8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:30:51 8/10
(237985/239045)
Off
Selection: The War Between Women
Spoiler

A királynéválasztás során persze a jelöltek között sem zavartalan a kapcsolat... ennek egyikük szoknyája látja kárát...
KÉP: nos, ilyen borzalmas öltéseket se láttunk még, mint amit a kárvallott szolgálója produkált. Úgy tűnik, a finom öltések a finom kisasszonyok sajátjai, a szolgálótól csak ilyen durva megoldásra tellik...
Illiona 2020 jan. 26. - 03:27:10
(237984/239045)
I'm a Mother Too

a sorozat bőven ad fel kérdéseket, amikre nem is olyan könnyű válaszolni, illetve ha megválaszoljuk is, rögtön ott a gondolat, hogy talán mégis másképp van.
egyáltalán, belefér - e mindenki erkölcsébe a béranyaság. Nem kellene e inkább elfogadni, amit a Sors odatesz, ha nincs gyerek akkor nincs. Nem felkérdezés -e a Sorstól hogy a házastárs ezt elfogadja-e avagy elválik? És a gazdag nagyszülők? akik hatalmas vagyont hagynának az unokának örökségűl, ha lenne akár csak egy darab is. De persze csak ha egészséges, mintha azt meg lehetne egy boltban vásárolni.

A következő kérdés: ilyenkor kié a gyerek? az anya -apa a valódi, mindkettő adta a maga ivarsejtjét, amit beültettek a béranyába. Igy mindenképp a saját szülei DNS-t örökli.
De a béranyának a vére az áráramlik a magzatba, és még 100 módon kapcsolódik a kihordó anyához is.
Ha belegondolunk, hogy egyetlen sejtből már ujra tudják alkotni bármely élőlényt is akkor el lehet képzelni, mennyire átalakitja a magzat testét, és lelkét is maga a béranya megléte.
Akkor ha kiderül, hogy a gyerek az Dawn kóros lehet? kié a felelősség a továbbiakért? Hiszen ez holtig tartó felelősség!
És ha a béranya megtartja a gyereket, utána kiderül az mégiscsak egészséges, akkor kié a továbbiakban gyerek?
Az igazi szülei már lemondtak róla, csak amikor kidül hogy egészséges, akkor kérik vissza, hiszem ez az ő vérük, mondják. Végül is joguk van hozzá! Joguk van hozzá?

Ez nem az összes kérdés amit felvet a sorozat, csak egy kivonat!

Kép: a főszereplők
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:23:47 8/10
(237983/239045)
Off
Selection: The War Between Women
Spoiler

Az "új világot" akarók sem győznek meg igazán bennünket szándékaik fenköltségéről.
KÉP: -felirat - A jó öreg Machiavelli koreai változata. A gátlástalanságot mi sem mutatja jobban, mint hogy az említett feláldozható "báb" a barát megtévesztett lánya.

Valahogy sosem tudok hinni azok "új világába", akik bármit bevetnek a "célért". S főként azoknak nem, akik másokat áldoznának fel érte és nem magukat. Ha már hisz vmiben, azért adja a saját vérét és verejtékét, vagy legalább ne vak eszközként akarjon felhasználni egy másik embert. Győzze meg az igazáról, ne hazugságra, megtévesztésre építsen.

Persze tudom, hogy a kéz ritkán marad tiszta, de legalább ne egy nővel akarnák a piszkos munkát elvégeztetni, főként úgy, hogy átverik.
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 03:12:03 8/10
(237982/239045)
Off
Selection: The War Between Women
Spoiler

Azt, hogy vmely nagyratörő miniszter új uralkodót akar, akit majd bábjaként mozgathat, nem túl meglepő. Az sem, ha másikuk a királyi családba a lányán keresztül akar beférkőzni, a tényleges hatalmat így biztosítani. De talán először látjuk ilyen tisztán, mit is jelent, amikor már az anyakirálynévá vált lány a "csládjához" hűséges és nem a királyi dinasztiához, amelybe beházasodott, ahova a trónörököst megszülte.

KÉP: az anyakirályné és fia, az ifjú király.... Szegény királynak még családon belül is kijut az árulás... királyanyu bizony továbbra is a Kim klán érdekeit részesíti előnyben a saját fiával, az uralkodóval szemben!
Milyen érdekes választás ez a királynéi szerep és a klánhoz való tartozás között. A klánt erősíteni az uralkodó családdal szemben, így erősíteni a saját pozícióját
Illiona 2020 jan. 26. - 03:08:16
(237981/239045)
Sziasztok!
most épp nagy hiány mutatkozik aktuális sorozatrészekben, hiszen a Holdújév miatt nem adtak le néhány menő sorozatot. Főleg a tegnapi bosszús történeten bosszankodtam, mert az is elmaradt, amugy is kevés az a heti 5 rész , de igy meg heti 4 ment le. :)))

Közben elkezdtem nézni a egy 120 részes (35 perc/epizód) koreai sorozatot I'm a mother Too cimmel.
nagyon érdekes témája van, mégpedig a béranyaság.
A történet hősnője egy őrült autós miatt balesetet szenved, ahol meghal a férje, és el is vetél, terhes volt a baleset előtt. Nagy sorscsapások érik az ifjú özvegyet, amelyek következtében elvállalja 500 000 dollárért hogy kihordja más gyerekét, egy gazdag családét. Készül szerződés, mindenki vigyáz a nőre.
Án egy orvosi vizsgálat kimutatja, hogy a magzat Down kóros nagy valószinúséggel. Abortuszra akarják kényszeriteni a nőt, de az megszökik a kórházból.
Igy kezdődik ennek a nagyon szövevényes és számtalan fordulattal teli sorozat.

A sorozat érdekessége, hogy a férfi főszereplő nem más mint Alex, akit elsősorban zenészként ismerünk, de már több sorozatban is feltünt.
Kép: Alex
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 02:53:44 8/10
(237980/239045)
Off
Selection: The War Between Women
Spoiler

Aztán bepillanthatunk a királynéválasztás egyes megmérettetéseibe.

KÉP: az utolsó feladat: a kapott dobozba kellett a jelölteknek tenni azt, amiről lemondanának, hogy ezzel is bizonyítsák, a királyt támogatnák, méltó segítője lennének párjaként, az ország anyjaként ...

Hmm, tényleg.. Ki mit tenne bele? És mi lenne a hozzáfűzött magyarázat? Szerintem lenne jobb is, mint amit a forgatókönyvíró kiötlött. Persze ő nem ismeri a magyar népmeséket!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jan. 26. - 02:45:40 8/10
(237979/239045)
Off
Selection: The War Between Women
Spoiler

Még tavaly december közepén kezdték vetíteni a sorozatot. Egy kicsit mindig megörülünk, amikor kosztümös sorozat indul. Ott a várakozás... hátha most..

Ezúttal kaptunk egy kedves, romantikus mesét. Szórakoztató történet, kellemes szereplők.
A történet érdekesen indul az ikrekkel.
Ismertető: Selection: The War Between Women

Kapunk egy ifjú királyt, aki roppant szerelmes szépséges arájába, nehezen dolgozza fel elvesztését, ki akarja deríteni, kik áltak a gyilkos merénylet mögött. Kapunk egy tűzrőlpattant leányzót, aki testvére gyilkosai után akar nyomozni. És kapunk háttérként természetesen nagyravágyó minisztereket, akik a királyi udvart szeretnék uralni így vagy úgy, meglehetősen gátlástalanul. Kapunk egy titokzatos herceget és mellé támogatókat, akik... ismét csak nem meglepő módon egy "új világot" akarnak.

Ezek a különböző célok és akaratok az új királyné kiválasztásánál futnak össze, hiszen nagy a tét, saját jelöltjüket hozzásegíteni, hogy ő legyen a befutó, a Királyné!

KÉP: egy kis koccintás... jelöltek ünnepelnek.. mint egy virág szirmai, olyanok így együtt négyen:)
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 04:34:14 8/10 Előzmény edimir
(237978/239045)
Off
Woman of 9,9 billion - 29-32. rész
spoiler

A Tahitira szóló repjegyre is megkapjuk a választ....

KÉP: egy bonyolult kapcsolat.... a válasz így van rendjén, épp azért, mert bonyolult....
És igen, ismét csak tökéletes a spanyol dal hozzá... a szövege!
A dal a sorozat OST-jában
https://www.youtube.com/watch?v=hHOaaSDefxA
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 04:23:37 8/10 Előzmény edimir
(237977/239045)
Off
Woman of 9,9 billion - 29-32. rész
spoiler
A két dupla résszel véget ért a sorozat, lezárult a Casa Del Zorro akció is. Azt kell mondanom, hogy végül is a történet kikerekedett a végére, a szereplők útválasztása is a tévedések, vargabetűk, letérések után azt az irányt vette, amit reméltünk, sikerült átlépniük a saját árnyékukat, többek lettek.

A pénz..... az őrült forgása lecsillapszik, oda kerül, ahová kell....

KÉP: az ötös!:))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 04:00:29 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237976/239045)
? Eseleg a Palota ékköve?
Én azt csak jóval Silla után néztem meg, amikor már untam, hogy nem értem a "kénes kacsa" utalásokat és társait....
8/10
edimir 2020 jan. 24. - 03:51:35 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237975/239045)
Sillát, a sorozatot, többnyire nem azért szeretjük, mert megfilmesített történelemkönyv, hiszen már az első vetítése kapcsán sok hozzászólás született arról, hol tér el a sorozat az ismert (vagy ismerni vélt) történelmi tényektől. Itt a fórumon, aki veszi magának a nem kis fáradságot és visszabugáz a fórum kezdetének hozzászólásaihoz, ott mindarról rengeteg információt találhat, amiről írtál (a szereplők tényleges sorsa, a földrajzi-történelmi összefüggések, korabeli viselet, vallás stb).

Ugyanezt az időszakot mutatja be a King's Dream sorozat ( http://asianwiki.com/King's_Dream ), amely a hagyományoknak, a rendelkezésre álló forrásoknak sokkal inkább megfelel.

Mégis, vmiért Silla az, ami el tud varázsolni. Mert az államok közötti csatározásoknak, a belső udvari intrikáknak tud adni egy olyan ívet, ami az egészet egy magasabb szintre emeli. Hogy ne egyszerű területszerzés és beolvasztás legyen Gaya, Baekje, majd Goguryeo elfoglalása. Kell a "Nagy Álom" és kell ehhez a "harcos útja", a jellemek fejlődése, melyekől igazolást nyer az egész. Ha úgy tetszik egy erkölcsi többlet, hogy a néző is érzékelje, vmi jobb született a régi helyébe.

Vágás. Ha jól emlékszem, akkor a legdurvább vágás anno Sohwa halála volt, amikor Chilsuk tévedésből megölte. Mondhatnánk, hogy két mellékszereplő, a "lényeget" nem befolyásolja, hogy kivágták. De személyes tragédiájuk igenis kell, hogy átérezhessük az áldozatuk súlyát. Ha vmelyik oldalon elkötelezted magad, akkor ez teljes önfeladással jár, az esély a személyes boldogságra kicsúszik a kézből... és bizony ez is kell a "Nagy Álom" megvalósulásához... áldozat, lemondás....veszteség...

KÉP: Mishil üvegpohár-koncentrációja
Míg a férfiak esetében megszokhattuk, hogy a kosztümös sorozatokban a íjjal célbalövéssel bizonyítják a szellemük tökéletes uralmát, a koncentráció élességét, addig Mishilnél ez az üvegpoharak megszólaltatásával történik.
A megunhatatlan!:) https://www.youtube.com/watch?v=O7sewZTGIS8
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 24. - 02:36:58 10/10 Előzmény edimir
(237974/239045)
És nem a Silla volt az első koreai sorozatom.
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 24. - 02:34:14 10/10 Előzmény edimir
(237973/239045)
Többször láttam mindegyik változatot. Sőt a könyv első kötetét is olvastam. Először a mesétől a véres valóságig terjedő történet és az érzelmek kavalkádja ill. a földrajzi és történelmi információéhség ragadott el. Másodszor a hwarang-lelkület és harcmodor fogott meg, ill a kor hit vagy hiedelem világa. Harmadszor a korabeli berendezések, tárgyak, eszközök, íráshordozók, ruha és cipőviseletek, technológiák keltették fel az érdeklődésemet. Később a háttér összefüggések, és főleg Mishil örökérvényű bölcs mondatai között csemegéztem. És utóbbiakat nem torzítja a tömörítés.
Mindemellett tisztában vagyok azzal is, hogy a történelmi valóság alapok és a sorozat tényei itt-ott eltérnek egymástól. (Pl. CheonMjeong és Tokmán nem ikrek voltak, Tokmán 3-szor volt férjnél és egyáltalán nem kellett küzdenie a trónért, Mishilnek nem csak 3 gyermeke volt stb.)
8/10
edimir 2020 jan. 22. - 16:34:22 8/10 Előzmény K. Zsuzsi
(237972/239045)
Nem haszontalan, ha vki még egyetlen koreai sorozatot se látott (mint én anno) és elkezdi nézni, lassan beszippantja a történet, felkelti a kíváncsiságát, erre elsőnek jó.
Nem haszontalan, ha vki már látta, csak kicsit belenézne, mert nosztalgiázni akar egy kicsit.
Nem egyformák a nézői szokásaink, ez így teljesen rendjén is van.

De aki azért nézné újra Sillát, mert szeretne újra elmerülni benne. Annak ez így illúzió romboló.
Hogy a vágás segítene a lényegre koncentrálni? Szerintem nem. Egyszerűen semmilyen logikát nem lehetett a vágásoknál felfedezni (pl. túl véres, túl felkavaró..vagy tudom is én mit), csak vmi szeszély folytán történt a nyirbászás.

Mi a lényeg? Nos, ez sem olyan egyszerű, vagyis elsőre az: a Nagy Álom. De az addig vezető út, akik megvalósítják és akik ebben az ellenlábasok. Főszereplők és mellékszereplők akarata, vágya, sorsa, egymáshoz való viszonya... talán épp ez így együtt adja végül ki a lényeget. S akkor már bizony nagyon is nem mindegy, mi került ki a vágás miatt a sorozatból. Nem véletlenül írtam én is és Cilia is a "kerek" szót ennek kapcsán.

A jó koreai sorozatok jellemzője, hogy semmi sincs bennük csak úgy esetlegesen, véletlenül. Hiába 62 részes Silla, kell minden másodperce.
10/10
K. Zsuzsi 2020 jan. 22. - 01:46:25 10/10 Előzmény edimir
(237971/239045)
Azért nem teljesen haszontalan a Silla vágott változatát az Izaura-n nézni, mert így a lényegre koncentrál. Remekül bemutatja hogyan is működik örökérvényűen a politika és miként rángatja azt a gazdaság és a mindenkori vagyonosok érdeke.
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 23:57:15 8/10 Előzmény Illiona
(237970/239045)
Secretly Greatly - a mozifim

"Zöld melegítős" kémünk a zenész kém társát kéri meg, hogy utoljára énekeljen neki el vmit.

Amit kér, az az Imjin folyó dala

Hogy miért pont ezt a dalt?
Itt olvashattok róla: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://preephiliapisti.wordpress.com/2014/03/11/imjin-river-river-where-tears-of-the-koreans-flow/&prev=search

Itt pedig meghallgathatjátok: https://www.youtube.com/watch?v=uz6mZ-A_xTg
https://www.youtube.com/watch?v=HqcGvqLZWfE
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 23:19:46 8/10 Előzmény döncimama
(237969/239045)
Szép estét!:)

Köszönöm az ajánlást. Január első hetében megnéztem a Princess Agents sorozatot és írtam is róla itt a fórumon. Most sajnos biztos nem lesz időm egy 52 részes sorozatra, talán majd máskor ez is belefér.

KÉP: Princess Agents - "kempingfőző" - A sorozatban felvonultatott sok rendkívül látványos mechanikus szerkezet helyett egy egyszerű és praktikus kis tárgy, ami nekem nagyon megtetszett.
Mindenki körülülheti és a maga kis falatkáját elkészítheti a főzőalkalmatosságon.
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 23:11:29 8/10
(237968/239045)
Off
Crash Landing on You
Spoiler

Kezdetben lebegtetve, aztán később némi humorral, csipkelődéssel kaptuk meg a romantikus szálat, de a 9. részben utolért bennünket egy giccsözön. A svájci emlékképek eddig még viszonylag természetesek voltak, de ez a mólón zongorázó, ill a dalra a hajón felfigyelő csöpögős jelenet megviselt. Nagyon össze akarták hozni... túlságosan is, attól lett erőltetett...

KÉP: a bátyjnak írt dal, ami a nővel is összeköt... Ah, rebeghetjük a szívünkre szorított kézzel... ők igazi szerelmesek, a dal is csak megerősíti, hogy lelki társak, összeillenek... Lehet a szem sarkában a meghatottság könnycseppjét elmorzsolgatni, esetleg diszkréten szipogni is egyet... Elvégre ilyen nagy szerelmi jelenethez ez már dukál.... hmm, én meg bevéstem egy fekete pontot....
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 22:56:06 8/10
(237967/239045)
Off
Crash Landing on You

A Crash Landing on You sorozat is addig volt igazán jó, míg az észak-koreai falucska lakói között játszódik. A 9-10. részéből a kisemberek kopnak ki, egyre inkább azok jutnak képernyőre, akik kiváltságosok, akár északon, akár délen, egyre inkább az ő hatalmi játszmáik kerülnek az előtérbe.

KÉP: Kiskatonáink holdnézőben a Kapitányra várva a határ mentén járőrözve.....
Itt még azok, akik... de délre csöppenve valahogy nem csupán elbizonytalanodnak, de kiskatonából majdhogynem paprikajancsivá válnak... kár, nem kell mindenből viccet csinálni...
8/10
edimir 2020 jan. 21. - 22:43:10 8/10 Előzmény Illiona
(237966/239045)
off
Secretly Greatly - a mozifim

Spoiler

S talán azért is tud a "zöld melegítős" kém ember maradni szörnyeteg helyett, mert a déli kisemberek világában tölti azt a bizonyos 700 valahány napot lappangó ügynökként. Nem a dél javak beli bősége a háttér kontraszt, hanem a déli kisemberek hétköznapjai a maguk gondjaival, problémáival lesz a közeg, így ez a fiút nem irritálja, inkább az emberségét hívja elő. Kap és ad.... elfogadást, megértést, törődést....

Nem tagadja meg a hazáját, nem válik árulóvá, de a körülötte lévőket megismerve nem elpusztítandó ellenségként tekint rájuk, nincs benne vakbuzgó fanatizmus. Sőt, munkáltatója és szállásadója amolyan örökbefogadó anyja lesz. Amit a rendszer kiirt, elpusztít, azt az egyes emberek szintjén kapja vissza.

KÉP: az észak-koreai anya fotója... és a számtalan neki írt, ám el nem küldött levél közül az utolsó....