8/10
edimir 2019 szept. 27. - 01:54:18 8/10 Előzmény Illiona
(237505/239045)
Flower Crew: Joseon Marriage Agency - 1- 4. rész
Spoiler

Köszi az ajánlást. Tényleg jónak ígérkezik, friss és szórakoztató. A három fiú: az "Aranyos", a "Hedonista" és az "Okos". Tetszik, hogy tkp. nem üres virágfiúk, már itt az elején jól körülhatárolható a különbözőségük, remekül kiegészítik egymást, jó a csapatmunka. "Aranyos" a divatdiktátor, a smink mestere, a "Hedonista" vonzó külsejét remekül hasznosítja az információk megszerzéséhez.... az "Okos" pedig tényleg okos, kitűnő megfigyelő, egy kis Sherlock Holmes, ahogy az apró részletekből összerakja a valóságot, hiába akarják megtéveszteni.

Bár a fordító által közölt ismertető alapján a kovácslegényből lett király tűnhetne a főszereplőnek, de én inkább Ma Hoon-t érzem annak, az "Okos"-t. Kettőse a Lánnyal igazi jó páros.

A női főszereplőt én nem ismertem, valóban remek a szerepben. Talpraesett, erős, de szerencsére úgy tudja megformálni az egyszerű lányt, hogy nem megy át közönségességbe.

Eddig a sorozat nem vmi korábbi "leporolása", a történet ugyan meseszerű, de ezt elfogadva kifejezetten jópofa és eredeti.

KÉP: a Lánnyal kibővült Virág Társaság..:)
8/10
edimir 2019 szept. 24. - 22:07:19 8/10
(237504/239045)
Off

When the Devil Calls Your Name
Spoiler

Igazi romantikus szálat hiába keresnénk, helyette kapunk egy különleges kapcsolatot...

KÉP: amikor végre meghallhatjuk a "Busan" dalt
https://www.youtube.com/watch?v=BHn4VWhTROs
8/10
edimir 2019 szept. 24. - 22:01:55 8/10 Előzmény edimir
(237503/239045)
Off

When the Devil Calls Your Name
Spoiler

Ez a sorozat is a múlt héten ért véget. A nézettsége elenyésző, de akik megkedvelték a szokatlan, kissé bizarr világát, azok egy különleges élménnyel gazdagodtak. Persze lehet, akit a misztikus oldal fog meg, Isten és Ördög különleges fogadása, vagy az Ördög "létre jötte", a vele kötött szerződés. Számomra sokkal inkább az ember volt az izgalmas, a vágyaival, döntéseivel, tévedéseivel és tévelygéseivel.

Nagyon tudatosan építkező sorozat, ahogy a szereplők történetei át- meg átszövik egymásét mindig új, más mintázatot hozva létre. Meddig terjed a saját akarat ereje, s hol szab korlátot a Sors? Izgalmas, ahogy dinamikusan hatnak egymásra.

Csak egy példa. A Lányt (Kelly) bántalmazza az iszákos nevelőapja. Idős zenész barátja azt tanácsolja, szálljon szembe a bántalmazóval, védje meg magát. Az iszákos bántalmazóra lesújt egy hamutál, a fejsérülésbe nem hal bele, de lebénul és magatehetetlen ronccsá válik. A Lány pedig börtönbe megy.
Vajon a börtönbüntetés után a Lány "szabad" lesz? Nem, hiszen ott van rajta a bélyeg, a béna gondozása, eltartása ránehezedik a családra teherként. Vajon mit kéne tenni, megbújni, hátha úgy elkerülhető a múlt árnyéka? Vagy az álmot követve a rivalda fénybe lépni, s ezzel a közvélemény ítéletét is felvállalni?
Kinek legyen bűntudata? Talán az idős zenész barátnak a tanácsért? Valóban az bűnhődött, akinek kellett? Mi van, ha vmi csoda folytán 10 év után felgyógyul a béna? Vajon csak a test változik, vagy az ember is? A sors ismétli önmagát, vagy megváltozik?

És persze a zene... ezek a dalok és dalszövegek!!!

Egy kis ízelítő az OST-ból...

https://www.youtube.com/watch?v=5gCNL9Uo__o

https://www.youtube.com/watch?v=Ms8IEKdO0Ak

KÉP: búcsúzó kézfogás.. Ördög és a Zenész
Illiona 2019 szept. 24. - 19:09:58
(237502/239045)
Tune in for Love

Megnéztem felirat nélkül, majd ujranézem, ha lesz angol hozzá.
Nagyon jó kis film, de én azért nem mennék el miatta moziba.

És elnézést kérek a főszereplőnőtől, én tévedtem, Ő nagyon jó volt, egy számomra ismeretlen eddig.
Valahogy azt hittem a Pastás konyhai kisegitő, akit nagyon nem szeretek, de szerencsére nem .

Ez egy szerelem története, a történet 10 évet ölel fel. Amikor a fitalok megismerkednek, akkor 1994-et irunk, és bár megszeretik egymást, de mégsem lesz belőle semmi. Később ujra találkoznak...
Az időtlen szerelemről szól ez a film. Majdnem azt irtam, hogy lirai, de azért mégsem annyira....
Illiona 2019 szept. 24. - 13:34:47
(237501/239045)
Szerelemre hangolva - Tune in for Love

ez a mozifilm letölthető az Avistazról, egyenlőre angol nélkül.
Nagyon vártam ezt a filmet, közepesen teljesitett a koreai mozikban, gondolom emiatt tették ki megosztókra ennyire hamar. Még jó, hogy nem a nézettség alapján választunk mozit! :)))
A főszerepben Jung Hae In (One spring Night). Sajnos a női főszereplő nem tartozik a kedvenceim közé, de sebaj, elviseljük :))))
Illiona 2019 szept. 24. - 00:15:04
(237500/239045)
Flower Crew: Joseon Marriage Agency

A sorozatnak egyébként már van is rendes magyar forditója, aki nem ilyen türelmetlen, hogy azonnal látni akarja, az már nézheti az első két részt! A forditója Wviki köszönjük neki.
Ő ezt irta ismertetőnek:
" Lee Soo vidéki kovácsként átlagos életet élt egészen 23 éves koráig, amikor is hirtelen megváltozik minden és ő lesz Joseon következő uralkodója. Első szerelme Gae Ddong, akit trónra lépése után feleségül szeretne venni, ám ez a lány alacsony származása és szerény neveltetése miatt gyakorlatilag lehetetlen. Lee Soo megbízza a Virág Társaság házasságszerző ügynökséget, faragjanak előkelő nemes hölgyet Gae Ddong-ból. Az ügynökséget vezető három jóképű férfi, Ma Hoon, Do Joon és Ko Young-Soo, akik Joseon legjobb házasságszerzői, életük kockáztatásával is teljesítik a megbízatást."

Vagyis ennyit lehet tudni előre a cselekményről.
És mindjárt itt az első nagy bökkenő: mikor a lány kiáll a szabad házasság mellett, amikor a házasulandók ezer éven keresztül nem is ismerhették egymást előtte, és a házasság egy "biznisz" volt csak, és ez egészen a mai napig tart (One Spring Night).

Na persze! de hát higgyük el, végül is ez egy mese....
Illiona 2019 szept. 23. - 23:59:30
(237499/239045)
Flower Crew: Joseon Marriage Agency

Ez is egy most indult kosztümös sorozat, és egyenlőre nagyon jónak néz ki.
Némileg emlékeztet a Sungkyunkwan Scandal cimű sorozatra, de azért ez több, mint annak a leporlása.
Átvették magát az ötletet, 3 férfi (illetve csak fiú) és egy lány. Itt legalább a lány lánynak is néz ki, és egy jó szinésznő. :)))) Átvették azt a könnyed stilust, ami a Sungkyunkwan Scandal egészét jellemezte.

Viszont uj a történet, uj a helyszin, a fiúk vállalkozása is ujszerű.
Vagyis én sikeresnek tartom ezt az uj sorozatot, a Sungkyunkwan Scandal már ugyis a régmúltté. Annak idején nagyon tetszett, még ujra is néztem, de ma más semmiképp nem nézném meg.

A sorozatot a Dramiában forgatták, vannak részek amiket felismertem, és s zomorúan állapitottam meg, hogy uj részeket (mármint épitészetileg ujakat) is csináltak közben. Hiába, a Föld csak forog!
itt egy ismertető:
http://asianwiki.com/Flower_Crew:_Joseon_Marriage_Agency

Kép: a főszereplő.... Kim Min Jae
8/10
edimir 2019 szept. 23. - 21:25:00 8/10 Előzmény edimir
(237498/239045)
Off
At Eighteen
Spoiler

Csendben ez a sorozat is véget ért még a múlt héten. Rá kellett jönnöm, hogy milyen mostohán bántam vele, pedig nagyon szerettem. Igazi szép sorozat volt, lélekfényesítő. Amikor megcsömörlöttem az épp futó sorozatokban látott hazugságoktól, fondorlatoktól, mocskos tettektől, akkor ez a sorozat feltöltött újra pozitív energiával. Szerettem a szereplőit, szerettem, ahogy megnyíltak előttem, kiálltak egymásért, ahogy vigasztalták a másikat, erőt adtak neki.

KÉP: a vigasz....


Mindent szerettem ebben a sorozatban. Még a végét is, ami mert nem szirupos lenni, szokatlanul zárult. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez volt az odaillő, a történethez igazán passzoló. Mint ahogy a fiú megtanult lámpa nélkül aludni.... kapott egy olyan megerősítést, hogy immár bárhol képes nagyszerűt alkotni.

8/10
edimir 2019 szept. 23. - 20:59:59 8/10
(237497/239045)
Off
Mother of Mine - 105-108. rész
Spoiler

Az Anya tanítása nem csak a lányainak szól... légy erős és önálló, tudj megállni a saját lábadon. Nem láthatunk a jövőbe, a házasság bárhogy alakulhat, legyen saját kereseted és vastartalékod a váratlan, nehéz időkre! Tartsatok össze! Hogy vmi hasonlót mondanánk mi is a saját gyerekünknek? Hát persze.
Ezért is olyan könnyű azonosulni a szereplőkkel, a helyzettel.

Először Sillában láttam, hogy Alcheon "jelent" Deokman sírjánál, beszámol az elhunyt királynőnek az országban történt változásokról. Még mindig ez az egyik kedvenc jelenetem, akkor nagyon megrázott.
Vhogy azóta is meghat, ha a hozzátartozó felkeresi szerette sírját egy sorozatban és ott mesél . Mintha egy élővel beszélgetne, mintha így vonná be az elhunytat a történésekbe....

KÉP: a lányok is beszámolnak a történtekről az anya sírjánál... képileg szép, ahogy a fa túlsó oldalán a meghalt anya mindezt hallgatja....

Szeretem a gyönyörű, fenséges fákat!:)
8/10
edimir 2019 szept. 23. - 20:44:40 8/10
(237496/239045)
Off
Mother of Mine - 105-108. rész
Spoiler


Nincs csoda, nincs vmi amerikai kórház fantasztikus új eljárása a gyógyításra... a sorozat a halál elfogadására, feldolgozására is megtanít... szépen, méltósággal és szeretettel....

KÉP: az urna nem vmi kolumbáriumba kerül, hanem egy gyönyörű fa tövébe.... hmm, a fa élőlény, megtapintható, átölelhető... hordoz vmit az eltávozottból.... így egyfajta vigasztaló is....
8/10
edimir 2019 szept. 23. - 20:39:04 8/10 Előzmény edimir
(237495/239045)
Off
Mother of Mine - 105-108. rész
Spoiler

Ez a hosszúra nyúlt családi sorozat végül is úgy zárult, hogy mindennek megadta a módját. A 8 rész hozzátoldása nem okozott különösebb törést, jutott elegendő idő, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés, hogy mindenki jövőjének alakulása követhető legyen... végre az "x év múlva" nem egy pár perces összecsapott vmi a sorozat végén.

A sorozat minden generáció problémájával foglalkozott, nem csak a nők helyzetét mutatta be a különböző korosztályokban, hanem törekedett, ha kisebb hangsúllyal is, de a férfiakét is érzékeltetni.
Gyermekvállalás/gyermeknevelés, munkahely és család összeegyeztetése, családi munkamegosztás, a fiatalok párkapcsolatainak alakulása, a nagyszülőség, az idős kor, az együtt megöregedő házastársak kapcsolatának felülvizsgálata.

Igen, ezek nem koreai specialitások, ezek minden társadalomban ugyanúgy létező problémák. Ez a családi sorozat igyekezett nagyon korrekten több oldalról is körüljárni, bemutatni a problémákat. A több mint 100 rész erre jócskán biztosított lehetőséget.

A válaszok? Azok bizony család centrikusak, talán túl optimisták, de nagyon szerethetőek.
Természetesen az Anya állt mindennek a középpontjában, mint igazi megtartó és összetartó erő....

KÉP: önfeledt tánc a legkisebbik lány lakodalmán... már ünnepelhet, hiszen anyaként az utolsó gyermekét is elindította az életben...
8/10
edimir 2019 szept. 23. - 20:11:05 8/10 Előzmény Illiona
(237494/239045)
Off

The Running Mates: Human Rights 1-2. rész

Spoiler

Az OCN mindig kicsit "bevállalósabb", kábelcsatornaként kicsit mer más lenni... és ez vhol jó. Ez a sorozat is kell, mert létező problémával foglalkozik. Nem lehet minden habkönnyű, néha kell a másik oldal is az egyensúlyhoz. Azért nem végletesen sötét és komor a sorozat hangvétele.

Én nézni fogom, már csak Lee Yo-Won játéka miatt is. Érdekes megfigyelni, hogy az évek alatt mennyit változott a játéka, mennyivel érettebb lett. Az ázsiavikin írta az egyik rajongója, hogy mi mindent képes kifejezni a szemével. Itt most a szinte rezzenetlen arcban a szemek mondanak el mindent, tényleg különleges.

Nos, ha neked nem is jön be, én azért még bevállalom a további részeket is, kíváncsi vagyok, milyen esetek kerülnek terítékre.
Illiona 2019 szept. 23. - 10:54:44 Előzmény edimir
(237493/239045)
The Running Mates: Human Rights
Ennek a sorozatnak én is megnéztem először is a plakátját. De már az annyira ijesztő volt, hogy akár némi horrornak is elmenne. Igy magát a sorozatot le sem töltöttem, és meg sem néztem. De amit képet feltettél is azt igazolja, hogy igazam van....
8/10
edimir 2019 szept. 23. - 00:01:37 8/10
(237492/239045)
Off

The Running Mates: Human Rights 1-2. rész

Spoiler

Nem ígér könnyű szórakozást az OCN most indult sorozata. Emberi Jogok Bizottsága... nos, e téren mindig mindenhol akad tennivaló. A dél-koreai Emberi Jogok Bizottságának dolgozói nincsenek könnyű helyzetben, a hozzájuk beérkező ügyek kivizsgálása során nincs korlátlan hozzáférésük a hivatalos iratokhoz, mint az ügyészségnek, vádat sem emelhetnek, csak ajánlást fogalmazhatnak meg. Ilyen körülmények között van értelme a munkájuknak? Talán mégis, ha elkötelezettek.

Ilyen a Lee Yo-Won által alakított ellenőr is, aki látszólag szenvtelenül tárgyilagos, de van benne elég kurázsi ahhoz, hogy mélyreható, súlyos döntést hozzon a látszólag szexuális zaklatási ügyben, ami valójában egészen más. Az érintettek miért szexuális zaklatásként jelentették az esetet? Miért ragaszkodnak a sajtó jelenlétéhez a meghallgatás során? Jóval szövevényesebb az ügy. Csak egy biztos, az emberi jogokat megsértették, ezt pedig egy lelkiismeretes ellenőrnek fel kell vállalnia.

Furcsa partnert kapott az ellenőr az ügyben. Bae Hong-Tae ügyészt úgy igyekeztek az ügyészségről eltávolítani, hogy áthelyezték az Emberi Jogok Bizottságába ideiglenesen. Az ügyész eddigi nyomozásai során nem kímélte sem a gyanúsítottakat, se a berendezéseket, autókat, saját testi épségét sem, ha vkit el kellett fognia. Vehemenciáját igyekszik új helyén visszafogni, de bűnüldözői szenvedélye töretlen maradt.
Ne keressünk virágfiúkat, se romantikus szálat, ez a sorozat vmi egészen mást kínál...

KÉP: az ellenőr meghozza a döntést
8/10
edimir 2019 szept. 22. - 23:31:17 8/10 Előzmény Illiona
(237491/239045)
Nem csak a festészethez ért, a szavaknak is művésze, gyönyörű a párhuzam.....
Illiona 2019 szept. 22. - 00:00:16
(237490/239045)
Ma este volt a koreai Yong Chul Jang festőművész kiállitásának megnyitója a szegedi Dómban.
Itt volt a művész is, személyesen, egy nagyon közvetlen, közlékeny, emberbarát művész, akit a felnőtt lánya kisért el.
Többek között ezt is mondta:
"Ha az ember és a hegy közötti kapcsolatot szétválasztjuk, akkor egyik oldalon a hegyekből lefutó víz útját, a másikon pedig az emberi léptek nyomán futó ösvényt találjuk. Az emberi léptek utakat teremtenek. Ami először csak egy hegyi ösvény volt, az később a falu főutcája lett, majd utak szőtték be a tájat emberi kultúrát teremtve. A hegyről lefutó víz az élet és a civilizáció kialakulásának lehetőségét jelenti. A magasból induló megannyi patak vize aláfolyik a völgybe, vízeséseken keresztül a folyóba jut, majd a tengerbe ömlik. E folyamat a fáradságos emberi életet jelképezi."

Maga a kiállitás szeptember 27-ig tekinthető meg a Dóm kiállitótermében.
8/10
edimir 2019 szept. 21. - 17:06:03 8/10 Előzmény Illiona
(237489/239045)
Off
Vagabond
Spoiler

Repülő út előtt senki se lát szívesen légikatasztrófát... azért néhány momentummal igyekeztek a készítők vmi személyességet belecsempészni a 102 utasba, ha csak egy villanásra is, hogy érzékeljük, egyéni tragédia is egyben minden tömegszerencsétlenség. Emlékezni fogunk a fiatal párra, ahol a reptéren értesül a férfi a barátnője terhességéről... aztán a nő gyerekneveket válogat a gépen... majd kicsúszik a katasztrófa közben a kezéből a telefon... A férfit is felismerjük a Marokkóba látogató hozzátartozók között....
Szerintem nincs eltúlozva a hozzátartozók reakciója Amikor a Diynamic System vezetői kérnek bocsánatot, akkor tör ki belőlük az első indulat, úgy érezhetik, hogy a meghajlás nem adja vissza a szeretteiket. De később már Marokkóban jóval higgadtabbak, hiszen a személyes gyászuk, aggodalmuk közepette is észreveszi a férfi, hogy nincs ott a megbeszélésen az egyikük, Cha Dal-Gun.

Igen, a kormány katonai repülőgép vásárlásánál a bemutatott típusok taglalása angol nyelven folyik, ahogy a külföldi üzletemberekkel való tárgyalás is, így nincs hozzá angol felirat, csak koreai, de azért nagyjából lehet érteni. Jól követhető a történet, bár azért hagynak benne rejtélyt, így a titokzatos telefonálót, akit öngyilkosságra kényszerítenek. Nagyon összetett az összeesküvés, ami a katasztrófa mögött áll, kiterjedtek a szálak, lesz mit kideríteni a 16 részben.

Egyébként a hozzátartozók Marokkóba érkezésekor nekem is a magyarországi események villantak be.

KÉP: Cha Dal-Gun, aki nem hagyja magát, a megállíthatatlan nagybácsi
Illiona 2019 szept. 21. - 16:06:53 Előzmény edimir
(237488/239045)
Vagabond

én is megnéztem az 1. részt. Kár volt. Ezt a repülőgép balesetet annyira nem élveztem igy utazás előtt, egyszerűen még a hideg is kirázott tőle. De van még idő, legfeljebb nem hagyok hátra semmilyen elintézendő ügyet.... Mindenesetre majdcsak elfelejtem, még van 3 hét.

Amugy nagyon érdekes, és minden szempontból ujszerű történet, és jók a szinészek is..
Nekem túl sok volt az idegen szöveg, amit nem is feliratoztak, hiszen csak koreai nézőkre számitottak, ez olyan koreais megoldás.

És még valami fontos!
mig ezeket a képeket nézzük, addig nagyon is itt van a közelmultban a magyar hajóbaleset, ahol szintén jöttek hozzátartozók ide Magyarországra. Mégpedig túlzásoktól mentesen, méltósággal. Itt 22-en haltak meg, ténylegesen, mégsem orditozott senki.
A sorozatban a hozzátartozók viselkedése, az a látványos fájdalommutatás túlzás volt, legalábbis, nekünk magyaroknak.

Kép: nincs. Miután a googlee keresőbe beütöttem hogy vagabond képek, csupa csak olyan kép jőtt ki a főszereplő, Lee Seung Gi-ről, ahol nővel van, én ilyet le nem mentek...
8/10
edimir 2019 szept. 21. - 14:46:56 8/10 Előzmény Illiona
(237487/239045)
Off
Vagabond
Spoiler

Én is sokat hezitáltam, hogy a sok induló sorozat közül végül is melyiket válasszam. A Vagabond mellett döntöttem, ami vérbeli akciófilm, roppant pörgős.

A történet hátterében egy nagy katonai beruházás, repülőgépek vásárlása áll. Az egyik versenytárs, hogy riválisának megbizhatatlanságát bizonyítsa és így kiüsse a nyeregből az üzlet során, egy légikatasztrófát idéz elő. Merénylőt küld egy Marokkóba tartó utasszállító repülőgépre, amely lezuhan.

A gép utasai között 102 koreai volt, többek egy gyerekcsoport, mely a két ország kapcsolatfelvételének 50. évfordulós ünnepén taekwondo bemutatót tartott volna. Az utasok hozzátartozói Marokkóba utaznak. Cha Dal-Gun egy kaszkadőr, aki egyedül neveli unokaöccsét, aki tehetséges taekwondósként bekerült a bemutatót tartó csapatba, ő is ott a kétségbeesett hozzátartozók között.

De mi van, ha a Marokkóba érkezve a reptéri mosdóban felismersz egy férfit, aki rajta volt az unokaöcséd videóján, amit a repülőgépről küldött utazás közben? Hogyhogy ő él? Hát persze, hogy kíváncsi leszel, válaszokat akarsz! ... És ezzel kezdetét veszi a hajsza...

Egy kaszkadőrt még egy profi bérgyilkosnak is nehéz lerázni.... ha azt hitted, sikerül...
KÉP: ... akkor landol a kocsid motorháztetején...

A "Stupid Uncle" - így szerepelt az unokaöcs telefonjában - lehet, hogy a hétköznapokban egy lúzernak tűnt az unokaöcs számára, de most egy lerázhatatlan buldog.
Talán nem sokáig kell egyedül keresnie a választ. Marokkóban a koreai nagykövetség ügyetlenke női gyakornoka valójában egy nagyon is profi ügynök.....

A sorozat ismertetője: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=http://asianwiki.com/Vagabond_(Korean_Drama)&prev=search
8/10
edimir 2019 szept. 21. - 13:02:59 8/10
(237486/239045)
Off
Mother of Mine - 101-104. rész
Spoiler
KÉP: az Anya és lányai

A hétvégén lezárul a sorozat a két befejező dupla résszel. Sejthető a vége, de azért mégis várom, miként is alakul ez a bizonyos vég.