés, bele lehet feledkezni, ámulni és csodálni, odavágyni vagy épp elborzadni, nagyszerû munkát végzett a látványtervezõ, a smink, jelmez és díszletfelelõs, és nem utolsósorban a rendezõ. (Itt jegyzem meg, hogy a 3D teljesen felesleges ilyen filmek esetén, nem is értem, hogy gondolta a CC, hogy az elsõ héten kizárólag 3D-ben - ráadásul csak szinkronizálva - vetíti... - Nyilván a profit, na de akkor is, kérem, ez szemtelenség!) A színészek mind hozzák az elvárható maximumot, a karakterek teljesek, bennem nem maradt hiányérzet. Többen támadták a "pókember" Maguire-t, hogy faarc, hogy csapnivalóan béna a játéka; pedig talán csak bele kéne gondolni, hogy miért is. Erõs és hiteles az alakítás, kétség nem fér hozzá, Leo most is tarol, Carey M. titokzatos és egyedülálló szépség, ahogy megszokhattuk korábbi filmjeiben, de a mellékszereplõk is mind átlagfelettiek. Luhrmann egyedi ábrázolómódja jót tett a mûnek, a zenék modernizálása kifejezetten hatásos e közegben, ebben többen egyetértettünk. Ez a film nem az a "AZTAMINDENIT!!" érzés, nem is kap el semmilyen katarzis, de a hangulata, a képek magával ragadják a nézõt, ha hagyja, hogy repítsék. Szomorú film és mesésen látványos film, remek zenékkel és fergeteges mondatokkal (olvassátok is!). Ajánlom.
7/10
Bellavita 2013 máj. 20. - 22:13:02 7/10
(39/252)
Mindig kínosan ügyelek arra, hogy ne olvassak kritikákat a filmekrõl a megtekintés elõtt, így most is ezt tettem. Csak az összpontszámot láttam, mostani állás 7,7 azaz egy közepes film. Megítéléseim szerint megosztó lesz a film, egyeseket magával ragad, az igényesebb réteg számára pedig egy sekélyes üres puffogtatás csupán.
Én valahol a kettõ egyvelegét érzem magamban.Sekélyes, de elbûvölõ- így tudnám összegezni.
A törétnet kapcsán valahogy a Szerelem a kolera idején jutott eszembe, amikor a szerelmes hõs férfi élete végéig remél, hogy a szerelme visszatér hozzá. Neki az volt a szerencséje, hogy nem halt meg közben, Gatsby viszont igen.:-) Ki tudja,mi lett volna vele, ha tovább él? Összeomlik a birodalom s nem jön vissza a szerelem??? Leo miatt pedig a Kapj el ha tudsz ugrik be elsõként, hisz számára már ismerõs a csaló figura szerepe, akinek élete egy nagy-nagy hazugság.....
De mindegyis, akkor most a filmrõl:
Mondanivaló: nem tudom,hogy a könyv mennyire mélyen tanulmányozza a felsõbb uri rétegek jellembeli kérdéseit, de azért valamit lehetett érzékelni belõle a filmben is. Számomra egy kis társadalomkritika, egy tükör, mely egy zárt világ piszkos, erkölcstelen, élvhajhász de ugyanakkor végtelenül boldogtalan arcát látom. Hiába kastély, pénz, partik- ez mind nem elég a boldogsághoz. S itt lép be Gatsby- aki felülemelkedik mindenkin, aki számára a pénz nem cél, csupán eszköz egy hölgy szívének elnyeréséhez. Itt ez a földönfutóból lett "Úr", aki mindenkinél jobban kellene hogy vágyjon a gazdagság adta örömökre, de neki csak az igaz és tiszta érzések a fontosak, ez az egyetlen amire vágyik. Kicsit eltúlzott, gyermeteg motívum ez a filmben, inkább meseszerû. Ezt még megtoldva azzal, hogy Gatsby- kit halála után kitaszított az elit társadalom, míg addig pénzén csüngtek- az egyetlen erkölcsileg tiszta emberi célokkal megáldott jellem, ki nem hódol be hatalomnak, pénznek és világi örömöknek. A saját partiján sem vesz részt, csak finoman mosolyog az ablakában szemlélõdve.
A rendezés, a látvány, a kosztümök, a zene mind-mind monumentális, elsodor, magával ragad. Csak az a baj, hogy az emberre rátör utána az ürességérzet, mert a koktélok, a csodás ruhák, a csodás autók látványa mit sem ad, csak üres puffogtatás. A film egyik alappillérjét viszont ez adja, de ez elég gyenge láb ahhoz, hogy a mainstraim kategóriából ki tudjon emelkedni.
Lássuk, hogy a színészi játék mennyire ellensúlyozza a történet és rendezés hatásvadász mivoltát.
Leonardoval megküzdöttem már a harcomat, a Titanic után likvidáltam, de utána újra belopta magát a szívembe. Jól állt neki a Gatsby szerep- de semmi több ennél, nem kiemelkedõ az alakítása- bár kétségkívül nehezen megfogható a Gatsby figurája. Amúgy számomra hitelesen játszotta az ingatag lábakon álló fõhõs jellemét, melyet a szerelem teljesen elvakít, leblokkol s a magabiztos mosolyú Úrból egy szempillantás alatt lesz idegesen a haját fésülgetõ kiskamasz. Ügyesen lavírozott játékával a magabiztos úr, valamint a gyermeteg és bizonytalan Gatsby között, mindezt túlzások nélkül.
Mulligan könnyben lábadozó réveteg és ártatlan tekintete néha idegesített. Picit színezhette volna a figurát egy kicsit több érzéssel az arcán, hogy ne találgatni kelljen, hogy mi van most benne, hanem lássuk is az arcán, végtére ezért színésznõ.
Toby Maguire meg nem is értem, hogy miért színész. Ugyanúgy nézett végig, még meglepõdni sem tud, pedig a relatíve nagy érzelmi változással járó mimikákat már az elsõ félévben tanulják. A kósza érzelmek megjelenítésérõl meg ezek után nyiván nem is érdemes beszélni.
Rendezés: mint Luhrmann-tól megszoktuk, igazi látványfilm ez, csodaszép díszletekkel, bûvölettel és varázslattal. Amit nagyon szeretek benne, hogy a régi korba képes belecsempészni a mai kor elemeit (pl. zene), amitõl a kosztümös filmjei valahogy elragadóan modernek lesznek. Amúgy a 3d ennél a filmnél teljesen felesleges.
Nekem tetszettek egyes humoros jelentei (eltúlzás a virággal)és a film meseszerû mivoltja.
Összegzésképp: A nagy Gatsby egy monumentális, hatásvadász elemekkel teletûzdelt igazi hollivúdi múvi, egy estés szórakozásnak nagyszerû, elbûvöl, elvarázsol, elhiteti velünk hogy 5 év alatt lehet nagyon gazdagnak lenni (az értelmesebbje ezen inkább mosolyog) és ez olyan jóóóóó..... a film végén azonban felébredsz, visszatérsz kis szerény világodba és elfelejted az egész filmet úgy ahogy van.... 7/10
9/10
Edmond Dantes 2013 máj. 20. - 20:42:28 9/10
(38/252)
Nem ismerem az irodalmi alapanyagot, de hiszek azoknak, akik szerint jól sikerült az adaptáció. Számomra ez a film egy finom paródia, a szó legjobb értelmében. Itt minden kicsit vagy nagyon idézõjelbe van téve. Benne van az amerikai film utóbbi 90-100 éve, számtalan erényével, olykor túlkapásaival, de mindig az élvonalban vagy az élen. Hollywoodnak azt tanácsolnám, szeressék!A technikai trükkök felvonultatása is az én olvasatomban fricska azoknak a filmeknek, amik nagyrészt a technika csodáit használják a sikerhez és amikre oly sokan adnak tízest. Én beérem egy szerény 10/9-cel.
2/10
IpafaiPap 2013 máj. 20. - 15:49:44 2/10
(37/252)
Nem mondom, hogy csalódtam, mert nem számítottam semmire. De ritkán látok ilyen fájdalmasan rossz filmet.
Dicaprio miatt néztem meg, bár ne tettem volna... Nekem a Titanicot idézi: nagyszabású látványvilág, gyenge színészi alakítás, banális forgatókönyv, sekélyes párbeszédek, giccsparádé.

A látványról: eleve nem értem, hogy egy romantikus drámát miért játszanak 3D-ben, de ez a 3D a túlhajszolt greenbox technikával együtt nagyon idegesítõ látványt nyújt. Bár a színek szépek (kicsit túlszaturáltak), a vetített háttér mindig egy faliposzter hatását kelti. Néha kicsit életlen a kép,de összességében azért magával ragadó a látványvilág.

Színészi alakítás: Dicaprio alakítása gyengébb, mint amit megszoktunk tõle, gyakorlatilag 2 arcát láthatjuk: a hunyorogva töprengõt és a hunyorogva nevetõt. Daisy és Nick karaktere túl bárgyú ahhoz, hogy a színészek bármit is hozzátehessenek, de Nick szerepének Toby Maguire-re osztása így is megbocsáthatatlan. Joel Edgerton kellemes meglepetés volt, õ jól hozta a szerepét.

Dramaturgia: Annak ellenére, hogy a film romantikus drámának van címezve, se drámai csúcspont, se jellemfejlõdés nincs benne, a történetvezetés elõre kiszámítható. A karakterek bemutatása sekélyes, ezért inkább egy sors-dráma feldolgozásának tûnik a film. (a könyvet nem olvastam)

A párbeszédek üresek és sablonosak. Az pedig egyenesen szentségtörés, hogy a bulikon JayZ zenéjére járják a Lindy Hopot. Egy látványos giccsparádé lett a film. Szerintem még a jegy árát se érte meg.
10/10
sz0tyi 2013 máj. 20. - 02:11:53 10/10
(36/252)
Szakmai szemszögbõl nem tudok mit mondani a filmre. Viszont laikusként az egyik kedvencemmé vált.
Luhrmann-t érik kritikák a valóságtól elrugaszkodó stílus miatt, de szerintem pont ez az a rendezés ami miatt az emberek beülnek egy 20-as években játszódó filmre.
Dicaprio-nak én laikusként már az Aviátorért is adtam volna oscart, de ez most jobb.
Ami miatt nekem annyira tetszik a film amennyire, az az, hogy újat tud mutatni. Adott egy nagyon jó sztori, és erre a készítõk úgy építenek(szerintem briliánsan) egy filmet, hogy a végén minden -egyébként nem feltétlen tökéletesnek tûnõ -részelem egy nagy egésszé áll össze. Valami olyanná ami vonzza az embereket, valamivé, ami érzelmeket, és emberi értékeket közvetít -szerintem ez a mûvészet lényege - és valami olyanná ami el is gondolkodtat.
Nekem még Tobey Maquire is tetszett, akit a leggyengébb láncszemként jellemeztek, mert szerintem pontosan odaillett, és pontosan úgy ahogy volt.
9/10
Kolókapitány 2013 máj. 19. - 00:54:16 9/10
(35/252)
Remek alakítások, az elõzõ hozzászólóhoz hasonlóan Tobey Maguire most nekem is tetszett, pedig nem igazán szeretem õt úgy általában. DiCaprio pedig a legnagyobb. Minden szerepet kitûnõen hoz, Gatsbyvel is így volt ez. A látvány nagyon teszett és a régi korhoz ezek az új zenék nagyon ültek.

9/10
10/10
Dudika1 2013 máj. 18. - 22:48:32 10/10
(34/252)
Meglep, hogy még csak ennyi hozzászólás van itt..
Én a premier napján már mentem is az esti adásra, december óta várom, amióta megláttam akkor még korábbi idõpontra reklámozni. Nem csalódtam, én olvastam a könyvet is és semmi eltérés nincs a film és könyv között, amit számomra egyértelmûen plusz pont!
A film fantasztikus, a színészi játékok (Leonardo megérdemelné már igazán azt az Oscart!) szuperek lettek, a pókember gyereket mindig utáltam, de ebben a filmben még õ is tetszik, illik hozzá a bamba gyerek szerep.
Végsõ soron, sokat vártam a filmtõl alapjáraton, és mindent meg is kaptam! Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nem romantikus vígjátékra vágyik, hanem valami izgalmas, drámai nem hétköznapi romantikára. Üt! A szíved belefájdul, a filmzenékrõl nem is beszélve..
Ez az a film, ami megéri a pénzét moziban!
koczanbalint 2013 máj. 18. - 22:28:32
(33/252)
Fura, hogy itt micsoda pozitív gondolatok érkeztek a dal kapcsán. Abszolúte beteges film, borzalom.
Szomorú, hogy itt tart a világ gondolkodása, hogy ilyen filmeket el tudnak adni.
Kesze-kusza cselekményvezetés, idegesítõ filmzene és még idegesítõbb történet.
Szomorú, hogy ilyen filmek születnek a mai korban... A látvány olykor magas színvonalú, de semmi több...
10/1