10/10
micike_MSc 2019 júl. 18. - 23:19:30 10/10
(237047/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ
Megszületett a dátum, remélem, hogy sokaknak megfelel.:) Elő hát a naptárat, lehet bejelölni a nagy libagoly ünnepet!

Időpont: július 20. (szombat) 12:00 órától
Helyszín: Városliget - szokott padok

Amit feltétlenül hozz magaddal: jókedv, pergő nyelv, figyelmes fül, befogadó szív!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Szeretettel várunk!:)
1/ edimir
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/ Cilia (remélem...)
6/ MH
7/ boil
8/ kalaris
9/ +1 Ági
10/ Tilli
11/ micike
.....meg ugye még néhányan, akik nem iratkoznak fel, de jönnek, és ez a lényeg. :)))
Illiona 2019 júl. 18. - 23:16:38
(237046/239047)
Megkezdődött tegnap a japán Two Weeks c sorozat.
Eddig egyáltalán nem néztem japán sorozatot, na majd most.
Ugyanaz a forgatókönyv , semmi uj nincs benne, az angol még késik, de nem is kell, szöveg nélkül is meg lehet érteni, a koreai változatot már többször láttam.
A főszereplő esetében egy lendületes, erős fiatalember, szerintem nagyon jó lesz.
Nem lehet ugy nézni, hogy ne hasonlitgatnám össze a szereplőket a koreaiakkal,nem jobbak ezek, de nem is rosszabbak.
Eddig egy rész ment le, majd meglátjuk!
10/10
micike_MSc 2019 júl. 18. - 23:16:01 10/10
(237045/239047)
Sziasztok! Szép estét Mindenkinek!
A szokásos elhavazásban szenvedek, mindent olvasok és sokmindenre reagálnék, de mivel annyi időm nincs, így aztán csak gyűlik a restanciám és egyre kevésbé írok... :(((
De majd most! :)
Ha másért nem is, a találkozó miatt mindenképpen jelentkezem, mert szerencsére ez egy olyan időpont, amikor se nem dolgozom, se családi program nincs a hétvégén, így ha semmi nem jön közbe, akkor én is megyek.
Eleve ez a 30., ráadásul a legutóbbi találkozó után vettem még pár "dekorlepkét", mert nem jutott mindenkinek, miközben meglepően nagy sikere volt, pláne úgy hogy SSH eszembe sem jutott (mármint a Saimdang szépségeSSH hercege kapcsán, legalábbis Edimir szíves közlése szerint, de most ez majd a promó része lesz...:)))))
Szóval úgy néz ki, hogy megyek - mert pl. mit csináljak ennyi lepkével? -, úgyhogy fel is iratkozom gyorsan.

A hét elején még két éjszakát lenyomtam, aztán most végre szabi van! Éppen a találkozó után indulunk a szokásos balatoni nyaralásra, a nyári "Karácsonyunkra". :)
[A hétvégére úgy tűnik visszatér a nyár, ami egy nyaralás szempontjából tökéletes, de azért a szombati találkozón nem kéne olyan dögmeleg, mint ami ígérkezik...]
10/10
kimbin01 2019 júl. 18. - 22:37:34 10/10
(237044/239047)
Sokkal kritikusabbak vagyunk a koreai társadalommal szemben, mint azt gondoljátok, A tavalyi táborban elég parázs vita is kerekedett ebből, több szempontból is. A nyugdíj, a szociális háló, a hiearchikus társadalom, stb. Modern sorozatokat amit kedvelek egy kezemen meg tudom számolni, inkább a kosztümös, történelmi témákat szeretem. Ja, és a fantasy filmek sem kedvesek. Sokan azért vagyunk csak olvasó üzemmódban, mert ezekhez nem tudunk mit hozzászólni. No meg az a fránya szabadidő!
10/10
kimbin01 2019 júl. 18. - 22:18:11 10/10
(237043/239047)
Nem szeretem soha bő lére ereszteni a mondanivalóm, mert sok beszédnek sok az alja, azaz a zacc.
Csak egy dolgot nem értek. Nem járok olyan házba vendégeskedni, ahol nem látnak szívesen, főleg nem a feltálalt ételt kritizálni. Valami kényszerbetegség, exhibicionista hajlam? Hogy Hofival éljek: " Gőg és Magőg fiai. Ők ketten inkább nagyon magányos lelkek, akik itt élik ki társadalmi életüket.
8/10
edimir 2019 júl. 18. - 21:32:46 8/10 Előzmény Cilia
(237042/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

Időpont: július 20. (szombat) - 12.00 órától

Amit feltétlenül hozz magaddal: jókedv, pergő nyelv, figyelmes fül, befogadó szív!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Szeretettel várunk! :)
1/ edimir
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/ Cilia (remélem...)
6/ MH
7/ boil
8/Kalaris
9)+1 Ági
10/ Tilli
8/10
edimir 2019 júl. 18. - 21:23:02 8/10
(237041/239047)
OFF
Designated Survivor : 60 Days - 6. rész

Spoiler

Bevallom, az amerikai sorozatból hiányzott számomra az igazi megrendülés a tragédia fölött... vhogy elsikkadt a forgatókönyvi bravúrok közepette... kicsit megijedtem, amikor a koreai is átvette a sémát... a romoknál megjelent elnök leveszi a biztonsági mellényt, aztán csúfosan kimentik újabb merénylettől tartva, majd inkognitóban, amolyan baseball sapkásan visszamegy osztozni a gyászolókkal veszteségükben.

Természetesen az amerikai elnök egészen más minőségű közjogi méltóság, mint a koreai. Ott csak az elnöknek járt a különleges állami temetés. Abból az amerikai forgatókönyvíró ki is hozta a hatalmi játszmát. A koreai megemlékezés valamennyi elhunytnak szólt, együttesen, egy erre az alkalomra felépült emlékműnél, amely mindük arcképét tartalmazta..... Bár ide is bekavart a hatalmi játszma, de mégis adott lehetőséget momentumaiban az elbúcsúzásra/felidézésre....

KÉP: a tragédiában elhunytak emlékműve....
8/10
edimir 2019 júl. 18. - 20:54:24 8/10 Előzmény edimir
(237040/239047)
OFF

Spoiler

Borítékoltam magamban, hogy bizonyos dolgokat egyáltalán nem, vagy nem úgy vesznek át a koreaiak, mivel saját nézőik számára elfogadhatatlan lenne. Az amerikai "szabadosságból" jócskán lefaragtak a koreaiak. Az elnök fia csak egy kicsit magába forduló tinédzser, de nem drogdíler, mint az amerikaiban. A NIS ügynöknője a merényletben vőlegényét vesztett menyasszony, míg az FBI ügynöknője a nős szenátor szeretőjét veszíti el a merényletben.
Bevallom, sem karaktere, sem játéka eddig még nem nyűgözött le különösebben, de amerikai elődjét nem lesz nehéz túlszárnyalnia....

KÉP: a menyasszony és vőlegény fotóalbuma.... amibe az igazi esküvőről készült képek már soha sem kerülhetnek bele....
hanguktaekwondoo 2019 júl. 18. - 20:46:32 Előzmény kimbin01
(237039/239047)
hollandia nagy, és ott még magyarul sem kell beszélni.
Érdemes megfontolni ezt a nagy igazságot, most, hogy már minden kint van, ami szeretve van. ;-)
Én roppant liberális vagyok -senkit sem tartóztatok.
Sőt, igény szerint akár segítek is. -zsenge ifjúságomban jól lőttem kapura ;-)

Hyungék mélységesen alatta maradnak a magyar színvonalnak. Csupán néhány dologban feltétlenül jobbak.
De ez nem az ország vezetése, irányítása és az állampolgárokról való gondoskodás.
Ezt még az is látja, aki időnként médiába pislog. És az, ami ott prezentálva van, minden vszínűség szerint csak a jéghegy csúcsa.
Apropó, fejesnéni akkor is így óbégatott, mikor olyan gyalázatosan dolgoztak az otthoni kompkatasztrófa idején? meg stb.
mecsoda képmutatás :-)))

Úgyhogy Dél - Korea ne dumáljon - okosabban tenné, ha a jenkiimádat helyett érdeklődve fordulna a magyar szív felé.
M.o.-n ugyanis az ember egyén, nem tömegáru.
Továbbá nincsenek kasztok.
Az átlagmagyar sokkal kevéssé anyagi szemléletű, mint az átlag koreai.
Az önelfogadás és a másság elfogadása -ó, nem a cukifiúkra gondolok, az ott is dúl csak sumákban- előrébb jár M.o.-n.
Majdnem minden, ami az ember valódi fejlődését jelenti.
ja, hogy több autót gyártanak?
persze.
meg hitelből vásárol ruhát a fél ország :-))
kisuvickolt művalóságban vákumoztatják az életüket, te jó ég, milyen sokan teszik ezt .-))

Nagyon -nagyon sok mindent tudna tőlünk tanulni a félsziget déli része.
Spiritualitás, problémakezelés -megoldás terén, az egyéniség megbecsülésének terén és estig sorolhatnám.
Páran már fel is ismerték ezt odaát és ezért tisztelet, megbecsülés nekik.
A színtiszta, szeretettel teli alázat a legnemesebb emberi megnyilvánulási forma.
Sajnos, ez a fogalom kevesek számára világos még. egyelőre.

No de vissza a sprőd valóságba :-)
Javaslom a Silla topik nevét 신라 átkeresztelni Cshilhára
칠하
-sokkal beszédesebb, hiszen a valóságnak inkább megfelel /sic!/
és könnyebb is megjegyezni..:-))

na jó. lehet 질라 is :-))

https://www.youtube.com/watch?v=lc0E1EM-Cro
8/10
edimir 2019 júl. 18. - 20:44:49 8/10 Előzmény edimir
(237038/239047)
OFF

Spoiler

Nos, kb. a 16 részes sorozat harmadánál járunk. Persze kérdés az, hogy csak egy szériában, vagy többen gondolkodnak a készítők, hiszen az eredeti amerikai sorozat 3 évadot élt meg, igaz, ott 10 részes volt egy évad.

Már az első részeknél nyilvánvaló volt, hogy nem szolgai másolásról van szó, hanem magukra szabták a koreaiak az amerikai sorozatot. Természetesen a fő szálat megtartották, a merényletet és azt a minisztert, aki kormánytagként átveszi az elnöki szerepet, akinek a rendkívüli helyzetben kell döntéseket hoznia. Aki nem ismeri ki magát a politikai játszmákban, kétkedik saját képességeiben, a feladatra való alkalmasságában.

Átveszik a hármas építkezést is, ahogy azt már az amerikai sorozatot elemző írásban felvázolták:
1. az elnök és apparátusa a különleges helyzetben
2. az elnök családja
3. a NIS nyomozása

Vegyük előre az elnök családját! Itt eddig még talán annyira sem látjuk őket, mint az amerikai sorozatban. A feleség szintén emberjogi ügyvéd, de sokkal alkalmazkodóbb, észak-koreai védence esetében kihátrál, hogy elnök férjét ne hozza kényelmetlen helyzetbe. Kíváncsi voltam, vajon a látszatra annyira adó koreaiaknál miként építik be a feleség "múltját", a házassága előtti kapcsolatot. Hiszen az amerikai változatban épp az ad egy lehetséges támadási felületet az elnökkel szemben, hogy tinédzser fia apasága nem tisztázott... Itt a koreai változatban a fiú talál egy 2005-ben (valószínűleg az a fiú születési éve) készült fotót, amelyen terhes édesanyja egy férfi társaságában mosolyog ... a férfit pedig nem ismeri a fiú...
Hogy aztán mi sül majd ki belőle? Meglátjuk.

KÉP: az a bizonyos fotó
hanguktaekwondoo 2019 júl. 18. - 20:41:40 Előzmény Illiona
(237037/239047)
üres locsogásból valóban van elég ebben a topikban. szinte csak az. de azt nem MIn -Rin vagy én tesszük.
Mi ide értelmet hozunk.
Mindenki belefáradt az értelmetlen gittrágásotokba, azért vagytok ketten és egyedül a Sillában.
aminek azért nagyon örültök, mert nem kell csak magatokra figyelni. :-)
Mindenkit elmartatok.
Legszívesebben még egymást is kiszlalomoznátok, hogy egyedül tudjatok tudósítani :-))

/ilyenkor szokott megjelenni a búvópatak -egyesület és csak azért is demonstrálni, ideig -óráig, hogy mely erő van itt
pedig hát a mindennapokban csak csömör és léhaság :-)/

Még egy fogalomtisztázás: a véleménykülönbség kinyilvánítása és a tényekre történő rámutatás nem szinonímája a vagdalkozás szónak, kedves Iliona.
Az két külön fogalom! :-))
de hát ennek felfogásához nem fennen hirdetett, önfényező, hanem valódi tolerancia kéne :-))
Illiona 2019 júl. 18. - 16:39:51
(237036/239047)
Sziasztok!
Szombaton találkozunk, hogy mikor azt persze nem irták meg a szervezők?????????????

Én ujra meghivtam a koreai-magyar házaspár barátaimat, el is jönnek, de idejük korlátozott, csak egy órát maradnak. Mi délben, 12-re érünk ki a Városligetbe. Akkorra majd csak összegyültök :))))
Tőlük lehet kérdezni, elég tájékozottak mind a magyar, mind a koreai sajtóban megjelentekről.
Persze a valóságról, hogy mi az ami történt, és mi az ami nem történt meg. Olyan dolgokról is, ami a magyar sajtóban nem jelent meg, kizárólag Koreában foglalkoztak vele!
A mult találkozó nagyon jó benyomást keltett bennük, a kérdésekben benne volt amit már eddig is mennyi mindent tudtunk Koreáról, és nem csak a sorozatokból, benne volt az a szeretet , és az a jóindulat, amivel mi az országuk felé fordulunk.

Hogy mások mit vagdalkoznak itt, az engem nem érdekel, üres locsogás csak. Hiába, front van, sajnos én is megérzem.

Korábban irtam itt, a Szegeden, a Konfuciusz Intézetben vetitett Bangzi Melody cimű kinai filmről.
Ennek a filmnek az volt a tanulsága, (sok egyéb mellett) hogy mindig, mindegyik közösségben van egy "falu bolondja", és bizony elfogadónak kell lenni vele, még ha nehéz is.
Min-Rin 2019 júl. 18. - 15:39:24 Előzmény kimbin01
(237035/239047)
A koreai külügyminiszter-asszony véleménye számunkra jogosan mellékes. A magyar hatóságok munkáját nem ez kell hogy meghatározza. Olyan ország felelős tisztségviselője ő, ahol mindennaposak az egész országra árnyat borító szégyenletes események. Elég csak az elmúlt fél év botrányaira gondolni, elég azt végiggondolni, hogy a világ országai közül abban az országban a legmagasabb az öngyilkosságok száma, mert a bajba jutott ember nem lát más kiutat. Ahol a lélek betegségei titkolandók, ahol a nem kívánt, házasságon kívül született gyermekek százezreit hagyták az elmúlt évtizedekben magukra, s kerültek árvaházba vagy örökbefogadásra más országokba. Ahol a nemzet gazdagodása és a miénknél jelentősen magasabb GDP dacára az öregek legnagyobb része nyomorog.

Kedves hölgyeim, legalább egy évtizede bámuljátok nap mint nap a koreai filmeket. Még ma sem látjátok, hogy amit azok mutatnak, többségében elrettentő példák? Megértem, hogy sokak számára a lila köd nagyon vágyott, arról nem szívesen mond le, de hacsak nem teljesen ostoba, legalább a szíve mélyén tudnia kell, az elomló imádat amit Dél-Korea iránt érez nem más, mint önmaga ámítása.

Természetesen mindenkinek jogában áll a végzetesen felelőtlen ukrán hajós által okozott tragédiát politikai ürügyként használni, bárki kinyilváníthatja, hogy a haza számára nem szent, hanem csupán egy kozmopolita mondással jellemezhető fogalom. Az Ubi bene, ibi patria emlegetése illionát nem mosta tisztára, sőt! Az általad leírtak azonban szinte mindent elárulnak - rólad.

Igaz, a vélemény már minden errejáróban megfogalmazódhatott akkor, mikor az itteni jajongás kizárólag a dél-koreai áldozatokkal kapcsolatosan hangzott el, és a két magyar áldozatról említés sem történt.
10/10
kimbin01 2019 júl. 18. - 11:23:10 10/10 Előzmény kimbin01
(237034/239047)
10/10
kimbin01 2019 júl. 18. - 08:25:27 10/10
(237033/239047)
Sziasztok!
Még itthon. Gondoltam megnézem mi újság van, és véletlenül a 8. oldalt nyomtam meg, ahol ment az adok-kapok a hajótragédia okán. Meg kell mondanom, igenis Illivel értek egyet, mert ez a felelőtlenség, ami a Dunán, és a folyami hajózás berkeiben megy, most igazolást nyert. Gondolom sokan olvastak ezzel kapcsolatos véleményeket, híreket, ahol régi motorosok figyelmeztettek régóta, hogy baj lesz. Kár, hogy itt, és az mellékes milyen országból jött emberekkel. Az egyszerű emberek megható szeretete, gyásza legalább annyira enyhítette a fájdalmat, mint a hivatalos szervek balf...sága. Abban is egyetértek, hogy nem hazának Nevezte Magyarországot, mert hogy Arisztofanészt idézzem: "Ubi bene, ibi patria". (Ahol jól megy a sorom, ott a hazám.)
8/10
edimir 2019 júl. 18. - 00:12:52 8/10 Előzmény edimir
(237032/239047)
Szerintem is jól teszi, hogy nem szabatja át az orrát. Nekem pont ezért tetszik, mer más, nem trendi lenni!:)
8/10
edimir 2019 júl. 18. - 00:11:14 8/10 Előzmény Illiona
(237031/239047)
Nem a lány külseje, hanem a személyisége van hatással a férfira. Szép nőkkel tele van nála a padlás... de egyik se erős, független egyéniség... elege van már azokból a nőkből, akik ráhajtanak a pozíciója, a vagyona miatt, akik ráakaszkodnak, akik könnyen kaphatóak.... először csak kíváncsi lesz, aztán amolyan játék a számára, végre "vadászhat"... a zsákmány nem hullik az ölébe.... és csak aztán kezd felfigyelni a Nőre, hogy az Emberként különleges lesz a számára.... Mert ez a nő valóban érző, együttérző, az egyetlen, aki tudja, hogy hol találhatja meg, amikor gondja van.... aki őszinte... és a lábmasszázskor ki meri adni magát!:))))))))))))) Az alma a vízből... az is egy olyan lecke, ami már ráfért több szempontból is....
Illiona 2019 júl. 17. - 23:43:20 Előzmény maggi99
(237030/239047)
Szia!
Más oldalakon is olvastam, hogy a főszereplőnő nem szép.
Pont ez az, amikor egy szinésznő ugy dönt, nem fekszik kés alá. Neki csak az orrát kellene kicsit átszabni, nem is lenne ez olyan nagy műtét, de akkor olyan lenne, mint az összes többi egyenarcú szinésznő.
Amugy meg van a csajnak egy belső, nagyon pozitiv kisugárzása, miért ne szerethetne belé egy ilyen csúcsragadozó??????
Csak nézd tovább, a lány vőlegénye egyre rosszabb lesz, a tözsdés fiú meg egyre jobb. Bár nekem az első pillanattól kezdve ő volt a sokkal jobb. :)))))))
Illiona 2019 júl. 17. - 23:26:09
(237029/239047)
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 23:20:17 8/10 Előzmény Illiona
(237028/239047)
Aide

Nem szerelmes párként gondoltam rájuk, kizárólag munkatársként. A Nő csoportjában épp a nagyágyú esett ki, a Fiú jól jönne nekik segítségként, csak és kizárólag így gondoltam!!!!
Illiona 2019 júl. 17. - 23:19:38
(237027/239047)
Rookie Historian Goo Hae Ryung

http://asianwiki.com/Rookie_Historian_Goo_Hae-Ryung

Ma indult ez a sorozat, ami a csoszon kor könnyebb világába visz el bennünket.
először olyan kis romantikus, könnyű történetnek indul, de azután az utolsó percekben már látjuk, nem is annyira könnyű a téma.
A királyi hatalom, ami megingathatatlannak tünik, és egy névtelen forradalmár könyve mégiscsak megingatja.
A terjesztését megállitani nem lehet, az abban lévő eszmék pedig bomlasztóan hatnak. Persze ez még fűszerezve van némi politikai áskálódással is.
A történet középpontjában mégsem ezek állnak, hanem az álnéven szerelmes regényeket (itt mi ponyvának mondanánk) irogató herceg, és a nemes, de szegény lány, aki csak próbál felolvasásokból megélni.
A hercegünk csak azzal nem számol, hogy őt is hamisitják!!!
Sok megmosolyogtató történik ebben az első részben, és csak remélem ilyen is marad.

Kép: ez a jelenet nagyon csalóka. Nem lehet eldönteni, hogy sirnak vagy nevetnek, mert egyszerre mindkettőt.
Illiona 2019 júl. 17. - 23:09:32 Előzmény edimir
(237026/239047)
Aide

az hogy a Tae Joon barátnője és a kis Do Kyung összejöjjön azt azért ne akarjuk. Éppen van egy tucatnyi koreai sorozat, ahol a nő 10 évvel idősebb, és 16 részen keresztük magyarázzák, hogy miért kell nekik összejönni, ez a táma az elejétől fogva unalmas volt. A fiú csak válasszon magának barátnőt, ha lehet ne egy ilyen karrierista nőt, hanem egy hozzáillőt, és én sok boldogságot kivánok neki. A Sun Young pedig találhat magának egy karrierista férfit, aki nem akar normális párkapcsolatot, csak egy szeretőt, ugy a 40-es korosztályból.
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 22:59:19 8/10 Előzmény maggi99
(237025/239047)
Gratulálok az önfegyelmedhez, hogy az 1. rész után képes vagy eltenni a folytatást holnapra... :)))
Én se láttam még tajvani sorozatot, de ez így elsőre meggyőzött arról, hogy fogok én még másikba is belevágni...:)

Hmm, majd értékelsz és átértékelsz a további részek megnézése után. Várjuk a véleményed!:)))))))))
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 22:54:01 8/10 Előzmény Illiona
(237024/239047)
off
Chief of Staff/Aide - 10. rész
SPOILER

Az általad említett új generáció képviselői közül a sorozatban eddig pozitív karakterek mind a társadalom vmely részéről érkeznek meg egy kudarccal a tarisznyájukban és azzal a hittel, hogy a politika alakításában szerephez jutva megváltoztathatják igazságosabbra a hazájukat.

Láttuk, hogy a hatalmon lévők bármire képesek akár a céljaik elérése, akar a pozíciójuk megőrzése érdekében... nem riadtak vissza sem az erőszak bevetésétől, sem a megfélemlítéstől, sem a politikai ellenfél lejáratásától.... DE a széria végén egy olyan eszközt is bevetnek, amivel semmilyen módon nem vállalható fel a közösség, itt már nem lesz elég mentség a "kisebb veszteség".... itt már nem lesz kibúvó, hogy a a megszerzett hatalommal jót fogok cselekedni. A gyilkosság elkövetése mindezt lenullázza. ....

Remekül felépített a 10. rész, ahogy Kang Sun-Young vesszőfutása folyik... az ő döntése... az ő választása.... és ezzel párhuzamosan Jang Tae-Joon-é, ahogy a jelöltségért a piac problémáját megoldja.... pedig azt hittem, hogy a 9. rész tragédiája egy kis tisztító tűz lesz, ami megacéloz, de sajnos nem így történt.... legalábbis Jang Tae-Joon esetében nem. Az a bizonyos "csak most az egyszer"... és tudjuk, hogy ez mindig határvonalnak bizonyul, mert az egyszert követi majd a kétszer... aztán egyre könnyebben a sokadik alkalom.....

Nagyon szeretném hinni, hogy a 2. szériában nem Jang Tae-Joon erkölcsi mélyrepülését fogjuk látni...
Igen, örülnék annak, ha a kis Do-Kyung bizalmát újra el tudná nyerni. Jó lenne őket ismét egy oldalon látni, együttműködni. Do-Kyung kezdi magát szépen kinőni a sorozatban. Nem lepődnék meg, ha Jang Tae-Joon kedvesének oldalára sodródna a 2. szériában, hiszen Kang Sun-Young tudta csak tiszta eszközzel megfordítani a vesszőfutását győzelemre, így a Fiú az ő csapatában érezné igazán csak jól magát. Jang Tae-Joon árulását nehezen tudná csak feldolgozni... idő kell hozzá...

Kíváncsi vagyok Yoon Hye-Won szerepének változására, aki Jang Tae-Joon jobbkeze és esetleg a híd lehet kettejük között. Képes lesz-e imádott főnökét és az érte rajongó fiút egy oldalon tartani? Jó lenne.....

A 2. széria se ígérkezik sétagaloppnak, se fáklyásmenetnek... elég sötéten fog indulni....
maggi99 2019 júl. 17. - 22:38:31
(237023/239047)
Kíváncsivá tettetek és elkezdtem nézni a Before we get married c. filmet.
Egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy kiről mit gondoljak. Így első látásra nekem kissé erőszakos a főszereplő. De óvakodom elsietett ítéleteket hozni, mert már egyszer nagyon ráfaragtam. Annak idején nagyon nem szimpatizáltam a Kapitánnyal a Faith c. sorozat első részei után, de a sorozat végére már én is "őszinte rajongója" voltam. És ti is írtátok, hogy az első részen túl kell lépni. Hát holnap lesz, hogy túllépek :)
Minden esetre, úgy látszik vannak nem csak koreai, hanem egyenesen ázsiai sztereotípiák. Például, itt is a kevésbé mutatós kis hölgyet választja főhősünk. Még véletlenül sem mutatós kis barátnőjét :)
Na persze őt otthon is várja egy szép barátnő, abból talán már elege van.
De azért a másik fiút megsajnáltam kicsit. Jó-jó, kicsit fafejű, meg hiányzik belőle a tűz. De amikor mégiscsak magára találna, hősnőnk gyorsan visszavonulót fúj.
Szóval kíváncsian várom a folytatást..... :)))
Illiona 2019 júl. 17. - 21:13:24 Előzmény edimir
(237022/239047)
Sziasztok!
Nagyon sűrű a mai este, ugyanis 5 azaz ÖT darab sorozat indult el ma. Ezt mind letölteni és belenézni kicsit fárasztónak tünik, de hát hátha akad köztük egy gyöngyszem is, és akkor megéri a fáradtságot.

Aide
Igen, igy ért véget a 10. rész, egyáltalán nem megnyugtatóan.
Mondjuk én ugyanezt jósoltam a 1-2 rész után is.
A korrupt, megvesztegethető, " uram-bátyám" tipusú politizálás a mai öregek sajátja.
Tudjuk, milyen érdemeket szereztek, de emiatt a legsötétebb titokzatos tetteket is meg kellett csinálniuk. Mindezt a legcsekélyebb lelkiismeretfurdalás nélkül tették, amugy meg az ő számukra mi is az hogy lelkiismeret?
A következő generáció már más.
Szépen kiteregeti az előző generáció piszkos ügyeit, de maga is besározódik.
Ilyen a főszereplőnk, Jang Tae Joon is. Nem tud teljesen tiszta maradni, ő az átmenet a két (a tiszta és a piszkos) világ közt.
A tiszta uj világ is már megmutatkozik, a fiatal naiv Han Do Kyung személyében, lelkesedése, naivitása, idealizmusa nem tűr semmilyen megalkuvást, ez a mai fiatalok sajátja amugy.

Hogy hogyan lesz tovább?
Szerintem Tae Joon egy kicsit megmártózik a mocsokban, amit persze a szükséges rosszal kimagyaráz. És ujra majd barátok lesznek Do Kyunggal.
hogy mi lesz a párkapcsolatával? szerintem egyáltalán nem előnyös ebből a szempontból, hogy együtt dolgoznak.
És Te mondtad előbb, hogy egy párkapcsolat célja, a közös gyermek. Itt ez hol is van?
Feladná-e a nő a politikai karrierjét egy gyerekért?
Szerintem ők cél hiányában majd szétmennek, de ez csak persze találgatás.
Majd meglássuk!!!
Kép: a sorozat plakátja
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 20:42:14 8/10 Előzmény edimir
(237021/239047)
off
Chief of Staff/Aide - 10. rész
SPOILER

A 10. résszel lezárult az 1. szériája a sorozatnak. Ha jól emlékszem, akkor november tájékára ígérték a folytatást, a 2. szériát.

Hmm.... nagyon kemény sorozat... és semmi rózsaszín felhőcske, semmi vattacukor... a torkunkon akad, nehéz lenyelni, így zárul az 1. széria...

Még a sorozat elején megfogalmazódtak kérdések, most egy újabb adódik hozzájuk... Vajon először a sötétség legmélyére kell süllyedned ahhoz, hogy fényt hozhass? Be kell szennyezned ahhoz a kezed/magad, hogy a szennyet elpucolhasd a világból?

Kép: amikor az eddig tiszta kéz bepiszkolódik.... Hmm, vajon minek a kezdete? A további erkölcsi lecsúszásé? Vagy az a mélypont, ahonnét elindul a jóvátétel... Erre a választ a 2. széria adhatja csak meg.

Vajon túléli a szerelem mindezt? Meddig őrizhető meg a másikba vetett hit, vagy törvényszerűen bekövetkezik az eltávolodás, a választott módok eltérő utakká válnak...

Tae Jun még elmondhatta a sorozat elején, hogy olyan szeretne lenni, akinek egyetlen döntését sem kellett megbánnia... nos, a 2. széria már biztosan nem ezzel kezdődik....

8/10
edimir 2019 júl. 17. - 13:44:40 8/10 Előzmény edimir
(237020/239047)
Off
Before We Get Married
Spoiler

A fejtegetés így folytatódik: "Úgy vélem, hogy azok, akik félrelépnek, szintén elfogadják a kockázat tényét. A befektetések szükségszerűen kockázatosak. A megcsalás szintén elkerülhetetlen következményekkel jár."

Lám, lám, a mindent körültekintően mérlegelő üzletember már eleve bekalkulálja az emberi párkapcsolatba a félrelépést, mint kockázati tényezőt.... a sorozat elején bizony ízelítőt kapunk abból, hogy a valóságban ezt milyen módon kivitelezi....

De vajon Weiwei csak egy félrelépés, vagy a 10 éves párkapcsolata egy tévedés... és az a "félrelépés" tkp. a jó irányba való elmozdulás egy zsákutcának tűnő útról történő letéréssel. Az igazi kockázatot az jelentené, ha a rossz kapcsolatot tartaná fenn, ami mindkét felet tönkreteszi.

Hmm, kockázat, félrelépés... nem is olyan egyszerű.. főként, ha egy érzés kezdi kinőni magát, ha a könnyed kis játékos kaland vmi egészen más irányt vesz....
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 13:30:54 8/10 Előzmény edimir
(237019/239047)
Off
Before We Get Married
Spoiler

Érdekes, ahogy az emberi kapcsolatokat a pénzügyi szaknyelvre lefordítja a sorozat üzletembere, Chu Kehuan..... lássuk mit is mond: "Nem létezik olyan, hogy veszteségmentes, biztos befektetés, így képesnek kell lennünk a kockázat befogadására. Elhihetik nekem, hogy a befektetés és a párkapcsolat valójában egy és ugyanaz"

Hmm, a labda feldobva, lehet leütni!:)))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 11:34:56 8/10 Előzmény Illiona
(237018/239047)
Off
Before We Get Married
Spoiler

Nem annyira a pörgőssége, mint inkább a koncentráltsága az, ami üdítő. Nem akar 16/24/50 részre felduzzadni, nem akar mindent beleszuszakolni, csak egyetlen kérdést jár körül, de azt alaposan.

Mennyire ismered a társad és önmagad... Házasság. Mára már alaposan leértékelődött, a válások magas száma megrendíteni látszik az egy életre való elkötelezettség egykori értelmét... és mégis, a törvény, a kultúra, a hagyomány, a hit e kapcsolatot egy fentebbi minőséggé emeli még mindig. Nem pusztán a házassági eskü miatt, hogy joban és rosszban kitartanak egymás mellett, hanem azért, hogy általa egy új család jöhessen létre, amelyben gyerekek születhetnek és nőhetnek fel, a társadalom új generációja, ha nagy szavakkal akarnék élni, akkor a Jövő. Ezért olyan fontos a házsasság. Hogy születhet gyerek azon kívül, hogy egyedülálló szülők is vannak, hogy a "papír nélküli" együttélés is lehet erős kapcsolat? Természetesen ezt nem vitathatjuk. De azt sem, hogy egy jól működő házasságban ez megvalósulhat, a gyermek több lehetőséghez jut, hamonikusabban nőhet fel, mindkét szülőtől megkapja a mintát.

De hát miért is nem működnek jól a házasságok? Mert a házasulandó felek nem ismerik jól sem önmagukat, se a társukat.... a BEFORE itt kap hangsúlyt, ahhoz, hogy a kapcsolatot egy másik minőségre (házasság) emelhessük nem a jeggyűrű, az esküvői ruha, a lakodalom és a násznép, a nagy nap kell csak és igazán.... hanem a megismerés, aztán pedig a helyes döntés. És többnyire itt hibáznak a párok, hogy nem jól mérik fel sem önmagukat, sem a párjukat. Garanciát ez sem jelent, de nagyobb, reálisabb esélyt a működő kapcsolatra igen.

Mr Szombat még annyire sem ismeri a Lányt, hogy tudja, milyen eljegyzési gyűrűnek örülne.... és ez a bizonytalanság nem az ékszerek terén való tájékozatlanságából fakad, hanem abból, hogy nem ismeri a Lány személyiségét. Ha egyedül választana, akkor az általa választott jeggyűrű a társadalmi elvárásoknak felelne meg (minél nagyobb a kő, annál jobb)... és cseppet sem személyhre szabott ajándék lenne.... Pedig mi lehetne fontosabb egy jeggyűrű esetében, ami jelkép, egy életen át viselt ékszer.
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 10:53:55 8/10
(237017/239047)
Off
Before WE Get Married
Spoiler

A másik pár kihűlt kapcsolata.... 10 éves kapcsolat, amiben ott a meghalt anyának tett ígéret , hogy gondoskodik a Férfi a két lányáról, ott van benne kezdetben a szenvedély, amíg ki nem oltja a nő egyoldalú döntése az abortuszról, amivel elpusztítja közös gyermeküket.

Még csak egy dühödt utalás hangzott el erről, nem ismerjük a nő döntésének hátterét, de Miss Nyafkaság eddigi viselt dolgai alapján nem is vagyok rá annyira kíváncsi. Miért? Mert nem volt joga meghozni egyedül a döntést a közös gyermekükről. Nem érdekel az a hazug önáltatátása, hogy esetleg a Férfi karrierjének érdekében hozta ezt az "áldozatot", mert esetleg kezdő tőzsdeügynökként a nő szerint még nem fért volna bele egy gyerekről való gondoskodás, elvonta volna a figyelmét a felfelé való törekvéstől, a majdani csúcsra jutástól. Miss Nyafkaság sem ismerte a saját párját, őt sem érdekelte a szeretett férfi igazi megismerése, neki elég volt, hogy a társa egy tehetséges, ambíciózus vki.... s már meg is volt az ő terve, hogy a férfit a lehető legmagasabb pozícióba juttassa, hogy aztán majd feleségként ő is ott tündököljön mellette a csúcson. Hogy ebben a férfiben van szamai és férfiúi büszkeség, hogy önérzetét sérti az gazsulálással megmentett pozíció... az nem számít....Miss Nyafkaság nem hajlandó tudomást venni semmiről, se az elhidegülésről, se a másik igazi jelleméről, vágyairól, meggyőződéséről... Szerencsére ott van a Húg, aki tisztán látja, hogy az a kapcsolat mindkét felet csak tönkreteszi. Segít a Férfinak elvágni a szálakat teljesen
8/10
edimir 2019 júl. 17. - 10:26:08 8/10 Előzmény edimir
(237016/239047)
Off
Before WE Get Married
Spoiler

A Lány vajon valóban változik, vagy csak kezdi magát jobban megismerni, a saját vágyait jobban felismerni?

Ő mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy a maga részét maga fizesse, azaz ott van benne a saját erő és az a függetlenség, hogy ne tartozzon senkinek se, ne legyen lekötelezett. A nyugdíj terv és Mr Szombat mellett való elkötelezettséget nagyon komolyan veszi, ráteszi az életét. Nem a kemény spórolás kezdi részéről a kapcsolatukat, hanem az, ahogy Mr Szombatot kezdi jobban megismerni. Benne ott munkál az empátia, megérti Mr Szombat saját otthon utáni vágyát, hiszen jövendő apósa elmondásából megismeri Mr Szombat hányattatott gyerek- és ifjúkorát, a stabil otthon hiányát, azt, hogy emiatt a másik magányra volt ítélve, a folyamatos költözések miatt nem lehettek barátai.
De a közös otthon megléte lesz az igazán árulkodó a kapcsolatukról. a Jelen üressége és elhanyagoltsága, amit a Majd, a Jövő ígéretei se tudnak igazán felderíteni, mert egyre hamisabbnak tűnnek minden fogadkozá ellenére. Még hinni akar... miért is? Mr Szombat, az apósa, a saját anyja, a környezete kedvéért, még próbálja áltatni magát, pedig már egyre tisztábban látja, hogy ez a kapcsolat nem az, amire vágyik, ami neki is megfelelhet. Próbálja kiharcolni magnak a figyelmet, a törődést Mr Szombattól, hogy ne fuldokoljon ebben a kapcsolatban, amitől már boldogságot nem igazán remél, csak egyfajta rendezett életet....

8/10
edimir 2019 júl. 17. - 10:04:19 8/10 Előzmény Illiona
(237015/239047)
Off
Before WE Get Married
Spoiler

Talán nem csak arról van szó, hogy változunak/változunk, hanem arról is, hogy mennyire ismerik/ismerjük önmagunukat/önmagunkat és a másikat.

Ott van Mr. Nyugdíj Terv, megjegyzem, én Mr Szombatnak kereszteltem el magamban elsőre. Az, hogy a kedvesével kizárólag szombat este hajlandó ... hmmm és itt elgondolkodtam a szón... mit is csinálni? Együtthálni, lefeküdni, együttlenni, szeretkezni? Ez nem egyszerűen a romantikus hajlam hiánya, nem az elsöprő szenvedélytől való mentesség, nem pusztán csak önfegyelem, ez vmi más.
Persze kicsit sarkított, de azért árulkodó. Számára a Lányból az volt a legfontosabb, hogy ő volt az első, aki hajlandó volt a randin a saját fogyasztását kifizetni. Aztán pedig elfogadni a közös jövő érdekében a spórolási tervet. Azaz alkalmazkodni őhozzá, az ő tervéhez, az ő elvárásához. De vajon a Lányt, mint embert is szereti, valóban törődik vele, törekszik arra, hogy megismerje őt magát, az igényeit? Már látjuk a jeleket? Mr Szombat csak annyit hajlandó a másikból meglátni, amennyi a saját szemszögéből fontos.

Mondhatnánk, hogy Mr Szombat felelőségteljes dolgozó, aki a közös jövő érdekében a mérhetetlen túlórát bevállalja, hát persze, hogy nincs ideje, energiája a másikat körülugrálni. De épp ennek a rövidke együtt töltött időnek a minősége az árulkodó. A köhögő lányt megkímélem és magam viszem fel az új öltönyt az emeleti szekrénybe. Ez az ő törődése a beteg menyasszonyával!Ennyi!!!! Csak egy gyengéd érintés a homlokon, hogy van-e még láza, egy aggódó kérdés, hogy vaóban meggyógyult-e, vagy csak minket akar megnyugtatni és még mindig ott bujkál benne a betegség nyoma. Egy pillantás a társunk szemébe, amiben ott vannak az iránta táplált érzelmeink, hogy szavak nélkül a tekintetünk valljon.. Ezek hiánya az árulkodó.

Persze mondhatnánk, hogy Mr Szombat másként szeret, az ő szerelme sajátos, rá jellemző, a személyiségéből fakadó. Hmmm.... Nem vagyok szerelem-szakértő, nincs ilyen fajta diplomám, de nálam ez az érvelés gyenge. És nem csak a másik férfi elsöprő érzelmei miatt, azok csak a fény, amisegít, hogy tisztábban lássuk Mr Szombatot.

És rá kell jönnünk, hogy Mr Szombat meglehetősen kicsinyes. Nem aNyugdíj Terv miatt, hanem ahogy a másikkal, az állítólagos társával, a menyasszonyával nem törődik. Mert ez nem pénz, idő kérdése, hanem csak önző kényelem, az empátia hiánya... Mr Szombat egy mini zsarnok, mégha ezzel nincs is tisztában, de az. Ő maga nem jár haza a közös otthonba a túlórái miatt, de a menyasszonyát eltiltaná a barátnőjétől, mert az "rosszhírű". Menjen haza az üres otthonukba munka után és zárja ki az életéből a barátnőjét is... magyarán teljes magányra ítélné a "szeretett" nőt.

És mit ad mindezért a Lány? Két hónap múlva megleshet az esküvőt tartani. A Lány kap egy dátumot, de ettől vajon Mr Szombat megváltozik?
Illiona 2019 júl. 16. - 23:52:54
(237014/239047)
Before We Get Married

ez a jelenség, amikor a lány közvetlenül az esküvője előtt jön rá, hogy talán mégsem ahhoz kellene férjhez menni, nagyon szépen van ábrázolva a kinai Too Late to Say Loving You cimű sorozatban.
Ott annyival több, hogy a szülők mindkét oldalon nagyon elégedettek az esküvővel, a két fiatal gyerekkoruk óta ismerik egymást. De a férfi őrültséget csinál, az élete is veszélybe kerül, és a lány elindul egy másik városba, hogy megmentse. Először lehetetlennek tünik, de azután egy férfi siet a segitségére, és igaz hogy a lány jó hire oda lesz, de a vőlegénye megmenekül.

De nem ugy a lány! Először csak felfigyel a másik férfira, érdekelni kezdi, kiváncsi lesz rá, segiteni akarja a céljai elérésében, végük amikor azt meg akarják ölni, akkor a golyó elé ugrik. Sorsuk eldől, megszeretik egymást.
De mi lesz igy a vőlegényével.
Az persze a jó hirét elveszitett lányt megtagadja, de később a szülei, nagymamája hatására mégis hajlandó lenne elvenni...
A lány az esküvője napján, az ünnepség előtt közvetlenül szökik el, akkora lesz nagyobb a lelkében a szerelem, mint a kötelességtudat.
Ez ugy kb 10 epizód a 36-ból. Minden egyes jelenetnek van egy hajtóereje, ami a végzet felé tolja a szerelmeseket.
Amikor nézem ezt az uj sorozatot, sokszor eszembe jut ez a másik sorozat is, pedig az a két világháború között játszódik, és a másik különbség, hogy nagy szerepe van a döntésékben a környezet megitélése (inkább elitélése) valamint a szülőknek.

Vagyis mindegy milyen korban, hol élünk, ezek a problémák ugyanazok: tudunk - e helyesen dönteni, észrevesszük e hogy mind magunk, mind a párunk változik, és lehet hogy ellenkező irányba.
De bármilyen korban élnek a szereplők, a szerelem ugyanaz.

Erről a sorozatról részletesebben irtam itt, amikor megnéztem, gondolom emlékeztek még rá.
Kép: Wallace Chung a Too Late to Say Loving You cimű filmből
Illiona 2019 júl. 16. - 22:18:11 Előzmény edimir
(237013/239047)
Megnéztem és fenn van az Avistán, elkezdtem letölteni
Van angol is hozzá, majd googléval átforditom.
Amugy ez a fiu akkora uj siker, hogy az is lehet, hogy lesz majd rendes forditója.
De majd meglátom, ha lejött, hogy milyen.
YT -os videókat láttam már közös sorozatukból
8/10
edimir 2019 júl. 16. - 21:07:55 8/10 Előzmény edimir
(237012/239047)
off

Pleasantly Surprised

A zene lényegtelen a sorozatból a páros jelenetekből ad ízelítőt. Azért Jasper Liu lényegesen kisfiúsabb még itt: https://www.youtube.com/watch?v=r4pLgVkip2M

8/10
edimir 2019 júl. 16. - 20:58:25 8/10 Előzmény Illiona
(237011/239047)
Off
Before WE Get Married
Köszönöm, hogy ajánlottad, meg is néztem az eddigi 7 részt.... és remekül szórakoztam!:)
Nagyon jó a vezető páros, ez volt a korábbi közös sorozatuk: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pleasantly_Surprised_(TV_series)
Azért megnézném őket ebben is, biztos hogy sikerülne megfőzniük.:)
Illiona 2019 júl. 16. - 08:10:55
(237010/239047)
Sziasztok!

a multkor feltettem ide egy videót a Before We Get Married cimű tajwani sorozat 7. részéből. Azt kb két óra mulva le is vették a YT-ról, és azóta sem tette fel senki, "hogyan helyezzük el otthonában a részeg pasinkat?"
A Videán fent vanb az aegész sorozat, igy azok is megnézhetik, akik nem tudnak letölteni, és a 7. epizód végén az utolsó 6 perc az, ami nagyon érdekes.
egyzuerűen felmentek a videára, beütitek a keresőbe hogy "Before We Get Married 7 " és mér nézhető is. Persze csak aki akar egy jót nevetni!
8/10
edimir 2019 júl. 14. - 00:43:09 8/10
(237009/239047)
Off
A nagy zsákmány/The Grand Heist 2012 - koreai mozifilm

Itt a nyár... és bár ma épp egy kis hidegfrontot is kaptunk, de azért jöhet egy kis jeges ínyencség!:)
Ez a mozi garantáltan az!:))))))))))))) Pazar humor... sok nevetés..... ettől a jégtől nem fagy le az ajkunkról a mosoly!:))))))))))))))

Ismertető itt: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Grand_Heist

Köszönet ezoritunak a magyar feliratért. Ezt is megnézhetitek a videán online.

Jó szórakozást!
8/10
edimir 2019 júl. 13. - 21:52:32 8/10
(237008/239047)
Off
A királyi szabó / The Royal Tailor (2014) - mozifilm

Illiona panaszkodott, hogy mennyire elege van már a Csoszon kor női öltözékéből, mennyire egyenszabott... jöjjön akkor egy gyönyörű film a korabeli öltözékről... és természetesen nem csak arról.... egy kicsit az álmokról... és egy kicsit az emberről...

Ne csak az ezer gyönyörű hanbokért, az extra költségvetésért nézzük meg... Dong Mae kedvelői Yoo Yeon-Seok -ot ezúttal az ifjú király szerepében láthatják, akik pedig Park Shin-Hye-t szeretik, azok a fiatal királynőként láthatják kedvencüket. Számomra azonban fontosabb volt az az életöröm, ami áradt Ko Soo játékából, az újító szabóéből... álmodni és alkotni
Ismertető:
Ihttps://hu.wikipedia.org/wiki/A_kir%C3%A1lyi_szab%C3%B3
http://www.frockflicks.com/the-royal-tailor-2014/

Sipizolix magyar feliratával online is megnézhetitek a videára feltöltve. Köszönet neki a fordításért.
Illiona 2019 júl. 13. - 12:31:24
(237007/239047)
Sziasztok, !

Before we Get Married

a 7. epizód hiába ment le pénteken, egyszerűen nem teszik fel sehová.
Mindössze néhány rövid részlet van a YT-on.
ime egy ezek közül: a nő küzdelme a részeg fiúval.
egészen megizzasztó már csak nézni is.
https://www.youtube.com/watch?v=Vxe4K1L9qNM

Viszont legalább nem hánynak benne!

A képen a főszereplő Jasper Liu
Illiona 2019 júl. 12. - 08:18:42
(237006/239047)
Before We Get Married

Kép: a 4 főszereplő.
De nem az kéri meg a lány kezét, akit szeret. Az csak a háttérben figyel, és szenved,
Ebben a sorozatban a 6 részben volt annyi történés, mint egy koreai 16 részében.
Nem terjesztik ki a történetet egyéb információkra, de legalább pörögnek az események.
hanguktaekwondoo 2019 júl. 11. - 23:49:41 Előzmény Cilia
(237005/239047)
elküldjem? időben lementettem..
10/10
Cilia 2019 júl. 11. - 21:57:20 10/10
(237004/239047)
Sziasztok!
Véletlen bemásoltam boil posztját is, de sebaj - ő volt az utolsó, aki beírta a jelentkezését, én meg automatikusan azt is hozzávettem. :-) Ma felhívott Ági is, hogy jönnek mindketten, de egyikük sem tud belépni a Portra.. így én vagyok a közvetítő. Remélem, jövő szombatra még nem jön vissza a kánikula, s el bírok menni én is - nagyon szeretném.
Szép estét, jó éjszakát a még esetleg betérőknek! :-)
10/10
Cilia 2019 júl. 11. - 21:50:26 10/10
(237003/239047)
Sziasztok Libagolykák! Nagyon remélem semmi nem jön közbe, ott tudok lenni, ha járni nem is, biciklizni még tudok. (2020. március 4-re van műtéti időpontom!!!)Bízzunk benne, hogy a megszokott szép időnk lesz, Főpapnőnk szokásához híven gondoskodik róla. A kért kellékeket viszem, az utolsó kettőt feltétlen! :)))))))))))
Rendkívül kíváncsivá tett a kimoderált hozzászólás.

30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

Megszületett a dátum, remélem, hogy sokaknak megfelel.:) Elő hát a naptárat, lehet bejelölni a nagy libagoly ünnepet!

Időpont: július 20. (szombat)

Szeretettel várunk! :)
1/ edimír
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/ Cilia (remélem...)
6/ MH
7/ boil
8/Kalaris
9)+1 Ági
Illiona 2019 júl. 11. - 19:53:28
(237002/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? Filmet néz?

Before We Get Married
Volt ennek a tajwani sorozatnak a 4. epizódjában egy nagyon nagy tévedés.
A bor amit ittak azt mondták rá, hogy az évjárata ugyanaz, mint a lánynak.
Vagyis ugy 25-28 év közötti.
Hát ez azért nem akármekkora tudatlanság.
Ami áruházkban kapható vörösbor, annak egy nagyon jó fajtája, aminek a szárazanyagtartalma (testesség!) magas, az talán eltartható 5-8 évig.
Ezeket a csúcsborokat nem is igazán lehet csak ugy áruházban megvenni, még Kinában sem.
Amit kapni lehet az jó minőségű 3-8 évesig spanyol, meg amerikai, meg ausztráliai borok.

Lehet egyébként ilyen régi 25-28 éves borokat is találni, egyes pincészetekben, ahol ha adnak belőle, de ezeket inkább szűk szakmai körökben kostolgatják.
(én is kostoltam egy szakmai látogatáson 1968-as badacsonyi kéknyelűt a Badacsonyi Borászati Kutatóintészetben, még 12-13 éve, egy hatalmas 50 l-es üvegből szedték)

Korábban már irtam erről a tévedésről, ha emlékeztek rá, mégpedig a Mr Sunshine cimű KINAI sorozat kapcsán, ott is vagy 50 éves évjáratot irtak egy tömegborra
Az persze kizárt, hogy hamisitják, főleg Kinában nem ! :)))))))
Illiona 2019 júl. 09. - 23:25:09
(237001/239047)
Before We Get Married

a történet arról szól, hogy van egy lány, akinek van egy komoly kapcsolata, és már házasodni készülnek. A fiúja eléggé inromantikus, nagyon spórol, és megtervezi az egész életüket, semmit nem biz a véletlenre, mintha kiszámithatatlan izgalmak nem is léteznének.
Van a fiú, aki tőzsdeügynök, éppen kinevezik egy ilyen vállalat élére, sikeres, 10 éve van egy barátnője, akivel a kapcsolata már régen kihült, de nincs bátorsága szakitani. - mindene megvan,illetve csak épp az kis kiszámithatatlan izgalom ami hiányzik az életéből.

Egy véletlen folytán találkoznak, a lány a taxiban felejti a határidőnaplóját, a fiú aki utána beül, és belenéz. A tözsdeügynök, aki milliókkal kereskedik naponta, elképedve olvassa, hogy a lány mennyire keveset költhet magára, mert a vőlegényével spórolniuk kell. Egészen 65 !!! éves koráig megtalálja a élet és nyugdijazási tervét.
A figyelme felkeltődik, és megindul a harc egymás ellen, egymásért.
Kép: a sorozatból.
Illiona 2019 júl. 09. - 23:13:19
(237000/239047)
Before WE Get Married

ez egy friss tajwani sorozat.
Ugye könnyedén mondhatjuk, hogy kinai, de a tajwaniaknak van saját sorozat és filmgyártásuk, és egyébként Tajwan közigazgatásilag hová is tartozik: nos ezt nem én fogom megmondani, de azt hiszem hogy nincs is a Föld nevű bolygón olyan, aki tudná.
Amikor az első részeket feltették az Avistazra, már akkor belenéztem, és nagyon jónak találtam.
Azóta már rájöttem, hogy hetente csak egy részt adnak le, mindig pénteken. Eddig 6 epizód ment le, a 13-ból, és van magyar forditója is már 4. résznél tart.
Ez egy olyan sorozat, amit csak el kell kezdeni nézni, azonnal szinte beszippantja a nézőt, és amikor vége az 1 óra 12 percnek, csak a mérgelődés marad, hogy egy hetet kell várni. Utoljára talán az Onedin Család volt, ami ilyen elkeseredést váltott ki belőlem anno.
kép: a film plakátja
Illiona 2019 júl. 09. - 16:13:27
(236999/239047)
Search: WWW

a filmsorozat 1. részéből: (az internet:)
"Nem sértheti az emberek korát, társadalmi helyzetét, nemét,
faji vagy oktatási hátterét.
Itt az emberek szabadon megoszthatják a véleményüket.
Az internetnek kell lennie a legsemlegesebb,
és legváltozatosabb, szabadtérnek."

Illiona 2019 júl. 08. - 20:23:39
(236998/239047)
Search: WWW

Maga az alaptörténet olyan ami már megtörtént, akár tucatnyi más sorozatban, (akár éppen velünk is, csak épp nem irtak sorozatot róla.)
Egy 38 éves nő lefekszik egy 28 éves sráccal.
Egyéjszakás kalandnak indul, a nő már el is felejtette, bemutatkozás helyett hajnalban elszökött a tetthelyről (hotelből) De a férfi nem felejt, később megtudja ki a nő, megjelenik a munkahelyén, és kezdődik 10 részen keresztül a húzd meg, ereszd meg cimű játék, hogy 10 epizód mulva ott legyünk, ahonnan elindultunk: az ágyban.
Mindeközben megtudjuk a nő egy vezető beosztásban dolgozik Korea legnagyobb internetszolgáltatójánál.
Belebotlik munkája révén egy politikusba, aki álnéven kiskorúakat molesztál.
Nyilvánosságra is hozza.
A cége ezt nem tolerálja (hát persze hogy nem!) kirugják, átmegy a másik konkurrens szolgáltatóhoz.

A főszereplők mind ismeretlenek számomra, és nagyon jók.
A nő tipikus szingli, 38 éves nincs barátja, egyedül él, szülei ha vannak is nem törődik velük.Szép tágas lakásban él, szuper sportautója van, sugárzik róla és környezetéről az igényesség.
A férfi is egyedül él, egy tágas lakásban ami egyben az irodája is, zenét szerez internetes játékok számára. Sikeres. De csak 28 éves. Próbálja magát idősebbnek láttatni, hogy tárgyalóképesebb legyen.

Az eddigi legpoénosabb párbeszéd, amikor az együtt töltött élszaka után jóval később összefutnak a nő munkahelyén, a nő elképedve csak ennyit kérdez:
Hány éves?
mire a férfi csak ennyit mond:
nem kiskorú

Kép: a már nem kiskorú férfi főszereplő: Chang Ki Yong
Illiona 2019 júl. 08. - 20:03:24
(236997/239047)
Sziasztok!
elkezdtem többek között egy koreai sorozatot Search WWW címmel. Eddig 10 epizód ment le a 16-ból.
Roppant tanulságos, és elgondolkoztató.
Na nem annyira maga a történet, bár az is érdekes, de az ott felvetődő elmélkedések az internetről.
http://asianwiki.com/Search:_WWW

mert mit is jelent számunkra az internet?

Szabadságot!
de ebbe beletartozik némely felhasználó részéről a szabadosság is.
Mennyire kell és lehet szabályozni az internet szabadságát?
Hát igazából nem lehet! illetve ha nem lennének rosszakaró felhasználók, akkor nem is kellene.
De vannak (persze hiszen itt ezen az oldalon is!).
Megoldást jelent-e ha jogszábályok sokaságába zárjuk? Lehet-e minden aberrációra külön jogszabály? vagy amit éppen nem szabályoztak, azt akkor lehet???
Egy gyerek elleni szexuális zaklatás vagy egy politikus magánélete?
Hol van a határ, hogyan lehet utolérni a szabálytalankodókat, lehet-e büntetni,?
és mi van akkor ha okosak vagyunk, jellemesek, szabálykövetők, de egyszer csak hopp! mi találjuk magunkat a webes keresőmotorok első számú cimszavában?

Ugye milyen érdekes téma?
és akár azt is mondhatnám, hogy itt is húsba vág!

Kép: a filmből

Illiona 2019 júl. 07. - 17:32:28
(236996/239047)
Designated Survivor : 60 Days

még nekem az volt olyan nem ideillő, hogy iskolások voltak aznap a parlament épületében.
Minek?
hiszen akkor épp törvénykezési nap volt, vagyis zsufolásig foglalt volt az épület, kizárt hogy aznap látogatás lehetséges lett volna. Az is eszembe jutott, hogy talán miniszteréknek talán ott volt kialakitva az óvoda, vagy iskola? ez is olyan nem odaillő magyarázat.
Én semmiképp nem fogom megnézni az amerikait (még megfertőz valami virussal).
Igy nem tudom abban hogyan oldották meg, hogy pl számomra túl nyugodt az az első éjszaka.
Oké, persze vannak történések, amiket a szereplőink át is élnek, de eközben némileg steril a környezet. Biztosan a mentésben részt vevők tudják a dolgukat és csinálják is, de ez valahogy a falakon kivül reked.
Illiona 2019 júl. 07. - 16:42:43
(236995/239047)
Sziasztok!
Nem tudom honnan vetted, hogy "utálom" a "cipő" megjelenitését???????????????????
Egyáltalán nincs is semmilyen érzelmi kötődésem sem hozzá, hiszen csak egy tárgy.

Én a gombás lábat utálom csak, és kizárólag!!!!! Illetve annak filmbeni megjelenitését!
Igen, talán hogy itt a cipő a kényelmetlenséget, az oda nem illőséget mutatja.
Illetve lehet, hogy azt mutatja. :)))
De számomra előszőr, elsődlegesen itt kizárólag a lábgomba jutott az eszembe.
Csak amikor gondolkozni kezdtem, hogy talán van e valami más jelentése, akkor hát ez is eszembe jutott, hogy nme érzi jól magát abban a helyzetben, ahol van. Talán Koreában nem tudják, hogy itt ilyen tipusú reklámokkal nyomják agyon szegény tvnézők agyát? és akkor még csak lapuljunk, hogy csak lábgomba, nem pedig hüvelygomba!!! :))))
Ezt én mindenképpen a sorozat hibájának rovom fel.
Amugy nagyon jó kis sorozat lesz ez, ugy tünik, én mindenesetre nézem folyamatosan.
8/10
edimir 2019 júl. 07. - 12:43:16 8/10
(236994/239047)
OFF

Megnéztem az eredeti amerikai változat első részét is, hogy mennyi és milyen fokú a különbözőség.
Erről itt olvasható egy kritika: http://cornandsoda.com/kijelolt-tulelo-designated-survivor-evadkritika/

És mindjárt ki is jön az első lényegi különbség, az amerikai változatban valóban van kijelölt túlélő, a koreaiban csak a helyzet hozza így, ha úgy tetszik a Sors.

Bevallom, kicsit elfogul vagyok, de vhogy ügyesebben szőtték bele a "Pliátus a Credoba" minisztert a koreaiak, hiszen a katonai megoldás elhárításában a koreai zöld miniszter aktívabb szerephez jut, mint amerikai lakásügyi "kollégája"... más a nemzetközi viszonylat, jóval összetetteb... és persze sokadszorra kap szerepet sorozatban a két Korea egymáskoz való viszonya és a Nagy Szomszéd, ill. a Nagy Protektor árnyéka... a lavírozás kényszere, miközben a függetlenséget is igyekszik ebben az árnyékban megőrizni.

Tudom, Illiona, te utálod a "cipő" szerepeltetését, pedig jó több szempontból is. Nem csak a miniszter kivülállóságát jelzi a politika világától, hanem egyfajta predestináció is... Hiszen az első nyilvános fellépésénél a miniszter az elnök kölcsöncipőjében kénytelen a bemutatkozó fotózásnál feszengeni.... A cipőhöz, a szerephez fel kell nőnie.... A feszengés jelzi, hogy még bizonytalan... önmagában, a helyzetben... Itt most nincs királyi trón, ami előtt ácsorghatna a mindenkori király... itt csak egy cipő van, de a szerepe ugyanaz.....

Hmmm, azt hiszem érdemes lesz a koreai sorozatot azoknak is menézni, akik látták az eredeti amerikait.....
8/10
edimir 2019 júl. 07. - 11:11:59 8/10
(236993/239047)
Off
Designated Survivor : 60 Days - Chief of Staff/Aide

Hmm, két nagy politikai sorozat.... A Designated Survivor egy amerikai sorozat remake-je, de úgy tűnik az első két rész alapján, hogy sikerül koreai színt vinni bele, magukra szabniuk. Sokak számára talán pergőbb, látványosabb az Aide finom megoldásainál. Másént építkeznek, másra fókuszálnak.

Jól megférnek egymás mellett:)))))))))))))))))
Hmm, még a támogatók is szépen megoszalanak közöttük. A Designated Survivort a Hyundai, az Aide-t a Kia szponzorálja.

Nekem mindössze egy aprócska problémám van. Kim Kap-Soo szereplése mindkét sorozatban. Nem mintha nem hozná a színész jól a szerepét mindkét sorozatban. De vhogy mégsem szerencsés, hogy az Aide hányinert keltő képviselőjét és a Designated Survivor sorozat merényletben elhunyt elnökét ugyanaz a színész játsza a párhuzamosan futó sorozatokban. Olyan fals azok számára, akik mindkettőt nézik egyszerre.
8/10
edimir 2019 júl. 07. - 10:33:22 8/10 Előzmény edimir
(236992/239047)
off
Chief of Staff 8. rész
SPOILER

Hagytak izgalmat jócskán a szériát záró részekre..... húúúúúúúúúú... nehéz lesz az egy hetet kivárni.

Megszoktuk, hogy az esőnek mindig fontos szerep jut, ezúttal is.... Vajon a végső kétségbeesés, avagy a tisztulás kezdete, netán mindkettő?
Jöjjön egy dal az OST-ból... csak úgy.. egy bocsánatkérés... talán a Menny könnye... mindenesetre szép.... https://www.youtube.com/watch?v=ugcf5j591R4
8/10
edimir 2019 júl. 06. - 11:19:28 8/10 Előzmény edimir
(236991/239047)
off
Chief of Staff 7. rész
SPOILER

A 10 részes első széria a végéhez következik lassan. Bár a koreai nézettsége csökkent, de azt kell mondanom, hogy a ma esti rész (8.) igazi vízválasztó lesz. Hiszen elhangzanak azok a mondatok , amik ezt sejtetik.
A Képviselő az igazságügyi miniszteri székbe vágyik, már csak a kinevezés előtti meghallgatás lenne hátra...
Jang Tae-Joon, a személyzeti főnöke egyre több olyan dolgot vállal be az érdekében, amiért a lelkiismeretét el kell hallgattatnia..."Már csak egy lépés".... Igen, a nagyon mélyről indult férfi már valóban csak ennyire van az áhított céltól, a hatalom azon magasságától, ahonnan remélte, hogy lesz ráhatása változtatni, jobbá tenni.... az ár is magas, amit fizet érte....

De mi van akkor, a képviselő csak akkor avanzsálhat, ha beáldozza ezért a leghatékonyabb, legrátermettebb segítőjét? Itt is elhangzik az a bizonyos mondat: "Mi haszna van a tehénnek, ha elvégezte a dolgát?"... Jöhet a hentes! Mi azt mondjuk: A mór megtette dolgát, a mór mehet!" A koreai szólás sokkal kíméletlenebb....

Jang Tae-Joon csak szépen bűnbakként eltűnik a süllyesztőben, vagy van vmi esélye kihúzni a fejét a hurokból? Hogyan alakul a sorsa, miután beáldozták? Van még miben megkapaszkodnia, miután a karrierjét főnöke szándékosan kettétöri? Van, ami megállíthatja a mélyrepülését?

A ma esti rész és a jövő heti zárórészek azt hiszem tartogatnak egy izgalmas fordulatot.
8/10
edimir 2019 júl. 03. - 14:32:57 8/10 Előzmény Illiona
(236990/239047)
OFF

KÉP: az a bizonyos autó a filmben hátulról
Ha jól gondolom, akkor ez a Hyundai NEXO lehet.
Nem reklámozni szeretném, de itt tudsz megnézni az automatikus parkolásáról , szerintem ez szerepelhet a filmben is: https://www.youtube.com/watch?v=iH64Ad5yK7s
8/10
edimir 2019 júl. 03. - 03:55:48 8/10
(236989/239047)
off
Chief of Staff 3-6. rész
SPOILER

Nos, e téren szerencsére változott a helyzet, a képviselő közönségessége már nem szerepel annyira kihangsúlyozva. Viszont kapunk egy igazi sötét figurát, olyat, akitől ringlispilezni kezd a gyomrunk. S innentől még összetettebb lesz a "játék". Immár komolyan veszélybe kerül a Titkár pozíciója. Megfelelni a képviselő elvárásainak, védeni a pozícióját és kedvesét, ugyanakkor olyan megoldásokat találni, amik felvállalhatóak a számára.... fogós feladat....

Közben megismerjük a többiek múltját, indíttatását... a Titkár és Kedvese szerelmének történetét....

Elgondolkodtató, hogy a képviselőket segítő kis csapatba tartozóknak bizony számítaniuk kell arra is, hogy kb. 5 év adatik meg nekik ezen a pályán, aztán jön a süllyesztő.... Kifacsarják őket a politikusok, aztán már természetesen különöebb szívfájdalom nélkül lecserélik őket....

Van, aki meg tud kapaszkodni? Mi az az ár, amiért eladod a kedvesed, netán a meggyőződésed?

Nos, nem könnyű sorozat, de még mindig nagyon is jónak tűnik. Meglátjuk, hogyan alakul......
Illiona 2019 júl. 02. - 09:21:07
(236988/239047)
Sziasztok!
A tegnap esti sorozatban, a Designated Survivor : 60 Days ciműben a környezetvédelmi miniszter (csak igy kisbetűvel, sőt nagyon kisbetűvel) távozott volna egy szuper autóval, aminek ki volt a tipusa kockázva, mégpedig egy nagyon zsúfolt parkolóból. Ugye mindenkinek ismerős a probléma? az autóajtó kinyithatatlan (már persze a jogsival rendelkezők).
Nos, itt a miniszter ur megnyomott egy gombot, és az autó vezető nélkül beindult, és kigurult kb 2 métert, ekkor kijött takarásból a kilincs, már csak ki kellett nyitni, és beülni.
Nem tudom ez reklám volt-e avagy sem, bár ha az autógyártó cég megszponzorálta a forgatást, akkor nem takarták volna ki a felségjelzést. N nem ismerem az ottani reklámozási jogositványokat.
Képet nem vágtam ki, majd mindenki figyelje, amikor nézi!
hanguktaekwondoo 2019 júl. 02. - 00:10:57 Előzmény boil54
(236987/239047)
Az van, hogy Illiona tkp. mindenben egyetért velem és eljutott egy pontra, amikor ezt már nem tudta eltitkolni.
Ez a megalapozott érzés és világszemlélet egy nagyon karakán, szókimondó kommentben teljesedett ki, melyben kissé fésületlenül ugyan, de végre színt vallott.
Meg kell mondanom, megható volt olvasni.
Nekem megvan a komment, lementettem ;-)
Illiona 2019 júl. 01. - 20:09:06
(236986/239047)

Ma indult ez a sorozat, Ji JIn Hee főszereplésével, már nagyon vártam.
Amikor 2 héttel ezelőtt (vagy 3 ) az Aide is elkezdődött, először abban vártam a nagy robbanást, de eltévesztettem, igy az most következett be.
Összeségéban nagyon jó sorozat lesz, úgy érzem.
Vannak hiányosságok, illetve olyan részletek, amiket én nme szeretek, de ezek kisebbségben vannak.
Eddig nagyon jók a szereplők, még a nők is!!!!!
az ázsiawikin az ismertetőnél 18 férfit sorolnak fel és mindössze 7 nőt.
Persze ha a valós politikai körülményeket nézzük, akkor a legmagasabb szinten nincs is több, sőt még ennyi nő sem. Persze nem itthon, hanem Koreában!!!!
egy ismertető:
http://asianwiki.com/Designated_Survivor:_60_Days
Illiona 2019 júl. 01. - 12:31:06
(236985/239047)
Sziasztok!
hétfő lévén koreai Box Office.
A The Parasite eddig 9 576 766 jegyvásárlóval büszkélkedhet, hogy megérdemelten-e, azt még mindig nme tudhatjuk: még mindig nem lehet letölteni. A hétvégén vettek rá 227 ezren jegyet, vagyis még várni kell...
A The Gangster The Cop The Devil cimű film 3 362 132 mozinézővel már letölthető.
Én magam biztosan nem fogom sem letölteni sem megnézni, egyszerűen unom Ma Dong Seok játékát, mindig gengszter, vagy nyomozó, mindig ugyanazzal a kifejezéseszközzel - unalmas.
De ha valaki épp őrá vágyik, akkor Avistazon megtalálja.
boil54 2019 júl. 01. - 09:31:11
(236984/239047)
Sziasztok Libagolykák! Nagyon remélem semmi nem jön közbe, ott tudok lenni, ha járni nem is, biciklizni még tudok. (2020. március 4-re van műtéti időpontom!!!)Bízzunk benne, hogy a megszokott szép időnk lesz, Főpapnőnk szokásához híven gondoskodik róla. A kért kellékeket viszem, az utolsó kettőt feltétlen! :)))))))))))
Rendkívül kíváncsivá tett a kimoderált hozzászólás.

30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

1/ edimír
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/ Cilia (remélem...)
6/ MH
7/ boil
. ..
Tiltás Válasz
offtopic
Mennyei Harmónia 2019 jún. 30. - 21:06:03
(236983/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

1/ edimír
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/Cilia (remélem...)
6/ MH
7/
. ..
Mennyei Harmónia 2019 jún. 30. - 21:00:22
(236982/239047)
Megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok Dorombkának nagyon-nagyon boldog születésnapot!
10/10
kimbin01 2019 jún. 28. - 13:43:18 10/10
(236981/239047)
Sziasztok! Sajnos nem tudok menni, mert akkor már úton leszek. Megyek ki bébisintérkedni. Iskola, meg bölcsiszünet. Majdnem minden nap olvasom a a hozzászólásokat, még kint is, de sajnos érdemben nem tudok hozzászólni. Ez a nagy jövés-menés húsvét óta tart, gyakorlatilag semmire sincs időm. Mielőtt megyek, még a barackdzsemet is kell főznöm, az idén szépen van a fán. Csak jég ne jöjjön, bár eddig minden nagy csihi-puhit megúsztunk. A születésnaposokat, névnaposokat köszöntöm, osszátok el!
hanguktaekwondoo 2019 jún. 28. - 11:42:40 Előzmény edimir
(236980/239047)
A harmadik kocka hibás, helyesen: 술, mint a pia.
Nem csak az elrendezés lényeges, hanem így lesz l, két r -rel írva. Szimpla r-rel csak r marad.

Jó példa erre a filmekben gyakran hallható 몰라 /Mollá -I don't know, vagy, kérdő esetben Don't you know?/
8/10
edimir 2019 jún. 28. - 09:58:25 8/10
(236979/239047)
KÉP: Egy kis süti-egy kis rejtvény!:))))))))))))))))

Még maggi fia sütötte anno, a megoldások leadhatók itt, vagy a Libagoly Találkozón!:))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 jún. 28. - 09:55:47 8/10
(236978/239047)
Kedves Klubtárs, ha még erre jársz!:)
Drága nagymacs, az Isten éltessen!:))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 jún. 28. - 09:54:14 8/10
(236977/239047)
Dorombka!:)))))))))))))

Isten éltessen! Egy kis finom macis torta az ünnepeltnek!:))))))))))))))))))))9
8/10
edimir 2019 jún. 26. - 07:59:08 8/10 Előzmény Cilia
(236976/239047)
Én is remélem!:))))))
10/10
Cilia 2019 jún. 26. - 01:31:53 10/10
(236975/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

1/ edimír
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/Cilia (remélem...)
6/
7/
. ..
hanguktaekwondoo 2019 jún. 25. - 18:03:08 Előzmény maggi99
(236974/239047)
meg.
Én hívtalak be.
ezek szerint formában vagyok ;-)
nem is kellett nagyon koncentrálni
Crutia 2019 jún. 25. - 05:21:22
(236973/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

1/ edimír
2/ kymara
3/ maggi
4/ Crutia
5/
6/
7/
. ..
maggi99 2019 jún. 24. - 23:51:29 Előzmény Illiona
(236972/239047)
Ne gondolkozz, hanem hozd :)
maggi99 2019 jún. 24. - 23:50:35 Előzmény edimir
(236971/239047)
Régen voltam. De úgy látszik megérzi néha az ember hívást :)
maggi99 2019 jún. 24. - 23:46:59
(236970/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

1/ edimír
2/ kymara
3/ maggi
4/
5/
6/
7/
. ..
kymara 2019 jún. 24. - 12:09:13 Előzmény edimir
(236969/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ
Ott leszek!!!
Illiona 2019 jún. 24. - 11:24:16
(236968/239047)
A Parasite cimű külföldön is nagy sikerű mozinak viszont van már magyar forditója, amikor lesz film és angol, azonnal hozzáfog!
Illiona 2019 jún. 24. - 07:59:53
(236967/239047)
Sziasztok, szép napot!
semmi különöset nem irtam, egy mozifilmről, amit online is lehet nézni, a direkt link miatt moderálták ki.
Egyébiránt ezt a linket csak miattatok tettem fel, akik nincsenek a facén fent, hiszen én magam letöltöttem a filmet.
A felirat 20.-án készült el, amiatt hoztam ide.
a filmet ugyan nem teszem ide még egyszer, de lehet az esetleges őszi tábor egyik filmje, még gondolkodom rajta.
8/10
edimir 2019 jún. 24. - 07:52:39 8/10
(236966/239047)

Illiona
június 21. 20:27:42 (239781/239782)
A hozzászólás moderálva lett.

Hmm, vajon mit írtál? Nem szokásod olyasmit írni, ami moderálásra adna okot.:(
8/10
edimir 2019 jún. 24. - 07:47:40 8/10 Előzmény Illiona
(236965/239047)
Köszönöm, érdekes volt, ahogy a fordítás berkeibe engedett betekinteni. Igazi csapatmunka, jó volt ezt olvasni.
Illiona 2019 jún. 21. - 08:42:34
(236964/239047)
Sziasztok!
Megjelent egy cikk a Parasite cimű nagy sikerű mozifilm angol forditójával.
az angolul biróknak:
http://www.korea.net/NewsFocus/Culture/view?articleId=171974&fbclid=IwAR0AXft2NynnSbZcd7RMGgrIveyy2IIQqZ2L-Zbo1BH7tw0tA_rShHSs40o
és akik nem tudnak angolul, azoknak egy googlés forditás:

""2019. június 19.
Darcy Paquet, a Bong Joon-ho Palmas d'Or-győztes "Parasite" (2019) angol nyelvű feliratfordítója, június 14-én Szöulban található kávézóban.
Lee Hana
Fotók = Kim Sunjoo
Szöul | 2019. június 14.
Darcy Paquet, egy amerikai filmkritikus, aki közel 20 éve él Koreában, sok kalapot visel a koreai filmiparban: kritikus, előadó, szerző, fordító, művészeti vezető és részmunkaidős színész.
Legutóbb megragadta a média reflektorfényét a rendező Bong Joon-ho "Parasite" angol feliratának fordítójaként, amely idén nyerte el a Cannes-i Filmfesztivál legjobb díját.
A fekete vígjáték párbeszéde révén egyfajta humort ad. A kritikusok dicsérik a film feliratainak minőségét, mondván, hogy a külföldi közönségeknek "minden helyszínen nevetni".
A Korea.net-vel készített interjúban június 14-én Paquet elmondta, hogy boldog volt, hogy a feliratok fordítása a hírekben volt, és hogy az igazgatóval való szoros partnerség, a jó tervezés és a feliratok átdolgozásához szükséges idő, végül egy jobb eredmény.
"Ahhoz, hogy nagyszerű feliratokat kapj, jó fordítóra és jó rendszerre van szükséged. A feliratok fordítása során gyakran kreatív döntéseket hozsz, mert annyi módja van annak, hogy ugyanazt a párbeszédet értelmezzük. kérdezze meg a rendezőt, majd a legközelebb áll a szándékolt jelentéshez. "
Egy lágyan beszélt ember, aki a koreai mozi megvitatásakor kigyullad, a Massachusettsi őshonos beszélt a Bong és más híres koreai rendezőkkel való munkáról, és arról, hogyan találta meg a rést a koreai moziban.
A következők az interjú részleteit tartalmazzák.

190618_darcypaquet_2.jpg

Darcy Paquet az észak-szöuli kávézóban június 14-én.
- Hogyan kezdődött el a koreai filmiparban?
1997-ben Koreába jöttem, hogy a koreai egyetemen tanítsam angolul. Akkoriban a filmek csak egy hobbi, a nyelv és a kultúra tanulásának módja. Akkoriban érdekes filmek jöttek létre, mint a "Karácsony augusztusban" (1998), az első koreai film, amit izgatottam. De amikor online kerestem az angol nyelvű információkat a koreai filmekről, nem találtam semmit. Így 1999-ben elindítottam egy filmfilm felülvizsgálati oldalt, melyet a Koreafilm.org neveztek. Meglepő módon sokkal gyorsabban nőtt, mint amire számítottam, és végül ajánlatot kaptam, hogy írj a Screen International-nek, a londoni filmkereskedelmi magazinnak és a koreai filmnaplónak (Cine21). Ezeken a koncerteken a koreai emberek elkezdték kitalálni, hogy ki vagyok.
- Mikor kezdted le a feliratok fordítását?
A fordítási munka egybeesés volt. Amikor a Koreai Egyetemen tanítottam, csak az út mentén volt a koreai filmtanács (KOFIC), és részmunkaidős szerkesztőt kerestek a meglévő feliratok és egyéb marketinganyagok kijavítására. Amikor egy barátom visszavonta a munkát, helyettem vettem. Így kaptam meg a kezdetemet, és hogyan találkoztam Bong Joon-ho-tal is.
Bong első filmje "Barking Dogs Never Bite" jött létre 2000-ben, és az elosztó cég megbízást adott, de a rendező nem volt elégedett vele, és megkérdezte a KOFIC-t, hogy ajánljon egy szerkesztőt. Elküldtek engem. És így leültem Bongdal, és együtt néztük a filmet, nevetve a vicceket, változtatásokat végeztünk. Bong később elmondta, hogy szereti, hogy javaslatokat tartok a lehetséges fordításokról. Amikor második filmjét "A gyilkosság emlékei" (2003) készítette, megkért, hogy végezzem el a fordítást.
A 2000-es évek elején többnyire feleségemmel vagy barátommal dolgoztam, hogy befejezzem a fordítás első tervezetét. Körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtem többé-kevésbé fordítani magam.
- A "Parasite" esetében Ön és Bong együtt felülvizsgálták a feliratok végleges változatát. Milyen volt ez a folyamat?
A feliratokat körülbelül egy hét és félig írtam. Néhány levelet küldtünk oda-vissza. Később két napig tartottak találkozók az igazgatóval, a termelővel, én és több emberrel az elosztó cégtől. Mindannyian angolul beszéltek és javaslatokat tettek. Hasznos volt, ha egy csoportunk gondolkodik együtt a fordítás kihívó részeit illetően.
- Egy jelenetben egy nő egy "jjapaguri" edényt hív, de a felirat azt mondja: "ramdon". Igaz, hogy a "jjapagurit" a legnehezebb lefordítani?
Zavarban voltam, mert ezt a szót "ramdon" készítettem. Azt hittem, az emberek nevetni fognak rám, de a filmben működik. A szót először telefonbeszélgetés közben használják. Később, amikor egy karakter előkészíti az ételt, látjuk a képernyőn lévő csomagokat, és „ramyeon” és „udon” feliratot írtam rájuk, hogy megmutassák, hogyan jött létre a „ramdon”.
Tényleg G""

Egyetlen kifejezést emelnék ki a cikkből: "fekete vigjáték". Lehet elmélkedni mit is jelenhet+
hanguktaekwondoo 2019 jún. 21. - 00:25:52
(236963/239047)
feltétlenül.
8/10
edimir 2019 jún. 20. - 01:46:46 8/10 Előzmény edimir
(236962/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ

Illiona 2019 jún. 18. - 20:52:19
(236961/239047)
Sziasztok!
Sydneyben a Filmfesztiválon a Parasite cimű koreai film nyert.
Bong Joon Ho filmje egy hónappal ezelőtt Cannesben nyert nagydijat, és a hazai (Dél-Koreai) mozikban már több mint 8 millió néző vett rá jegyet.
Nos, aki épp Sydneyben jár junius 27 után: meg is nézheti!

https://www.hancinema.net/bong-joon-ho-s-parasite-grabs-another-international-gong-130655.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR34hoDQpi0al8X57DiKCM9Abq8s2ys_NUsv-RrhtLKh-ES49x5q6TKv47I

Még én letöltőlinket nem találtam hozzá az Avistazon.
8/10
edimir 2019 jún. 18. - 17:18:06 8/10
(236960/239047)
off
Ritkán hozok verset, de néha idekívánkozik... most is... csak úgy....

Bornemissza Endre: Kötődések

Én nem tudom, hogy ki mihez kötődik.
Kötődésekkel van teli az élet.
Kötődések nélkül élni nem lehet.
Kötődünk egy szóhoz, egy baráthoz,
egy marasztaló, szíves kézfogáshoz,
egy udvarhoz, egy tornáchoz, egy házhoz,
egy terméskőhöz, egy öreg akáchoz.
Holdas estékhez, rekkenő nyarakhoz,
mézét csurgató szilvához, barackhoz,
egy zörgő magvú nagy csíkos almához,
meg egy hanghoz, a hang bársonyához.
„Vigyázz magadra” féltő búcsúzáshoz,
az iskolához, az ott szerzett jusshoz,
egy életen át hű barátfiúhoz,
a gyermekkorhoz, a hangos ifjúsághoz.
Kötődni sok kis kudarchoz, sikerhez,
későn jötthöz, vagy a sihederhez,
kötődni gyászhoz, könnyhöz és örömhöz,
az olajágat küldő vízözönhöz.
Hazához, múlthoz, jelenhez, jövőhöz,
a kövek közül kiperdült időhöz,
akármihez, de kötődni, kötődni,
a kötődésekbe beleszövődni,
s a titoktartó rejtőző talányhoz,
kötődni élethez, halálhoz.
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 21:31:52 8/10 Előzmény Illiona
(236959/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

Sajnos igen, ebben a forgatókönyvíró bizony előrángatta a jó öreg sablont és ráhúzta a Képviselőre. A stikában cigizés a WC-én, a tabletre köpés és a többi gusztustalanság szerintem is felesleges sarkosító túlzás, enélkül is tudjuk, hogy a környezetében szorgoskodó segítőit nem veszi emberszámba, hogy mennyire egoista. A másik képviselő esetében szerencsére már ügyesebben oldotta meg mindezt, ott utalások, piszkos kis húzások mutatják a jellembeli fogyatékát... és ez szerintem bőven elég....

KÉP: a köpésben a képviselői kitűző... a mozdulat, amivel letisztítják a kitűzőt és aztán Mr Képviselőt is... elég direkt utalás az átvitt értelmű megfeleltetésre... igen, a segítői gyakran "mossák tisztára" Mr Képviselő renoméját is, pucolják el utána a szemetet, tisztítják meg az utat előtte az ellenfelektől... Van dolguk kézzel és fejjel egyaránt!:)

De ezt lehetett volna kicsit kevésbé direkten és sablonosan a karakterbe építeni.....
hanguktaekwondoo 2019 jún. 17. - 18:39:29
(236958/239047)
mint a verkli.
Látom, megihlettelek ;-)
Illiona 2019 jún. 17. - 17:43:45
(236957/239047)
Aide

Nekem tetszik maga a történet, a szereplők, jó kis politikai adok-kapok kerekedhet ki belőle.
a 10 epizód miatt talán nem lesz unalmas sem, egyenlőre nem hoznak be uj témákat, szinte csak a csatározás van a párt két oldala között.
3 generáció van: 1. a legidősebb: a két képviselő jeleniti meg, mindkettő tetőtől talpig korrupt, a hatalom érdekli csak.
2. Van a Titkár (Lee Jung Jae) és a lány generációja: ők kiszolgálják a képviselőket, de már saját morális szabályokat jelenitenek meg, felhasználják a régi, elkövetett csalásokat, de maguk azért már nem csinálnak ilyeneket. De ők sem maradnak makulátlanok, de küzdenek azért, hogy tiszták maradjanak
3. végül ott van a legujabb generáció: maga a megtestesült tisztaság: a fiatal fiú ártatlanul jut be a politikai küzdőtérre, valószinűleg ő lesz az, aki majd nem alkuszik meg.
A koreai történelemben is vannak akik velejéig korruptak, nekik végük, már a végtáncot járják, de ne feledjük el : ők épitették fel ezt az országot ilyen szépre, szinte tökéletesre! (már máskor is emlitettem: az egyszerű ember vérével és verejtékével)
Azután ott van a közép generáció: ők már lebuknak, börtönbe mennek, de azért van hatalom is még a kezükbe: mostmár lehet keresni az igazságot, mert minden fel van épitve.
És jön a fiatalság: csak bele kell ülni a készbe, és harcolni a jogaikért: lást a szex botrányt, a Samsung botrányt, Y botrányát, stb... Ők a jogaikért küzdenek, de már felépiteni semmit nem fognak.
És ez igy megy körbe, körbe, ahogy a Föld is forog....
hanguktaekwondoo 2019 jún. 17. - 17:28:53 Előzmény hanguktaekwondoo
(236956/239047)
bocs.rosszul írtam.
WorkLé
hanguktaekwondoo 2019 jún. 17. - 17:27:36
(236955/239047)
nah
kezdődik mán.
beindult megin a verkli
https://www.youtube.com/watch?v=iVIIwO_hWK8
Illiona 2019 jún. 17. - 17:23:51
(236954/239047)
Aide

én is megnéztem az 1-2 részt, és nem is a történések leirásához kapcsolódnék, hanem a karakterekre, illetve a forgatókönyviró silányságára.
Azért a vezető emberek karaktere nagyon ugy lett megirva, hogy a nagyon egyszerű emberke is megértse, még akkor is ha görnyedve a munka közben, csak fél szemmel pislog oda.
A képviselő ábrázolása olyan iszonyúan, brutálisan ocsmány, hogy azért ilyen nincs.
Amikor nézem ezeket a koreai hiradókat, és mutatnak vezető pozicióban embereket, azért mind intelligens, jó modorú emberek. Hogy közben simán átgázolnak bárkin, kiadnak parancsot arra, hogy megöljenek valakit, amit elfogadható veszteségként élnek meg, de nem büdös a lábuk.
Ez persze a forgatókönyvirót és talán a rendezőt minősiti.
Ebben a sorozatban ez az alpári igénytelenség biztosan nem jellemzi a koreai elitet, hiszen jó nevű egyetemeken, sokan közülük külföldön tanulnak, stb..
Az , ahogy köpköd: a saját tabletjét, amit használt, leköpte, a büdös zokniját odanyomta a sofőr orra alá, azért ezek olyan tulajdonságok, amik bármelyik nemzet bármelyik tagját jellemezhetnék, de nem vezető körökben !
Ez már másik sorozatokban is feltünt, pl a My love Drop by Drop ciműben is a kőgazdag, elithez tartozó vállalati elnökasszony olyan iszonyúan közönséges tudott lenni a szegény, de okos lánnyal, hogy egyetlen pillanatra sem hittem el, hogy ilyen van. (lökdöste, rugdosta, trágárul beszélt hozzá). Mert a közönségesség nem egyenlő azzal, hogy utálom, és kicsinálom.
A szinész egyébként jól megoldja ezt a feladatot, már ezernyi szerepben láttuk, és sosem okozott csalódást mindez nem az ő hibája.
A Képen: a főszereplő Lee Jung Jae
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 17:19:56 8/10
(236953/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

A sorozatokban számos esetben a bűnügyek megoldásában nagy szerepük van a megfigyelő kamerák felvételeinek...
KÉP: itt pont annak örülnek, hogy a munkahelyi liftben nincs biztonsági kamera... gyorsan ki is használják:) Pásztóra helyett csak egy kis kézfogás, de ez is milyen jó lehet, ha ritka és tiltott!:))))))))
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 17:14:35 8/10
(236952/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

Főhősünk mellett természetesen számos érdekes karakter bukkan fel a sorozatban..

KÉP: ezek egyike az új fiú a csapatban....
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 16:49:39 8/10
(236951/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

KÉP: - felirat - az interjú során még magabiztosan jelenti ki... Vajon a sorozat végére is ilyen magabiztos marad, vagy történik a maradék 8 részben olyan döntése, amit majd kénytelen lesz megbánni.....

Majd meglátjuk...:)
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 16:46:32 8/10
(236950/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER
KÉP: A sikerek következtében aztán egyszer csak megnyílik előtte az a bizonyos Ajtó...
Igen, így nagybetűvel, mert ez már egyúttal egy minőségileg másik szint, a bennfentesek szűk köréhez vezető ajtó, végre beléphet.....

Vajon ez egyúttal a lelke eladást is jelenti? Képes-e az eredeti célkitűzése felé haladni, vagy letérítik róla? Ő idomul hozzájuk, vagy képes rájuk hatni, esetleg finoman befolyásolni, irányítani őket?

8/10
edimir 2019 jún. 17. - 16:38:19 8/10
(236949/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

Jang Tae-Joon férfi is, mégpedig szerelmes férfi. A szerelme pedig nem más, mint az a Kang kisasszony, aki a szintén pártvezéri pozícióra aspiráló másik képviselő sajtószóvivője. Így bár egy párton belül. de két másik, egymással szemben álló képviselő csoportjának tagjai. Kapcsolatuknak ezért is kell titokban maradnia.

Vajon mi az erősebb, a főnökhöz való lojalitás, vagy az egymás iránti érzelmeik? Mindketten a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy főnökük számára nem pótolhatatlanok, sőt az első hibánál, vagy pusztán a népszerűség fokozása érdekében vki mást tennének a helyükre... Mégsem játszanak össze, csak finoman besegítenek a másiknak egy-egy nagyobb baj esetén.

KÉP: a nő lakásán a Reggel.... Meghittség, tökéletes összhang... nem újkeletű románc, régi, kipróbált kapcsolat az övék... a férfinak kulcsa van a lakáshoz, külön gardróbszobája, nem csak egy-két itt tartott ruhadarab+ 1 fogkefe.
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 16:22:48 8/10
(236948/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

S bár látszólag a sorozat kezdetben két képviselő pártvezéri vetélkedéséről szól, amiben nem saját képességeiknek, elveik, eszméik, programjuk erejének köszönhetik a másikon való felülemelkedést, hanem a háttérben segítő csapatuk rátermettségének.

Jang Tae-Joon pedig igazi ásznak bizonyul ebben. De vajon mi motiválja Jang Tae-Joon-t? Biztos, hogy nem főnöke, a képviselő megnyerő személyisége, mert az Mr Képviselőnek nincs. Mr. Képviselő egy roppant tehetséges színész, aki mennydörög, ha kell, jópofizik az egyszerű polgárokkal, ha érdeke úgy kívánja, remek kapcsolatai vannak a befektető körökkel és a politikusi berkekben. Viszont kapunk egy meglehetősen sablonos karaktert Mr Képviselő civil alakjaként, egy igazi bunkót, egy alpári, viselkedni nem tudó úrhatnám vkit, aki egységesen és szívből tudunk utálni.

De akkor miért választotta őt főnökének Jang Tae-Joon? Mert egyszerűen kellett vki, akinek pozíciójában ott az esély, hogy még magasabbra juthat, s persze általa a neki dolgozó, őt segítő is. Jang Tae-Joon szeretne karriert építeni, munkál benne az ambíció.

Már csak az a kérdés, hogy ez az ambíció kizárólag önös érdeket rejt-e?

Jang Tae-Joon egy végtelen szegény családból származik, ahol az anya életmentő műtétjére sem volt pénz. S bár az apjával megromlott a viszonya, de a kiszolgáltatottságot, amit a szegénység okoz, nem felejti....
Valaha kitüntetéssel végezte a rendőrtiszti egyetemet. Ám csalódnia kellett rendőrtisztként, amikor épp az óriáscég ellen tüntetők szétverésére vezénylik ki. Ez a csalódás készteti pályamódosításra. Hogy ne leverni kelljen a tüntetőket, hanem a problémájukat megoldani segíthessen. Ehhez pedig a politikai életbe való átnyergelést látja célravezetőnek.

Tehát nem a húsosfazékhoz akar közelebb kerülni, hanem a társadalmi problémák megoldásához. Már 4 éve húzódik az cégóriás elleni tiltakozás, már négy éve csak tovább nő az áldozatok listája...
Most talán nyílik alkalom, hogy változás történjen az ügyben...

KÉP: -fenn, mint egykori rendőrtiszt, akit a tüntetők ellen kivezényeltek 4 éve - lenn, a jelen, az esély - felirat - hát igen, egy kis Machiavelli is szorult bele, csak eredmény legyen végre....