Illiona 2019 nov. 01. - 18:46:43 Előzmény Illiona
(237647/239047)
na ez elferdült, de mindenki hajtsa a fejét asztalra akkor pont jó lesz. Bocs de itt nálam ez egyenes!
Illiona 2019 nov. 01. - 18:45:10
(237646/239047)
Szöulban épp ezen a napon a Kina barátságról szólt ez a nap.
A főtéren a Városháza előtt különféle kinai néptáncokat mutattak be, többféle nemzetiség is képviseltette magát, arrébb divatbemutató volt gyönyörű kinai nők részvételével.
A sátrakban mindenféle kinai termékeket reklámoztak, lehetett kostolni is pl méregerős alkoholt is.
Rengeteg ember kijött ide, és sok volt a kinai vendég is.
Szines forgatag a város közepén.
Illiona 2019 nov. 01. - 18:36:47
(237645/239047)
épp aratták a rizst, láttunk gazdálkodót, aki kézzel aratott, és volt aki rizskombájnal.
a természet gyönyörű szinekben pompázott, a táj sárga volt a sok sárgálló rizstől : learatva vagy lábon
Illiona 2019 nov. 01. - 18:33:29
(237644/239047)
Még mindig Dél-Korea
az egyik bevásárlóközpontbam figyeltem fel erre a plakátra: Ming, a kinaiak sikeres szinésze, nekem nagy kedvencem. Ugyanilyen plakátokat fényképeztem tavaly Kinában, de ugy tünik itt is itt van.
Illiona 2019 nov. 01. - 08:50:15
(237643/239047)
és még egy Dél-Koreai specialitás, ami sehol másutt nincs: csak fehér és kisebb százalékban fekete autók vannak.
Egyszerűen nincsenek szines autók.
Egyénként döntően saját gyártású autóik vannak, 5 nagy autógyár működik ott, itt mi csak a Hundait, és a KIA-t ismerjük. Vannak számomra ismeretlen emblémáju autók is, és mintha lennének ujak is.
Azért van egy kevés külföldi autó is, de ami feltünő volt, hogy a japán autók szépen kikoptak a közlekedésből - a gazdasági háború már megkezdődött mindkét országnak súlyos veszteségeket okozva. Erről is megvan asaját véleményem, amig valaki más nem kezdi addig nem irom le...

Az néhány szines autó, ami van, azt mind a KIA gyártja, az a Kia Soeul, ott más néven fut, ezeket direkt polgárpukkasztáskánt csinálják, és aki megveszi, az is emiatt veszi meg (hiszen van belőle fehér szinű fekete tetővel, és fekete, fehér tetővel is).
Ami viszont nincs, az az országon átmenő autók . Ott csak koreai autók közlekednek.
Hazafelé az autópályán beszélgettünk, milyen jó lenne ha itt nálunk is eltünne az M5-ről az sok szerb, román, és főleg a német rendszámmal közlekedő, de valójában török autók.
De hiába nem vagyunk egy szigetország...

10/10
kimbin01 2019 nov. 01. - 08:39:55 10/10 Előzmény edimir
(237642/239047)
:))))) Sziasztok! Na igen, ez is benne lehet a pakliban, talán a katonaság után levetkőzte a hímbimbó (by Illi) szerepet. Talán ......
Egyelőre várom a 2 utolsó rész fordítását KNG sorozatából, meg Ji Sung Doktor Johnból is még 3 rész van hátra. Többet nem vállalok be, mert összekeverem.
Akkor ezért volt zavaros a trailer! Igen, ismerünk néhány "ördögöt", de nekem még mindig ő az! Bár láttam már komédiában is, aki volt táborban az később is láthatta.
Illiona 2019 nov. 01. - 08:26:36
(237641/239047)
az előbbi képen talán nem is látszott, hogy az egy babaágy a másik oldalon. Azt semmiképp nem irom hogy a sarokban, mert itt a gyermek mindenek felett áll.
Illiona 2019 nov. 01. - 08:24:55
(237640/239047)
ez egy családbarát mosdóhelyiség az autópálya mellett.

Itt azután az egész nagy család egyszerre végezheti el a legszükségesebbeket, koedukált, nem képezi vita tárgyát, hogy a kisgyereket ki is vigye el magával, és a legkisebbet pedig hol és hogyan is tegyük tisztába.
Azekben az autópályák melleti megállókban mindig van férfi és női mosdó ugy kb 70 db oldalanként, vagyis ha több busz is befut, akkor is van elég. Ezek -természetesen- tiszták, ingyenesek, igaz hogy az autópálya használatáért fizetni kell.
Illiona 2019 nov. 01. - 08:20:13
(237639/239047)
ó reggelt!
akkor folytatnám.

Hol is lenne elfogadottabb, illetve egyáltalán minden szinten elfogadott a cukiság.
Számos helyen találkoztunk ilyen koreai cukisággal, igy ez is természetes arrafelé.

Találkozás az autópályán....
a legnagyobb kutybarátnak, Boilnak szeretettel!
Illiona 2019 okt. 31. - 20:41:15
(237638/239047)
Ezen a lakomán igazán degeszre ehettük magunkat, azt hittem soha nem fogom megemészteni ezt a sok elfogyasztott ételt. De érdekes módon elmentünk utána még 2. körre, és ott is birtam enni, sőt éjjel birtam aludni, és másnap éhesen keltem fel.
Valaki érti ezt?

Kép: még előző este Szöulban a "csirke és sör" kombó után bevállaltunk egy kis nyers halat.
A sokféle nyers hal csak nekünk érdekesség, illetve volt az első 2 nap, azután már megszoktuk...itt is volt fehér kimcsi is.

Nem hozok fotókat, mert nem akarom fotócunamival ellehetetleni az oldalt, de ettünk rántott csirkét,
omorizst (először kóstoltam a Tetőtér Hercegei specialitását).
Ettünk tengeri angolnát, són sütött garnélát, kókuszos bundában rántott garnélát, és ginzenges tyúkot, amire már vágytam évek óta, de eddig nem mertem bevállalni.
A "patak"parton épp street food fesztivált tartottak, vagy 50 egyforma autóban készitettek ételeket, ott ettünk bélszint is.
Minden reggel a Paris Baguette boltjaiban reggeliztünk, egy kávé, és egy croassan társaságában. Bár ellene voltam ennek a pékséghálózatnak, de már nagyon megerősödtek, szinte minden sarkon megtalálhatóak. Egy Franciországban tartott versenyen pedig ez a koreai lánc nyerte meg a croasszan sütő versenyt, ami nagyon nagy szó. és tényleg, olyan finom croissant soha nem ettem! és talán nem is fogok, csak ha visszamegyek!
Illiona 2019 okt. 31. - 20:21:56
(237637/239047)
ez is leves volt, és bár nem volt bizalomgerjesztő, de a gyomor békéje miatt ezt is meg kellett enni (inni a csészéből) a sok fűszeres étel miatt. Legalábbis a koreai ezt mondta, mi pedig engedelmeskedtünk.
Illiona 2019 okt. 31. - 20:14:43
(237636/239047)
ennek a kis szalonnának ugy örült a magyar, végre valami amit ismer. Igen ez főtt császárszalonna volt, és hozzá nyers hal... és kimcsi persze
Illiona 2019 okt. 31. - 20:12:05
(237635/239047)
ez pedig a kagylótál. A kagylóban a rendes kagylóbelsőn volt még rápakolva különféle "tenger gyümölcsei" . ez inkább érdekes volt, mint finom....

https://www.youtube.com/watch?v=DrqdMMXYsOg&feature=youtu.be
nem tudom ezt a videót le lehet-e játszani, most pakoltam fől, és azt mondja hogy privát.
Ezen poliplábak vannak, amik fel vannak darabolva, ezek olyan izomrángésok. Én magam nem ettem belőle, pedig mondták is, hogy ezek a polipdarabok feltapadnak a szájpadlásra: nem kértem belőle...Ez volt az egyetlen étel, amiből egy falatot sem....
Illiona 2019 okt. 31. - 20:07:00
(237634/239047)
ez rizskása leves.
Miután itt minden ételnek intenziv izhatása volt, ez egy icipicit sózott, azt is mondhatnám, iztelen leves volt, de meg kellett enni, mert jót tett a gyomornak, mondta a koreai. Mi pedig meg is ettük.
Illiona 2019 okt. 31. - 20:03:17
(237633/239047)
ez is hal, csak be van egyfajta füszeres valamivel takarva. Ez se nem főtt, se nem nyers hal volt, de viszent a textúrája teljesen el volt tünve. Jó izű volt és mindenképpen érdekes.
Bár fotót nem hozok róla, de volt piros, és fehér kimcsi is. Fehér kimcsit előtte este ettem először Szöulban, egyáltalán nem csipős, és roppanós, mint egy savanyúságféle.
Itt is volt fehér kimcsi is, lehet hogy divatba jön arrafelé?
Illiona 2019 okt. 31. - 19:38:52
(237632/239047)
és itt a nyers hal.
Előtte este Szöulban már ettünk egy egész tányérral, ugyhogy itt már nem volt meglepetés.
Gyönyörű halhús, köveken (szerintem hogy hütsék, ne melegedjen fel) . Ez pl az utolsó falatig elfogyott.
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 19:32:30 8/10 Előzmény Illiona
(237631/239047)
Ősszel voltunk egy 4 csillagos magyar hotelben, de kövület az általad leírt "okoshotel"-hez képest. Vajon hány csillagos lenne nálunk ez az okoshotel? Egyébként ilyen szorult helyzetben, amikor a természet és idő egyaránt sürget, nem hiszem, hogy bárki nagyon a technikai újdonságokat szeretné felderíteni... szóval teljesen megértelek. Eddig csak magginak volt "piros feje", de neki másért!:))))))))

KÉP: maggi - pirulós!:))))))))))))))))))
Illiona 2019 okt. 31. - 19:24:56
(237630/239047)
ez hasonlit a párizsi bundás sertésszelethez, a másik pedig halszeletek pici bundában.
Ha lehetne az "isteni"t fokozni, akkor megtenném.
Illiona 2019 okt. 31. - 19:20:33
(237629/239047)
sült marhaoldalas feldarabolva, és megsütve. Isteni, omlik a szádban, ugyanakkor meg porcogós, ami roppan. Tökéletes.
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 19:17:28 8/10
(237628/239047)
Off

Miss Lee - 1-11. rész

Spoiler
KÉP: a sorozat nyitóképe
Illiona 2019 okt. 31. - 19:16:52
(237627/239047)
ez egy nagyon izletes sült hal.
Most annyira szivesen megenném. de ezt már a vacsora végefelé hozták be, és alig fogyott belőle. Ebből is 3-at hoztak ötünknek.

Amugy két nő szolgált fel, hanbokban, izlésesen kisminkelve.
ők papucsban voltak, de azt is levetették, amikor bejöttek.
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 19:13:32 8/10
(237626/239047)
Off

Miss Lee - 1-11. rész

Spoiler

Egyszer Illiona mondta, hogy plusz pont jár a rövid címért... Nos, talán ennyiben ki is merül eddig a sorozat érdeme. Kíváncsi voltam olyan sorozatra, amely egy kis gyár hétköznapjait mutatja be.
Bevallom, már csak azt nem tudom, hogyan is tartottam ki idáig, miért is néztem meg belőle 11 részt????

Az, hogy egy kis nevenincs porszívó gyár, amely a korszerűsítéshez tőkehiányban szenved és az új gyártósort csak egy nagyvállalat segítségével tudja beszerezni. Majd a nagyvállalat szépen elvérezteti a kiscéget, hogy átjátssza az egyik leányvállalata számára, hogy bagóért felvásárolhassa. A kiscég pedig küzdeni kezd a csőd és felvásárlás ellen.

Ez így még talán ha nem is túl eredeti, de jól kitölthető történet. Itt viszont kapunk egy olyan főszereplőt/címszereplőt, Miss Lee-t, akiért talán csak egy koreai tud lelkesedni, én csak falramászni tudok tőle. Egy koreai számára kedves, segítőkész, csupaszív fiatal nő, számomra egy slampos, szolgalelkű, borzasztó ostoba nőszemély. Tkp. 11 rész óta várom (eddig hiába), hogy valamennyit kupálódjon, de semmi.

Nincs romantikus szál, se virágfiúk, ami önmagában nem lenne baj, de sajnos semmi olyat nem kínál, ami magával tudna ragadni. Persze szeretnénk a kiscégnek szurkolni, s azt is szeretnénk, ha bajkeverők bűnhődnének, de vmiért mégsem tudjuk ezt vmi lelkesen tenni, mert ennyi bénázás, inkompetencia, naivitás már egyszerűen fáj!!!!

KÉP: Miss Lee... a bokánál kivillanó zoknijával, a mindig rohanós idétlen testtartásával, a ruhaujjal megtörölt orrával... s neki kellene igazgatóként a céget kivezetni a csődből!!!!! Az egyetlen, amire képes, hogy szemüvege mögül kétségbeesetten könyörgő pillantásokat vessen, amikor vmit meg kell oldani.... különben mindenkinek kávét főz, ebédet készít, a papírkosarakat üríti... szóval kimondott vezető típus!!!!

A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/Miss_Lee_(Korean_Drama)
Illiona 2019 okt. 31. - 19:13:17
(237625/239047)
ez sült tészta zöldségekkel és (szerintem) szója, vagy szezámolajjal. Picit édes, de nagyon finom volt.
Illiona 2019 okt. 31. - 19:09:50
(237624/239047)
felteszem ide az ételek fotóit. Mind nehéz porcelánokkal teritettek meg, most megfigyeltem (Ljerk kérdezte az előző utamkor)
Összesen háromszor hoztak ételt, és mi9vel az asztal teljesen tele volt, igy azokból vettek le, amely tányérokon már kevés étel volt. Először még sajnáltam a sok finom falatot, amit elvittel, de később annyifélét hoztak még, hogy megnyugodtam.
Ez a képen marhahús falatkák voltak, amik csak be voltak pácolva, vagyis félnyers állapotban. Ehhez volt a szezammagos mártás. 5-en voltunk, mindenból 3 tányérral hoztak, kivéve a nyers halat, és a kacslót.
Illiona 2019 okt. 31. - 19:01:12
(237623/239047)
A vacsora helyszine: 250 km-t utaztunk egy bérelt KIA-val dére, Gvangdzsuban volt, az 1980-as diáklázadás helyszinén.
Ma már ez egy dübörgő, modern iparváros, mindössze egy emlékmű emlékeztet az itt történő véres eseményekre.

Itt egy modern okoshotelben volt a szállásunk, és megérkezvén a kulcsot átvéve (ami persze nem is kulcs csak egy plasztiklapocska) el kellett rohannom a fürdőszobába, részben volt is negyed óra átöltözni, de a mosdó mindennél sürgetőbb feladat volt. Az ajtó kinyilt, de hiába dugtam be belülről a plasztik lapot, nem gyulladt fény. Azután észrevettem egy fluoreszkáló lapot a falon. Azt elkezdtem minden módon villanykapcsolásra birni, simogattam, lágyan hozzáértem, ütögettem, vertem, szóval minden módon, de nem sikerült. Végül volt még némi beszürődő fény az utcáról, ugyhogy megkerestem a mosdót, kitapogattam, hogy hol van, meg a teteje is fel legyen hajtva (nem volt) és utána megkönnyebbültem próbáltam fényt csiholni, és esetleg a wc-t lehuzni.
Már találkoztam modern japán wc-vel, a szöuli Lotte áruházban 3 évvel ezelőtt, de az valószinüleg korábbi széria volt.
végül volt nálam egy powerbank (hálozat nélküli telefontöltő) azon sikerült bekapcsolni a zseblámpa funkciót, és igy sikerült a 10*10 cs-es plasztik lapocskán bekacsolni az összes fényt. Állitólag ezen lehet helyiségenként állitani a fényt, az erősségét is, de nekem az az egy funkció, hogy legyen nagy fényesség mindenütt, pont megelégedéssel töltött el. Hiába, aki itthon szocializálódott, az...
Sikerült a wc öblitöt is megtalálni, nem is gondoltam hogy ott van, de ott volt.
Egyetlen jellel azonositottam magam, a wc kapcsolótábláján lévő vörös női fejjel, mert pont ugy is nézhettem ki dühömben.
Ja, A kisérőnk csak nevetett rajtam, hogy megtaláltam magamat a kapcsolótáblán: nos az a bizonyos női piros fej másra vonatkozik: azokon a bizonyos napokon használják a nők melegvizes alsó lemosásra.... :)))))

Ezeket csak amiatt irtam le igy előzetesen, hogy nem irigykedjen senki, igazi megpróbáltatás volt.
És ezt követte a vacsora.Akkor még nem tudtam, hogy az is egyfajta megpróbáltatás...

Kép: az étterem belsője. Ebben az étteremben nincs közössségi tér, csupán az étterem két oldalán intim különszobákban szolgálnak fel.
talán ugy 12 különszoba lehetett.
Persze mielőtt beléptünk volna a cipőt le kellett vetni!
Fel voltam készülve, hogy a földön ülve kell ennünk, de nem, ebben a szobában asztal volt székekkel, ahányan voltunk annyi.
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 18:41:06 8/10 Előzmény Illiona
(237622/239047)
Üdv!:)
Szerintem kár előre elméleteket gyártani a sorozattal kapcsolatban, majd meglátjuk, miről és hogyan fog szólni.
Az Ördög/Devil is számtalan sorozatban különböző módokon került ábrázolásra. A legutóbbiban, a When the Devil Calls Your Name c. sorozatban egy bukott angyal volt, eléggé összetett karakter, nem egyértelműen negatív.
Tehát nem szaladnék előre annyira semmilyen megállapítással. Én mindössze annak örültem, hogy Lee Min Ho jó partnereket kap... csak nehogy lejátsszák!:))))))))))))))))))))))
Illiona 2019 okt. 31. - 18:33:18
(237621/239047)
Folytatnám a koreai utamról a beszámolót, ezen a hétvégén be is fejezem. Pár témát még érintenék, végigolvasva a szomszéd topikokat is, vannak olyan élményeim, amelyek másoknak is válasz.
Beszéltem telefonon dorombkával, és edimirrel is, végül arról a tradicionális koreai vacsoráról irnék többet, amelyen részt vehettem, koreai parnerünk meghivásának eleget téve.

Kép: ami miatt a déli iparvárosba érkeztünk 2 napra: az orchidea farmok. Igazi léleksimogató emlékek még az ilyen magamfajta könyvelőnek is!
Illiona 2019 okt. 31. - 18:19:31 Előzmény kimbin01
(237620/239047)
Sziasztok!
és edimirnek is!

szerintem ez az uj Lee Min Ho sorozat nem időutazásos.
Utazás másik világokba, párhuzamos idősikban, csak igy lehet.

Vannak ma is spirituális elméletek arról, hogy létezik a Föld nevű bolygón kivül egy ugyanilyen, illetve hasonló adottságokkal rendelkező bolygó.
Szerintem erről hallottak, de sajnos pletykaszintű alkotásra van csak lehetőség.

Egy szinvonalas sorozatra (majdnem alkotást irtam, de azt tudjuk, hogy egy sorozat sohasem...) én is kiváncsi lennék.
De miután az időutazásos sorozatokat is elég slendriánul oldották meg, igy nem remélem hogy ezt a párhuzamos világokról szólót minőségesebbül oldják meg. Ha persze igen, én leszek a legboldogabb.
Apropó! megfigyeltétek, hogy a beirásaimban mindig a Föld nevű bolygót emlegettem már évek óta? sosem irtam le, hogy a világ leg... Hogyan is tudhatnánk mi földi halandók a párhuzamos világokról!!!

Vagyis fogunk még erről vitatkozni ha megjelenik a sorozat :))))))))
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 16:17:03 8/10 Előzmény Illiona
(237619/239047)
Nagyon jó fotók, ügyes vagy, hogy le tudtad kapni!:) Jókora teherautó kell a szállításhoz, hatalmas fák. Ezeket tényleg érdemes így átültetni, nem kell éveket várni egy-egy csemete növekedésére, hanem mindjárt egy terjedelmes lombú "kész" fa alá telepedhet az ember a parkban.
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 16:14:01 8/10 Előzmény kimbin01
(237618/239047)
The King: Monarch of Eternity

Hmm, ez nem a sorozat hosszabb verziójú trailere, ez vmi más: Lee Min Ho X Kim Tae Ri "Sunshine 1920"
Nekem úgy tűnik, hogy a Mr Sunshine-ból kivágták Kim Tae Ri / a Kisasszony fegyveres jeleneteit és Lee Min Ho jelenetekkel vágták össze... ügyes, de köszönő viszonyba sincs az általad említett sorozattal, hiszen abban eleve más a női főszereplő. Ezért tűnik számodra "zavaros"-nak.
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 16:07:48 8/10 Előzmény kimbin01
(237617/239047)

Megnéztem a videot, eléggé zavart, hogy a Trónok harca zenéjét tették alá!:( Viszont annak örültem, hogy az Ördögöt vszínűleg az a fiatal színész ( Woo Do-Hwan) játssza, aki most futó My Country sorozatban a két barátból a "miniszterfi". Bízom benne, hogy itt is jól alakít majd. A női főszereplő is kedvencem, a Goblin és a Sajt a csapdában főszerepében megszerettem. Így megelőlegezve két pont!:)))
8/10
edimir 2019 okt. 31. - 16:01:52 8/10 Előzmény kimbin01
(237616/239047)

Az ismertető alapján eléggé úgy tűnik, hogy "időutazásos" a történet.
10/10
kimbin01 2019 okt. 30. - 11:26:50 10/10
(237615/239047)
Lefordítottam, mert érdekelt, mi az a sötét repülő árnyék.
Az ördög elengedésre kerül az emberi világba, és hamarosan ajtót nyit egy párhuzamos világba. Az ördög megkérdezi, hogy jobb életet él-e a másik világban, ha tudna-e a másik világban élni. Az ördög kérdése ellenére Lee Gon koreai császár (Lee Min-Ho) megpróbálja bezárni az ajtót a párhuzamos világ felé, és Jung Tae-Eul dél-koreai nyomozó (Kim Go-Eun) megpróbálja megvédeni az emberek életét és a szeretteit. .
10/10
kimbin01 2019 okt. 30. - 11:23:55 10/10
(237614/239047)
Egy hosszabb verzió, bár így eléggé rejtélyes, és zavaros.
https://www.youtube.com/watch?v=Z4V63h7dUds
10/10
kimbin01 2019 okt. 30. - 11:15:32 10/10
(237613/239047)
Úgy néz ki a trailer alapján, hogy valami időutazásos fantasy lesz, mint a Faith.
https://www.youtube.com/watch?v=-x1THJrCfns
10/10
kimbin01 2019 okt. 30. - 11:08:17 10/10
(237612/239047)
Egyelőre még csak néhány kép áll a rajongók rendelkezésére, amit az előbb elfelejtettem feltenni.
10/10
kimbin01 2019 okt. 30. - 11:02:27 10/10
(237611/239047)
Szia, sziasztok! Igen, ma reggel néztem meg KNG sorozatának legújabb részét, meg a Doktor John-ét is.
Épp feltettem az ebédet, most egy kis szünet, csak tésztát kell majd mellé főzni. Ha ezeknek vége, valami sorozat után nézek, mert az idén befejeztem a befőzést is, az elmúlt 2 napban. Így kezdődhet a filmnézés, és a kézimunka.
Már alig várom a jövő évet, mert Lee Min-honak lesz egy új, kosztümös sorozata. The King: Monarch of Eternity | Deo King: Youngwonui Gunjoo (SBS / 2020) - Lee Gon. Sok esetben megállapítottuk már, hogy nekik nagyon jól áll a hosszú haj. talán a mandula szemek miatt.
http://asianwiki.com/The_King:_Monarch_of_Eternity
Illiona 2019 okt. 30. - 09:15:18
(237610/239047)
Buseokse Templom
még ezt az egy képet felteszem, a pontos helyet mutatja.
Az a család is errefelé lakott, akiket meglátogattunk, innen csak ugy 25 km-re
Illiona 2019 okt. 30. - 08:38:50
(237609/239047)
Ezt a fotót az autópályán készitettem, nem volt elég fény, meg mozgott az autó, de a célpont is, de azért talán látszik a lényeg :))))
Illiona 2019 okt. 30. - 08:37:28
(237608/239047)
Sziasztok!
hol van mindenki? Filmet néz?

Akkor ma is felteszek pár fotót a koreai utamról...
Az egyik legmeglepőbb a koros, 20-30 éves fák ültetése az uj lakóparkokba, meg más mindenhová, ahová a kietlenség helyett az idősebb, lombos fák illúziója kell!
Kisérőim mesélték, hogy milyen meghökkentő volt a szöuliaknak, amikor az uj magas Lotte Torony már éppen majdnem kész volt, akkor egy reggel több tucatnyi teherautó felsorakozott az uj épületnél, vagy 60 db ilyen koros fát hozva.
Illiona 2019 okt. 28. - 15:10:47
(237607/239047)
Buseokse Templom
Illiona 2019 okt. 28. - 15:10:02
(237606/239047)
Buseokse Templom
A képeken is látszik, hogy itt hatalmas fák vannak, amik miatt az épületek nem látszódnak - egy okkal több, hogy erre járva, ( illetve erre is járni kell,) mert ilyen rejtett kincsek örződnek itt:

Kőlámpás, 17. nemzeti kincs

Csoszadang csarnok, 19. nemzeti kincs

Ülő agyagbuddha, 45. nemzeti kincs

Falfestmény a Csoszadang csarnokban, 46. nemzeti kincs

Murjangszudzson csarnok, 18. nemzeti kincs

Ezen beirásomat különösen edimirnek és dorombkának ajánlom, akik a nemzeti kincsek figyelői.

Kép: a templom a hegyoldalban.... Még fölmászni is nehéz volt....

Illiona 2019 okt. 28. - 14:42:17
(237605/239047)
A templom épitése:
A Puszoksza (hangul: 부석사, handzsa: 浮石寺, latin betűkkel: Buseoksa; „A lebegő kő temploma”) koreai buddhista templom az Észak-Kjongszang tartománybeli Jongdzsuban, melyet 676-ban Iszang szerzetes építtetett Munmu sillai király (u. 661–681) parancsára. A templom területén több nemzeti kincs is található.
Miközben a buddhista szerzetes Iszang Kínában tanult, egy kínai hölgy, Szonmjo annyira megkedvelte a férfit, hogy mikor annak vissza kellett térnie Sillába, a nő a tengerbe ugorva sárkánnyá változott, és útközben védelmezte a férfit. Hazájában a tömeg megpróbálta megakadályozni, hogy Iszang felépítse a templomot, ekkor Szonmjo hatalmas köveket lebegtetett a tömeg felé, innen ered a templom neve. A legenda úgy tartja, az egyik ilyen kő fekszik a Murjangszudzson csarnok mellett.
Illiona 2019 okt. 28. - 14:31:39
(237604/239047)
Buseokse templom

Amikor elindultunk vidékre vendéglátóink családjához látogatóba, akkor kb 200 km-re Szöultól, a hegyek között találtunk rá erre a kis templomra.
Persze csak kivülről, a parkolóból való induláskor tünt picinek, beljebb haladva egy hatalmas épület komplexum helyezkedett el egy egész hegyoldalon.
A látogatás igénybe is vett 2-3 órát. Erre nem lehetett felkészülni annyira váratlan volt, ugyanakkor annyira felemelő. Szombat lévén rengeteg kiránduló is volt, főleg helyiek (meg mi) tekintettel arra, hogy ez kiesik a mindenki által használt turistautakról.
Én eddig erről a templomról még hirt sem hallottam, igy itt adok hirt róla, hátha valakinek megtetszik :)))
Kép: a informácios tábla

Illiona 2019 okt. 28. - 14:20:45 Előzmény edimir
(237603/239047)
Ha HA HA - tényleg nincs arrafelé egy sem!
8/10
edimir 2019 okt. 28. - 09:57:18 8/10 Előzmény Illiona
(237602/239047)
Napárnyékoló

Az jutott róla eszembe, hogy akkor a szolárium igencsak fehér holló lehet arrafelé...:))))))
8/10
edimir 2019 okt. 28. - 08:58:49 8/10 Előzmény Illiona
(237601/239047)
Arborétum

Nagyon érdekes ez a létesítmény, mely a parkot és a botanikus kertet ötvözi.
A szöuli botanikus park tematikus övezetében az erdő, a kert, a tó és a mocsaras együtt létezik. A tematikus övezetben a világ 12 nagyobb városát képviselő növények találhatók.
Egy kis video, amelyen láthatunk a 12 város növényeiből felvillanó képeket: San Francisco, Isztambul, Róma.. és az üvegházat kívülről
https://www.youtube.com/watch?v=1q9EwwhfCrM

Az üvegház a mediterrán és trópusi növények bemutatásához magas hőmérsékletet és páratartalmat biztosít. Az üvegház előtt egy nyitott térben viszont a Koreai-félszigeten őshonos és kultúrnövényeket bemutatják be.

Az oktató rész egyik különlegessége a "Vetőmag Könyvtár". Itt nem csak a magokat lehet tanulmányozni, de a látogatók megtanulják, hogyan lehet kilencféle vetőmagot ültetni, például ciprus, borsó, napraforgó és repcevirág vetőmagjait, haza is lehet vinni és kipróbálni.
A video 5:14 percénél kezdődik a bemutatása: https://www.youtube.com/watch?v=KAnjWW_t1Xc

Először azt hihetnéd, hogy vmi étteremben vagy a fehér abrosszal leterített asztalok láttán, de aztán rájöhetsz, hogy az asztalokon a kémcsövekben, üvegcsékben vszínűleg az egyes növények növekedéséhez szükséges anyagok lehetnek. Látható, hogy egyes látogatók visznek is el a növényekből, mert kedvet kaptak.:)

6:55-nél pedig egy kis interaktív kiállítás szolgálja a további ismeretszerzést, az átfogóbb ökológiai összefüggések átlátását.

8:27-nél lépünk be az üvegházba.:)
Illiona 2019 okt. 27. - 18:05:31 Előzmény edimir
(237600/239047)
Arborétum
Persze hogy minden akadálymentesitett, és hogy ebben biztos lehessek, de "csak amiatt" én pl lifttel mentem fel és le felső emeletre, ahol egy hidféleség körbement, bemutatva az egész uvegházat.
Amugy az üvegház maga a -1-es szinten kezdődik, utána jön a +1-es szint (nálunk földszint, de azt ott nem is ismerik, és utána a + 2 -es szint, a körgyürű.
8/10
edimir 2019 okt. 27. - 09:20:45 8/10 Előzmény Illiona
(237599/239047)
Arborétum
Nagyon tetszett ez a tudatos városfejlesztés, ahogy az új városrésszel együtt "nő ki a földből" az ott élők számára a kikapcsolódást, feltöltekezést biztosító létesítmény is. Különösen ez az érzet, mintha már régen ott lenne.... És ahogy a látogatókról írtál, bizony jól mérték fel a tervezők az igényeket, nem az ürességtől kong.

Mennyi a belépőjegy? Vajon ott is vannak bizonyos célcsoportok számára kedvezmények?
Mennyire figyeltek a mozgássérültekre, volt mindenütt akadálymentesített közlekedés biztosítva?
8/10
edimir 2019 okt. 27. - 02:35:14 8/10
(237598/239047)
off

Vagabond - 11-12. rész

Spoiler

... és szeretjük azokat, akik mernek a felső nyomás ellenére tisztességesek maradni, civil kurázsi... a hétköznapok bátorsága...

KÉP: - felirat - csak egy egyszerű kérdés, mindössze 30 perc... s egy "rosszul járó" óra:))))))))))) De adott helyzetben ez nem egyszerű, hanem nagyszerű egy bírótól, aki megkapta az ukázt, de figyelmen kívül képes hagyni!

Persze mondhatjuk rá, hogy olcsó, hatásvadász fogás a sorozatban, de ennyi szenny közepette inkább üdítőnek érezzük....
8/10
edimir 2019 okt. 27. - 02:24:24 8/10
(237597/239047)
off

Vagabond - 11-12. rész

Spoiler

Óhatatlan a kérdés, ha már a legmagasabb szinten is ott a szenny, akkor érkezhet-e még valahonnan segítség? Miben bízhatunk?

KÉP:

a sorozat egyik katartikus pillanata adja meg a választ.... ha legfelül elárulnak, akkor az egyszerű állampolgárokban még hihetsz. A "hozzátartozók" nagy pillanatai ezek, végre itt azt az oldalukat mutathatják meg, amely a legnemesebb...

8/10
edimir 2019 okt. 27. - 02:16:15 8/10
(237596/239047)
off

Vagabond - 11-12. rész

Spoiler

Úgy tűnik, hogy a sorozat a háromnegyedéhez érkezve továbbra is képes a képernyő elé szegezni bennünket, az adrenalin csúcsra járatva, s ha bár tudjuk, hogy a főszereplők nem halhatnak meg a vége előtt 4 résszel, de egyszerűen fogalmunk sincs, hogy a csudába fogják mindezt túlélni....

Illiona szokta emlegetni.."van az a pénz"... nos, a sorozatban is bizony van az a pénz...

az eddig az ügyről mit sem tudó elnököt kénytelenek bevonni. Bár a szerződés már aláírásra került, de visszautalhatnák a pénz, még vissza lehetne csinálni mindent. Ám az elnök a "jövőért" vállalja a jelenben a bemocskolódást, a hazugságot, az állampolgárok durva átverését.... "van az a pénz!!!!"

KÉP: - felirat - "Mondja el, mit kell tennem" - szégyenletes szavak egy elnök szájából, már nem egy ország legmagasabb közjogi méltósága, mindössze egy egy mocskos játszma ócska sakkfigurája.
Illiona 2019 okt. 26. - 23:11:00
(237595/239047)
Itt az Arborétumnál, és később már tudatosan megfigyelve minden zebránál megfigyelhető egy napárnyékoló. Ez azon nők miatt van, akik nem akarnak napbarnitottak lenni. (férfiak is persze)
Vagyis a fehér bőr iránti igény a legfelsőbb körökben is elismert lett, tettekre váltódott, és felszerelésre kerültek a zebráknál ezek a napernyők.
Ezt éppen az Arborétumnál fotóztam, de a City Hallnál is megfigyeltem őket. :))))
Illiona 2019 okt. 26. - 20:34:54
(237594/239047)
Arborétum
itt egy link, hogy könnyebb legyen megtalálni, aki arra jár:
http://english.visitseoul.net/attractions/Seoul-Botanic-Park_/27522?fbclid=IwAR0CuQRWymN37TwCqh2JYzVCBwa8SjsfYuQKHr31QRwVz-H2lhxTp2l7MDk

Aki már rendelkezik Szöul térképpel, az ne keresse, szerezzem be mostani térképet, ha meg akarja találni. :)))))))
Illiona 2019 okt. 26. - 20:31:01
(237593/239047)
Arborétum
Az épület egy különlegesre tervezett szabálytalan formájú üvegépület, megannyi érdekes megoldással. Talán ezen képen látható legjobban, nem fotóztam le magát az épületet.
Illiona 2019 okt. 26. - 20:26:56
(237592/239047)
A hatalmas Arborétum tele van évszaknak megfelelő "diszletettekkel, gondolom a gyerekek nagy örömére. Ott a fékon már nem volt levél, de ezek hangulatos sarkok megszinesitették a tájat.

Egyébként a kertben van tő, kis folyócska, az épületben pedig vizesés is.
Azt mondták itt, hogy a Han folyóból van idevezetve a viz, és azután oda van vissza is vezetve.
Illiona 2019 okt. 26. - 20:20:52
(237591/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki? gondolom a Koreai Filmnapokon!!!
Ma is folytatnám a Koreában tett utazásról szóló beszámolót. Na nem az egészről, csak azokról a különlegességekről, amikkel ott találkoztam, és ugy hiszem érdekes lehet másoknak.

Az Arborétum!
Szöulban egy uj városrész közepén található egy több hektáros arborétum, amit idén februárban adtak át. Hogy hogyan találtak arrafelé egy tőbb hektáros üres területet? amit egyénként egy uj épülő városrész vesz körül?
Mindezt gyönyörűen kialakitott, sétényokkal körbevett hatalmas kültéri területen valósitották meg.
Már most rengeteg óvodás-iskolás jár oda, a kicsinyek csak sétálni, a nagyobbak pedig információt gyüjteni a valós világról. Na persze, a 6-8 éves fiúk óriási telefonjaikkal fotózták egymást, és magukat is, de a növényeket is, túl jól érezték magukat.
Van egy modern, hatalmas üvegház a trópusi növényeknek, itt szinte minden fajta növény megtalálható. A növények 20-30 éves állapotban lettek ideszállitva, ugyhogy egyáltalán n incs olyan benyomása az embernek, hogy uj létesitményben sétál.
Amikor ott voltunk akkor volt egy debil kb 10 fős társaság, mindegyik tolószékben, és egy ember egy tolószék kisérő. Nem tudom, hogy ezek intézetisek voltak, vagy csak családtagok, de ezek a sérült emberek annyira látványosan örültek hogy itt lehettek.
Amikor ott voltunk kedden közvetlenül nyitás után, volt kb 20 kisgyerek, ugy 2 éves formák, 60 kisiskolás 6-8 éves formák, egy nyugdijas csoport, ugy kb 15-20 fő, és a 10 fő sérült ember, és magunkfajta középkorú nézelődő is volt ugy 20 fő körül.
Vagyis ujdonsága ellenére az arborétum nagyon népszerű. A metrót is odavitték, és uj állomást is épitettek. A metróállomásom gyönyörű fa formájú oszlopok vannak, olyan stilszerú az egész.

Kép: száz éves olajfa. A különböző növények mind kifejlett életszakaszban vannak, nos ebből az olajfából legalább 5 volt, és mind több száz évesnél.

Illiona 2019 okt. 25. - 06:30:41 Előzmény edimir
(237590/239047)
Az almákhoz:
hogy miért is nem eszik meg a héját?
Talán mert nem is ismerik a biológiai növényvédelmet. Ahhoz, hogy ilyen gyönyörű, hatalmas szines almák legyenek, ahhoz rengeteget kell vegyszerrel permetezni. Emiatt hámozzák meg az almát.
Hogy miért is nem térnek át biológiai növényvédelemre?
Talán azért, mert őszintébbek nálunk, és bevallják, hogy csak igy lehet termeszteni.
Nálunk is erős vegyszerezés van, legfeljebb nem közlik velünk, hogy inkább hámozni kellene.
A héjban és közvetlen alatta lévő vitamin és ásványi anyag tartalom kisebb vagy nagyobb vagy egyenlő mint a héjban megbuvó vegyszermaradvány ? Ki tudja ezt? Senki!
Illiona 2019 okt. 25. - 06:21:43 Előzmény edimir
(237589/239047)
Igen a szöuli metró egyedülállóan logikusan van felépitve.
A szöuliak amigy nagyon közvetlenek az idegennel, amikor a vezetőnk megállt a metrószerelvény közepén, és előhuzta az agyonhasznált térképet a farzsebéből, és és felnézett hogy hol is vagyunk, és merre kell menni, akkor mindig (ez 2 alkalommal történt igy) odajött egy helyi ember, aki beszélt is angolul, és udvariasan segiteni próbált. Először egy 25 éves körüli gyönyörű lány volt , utána pedig egy 60 körüli ur, ő szólt is amikor egy megállóval hamarabb le akartunk szállni.
Mi nehezen értettük meg azt a tényt, hogy ugyanarra a metróvonalra rátettek egy másik vonalat, ami ugyanazon az utvonalon, de csak néhány (minden 4, vagy 5.) megállónál áll meg, ahol más vonalakkal csatlakozik, ezt hivják expressz vonalnak.
Azonkivül a metrónak nem csináltak a Han folyó alatt alagutat, hanem a folyóparton kijön a föld alól, egy hidon átvágtázik, a másik oldalon pedig bebujik a föld alá, mint edimir képén is látható.
Egyszerű, olcsó logikus megoldás.
Illiona 2019 okt. 25. - 06:12:27 Előzmény Riamara
(237588/239047)
Hű az nagy baj lett volna, első nap még buszra sem tudtam szállni. Igen, igy nézve ez egy szerencsés eset.
Azonkivül a Szöuli metró 1-es vonalán épp a Városháza (City Hall a megálló neve) melletti metróállomásról 12 kijáraton lehet kijönni, de mindegyik csak gyalogosan. (49 lépcső) (ott aludtunk közel)
Most már sokkal jobb, de még nem az igazi, mindenesetre tegnap este már vezettem is.

Amugy vannak sörözők, ahol a mosdó 2 emelettel feljebb van. Azonkivül lementünk bérelt kocsival Gwangjuba, a kocsiban nem volt szabad hely kinyujtani sem lehetett. 4 órás ut volt lejutni oda.
Mindezeken kivül voltunk egy buddhista templomba a hegyek között, oda annyira nehéz volt feljutni (sok lépcső, és sok meredek ut) , Erről majd később irok.
Kép: egy citromos tea. Forrón (lehetett kérni hidegen is) hajszálvékonyra szeletelt citrom volt benne. A másik egy ginzenges tea volt, szintén forró. Abban apróra szeletelt ginzeng volt. Megmutatták miből készitették, és kb 1 literes üvegben volt ez a massza, és abból egy teáskanálnyit felhigitottak forró vizzel. Ilyen kész üveges teát hiába kerestem utána, nem találtam az egész gyógynövény piacon.
Illiona 2019 okt. 25. - 05:57:20
(237587/239047)
A piac egyébként itt van, pont a metró mellett, aki arra jár, mindenképp nézzen be, ez egy pici Korea, ami más mint az itthon megszokott:
https://www.google.com/maps/place/Seoul+Medicine+Market/@37.5790066,127.0348581,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x357cbca90612e20d:0x3eff9e704a0e313d!8m2!3d37.5790066!4d127.0370468
Kép: a krizantémvirág (kinyilt és nem a bimbós változat) Nagyon finom tea készithető belőle, ha lesz filmnéző tábor, akkor főzök ilyet. Hoztam igazi gyömbér kivonatot is, vagyis lesz lehetőség minőségi teázásra.
Illiona 2019 okt. 25. - 05:50:39
(237586/239047)
Gyógynövény piac:
ezek a lepárló készülékek. Van egy tucat üzlet, ami csak ezzel foglalkozik, ezeket a mindenféle fadarabokat ilyen üstökben rotyogtatják, és a elkészült lét kicsi tasakokba csomagolják.
Igy a vevőnek csak kényelmesen haza kell vinni papirdobozban.
A valemutazó férfiaknak csak egyetlen tisztázatlan kérdés maradt csak a látogatás után: lehetne -e ezekben a föző lepárló edényekben pálinkát is főzni???
8/10
edimir 2019 okt. 24. - 21:24:16 8/10
(237585/239047)
Off
Catch the Ghost - 1-2. rész

Spoiler

A holtpontról való kimozduláshoz talán jól jön egy újonc. Az újonc Yoo Ryung, akinek különleges képessége, hogy a metró teljes vonala ott van a fejében, mint egy speciális térkép minden apró sajátossággal kiegészítve. Miért rendelkezik ezzel a képességgel? Mert addig gyűjtötte az adatokat a metróról, amíg mindent memorizált. Nem valami megszállott rajongó.... ikertestvére tűnt el a metróban, az ő nyomát keresi. Meg van győződve arról, hogy ikertestvére lehetett a sorozatgyilkos első áldozata, bár holtteste még nem került elő...

A metró, ahol naponta 8 millió ember megfordul, sokféle bűncselekményre nyújt lehetőséget, szexuális zaklatásra, drogszállításra... Nyomozóink az újonc hatására néha olyan ügyeket is felvállalnak, amik nem tartoznak szorosan véve a hatáskörükbe..

KÉP: az ikrek... sajnos úgy tűnik, hogy Yoo Ryungnak jó volt a megérzése....

Jó kis sorozatnak ígérkezik. De te vszínűleg nem nézed meg a női főszereplő miatt. Yoo Ryungot Moon Geun-Young alakítja, akit nem kedvelsz.
8/10
edimir 2019 okt. 24. - 21:07:36 8/10 Előzmény Illiona
(237584/239047)
Off
Catch the Ghost - 1-2. rész

Spoiler

Írtad, a 3 évvel korábbi utadhoz képest 3 új metróvonalat is átadtak... Hogy egy kicsit mi is jobban képben legyünk szöuli metró ügyben, talán segít a mostanában indult sorozat, a Catch the Ghost.

A sorozat ismertetője itt: http://asianwiki.com/Catch_The_Ghost
A metrórendőrség munkáját bemutató sorozat jól ötvözi a humort és a thriller borzongató izgalmát. A zsebtolvaj "szöcskék" mellett egy sorozatgyilkos is gondoskodik arról, hogy a metrórendőrség 30 éves fennállásának ünneplése megkeseredjék. A leégést követően 3 hónap áll a rendelkezésükre, hogy a csorbát kiköszörüljék. De vajon hogyan történhetne áttörés olyan ügyekben, amikben évek óta nem jutnak előre?

KÉP: - felirat - a sorozat adatokkal indul a szöuli metróról... a 10 millió szöuliból naponta 8 millió veszi legalább egyszer igénybe a metrót, amely 15 vonalon több, mint 300 állomással rendelkezik. A világon a 3. legnagyobb metróhálózat.
Illiona 2019 okt. 24. - 17:52:18
(237583/239047)
Pici boltok százszámra utcákon át.
Riamara 2019 okt. 24. - 17:00:58 Előzmény Illiona
(237582/239047)
Nézd a baleset jó oldalát. Képzeld milyen lett volna, ha odafelé történik.
Nagyon érdekesek a gyógynövénypiacos képek.
Illiona 2019 okt. 24. - 16:14:43
(237581/239047)
A teázó mögött az uj épitésű, modern orvosi központ. Talán mégsem kell temetni a hagyományos koreai orvoslást?
Illiona 2019 okt. 24. - 16:06:41
(237580/239047)
Gyógynövény piac
mindenféle magvak örölve vagy anélkül, igazi szin és illatparádé
Illiona 2019 okt. 24. - 16:00:17
(237579/239047)
Gyógynövény piac
Arra tüskés vesszőre mondtuk viccesen korábban azt, hogy evőpálcika fogyókúrázóknak.
Az egyik vendéglátónk elmondta, hogy ezt a vesszőt együtt főzik meg pl tyúkkal, és a levest elfogyasztva kitűnő méregtelenitő.
Én magam nem hoztam, nem próbáltam, de érdekesnek hangzik.
Illiona 2019 okt. 24. - 15:34:46
(237578/239047)
Sziasztok!
Gyógynövény Piac
A gyógynövény piac Szöulban egy nagy kiterjedésű területen fekszik, több utca tartozik hozzá.
Ennek a városrésznek a főutcáján asztalokon, a kis utcákban pedig piciny boltokban árusitanak. A tulsó végét stilusosan egy tradicionális teázó zárja le, valamint egy orvosi központ.
Ezekben a százszámra megtalálható kicsi boltocskákban a legkülönbözőbb növényi részek találhatók meg, gyökerek, levelek, fás kérgek, virágok, bimbók, gombák ezerszámra, kicsi tételektől a raklapnyi mennyiségig.
Szoktuk látni filmekben, hogy ilyen kis tasakokban van gyógynövény kivonat, és azt isszák, illetve viszik betegeknek. (One Spring Night, de többen is)
Ezeket a gyögynövény kivonatokat ott a piacon, illetve kis boltokban főzik, vannak hatalmas lepárló edények, csupa rozsdamentes, ugy kb 20-50 literesig, és ezekben rotyogtatják a gyógyfőzetet, minden betegségnek megfelelőt.
Utána ezeket csomagolják ki kis tasakokba, majd nagy dobozokba, amire rá is van irva, hogy mire is jó.
A piaclátogatás után a metróban elnéztem, hogy akik csomagokkal megrakodva utaztak onnan el, mint egyszerű idős ember volt, egyetlen fiatalabb sem. Vagyis ez már egy olyan tényező Dél-Koreában, ami hamarosan el fog tünni, és marad az egy kapszula, amiről már nem is tudjuk, mi van benne, de a média is megmondta, és rá is van irva hogy ez jó.
Az egész piacon olyan nagyon jó, tiszta füszerillat volt, hamisithatatlanul.
Én magam kinyilt (van bimbós változatban is) krizantémvirágot vettem, teának, aki erre jár, annak adok belőle ???? ???? ????
8/10
edimir 2019 okt. 23. - 23:29:04 8/10 Előzmény Illiona
(237577/239047)
Üdv újra itthon!:))))))))))))))))))

Már nagyon vártunk!:)

KÉP: a kívánság lámpások... az egyikre felírtuk: "Jobbulást Illiona térdének!" :)))) a kép Flower Crew Joseon Merriage Agency sorozatból
Illiona 2019 okt. 23. - 20:43:57
(237576/239047)
Sziasztok!
immár itthonról, fáradtan. Sajnos a Helsinki reptéren a térdem kicsavarodott, vagyis ugy jöttem haza, mint egy hadirokkant. Csak remélni tudom, hogy holnap már járóképes leszek, hiszen rengeteg a tennivalóm itthon, sőt pénteken vezetnem is kell ugy 180 km-t??
Tegnap este még Szöulban utolsó este (csak kétkörös), utána még sokat irtam nektek, menteni közben nem lehet, és amikor a képet csatoltam volna, akkor az egész irományom elszállt. Ugy hogy maradt minden itthonra, ugy tervezem, hogy ,minden nap egy élményről (antiélményről) irok, egy héten keresztül. Most még gyorsan letölteni a kimaradt sorozatrészeket. Az utolsó este nem működött a tv sem a szállón ugyhogy sok minden kimaradt.
9/10
offtopic
dorombka 2019 okt. 22. - 09:52:12 9/10 Előzmény Illiona
(237575/239047)
Álomszép. Olyan mint egy víz alatti mesevilág.
Akár gyökerek is lehetnének.
9/10
offtopic
dorombka 2019 okt. 22. - 09:50:39 9/10 Előzmény Illiona
(237574/239047)
Hű ! Ezt nagyon megkóstolnám.
Illiona 2019 okt. 21. - 14:41:35
(237573/239047)
Látkép a toronyból.
volna még miről mesélni, de már alig birok itt ülni.
Még a holnapi nap lesz, utána szerdán már megyünk is haza.
Illiona 2019 okt. 21. - 14:37:53
(237572/239047)
Ginzenges csirke abalonnal
Illiona 2019 okt. 21. - 14:29:11
(237571/239047)
sziasztok!
Ma végre megvalósult egy 5 éves álom, végre ettem ginzenggel főzött csirkét. Állítólag jó kis méregtelenitő, szükségem is van rá. Hogy az ize milyen? hát semmihez nem hasonlitható, Azt nem mondom , hogy nem jó,de azt sem hogy jó. A csirke belseje meg van töltve rizzsel, és annak a közepébe van beledugva a ginzenggyökér. Ettől a rizsnek olyan sikátor ize van... Ma megvolt a a Lotte torony is, iszonyú érezni azt a magasságot, szerencsére tiszta idő volt, én egy percig sem éreztem , magam biztonságban olyan volt mintha imbolyogna az egész, de mások szerint semmi ilyesmi nemvolt.
Holnap egy botanikus kertbe megyünk, ami itt Szöul közepén keletkezett több hektárokterületen, üvegházakkal, hatalmas parkokkal, sétányokkal, gyerekcsoportokkal, odavitt metróval, vadonatuj állomással.
Kép: metróállomás a botanikus kertnél. Hétfőn zárva van, emiatt elég kihalt volt. A Kertre való tekintettel fa formájú oszlopok, nagyon szép és érdekes volt.
8/10
edimir 2019 okt. 20. - 20:11:23 8/10
(237570/239047)
off

Vagabond - 9 - 10. rész

Spoiler

Kevés mocskosabb dolog van, mint egy szervezeten belül az egymás ellen fordulás, a belső felbomlás, a demoralizálódás. A NIS-en belüli szakadás ezt jól érzékelteti, akár a saját ügynökeid is beáldozhatóak, tudni a helyed, megőrizni a tartásod, igazi próba.

KÉP: - felirat - végre megtudjuk a sorozat címét is, miért "Vagabond"?

a titkos kapcsolattartóhelyen a bejelentkező jelszó. Úgy tűnik, ebben a káoszban ez a megmentő szalmaszál

8/10
edimir 2019 okt. 20. - 20:03:05 8/10 Előzmény edimir
(237569/239047)
off

Vagabond - 9 - 10. rész

Spoiler

Hogy mennyire nem stilisztikai a vita, az elnöki titkár válaszából is kiderül...

KÉP: - felirat - Nos, Goebbels propagandáját emlegetni és Hitlert.... ez így azért nem épp egy szokvány párhuzam... nem emlékszem, hogy koreai sorozatban ilyen elhangzott volna....
8/10
edimir 2019 okt. 20. - 19:57:58 8/10 Előzmény edimir
(237568/239047)
off

Vagabond - 9 - 10. rész

Spoiler

Most már tudjuk, hogy milyen magasra vezetett az összeesküvés, azt is, ki áll a háttérben. A titokzatos Árnyék is felfedte magát előttünk... a "sötét ló" pedig egy igazi karizmatikus alak, ahogy reméltük.

Úgy tűnik. lassan jól kirajzolódnak az erővonalak.

A miniszterelnök ugyan nincs benne, de Pandóra szelencéjét ő sem akarja kinyitni, hagyja, hogy az elnök titkára elsimítsa a botrányt. Az Elnök ugyan semmit se tud az egészről, de azért vhogy mégsem érezzük olyan fedhetetlennek.

KÉP: felirat - "De a beszédben nem látok botot, csak sárgarépát." - a miniszterelnök kritikája az elnöki titkára felé az elnöki beszéd fogalmazványáról a költségvetés vitájában.... és ez nem csak holmi stilisztikai kifogás! Ez kérés helyett erődemonstráció....

Hmm, nem tehetek róla, de vizuális típus vagyok.... a képviselők ezek szerint szamarak lennének, akiket bottal kell nógatni, nem sárgarépával kicselezni?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 okt. 20. - 19:32:05 8/10 Előzmény Illiona
(237567/239047)
Köszönöm a tájékoztatást az almafarmról. Ezek után nem csodálom, hogy olyan drága kint a gyümölcs. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a sorozatokban miért hámozva eszik mindig az almát? A koreaiak szinte mindent megesznek, az alma héját vajon miért nem?

Ott ismerik egyáltalán a "léalma" fogalmat, vagy ilyen kategória nem létezik?
8/10
edimir 2019 okt. 20. - 19:26:16 8/10 Előzmény Illiona
(237566/239047)
Üdv!:))) Jó, hogy egy kis hír jött felőled, egy rövid képes bejelentkezés. Köszönet érte.

Biztosan különlegesek voltak a fogások... és talán nem akadt közötte sünhal.:)

A fotó alapján nekem úgy tűnik, mintha széken ülnének az asztal körül. Ez azért nagy könnyebbség lehetett, bár tudom, hogy te mindenre felkészült vagy!:)
Illiona 2019 okt. 19. - 14:30:04
(237565/239047)
Ma egyébként almáskertek között jártunk, itt a hegyek között a völgyekben, és a sekélyebb hegyoldalon is intenziv termesztés folyik.
Épp most van az almaszüret, nagyon tetszetős, és finom a termés.edimir kérdésére válaszolva, ha nem is gyermekfej méretú, de a hazaihoz képest nagyobb almák teremnek, és ami a különleges, hogy mind egyforma szinű. Ezt az alájuk beteritett alufólia szerű anyag biztositja, ami a napfényt visszaverve több fénnyel látja el a fát. Az öntözés, és tápoldatozás a rájuk szerelt általában fekete csövek biztositják, vagyis semmi nem biznak a természetre. Hogy hogyan érik el, hogy ne legyen csak kevés levél a fán, arra még nem jöttünk rá, de "dolgozunk rajta".

Itt az öszibaracknak is különleges metszése van, és támrendszerhez kötözik az ágakat.
Kép: egy fiatal almás, csak ugy autóból fotozva
Illiona 2019 okt. 19. - 14:11:28
(237564/239047)
sziasztok, üdvözlet Koreából.
Nem vesztem el, csak épp esténként már annyira fáradt voltam hogy nem volt erőm irni,
sem internetet keresnem.
Annyra jó itt, három év telt el. mióta utoljára voltam itt, annyi minden megváltozott!
Két uj városrész nőtt ki szinte a földből mindkettő egyenként több mint százezer lakossal. 3 uj metróvonalat adtak át, vagyis igaz hogy otthon felejtettem a Szöul térképemet, de kiderültaz már 3 éves, és nem érvényes.
Tegnapelőtt voltam egy igazi tradicionális vacsorán, ami pont ugy zajlott, mint a filmekben hanbokba öltözött nők szolgáltak fel, mi cipőt levetni, ésutána bementünk egy kicsi szobába, és ott teritettek meg, különleges fogásokkal, végül a kaja egy harmadát ott kellett hagynunk, nagyon jó volt.
utána elmentünk még egy második körre sörözni, meg csipegetni, stb...
Több figyelemreméltő kertészetben jártunk, érdekes emberekkel taláálkozhattam.
Jelenleg egy családnál vagyunk vendégségben, itt a házigazda nagyon szigorúan követeli meg az etikettet, hogy ki önt kinek, pl az első ilyen ivásos körökben én nem kaptam csak vizet, csak később csatlakoztam a sört ivókhoz. Szóval már sokat tudtam erről, de mégsem eleget, és nem is tudom, hogy valaha élek e olyan sokáig, hogy mindezt megtanuljam,
Ma egyébként feljöttünk a keleti tengerhez közel, errefelé rengeteg gyümülcsös van a völgyekben.
A szakmai program ma végetért, holnapra már nem maradt, vagyis ha túlélem az éjszakát, akkor holnaptól 2 napot Szöulban fogunk tölteni, még nme is tudom, hogy merre menjek, mit is nézzek meg,

Kép: a tradionális vacsora, ez csak egy fogás a 3-ból
8/10
edimir 2019 okt. 19. - 12:28:06 8/10
(237563/239047)
off

My Country - 5. rész
Spoiler

KÉP: Shindoek királyné...

Park Ye-Jin végre újra jelentős szerepet kapott egy kosztümüs sorozatban, Silla óta az elsőt. Mi Csonmjong / Cheon-Myeong hercegnőként szerettük meg. Itt most királyné, okos, bátor nő, mint Sillában... s a sors most sem kegyes hozzá...
8/10
edimir 2019 okt. 19. - 12:19:46 8/10 Előzmény edimir
(237562/239047)
off

My Country - 5. rész
Spoiler

Nos, a választ megkaptuk, a két férfi szeret egy nőt felállásra... és persze másra is.

Nekem kifejezetten tetszik a sorozat árnyaltsága, ahogy a helyzet összetettségét igyekszik bemutatni., a mélyben munkálkodó indulatokat, terveket. Persze mi már ismerjük a "történelmi" tényeket, mégis izgalmas ahogy a készítők láttatják az odáig vezető utat.

A sorozat alcíme: The New Age.... Valóban új korszak? Mennyiben új? Itt az 5. részben már kapunk belőle egy kis ízelítőt. "Az ország megváltozott, de a világ nem" - hangzik el Lee Bang-Won herceg szájából. Hogy mit ért alatta? Nam Sun-Honak szánja szavait figyelmeztetésként, a származására utalva, s egyben a sajátjára is, s ezzel együtt ambíciója jogosságára.

Új urai lettek az országnak, de vajon újak lettek a működtető elvek, szokások is?

Hmm, a vérrel szerzett trón vajon mennyire biztonságos? Mi van, ha mások is követni akarják a példát?

KÉP: - felirat - Igen, jól érzékelik főhőseink, a Lee Bang-Won herceg jelentette veszélyt a trónra, de vajon tudnak ellene tenni? Mi már tudjuk a történelemből a választ, ezért is féltjük annyira kedvenceinket.

Vajon mekkora időszakot ölel majd fel a sorozat? Hol, milyen ponton záródik majd?

8/10
edimir 2019 okt. 17. - 21:39:55 8/10 Előzmény edimir
(237561/239047)
Off

The Running Mates: Human Rights 7-8. rész

Spoiler

Az igazság az egyén számára tragédia, ráadásul minden szempontból kedvezőtlen, de a köz számára fontos. Hogy kéne dönteni?

KÉP: és bizony látunk olyan jelenetet, amikor az egykor Koreáért harcolt kitüntetett veterán a koreai zászlót tapossa!!!!!

Apák és fiúk... már egy másik generáció... S néha nyomasztó teher az apák árnyéka....

A sorozat egyik érdeme az, hogy nem csak feltár, de igyekszik pártatlan maradni, ugyanakkor emberséges megoldást nyújtani.

Hogy mennyire fontos a higgadt mérlegelés, a körültekintés, a pártatlanság megőrzése azt épp Han Yoon-Seo, a hivatal munkatársának magánéleti tragédiája igazolja.

Akinek húgát brutálisan meggyilkolták. Az eset nyomozásába rendőrfőnök apjuk is belefolyt, aki az egyik kihallgatás során elragadtatta magát. Ezért leváltották tisztségéből, azóta eltűnt. Az eset felderítetlen maradt. De a lányba örökre beivódott az óvatosság, az érzelmek kiiktatása az esetek kivizsgálásakor. S a törekvés, hogy a lehető legmélyebbre hatolva tárja fel minél precízebben az ügyeket. A látszólagos szenvtelensége mögött ott munkál az eltökéltség és az elkötelezettség. Egy remek karakter, ráadásul Lee Yo-Won nagyon éretten formálja meg.

8/10
edimir 2019 okt. 17. - 21:20:56 8/10 Előzmény edimir
(237560/239047)
Off

The Running Mates: Human Rights 7-8. rész

Spoiler

Változatlanul nagyon jó ez a sorozat. Mindig kényes téma kerül terítékre. A problémát nem igyekszik a szőnyeg alá söpörni, sőt!

Talán a legkényesebb témák egyike a katonaság. Mi van, ha taposóakna robban fel a járőrözők lába alatt, egyikük meghal, másikuk súlyosan megsebesül, s mindez ráadásul a két Korea közötti demilitarizált zóna határán történik? Hősök! De valóban azok? Vajon engedi-e a katonaság, hogy az Emberi Jogok Hivatalának munkatársai felderítsék az esetet? Hát persze, hogy el lehet lehetetleníteni a kísérletet az igazság kiderítésére. Vagy talán mégsem?

Apák és fiúk.... Vajon változott a hadsereg szellemisége a régihez képest? Mit jelent ma a "HŰSÉG"?

KÉP: egy régi ismerős Sillából... Seolwon... ezúttal is parancsnok a hadseregben... apa, akinek a fia is katona... ráadásul folyton elégedetlen az ifjú hadnaggyal....
8/10
edimir 2019 okt. 17. - 20:52:06 8/10
(237559/239047)
Szép estét!

Nos, vártam, hogy esetleg Illiona bejelentkezik a messzi távolból, de bizonyára a rengeteg program közepette erre már se ideje, se energiája.
KÉP: egy kis hazai kedvenc.. a zsombói meggysör, látod, ebből se tudtál kóstolót vinni!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2019 okt. 16. - 22:43:05 8/10
(237558/239047)
Off

Little Forest - TV show - 2019 - 16. rész - vége

Ez a TV Show nem csak arra volt jó, hogy bemutassa, mekkora szükségük van a városi csemetéknek a vidéki tapasztalatokra, hanem arra is, hogy a Dél-Koreában oly alacsony születésszámot kicsit feljebb tornássza. Mert bizony nem csak a gyerekek gyarapodtak a tapasztalatok terén, hanem a négy egyedülálló színész is.

A gyerekek pedig hódítottak. Előbb vagy utóbb, de mindenkinek lett titkos kedvence bevallva, vagy bevallatlanul, akire többet mosolygott, akit a kedvenc csemegéjével kínált, aki vmivel belopta magát a szívébe.

Még a 48 éves kezdetben roppant feszélyezett Lee Seo-jin is elolvadt. Legutóbb a Trap minisorozatban nyújtott egy félelmetesen jó alakítást médiasztárként. Itt ő vállalta magára a főzést, mégpedig nagyon ambiciózusan és végtelenül gondosan. Aztán egyszer csak a kis ötéves Brooke cserfessége-éneklése, meglepő húzásai kezdték rávonni a figyelmét. Egy kis varázslat, amire csak a gyerekek képesek.... Aztán ajándékozzon meg egy mosollyal, aludjon el az öledben... s ha még a karácsonyi dalt is átkölti az ikertesójával és elénekli a főzőtudományod magasztalására.... Nos, akkor garantáltan nyeled vissza a könnyet a búcsúöleléskor....

KÉP: Brooke és a spéci gyerekpálcika, ahol az ujjaknak kis segítőkarikák vannak....
8/10
edimir 2019 okt. 16. - 22:04:10 8/10
(237557/239047)
Off

A gyerekek lelkesen gyűjtötték és ették a tojást... aztán egyszer csak meglepődtek...
A Tv Show ötletgazdája és a négy gyermekekkel foglalkozó színész egyike, Lee Seung-gi, egyszer csak beállított egy inkubátorral, amiben épp a tojásokból keltek ki a kiscsibék.

KÉP: a tojás másként!:) Kikelő kiscsibék... és lelkes rajongójuk... az ötéves Grace csodálkozik rá a csibékre éppen!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2019 okt. 16. - 21:58:24 8/10
(237556/239047)
Off

A tojásbomba készítéséhez spéci edényke kell. A felvert tojást előbb lassan kavargatják...
KÉP: majd ráhelyezik a tetejét, egy idő után levéve már teljesen kitölti az edényt magától, szinte kirobban!:)
8/10
edimir 2019 okt. 16. - 21:55:09 8/10
(237555/239047)
Off

Ez a TV Show valóban sokféle lehetőséget kínált a picuroknak, hogy mindent megtapasztaljanak, felfedezzenek. Valamennyi érzékszervüket felcsigázták az élmények.

Volt, amelyikük még sohasem tapasztalta meg, milyen zokni nélkül egyszerűen csak a talajt érezni a talpa alatt. Nos, az először még élénken tiltakozók is hamarost élvezni kezdték, főként amikor a nedves anyagban tapicskoltak.

Saját kezűleg ültetni, vagy éppen a veteményt kihúzni a készülő ebédhez... levenni a zöldséget és a gyümölcsöt közvetlenül a növényről és beleharapni... etetni nyulat, tyúkokat... s ez utóbbiak alól begyűjteni a tojást... Csupa új tapasztalat, csupa új kaland....

S ha már tyúk és tojás... jöjjön néhány tojásétel, amit a gyerekeknek készítettek...

Először a tojástekercs, régi ismerős... a felvert tojásokhoz apróra vágott hozzávalókat adva gazdagodik az ízélmény...
KÉP: négyszögletes serpenyőben sütik, és megfordítva a lepényt már lehet is feltekerni!:)
offtopic
Mennyei Harmónia 2019 okt. 15. - 18:56:42 Előzmény Illiona
(237554/239047)
Nagyon jó utat, Illiona! Reméljük, hogy sok fényképet készítesz és kíváncsian várjuk majd az élménybeszámolót. Jó utat, jó időt!
offtopic
Mennyei Harmónia 2019 okt. 15. - 18:53:12
(237553/239047)
Kedves Sillások! Van valaki, aki tervezi, hogy a koreai filmhét valamely filmjét megnézi?
8/10
edimir 2019 okt. 15. - 18:50:53 8/10 Előzmény edimir
(237552/239047)
Off

KÉP: látványnak se utolsó, mint egy virág!:) A kész egész tököt a sütőből kivették, ollóval megcsippentették a gerezdeknél és az magától szétnyílt ilyen fantasztikus virágformára.
8/10
edimir 2019 okt. 15. - 18:48:37 8/10
(237551/239047)
Off

Itt az ősz. És az elmaradhatatlan tökszezon!:) Természetesen a színésze főztek a gyerekekre. Alkalmanként egész különleges étel készült, nézzünk egy tököset!:)

KÉP: kacsahús és zöldség előbb a serpenyőben kicsit összepárolva/sütve, majd a kivájt tökbe töltötték bele, amit egészben hagytak. A végén mozzarellát tettek a töltelék tetejére....
8/10
edimir 2019 okt. 15. - 18:39:32 8/10 Előzmény edimir
(237550/239047)
Off

Mindenesetre az eredmény lenyűgöző!:)

KÉP: gyerekfejnyi almák! Vajon az íze is olyan remek?
8/10
edimir 2019 okt. 15. - 18:37:56 8/10 Előzmény edimir
(237549/239047)
Off

Amire Illionától a választ várom, az a csőrendszer funkciója, ami a fák felett és az egyes fák mellett is megtalálható. Vajon öntözés? Csak víz, esetleg alkalmanként vmilyen tápoldat?
8/10
edimir 2019 okt. 15. - 18:35:53 8/10 Előzmény edimir
(237548/239047)
Off

Nem tudom, hogy a gazdaságé volt, vagy a forgatócsoport vitte oda, de nekem nagyon tetszett..
KÉP: ez az olajoshordókból kialakított kis "vonat", amiben a farm területén a gyerekek közlekedtek.
Ugye, milyen ötletes és jó a kivitelezés is?