redHat márc. 14. 18:28:28 Előzmény Dombi61
(8/8)
Köszönöm hogy megosztotta e fontos infòt, ha tudtam volna soha nem nèztem vopna meg e torz dokumentumfilmet.
10/10
tesz-vesz febr. 14. 13:52:20 10/10 Előzmény Dombi61
(7/8)
hát igen, ez nem volt korrekt:

https://www.facebook.com/watch/?v=417717403629128
Dombi61 febr. 13. 14:43:45
(6/8)
Tárgy: Helyreigazítás a „A sakk királynője” című dokumentumfilmmel kapcsolatban az 1988-as sakkolimpiáról
A A sakk királynője (Queen of Chess) című dokumentumfilm egy hihetetlen történetet mesél el, de mint néző és a sakktörténet kedvelője, kötelességem szóvá tenni egy jelentős történelmi torzítást az 1988-as thesszaloniki olimpiával kapcsolatban.
Bár a Polgár nővérek zseniálisak voltak, a dokumentumfilm a negyedik csapattag, Mádl Ildikó szerepét olyan mértékben lekicsinyíti, ami nemcsak tényszerűen hibás, de tiszteletlen is az ő örökségével szemben.
A tények a dokumentumfilmmel szemben:
A döntő mérkőzés: A dokumentumfilm azt sugallja, hogy az aranyérem elsősorban Polgár Judit és Zsuzsa dominanciájának eredménye volt. A valóságban a legmeghatározóbb mérkőzés a Szovjetunió ellen zajlott (5. forduló).
Az eredmények: Polgár Zsuzsa (Ahmilovszkaja ellen) és Polgár Judit (Levityina ellen) is döntetlent játszott. Magyarország számára a győztes pontot (2–1) Mádl Ildikó hozta meg, aki sötéttel győzte le Marta Lityinszkaját.
Az emberi áldozat: A film elhallgatja, hogy Mádl Ildikó egy megrázó személyes tragédia árnyékában játszott. Mindössze néhány nappal a verseny előtt vőlegénye és edzője, Perényi Béla közlekedési balesetben elhunyt, miközben az olimpiára tartott. Ildikó ennek ellenére asztalhoz ült, és megszerezte azt a győzelmet, amely megtörte a szovjet hegemóniát.
A jellemábrázolás: Ildikónak tulajdonítani egy olyan idézetet, miszerint ő „már az ezüsttel is elégedett lett volna”, közvetlen csapás az ő professzionális hírnevére és küzdőszellemére, amelyet a táblánál fényesen bebizonyított.
Miért fontos ez?
Egy dokumentumfilm nem áldozhatja fel a történelmi igazságot egy „letisztultabb” családi narratíva érdekében. 1988 Magyarország számára csapatgyőzelem volt. Mádl Ildikó hozzájárulásának elhallgatásával a film nézők millióit vezeti félre, és kitörli a sakktörténelem egyik leghősiesebb teljesítményét.
9/10
Ahoj poplacsek febr. 08. 16:59:50 9/10
(5/8)
egész jó doku
10/10
tesz-vesz febr. 08. 15:57:15 10/10
(3/8)
és egy játszmát azért kielemezhettek volna végig kommentárral, ahogy a Ármin teszi a lenti linken, hogy lássák a laikusok is, hogy azért nem olyan egyszerű ám ez...
10/10
tesz-vesz febr. 08. 15:53:36 10/10
(2/8)
*a többi Polgár-lány is elmondhatta volna a nevelés hátrányait, vagy pozitívumait objektíven

ezeket is nézzétek meg, mikor Magnussal játszik Judit, a világelsővel:

https://lichess.org/@/tesz-vesz/blog/polgar-judit-vs-magnus/q5YtKSHA

szerintem azért nem mindenki képes arra, hogy 25 lépéseket előre gondolkozzon. nekem sem több 5-10 lépésnél, bár nem is 5 évesen kezdtem a sakkot, az is igaz.
10/10
tesz-vesz febr. 08. 15:49:34 10/10
(1/8)
nagyon jó lett, az Én vagyok Anyánál már foglalkoztam a Polgár-lányok nevelésével, de itt is van pár szó róla:

https://kkbk.blog.hu/2025/01/10/sci-fi_en_vagyok_anya

hiányoltam hogy megemlítsék, hogy végülis pszichológus az apja, és a többi Polgár-lány is elmondhatta volna
külön jó, hogy a magyar sakkvilággal is kicsit foglalkozik a doku, vagy hogy mindenkinek kötelező felszállni a banánhajóra :)