Sumomo_ 2024 dec. 25. - 22:03:47 Előzmény edimir
(239047/239047)
Neked is áldott karácsonyt!
De jó "látni" Téged.
8/10
offtopic
edimir 2024 dec. 24. - 20:02:17 8/10
(239046/239047)
Békés, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!
8/10
edimir 2024 ápr. 07. - 18:55:29 8/10 Előzmény edimir
(239045/239047)
Han Zheming - teahab-festő

Itt láthatjátok a művész alkotásait - az Song-dinasztia kori eredeti festmények és ezek teahab inspirálta alkotások :
https://www.facebook.com/spoxwangwenbin/videos/tea-art-dates-back-to-chinas-song-dynasty-960-1279-ad-han-zheming-a-graphic-desi/344705010928262/?locale=ms_MY

Itt pedig az a folyamat, ahogy egy ilyen teahab-kép elkészül:
https://www.youtube.com/watch?v=_wShO5Ccbmw

8/10
offtopic
edimir 2024 ápr. 07. - 17:26:34 8/10 Előzmény edimir
(239044/239047)
A Dream of Splendor – kínai kosztümös sorozat – 2022

https://en.wikipedia.org/wiki/A_Dream_of_Splendor

A sorozat főhősnője egy teaházat vezet. Ahogy a főzésnél, úgy a tea készítésénél is fontos a víz. Tökéletes megoldásnak a hegyi forrás vizét tartják, de ő képes esővízből is csodálatos teát készíteni.

SPOILER
A történet egy pontján teakészítő versenyben kell bizonyítania. Az elbírálásnál az egyik kritérium a tea habja. Bevallom kicsit barista fogásnak éreztem, amikor rajzolt a tea habjába, hiszen ezt manapság a kávéknál láthatjuk-. Pedig ez a történelmi valóság. Igenis rajzoltak a Song dinasztia idején a tea habjába.

Itt olvashattok róla, ill nézhetitek meg ahogy egy mai kínai festőművész igyekszik kikísérletezni az egykori technikát:
https://en-people-cn.translate.goog/n3/2022/0310/c90000-9969220.html?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lehet próbálkozni!:)
10/10
kimbin01 2022 szept. 16. - 08:41:06 10/10
(239043/239047)
Isten éltesse az Editeket!
10/10
kimbin01 2022 júl. 22. - 14:38:44 10/10
(239042/239047)
Isten éltesse a Magdolnákat!
9/10
dorombka 2022 júl. 05. - 15:52:30 9/10 Előzmény kimbin01
(239041/239047)
nagyon szépen köszönöm
10/10
kimbin01 2022 jún. 28. - 10:40:11 10/10
(239040/239047)
Sziasztok! Dorombkának boldog névnapot kívánok!
10/10
kimbin01 2022 jún. 10. - 13:25:58 10/10
(239039/239047)
Sziasztok! A múlt héten néztem meg ezt a filmet.
A Góbi legendája (Gobi: birth of a legend) mongol film.
https://www.dailymotion.com/video/x7twe48
Egy király megtiltja a zenét a királyságának, és jogosan átkozott érte. Amikor a király jobb keze kitalálja, hogyan lehet megdönteni a királyt és átvenni a királyságot, a bal-halott királynak támogatást kell kapnia korábbi alattvalóitól, akik titokban gyakorolták a zene művészetét. Segítségükkel a király felkészül a végső csatára, hogy visszaszerezze királyságát rossz szívű jobb kezéből.
Sajnos mindenhol angol szinkronnal van fent egyedül ebben a trailerben hallhatjuk az eredeti nyelven. A youtubon, viszont van automatikus fordítási lehetőség is.
kymara 2022 máj. 05. - 15:06:38
(239038/239047)
Sziasztok! Koreai napra megy valaki 21-én?
Illiona 2022 márc. 28. - 14:15:47
(239037/239047)
Sziasztok!
A Vezess egyedül - Drive my Car cimű japán film elkapta a legjobb külföldi filmnek járó oscart.
Azt már irtam korábban, hogy ez nem a régi oscar már, vagyis a dij értéke is kisebb (számomra semmi) .
Volt némi verekedés, trágárság is, mint velejáró történés. A Drive my Car 4 jelölést is kapott, ebből ez jött be, de tudjuk, akár ki is dobhatták volna az amerikaiak (USA) orosz irodalmi érdekeltség miatt - nos nem tették, ezért kapnak egy piros pontot (a sok sok fekete mellé).
8/10
edimir 2022 márc. 24. - 14:02:51 8/10 Előzmény Illiona
(239036/239047)

Vezess helyettem japán mozifilm

Nem láttam még a filmet. Szívesen lettem volna tegnap a hetedik veletek.:)

A tegnapi beszélgetésünk után ezt az ismertetőt olvastam a filmről, sok gondolatod köszönt vissza belőle:
https://port.hu/cikk/mozi/amit-az-eletunk-vegeig-banni-fogunk/article-82156

A hétvégén kiderül a felvetésedről, hogy a film Oscar esélyét mennyiben befolyásolja a Ványa bácsi szerepeltetése?

Hmm, halkan jegyzem meg, hogy az a bizonyos furcsa-kényes megítélés, ami az élet különböző területeire már begyűrűzött (lásd sport), nem szabadna, hogy a legigazibb kulturális értékeket is érintse.

Illiona 2022 márc. 23. - 15:23:48
(239035/239047)
Vezess helyettem japán mozifilm
ez a film, mint a vetités előtt kiderült, 3 órás. Nem volt könnyű végigülni, mivel egy lassú folyású filmről volt szó.
1.Először is a cím: nem azt jelenti, mint amit a film előtt , és az ajánló alapján gondoltam!
Saját elcseszett életünkben vezessen már más!!!!
2. az irjon filmajánlást, aki meg is nézte a filmet.
3. ez egy tökéletes film. persze hemzseg az apró hibáktól, de hát melyik nem? Azokkal együtt, vagy azoktól, de egy nagy mozi.
Egy leg leg leg szinházi darab köré fonódik az a kevés történet. Csehov: Ványa bácsi.
...
Faludy György írta: A jövő század lesz a végső c versében:
Hol van a szerelem s a szépség?
Hol hagytátok az irodalmat,
társalgást, könyvtárt és lugast?
Mind haldokolnak vagy meghaltak.

A Ványa bácsi című darab szinpadra állitása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.
A japán egy bezárkózó nép, és mégis a szinpadon nemzetközi szereplőgárda gyűlik össze, hogy megmutassák, a másságot olyan természetesnek fogadják el, igy van pl. tajvani szinésznő aki nem beszél japánul, egy Dél-Koreai néma nő.
Ebben a filmben minden benne van ami az életben lehetséges: a házaspár először idillikusnak látszó, de valójában nem is annyira idillikus, sőt…, a feleség állandó félrelépése, a néma szenvedés, az önmarcangolás, és a jövöbe vetett hittelenség.
Illiona 2022 márc. 20. - 18:38:35
(239034/239047)
Vezess Helyettem - Japán film

Ezt a japán filmet most vetitik a művészmozik, számos helyen az országban. Nekem már van jegyem kedd estére, csak magatokról kell gondoskodnotok!
itt az ismertető hozzá:
"VEZESS HELYETTEM (16)
Murakami hazánkban is megjelent, azonos című novellája nyomán készült Vezess helyettem az év filmszenzációja. A kimagaslóan pozitív kritikai fogadtatásban részesült alkotás a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, idén pedig Oscarra jelölték – méghozzá nem csak a legjobb nemzetközi film, hanem egyenesen a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriákban.
Tartalom:
A Vezess helyettem főhőse, a színész-rendező Kafuku Juszuke két éve veszítette el feleségét, de még mindig nem volt képes feldolgozni a tragédiát. Egy színházi fesztivál felkérésére Hirosimába utazik, hogy színpadra állítsa a Ványa bácsi többnyelvű változatát. Ellenkezése dacára, a fesztiváltól egy női sofőrt kap, a visszahúzódó Miszaki személyében. Egyre több időt töltenek egymással, a beszélgetéseiknek köszönhetően pedig mindketten végre szembe nézhetnek saját traumáikkal, hogy továbbléphessenek az életben.
A filmet holnaptól vetítő mozik:
Budapest - Cirko-Gejzír
Budapest - Művész mozi
Budapest - Puskin mozi
Budapest - Tabán mozi
Budapest - Toldi mozi
Balassagyarmat - Madách mozi
Balatonfüred - Balaton mozi
Békéscsaba - Center mozi
Debrecen - Apolló mozi
Kaposvár - Szivárvány Kultúrpalota
Kecskemét - Otthon mozi
Miskolc - Uránia-Béke mozi
Pécs - Apolló mozi
Szeged - Belvárosi mozi
Székesfehérvár - Barátság mozi
Szentendre - P'art mozi
Szolnok - Tiszapart mozi
Szombathely - AGORA-Savaria Filmszínház
Zalaegerszeg - Art mozi"
A filmet eredeti nyelven vetitik, magyar felirattal.
Engem személy szerint az oscár dij (szándékos kis betű) jelölése hidegen hagy, tudjuk milyen uj feltételei vannak a jelölésnek, de mint japán film igy érdekel, kiváncsi vagyok rá!
Majd szerdán irok róla....
Illiona 2022 márc. 06. - 18:00:52
(239033/239047)
Itt egy beszélgetés az Arisztokraták rendezőjével.
nézzétek meg, ilyen amikor intelligens emberek csinálják a riportot..
A rendezőnő öltözéke, beszéde választékossága, a kérdező finomsága, lényegre törekvése mindkét félnek... Ugye? Ez a riport mindenképp hozzájárul a jobb megértéshez.
https://www.youtube.com/watch?v=GQONZLqmI-Q&t=87s
Illiona 2022 márc. 05. - 19:28:47
(239032/239047)
Sziasztok!
Aristocrats Japán film

Először is mi is a cím? Arisztokraták. Vagyis egy szűk társadalmi réteget próbál bemutatni.
Hanako és a férje szerintem ide közéjük tartozott.
Japánban nagy hatalommal rendelkező arisztokrata családok vannak, nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek, feleségek, és azok közvetlen rokonaik. Kiterjedt családi kapcsolatokkal, amelyekkel kapcsolatosan a hatalom minden ágában van képviselőjük. Nem biztos, hogy minden családtag kőgazdag, sokan dolgoznak közülük, de a családhoz tartozás attól megvan.
Hanako egy ilyen nagy családba házasodott be. Semmi középosztály itt nem volt.
És hogy a válás után várhat-e rájuk bármiféle boldogság?
A japán társadalom is átalakulóban van. Ma már köttetnek szabadon, szerelemből házasságot, és nem dől össze a világ. És ők már megmutatták, hogy az elrendezett házasság számukra zsákutca. Ők már köthetnek akármilyen módon házasságot. Ha nem igy lenne a férj már másik felesége lenne, de nem igy van.
Miko , japán hercegnő is egy közemberhez ment hozzá, elveszitette a rangját, mindenről lemondott, és együtt él férjével , átköltözve az USA-ba.
Engedték nekik.
https://hu.euronews.com/2021/10/26/ferjhez-ment-a-japan-hercegno
8/10
edimir 2022 márc. 04. - 13:46:18 8/10 Előzmény Illiona
(239031/239047)
Aristocrats Japán mozi

Spoiler

Hanako. Ő nem arisztokrata, inkább középosztálybeli, a saját orvosi rendelővel rendelkező apával.

Összemosolygás a volt férjjel. Hmm, talán tényleg lehet oldottabb, fesztelenebb a kapcsolatuk. De ez sem válhat "kerek"-ké. Mert a férfi továbbra is arisztokrata családja által determinált, az élete forgatókönyve eleve adott volt már a születésekor. A szűk mozgásterébe egy-egy kalandocska esetleg belefér, de olyan nagy, komolyabb elköteleződés már nem, amit a család nem hagy jóvá.

Az pedig garantálható, hogy a férfi családja nem adná áldását Hanako újbóli felbukkanására a férfi életében semmilyen minőségben sem. Újra nem vehetné feleségül. Élettárs, felvállalt szerető sem lehetne a nyilvánosság előtt, mivel a férfi politikusi karrierjét ez kikezdené.

Hogy a férfi szakítana egyszer a családjával Hanako kedvéért? Erre nagyon kicsi esélyt látok. Ama bizonyos mosoly mögött talán kevés lesz a tűz, hogy felégesse a nagyon szabályozott és védett világát, hogy annak hamvaiból szenvedélyek által vezért férfiként szülessen újjá.
8/10
edimir 2022 márc. 04. - 13:26:50 8/10 Előzmény Illiona
(239030/239047)
Aristocrats Japán mozi

Spoiler

Miki. Szerintem ő nem egyszerűen megalkuvó, sokkal inkább túlélő. Mögüle elfogy a támogató család az egyetem megkezdése során. Magát eltartva kell egy olyan kőkemény helyen, mint Tokió, egzisztenciát teremteni, megkapaszkodni, hogy ne kerüljön a süllyesztőbe, ami bizonyára a szegény vidéki lányok többségét el is nyeli. Szorgalmas és tehetséges. Igen, abban talán megalkuvónak tűnhet, hogy konzumnőséget bevállalja, de nem ragad meg ezen a szinten. Képes ebből kapcsolati tőkét kovácsolni szeretőként, majd egy saját vállalkozást beindítani.
Szerelem? Miért nem keresi? Mert egyelőre a megélhetésért küzd. Hogy sohasem talál párra? Ezt nem zárnám ki teljesen. Még találkozhat egy modern felfogású japán férfival, aki képes elfogadni a dolgozó, önálló nőt. Mondjuk ilyet nem láttunk a filmben. Lehet, hogy (még) nem létezik? :))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2022 márc. 04. - 13:11:53 8/10 Előzmény edimir
(239029/239047)
Mio Szakácskönyve Mio's Cookbook 2020 japán történelmi film
Spoiler

Még egy gondolat Mio szerepéhez…
Mio különleges helyzetben van.

A japán nőt a giri gúzsba köti. (Giri lásd: https://en.wikipedia.org/wiki/Giri_(Japanese) Míg férjhez nem megy, addig a családjának engedelmeskedik, házasság után a férjének, anyává válva a fiának…. Csak egyetlen esetben lesz vki felett, anyósként a menyén basáskodhat. A japán nő csendben, alázattal teljesíti a többiek parancsát, beszéd csak válaszként hagyhatja el a száját, tűrés és feltétlen engedelmesség az egész élete. Teljes önfeladás, szolgai alázat elismerés nélkül, gyakran fizikailag és lelkileg bántalmazva.

Ehhez képes ugyebár Mio elveszíti a szüleit. Szerencsére az a két ember, aki a családja helyébe lép „felső hatalom”-ként, azok nem terrorizálják, hanem kedvesen segítik, ők a Kisasszony és az étterem tulajdonosa. Ahhoz, hogy Mio kiválthassa barátnőjét, nem szabad férjhez menni és gyermeket szülnie. Hiszen a házassággal elveszítené azt a furcsa szabad állapotot, amiben maga dönthet magáról, a tetteiről, a keresete felhasználásáról.

Van egy pont a filmben, amikor Mio-nak választania kell a szerelem és barátság között, nem lehet egyszerre boldog feleség-anya és barátnő.
8/10
edimir 2022 márc. 03. - 15:30:35 8/10 Előzmény edimir
(239028/239047)
Spoiler

1801-ben indul a film Osakában, a barátnők ekkor 8 évesek. Mio egyszerű család gyermeke, de Noe szülei tehetősek. A nagy árvíz mindkettőjük családját elragadja. De míg Mio-t egy egykori étteremtulajdonos „Kisasszony” veszi a szárnyai alá, addig a szép kis Noe-t lelketlen alakok egy bordélynak adják el, a teljes kiszolgáltatottságba taszítják és a legalacsonyabb társadalmi státusra kárhoztatják.

Kitörésre kettejük közül csak Mio-nak van esélye. Noe saját erejéből nem tud, valakinek ki kell váltania a bordélyból. Mivel a legkeresettebb, leghíresebb kurtizán, így az ára is ennek megfelelően magas: 4000 ryo.

Ténylegesen mennyi is ez a pénz? Lehet-e Mio-nak esélye arra, hogy ekkora summát összegyűjtsön barátnőjét kiváltani?

A rio egy hosszúkás a lakú aranypénz.
Itt láthatjátok és olvashattok róla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%8D

A rio először a filmben akkor tűnik fel, amikor a szándékos gyújtogatás következtében Mio étterme leég és Noe küld neki egy riot az újjáépítéshez.

Később látjuk, hogy Mio egy idő után képes nem csak visszaadni, de egy rioval megfejelve megköszönni a segítséget.

De 4000 rio-t összegyűjteni, erre Mio csak akkor lehet képes, ha Edo elsőszámú szakácsává válik.
1 rio kb. annyi rizsmennyiséget jelent, amennyi egy ember egy évre történő táplálásához szükséges.

Kurtizán ára, szakács keresménye… hmm… nem semmi, ha belegondolunk!

8/10
edimir 2022 márc. 03. - 09:30:16 8/10 Előzmény edimir
(239027/239047)
Spoiler

Elhangzik többször is a filmben: „Az étel táplál, mint a mennyország”.

Gondoljuk csak végig! Hogyan és mit táplál a mennyország? Tehát az étel ezek szerint nem egyszerűen csak puszta energiaforrás a testnek? És az étkezés nem csak táplálékfelvétel?

Hmm. A filmben valóban másként tekintenek az ételre és az étkezésre azok, akik elkötelezett szakácsok. Mio az. És a vendégein is látjuk, ahogy felvidulnak, belelkesednek Mio ételeitől.

Hol kezdődik a főzés? A víznél. Mi megnyitjuk a konyhában a vízcsapot és számunkra ennyi a víz. Egy egyszerű, természetes mozdulat. Bele sem gondolunk, legfeljebb bosszankodunk, ha kicsit klórosabb, esetleg kemény a víz.

De talán nem csak a főzés kezdődik a víznél. Emlékszünk még Hur Jun (1546 – 1615) koreai sorozatra? A híres orvos a sorozat elején a gyógyítás alapjait elsajátítandó vizet hord, mert a gyógyszerek alapja is a megfelelő víz.

Illiona 2022 márc. 01. - 12:29:40
(239026/239047)
Aristocrats Japán mozi
Azért a szegény lány, Miki nagyon megalkuvó volt, amikor a szeretője volt a főszereplőnek. Utána amikor Tokioba jön, nem is keresi, igy nem is talája meg a szerelmet. Az alacsony igényűség miatt őt sem találja meg egy jó pasi sem. Marad a vidám életigenlés egy barátnővel!(nem teszek megjegyzést). Úgy épiti fel a tokioi életét, hogy abból eleve kimarad a férfi. Ez azért egy fél élet.
A másik nő, a gyönyörű Hanako, az arisztokrata, nyitva hagyja a kiskaput, és a vége azért sugallja, hogy talán ők összejönnek a volt férjjel, és a tanulságokat figyelembe is veszik, egyedül nekik van lehetőségük egy teljes életre.
8/10
edimir 2022 febr. 28. - 15:49:14 8/10 Előzmény Illiona
(239025/239047)
Arisztocrats vagy Arisztokraták , 2021-es mozi.
Spoiler

Nagyon tetszett. Egy-egy mondat, helyzet, pillantás olyan tömény.

Hát igen, kinek mi a "tokiói álom".....

Egy biztos, senki sem kapja csak úgy meg a boldogságot, maguknak kell kiküszködni.
8/10
edimir 2022 febr. 28. - 15:43:34 8/10 Előzmény Illiona
(239024/239047)
Spoiler

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet az online fesztiválra és a erre a filmre.

Üdítően szívet melengető film volt.

"nincs benne látható erőszak... "
Valóban, csak utalásokból sejtjük a két lányt érő traumák igazi mélységét. Ezek elképzelését a készítők a nézőkre bízzák.

Csak néhány gondolat a film kapcsán.
A mostani főzős műsorokban millió fűszer és spéci, különleges hozzávaló szerepel. Mio úgy tud nagyszerűt alkotni, hogy a helyi hozzávalókkal kísérletezi ki az ízeket, azokat viszi tökélyre hatalmas kitartással, kiváló ízérzékkel. Ő igazi szakács, mert a vendégeinek akar finomat főzni, az ő elégedettségük többet ér minden mai michelin csillagnál. Többször elhangzik, hogy jó szakács csak jó ember lehet, azaz aki ételével akar örömet szerezni az embereknek. És azt hiszem, Mio ilyen értelemben (is) a legjobb szakács.

A jóslat. Itt is kapunk a két lányra egy-egy jóslatot, amik be is teljesülnek. Hmm....

A stáblista után.... Itt is igaz, hogy VÉGIG kell nézni a filmet, még a stáblista után is, hiszen ott a megoldás:))))))))))))))))))))
10/10
offtopic
Ljerk 2022 febr. 28. - 14:48:00 10/10 Előzmény Illiona
(239023/239047)
Köszönöm a felvételt a csoportba! :)
Illiona 2022 febr. 28. - 12:43:13 Előzmény Ljerk
(239022/239047)
Van a facén egy általam létrehozott csoport a Filmrajongók Klubja. Még Boil-t vettem be adminisztrátornak, amikor egyszer külföldre mentem. Itt vannak a régi Sillások is, természetesen edimir és Maggi kivételével (ők nem facéznak) . Sokan mások is. Itt beszéljük ki az uj filmeket, a régi filmekről is irunk ajánlókat. Vannak kinai, japán filmek sorozatok is. Van egy tagunk, aki szinészeket elemez ki, nagyon alapos. Igaz ide jöttek a Thailand-i fiucskás sorozatok is, meg a nagyon gagyi kinai sorozatocskák is. De hát az élet ilyen, minden átalakul, és nem tehetünk mást mint szemléljük, hogyan csuszik minden lefelé. Végül is a Föld csak előre forog.
Más: szintén Japán!
KÉP: van egy japán, aki nem szinész és nem is énekel, hanem valami gyönyörűen jégkorcsolyázik: Yuzuru Hanyu. Az ő egyik kürjét hoztam: a magyar Edvin Marton hegedül!!!
Emiatt keresgettem a videói között, de csak ez a videó (bocsánat) ahol kiirják hogy mi is a zene és ki adja elő: Origin.
https://www.youtube.com/watch?v=hWHBUPMMYcQ
10/10
Ljerk 2022 febr. 26. - 23:10:06 10/10
(239021/239047)
Azon gondolkoztam, hogy milyen csodabogarak vagyunk - úgy tűnik a régi csapat néhány tagján kívül egyetlen egy új érdeklődő sem jelenik itt meg, sőt más koreai film vagy színész fórumlapján sem. Esetleg valahol új fórum van, amit nem ismerek? Vagy ez a szomorú tény?
Illiona 2022 febr. 26. - 20:38:26
(239020/239047)
Sziasztok!
Holnap (vasárnap) vége az idei japán filmfesztiválnak, és remek filmeket hoztak, és tették magyar felirattal online elérhetővé. Néhány nagy kedvenc is lett közöttük.
Van olyan film, ami nincs fönn az Avistán, vagy nincs angolja sem, de a többség lementhető volt.
Amiért nem tudtam mindet megnézni, annak oka, hogy sok volt az igazán elgondolkodtató, komoly lassan kibontakozó film. Meg is viselt ezek többsége, vagyis a napi 1-2 film megnézése semmiképp sem jött össze.
Most egy uj kedvencet mutatnék be, mondanom sem kell, hogy Japánból ! Tamaki Koji énekes 1958 szeptember 13-án született Hokkaidóban.
ezt a dalt amugy először Dimashtól hallottam, az egy másik feldolgozás.
https://www.youtube.com/watch?v=S4B6a8xcBN4
10/10
kimbin01 2022 febr. 19. - 17:40:31 10/10
(239019/239047)
Sziasztok, kellemes hétvégét!Mint a facén említettem, az olimpiai várakozás miatt kerestem valamit, amivel el tudnám ütni az idő KNG sorozatának folytatásáig, így akadtam a The Great King Sejong 86 részes sorozatra. 17 végére lett kész a fordítás, és ezért is kerülte el a figyelmem, ez a 2008-as sorozat. Csodálkozom, hogy ez a gyöngyszem nem került a látóterembe, igaz, hogy 2017 végére lett kész a fordítása, és nekem ezekben az években volt egyéb elfoglaltságom is. Szerintem ez a sorozat, ott van a legnagyobbak között, Silla, és Jumong, Szél királysága méltó párja! Sok ismerős játszik benne, kiemelkedő, szerethető, gyűlölhető karakterek. A történet jó, egyenes vonalban halad, nem túlzó, nem misztifikált. A gyerekszereplők, mint tudjuk szenzációsak!
A film nézése közben sokszor eszembe jutott Dokman mondása, hogy Mishil miért nem lehet királynő: mert nem álmodik! Ismerjük, hogy Sejong alkotta meg a hangul ábécét, de sok mindent álmodott, nem véletlen tisztelik még ma is a nagy álmodót.
Fordította CherryRock, és az időzítés, és a helyesírás kifogástalan.
10/10
Ljerk 2022 febr. 18. - 03:38:44 10/10
(239018/239047)
Köszönöm a linket, nem tudtam a lehetőségről. A vihar kapujában-t biztos meg fogom nézni, a többit nem tudom még - majd válogatni fogok.
Illiona 2022 febr. 17. - 14:39:59
(239017/239047)
Mio's Cookbook

Jó szórakozást hozzá!
Illiona 2022 febr. 17. - 14:38:13
(239016/239047)
Ma ismét egy különleges japán film ismertetőjét hozom, még február 20-ig nézhettek meg online 20 filmet, magyar felirattal, eredeti nyelven, egy 1 perces regisztrációt követően, ez a film azok közül van.

Ez egy nagyon aranyos, kedves film, 200 évvel ezelőtt játszódik, nincs benne látható erőszak... Persze, mindig van a háttérben némi hatalomvágy, irigység, az ember minden felüliró nemi vágya (majdnem férfiakat irtam , de ezt ma már nem lehet :) ) hiszen ha nem lenne, nem is készülhetne film sem.
itt egy ismertető a filmfesztivál honlapjáról:

"Mikor Tokiót még Edónak hívták, egy fiatal lány szakácsként szerzett magának nevet, miközben arról álmodott, hogy újra találkozhat gyerekkori barátnőjével. Szívmelengető történet a barátságról és a főzés művészetéről.

Egy katasztrofális árvíz után Mio elhagyja szülővárosát, Osakát, hogy egy edói étteremben dolgozzon. Nagy tehetséggel van megáldva, ám az Osaka és Edo közötti ízlésbeli különbségek nem hagyják nyugodni, így az arany középút keresésébe kezd. Mindeközben megtudja, hogy legjobb barátnője, Noe szintén a fővárosban van, de alacsony státusza miatt ritkán láthatja őt. 

A mintegy 200 évvel ezelőtti Japánban játszódó szórakoztató kosztümös dráma üdítően mutatja be a kötődést a főzésért rajongó Mio, és a Yoshiwara vöröslámpás negyed kurtizánjává lett Noe között. Az Edo-kor (amely a 17. századtól a 19. századig tartó 200 évet ölelte fel) a viszonylagos béke és a kulturális virágzás ideje volt; a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek mintha ezen időszak esszenciáját próbálnák a nézőnek átadni. "
Illiona 2022 febr. 15. - 20:53:46
(239015/239047)
Sziasztok!
ma is néztem egy japán filmet, a tegnap feltett oldalon, egyet a 20-ból.
Arisztocrats vagy Arisztokraták , 2021-es mozi.

A filmfesztivál ismertetője:
" Vajon a boldogság más formát ölt a különböző társadalmi osztályokba tartozó nők számára? Egy dráma, ami két különböző hátterű nő szemszögéből kérdőjelezi meg a modern élet mindennapjait.

Hanako számára, aki tekintélyes és gazdag családban nevelkedett, kötelessége volt, hogy egy magas társadalmi rangú férfihez menjen feleségül. Most a húszas évei végén jár, és a potenciális férfiakkal való folyamatos találkozók után végre rátalált az ideális kérőre. Bizakodva várja a boldog házasság kezdetét, ám megtudja, hogy leendő párja egy másik nővel is viszonyt folytat. Ő Miki; egy átlagos, vidéki családból származó lány, aki keményen dolgozik a túlélésért Tokióban. A nagyon különböző társadalmi rétegekből jövő Hanako és Miki élete végül keresztezi egymást. 

Elgondolkodtató dráma a mai japán nők életéről, amely a tokiói felső osztályból származó főszereplő és egy vidéken nevelkedett, alacsony jövedelmű karrierista közötti osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú valóságot. Kadowaki Mugi (Hanako) és Mizuhara Kiko (Miki) színészi alakítása kihagyhatatlan, melynek a csodás képi világ ad egy külön mélységet. "

Amikor ment a film, már azt hittem sose ér véget. Miután itt az irodában, monitoron vagyok kénytelen nézni, ráadásul bármennyire lassú volt, nem lehetett felállni, a végére már szinte rosszul éreztem magam. De végére megértettem, a szereplők érzelmeit tökéletesen lehetett ráérezni, nem kellett semmit mondani, közölni. A rendezés zseniális. Ez igy volt pont jó, tökéletes.
Holnap egy ujabb japán mozit fogok megnézni!
Illiona 2022 febr. 15. - 08:14:39
(239014/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki!?
Elsősorban Ljerknek

Február 14-27 között japán filmeket lehet megnézni online, szám szerint 20 db-ot, eredeti nyelven, magyar felirattal.
https://japanalapitvany.hu/online-jap%C3%A1n-filmfesztiv%C3%A1l-2022

én tegnap este az Az Úszó Vár cimű egyestés mozit néztem meg, nagyon jó volt.
itt a hivatalos ismertető a filmfesztivál oldaláról:

"A hatalmas létszámfölény ellenére egy 500 fős csapat harcba száll a hadakozó fejedelmek korában.

Körülbelül 400 évvel ezelőtt Japánban a szamurájok között dúló folyamatos harcok után a nagyhatalmú Toyotomi Hideyoshi az ország egyesítésének küszöbén áll. Megparancsolja az embereinek, hogy támadjanak meg egy kis várat, az utolsó megmaradt ellenállást. A várban a megadásról vitatkoznak, de a fiatal, mindig álmodozó nagyúr a harcot választja. Vajon dőreség volt így döntenie, vagy épp ellenkezőleg?

Lenyűgöző történelmi film azokról, akik bölcsességükkel, bátorságukkal és népük iránti szeretetükkel felfegyverkezve szamurájként kiállnak méltóságukért. Komikus alakításával magával ragad minket a főszereplő, Nomura Mansai, aki eredetileg kyogen színészként a hagyományos japán színházi műfaj képviselője volt. Speciális mozgás- és tánctudását nagyszerűen kamatoztatja a különc várúr szerepének alakításában. A film megjelenésekor hatalmas sikert aratott Japánban intenzív csatajelenetei és elmepárbajai miatt."
10/10
kimbin01 2022 jan. 31. - 17:11:47 10/10 Előzmény Ljerk
(239013/239047)
Ennyire most nem búvárkodtam bele, hogy 56x is végignézzem idáig, de ez is motoszkált bennem, mivel Imjog (Mennyei szárny?) alakulata volt a legközelebb a trónhoz, amolyan kormányőrség.
10/10
Ljerk 2022 jan. 31. - 16:43:08 10/10 Előzmény kimbin01
(239012/239047)
Sokáig én is valami hasonlót gondoltam, de most valahogy megmaradt bennem - hogy Eulje nagyúr néhány résszel korábban (a 13. rész 20. perce körül) a két hercegnőnek és Deokmánnak meséli, hogy Munno távozása után Imjong vezeti a Hwarang szertartásait.

Így Imjong, bár nem ellenséges Yushinnal - mégis megbántódhatott, hogy mégsem ő lett Bojong mellett a másik szertartássegéd.
10/10
kimbin01 2022 jan. 31. - 16:00:58 10/10 Előzmény Ljerk
(239011/239047)
Szerintem ő már tudja Mishil milyen kinyilatkozást tesz, és sajnálja Jushint. U Nagyjából jól betájoltam hogy hol is van, rögtön megtaláltam ezt a részt. Ha emlékezetem nem csal, akkor a gayaiakról fog szólni a kinyilatkozás.
10/10
kimbin01 2022 jan. 31. - 15:46:48 10/10
(239010/239047)
Sziasztok! Most pótolom a lemaradásokat, lassan utol is érem magam, de közbeszólt az az 5 rész KNG legújabb, most menő sorozatából, amit meg kellett néznem. Mondjuk filmet nézni én is csak a kötelező gyakorlatok után tudok, leginkább délutántól.
Közben tartottunk egy kis születésnapot, az idén én töltök be egy kerek évszámot, jövőre meg a fiam.
10/10
Ljerk 2022 jan. 25. - 19:50:19 10/10
(239009/239047)
Természetesen végignéztem már... :) Mint a Gou-ban, mint a Gunshi Kanbeiben feltűnt a főszereplő alakja: Akechi, aki "Japán talán egyik legmegosztóbb személyisége tettei okán" - láttam vagy hat féleképp magyarázni azt a bizonyos tettét, itt sem lesz másképp... :)

Szerepelni fog benne egy színésznő, akit amikor először megláttam, azt hittem a Dong Yi -t alakító színésznőt hívták meg... :)
Illiona 2022 jan. 25. - 13:45:43 Előzmény Ljerk
(239008/239047)
Kirin ga Kuru
egy dal a sorozatból csak ugy figyelemfelkeltőnek
https://www.youtube.com/watch?v=rm0LNQEcm_A

és egy összeállitott videó a nyitó filmzenével, ez azért már indulósabb!
https://www.youtube.com/watch?v=bS8HBJKdzAg
Illiona 2022 jan. 25. - 13:32:04
(239007/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki?

Továbbra is érdekel a Japán történelem, bár az odautam meghiusult, illetve hát későbbre tolták, jelenleg beutazni sem lehet, csak a japán állampolgároknak.
De legalább út hiányában legalább van idő felkészülni...Egyszer majd talán véget ér ez a járvány is...
Most fordítják az Ázsia Ékkövein a Kirin ga Kuru cimű japán sorozatot, aminek ideteszem a forditó által irt ismertetőt:
"Akechi Jūbei Mitsuhide … Japán talán egyik legmegosztóbb személyisége tettei okán. Mitsuhide Mino tartományában felnőve tapasztalja meg a Sengoku Jidai idején kialakult hatalmi harcokat A híres Saitō Dōsan mellett látja meg Mino és a főváros Kyōto sürgető problémáit, mely az Ashikaga shōgunátus gyengeségéből fakad. Minot azonban el kell hagynia egy belviszály okán és Echizenben próbál szerencsét, ahol a gazdag úr Asakura Yoshikage nem használja ki képességeit. Több, mint 10 éves várakozás után, 1568-ban jön el a várt változás Oda Nobunaga személyében, aki megteszi azt amire addig senki nem volt képes. A fővárosba kíséri Ashikaga Yoshiakit, hogy megtegye 15. shōgunnak. Mitsuhide azonban két tűz közé kerül, mert a shōgun és Nobunaga közötti ellentét a fővárosban azon mód megkezdődik. Végül Mitsuhide, Nobunagát választva emelkedik egyre feljebb és feljebb a ranglétrán, mígnem Nobunaga fővazallusává válik. Mitsuhide azonban egyre sűrűbben tapasztalja meg Nobunaga különleges látásmódját a világról, mellyel egyre kevésbé ért egyet. Azonban a háború vége még messze, vajon sikerül eljönnie a Kirinnek?"

a forditó egyíébként Fulcrum, most tart a 4. epizódnál.
10/10
Ljerk 2022 jan. 21. - 15:01:10 10/10 Előzmény Ljerk
(239006/239047)
Az első nyolc megnézés alkalmával sosem értettem ezt az apró mozzanatot, csak most világosodott meg 9. megnézésre. :)
10/10
Ljerk 2022 jan. 21. - 14:58:08 10/10
(239005/239047)
Találós kérdés: miért néz Imjong furcsán Yushinra, amikor a hercegnő és Mishil Yushint és Bojongot jelöli ki segédnek az engesztelő szertartás alkalmával?
10/10
kimbin01 2021 dec. 31. - 10:14:41 10/10
(239004/239047)
Boldog, filmekben is gazdag új évet kívánok mindenkinek!
kymara 2021 dec. 25. - 11:28:02
(239003/239047)
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK!
10/10
Ljerk 2021 dec. 24. - 16:44:50 10/10 Előzmény kimbin01
(239002/239047)
Köszönöm szépen, és viszont - mindenkinek!
10/10
kimbin01 2021 dec. 24. - 10:56:53 10/10
(239001/239047)
Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony
Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi fínom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhitat
minden szívet átitat.

Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.

Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!

Boldog karácsonyt mindenkinek!
10/10
kimbin01 2021 dec. 23. - 14:27:24 10/10
(239000/239047)
Sziasztok, boldog karácsonyt mindenkinek! Igen filmet néztem a Jirisant, és most Csuncsu új filmjét. Persze közben még ezt azt. Ezeket is csak esténként, az utóbbi időben, mert elmúlt 2-3 hét a beszerzésről szólt, ugyanis a kis bolt megszűnik az új évtől. így ne rögtön vásárolni kelljen menni az új évben. Nem is annyira az ajándék, mert annak felét online rendeltem, hanem az alapvető dolgok.
Illiona 2021 dec. 21. - 22:59:38
(238999/239047)
Már többször is irtam itt a mongol The Hu együttesről. Egyszerűen jók, miközben hallgatom, szinte árad a ritmus, az erő.
https://www.youtube.com/watch?v=6SZuFi9htLA
Most egy videó alá van feltéve a Wolf Totem című daluk, a film pedig a Dzsingisz Kánról szóló film csatajelenetei. Nagyon jól össze van vágva.
Persze van benne, ami talán kicsit véres, de hát Dzsingisz Kánt nem a péksüteményeiről ismerjük a történelemből. Most minden uj cikket elolvasok, ami elém kerül, és a magyar történészek próbálják ugy feltüntetni a Muhi csatát, hogy tulajdonképpen mi ott győztünk, és csak véletlen, hogy éppen mindenki meghalt... Lépésről lépésre próbálják fényezni a magyarokat.
Egyszerűen csak el kellene fogadni, hogy jobbak voltak a mongolok.
10/10
Ljerk 2021 dec. 21. - 22:55:25 10/10 Előzmény Illiona
(238998/239047)
Izgalmakban nem bővelkedik néhány rész kivételével. Főleg azért néztem végig, mert a kor politikája érdekelt Yae klánjának (Aizu klán) szemszögéből, de végére egy kicsit meg is kedveltem olyan okokból, mint a velük ellentétes oldalon levő klánról szóló Hana Moyu (Burning Flower)-t.

Az ok, hogy különböző korszakok életét mutatják be a szamurájkorszak végnapjaitól az új "polgári" életformáig.

A képen az amerikai hadiflotta "fekete hajói".
Illiona 2021 dec. 21. - 22:38:34 Előzmény Ljerk
(238997/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki? Filmet néz?

elkezdtem letölteni ezt a sorozatot, majd beszámolok róla, milyen.
Az AvistaZról több százan letöltötték az angol feliratot, talán nem véletlenül.
Igy első látásra érdekesnek tünik
10/10
Ljerk 2021 dec. 18. - 00:47:28 10/10
(238996/239047)
Yae on Sakura - beköszönt az ősz a szamuráj nagyúr kertjében is
10/10
Ljerk 2021 dec. 17. - 22:33:35 10/10
(238995/239047)
Yae no Sakura - abban az időszakban játszódik Japánban, mint az Acu hercegnő. Izgalom csak néhány részben van, de szép betekintést ad a főszereplőnő életén keresztül több korszakba és eseménybe.
Illiona 2021 dec. 12. - 12:36:53
(238994/239047)
Tomiris avagy Legend of Tomiris

már többször is irtam erről a ragyogó filmről, akkoriban amikor megjelent, illetve amikor a felirat elkészült. Most aki nem tud letölteni annak december 30-án este 9 órakor az M5 csatornán látható lesz.
Akinek van tv-je, illetve abban adás, az vésse be a naptárába, nehogy elfelejtse.
Én most emiatt a beirás miatt rákattintottam, (videa) és csak hallgatom, eredeti nyelven, olyan ez az eredeti nyelv, mint valami lélekcukorka.
10/10
Ljerk 2021 dec. 09. - 05:19:15 10/10 Előzmény Illiona
(238993/239047)
Örülök, hogy tetszettek - én is azért szerettem meg őket, mert más a világlátás, másrészt nem terhelődik le az ember érzelmileg annyira... :)

Ugye Gou. mint az első hivatalos Tokugawa sógun feleség hozza létre az Ooku-t (a sógun asszonyainak lakhelyét), aztán Acu hercegnő - az egyik utolsó Tokugawa sógun feleség zárja be.

Arról a korszakról is sok taiga készült, de mondjuk fél fokkal kevésbé jók.
Illiona 2021 dec. 08. - 15:18:14
(238992/239047)
Sziasztok!
egy hónapja, hogy nem tudtam belépni, végül irtam a PORTnak, és egyszer csak rápróbáltam, és simán sikerült is.
Ezt csak azért irom, hogyha valaki szintén nem tudna belépni, van erre jó példa...
Ljerknek:
megnéztem mind a 3 tajgát, amit ajánlottál, nagyon jó, érdekes és tanulságos volt. Igazi felüdülés.
Nagyon tetszettek a sorozatrészek utáni pár perces bemutatók az egykori csaták és kastélyok mai helyszinéről. Sőt hogy melyik megállótól hány percre található :)
azért fájdalmas volt az a sok épitészetileg csodás kastély, amiket simán leégettek a háborúk során. Az oké, hogy eleve fából csinálták, és nem a jövő nemzedékeknek a jövőben, de akkor is.
10/10
Ljerk 2021 nov. 11. - 20:09:21 10/10
(238991/239047)
Érdekes emlékfolyamban volt részem. A YouTube -on most találkoztam először egy annak idején (1975) 18 éves japán gitáros/énekesnő albumával, ami nagyon megfogott ( https://www.youtube.com/watch?v=hboXXVfj24M ). E nosztalgikus stílus hatására eszembe jutott az "Answer Me 1988" koreai sorozat amely az ifjúság édes-szomorkás elmúlásáról szól, el is kezdtem nézni, ahol a főszereplőnő a 27 évvel ezelőtti múltra emlékezik - 1988 környékéről. Mit ad isten a Neoton Família Korea című száma is hallatszik egy rövid ideig..., nekik is ott van az emlékeik közt :)
Illiona 2021 okt. 24. - 20:22:11
(238990/239047)
Szia!
Igen, a Zöld sárkány gyermekei nagyszerű kinai-magyar mozifilm volt az , amit ajánlottam egy másik oldalon. Örülök hogy tetszett.

A mult hétvégén éppen Szakire javaslatára jártam Grabensiában, ez egy pici faluban, Garábon található buddhista szentély, amit egy kinai - magyar házaspár tart fenn.
Itt hallottam egy történetet, ami a kinai Bazsarózsa története, ez a kinai tulajdonosnő kedvenc története.
https://hu.tutkrabov.net/articles/bazsarozsa-szimboluma-klnaban.html
https://hun.koshachek.com/articles/kina-nemzeti-viraga-tipikus-kinai-viragok.html

A magyar férfi kedvence viszont egy könyv, a James Hilton Kék Hold völgye. Ez a könyv magyarul, és angolul ott is volt a szálláson. Sajnos hiába ez egy egyestés és éjszakás könyv, de fény miatt nem tudtam elolvasni (talán 170 oldal) megrendeltem, csak antikváriumban kapható, ezen a héten hozza a posta.
A könyv 1933-ban iródott, és 1973-ban készitettek belőle egy nagyon rossz filmet, de ennek ellenére meg kell nézni, a videán fenn van, szinkronizálva. Nem tetszik hogy holivúdban készitették, hogy musical elemeket is tartalmaz. De csúcs szereplők vannak benne, és maga a téma nagyon érdekes, sok kérdést vet fel.
Az édenkert és annak megtalálása nagyon érdekes felvetés, ahol nincs betegség, nincs öregség, béke és boldogság honol, elhozza-e a boldogságot? 5 fő megmenekül egy repülőgép szerencsétlenség túlélőjeként, a Tibet magas hegyei között, hóviharban. 5 különböző ember, megannyi indittatás.
Nézzétek meg, és várom ki mit is gondol minderről.

itt egy leirás: (Antikvárium.hu)
"Titokzatos tibeti pilóta eltérít egy repülőgépet, és leszáll vele valahol egy ismeretlen, hóborította síkságon. A repülőgép utasai - nők, férfiak, angolok, amerikaiak - végül egy kolostorba kerülnek, civilizált körülmények közé, távol a háború felé rohanó világ eseményeitől.
Csak fokozatosan derül ki, hogy elrablásukat megtervezték, s az is, hogy a kolostor lakói szinte az időn kívül élnek, s arra készülnek, hogy a pusztulás után újra közkinccsé tegyék az emberiség örök értékeit, segítsenek a világ átrendezésében. Az utasok vérmérséklete azonban különböző. Van, aki megérti a tervet, s jól érzi magát távol a zűrzavaroktól, de van, aki börtönnek érzi a holdsütötte völgy békéjét, s menekülni akar. Ezektől az emberektől, jellemük kibontakozásáról, szerelmükről, kalandjaikról szól James Hilton szomorkás hangulatú regénye. "

és egy wikipédiás oldal:
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_K%C3%A9k_Hold_v%C3%B6lgye_(film)
Mennyei Harmónia 2021 okt. 21. - 20:16:28
(238989/239047)
Kedves Illiona! Köszönöm, végül megtaláltam a filmet, amelyet egyszer említettél - bár nem koreaia volt, hanem magyar film. Talán emlékszel: könnyed, humoros, mégis érdekes, egy kínai és egy magyar férfi találkozása. :)
Mennyei Harmónia 2021 okt. 21. - 20:14:56 Előzmény Ljerk
(238988/239047)
Pont a napokban gondoltam az Acu hercegnő c. sorozatra. Nekem is nagyon tetszett és egyben megrendítő volt, milyen szépen vezetett végig egy korszakon.
10/10
Ljerk 2021 okt. 04. - 05:32:42 10/10 Előzmény Illiona
(238987/239047)
A régebbi történelmi korok foglalkoztatnak inkább, ezért csak a videó elejét néztem meg.

A taiga sorozatok általában három félére oszthatóak:
- egyharmaduk azzal a korszakkal foglalkozik amiben a Gou, Gunshee és a Takeda sorozat is játszódik, ekkor épül ki a Tokugawa sógunátus, amely fokozatosan bezárkózik a külvilág elől,
- másik harmaduk a videóban említett Meiji császár nevével fémjelzett korszakkal és előzményeivel foglalkozik, megjelennek az amerikaiak és kikényszerítik Japán nyitását - ez vezet Japánon belül igen bonyolult politikai és katonai játszmákkal a Tokugawa sógunátus bukásához, és ehhez tartozik az Acu hercegnő című sorozat is, amelyben a politikai történések egy része jól látszódik, azonban rengeteg dolog nem érthető meg teljesen, itt is van 3-4 sorozat amit tudok ajánlani, de talán egy fél fokkal kevésbé jók, mint az 1550 és 1620 között játszódóak,
- a maradék harmadnyi taigában mindenféle más korszakokból idéznek fel eseményeket.
Illiona 2021 okt. 03. - 11:35:21
(238986/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki? Filmet néz? És Mit?

Ljerknek (és mindenki másnak)

itt egy videó ami a mai japánnal foglalkozik. Nagyon érdekes, és mindenképp hasznos végignézni, innen értettem meg egy csomó mindent. Egy kivétellel. Az atombombák megbocsátását Amerikának!!! Itt ebben a videóban is megmagyarázza a fiatalember, de én azért ezt még mindig nem értettem meg.

https://www.youtube.com/watch?v=RirtWpgiURU
Illiona 2021 okt. 01. - 17:25:51 Előzmény Ljerk
(238985/239047)
Gou- japán történelmi sorozat
Lehet hogy a további 2 sorozatban, ami rám vár, már én is jobban meg tudom különböztetni a női szereplőket. :)))
Még valami érdekes! a tea szertartartás! és az a gyönyörű zöld szinű tea!!! és az a gondosság, ahogy elkészitik! Nem is hiszem, hogy van ennél szebb szín! Utánanéztem a neten, és ez a japán Matcha tea, itt nálunk is forgalmazzák, most rendeltem,(egy keveset ) még azt a kis seprűt is, amivel felkavarják. Ahogy néztem videókat, ma is ugyanaz a tea, ugyanugy készitik el. Ez valami, ami nem változott az évszázadok alatt.
Kép: aki viszont különbözött mindenkitől, csak keveset szerepelt a filmben.
10/10
Ljerk 2021 okt. 01. - 13:35:18 10/10 Előzmény Illiona
(238984/239047)
Kedves Illiona! Én teljesen jól meg tudtam különböztetni Gout és Hatsut...... Nyilván mert férfiként másként látom a hölgyeket... :)

Keresztények - ezt majd a Gunshee Kanbei-ban jobban lehet látni, bár igazából ott is csak a nagyobb rangú szamurájok szemszögéből. Addig csak annyit, hogy Toyotomi Hideyoshi Kyushut meghódító (Japán déli szigete, itt lesz majd Toyotomi koreai hadjáratának fő bázisa ~ 1590-1598) hadjáratáig szabadon téríthettek, azonban Toyotomi veszélyesnek látta őket a szamuráj egyeduralom szempontjából, akárcsak korábban Oda Nobunaga a Hiei szent hegy harcos buddhista papjait.
Illiona 2021 okt. 01. - 12:29:57 Előzmény Ljerk
(238983/239047)
a női szereplők közül a legidősebb lánytestvért birtam felismerni, mégpedig az arcán lévő bibircsók miatt. Az is tetszett, hogy valószinű ők is tisztában vannak ezzel a problémával, hiszen Gou-t általában rózsaszin kimonóban szerepeltették, a testvérét pedig világoszöld kimonóban.
Amugy gyönyörűek voltak a kimonók. de a férfiaknak is voltak gyönyörű szinek, és minták, és különleges himzések is, valamint néhol lehetett látni, micsoda részletgazdag volt a ruházatuk. Nem spóroltak a ruhákon az biztos.
Más. Ott voltak a keresztények. Na ezen felháborodtam, ha már annyira be voltak zárkózva, akkor hogy jutottak oda be ilyen térítő papok? Talán becsusztak a kulcslyukon????
Meg egyáltalán, ahová csak odamentek, kulturákat, népeket semmisitettek meg. Szerintem azok vették fel ott Japánban ezt a vallást, akik nem akarták, hogy ujra férjhez adják őket, a családtagjaik kénye kedve szerint, emiatt bekötötték a fejüket, olyan ormótlan módon, de egyébiránt maradt a kimono a kendő alatt, és továbbra sem csináltak semmit. Semmit amit azért az én gondolatom szerint egy kereszténynek illett volna: gyerekeket tanítani, betegeket ápolni, megmenteni a lelkeket. Itt a filmben maradt a pletykálkodás, a másik életébe beleszólás, a kényelmes úri élet!
Kép: Gou és a nővére kimonoban
10/10
Ljerk 2021 szept. 30. - 22:23:48 10/10 Előzmény Illiona
(238982/239047)
Nekem a lányok/hölgyek nem tűntek teljesen egyformának sem jellemben, sem kinézetben - s a színésznők sem voltak rosszak - azonban a Gunshee-ban azért az egyik színésznő játéka jobban tetszett (Miki Nakatani azóta is a nagy kedvencem).

A férfi színészek alakításai talán erőteljesebbek voltak egy picivel, kifejezetten a Tokugawa Ieyasut (Gou apósa) alakító színész karizmája tetszett, azóta láttam több fiatalkori filmjét - hát, tipikusan a későn érő típus... :)

A Gunshee és a Gou közt sok lesz az átfedés, és lesz olyan szereplő, akit másképp láttattnak majd. Ez egyszerűen abból fakad, hogy bár a történéseket ismerjük, de az, hogy pontosan ki mit gondolt, tett ráadásul esetleg titokban - az a mai napig rejtély. Így például, hogy Oda Nobunaga (Gou édesanyjának a testvére ) ellen miért lázadt fel Akechi, azt láttam vagy 5 filmben, és majd mindegyikben más fő okból tette... :) .... például:
- Oda Nobunaga többször megalázta őt a többi hadúr előtt,
- a császári udvar bújtatta fel, mert lemészároltatta a szent hegy papjait,
- Oda felesége volt a korábbi kedvese,
- Toyotomi Hideyoshi vette rá.

De ugyanígy van Chacha/Lady Yodo (Gou legidősebb nővére - a Sógun című sorozatban is feltűnik egy jelenet erejéig) esetén is, ahány film annyiféle személyiséggel ábrázolják.
Illiona 2021 szept. 30. - 20:35:59 Előzmény Ljerk
(238981/239047)
a végére értem az első sorozatnak, a Gou címűnek.
Hű, ez nagyon jó volt. a forgatókönyv nagyon izgalmas. Azért megint bebizonyosodott, az életnél magánál jobb forgatókönyvet nem lehet írni. Mennyi szövevény, és mennyi történés.
De azért volt, ami nem tetszett, a végére sem. A NŐK!
Mind egyforma! az az idegesítő hajviselet. nem is értettem, hogy miért.
De ahogy néztem egyik epizódot a másik után, belegondolva ez az uniformizálás nem lehetett rossz, hiszen mindig a szülők döntöttek a házasságról a hatalmi érdekek alapján, igy viszont mindegy volt, ki is a nő, mindegyik pont ugyanugy néz ki, ugyanugy viselkedik, ezt igy mégiscsak könnyebb elviselni... :)))
Ami még nagyon tetszett, az a sok egyenes derék. Senkit nem lehetett látni megtörve. Talán ott nem is tudnák, itt mi miről beszélünk. A tisztelet a meghajlás, de azt is egyenes derékkal tették.
Kép: a főszereplőnő, a sorozat névadója.

Illiona 2021 szept. 25. - 11:23:18 Előzmény bori4
(238980/239047)
Szia Bori!
Igen készült, használtam is... Csak! először is meg kellett az informatikusomat kérnem (ilyenkor nagyon szeret engem....) hogy az ASS feliratokat valahogy tegye át nekem srt-be. Ő csinált egy kis fület, ahová feltett egy általam nem ismert pici programot, amibe ki kell tallózni az ASS feliratot, majd átirja nekem SRT-be. Arra nem is emlékszem hogy ezt a feliratot kellett-e átirnom UTF-8 kódra, persze feliratonként (szintén az informatikustól idetett pici program) de a három sorozatból kettőt át kellett. Utána már csak átnevezni kellett a feliratokat, az egyik sorozat pl 46 részes. Szóval volt vele elég időtöltésem, de ez nem panasz, lényeg hogy 2 sorozat már nézhető, a 3. nak az első három epizód felirata kész. (az googlés is ráadásul) Én csak este tudom (tudnám) ezeket rendezgetni, és már sokszor unok itt az iróasztalnál ülni, reggel 7 órától dolgozom, már 4 órától vágyom arra, hogy ágyban, párnák közt nézzek nagy tv-n egy sorozatot, vagy filmet.
bori4 2021 szept. 25. - 08:13:43
(238979/239047)
A Kanbeihez speciel készült magyar felirat...
https://azsiaekkovei.hu/jdorama/gunshi-kanbee
Illiona 2021 szept. 25. - 08:02:54
(238978/239047)
Már a Gunshee Kanbei elejébe is belenéztem, de mivel nem vagyok kész a feliratokkal, igy az 5. részig jutottam el. Pörögnek az események, csak még ezek a japán hadurak olyan egyformák, várom hogy később meg tudjam különböztetni őket. De nagyon jók!!
10/10
Ljerk 2021 szept. 24. - 20:27:46 10/10 Előzmény Ljerk
(238977/239047)
Ami későn jutott eszembe - a harmadik ajánlott taiga (Gunshee Kanbei) pedig Harima tartományban kezdődik, ami a térképen Kyoto városnevének nagy "K" betűjénél van, azaz az említett Osakától, és az amellett levő nagy kereskedővárostól Sakaitól (Settsu tartomány) nyugatra.
10/10
Ljerk 2021 szept. 24. - 20:21:56 10/10 Előzmény Illiona
(238976/239047)
Japán térképe (a legnagyobb szamuráj klánvezérek feltüntetésével, de majd a Takeda Shingen sorozathoz passzol legjobban idejét tekintve) a sorozat indulása előttről egy kicsivel, azaz 1560-ban.

Kyoto a császári főváros - Tokió ekkor még nem létezik, a sorozatban a mai főváros megalapítása majd Edo néven (a térképen Kamakura környékén) fog megtörténni. Még a nagyobb városok közül Osaka helye érdekes, Kyotótól délnyugatra fekszik a tengerparton.

Ami nem nagyon látható még a sorozatból, az, hogy ha az ember elkezdi papírra írni, hogy mi történik Gouval és családtagjaival - az a rendkívüli (a sorozat főbb eseményeinek 95%-a ugyanis valóban megtörtént, nem forgatókönyvírói kitaláció).
Illiona 2021 szept. 24. - 19:16:56 Előzmény Ljerk
(238975/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki? filmet néz?

Nos elkezdtem!!! A Gou című sorozatot, miután annak a feliratával lettem kész. Az igaz hogy ez rendelkezett egy akármilyen felirattal, de ehhez hogy nézhető legyen, informatikus segitségét is kellett kérnem, kaptam is, és most már átalakitva tökéletes a filmhez. A 8. epizódnál tartok éppen.
Az is nagyon tetszik, hogy a filmek végén van egy kis ismertető, hogy mi az ami fennmaradt, és melyik állomástól(mindig vonat) hány percre van. Akár ujjáépitették, akár máshová helyezték. Igaz, hogy ezen részek alatt a felirat nem tökéletes, de meg lehet érteni. Igy nem is veszünk el a régi korok útvesztőiben, minden epizódban felhivják a figyelmet, hogy ez már a mult! Az egyetlen amit hátrányaként élek meg a sorozatnak, hogy ez (is) egy nőről szól, most nekem mi közöm van ezekhez a fruskákhoz? Inkább nézem a nagy férfiak csatáját akár a harctéren, akár a gyönyörű házakban kastályokban, de a természeti képek is gyönyörűek... Az Acu hercegnőt sem birtam megnézni annak idején. De mindegy, tökéletes filmsorozat nincs, ezt ezzel kell elfogadni. Ráadásul itt ezekben talán a női főszereplők nem hisztiznek, és nem éneklő nyávogó a hangjuk.
Szóval nézzem tovább...
10/10
Ljerk 2021 szept. 18. - 15:20:25 10/10 Előzmény Illiona
(238974/239047)
Szia Illiona! Azért írtam a japán sorozatokról, mert úgy látom az előző néhány év alapján, hogy egyszerűen nagyítóval kell keresni a legalább nézhető koreai történelmi sorikat is. A taigáknál is így van mondjuk, számomra az utolsó igazán érdekes 2015-ben született, de itt született néhány olyan darab, ami valami miatt érdekes lehet.

Amit ajánlhatok esetleg, az az, hogy érdemes olyan sorrendben nézni, ahogy leírtam - mert különben (így is részben egyébként) spoileres lenne a történelemi események miatt.
Illiona 2021 szept. 18. - 14:44:58 Előzmény Ljerk
(238973/239047)
Szia Ljerk!
érdeklődéssel olvasom a Japán történelemmel kapcsolatos irásaidat, és az ajánlott történelmi filmsorozatokat.
Mindenképp szeretném (nem szeretném, muszáj!!!!) Japán történelmét is megismerni, ha nem is olyan mélységben, mint Koreét, és részben Kináét, de tervezek oda egy látogatást jövő tavasszal, amennyiben a vírus engedi :)
A nyelvvel, annak hangzásával semmi gondom, már akkor megszoktam, amikor 2-3 évvel ezelőtt a .Hirugo cimű sorozatot kénytelen voltam megnézni. Az utolsó élményem pedig a napjainkban játszódó 3 részes remekmű (összesen 3 óra) minisorozat a japánok taiwani gyorsvasút épitéséről, mely a mai életbe engedett bepillantani. Az egyik ajánlott sorozatodat már töltöm is lefelé....
10/10
Ljerk 2021 szept. 17. - 15:32:28 10/10
(238972/239047)
Japán - a hadakozó hadurak korszakától az új sógunátus koráig. A három talán legjobb erről szóló taiga időben és történelmi személyek általi átkötésekkel sorrendben (a harmadik sorozat története nagyjából akkor indul el, amikor az első befejeződik):
- Takeda Shingen (1988)
- Gunshi Kanbee (2014)
- Gou (2011)

Szerencsére mindhárom taiga eltérő stílusban készült - emellett a koreai filmekkel ellentétben kevesebb a "feszültségkeltés" - a drámák, történelmi események többször is egy adott pillanat alatt lángolnak fel, és jutnak el a végkifejlethez.
10/10
kimbin01 2021 szept. 16. - 10:50:17 10/10
(238971/239047)
Kedves Editek, boldog névnapot!
superfitt 2021 szept. 05. - 16:35:57
(238970/239047)
"Volt másik személyre szóló ajándék is...de az enyémet otthon lenyúlta Kisfelség" Ezzel teljesen egyetértek. https://www.superfitt.hu
10/10
offtopic
Ljerk 2021 aug. 29. - 13:12:24 10/10 Előzmény Ljerk
(238969/239047)
Itt írok több a japán állami TV (NHK) által leadott taigáról (történelmi sorozat), A Gunshi Kanbee -hez készült legjobb tudomásom szerint egyedül magyar felirat (amit szívesen megosztok) - http://www.azsiafilm.hu/forum/index.php?topic=1167.0
10/10
offtopic
Ljerk 2021 aug. 29. - 12:56:44 10/10
(238968/239047)
Olvaslak benneteket néha. Ha unatkoztok ott van a régi szokott helyen a Gou ~ Himetachi no Sengoku (2011) japán sorozat. Más stílus, mint a koreai vagy pláne mint a kínai - nem is értem miért nem próbálkoztok vele. Úgy gondoltok a japán sorozatokra, mint Gou az (... spoiler ....)-re? :)
Illiona 2021 aug. 19. - 11:52:11
(238967/239047)
Sziasztok!
Nem csak a kinai, japán nyelvnek van különös hangzása, hanem a koreainak is. Nem tudom ki hogy van vele, de a puszani nyelvjárást én hallani is nehezen bírom. A mult héten néztük az Ode to my Father cimű - egyébként szuper - mozit, és a főszereplő Hwang Jung Min hanghordozása több mint idegesítő. Egyébiránt Puszanban nem hallottam ilyen nyelvjárásban senkit!!!! Néhány sorozatban is valakit ilyen nyelvjárásban beszéltetnek, és más sorozatokban hallom, hogy ugyanazok rendesen beszélnek. Egy ilyen beszédű szinész eleve negatív nálam. Vagyis inkább kellene esélyt adni egy kinai filmnek, sorozatnak, mint egy ilyen koreait bevállalni
Kép: a fura -de ez negatív jelző- beszédű Hwang Jung Min egy mostani Hostage Missing Celebriti cimű moziban
Illiona 2021 aug. 18. - 11:31:25
(238966/239047)
Koreában persze - nagy betűvel....
Illiona 2021 aug. 18. - 10:21:27 Előzmény kimbin01
(238965/239047)
A kinai sorozatoknak talán kellene adnod egy esélyt! Részint amiatt, hogy koreában mostanság nemigen készülnek igényes, jó sorozatok, és valamit nézni kellene. A kinai sorozatok viszont nagyon jók! az idén van egy tucat jó alkotás. Az egyik probléma velük, ami minden szinkronnal, hogy a hang eltér a szinész személyiségétől. Ez főleg amikor szenvedélyt alakit a szinész, a szinkron nem tud annyira szintén szenvedélyes lenni. Vannak kifejezetten rossz szinkronhangok is. Maga a hang, hangzás érdekes módon hasonlit a magyarra :) Csak szokni kell, ami az első 3 epizód. A másik zavaró, az hogy minden filmsorozatban van direkt reklám. A reklámozandó terméket eszik isszák. Most pl egyik ramen-féleség van teritéken, a dobozát biztosan felismerném, ha arra járnék. A My dear guardien cimű sorozatban viszont visszatért egy régi reklámozandó termék, a durian is, ami iszonyatosan büdös gyümölcs, persze hogy nem kell a kutyának sem. De ezek csak apróságok, ettől függetlenül élvezni lehet ezeket a sorozatokat. Ezeket forditják is, a videa n és az indavideón fenn vannak. You are my hero, My Dear Guardien, Nice to meet You, a Irreplaceable love - ezek csak az általam nézett ujabb sorozatok.

kép: Ma dear guardien, no nem a filmből, ez valamelyik fotózáson...
10/10
kimbin01 2021 aug. 17. - 09:41:34 10/10
(238964/239047)
Sziasztok! Ebben a nagy melegben a nagy gépet be sem kapcsoltam, ezt a kis szobát nagyon bemelegíti, télen még fűteni is pianóban kell. A kis gépen, meg a telefonon, nem szeretem nézni, nagyon pici. Tulajdonképpen az elmúlt két hét lustálkodással telt, kipihentem a 35+-ban való sütés-főzést. Nekem ez volt a nyaralás. Ma már bekapcsoltam, élvezem a hűvös levegő áramlását, és majd nézek valamit. A kínai sorozatok nem nagyon hoznak lázba, néhány tényleg jó filmjüket megnéztem, és meg is fogom, de a sorozat, főleg, ha remake, nem hoz lázba.
Illiona 2021 aug. 13. - 20:37:06
(238963/239047)
Nice tu Meet You

Ez is kinai sorozat, már vagy 2 hónapja hogy megnéztem (azóta ujranéztem). Először nem is akartam róla írni. De ez is egy kis gyöngyszem.
Az ékszertervezők világába visz el ez a sorozat, egy fiatal lány küzdelme az elismerésért, a boldogságért. Van itt is minden, csalás, árulás, lopás, plágium plágium hátán, hütlenség. Nem szent senki és semmi, ha a hatalomról van szó!
Itt már az is haladás, ha főszereplőnőnk egyáltalán túlél, de azért mindig marad józan ész, némi férfiúi segitség, meg az ékszertervezői tehetsége...
De van más is: a szerető gondoskodás (egy fogyatékos családtagról), hűség a szerelemben, hűség egy vállalat iránt, és legfőképp hűség önmagunkhoz. Egy szerető, összetartó családot mutat be, és egy széthúzó, önző emberekből álló családot. Van egy olyan család ahol mindegyik változat jelen van, hol melyik erősebb.
A sorozatot fordítják, nem tudom hol tart, de google forditója is szinte tökéletes, magam a filmet az Avistáról töltöttem le.

Kép: a két főszereplő
Illiona 2021 aug. 13. - 17:12:07 Előzmény edimir
(238962/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? Filmet néz?

My Dear Guardien
Igen ez egy jó mondás!
Gondolom, azóta már végig is nézted. Ebben a sorozatban nem sok eldöntendő kérdést feszegetnek, legfeljebb nem fogadjuk el, amilyen válaszokat kinálnak.
Már korábban is emlitettem, hogy ez egy válasz sorozat a korábbi elit rendőrös sorozatra, és még nagyobb sikert akartak, de hát a nézők nem igy akarták.

Most már vagy 2-3 hete megjelent ennek az elites sorozatoknak egy ujabb gyöngyszeme, az elit tűzoltóké, még nagyobb forgatókönyv, még különösebb edzések, még veszélyesebb feladatok, The Flaming Heart címmel. Napok óta szemezgetek vele, de annyira nem akarom egyenlőre ezt túúúltolt sorozatot. És ezek után ki - mi fog következni?
Ha marad ez a három sorozat az elit rendőrökről, katonákról, és tűzoltókról, -minden hibájuk ellenére - megvan idénre az első 3 sorozatom, nem tudom a koreaiak vagy más kinai sorozatok tudják-e überelni ezt a hármat.
Kép: my dear guardien ....................
8/10
edimir 2021 aug. 08. - 11:23:54 8/10
(238961/239047)
My Dear Guardian

"Minden szentnek megvan a múltja, minden bűnösnek megvan a jövője"

Hmm, most járok a sorozat felénél, ott szerepel benne ez a mondás, mintegy jelezve egyrészt, hogy hibákkal, buktatókkal teli úton jut el vki a kiteljesedésig, másrészt az a bizonyos második esély, ami jár mindenkinek.

Az iskolai barát számára hangzik el ez a bizonyos mondat. Ő az, akinek 8 évvel ezelőtt az élete kisiklott az események szerencsétlen fordulata következtében.

De számomra úgy tűnik, hogy ebben a sorozatban többek számára is megjelenik a 2. esély. Csak az a kérdés, ki hogyan él vele, ill. kitől kap segítséget, hogy a problémáját leküzdje....

A mártír özvegye, aki 8 éve egyedül neveli kisfiát, aki apja halála után született...

Az anno 13 évesen szexuális zaklatás áldozataként immár 21 évesen is a történteket feldolgozni nem tudó unokahúg.....

10/10
kimbin01 2021 aug. 05. - 08:17:47 10/10
(238960/239047)
Tegnapelőtt este néztem egy koreai filmet. A királyság titka: északi Ashin. A cím alapján örültem, hogy végre egy történelmi filmet láthatok. Bár elég magasra pontozták, nekem csalódás volt, mert mint a film derekán, háromnegyedénél kiderült egy zombi film . Nem szeretem az ilyen jellegű horrort, magát a horror műfajt sem, de vannak kivételek. Az Alien filmek, abból is az első, talán még a második része.
Csak azért írok róla, ha van valaki, akit érdekel, az tudjon róla. Netflix- es film.
Illiona 2021 aug. 04. - 18:22:11
(238959/239047)
Sziasztok!
You Are My Hero - My Dear Guardian - doktornők

Nos, ebben a kérdésben teljesen egyetértünk.
Ha már a You Are My Heroban Mi Ka doktornőt (hiszen igy is szólitják) elfogadjuk szinte tökéletesnek, akkor a másik katonás sorozatban nincs fokozat a legjobb felett, csakis alá tudjuk rangsorolni.
Nekem is az volt a véleményem a nőről, hogy orvos ide vagy oda, ő csak egy plázacica.
Mi Ka minden szempontból túltesz rajta. Azért vannak neki is negativ dolgai: az egyik ilyen az iszonyú randa rózsaszin trikó! mikor megvette, nem látta? vagy amikor felhúzta, akkor nem gondolta, hogy lekerülhet róla? és hogy merte levetni és a fiúra rákötni! ezer szerencséje, hogy a fiú tolerálta neki Mint ahogyan mindent tolerált, és ahogy ott röhögött? és ráadásul semmi szemérmetesség nem volt benne.
A másik amikor valamiféle meccset néztek együtt a fiúval, az a viselkedés!!! az is túlzás volt. Azonkivül az a kötelező álszemérmesség! De még ezekkel is messze kiemelkedő volt a szerepe, szerepeltetése.

A másik orvosjelölt nő a My Dear Guardienből pedig ilyen lehet nálunk a Honvédkórház, legalábbis ilyennek képzelem el.
Kép: a My Dear Guardien plakátja
8/10
edimir 2021 aug. 04. - 02:14:56 8/10 Előzmény Illiona
(238958/239047)
You Are My Hero - My Dear Guardian - doktornők

Nos, az elit rendőrökről szóló sorozatot az ajánlásodra már megnéztem, az elit katonásnak meg csak nagyon az elején tartok, ma nem tudtam vele haladni, mert eltűntek azok a könyvjelzőim, amikkel fordíthattam volna a feliratot, ill. levehettem volna a videókat, nem volt türelmem még ezeket is újra megkeresgetni. Ami feltűnt, hogy tényleg "emelték a tétet":))))))) Az a nemzetközi kiképző helyszín az elején vmi gyönyörű azzal a földközi-tengeri hangulattal, jelzi hogy nem egyszerűen a belső piacot célozták csak meg kizárólag a sorozattal, hanem az amerikai és európai nézőket is.

Ami feltűnt a két sorozat női főszereplői esetében, hogy bár mindketten kezdő orvosok, de Mi Ka-ban van vmi ragyogó mosoly, amitől egyből megkedveljük, a katonaorvosnő viszont egy make up baba. Persze katonaorvosként természetesen "komolyabb" a karaktere és ebből adódóan merevebb, de nekem hiányzik belőle a természetes báj, szép, de mesterkélt. Míg Mi Ka nem kimagasló szakember, csak roppant elkötelezett a betegek gyógyításában és a 40 rész alatt épp ezért igyekszik minden módon fejleszteni a tudását és személyiségét, hogy a betegeit megmenthesse, addig a katonaorvos lány igazi okostojás már a kezdetektől. A minden problémára megoldást találó rezidens. Néha kifejezetten arrogáns, hepciás liba.

A két sorozat férfi főszereplője is kicsit eltér, bár mindkettő vezéregyéniség, de egyformán szimpatikus a két karakter és a két színész játéka egyaránt.....

Kb. ennyi így első benyomásként.
8/10
edimir 2021 aug. 04. - 01:42:56 8/10
(238957/239047)
Tilli, dorombka:)

Nem igazán értettem, amikor Tilli a portra való belépés nehézségeiről, ill. amikor dorombka a könyvjelzőiről beszélt a találkozón.

Most úgy tűnik, az én gépem lett merő káosz a számomra, a chrome vmi új verziója jött fel az ikonra kattintva és semmit se találok a megszokott dolgaimból, így többek közt a könyvjelzőimet se, ide a portra is többszöri kísérlet után nagy keservesen tudtam csak felevickélni, hogy a hozzászólást elküldhessem. Nem vagyok elragadtatva attól, hogy a jól bejáratott dolgaim eltűntek és most mindennel kínlódok.:(((((((((((((((((((((((((((((((((
8/10
edimir 2021 aug. 04. - 01:33:11 8/10 Előzmény dorombka
(238956/239047)
Óh, Kisfelség!:))))))))))))))))))))))) Emlékszem, amikor Yushin maci eljött a Fűvészkertbe!:)))))))))))
8/10
edimir 2021 aug. 04. - 01:28:39 8/10 Előzmény Crutia
(238955/239047)
Hur Jun

Többször feldolgozták a csoszon kor egyik leghíresebb orvosának életrajzát, gyönyörű történet egy kiváló emberről.

Te vszínűleg ezt nézted: https://en.wikipedia.org/wiki/Hur_Jun_(TV_series)

Mi kimbinnel a 2013-as feldolgozásról beszéltünk, ami kb ugyanannyi időben, az előbbi 64-részes, ez utóbbi ugyan 135. de csak 35 perces részekkel. https://en.wikipedia.org/wiki/Hur_Jun,_The_Original_Story

Ő az a bizonyos autóbalesetes színész, aki a 2013-asban a főszerepet játszotta: https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Joo-hyuk
Itt és a God of War/Soldiers-ben is emlékezetes alakítást nyújtott a számomra.
10/10
kimbin01 2021 aug. 02. - 12:30:54 10/10
(238954/239047)
Sziasztok! Igen kipihenve! Szombatról vasárnapra biztos meg volt a 8 óra alvás. Akkor várjuk, ezt a filmet is. Majd csak... Minden esetre utánpótlás van!
Illiona 2021 aug. 02. - 10:47:59
(238953/239047)
Sziasztok!
Hétvége kipihenve?
Régóta nem figyeltem a boxoffice koreai filmlajstromát de a COVID miatt nem is volt sok értelme.
De most megjelent egy uj film Jo In Sung főszereplésével, Escape From Mogadishu címmel.
07 28-án mutatták be, és rögtön 778 ezren vettek jegyet rá.
https://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2021-07-30-~-2021-08-01-153187.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR3gzpwbG8DKyZrk1dQO8wChSukFeOkij2Rzb9OMYBs56eUkAGTCqIofAaM

Menekülés Mogadishuból "az 1990-es években a két szomáliai koreai nagykövetség közti valós incidenssel foglalkozik, az esemény mögött húzódó indítékok feltárásával.
Várom a letölthető filmet....
kép: a film posztere
9/10
offtopic
dorombka 2021 aug. 01. - 11:17:46 9/10
(238952/239047)
...és hogy ne maradjunk éhesen : Volt sok ínycsiklandó gyümölcsös édes süti , pogácsa és ... nem maradtunk autentikus koreai finomságok nélkül sem, úgymint kim-bab https://www.youtube.com/watch?v=IXOYTnCc9aY és Pepero https://secure.ap-tescoassets.com/assets/MY/699/8801062267699/ShotType1_540x540.jpg
9/10
dorombka 2021 aug. 01. - 11:00:33 9/10
(238951/239047)
Volt másik személyre szóló ajándék is...de az enyémet otthon lenyúlta Kisfelség...alias Tokmana
9/10
dorombka 2021 aug. 01. - 10:58:25 9/10
(238950/239047)
Mindenkinek személyre szóló ajándék hasznos útmutatóval
9/10
offtopic
dorombka 2021 aug. 01. - 10:56:45 9/10
(238949/239047)
Kedveskéim! Nagyszerű volt a találkozó, mint mindig. Volt lelki, szellemi, testi táplálék, ajándékok tucatjai ...kinek-kinek kedvére való.A Mennyei Papnő távolról is kegyes volt hozzánk...az idő kiváló volt, mint mindig. Előtte és utána esett az eső.Az időjárást említve megállapítottuk, hogy egyértelműen itt a klímaváltozás. Kimbin mesélte, hogy jó pár száz éve is volt nagyon sokáig tartó hőséghullám...de arról nem tudni mi történt a sarki jégtáblákkal. Egy vélemény szerint azonban akkor még lapos volt a Föld és nem is voltak sarkok. :).
10/10
kimbin01 2021 aug. 01. - 09:38:05 10/10 Előzmény Illiona
(238948/239047)
Nem figyeltem eléggé, még csak készül! Vagy egy órát kerestem, hogy merre találok egy linket! Addig be kell érni trailerekkel.