nady 2008 jún. 30. - 21:25:19
(10/10)
Kár h. ilyen késön adják sajna nemtom megnézni :S
Remélem ismétlik majdan vmikor... és ha már Dekameron: nekem a Candide jobban bejött anno,fene tudja miért...
*Bátorszív* 2007 júl. 31. - 05:25:44 Előzmény Huma
(9/10)
Igenis! Hölgyem...! :))
*Bátorszív* 2007 júl. 31. - 05:17:27 Előzmény Huma
(8/10)
Daniel Defoe, ' (A) Londoni pestis' címû mûve; bár több évszázaddal késõbbi..., mint a 'Decameron', de kiváló, és fontos kor-, és 'kór'-dokumentum... Nekem is az egyik maradandó irodalmi élményem.; -- No, azért persze a 'Robinson Crusoe' sem egy kis pamflett ... (!) :)... --
:)
*Bátorszív* 2007 júl. 31. - 04:51:27
(7/10)
Thank's to Huma ! :)
Huma 2007 júl. 30. - 13:32:44
(6/10)
Ja! és ne röstelkedj...:D
Huma 2007 júl. 30. - 13:19:22
(5/10)
"Elmondom tehát, hogy az Isten Fia üdvösséges Megtestesülésének immár ezerháromszáznegyvennyolcadik esztendejét írták, midõn jeles Firenze városában, mely szépségével felülmúlja mind a többi itáliai városokat, kiütött a halálos pestis, melyet az égitestek hatalma vagy Istennek bûnös cselekedeteinken érzett igazságos haragja zúdított a halandókra, hogy észre térítsen bennünket..."

Biztos, hogy vannak dolgok, amelyek felé hasonlóképpen érdeklõdünk, de én míveltségben nem mozgok annyira otthonosan az irodalom területén...bevallom...pedig alaptéma...talán kötelezõ olvasmány is volt? (habár azokat azért nem olvastuk). A napokban akadt épp a kezembe Defoe-nak a "Londoni pestis" c. könyve, azon felbúzdulva ajánlottam a témát (és a mûsor miatt is, mert láttam már).

No, de utánanéztem a Dekameronnak, ...és igyekszem pótolni valamikor...
Huma 2007 júl. 30. - 12:41:09
(4/10)
Most olvasom, hogy mit írtam: kiig. :) : "Látványos"
*Bátorszív* 2007 júl. 30. - 02:39:50
(3/10)
(kiig.) ,---> "... novella-irodalom atyja..." :) ( természetesen csak melléütöttem...; - excuse (!) - :) -- )
*Bátorszív* 2007 júl. 30. - 02:29:56
(2/10)
Már komolyan röstelem :), hogy megint köszönetet kell, hogy mondjak Neked ezért az ajánlódért is... ;), - mert lassan már elég 'gyanúsan' hat, ez a sok gratuláció... ( Noha lehet, hogy pusztán csak hasonló az érdeklõdési körünk...)

Egyébiránt az 1348-as 'nagy pestisjárvány'-t, néhány éve behatóbban tanulmányoztam; már csak azért is mert a középkornak ezen periódusa amúgy is rendkívül érdekel...;
-- XII. sz. XIII. sz. XIV. sz. ...különösen...--

... Azt gondolom Te is tudod, hogy Giovanni Boccaccio ( ...a "modern" novella-irodalom agyja...) Decameron-jának is a 'nagy járvány' adja a kezdõmotívumát, és egyben keretét képezi ennek a hatalmas, sok rövid történetbõl álló remekmûnek... ;
Huma 2007 júl. 26. - 20:38:18
(1/10)
Nagyon jó, "láványos", tartalmas film. Akit érdekel a téma bátran álljon neki...