Téma: A revizor

8/10
FElepHánt 2011 máj. 11. - 17:17:14 8/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A REVIZOR Vlad Troickij Debreceni Csokonai Színház
Mint Volga anyácskánk lassúdad hömpölyög, , mint a szelíd Volga, sejtelmesen hosszú. Mindenre jut idõ, egy hétköznapi reggeli szertartásos rítus, egy drámai bejelentésre csak a szolganép kapja fel a fejét. Ha egy kicsit meglódul a cselekmény, a polgármester inasa, az epizodisták királya, Sõtér István rögvest belegabalyodik, egybõl elveszti " a vörös fonalat".
A kisvárosi uraságok Bánki Róza fõúri szatén-köpönyegeibe bújtatja, a hölgyek kompléi verik a pétervári divatot. Megfontolt tempóban ismerkedünk a díszes kompániával, az álrevizor feltûnése sem fokozza a méltóságteljes expozíció izgalmait. Mészáros Tibor Hlesztakovjának nagyjelenete még ehhez képest is elnyújtottnak tûnik, a monológ-virtuóz ifjú színészt kissé túlzottan visszafogta a rendezõi akarat. Pedig a második felvonásban Vlad Toickij megvillantja kreativitását, a pénz-átadás közben az odaalázkodó helyi hatalmasságokat folyamatos fotózás örökíti meg, bájos humora van a csavaros észjárású szolga, Kóti Árpád gyengéd etetésének. Kedvenc mondatunk Dánielfy Zsolt-nak jut: "... mondja el a cárnak, hogy él itt egy Pjotr Ivanivics Bobcsinszkij..."
Egyre érzékletesebben mûködik a díszlet: Dmitri Kosztyuminszkij rácsozatait, oszlopként magasodó függõ felületeit alulról világító fények éltetik, a kezdeti félhomály fokozatosan vált még mindig diszkrét nappali derengésbe. Midõn Mészáros Tibor gitározva hódítgatja a sejtelmes eleganciájú Kacsúr Andreá-t, narancsszínbe borul a színpad, a váratlan leánykérést ujjongó kórus köszönti. A redukált tempó tudatosnak tûnik, a bachi monotóniára
hajazó pihentetõ "unalom" tervszerû elõkészítése a befejezés felfutásának.
Mert a végkifejletben a rendezõ az évad legjobb fináléját alkotja meg. Varga József Polgármestere atyai örömeiben tobzódik, a Postamester Mercs János bravúros magánszámában gondosan kerülve a részegség triviális ábrázolását, nemes színészi eszközökkel kápráztat el. A gogoli nevetés áradó hahotázássá fokozódik, Ráckevei Anna gyönyörûen felépített krescsendója fenséges szárnyalással uralja a cantus firmust, a mesterien megalkotott tutti szinte operai magasságokba röpít.
Vlad Troickij darabjaira mindig szerencsejátékosi izgatottsággal sietünk: nagyon tetszett a beregszászi Hamlet, a DAH gyulai vendégjátéka lehervasztott, nézhetetlennek bizonyult az Éjféli mesék, de ez az invenciózusan komponált gogoli remekmû, a Debreceni Csokonai Színház együttesével maradandó élményt jelent.