offtopic
Mennyei Harmónia 2020 febr. 15. - 23:47:08
(238047/239047)
Én filmet nézek. Hogy vagytok, Libagolykák?
Illiona 2020 febr. 15. - 17:16:31
(238046/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki? filmet néz?

Ha nem , akkor hadd ajánljak egy koreai irónő könyvét: Cso Namdzsu: Született 1982-ben
itt egy vélemény a moly.hu oldaláról.
"
„Az ​emberek rossz anyának tartanak”

Kim Dzsijong a nővérével osztozik egy szobán. Az öccsének saját szobája van.
Kim Dzsijong iskolájában a lányok mindig a fiúk után kaptak ebédet, mert így hamarabb kimehetnek az udvarra, hiszen nekik nagyobb a mozgásigényük.
Kim Dzsijongot kikap az apukájától, mert molesztálták az utcán.
Kim Dzsijong remek munkaerő, de keresztülnéznek rajta, amikor előléptetésre kerülne sor.
Kim Dzsijong feladja karrierjét – családanya lesz, akár akarja, akár nem. És ő nem akarja.
Kim Dzsijong furán kezd viselkedni, és pszichiáterhez kerül.
Kim Dzsijong nem önmaga többé: végre rátalált önmagára.
Kim Dzsijong nem átlagos nő: Kim Dzsijong teljesen átlagos.

Amikor a Született 1982-ben megjelent, Dél-Koreában szenzációt keltett; a regény azóta is számos beszélgetésnek, vitaestnek témája nemcsak Koreában, de szerte a világon, ahol napvilágot látott. Az intézményesített női elnyomás elleni fellépés mindannyiunkat érintő, húsba vágó téma – akár egyessel, akár kettessel kezdődjön a személyi számunk. "

Az irónő általam helyesnek tartott irással a neve: Cho Nam Joo, ez itt az uj divat a nevek irásával kapcsolatosan. Én ezzel annyira nem értek egyet, hogy meg sem nézem azokat a forditásokat, amik igy vannak irva. De itt kénytelen vagyok, igy adták ki a könyvet magyarul, és igy tudtok rákeresni, esetleg megrendelni. (az enyém könvtári példány, ott ajánlották a könyvtáros "néni" ismerve elkötezettségemet.
Kép: a könyv boritója
10/10
kimbin01 2020 febr. 14. - 08:50:55 10/10 Előzmény micike_MSc
(238045/239047)
10/10
kimbin01 2020 febr. 14. - 08:45:00 10/10 Előzmény Illiona
(238044/239047)
Sziasztok! Ott a kép, csak rá kell kattintani! Leginkább olvasok, és ismétlek, most a Palota ékköve van soron, az első sorozat, amit a magyar tv bemutatott.
Várok. Van néhány ígéretesnek tűnő.
Az Élősködőknek tényleg nagy sikere van, olvastam a cikkeket, kritikákat is róla.
Illiona 2020 febr. 13. - 06:31:41 Előzmény micike_MSc
(238043/239047)
Azt hiszem hogy képről nem csak a tulpart maradt le, hanem az egész kép, aminek egész biztosan a szikrázó napsütés az oka!! :)))))))))))))))
Szerintem a koreai kimcsitől volt hangos a szegedi paprikamalom, amikor ezt a két - mondhatni ici-pici tételt nekem megcsinálták. Két ügyfelem segitett ebben (nem egy helyen őrölték).

az Élősködőkhöz
még soha annyian nem tudatták velem, miután tudják én is koreai filmrajongó vagyok, és hogy nyert az Oscaron. Felhivtak ügyfelek, barátok, és ez nagyon jólesett. Nagy esély ez nekünk, hogy végre tudathassuk a világgal, hogy nem valami csodabogarak vagyunk, hanem "értő" közönsége egy varázslatos világnak.
Én már 4-szer láttam, és bemutattam itt Szegeden egy kis közösségnek is, velük havonta megnézünk 2 kinai és koreai) filmet. A Parasite itt is nagy siker volt, semmi negativumot nem mondtak.
Viszont olvastam itt a PORTon is a véleményeket, hát sokukkal nem értek egyet, de már értelmetlen vitákba nem megyek bele, végül is mindenki azt gondol róla, amit csak akar.
Azt hiszem azok jobban értékelik , megértik ezt a filmet, akik már kikerültek a "holivúdi" hatás alól, többet néznek más, távol-keleti, többek között dél-koreai filmeket.
10/10
micike_MSc 2020 febr. 12. - 14:12:15 10/10
(238042/239047)
Néhány kiegészítő olvasmány. :)))))))
1) Interjú a rendezővel a cannes-i Arany Pálma után, de még jóval a további sok-sok díj és világsiker előtt.
Azért még maradt bennem kérdés a karakterekről, főleg az "élősködő" Kim család tagjairól...
Pl. hogy mennyi szerepe lehet a Koreában még ma is élő, a konfucianizmusban gyökerező apa/fiú kultusznak a férfi főszereplő apa-fiú páros jellemére?
Szerintem a végkifejlet szempontjából sok, de pont azért jó ez a film, mert még mindig tudok rajta gondolkodni... :D
http://www.vox.hu/newvox/?p=17397

2) még az Oscar-gála előttről
"Okosan, árnyaltan, kíméletlenül mutat rá a társadalmi feszültségekre a díjakkal már eddig is sokszorosan kitüntetett Élősködők. A dél-koreai rendező, Pong Dzsunho mesterműve Oscarra is nagy esélyes, pedig a filmjében nincsenek is hősök."
https://m.hvg.hu/kultura/20200207_Eloskodok_Parasite_PongDzsunho_BongJoonho_Oscar

3) És egy másik cikk az Oscar után, amolyan filmkritika. Az eleje általánosságban foglalkozik a koreai filmgyártással, majd a második fele már elég részletesen ír az Élősködők szereplőinek (lehetséges) hátteréről, ahogy a koreai hétköznapokban elhelyezi őket.
Mindenképpen érdekes olvasmány, miközben még mindig vannak kérdéseim. :)
https://filmvilag.blog.hu/2020/02/10/eloskodok_lehetetlen_forradalom

4) Itt is érdemes körülnézni, rengeteg kiegészítő info van a filmről...
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Élősködők_(film)
10/10
micike_MSc 2020 febr. 12. - 14:05:51 10/10
(238041/239047)
Az Élősködők a sok-sok elnyert díj után 6 jelöléssel várhatta az Oscar-gálát.
De nemcsak ők, hanem én is számoltam a napokat, mert azért kíváncsi voltam, mi lesz az eredmény (éppen egy nyugisnak mondható éjszakás műszakban voltam, így a neten követtem a híreket...)
A legjobb nemzetközi film díját előzetesen is biztosnak véltem, emellett sanszosnak tűnt még az eredeti forgatókönyv és a legjobb látványterv/díszlet díja (előbbit legutóbb a BAFTA-n kapták meg, Tarantino-nak nagyon morcos feje volt akkor), az utóbbit pedig a kritikusok tippelték, legalábbis valamelyik újságcikkben olvastam.
A legjobb film (9 jelölt közül) azért nagyon csúcs lett volna, abban nem tudtam hinni, a maradék kettő meg a majd meglátjuk kategória volt nálam.

De aztán: a legjobb eredeti forgatókönyv hamar meglett (1/6), majd a legjobb látványtervet a Volt egyszer egy... Hollywood, míg a legjobb vágást az Aszfalt királyai nyerte.
Aztán sokáig semmi, majd a legjobb külföldi film is meglett (2/6).
Már nem volt sok díj hátra, de belassultak a hírek...
Végül a legjobb rendező Bong Joon-ho lett (ő sem akarta elhinni, azt mondta (kb.), hogy úgy gondolta, a legjobb forgatókönyv és nemzetközi film díja után nyugodtan hátradőlhet... szó szerint: "relax/rileksz"... 3/6),
https://youtu.be/HpVUSU04krA
...sőt, végül még a legjobb film díját is elhozta a film stábja (4/6)!!! <3

Ezidáig koreai film még az Oscar-jelölésig sem jutott el soha, most pedig bezsebelt 4 díjat, sőt nem angol nyelvű filmként a legjobb film díját is elhozta, első alkalommal az eddigi 92 díjátadó történetében... :D:D:D

Ami utólag érdekes, legalábbis számomra, az előzetes jelölések és a végül elnyert díjak száma közötti nagy különbség. Ilyen szempontból mindenképpen meglepőnek mondható a végeredmény... :O
Előzetes jelölések száma:
Joker 11;
Az ír, az 1917 és a Volt egyszer egy... Hollywood 10;
Jojo nyuszi, Élősködők, Kisasszonyok 6;
Házassági történet 5;
Az aszfalt királyai 3.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/92._Oscar-gála

Ehhez képest az Élősködők 4, az 1917 3, a Joker, a Volt egyszer egy… Hollywood és Az aszfalt királyai 2-2 díjat kapott végül.
"Talán a rendező Bong Joon Ho adta az este legemlékezetesebb beszédét, amikor a legjobb rendezésért járó szobrot átvette, elmondta ugyanis, hogy egyetemistaként Scorsese filmjein tanulta a filmkészítést. Egy adott ponton az Oscar közönsége felállt, és állva tapsolta meg Az ír rendezőjét. A dél-koreai alkotó aztán hozzátette, hogy a másik jelölt, Quentin Tarantino már akkor elkezdte ajánlani másoknak a filmjeit, amikor még Amerikában nem is ismerték a nevét." (lsd. még a fenti yt-videót!) <3:)
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/02/10/oscar_dijak_filmek_dijatado_nyertesek

10/10
micike_MSc 2020 febr. 12. - 13:58:47 10/10 Előzmény Illiona
(238040/239047)
Sziasztok, szép napot Mindenkinek!
A találkozó ismét jól sikerült; köszönet a szervezésért Illionának, valóban csodás kilátással rendelkező hangulatos helyen voltunk, az idő is gyönyörű volt.
Jó volt egy kicsit újra találkozni és beszélgetni, még ha messze nem is beszéltünk mindenről, pláne filmekről és sorozatokról... :)))
De arra majd ott lesz a tábor, már most várom! A zuram is csak annyit mondott, mikor bejelentettem a következő "találkozót", hogy azt csinálsz, amit akarsz... ez nála már-már beleegyezést (beletörődést) jelent... :D
Köszönöm az apró ajándékokat, a szögedi paprikának meg nagy sikere volt, pláne a csípős pehelynek, pláne a nagyfiamnál (számomra érthetetlen módon a koleszos kamaszfiúk imádják a csípős kajákat). ;)))

Maradok továbbra is leginkább olvasó üzemmódban, de azért néha írok, ha van egy kis időm. A Parazita miatt most egy kicsit többet, a többit majd meglátjuk.

Kép: a találkozó túlpartja... Bár a hegycsúcs lemaradt, de ha van mentségem, az csak annyi, hogy semmit nem láttam a szikrázó napsütésben. :)
8/10
edimir 2020 febr. 12. - 06:58:33 8/10 Előzmény edimir
(238039/239047)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

Zhang a nyomot követve a csapdához jut, a Farkasok vezetőjét a párharcban igyekszik élve elfogni, de a dulakodás közben az halálos sebet kap. Zhang jelző füstgolyójára a Cui kapitány is a helyszínre érkezik. Óvatlanul embereit a raktárhoz küldi. Onnantól a csapda működésbe lép. Robbanás. tűz mindenütt. Akire a gyúlékony anyagból jut, az olthatalanul leégeti a bőrt, a húst... valóban nem marad más az emberből, csak a fekete csont!

KÉP: a működő csapda.... ez vár vajon Csanganra?
8/10
edimir 2020 febr. 12. - 06:29:23 8/10 Előzmény edimir
(238038/239047)
Off

Spoiler

Megkapjuk a magyarázatot a "fekete csontok" rendkívül gyúlékony anyag eredetére és elnevezésére.
"Kőzsír"-t, amit csak három helyen bányásznak, csak a helyiek és az ott állomásozó katonaság ismeri. A helyiek elégetik, a vastag kormot tinta készítéséhez használják fel. Mivel Csanganban a végtermék és a hozzá szükséges alapanyag a vámnál egyazon kategóriába esik. Így a "kőzsírt" könnyű volt ártalmatlan tintaként behozni a városba. Így kerülhette el Li Bin figyelmét, aki az ismert gyúlékony anyagokra koncentrált a keresésnél.

Zhang jó nyomon jár, de elkésett. Long Bo már a zsírkő nagyrészét kocsikon elszállítatta. A maradékból csapdát készített, ennek az őrzésével bízta meg amolyan csaliként a Farkasok vezérét.

KÉP: a Farkasok vezére tudja, hogy a csapda őrzése öngyilkos vállalkozás... arcára saját vérét keni, kardját kezéhez kötözi... elszánt a végsőkig.
8/10
edimir 2020 febr. 11. - 07:14:49 8/10
(238037/239047)
Off

Spoiler

KÉP: két lány... kettő a kétmillió csangani lakósból. Ám ők vmiért mégis fontosak. Az egyikük sértődött, haragszik szülővárosára, elárulni akarja, mivel az apját veszítette el. A másik egy elkényeztetett akarnok, aki az apja szemefénye, s ezért hozzászokott, hogy mindenki meghajlik előtte. Hogy hová tartanik így együtt? A Farkasok rejtekhelyére. Az egyik, hogy parancsot teljesítsen, a másik, hogy az apja előtt villogjon. S ez a két lány alaposan megkavarja az amúgy sem egyszerű helyzetet. Egyikük Zhang "család"-ja, a másikuk egy fontos tábornok lánya, tökéletes túsz az apa zsarolásához. Nekünk csak két lány, de vkinek a világot jelentik. Két fruska, akik nem is fogják fel igazán, mibe másztak bele.
8/10
edimir 2020 febr. 10. - 01:15:00 8/10
(238036/239047)
Off

Spoiler

A Farkasok mellett, velük együttműködésben van egy másik merénylő csoport is. Ő szerezték meg a megölt Farkastól a város térképét a nagy kavarodásban. A vezetőjük Long Bo, egy titokzatos kereskedő. A szállítmány pedig, ami befut vmi gyúlékony anyag... "fekete csontok", talán vmi kőolajszármazék.

Képzeljünk magunk elé egy főként kaszerkezetű házakból álló hatalmas várost, aminek utcáit megtöltik az ünnepre a papírból készült lámpások, ráadásul mindenütt embertömeg hömpölyög. Ha több ponton felgyújtják egyszerre ezt a város, szinte lehetetlen megfékezni a tüzeket, egyetlen óriási tűzfolyammá válik a város, ami elevenen égeti el 2 milló szerencsétlen lakosát s az ünnepségre érkezőket....

KÉP: a titokzatos Long Bo és női segítóje, akik pénzekből fűzött karkötőjéről ismerhetünk fel, akár a szektás vörös öltözékben, akár csangani nőnek, akár harcosnak öltözik éppen be....
8/10
edimir 2020 febr. 10. - 01:02:41 8/10
(238035/239047)
Off

Spoiler

Ahhoz, hogy Zhang az egyetlen nyomot követhesse a Farkasokhoz, a legnagyobb ellenségével kell üzletet kötnie....

KÉP: Ge Lao, a csangani alvilág ura, s amit kér, az Zhang számára a legszentebb, de egyszerűen muszáj megtennie, mert az ügy sokkal súlyosabb, mint eddig hitték/hittük....
8/10
edimir 2020 febr. 10. - 00:48:50 8/10
(238034/239047)
Off

Spoiler

A Békefentartó központ nagy válságot él át időközben. Amikor Zhang üldözte azt a Farkast, akinél az újrarajzolt várostérkép volt az egy külföldi szekta közé keveredik, főpapjukat használja túszként. A sértett szekta panasszal él, Zhang megbüntetését követelik. Ezt még sikerül elsimítani, ám a jobb tanácsos számára kedvező ürügy, hogy a Békefenntartó központ felett a botrányra hivatkozva átvehesse a felügyeletet. Mindössze 2 óra áll rendelkezésre, hogy Li Biék bizonyítsanak. Nyakukra téve a kés rendesen, vagy elfogják két óra alatt a Farkasokat, vagy mindennek vége.

A központot ténylegesen Li Bi vezeti, de névleges felettese a birodalmi hivatali ranglétrán 3. osztályú hivatalnok, az idős könyvtáros volt. Az idős könyvtáros egyszerűen menesztik, már nem lehet ott a császári szent lampion ünnepélyes meggyújtásánál, azaz nincs esélye, hogy bármi módon is segítsen a központon.

Li Bi és Zhang számára innentől olyan dolgot is fell kell vállalni, ami megalázó és nagy csapás az önérzetükre, önbecsülésükre.

Li Bi kénytelen a legnagyobb ellenség, a jobb tanácsos rezidenciáját felkeresni, ott hosszan várakozni, míg az udvarnagy kioktatja, majd belemenni a legkeményebb alkuba, mire végre méltóztatja fogadni a jobb tanácsos. Kudarc esetén börtön vár rá és a neki segítő munkatársakra. Li Bi a városért bevállalja, de rabszolgáját fel akarja szabadítani, hogy ne osztozzon az esetleges büntetésben, ahogy a központ munkatársainak is felajánlja, hogy kiléphetnek. Szerencsére Li Bi emberei hűségesek.

KÉP: a 2 órát mérő szerkezet. Ebbe helyeznek felül egy égő tömjénrudat. Ahogy a rúd ég, a bizonyos távolságokra elhelyezett golyókat függesztő cérnát elégeti, azok leesnek... 2 óra, 8 golyó, tehát negyedóránként esik le egy.

Eddig volt már napóra és vízóra, ez egy másik időmérő....
8/10
edimir 2020 febr. 10. - 00:24:53 8/10 Előzmény edimir
(238033/239047)
Off

Spoiler

Ahogy haladunk előre a történetben, úgy derül a múltra egyre több fény. Így Zhang nyomozó életére is.
Egy határmenti erődbe vezet vissza minket a múlt, ahol 220 katonának kell tartania a kis megroggyant erődöt egy hadsereg ellenében. Reménytelen vállalkozás. Egy öreg katona tartja a leket a többiekben, nem is igazi katona, hanem egy besorozott civil, aki füstölő készítő egyébként. A hitehagyott társainak farkashúst szerez, ebből a levesből merítenek erőt, épp a lámpások ünnepe van, ők így ünneplik, farkashús "lakomával". Az erőd persze hiába várja a felmentő sereget, minössze kilencen élik túl az egészet, köztük Zhang és az öreg. A fiatal Zhang és az öreg barátságot kötnek. Az öreg és lánya válik Zhang családjává.

Évekkel később az öreg újra füstöklő boltot vezet, ahol a lánya készíti a családi recept alapján a füstölőket. Ám az utca, ahol a boltjuk van, épp az a hely, amire a jobb tanácsos és Yong herceg foga is fájt közös ügyletük során. Most már tudjuk, hogy Blaze bandát használták fel a boltosok megfélemlítésére, hogy feladják boltjaikat, melyek helyén aztán palotát lehet majd építeni. Azaz ingatlan biznisz egy kis alvilági segedelemmel.

Mivel Zhang öreg bajtársát és barátják megölik, így Zhang a Blaze bandán állt bosszút. Az a bizonyos 34 ember, akit letartóztatása előtt megölt, ennek a bandának a tagja volt. Illetve a saját felettese, aki tétlenül nézte, hogy a boltosokkal mi történik, vszínűleg maga is benne volt a piszkos ügyletben.
Zhang számára.

KÉP: Zhang meglátogatja öreg barátját, akinél a falon fenn az erődnél megmentett zászló. Bárányborda levest esznek... Hmm, a börtönből szabadult Zhang is épp ezt eszik, talán nem véletlenül.. öreg barátjával töltött utolsó találkozás emlékére.
8/10
edimir 2020 febr. 07. - 06:58:21 8/10 Előzmény edimir
(238032/239047)
Off

Spoiler

Számomra az egyik legizgalmasabb figurává kezd válni Zhang. 17 éve nem volt hajlandó részt venni egy csatában, ezért a császártól a "gyávaság kardját" kapta, ami a szokásos kardnál rövidebb. Vajon miért nem ment a csatába? Miért tagadta meg a parancsot? Nem hiszem, hogy valóban gyáva lett volna. Inkább amolyan öntörvényű fickónak tűnik. Nyugodt, kiváló megfigyelő és elemző. Nem hagyja magát zavartatni másoktól, ahogy mások véleménye se nagyon izgatja. Halálra azért ítélték, mivel 34 embert megölt és köztük a felettesét is. Vhogy nem tűnik egy ámokfutó gyilkosnak, tehát e mögött is vmilyen történetneknek kell lennie magyarázatként.

KÉP: Zhang a nyomozást a Farkasok vezére után egy kifőzdében kezdi számtalan bárányborda leves elfogyasztásával, egy kis datolyaszilvával zárja... Íme, szívószállal kell a gyümölcs levét kiszippantani, utana már ehetjük a húsát, nem fogja összekenni az öltözéket!:))))))))))))))))))))))))))))

Eszik és közben figyel. Két lábbal a földön álló. Hát persze, hogy a börtön után enni akar egy jót, de közben azért nyitva tartja a szemét és a fülét!:)))))))))))))
8/10
edimir 2020 febr. 07. - 06:05:30 8/10
(238031/239047)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat - 2. rész

Spoiler

A Farkasok gyülekezete Lángoló Démont emleget.
Azon gondolkodtam, hogy ez vajon vmi általuk tisztelt istenség lehet-e?

A Farkasok vezérének meg kell találnia a korábban a városba érkezett csapatot. Hogy ne tévessze el az épületet, egy jel a kapun a Farkasok vezérének, hogy tudja, ebben az épületben van a rejtekhelyük. A megfelelő jelszó után be is engedik.

KÉP: az a bizonyos jel a kapun.
Hmm, azon gondolkodtam, hogy nem ez lehet-e a Lángoló Démon ábrázolása? Kicsit lángnyelvekre emlékeztet...
8/10
edimir 2020 febr. 07. - 05:57:45 8/10
(238030/239047)
Off

Spoiler

Ebben a sorozatban a tűz is fontos szerepet játszik, hiszen a Lámpások ünnepéhez kapcsolódik. A sorozat kezdetén csaknem bajt okoz egy kigyúlladó lampion (talán amolyan "omen"), de egy kicsit másként is.

A Békefentartó központ és a Koronaherceg magánpalotáját összekötő folyosón áthaladva szükség van fényre. Li Bi szokatlan fényforrást használ....

KÉP: Li Bi ráfúj, ettől lángralobban..... már csak azt nem értjük, hogy mi, mitől és hogyan???????????????... Ilyen tűzgyújtás a 8. században!!!!!!
8/10
edimir 2020 febr. 06. - 00:37:46 8/10
(238029/239047)
Off

Spoiler

Míg Zhang az egyik Farkas nyomában van, addig Cao Po Yan, a Farkasok vezetője háborítatlanul eljut abba az épületbe, ahol a többiek rejtőznek. Valószínűleg ez egy korábban érkezett csoportja a Farkasoknak, ők ölhették meg 10 nappal ezelőtt a raktártulajdonos családot, készíthették elő a merénylethez a dolgokat. Miután társait elveszítette a raktárban Cao Po Yan, most végre újra övéi között lehet. Úgy tűnik, készek a halálra is. Ha sikerrel járnak, akkor Cao Po Yan szerint végre rájuk virrad a paradicsom.
Hmm, vajon kivel szövetkezhetett össze, ki és mit ígérhetett nekik? Talán Yong herceg???????? Vagy vki más az udvarnál?????

KÉP: Cao Po Yan előtt tisztelegnek a többiek
Hmm, mi lehet ez az Alpha?
8/10
edimir 2020 febr. 06. - 00:24:25 8/10
(238028/239047)
Off

Spoiler

Az őrtoronyból kapott jelentés alapján a központ már tudja, hogy a Huaiyuan utcánál bukkant fel a Farkas, ott ismét titkos csatorna volt. A központban kapásból tudják a utca adatait, épületek. lakók számát, sőt megépített makettje is van. Így próbálnak felkészülni arra, hogy Zhangnak besegítsenek.
Komoly problémát jelent viszont, hogy közben az utcákon nyüzsögnek az emberek, Chang'an lakósságán kívül a rengeteg kereskedő és ,indazok, akik a lámpás fesztiválra ideutaztak. Márpedig a Farkasok üldözése közepette egyetlen "civil" sem sérülhet meg, mert az a Békefenntartó központ kudarca lenne. Li Bi leszerepelne.

KÉP: a kérdéses utca makettje

Egyébként kis tárolóálványokon ott sorjázik Chang'an valamennyi utcájának makettje, mind a 158!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 febr. 06. - 00:13:43 8/10
(238027/239047)
Off

Spoiler

Zhang, a halálra ítéltből lett nyomozó is inkább egy másik szálon próbál a Farkasok és vezérük nyomába eredni. Ez a bizonyos szál pedig a térkép, amit még az 1. rész végén vettek ki a megölt Farkasoknak csapdát állító csempész gyomrából. A térkép rendkívüli részletessége sejtette, hogy Chang'aban kellett készülnie benfentesek által, akik jól ismerték a kiemelt épületeket, stratégiailag fontos helyeket, utcákat, csatornákat.

Zhang egy korábbi ismerőse révén hinti el a hírt, hogy keresi a térkép készítőit, figyelteti a reakciókat, így jön a nyomára az egyik Farekasnak, akit üldözőbe is vesz.

Az üldözés során folyamatos közte és a Békefenntartó központ közötti kommunkikáció az őrtornyok segítségével. Ő az őrtoronyra kilőtt nyíllal jelzi, hogy hol akadt nyomra. Az őrtorony továbbítja a hírt a központba, miközben sarga füstrakétával jelzi Zhang számára az üldözött farkas menekülési irányát.

KÉP: sárga füstrakéta jele
Illiona 2020 febr. 06. - 00:01:18
(238026/239047)
Off

Spoiler

A sorozat mellett szól a sok helyszin, és statiszta, és ez részleteiben is kidolgozott, a korabeli ruhák. Látszik hogy nem spóroltak.
Az is olyan furcsa volt, hogy ez a 48 részes sorozat tényleg 1 nap történését dolgozza fel, de az 1 nap az 1 nap, itt nem fogják elnyujtani, ugy tünik.
Mindenesetre nagyon izgalmas eddig.
Kép: Talán ő a főszereplő? a sebhelyes semmiképp, vagyis inkább ő. vagy nem?
8/10
edimir 2020 febr. 05. - 23:53:40 8/10
(238025/239047)
Off

Spoiler

Cao Po Yan dolgát alaposan megkönnyítette, hogy a csatornából kihúzó megmentőjét megölve ruhához és azonosítóhoz jutott, a borbélynál pedig végre arcszőrzete is "civilizált" lett

KÉP: így már könnyedén átcsúszik az ellenőrzésen, nem lehet ráismerni...

A borbélynál lévő kis epizód sejteti velünk, hogy Caonak van/volt egy kislánya... csak úgy tippelem, hogy a kislányát megölhették a császár emberei, innen lehet a plusz elszántság a vállalkozásra.
8/10
edimir 2020 febr. 05. - 23:46:06 8/10 Előzmény Illiona
(238024/239047)
Off

Spoiler

Valóban nem könnyű eligazodni, mivel úgy tűnik, itt bizony több szálon is futnak az események. Hiszen a Farkasok emberei és főnöke is mozgolódik, Zhang nyomoz utánuk, de az ifjú Li Bi-nek eközben nem csak a Farkasok miatt főhet a feje. Mivel épp a Nagy Szent Lámpás meggyújtásának idejére van időzítve a császár visszavonulásáról a rendelet, mely a jobb tanácsosra (Lin Jiu Lang) bízná a birodalom irányítását. Ez pedig a koronaherceg helyzetét ásná alá, Li Bi támogatójának és barátjának. Úgy tűnik, a jobb tanácsos ráadásul az egyik hercegge (Yong herceg) is összeszűrte a levet, közben közös ügyletükhöz felhasználják a changani banditákat is.

Tehát adott egy merénylet, plusz adott egy hatalmi harc is a koronaherceg és a jobb tanácsos között.
Közben pedig számos szereplő saját egyéni célokkal. Az egyik kritikus időpont a hajnali 2 óra, a Nagy Szent Lámpás meggyújtása és a császári rendelet kihírdetése.

KÉP: a koronahercweg és barátja: Li Bi
hanguktaekwondoo 2020 febr. 04. - 20:22:14
(238023/239047)
Hallom, jó volt lyányok ;-) vidám.
Sokat nevettetek?
Illiona 2020 febr. 03. - 16:20:52 Előzmény edimir
(238022/239047)
Sziasztok!
A leghosszabb nap Csanganban-kinai sorozat

tegnap este én is megnéztem ennek a kinai sorozatnak az 1. részét.
Igazán minőséges, jól megcsinált sorozatról van szó.
Számomra az első 3-ban mindenképp benne van.
HOgy jobb-e mint a Tribes end Empires azt igy egyetlen rész alapján nem tudom megmondani, de ott vannak fej fej mellett. Ha végignéztem, megmondom.

Magyar forditás nincs ugyan hozzá, de annyira meglepően jó a goolézott forditás is hozzá, talán két mondat volt, ami érthetetlen maradt, a többi mind egyértelmű volt. Talán ez egy hivatalos angolból készülhetett. Az volt a magyaritás csúcsa amikor szépen szabatosan jött a szöveg: "diós palacsinta".
Ezzel a két szóval engem mindenképpen megvettek.
Az első epizódban még kicsit mindenki egyforma, nehéz kiismerni a sok (számunkra csak) egyforma embert, a sok nevet.
amit ide irtál ismertetőt, az mindenképpen nagyon jó volt, segitett kiigazodni. Ma jöhet egy ujabb epizód!
Kép: én nem vágtam ki képet most gyorsan megnéztem, van-e a neten plakátja, hát van, vagy 25. Ebből egy... :))))
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 23:04:05 8/10
(238021/239047)
Off

Spoiler

KÉP: a lebukott bepéített ember, Cui kapitány fivére...

A csapda a Binliu raktár lett volna. Ám, mint utóbb kiderült, ennek kútjából egy titkos csatornába lehetett bejutni, mely a város főcsatornájába torkollott. Vkik ezt titokban hónapok alatt megépítették. A Farkasok vezére ismerte, csak ezért tudott elmenekülni a kelepcéből. És miután sikeresen szerzett új öltözéket, azonosítót, mely a palotába is biztosította a belépést, ráadásul még arcszőrzetét is kínai fazonra igatítatja, vajon ki is fogja őt és miről felismerni? Bizony nem lesz könnyű dolga annak, aki el akarja fogni....

Egyedül Zhangnak tűnik fel, ahogy a beépített em,ber meghalt... nyelvét kivágták, elvérzett... Vajon miért is? A megfejtés egy a Farkasokon jóval túlmutató összesküvést sejtet.

S ha ennyi nem lenne elég, akkor a Lámpások ünnepe ráadásul az idei évbén még egy különleges látványossággal is kiegészül, a Nagy Szent Lámpással, amit külön a császárnak készített az egyik híres mester, ezt hajnali 2 órakor gyújtják majd meg külön a császár jelenlétében...

Nos, van mitől főni a fejnek. Li Bi, Zhang és Cui számára alaposan feladták a leckét.

Remélem, ezzel a kis felvezetéssel sikerült felkeltenem a sorozat iránt az érdeklődést.:) Ez bizony egy kemény napnak ígérkezik!:)
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:48:07 8/10
(238020/239047)
Off

Spoiler

KÉP: Cui Qi, a császári testőrség kapitánya, aki szoros kapcsolatban áll a LI BI vetette Bekefentartó titkos csoporttal, hiszen a város és a császár védelme egyaránt megkívánja a merénylők kiiktatását.

Ő is részt vett a merénylők csapdaba ejtésébe, ő vezette az akciót.

És itt megkapjuk az első személyes tragédiát. Li Bi beépített embere Cui bátyja volt. A korrupt és lezüllő társadalmomra is rávilágít a két fivér története. Cui bátyja ifjan azért, hogy öccse katona lehessen csempésznek állt. A csempészett gyöngyöket birkabélbe rejtve lenyelte, ez volt a módszere. Ám mivel többször is meg kellett tennie, hogy a szükséges pénz összegyűljön, így annyira felsértette az emésztőrendszerét, hogy onnantól már csak híg táplálékot tudott fogyasztani. A mások által megvetett csempész viszont a császári őrség kapítányává lett fivére szemében a családjáért áldozatot hozó hős.

S ha nem lenne elég megrázó a történet. Akkor Zhang okos következtetéséből rájöhet arra is, hogy bizony az akció végrehajtása során ő maga vétett olyan hibát, ami a Farkasok vezére előtt lebuktatta a fivérét....
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:27:57 8/10
(238019/239047)
Off

Spoiler

Li Bin különleges új segítője egyenest a börtönből érkezik
KÉP: Zhang Xiao Jing, egykor a nyomozók vezetője Wannian megyében, de vmiért jelenleg épp egy halálraítélt bűnöző, aki csak úgy kerülheti el a kivégzést, ha segít Li Binnek a merénylő osztag vezetőjét elkapni.

Zhang hozza a nyomozásba a hatalmas tapasztalatot, az ésszerű következtetéseket, rakja össze a mások számára érdektelen apró részleteket. Egyelőre csak annyit érzünk, hogy vmi nagy disznóság állhat amögött, hogy belőle halálraítélt bűnöző lett. De ez már itt nem az "aranykor", itt bizony sok negatív jelenség tűnik fel, korrupció és társai, a rákfenék....

Zhang ugyan nem igazán bízik meg Li Binben, de nincs más választása, mint bekapcsolódni a nyomozásba....
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:15:46 8/10
(238018/239047)
Off

Spoiler

KÉP: Cao Po Yan, a Wolwen osztag, a Farkasok vezetője. Egyelőre semmit nem tudunk róla, de úgy tűnik vmi idegen, külföldi népcsoporthoz tartozik. Hogy milyen és ki ellen irányuló merényletre készül itt Chang'anban.... ezt is csak sejtjük.

LI bi neki és 15 társának állított csapdát az egyik beépített emberén keresztül, aki csempész volt.
Ám a beépített embere lebukott. A csapbában ugyan 15 merénylő meghal, de épp a vezérnek sikerül megmenekülnie. Li binek pedig kell egy új segítség a megyilkolt beépített embere helyébe, hogy a Farkasok vezérét elkaphassa, mielőtt vmi tragédiát okozna....
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:05:36 8/10
(238017/239047)
Off

Spoiler

LI Bi igazi szervezési és logisztikai zseni is. A 2 milliós nagyváros 108 utcára oszlik, 300 méterenként őrtornyokat állítat fel, melyeken olyan jelző rendszert alakít ki, hogy a kék és fehér mezők segítségével, mint vmi titkos kóddal, szinte pillanatok alatt tudják az őrtornyok a város egyes pontján történteket továbbítani a központba. Ezen kívül dobszóval is kommunikálnak.

Az őrtornyokban amolyan mesterlövész íjászok is el vannak helyezve, akik a számszeríjjal 230 m távolságra a legnagyobb pontossággal képesek ellőni. Tehát bárkit képesek ezen a hatósugáron belül kiiktatni, ha veszélyt jelent.

Maga a központ is rendkívül jól szervezett, különböző szakterületeknek kis irodáik vannak, melyek élén szakértők állnak. Lenyűgöző a terepasztalterem, ahol a város egyes utcarészletei külön kis terapsztalokon vannak megépítve, hogy a szükséges lépések megtervezéséhez nyújtsanak segítséget...

KÉP: jelzőtorony/őrtorony
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 21:55:28 8/10
(238016/239047)
Off

Spoiler
Ismerkedjünk meg kicsit az 1. részben felbukkant főbb szereplőkkel!

KÉP: Li Bi, a "békefentartó" csoport feje. Fiatal zseni, a koronaherceg barátja. Akit ennek a titokban működő csoport vezetésével bízott meg a koronaherceg. A csoport felel a városban a a nyugalom és rend biztosításáért, a bűnözés visszaszorításáért, a járványok megelőéséért. A komoly fenyegetést, ami közvetlenül életre hívta 4 hónappal ezelőtt a csoportot, az egy kódolt üzenet volt, mely a Farkas osztag beszivárgására figyelmeztetett.

8/10
edimir 2020 febr. 02. - 20:19:31 8/10
(238015/239047)
Off

Spoiler

2019 legjobb kínai történelmi sorozataként emlegetik, s talán nem véletlenül. Szinte minden adott, hogy valóban rászolgáljon az elismerésre.

A történet Xuanzong császár idején játszódik, a Tang dinasztia korában. 43 éves uralkodásra esik Kína egyik aranykora, politikai stabilitás, a társadalmi béke és a gazdasági jólét korszakát az oktatás, az irodalom, a zene, a festészet, a szobrászat és a vallás fejlődése jellemzi.

Sajnos történetünk már a testi örömökben elmerült idős császár korába visz el bennünket, mikorra az aranykor bizony hanyatlóban. Hosszú uralkodásának ez a Tianbao korszakára (742–756) esik, 744-et írunk, a Tianbao 3. évét.
A császárról és uralkodásáról itt olvashattok:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_Xuanzong_of_Tang&prev=search

A történet egyetlen nap krónikája, amikor merénylők csapata tervez titkos akciót a birodalom fővárosában Chang'anban. A sorozat 48 része a 24 órás nap fél-fél óráját mutatja be.

Ekkor Chang'an egy kétmilliós metropolisz. Ráadásul ez a bizonyos nap épp a Lámpások ünnepe. Amikor reggel 9 órától másnap reggel 9 óráig minden üzlet nyitva, bárki szabadon bárhová mehet a városban. Egy nyüzsgő, vidám, ünnepre készülő városban vajon van-e esély elkapni a merényletre készülőket? Nos, ennek jár utána a sorozat.

Hogy mit kap a néző? Egy olyan forgatókönyvet, melyet a 2016-ban megjelent azonos című sikerkönyv alapján írtak meg. Tehát remek sztorit, ami kellően izgalmas és fordulatos. Olyan rendezést, amely törekszik a történelmi hitelesség mellett olyan elevenné is tenni ez a nagyvárost, hogy szinte érezzük az utca porát, a kisült palacsinta illatát, magunk is szájtátva és fejünket kapkodva vegyülünk el a színes forgatagban. Szereplőink különleges karakterek, akik háttértörténetéből kibontakozik döntéseik mögött húzódó érzelmek, sérelmek.

KÉP: a napóra, mely jelzi, hol tart is éppen az idő azon a bizonyos napon....

A sorozat első részeiről jövő héten indulna a beszélgetés. Szívesen várjuk rá az érdeklődőket!:)
Sajnos csak az 1. rész tölthető le/ tekinthető meg free... a többi 47 rész már csak fizetősen, vagy angol felirat nélkül online felületeken letiltott letöltéssel kínaiul.

Én Illionát kértem meg, hogy az egyetlen tuti helyről szedje le. Szerencsére már el is tudta hozni a találkozóra DVD-re kiírva. Ha szeretnéd, akkor fordulj hozzá segítségért. :))))))))))))))))))

Illiona 2020 febr. 02. - 17:21:43
(238014/239047)
Sziasztok!
Tegnap éjjel iszonyuan fárasztó utam volt hazafelé, az utolsó vonattal jöttem, ami Ceglédnél csak ugy leállt 28 percre. Nem volt nálam semmi olvasnivaló, aludni nem birtam
Rá kellett jönnöm, hogy ez nem a KTX !!!
De köszönet mindenkinek az egész napért, nagyon jó volt.
Egy kicsit mindenki belekóstolhatott, milyen is a vendéglátás, ha itteniek csinálják, és milyen panorámában gyönyörködhettünk, hacsak kimentünk a teraszra.
Sokat beszélgettünk, és a képnézegetésről csak annyit hogy ez csak a töredéke volt, de igy is kicsit bemutattuk hogy milyen is Korea, ha elszakadunk az autópályától, és beljebb megyünk akár a hegyek közé, akár az alföldön a növényházak közé. Igy láthattátok azokat az embereket, aki minden nap dolgoznak a megélhetésért, és láthattátok H szüleit is, egy igazi hétköznapi koreai család, akik vendégül láttak minket .
Köszönöm a csokikat, igazi életmentő volt a vonaton. :))))
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:46:47 8/10
(238013/239047)
Köszönet mindenkinek a feledhetetlen napért, a képes útinaplóért, a kis meglepikért, a régvárt beszélgetésekért!:) Újra veletek ugyanitt!:))))))))))))) Remélem, hamarosan!:)))))))))
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:41:36 8/10
(238012/239047)
A jó társasághoz, a jó beszélgetéshez bizony jó falatok is dukáltak.... megkaptuk!:)))))))))))
Igazi ízorgia, a szemnek is kellemes, de ízlelőbimbóink serkentek fel igazán a kényeztetéstől!:)
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:38:05 8/10
(238011/239047)
Azért a kilátás is a lehető legpazarabb, ráadásul kaptunk egy csodálatos feburári napfényt, kellemes szellőt!:)
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:34:58 8/10
(238010/239047)
Rendkívül hangulatos belső tér fogadja a bemerészkedőt és természetesen megtapasztalhattuk a szegediek szíves vendéglátását is.

Bár viszonylag új étterem, mégis olyan a hangulata, ami időtlenül otthonos...
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:31:20 8/10
(238009/239047)
Ismét csak bekerült a krónikánkba egy újabb találkozó, Cilia biztosan tudja hányadik. Én mindig belegabalyodok a számolásba.
A helyszín ezúttal új volt, a Szegedi Halászcsárda a Belgrád rakparton. Illiona vetette fel, köszönet a javaslatért. Tökéletes helyszín!:)

KÉP: Ide bármikor érdemes!:))))))))))))))
Illiona 2020 jan. 31. - 20:28:10
(238008/239047)
10/10
micike_MSc 2020 jan. 30. - 23:38:51 10/10
(238007/239047)
Parasite/Élősködők.
Miután nem jutottam el az őszi koreai filmfeszt-re (szokás szerint), így végülis letöltöttem a filmet, de sokáig nem láttam, mert időközben kiderült, hogy játsszák más mozik is, és akár ott is megnézhetem.
Song Kang-ho amúgy is a kedvenc taxisom, de itt is van további jó pár ismerős szereplő más filmekből...
Nagyon vártam, de izgultam is, hiszen sokfelé olvastam a film második felében látható véres jelenetekről és nem tudtam elképzelni, mennyire lesz sok az én mimóza lelkemnek... :)))))))))
[Próbáltam visszakeresni, mit írtatok a filmről korábban, talán nyár végén, mikor felkerült az Avistazra, de ezen az átalakított Port-on már nagyon nehéz bármit megtalálni.]

December 5-én láttam végül a filmet egy hangulatos kis moziban, kis közönség előtt egy kedves „koreásított” barátnémmal együtt, de azóta is csak azt tudom mondani, amit úgy két-három hete megosztottam a facés idővonalamon:
Cannes-i Arany Pálma után Golden Globe, legjobb idegennyelvű film - pipa.
Egyszerűen imádom ezt a filmet! <3<3<3
Ahogy az elejétől fogva építkezik a szegény-gazdag, a lent-fent ellentétpárra építve, majd jön a nem várt fordulat, a harmadik dimenzió belépése, aminek az aláfestő zenéje egy világszerte ismert olasz sláger... nem is lehetne jobbkor, nem is lehetne jobb helyen... számomra az a 3 perc a film csúcspontja... <3:D;)))
Mert utána óhatatlanul jön a beígért dráma, s a kissé szentimentális végkifejlet, ami valójában csak ábránd...
Egy igazi koreai érzelmi hullámvasút, amit akárhányszor meg tudnék nézni... és fogok is még párszor, ha időm engedi. :D
https://youtu.be/cazXehZBir8

Azóta már azt is tudjuk, hogy 6 kategóriában jelölték Oscarra, és időközben újabb 4 BAFTA-jelölést is begyűjtött…
Íme egy rendezői nyilatkozat, ami jól jelzi azt, hogy miért működik a film: "Megpróbáltam kifejezni egy kifejezetten a koreai kultúrára jellemző érzést, de a különböző közönségektől érkező, erre adott reakciók ugyanazok voltak. Gyakorlatilag ugyanabban az országban élünk, amit kapitalizmusnak hívnak."
A cikk az Élősködőket teszi az első helyre, így a végére kell görgetni. :)))
https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/25-film-amiert-erdemes-volt-2019-ben-moziba-menni-125686

A kedvencem az a jelenet, amikor a volt házvezetőnő és az évek óta a pincében rejtegetett férje előtt lebukik a család... s ahogy átveszik a hatalmat felettük a zsarolással, s ahogy a titkolt férj négykézláb kezd felmászni a hosszú lépcsőn... majd odafent az egykori cseléd észak-koreai stílusban szidja az előttük feltartott kézzel térdeplő Kim családot... s közben szól Gianni Morandi "Térden állva megyek hozzád" c. dala... :)))
Teljesen kész voltam, el voltam andalítva, hogy aztán a következő percektől már jöjjön a még groteszkebb "második" rész, a lebukás nélküli elbukás...
De a film vége mégis kissé szentimentális: az apa, aki sohasem tervez, mert minek... s a fiú, aki meg állandóan ábrándozik... az örök reménykedés a reménytelenségben.
Csupa szimbólum. De elég csak meghallanom Morandi dalát, és máris a kedvenc jelenetem jut eszembe.
Nekem ez már csak így marad. Még akkor is, ha Bong Joon-ho valószínűleg nem ezt szánta a film fő üzenetének... :)

10/10
micike_MSc 2020 jan. 30. - 23:24:06 10/10
(238006/239047)
Egy-két filmet azért sikerül időnként megnéznem.
Pl. a "Battlefield Island"-et. Alapvetően szeretem a háborús filmeket (a történelmi vonatkozások esetében a XX. századi történetek a legérdekesebbek számomra, talán azért, mert a nem túl távoli múltba visznek), de valahogy ez a film nem fogott meg.
Jó volt az alapsztori, az egyes főszereplők története és fejlődése, még a kiszámíthatóság ellenére is, de túl sötét volt a kép és nyomasztó a hangulat, túlzottan a képembe nyomták a fogvatartó japánok brutalitását a koreaiakkal szemben, miközben el akarták hitetni velem, hogy ugyanezek a japán tisztek kiengedik a zenész kislányát a karmaik közül, csak azért mert énekel és bohóckodik nekik...(?!)
Lehet, hogy nem voltam jó passzban, de amikor éppen néztem, messze nem hatott meg annyira, ahogy illett (?) volna.
Mint pl. a Taxisofőr esetében, amit már többször megnéztem, de mindig teljesen belevonódtam a hangulatába.

Vagy éppen a "Masquerade", ami úgy volt izgalmas és kerek történet, ahogy volt, se több, se kevesebb egy romantikus szállal is rendelkező történelmi fikciónál, amolyan kalandfilmes sztori (lsd. Fekete tulipán, Zorro és társai). Meg Lee Byung-hun amúgy is eleve kedvencem, talán épp azért is, mert őt még a nem Korea-mániás rokonaim és ismerőseim is felismerik az amcsi filmekből, miközben azért ő Koreában jóval több, mint egy nindzsa... és a 20 évvel ezelőtti Happy Together-ben imádtam őket SSH-val együtt.
A Mr.Sunshine-t is imádnám, ha végre megnézném, csak olyan régen láttam az első 15-16 részéig, hogy újra akarom kezdeni, az meg sok idő. Bár ott meg egyértelműen Byun Yo-han volt a kedvencem.

De láttam még nemrég a "Confidental Assignment" című mozit is, amit Titkos küldetés Szöulban címmel adott a Filmmánia, így aztán a Youtube-on is elérhető a szinkronizált változat. Sajnos ilyen tv-csatornánk nincs, pedig elég sok koreai filmet leadnak egyébként, így maradt a yt: viszont úgy idegesített a nyávogós szinkron, hogy muszáj volt a rég letöltött változatot megnéznem, különben is kíváncsi voltam már Hyun Bin-re.
Hát nagyon menő, meg dögös az igaz, és nem is sokat beszél a filmben, de valami hiányzik belőle, amitől számomra igazi paSSHi lenne... talán épp a hangja, amiről időnként beszéltünk. Egy izgalmas hang rengeteget dob egy nem túl előnyös külsejű pasin is, és éppígy tud hiányozni egy dekorativ pasi kelléktárából. Legalábbis szerintem.
A film egyébként tetszett, bár néha elvesztettem a fonalat, így nemrég újranéztem a szinkronos verziót, mert tényleg érdekelt és eleve szeretem látni az egyébként ismert/ ismerős színészeket is a különböző karakter szerepekben.
Másodszor is tetszett. :)))
10/10
micike_MSc 2020 jan. 30. - 23:15:59 10/10 Előzmény Illiona
(238005/239047)
T A L Á L K O Z Ó - 2020.02.01. (a héten szombaton)
B u d a p e s t, Belgrád rakpart - Szegedi Halászcsárda

Ott leszek:
1./ Illiona +1 fő koreai hölgy, +1 fő magyar férj, akik már voltak velünk
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
6./ maggi
7./ Cilia (??)
8./ Crutia
9./ Kymara
10./ micike
10/10
micike_MSc 2020 jan. 30. - 23:14:01 10/10
(238004/239047)
Sziasztok! Szép estét Mindenkinek!
Először is boldogságoSSH újévet kívánok!
(Bár lassan már az első hónap is eltelik...)
Továbbra is inkább csak olvasok, az írás jóval időigényesebb lenne, az aktuális sorozatokat meg úgy sem tudom nézni, így azokhoz nem tudok hozzászólni.
A találkozóra viszont megyek; ott viszonylag rövid idő alatt is sok mindenről tudunk majd beszélni. :):):)

[A napokban lesz 4 éve, hogy először láttam az Obsessed-et és teljesen beleestem a világ legjobb paSSHijába. Semmi különös, csak úgy mondom... :)))))]
maggi99 2020 jan. 30. - 19:39:36
(238003/239047)
Sziasztok!
Ott leszek:
1./ Illiona +1 fő koreai hölgy, +1 fő magyar férj, akik már voltak velünk.
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
6./ maggi
7./Cilia (??)
8./ Crutia
9./ Kymara
8/10
edimir 2020 jan. 30. - 00:09:19 8/10
(238002/239047)
off

Black Dog - 9-12.. rész
Spoiler

KÉP: az iskola tantestülete imádkozik a diákok sikeres vizsgájáért!:)))))))))))))))

Hmm, lehet, hogy nálunk érettségi előtt nem ártana bevezetni?:))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jan. 30. - 00:06:03 8/10
(238001/239047)
off

Black Dog - 9-12.. rész
Spoiler

A sorozat előszeretettel él a párhuzamos szerkesztéssel. Pl. amikor a diákok vizsgáznak, akkor folyik épp a tanárok "felvételiztetése" a megpályázott állásra. A diákok a Jumog-ból írnak épp, amikor a pályázó tanárok próbatatanítása történik a Szugungga-ból. 20 perces órát kell a mese feldolgozásából tartaniuk, a "diákok" ezúttal a felviteliztető szaktanárai az iskolának.

Egy pillanatra mi is betekintünk ezekbe a próbatanításokba. És ez bizony jó, megtudhatjuk, hogy a Szugungga tkp olyan mese, mely rejtetten egyfajta biztonsági szelep volt a szegények számára. Hiszen a Sárkánykirály az uralkodó osztály ostobaságát, az okos nyúl pedig a szegények életrevalóságát testesíti meg a mesében.

A meséről itt olvashattok: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szugungga

A Szugungga attól is különleges mese, ahogy régen előadták. Ez volt a phanszori, a koreai népi opera egy narratív zenei előadásmód. Az előadő hanggal, testbeszéddel ragadja meg a hallgatóság figyelmét, egyetlen eszközt használ, legyezőt. Egy dobos segítője van.
Valaha 12 volt a phanszorival előadott történetek száma, mára már csak öt maradt fenn, ezek egyike a már említett Szugungga.

Az eredetileg csak férfiak által művelt műfajba később a nők is bekapcsolódtak. A modern Dél-Koreában a hagyomány őrzésével foglalkozó legkiválóbb phanszoriénekeseket az állam „élő nemzeti kinccsé” nyilvánította.

2003-ban a phanszorit az UNESCO felvette az emberiség kulturális örökségének listájára.
A phanszoriról itt olvashattok bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Phanszori

Itt pedig egy videon lehet belenézni a Szugungga ilyen phanszori előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=ejEkQh1Z1g0

Bevallom a 48 percet nem hallgattam végig, de érdekes volt kicsit belenézni, ismerős volt néhány hanglejtés, hangsúly némely sorozatból. Lám, a színészek néha visszanyúlnak ennek a műfajnak a hagyományához!:)
Hmm, 6 245 megtekintés... hát, nem vmi sok....

KÉP: - felirat - a Szugungga magyarázata a próbatanításon
8/10
edimir 2020 jan. 29. - 23:27:43 8/10 Előzmény edimir
(238000/239047)
off

Black Dog - 9-12.. rész
Spoiler

Szerencsére a sorozat egyre mélyül, egyre árnyaltabban járja körül a témát így a 3/4-e felé. A két ideiglenes tanár alkalmazásának kérdése is lezárult, de vetődtek fel újabb problémák.

Csemegézzünk kicsit belőlük!

Értékelés. Itt bizony a tanárok részletes jellemzést kell, hogy a tanított diákjaikról írjanak. Legalábbis kellene. Fontos? Az, mert a diák felvételije múlhat rajta. De mi van, ha több, mint 100 diákod van? Vagy csak sablonosan töltöd ki, vagy veszed a fáradságot és időt, energiát nem sajnálva részletes, valóban személyre szólót írsz minden diákodról. A diákok is minősítik tanáraikat. Lám, milyen jó ebben a fajta visszacsatolásban egyéni meglátásokat, kedves megjegyzéseket olvasni.
A tanár kollégák egymást is minősítik. De ez jóformán informális. A "főnök" elvárja a beosztott kollégától a talpnyalást ebben is. Persze azért mivel titkos, érhetik meglepetések!:)))))))))

Az iskolán belül folyik a pozícióharc. Az igazgató leköszön, beosztott tanár lesz. De az új igazgatóhelyettesek kinevezésébe még utoljára beleszólhat. Íme, a nagy lehetőség, amiről egy ambíciózus tanár álmodhat. Pályázó éppen akad , de bennük több az ambíció, mint a rátermetség, az elkötelezettség. Sajnos pont az, akit az igazgató kapacitál, mert a legalkalmasabb lenne, annak a magánéletében jön egy olyan felismerés, ami az ajánlat elutasítására készteti. Mert az lehet, hogy az iskola diákjaiért mindent megtesz/megtett, de mi van, ha a saját gyereke félénk, bizonytalan, a 25 fős osztályban csak 23. helyen áll a tanulmányi eredmények terén? Hát igen, az örök dilemma, a munkahely vagy a család? Mert lehet, hogy van tökéletes nő, aki mindenben és mindenütt 100%-os teljesítményre képes, csak én még nem találkoztam vele.

Kis újonc tanárnőnk immár a 2. évét kezdi a középiskolában. Minden flottul megy, újra felkérnék a kiemelt csoport, az Icarus vezetésére. Ez remek kiugrási lehetőség lenne a számára, hogy állandó tanári státust kapjon végre. De.... de fel kell ismernie, hogy bizony ebbe az iskolába nem csak a szorgalmas, jótanuló diákok járnak, akikből a válogatott csapat kerülhet az Icarus-ba. Hanem ott van a "maradék", a gyengébb képességűek, a problémásak, akik már nem férnek be a továbbtanulásra felkészítő plusz foglalkozásokra. Akik csak "töltelék", iskolai létszám.

Black Dog... a sorozat elején a kicsi fekete kutya az állatkereskedésben, aki rossz omen színe miatt senkinek se kell... most itt van egy csomó diák, akik az iskolai rendszernek nem kellenek.... Vagy talán mégis lesz patrónusuk? Inkább patrónájuk!:))) Kis tanárnőnk elhatározza, hogy nekik fog délutáni plusz foglalkozásokat tartani. Hogy nincs villogás? Hogy ezzel nem lehet babérokra törni? Hogy fárasztóbb? Biztosan, ha vki csak a könnyű sikerre vágyik. De van, aki szerencsére másra...

KÉP: a tanár immár anyaként a saját gyerekével.... Hát igen, van mire rádöbbenni....
Crutia 2020 jan. 29. - 04:26:55
(237999/239047)
Sziasztok!
Ott leszek:
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
6./ maggi
7./Cilia (??)
8./ Crutia
Illiona 2020 jan. 28. - 18:39:22
(237998/239047)

Idemásolom Illiona invitálóját.

"Találkozó!!!!!!!

ezúton meghívok minden koreai film és sorozatrajongót 2020 február 01-én szombaton Budapestre, a Belgrád rakpartra a Szegedi Halászcsárdába.
ide:
https://www.szegedihalaszcsarda.hu/
https://www.google.com/search?safe=active&client=firefox-b-d&tbm=lcl&ei=tokuXoT9N9Kgjgai1aTQAg&q=szegedi+%C3%A9tterem+budapest&oq=szegedi+%C3%A9tterem+budapest&gs_l=psy-ab.12...0.0.0.16424.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.psy-ab..0.0.0....0.jVzP449qGcs#rlfi=hd:;si:;mv:[[47.488745099999996,19.0542639],[47.4827838,19.0526377]];tbs:lrf:!1m4!1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:9

(Ez a Hajóállomás felett van. ) Szegediek üzemeltetik, a szakács, az üzletvezető, a pincérek mind szegediek, vagyis igazi délvidéki "szíves" vendéglátással találkozhatunk.
Étlap is ott van az oldalukon. lehet nézegetni.
a találkozó 11 órakor kezdődik, és aki informálódni is akar és beszélgetni is, az jöjjön 11-re, hiszen akkor fogunk képeket nézegetni is."

Ott leszek:
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
6./ maggi
7./Cilia (??)

Tiltás Válasz
10/10
Cilia 2020 jan. 28. - 01:31:41 10/10
(237997/239047)

(240810/240810)

"Találkozó!!!!!!!

ezúton meghívok minden koreai film és sorozatrajongót 2020 február 01-én szombaton Budapestre, a Belgrád rakpartra a Szegedi Halászcsárdába.
ide:
https://www.google.com/search?safe=active&client=firefox-b-d&tbm=lcl&ei=tokuXoT9N9Kgjgai1aTQAg&q=szegedi+%C3%A9tterem+budapest&oq=szegedi+%C3%A9tterem+budapest&gs_l=psy-ab.12...0.0.0.16424.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.psy-ab..0.0.0....0.jVzP449qGcs#rlfi=hd:;si:;mv:[[47.488745099999996,19.0542639],[47.4827838,19.0526377]];tbs:lrf:!1m4!1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:9

(Ez a Hajóállomás felett van. ) Szegediek üzemeltetik, a szakács, az üzletvezető, a pincérek mind szegediek, vagyis igazi délvidéki "szíves" vendéglátással találkozhatunk.
a találkozó 11 órakor kezdődik, és aki informálódni is akar és beszélgetni is, az jöjjön 11-re, hiszen akkor fogunk képeket nézegetni is."

Ott leszek:
1./ Illiona
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
6./ maggi
7./Cilia (??)

maggi99 2020 jan. 27. - 21:05:53
(237996/239047)

"Találkozó!!!!!!!

ide:

Ott leszek:
1./ Illiona
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
6./ maggi
maggi99 2020 jan. 27. - 21:03:45
(237995/239047)

"Találkozó!!!!!!!

ide:

Ott leszek:
1./ Illiona
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
8/10
edimir 2020 jan. 27. - 20:20:16 8/10
(237994/239047)

"Találkozó!!!!!!!

ide:

Ott leszek:
1./ Illiona
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
5./ Tilli
8/10
edimir 2020 jan. 27. - 14:53:28 8/10 Előzmény edimir
(237993/239047)

"Találkozó!!!!!!!

ide:

Ott leszek:
1./ Illiona
2./ edimir
3./ szakire
4./ sz.kati
8/10
edimir 2020 jan. 27. - 08:09:10 8/10
(237992/239047)

"Találkozó!!!!!!!

ide:

Ott leszek:
1./ Illiona
2./ edimir
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 16:55:21 8/10
(237991/239047)
Off
How Are You Bread - 1-2. rész
Spoiler

KÉP: a show 3 részvevője... Damon, a "Herceg", akivel régen együtt lakott és tanult Franciaországban főhősünk. Kapcsolatukat a múltban történtek teszik feszültté, a régi barátságnak nyoma sincs.

A Shaolin Templom hagyományait követő kínai pár.

És természetesen Ha Do-woo, ez a titokzatos és tehetséges fiatalember. Akinek nem volt könnyű a maga útját járnia, hiszen apja a hagyományos rizstorta koreai legendás mestere, aki elutasítja fia választását.
Hmm, az apának is van egy titka, aminek következményeit a fiának kell viselnie....

Nos, aki gondolja, az kóstoljon bele a sorozatba!:)))))))

Nekem kicsit túl édes....
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 16:45:58 8/10
(237990/239047)
Off
Spoiler

KÉP: a romantikus páros - a sütőmester Ha Do-woo és Noh Mi-rae, a tv műsor felelőse/"forgatókönyvírója"

Mert hogy egy élelmiszer cég tv show-t indít 3 sztárcukrász vetélkedésével, így szeretné a vásárlói bizalmát visszanyerni, amit az adalékanyagok és a különböző mesterséges hozzávalók felhasználása miatt elveszített.

Természetesen a háttérben azért a múlt is kísért, régi sérelmek.
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 16:37:24 8/10
(237989/239047)
Off
Spoiler

Lassan véget érnek/értek azok a futó sorozatok, amiket nézek/néztem mostanában. Sajnos az újonnan indulók közül vhogy egyik témája se igazán vonz.

A How Are You Bread sorozaté sem, más miatt néztem bele az elejébe... kíváncsiságból. Ez a sorozat mindössze 10 részes, koreai és dél-kínai együttműködésből született. Egyesek bizonyára örülnek neki, hogy a főszerepet Kim Jun-myeon/Suho az EXO-ból játsza. Aki szereti az édes finomságokat, mind sütiként, mind a képernyőn romantikus kapcsolatként, az itt megkapja.

Amiért én kíváncsi voltam, hogy 2016 készült, de csak 4 év után vették ki a dobozból és kezdték el adni.
A sorozat ismertetője: https://en.wikipedia.org/wiki/How_Are_U_Bread

A történetben a "bread" tkp. nem egyszerűen csak kenyér/pékség, hanem sütemény is, cukrászat is egyben. A sorozat címe pedig a főszereplő Ha Do-woo saját boltjának az elnevezése.

Hogy miért kígyózik sor a boltja előtt? Mi a titka? Aki megkóstolja, az tudja....

KÉP. - felirat - nekünk be kell érni a látvánnyal!:)))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 04:38:03 8/10 Előzmény Illiona
(237988/239047)
I'm a Mother Too

Na jó, leszek az ördög ügyvédje!:))))))))))))))

Szerencsére a Sors megkímélt ettől a dilemmától. De nem tudom, én mire lettem volna képes azért, hogy gyerekem lehessen? De azt hiszem, nagyon sok mindent vállaltam volna érte.

Béranya. Fura szóösszetétel. A gyakorlatban vki bérbeadja a méhét pénzért, ha úgy tetszik, elszegődik élő inkubátornak néhány hónapra. Lemond a saját teste feletti rendelkezésről. Önként, jó pénzért.

Innentől igenis az rendelkezik ezzel a fura szolgáltatással, aki megfizette. Gondolom, születik vmilyen szerződés, melyben mindkét fél kötelessége és felelőssége részletesen taglalva van. Gazdagéknak biztosan telik egy az ilyen kényes ügyekben is kellően járatos ügyvédre!

Kié a magzat? A biológiai páré, aki a béranyát megfizette. Van-e joguk abortuszra kényszeríteni a béranyát? A szerződéstől függ? Ha ilyen helyzetre is kitért, akkor jogilag igen. A béranya a méhét adta bérbe, elviekben a magzatra nem formálhat jogot, így arra sem, hogy megtartsa, mivel nem az övé.

Nagyszülők. Miért is ne egészséges unokát akarnának? A vállalatot, a családi vérvonalat a beteg unoka nem viheti tovább. Tessék újabb béranyával és újabb magzattal próbálkozni!

Az érzelmeket és az erkölcsi aggályokat kéretik félretenni, ez itt egy pénzügyi megállapodás, mégha nekünk nem is tetszik.
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:44:45 8/10 Előzmény Illiona
(237987/239047)
I'm a Mother Too

És akkor még a jogi vonzatát nem is néztük. Volt egy szerződés a szerződő felek között. Vajon még érvényben van a kontraktus? Milyen feltételeket tartalmazott?

Mert igen, a természet rendjébe ezzel is beavatkozik az ember, a természet törvényére erölteti rá a saját kis apróbetűs szerződésecskéjét.
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:36:45 8/10
(237986/239047)
Off
Selection: The War Between Women
Spoiler

Úgy tűnik, nem csak a szolgálók varrótudománya nem áll a helyzet magaslatán, de a királyi udvar csizmadiáié sem.
A királyi testőrség sáros kutak mentén nyomoz
KÉP: hát nem beáztak a fránya lábbelik?
Ilyet is ritkán látunk... piszkos "zokni"...:)))))
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:30:51 8/10
(237985/239047)
Off
Spoiler

A királynéválasztás során persze a jelöltek között sem zavartalan a kapcsolat... ennek egyikük szoknyája látja kárát...
KÉP: nos, ilyen borzalmas öltéseket se láttunk még, mint amit a kárvallott szolgálója produkált. Úgy tűnik, a finom öltések a finom kisasszonyok sajátjai, a szolgálótól csak ilyen durva megoldásra tellik...
Illiona 2020 jan. 26. - 03:27:10
(237984/239047)
I'm a Mother Too

a sorozat bőven ad fel kérdéseket, amikre nem is olyan könnyű válaszolni, illetve ha megválaszoljuk is, rögtön ott a gondolat, hogy talán mégis másképp van.
egyáltalán, belefér - e mindenki erkölcsébe a béranyaság. Nem kellene e inkább elfogadni, amit a Sors odatesz, ha nincs gyerek akkor nincs. Nem felkérdezés -e a Sorstól hogy a házastárs ezt elfogadja-e avagy elválik? És a gazdag nagyszülők? akik hatalmas vagyont hagynának az unokának örökségűl, ha lenne akár csak egy darab is. De persze csak ha egészséges, mintha azt meg lehetne egy boltban vásárolni.

A következő kérdés: ilyenkor kié a gyerek? az anya -apa a valódi, mindkettő adta a maga ivarsejtjét, amit beültettek a béranyába. Igy mindenképp a saját szülei DNS-t örökli.
De a béranyának a vére az áráramlik a magzatba, és még 100 módon kapcsolódik a kihordó anyához is.
Ha belegondolunk, hogy egyetlen sejtből már ujra tudják alkotni bármely élőlényt is akkor el lehet képzelni, mennyire átalakitja a magzat testét, és lelkét is maga a béranya megléte.
Akkor ha kiderül, hogy a gyerek az Dawn kóros lehet? kié a felelősség a továbbiakért? Hiszen ez holtig tartó felelősség!
És ha a béranya megtartja a gyereket, utána kiderül az mégiscsak egészséges, akkor kié a továbbiakban gyerek?
Az igazi szülei már lemondtak róla, csak amikor kidül hogy egészséges, akkor kérik vissza, hiszem ez az ő vérük, mondják. Végül is joguk van hozzá! Joguk van hozzá?

Ez nem az összes kérdés amit felvet a sorozat, csak egy kivonat!

Kép: a főszereplők
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:23:47 8/10
(237983/239047)
Off
Spoiler

Az "új világot" akarók sem győznek meg igazán bennünket szándékaik fenköltségéről.
KÉP: -felirat - A jó öreg Machiavelli koreai változata. A gátlástalanságot mi sem mutatja jobban, mint hogy az említett feláldozható "báb" a barát megtévesztett lánya.

Valahogy sosem tudok hinni azok "új világába", akik bármit bevetnek a "célért". S főként azoknak nem, akik másokat áldoznának fel érte és nem magukat. Ha már hisz vmiben, azért adja a saját vérét és verejtékét, vagy legalább ne vak eszközként akarjon felhasználni egy másik embert. Győzze meg az igazáról, ne hazugságra, megtévesztésre építsen.

Persze tudom, hogy a kéz ritkán marad tiszta, de legalább ne egy nővel akarnák a piszkos munkát elvégeztetni, főként úgy, hogy átverik.
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:12:03 8/10
(237982/239047)
Off
Spoiler

Azt, hogy vmely nagyratörő miniszter új uralkodót akar, akit majd bábjaként mozgathat, nem túl meglepő. Az sem, ha másikuk a királyi családba a lányán keresztül akar beférkőzni, a tényleges hatalmat így biztosítani. De talán először látjuk ilyen tisztán, mit is jelent, amikor már az anyakirálynévá vált lány a "csládjához" hűséges és nem a királyi dinasztiához, amelybe beházasodott, ahova a trónörököst megszülte.

KÉP: az anyakirályné és fia, az ifjú király.... Szegény királynak még családon belül is kijut az árulás... királyanyu bizony továbbra is a Kim klán érdekeit részesíti előnyben a saját fiával, az uralkodóval szemben!
Milyen érdekes választás ez a királynéi szerep és a klánhoz való tartozás között. A klánt erősíteni az uralkodó családdal szemben, így erősíteni a saját pozícióját
Illiona 2020 jan. 26. - 03:08:16
(237981/239047)
Sziasztok!
most épp nagy hiány mutatkozik aktuális sorozatrészekben, hiszen a Holdújév miatt nem adtak le néhány menő sorozatot. Főleg a tegnapi bosszús történeten bosszankodtam, mert az is elmaradt, amugy is kevés az a heti 5 rész , de igy meg heti 4 ment le. :)))

Közben elkezdtem nézni a egy 120 részes (35 perc/epizód) koreai sorozatot I'm a mother Too cimmel.
nagyon érdekes témája van, mégpedig a béranyaság.
A történet hősnője egy őrült autós miatt balesetet szenved, ahol meghal a férje, és el is vetél, terhes volt a baleset előtt. Nagy sorscsapások érik az ifjú özvegyet, amelyek következtében elvállalja 500 000 dollárért hogy kihordja más gyerekét, egy gazdag családét. Készül szerződés, mindenki vigyáz a nőre.
Án egy orvosi vizsgálat kimutatja, hogy a magzat Down kóros nagy valószinúséggel. Abortuszra akarják kényszeriteni a nőt, de az megszökik a kórházból.
Igy kezdődik ennek a nagyon szövevényes és számtalan fordulattal teli sorozat.

A sorozat érdekessége, hogy a férfi főszereplő nem más mint Alex, akit elsősorban zenészként ismerünk, de már több sorozatban is feltünt.
Kép: Alex
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 02:53:44 8/10
(237980/239047)
Off
Spoiler

Aztán bepillanthatunk a királynéválasztás egyes megmérettetéseibe.

KÉP: az utolsó feladat: a kapott dobozba kellett a jelölteknek tenni azt, amiről lemondanának, hogy ezzel is bizonyítsák, a királyt támogatnák, méltó segítője lennének párjaként, az ország anyjaként ...

Hmm, tényleg.. Ki mit tenne bele? És mi lenne a hozzáfűzött magyarázat? Szerintem lenne jobb is, mint amit a forgatókönyvíró kiötlött. Persze ő nem ismeri a magyar népmeséket!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 02:45:40 8/10
(237979/239047)
Off
Spoiler

Még tavaly december közepén kezdték vetíteni a sorozatot. Egy kicsit mindig megörülünk, amikor kosztümös sorozat indul. Ott a várakozás... hátha most..

Ezúttal kaptunk egy kedves, romantikus mesét. Szórakoztató történet, kellemes szereplők.
A történet érdekesen indul az ikrekkel.
Ismertető: Selection: The War Between Women

Kapunk egy ifjú királyt, aki roppant szerelmes szépséges arájába, nehezen dolgozza fel elvesztését, ki akarja deríteni, kik áltak a gyilkos merénylet mögött. Kapunk egy tűzrőlpattant leányzót, aki testvére gyilkosai után akar nyomozni. És kapunk háttérként természetesen nagyravágyó minisztereket, akik a királyi udvart szeretnék uralni így vagy úgy, meglehetősen gátlástalanul. Kapunk egy titokzatos herceget és mellé támogatókat, akik... ismét csak nem meglepő módon egy "új világot" akarnak.

Ezek a különböző célok és akaratok az új királyné kiválasztásánál futnak össze, hiszen nagy a tét, saját jelöltjüket hozzásegíteni, hogy ő legyen a befutó, a Királyné!

KÉP: egy kis koccintás... jelöltek ünnepelnek.. mint egy virág szirmai, olyanok így együtt négyen:)
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 04:34:14 8/10 Előzmény edimir
(237978/239047)
Off
Woman of 9,9 billion - 29-32. rész
spoiler

A Tahitira szóló repjegyre is megkapjuk a választ....

KÉP: egy bonyolult kapcsolat.... a válasz így van rendjén, épp azért, mert bonyolult....
És igen, ismét csak tökéletes a spanyol dal hozzá... a szövege!
A dal a sorozat OST-jában
https://www.youtube.com/watch?v=hHOaaSDefxA
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 04:23:37 8/10 Előzmény edimir
(237977/239047)
Off
Woman of 9,9 billion - 29-32. rész
spoiler
A két dupla résszel véget ért a sorozat, lezárult a Casa Del Zorro akció is. Azt kell mondanom, hogy végül is a történet kikerekedett a végére, a szereplők útválasztása is a tévedések, vargabetűk, letérések után azt az irányt vette, amit reméltünk, sikerült átlépniük a saját árnyékukat, többek lettek.

A pénz..... az őrült forgása lecsillapszik, oda kerül, ahová kell....

KÉP: az ötös!:))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 04:00:29 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237976/239047)
? Eseleg a Palota ékköve?
Én azt csak jóval Silla után néztem meg, amikor már untam, hogy nem értem a "kénes kacsa" utalásokat és társait....
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 03:51:35 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237975/239047)
Sillát, a sorozatot, többnyire nem azért szeretjük, mert megfilmesített történelemkönyv, hiszen már az első vetítése kapcsán sok hozzászólás született arról, hol tér el a sorozat az ismert (vagy ismerni vélt) történelmi tényektől. Itt a fórumon, aki veszi magának a nem kis fáradságot és visszabugáz a fórum kezdetének hozzászólásaihoz, ott mindarról rengeteg információt találhat, amiről írtál (a szereplők tényleges sorsa, a földrajzi-történelmi összefüggések, korabeli viselet, vallás stb).

Ugyanezt az időszakot mutatja be a King's Dream sorozat ( http://asianwiki.com/King's_Dream ), amely a hagyományoknak, a rendelkezésre álló forrásoknak sokkal inkább megfelel.

Mégis, vmiért Silla az, ami el tud varázsolni. Mert az államok közötti csatározásoknak, a belső udvari intrikáknak tud adni egy olyan ívet, ami az egészet egy magasabb szintre emeli. Hogy ne egyszerű területszerzés és beolvasztás legyen Gaya, Baekje, majd Goguryeo elfoglalása. Kell a "Nagy Álom" és kell ehhez a "harcos útja", a jellemek fejlődése, melyekől igazolást nyer az egész. Ha úgy tetszik egy erkölcsi többlet, hogy a néző is érzékelje, vmi jobb született a régi helyébe.

Vágás. Ha jól emlékszem, akkor a legdurvább vágás anno Sohwa halála volt, amikor Chilsuk tévedésből megölte. Mondhatnánk, hogy két mellékszereplő, a "lényeget" nem befolyásolja, hogy kivágták. De személyes tragédiájuk igenis kell, hogy átérezhessük az áldozatuk súlyát. Ha vmelyik oldalon elkötelezted magad, akkor ez teljes önfeladással jár, az esély a személyes boldogságra kicsúszik a kézből... és bizony ez is kell a "Nagy Álom" megvalósulásához... áldozat, lemondás....veszteség...

KÉP: Mishil üvegpohár-koncentrációja
Míg a férfiak esetében megszokhattuk, hogy a kosztümös sorozatokban a íjjal célbalövéssel bizonyítják a szellemük tökéletes uralmát, a koncentráció élességét, addig Mishilnél ez az üvegpoharak megszólaltatásával történik.
A megunhatatlan!:) https://www.youtube.com/watch?v=O7sewZTGIS8
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 24. - 02:36:58 10/10 Előzmény edimir
(237974/239047)
És nem a Silla volt az első koreai sorozatom.
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 24. - 02:34:14 10/10 Előzmény edimir
(237973/239047)
Többször láttam mindegyik változatot. Sőt a könyv első kötetét is olvastam. Először a mesétől a véres valóságig terjedő történet és az érzelmek kavalkádja ill. a földrajzi és történelmi információéhség ragadott el. Másodszor a hwarang-lelkület és harcmodor fogott meg, ill a kor hit vagy hiedelem világa. Harmadszor a korabeli berendezések, tárgyak, eszközök, íráshordozók, ruha és cipőviseletek, technológiák keltették fel az érdeklődésemet. Később a háttér összefüggések, és főleg Mishil örökérvényű bölcs mondatai között csemegéztem. És utóbbiakat nem torzítja a tömörítés.
Mindemellett tisztában vagyok azzal is, hogy a történelmi valóság alapok és a sorozat tényei itt-ott eltérnek egymástól. (Pl. CheonMjeong és Tokmán nem ikrek voltak, Tokmán 3-szor volt férjnél és egyáltalán nem kellett küzdenie a trónért, Mishilnek nem csak 3 gyermeke volt stb.)
8/10
edimir 2020 jan. 22. - 16:34:22 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237972/239047)
Nem haszontalan, ha vki még egyetlen koreai sorozatot se látott (mint én anno) és elkezdi nézni, lassan beszippantja a történet, felkelti a kíváncsiságát, erre elsőnek jó.
Nem haszontalan, ha vki már látta, csak kicsit belenézne, mert nosztalgiázni akar egy kicsit.
Nem egyformák a nézői szokásaink, ez így teljesen rendjén is van.

De aki azért nézné újra Sillát, mert szeretne újra elmerülni benne. Annak ez így illúzió romboló.
Hogy a vágás segítene a lényegre koncentrálni? Szerintem nem. Egyszerűen semmilyen logikát nem lehetett a vágásoknál felfedezni (pl. túl véres, túl felkavaró..vagy tudom is én mit), csak vmi szeszély folytán történt a nyirbászás.

Mi a lényeg? Nos, ez sem olyan egyszerű, vagyis elsőre az: a Nagy Álom. De az addig vezető út, akik megvalósítják és akik ebben az ellenlábasok. Főszereplők és mellékszereplők akarata, vágya, sorsa, egymáshoz való viszonya... talán épp ez így együtt adja végül ki a lényeget. S akkor már bizony nagyon is nem mindegy, mi került ki a vágás miatt a sorozatból. Nem véletlenül írtam én is és Cilia is a "kerek" szót ennek kapcsán.

A jó koreai sorozatok jellemzője, hogy semmi sincs bennük csak úgy esetlegesen, véletlenül. Hiába 62 részes Silla, kell minden másodperce.
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 22. - 01:46:25 10/10 Előzmény edimir
(237971/239047)
Azért nem teljesen haszontalan a Silla vágott változatát az Izaura-n nézni, mert így a lényegre koncentrál. Remekül bemutatja hogyan is működik örökérvényűen a politika és miként rángatja azt a gazdaság és a mindenkori vagyonosok érdeke.
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 23:57:15 8/10 Előzmény Illiona
(237970/239047)
Secretly Greatly - a mozifim

"Zöld melegítős" kémünk a zenész kém társát kéri meg, hogy utoljára énekeljen neki el vmit.

Amit kér, az az Imjin folyó dala

Hogy miért pont ezt a dalt?
Itt olvashattok róla: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://preephiliapisti.wordpress.com/2014/03/11/imjin-river-river-where-tears-of-the-koreans-flow/&prev=search

Itt pedig meghallgathatjátok: https://www.youtube.com/watch?v=uz6mZ-A_xTg
https://www.youtube.com/watch?v=HqcGvqLZWfE
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 23:19:46 8/10 Előzmény döncimama
(237969/239047)
Szép estét!:)

Köszönöm az ajánlást. Január első hetében megnéztem a Princess Agents sorozatot és írtam is róla itt a fórumon. Most sajnos biztos nem lesz időm egy 52 részes sorozatra, talán majd máskor ez is belefér.

KÉP: Princess Agents - "kempingfőző" - A sorozatban felvonultatott sok rendkívül látványos mechanikus szerkezet helyett egy egyszerű és praktikus kis tárgy, ami nekem nagyon megtetszett.
Mindenki körülülheti és a maga kis falatkáját elkészítheti a főzőalkalmatosságon.
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 23:11:29 8/10
(237968/239047)
Off
Crash Landing on You
Spoiler

Kezdetben lebegtetve, aztán később némi humorral, csipkelődéssel kaptuk meg a romantikus szálat, de a 9. részben utolért bennünket egy giccsözön. A svájci emlékképek eddig még viszonylag természetesek voltak, de ez a mólón zongorázó, ill a dalra a hajón felfigyelő csöpögős jelenet megviselt. Nagyon össze akarták hozni... túlságosan is, attól lett erőltetett...

KÉP: a bátyjnak írt dal, ami a nővel is összeköt... Ah, rebeghetjük a szívünkre szorított kézzel... ők igazi szerelmesek, a dal is csak megerősíti, hogy lelki társak, összeillenek... Lehet a szem sarkában a meghatottság könnycseppjét elmorzsolgatni, esetleg diszkréten szipogni is egyet... Elvégre ilyen nagy szerelmi jelenethez ez már dukál.... hmm, én meg bevéstem egy fekete pontot....
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 22:56:06 8/10
(237967/239047)
Off
Crash Landing on You

A Crash Landing on You sorozat is addig volt igazán jó, míg az észak-koreai falucska lakói között játszódik. A 9-10. részéből a kisemberek kopnak ki, egyre inkább azok jutnak képernyőre, akik kiváltságosok, akár északon, akár délen, egyre inkább az ő hatalmi játszmáik kerülnek az előtérbe.

KÉP: Kiskatonáink holdnézőben a Kapitányra várva a határ mentén járőrözve.....
Itt még azok, akik... de délre csöppenve valahogy nem csupán elbizonytalanodnak, de kiskatonából majdhogynem paprikajancsivá válnak... kár, nem kell mindenből viccet csinálni...
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 22:43:10 8/10 Előzmény Illiona
(237966/239047)
off

Spoiler

S talán azért is tud a "zöld melegítős" kém ember maradni szörnyeteg helyett, mert a déli kisemberek világában tölti azt a bizonyos 700 valahány napot lappangó ügynökként. Nem a dél javak beli bősége a háttér kontraszt, hanem a déli kisemberek hétköznapjai a maguk gondjaival, problémáival lesz a közeg, így ez a fiút nem irritálja, inkább az emberségét hívja elő. Kap és ad.... elfogadást, megértést, törődést....

Nem tagadja meg a hazáját, nem válik árulóvá, de a körülötte lévőket megismerve nem elpusztítandó ellenségként tekint rájuk, nincs benne vakbuzgó fanatizmus. Sőt, munkáltatója és szállásadója amolyan örökbefogadó anyja lesz. Amit a rendszer kiirt, elpusztít, azt az egyes emberek szintjén kapja vissza.

KÉP: az észak-koreai anya fotója... és a számtalan neki írt, ám el nem küldött levél közül az utolsó....
Illiona 2020 jan. 21. - 22:10:18 Előzmény edimir
(237965/239047)

Spoiler

nagyon örülök, hogy megnézted ezt a filmet, számomra az első 10 koreai mozifilm között ott van ez is.
Ez egy végtelenül szomorú történet, ahogy a kezdeti bohockodás esetén lassan kezd fel fel villanni ennek a zöld tréningruhás fiúnak a valós énje: világos tiszta elme, a jó fizikai felépités, a segitőkészség, empátia, kötelességtudat.
A vége pedig olyan mint a legtöbb JÓ koreai mozifilmnek: a rózsaszin vattacukor bizony besározódik.

ezt a filmet betenni egy közepes sorozat poénjának, és cikkezni róla: számomra megdöbbentő volt.

Örülök neki, hogy végre ebben a témában egyetértünk, ha ritkán, de ilyen is van!!! :)))

Kép: a filmből
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 20:52:53 8/10 Előzmény Illiona
(237964/239047)

off
Secretli , Greatle - mozifilm /Crash Landing on You - sorozat
Spoiler

Ha jól emlékszem, akkor az 1. filmes tábor egyik hajnali filmje volt. Olyan, amit érdemes megnézni és beszélgetni róla. Poénként betenni egy sorozatocskába nem túl szerencsés. Mint ahogy Dong Gu a zöld melegítős "bolond" is több a látszatnál, 5 nyelven beszél, vegyészmérnök, 13 éves korától egy elit alakulat tagjának képzik ki 9 kemény éven át, 20 ezer emberből kiválogatva.

Alakján keresztül sok mindenen elgondolkodhatunk. Az első, ami az eszünkbe juthat, a végtelen pazarlás. Amikor itt egy csodálatosan, sokoldalúan képzett vki, aki hajlandó lenne meghalni a hazájáért, aztán egy politikai szélfuvallat miatt dobnák a kukába őt és a társait, már nem kellenek.

A "halj meg legendásan!"-t is megtagadnák tőlük, az értelmét a haláluknak, a hősies mázt. Sőt, még az addigi életük értelmét is megkérdőjelezik, elégtétel helyett fricska, megalázón és fájón.

Dong Gu azt gondolja magáról, hogy szörnyeteggé változtatták, de téved, mindenek ellenére ott van benne a szeretet, a gondoskodás, a törődés... és a hűség azok iránt, akiket szeret. Az igazi szörnyetegek a rendszer csúcsán lévő "teoretikusok", a professzor, a kiképző tábornok, a katonai hadúr a maga vénségével és mellkast roggyasztó kitüntetés kilóival... és a társaik.

Ha a filmbeli karakter bukkana fel a sorozatban, tuti, hogy nem tanácsot adna az észak-koreai küldertésben lévő 4 kiskatonának, vmi egészen másról beszélne nekik, mint holmi tippecskéről a tökéletes álcázásról . Fenn a tetőn az esőben... ott bizony számos dolog megvilágosodott számára és számunkra is... a fehér ing után már nem jöhet a zöld melegítő, a hős után nem térhet vissza a bolond!

Poén? Szerintem sem. A filmben ők hárman ott a tetőn "megtisztultak", felmagasodtak az őket körülvevő szennyből... a sorozatban ennek nyomait sem látjuk még. Sajnos pont a sorozat erényei koptak ki a 9-10. részre, amiért szerethető volt, maradt egy helyenként giccsbe hajló lamúr és egy olyan irányba fordulás, ami cseppet sem szimpatikus... az északi kiskatonák szájtátott rácsodálkozása a déli bőségre.

A mozifilm megtekinthető magyar felirattal itt:
https://indavideo.hu/video/Secretly_Greatly_part1
https://indavideo.hu/video/Secretly_Greatly_part2
(a jelszó: vöcsökbabo)
10/10
döncimama 2020 jan. 21. - 18:49:56 10/10 Előzmény edimir
(237963/239047)
Sziasztok! Edimir kedves, Silla csak egy van. Semmihez nem hasonlítható! De azért örülök, hogy nem bántad meg, hogy megnézted a Princess Agents-t. Esetleg ajánlhatok egy másikat is? Untouchable Lovers. Van hozzá magyar felirat is. (Bocsi, nem tudom, hogy esetleg írtál-e, nem működik az E-mail-em, szerződést módosítottam és még nincs beállítva) https://azsiaekkovei.hu/cdorama/untouchable-lovers
10/10
Cilia 2020 jan. 21. - 02:12:41 10/10 Előzmény edimir
(237962/239047)
Ezért írtam alább, hogy végre letöltöttem a vágatlan, eredeti sorozatot, így azt nézem most tovább, nem a megvágott részeket, hanem eredeti hanggal és magyar felirattal. Így kerek a film! Az nem zavar, hogy az angol felirat is rajta van, mert a magyar élesebb.
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 20. - 22:15:46 10/10 Előzmény edimir
(237961/239047)
Voltaképpen igazad van, így érdemes.
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 20. - 22:13:41 10/10 Előzmény Illiona
(237960/239047)
Nem Paul Potts személyével vagy hangjával van problémám, hanem azzal, hogy nem tudja visszaadni azt az érzést, amit a fiatal koreai énekes. És ezen nem segít az évi zarándoklás Szöulba, Paul Potts előadásmódja túlságosan kulturált ahhoz a harcos jelenethez. Egyébként ismerem a "Passo dopo passo"-t és sorin kívül szívesen meghallgatom Paul Pottstól.
De ami ennél is fájóbb, az a jelenet 70 lépésről 40 lépésre redukálása.
8/10
edimir 2020 jan. 20. - 22:00:14 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237959/239047)
Talán van, amit már nem kell, nem szabad felvállani. Számomra ilyen lenne Sillát egy Izaura TV-én nézni, még több csonkítással (mert ezek a vágások azok!) és reklámokkal megszakítva. Én azóta nem néztem újra a sorozatot. De ha rászánnám magam, akkor megadnám a módját, mert csak úgy érdemes, vagy sehogy, az eredetit vágatlanul, felirattal. Chilsuk sirassa el Sohwát, halljam Deokman artikulátlan sírását, legyen kerek, döngöljön a földbe, repítsen az égig, de semmiképp se mosogassak míg háttérzajként megy a TV-ben....

KÉP: a 70. lépés vége...
Illiona 2020 jan. 20. - 21:52:26 Előzmény K. Zsuzsi
(237958/239047)
Paul Poots minden évben elzarándokol Szöulba, ahol az Immortal Songs (Halhatatlan Dalok) cimű müsorban fellép. Ez a felvétel az elsők egyike.
https://www.youtube.com/watch?v=8gHCc_ojJbU

ugyanez a dal a hivatalos Hong Kwang Ho énekes előadásában:
https://www.youtube.com/watch?v=HEMfsdt2g3o

és ez a dal pedig ugyanaz, és a mienk!!!!!!!!:
https://www.youtube.com/watch?v=Sns6a7LAAAw
Ennek a magyar fiúnak (azért már nem fiú) csak 340 megtekintése van a YT-on, remélem mindenki odakattint, legalább némileg emelkedjen már meg!!!
Köszönöm.

Kép: Hong Kwang ho énekes

Paul Potts további előadásai:
https://www.youtube.com/watch?v=uvwKY-r37ok
https://www.youtube.com/watch?v=tfy4i5DUGZg

Illiona 2020 jan. 20. - 21:25:00
(237957/239047)
Crash Landing on You off

spoiler

https://www.soompi.com/article/1378092wpp/kim-soo-hyun-delights-viewers-with-cameo-appearance-in-crash-landing-on-you?fbclid=IwAR0dTw5aA-SYi2wIr9fMrQDHNyEJccx4P9VsiveGPNkT-adbNWOXyg_de08

ebben a cikkben köszönetet mondanak Kim Soo Hyunnak, aki cameo beugrásával szinesitette a sorozatot.
A cikk szerint a forgatás nagyon jó hangulatban telt el.
én googléval forditottam át, tegyétek ti is azt ("már aki nem beszélni angol")
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 20. - 11:28:34 10/10 Előzmény edimir
(237956/239047)
Mikor az eredeti változatot is megnéztük, többen úgy vélték, hogy a sorit nem koreaiból, hanem az angol fordításból fordították magyarra.
Nekem most úgy tűnik, hogy az Izaurás verzió még a királyi TV verziónál is vágottabb. A részek további részekre szabdalása és a reklám szünetekben másik 6 "futottak még"sori hirdetése nem csak illúzió romboló, de zavaró és bosszantó is. Így már nem is remélem, hogy a Bidám Paul Potts hangjával "operás"-an kísért 40 lépéses haldoklása helyett a fiatal koreai énekes "koreais"-an kísért 70 lépéses haldoklását fogjuk látni.
8/10
edimir 2020 jan. 19. - 23:03:14 8/10 Előzmény edimir
(237955/239047)
Off

Cholcolate - 16. rész

SPOILER

Kicsit belassulva, helyenként lírai váltva zárult ez a kedves, szívmelengető sorozat. Minden kis történetecske végére oda került a pont. A szereplők döntöttek, többnyire a megbocsátás, a megbékélés irányába. Nem a világot váltják meg, csak saját kis világukat teszik szeretetteljesebbé, helyet adva benne egy másik embernek, testvérnek, unokatestvérnek, egykori házastársnak, a kedvesüknek. A nagy, önös ambíciók harsánysága helyett inkább egy csendesebb létforma, amiben több az áldozatkészség, a másokért, a másikért való cselekvés. Egy hospice ház igazi tanítómester.

KÉP: az unokatestvérek... tisztázni a régi sérelmeket, őszintén megbeszélni közös dolgaikat... este, tűz, soju....
Illiona 2020 jan. 19. - 19:47:43
(237954/239047)
Secretly, Greatly
Illiona 2020 jan. 19. - 17:56:10
(237953/239047)
Crash Landing on You

spoiler

megnéztem a 10. epizódot is, és nem is történetről szeretnék irni, hanem egy korábbi mozifilmről, ami olyan keserédes, annyi jó poén volt benne, és pont annyit is lehetett sirni a végére.

Secretli , Greatle - Titokban Délen...

nos ennek a filmnek az alapötlete tünt itt fel zöld tréningruhában...
Ez azért csöppet sem vicces.
Igy tulajdonképpen egy komoly, nagy mozifilmet huznak le egy olcsó koreai sorozat szinvonalára, és ennek van egy olyan üzenete, hogy semmi nem szent, minden eladó, minden lealacsonyitható, mert egy a fontos csak : csak nézzétek, vegyétek, és csak röhögjetek rajta.

Nos, én csak néztem, és egyáltalán nem nevettem.
Illiona 2020 jan. 19. - 00:27:34
(237952/239047)
Crash Landing on You

SPOILER

Ma utolértem magam, megnéztem a 9. epizódot is,
Nagyon jó, tanulságos sorozat.
Főleg azok a részek mulatságosak, ahol az egyszerű észak-koreai családok élnek.
Meg mutatják, ha nincs a mindenható média, ami folyamatosan mérgezi az agyunkat, ha nincs okostelefon, a modernség összes rossz hatása, akkor milyen életünk lehetne, sőt ezt aki elég öreg hozzá, megtapasztalhatta még gyerek, illetve fiatal korában.
Jó is közben elmélázni azon, hogy ez mennyire idillikus, DE azt is tudjuk, hogy Föld nem forog visszafelé.
Ugyanakkor ott a másik oldalon a totális kiszolgáltatottság, a jog és létbizonytalanság.
Az egyik szemem sír, de a másik nevet, és ezt igy egyidőben.

Nem tudom, ha egyszer mégis kitörne az egyesités, és az észak-koreaiak megnéznék ezeket a filmeket, akkor mi lenne a véleményük róla. Én ugy gondolom pironkodhatna a dél-koreai filmes szakma.
Kép: 4+1 fő
10/10
Cilia 2020 jan. 18. - 20:27:39 10/10 Előzmény Cilia
(237951/239047)
A hsz.-t K. Zsuzsinak adresszáltam, csak a fórumba újra be kellett lépnem és nem jelzi, hogy neki válaszoltam. :-)
10/10
Cilia 2020 jan. 18. - 20:24:08 10/10
(237950/239047)
Sziasztok!
Igen, igazad van, én is megnézem a mostani ismétlést, mert egyszerűen lenyűgöz, 10 év után is. Nem is tudom, hányadszor nézem... Viszont minden eredeti részből legalább 10-12 percet kihagytak, igaz, ez a történet lényegét nem érinti. Most jutottam el odáig, hogy végre a teljes sorozatot letöltöttem, találtam egy gyors, jó linket, s bár az angol felirat beégetett, de a magyar szöveg világosabb, jól olvasható, így élvezhető a film. Annyira ez az alapfilm, hogy muszáj meglegyen lementve. A karaktereket szenzációsan hozzák a színészek, különösen Mishil és Bidam alakított nagyot, és valóban ez az a sorozat, amiben a szinkron is kiváló. Engem valahogy a modern történetek - kevés kivételtől eltekintve - nem fognak meg, mint ahogy a fantasy filmek sem... most is a kosztümös sorozatokat, filmeket keresem, amiknek van több-kevesebb történelmi alapja is.
8/10
edimir 2020 jan. 18. - 17:47:03 8/10 Előzmény Illiona
(237949/239047)
off
Stove League - 10. rész

SPOILER

Írtad, hogy a legellenszenvesebb szereplőnek épp a csapatért felelős családtagot állította be a sorozat. Úgy tűnik, ebben a részben pont ennek a bizonyos családtagnak értjük meg jobban a hátterét.

Ő a Jaeson cég elnökének unokaöccse. A helyzete meglehetősen instabil, az elnök jóindulatától függ. Ezzel az elnök fiacskája tökéletesen tisztában van, s emlékezteti is az unokatesót alantasabb helyzetére több kis megalázó beszólással, szolgálat kikényszerítésével, mint a leejtett öngyújtó felvevésére.

Az elnök rákérdez, merre gondolja unokaöccse a baseball csapat után a karrierjét, ő pedig a cég nehézipari részlegét választja. Talán ott lát a saját számára egy bizonyítási/kitörési pontot, másrészt gondolom, a népszerűbb ágazatok kapósabbak családi körben, azokat már elhappolták. Ez lenne tehát számára a távlati cél, ami felé törekszik, hogy legyen egy stabilabb helye a vállalati hierarchiában.

A jelene. Mint kiderül, a családjánál gondok vannak. Ő nem az a szerencsés, akit a szülei támogatnak, ellenkezőleg, folyton őt nyaggatja a családja, hogy a bajból kihúzza őket. Mivel folyton anyagilag kizsigerelik, ezért szüleivel feszült a kapcsolta.

Kapunk egy érdekes jelenetet. Az elnök fiacskája barátjával odarendeli az unokatesót a bárba, ahol megalázó módon éreztetik vele, hogy ő nem tagja a kiváltságosok körének, az apja egy senki, neki még katonai szolgálatot is teljesítenie kellett, mert a mentesség elintézéséhez se volt elég hatalma/befolyása a családjának.

KÉP: elszakad a cérna, szkanderben legyőzi az elnök fiacskáját, ráadásul jól helyben is hagyja. S amin korábban kajánul nevettek, azt visszájára fordítva a képébe vágja.... Talán attól olyan gyenge, hogy nem volt katona, az ő apja pedig (gondoljon róla az elnök fiacskája bármit is) végülis a nagybátyja!

Az eddig meghunyászkodó szegény rokon végre kiáll magáért és elégtételt vesz a sérelmekért. Hogy ennek később mi lesz az ára? Majd meglátjuk.

Így viszont az eddig ellenszenves figura jóval emberibbé, árnyaltabbá vált.
8/10
edimir 2020 jan. 17. - 21:45:19 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237948/239047)
Valóban, néhány szinkronhang jó volt. De már akkoriban rákaptunk arra, hogy ne érjük be a királyi tv által leadott részekkel, hanem azon frissiben a neten is megnézzük az adott rész vágatlan verzióját, igaz angol felirattal, de hatalmas többletet jelentett az eredei hang és a kivágott részletek, amelyekről nem is igazán tudtuk eldönteni, hogy ki és milyen megfontolásból vágta ki a magyar adásban. Hiszen épp fontos jelenetek maradtak így ki a tv néző számára.

KÉP: Mishil festménye.. az egykori történet taktikává válik a sorozatban... benyúlni a tigris torkába...
és természuetesen ott a soyobdo!:))))))))))))