Illiona 2019 ápr. 19. - 20:18:43
(236747/239047)
Sziasztok, szép estét mindenkinek!

Már elinditottam a Feri Atya letöltését, de ma úton lévén a telefonomon a koreai hireket olvasgattam (persze csak olvastattam, mert volt nyelv!!! ) a mai két epizódról. Azt persze nem tudtam meg, hogy a kis fiatal pap élve marad-e, de gondolom hogy nem, mert Feri atya leveti a papi ruhát, és felvesz egy fekete öltönyt.
Na legalább az öltöztetői nem kérhetnek túlórapénzt.

A másik: Hogy a kispap kiiktatása, (ha meghal) az pont nagypéntekre essen, azért ez bármennyire is nem keresztények Koreában, de ez azért az általános műveltséghez is hozzátartozik (már általános iskolás szinten is) . (nagypéntek: direkt kisbetű!)
Riamara 2019 ápr. 19. - 18:40:23 Előzmény edimir
(236746/239047)
Tényleg jó kis film volt! :) Köszi az ajánlást.
8/10
edimir 2019 ápr. 19. - 15:09:16 8/10
(236745/239047)
OFF

The Tale of the Bookworm -A könyvmoly meséje - 2014

Hogy ki a könyvmoly, ki a könyvdisznó és ki a könyvfarkas? Az 1600-as évek elején Csoszonban játszódó filmből megtudhatjuk.

Vajon megváltoztathatja egy könyv a világot? Érdemes érte az életed adni, ha már maga a szerzője is megtagadta?

Egy igazi szép, kedves történet... egy könyv kapcsán az emberről....

online felirattal megtekinthető itt: https://indavideo.hu/video/A_konyvmoly_meseje
A film ismertetője itt: http://asianwiki.com/KBS_Drama_Special:_The_Tale_of_the_Bookworm
8/10
edimir 2019 ápr. 19. - 10:36:48 8/10
(236744/239047)
Off
My First First Love

Spoiler

Hogy mit jelent a számunkra a másik? Hmmm, lehet 10 ezer dollár, ha eláruljuk, lehet balek, akivel megcsináltatjuk a beadandót, lehet egy barát, akit nem akarunk a kedvesünknek... Mikor kell elengedni a másik kezét , hogy fér meg egymás mellett barátság és szerelem? Vajon jól döntöttünk, vagy tévedtünk?

Ha megnézzük, nagyot nem tévedünk.:)))) Kellemes kikapcsolódás az ünnepekre.:)))

Itt Sillán szeretjük a világítótornyokat, hogy mindenki hazataláljon.....

KÉP: idekészítem estére!:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 19. - 10:21:38 8/10
(236743/239047)
Off
My First First Love

Spoiler

S amiért még nagyon kedvelem....

KÉP: az a beszélgetések.... hmm, egy kis fagyizással tökéletes!:))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 19. - 10:19:35 8/10
(236742/239047)
Off
My First First Love

Spoiler

Ahol fiatalok vannak együtt, ott természetesen romantikus szál is szövődik.... A He is Psychometric-ben már láttuk, hogy a randi egyik helyszíne lehet egy kis kreatív műhely...abban a sorozatban egyéni zenedobozokat készíthettek, az alapot egyénileg díszíthették.

KÉP: ezúttal a kreatív műhelyecskében kis figurát festhetnek ki.... Hmm, nekem tetszenek ezek a kis kreatív műhelyek és az itt készíthető egyedi ajándékok.....
8/10
edimir 2019 ápr. 19. - 10:11:53 8/10
(236741/239047)
Off
My First First Love

Spoiler

A fiataloknak bizony sokféle akadállyal kell szembe néznie, az első részmunkaidős állás, az első meghallgatás... de van, akinek mindebből kicsit több teher jutott, s van, akinek látszólag gondtalanabb az élete, de talán mégsem olyan sima, mint elsőre gondolnánk. Amiért nagyon szerethető ez a sorozat. az az egymással való törődés, a másikért való aggódás...

KÉP: ha esik az eső..... a Romance is a Bonus Book-ban az elveszett tűsarkút húzzák a lábra, ezúttal viszont a saját edzőcipőjét ajánlja fel a "megmentő"
8/10
edimir 2019 ápr. 19. - 10:02:52 8/10
(236740/239047)
Off
My First First Love

Spoiler

Tegnap adták le egyben a minisorozat 8 részét. A vetítés hasonló a Kingdomhoz, az is a Netflix-en ment, ott is egyszerre adták le a részeket. Itt sem volt kapkodás, hiszen a 8 rész szeptember és január között készült, ami bizony nem jellemző az átlag koreai sorozatokra. S ahogy a Kingdomnak, úgy a My First First Love sorozatnak is szerintem készülni fog a folytatása. Bár nem olvastam ilyen jellegű hírt, de nyilvánvaló a lezáratlanságból a szándék, hogy kedvező fogadtatás esetén jön a második széria.

A sorozat ismertetője: https://en.wikipedia.org/wiki/Because_It%27s_My_First_Love
És a trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tc9YvtGE16s

Yoon Tae-oh a 20. születésnapjára nagyapja egyik házát kéri, hogy ott lakhasson egyedül. Titkon azt reméli, hamarosan egy szép barátnővel oszthatja meg... A Sors azonban másként dönt... egy szép barátnő helyett három barátjával kell megosztani új otthonát, akik ugyan Yoon Tae-oh barátai, de egymást nem ismerték korábban. A szökött vállalatörökös, aki egy különleges vakációra vágyik, egy musicalénekes, akinek álmát nem osztják a szülei.... és a gyermekkori barát, akinek nincs más lehetősége....

KÉP: a 8. rész nyitóképe....:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 18. - 07:09:28 8/10 Előzmény Illiona
(236739/239047)
Én bizony mennék, de pont délután beszéltem le a festővel, hogy indul a fal projekt... Mestert pedig ilyentájt iszonyú nehéz találni, örülök, hogy egyáltalán sikerült. Pedig nagyon is érdekelne, főként a beszélgetés a rendezővel.
Illiona 2019 ápr. 17. - 23:39:50
(236738/239047)
The Fiery Priest - Feri Atya

itt van egy videó, lehet ennek a karakternek a mozdulatait tanulmányozni, vagy utána csinálni:
https://www.youtube.com/watch?v=LlnYFLom4hs

és amikor Kim Nam Gil nőnek öltözik: hát nőneműnek is jól néz ki:
https://www.youtube.com/watch?v=t6wWkVwzrqs
8/10
edimir 2019 ápr. 17. - 22:37:47 8/10
(236737/239047)
Off

Haechi - Queen Mum

Nem tudom, hogy a királynak a válság idején mondott szavai, miszerint nem hagyja el a népét, ott marad a fővárosban a bajok közepette.... mennyire ihlette meg egy legendás példa... nevezetesen Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyoné, azaz II. Erzsébet brit uralkodó édesanyjáé....

Az angolok sohasem felejtették el neki, hogy a világháború idején a gyerekeivel a bombázásnak kitett Londonban maradt, személes példamutatásával adott hitet és reményt honfitársainak.
Itt olvashattok róla bővebben: https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Elizabeth_The_Queen_Mother
A kép forrása is egyben a link.
8/10
edimir 2019 ápr. 17. - 19:50:50 8/10
(236736/239047)
Off

Haechi - 37-40. rész

Spoiler

S amikor már kezdenénk kicsit fellélegezni, hogy kezdünk a bajokból kilábalni...

KÉP: ... akkor jön egy jól előkészített, országos méretű fegyveres lázadás... S bár a lázadók fennen hirdetik, hogy új világot hoznak, de mi tudjuk, hogy nem több üres lózungnál... Nincs szó az Ég akaratáról, a király alacsony származásáról, a valódi tekintély helyreállításáról, csak emberi mohóságról.... és a trónhoz, a zsíros új pozíciókhoz az út holttesteken, véren keresztül vezet...

Ezt a lázadást bizony nehéz lesz leszerelni.... Egy hét múlva komoly erőpróba vár az új királyra....

Hmm, így a sorozat az utolsó negyedében egyre izgalmasabb, egyre jobb lesz, erényei kezdenek kibontakozni... mi pedig még jobban megkedveljük a friss királyt és segítőit....
8/10
edimir 2019 ápr. 17. - 19:39:14 8/10
(236735/239047)
Off

Haechi - 37-40. rész

Spoiler

A bajban ismerszik meg a barát... és a király is.... Vhol ez a káosz hordoz a sok negatívuma mellett pozitívumot is... a régi barátok felismerik a bajt és mindegyik próbál segíteni a maga módján, a privát életbe való visszahúzódás helyett újra a király oldalán találjuk őket....

Ugyanakkor ez a káosz segít megmutatni, hogy milyen remek ember került a királyi trónra ezúttal. A válság nélkül talán ilyen markánsan és meggyőzően nem is tudná bizonyítani az új király...

KÉP: - felirat - és az okos, bátor lépések, az országért, annak népéért vállalt felelőssége két legfőbb politikai ellenlábasát is ráveszi az együttműködésre... normál körülmények között ehhez talán évek kellettek volna, vagy tán sosem következik be... DE most a rendkívüli körülmények között a személyes érzelmek háttérbe szorulnak a köz, az ország érdeke előrébb való... Szerencsére a nagy formátumú politikusok felismerik ezt, nincs kicsinyesség, ez roppant üdítően hatott....
8/10
edimir 2019 ápr. 17. - 19:27:11 8/10
(236734/239047)
Off

Haechi - 37-40. rész

Spoiler
KÉP: - felirat - a frissen koronázott uralkodót a legsebezhetőbb pontján támadja a röpirat, egyenesen őt teszi meg a pusztító járvány okozójának, mivel a Menny sújt le miatta az ország népére.... Ügyesen vegyíti a valós tényekhez az azokat elferdítő hazugságot...

Már eleve sokak csőrét piszkálta a király alacsony származású anyja...az, hogy az előző király mérgezését ellenméreggel próbálta kikezelni... ezt mérgezésnek, a belső puccs elhárítása végett az előírásos 5 napnál korábban megejtett koronázást pedig mohóságnak állította be. S bizony a pletyka rekord gyorsasággal terjed a trónra áhítozó, azért királyi testvérét megmérgező Koronahercegről, a friss királyról.... Tekintélyét, legitimitását lenullázza....

Az időzítés tökéletes, a friss király alatt még a trónszék se melegedett meg, legfőbb támaszai lemondtak pozíciójukról és visszavonultak.. az új főemberek még nem bíznak az új királyban, maguk is tele vannak bizonytalansággal, kétségekkel vele kapcsolatban....
8/10
edimir 2019 ápr. 17. - 19:11:52 8/10
(236733/239047)
Off

Haechi - 37-40. rész

Spoiler

Hogy mennyire nem kispályás összeesküvő, azt jelzi, hogy saját nyomdája is van, ahol tömegesen képes a röpiratokat előállítani....

KÉP: .. majd ország szerte kiragasztatni.....
8/10
edimir 2019 ápr. 17. - 19:08:25 8/10 Előzmény edimir
(236732/239047)
Off

Haechi - 37-40. rész

Spoiler

Jól tippeltem, az új intrikus valóban a királyi családhoz tartozik.

KÉP: - felirat - tehát Sejong király 4. fiának - Im Young hercegnek - a leszármazottja... királyi vér csörgedezik az ő ereiben is.... Sajnos tényleg roppant céltudatos, kitűnő szervező és stratéga..... nem véletlen, hogy a 39. és 40. résznek is "fekete káosz" a címe. Mellette Yi Ta herceg hőzöngő amatőr....

Megjegyzem, jól szúrtam ki, hogy Ko Joo-Won alakítja, most már feltették a szereplőkhöz az ázsiawikin...
Illiona 2019 ápr. 17. - 14:30:10
(236731/239047)
és a rendező, aki itt lesz majd Szegeden, és film után lehet vele beszélgetni a filmről:

Zheng Dasheng
Illiona 2019 ápr. 17. - 14:18:45
(236730/239047)
Az előzőhöz:
Már csak az időpont maradt le: 2019 május 04. szombat, 18 óra

Szeged Délvidék Ház.
Illiona 2019 ápr. 17. - 14:14:04
(236729/239047)
Szegediek és környékén élők figyelem
(A Délvidék Ház az Újszegeden, a Közép-Fasor 1-3 sz alatt található.)

'"Az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében Zheng Dasheng kínai rendező „Bangzi Melody” című filmje (1 óra 40 perc) eredeti nyelven magyar felirattal kerül bemutatásra a Délvidék Házban. A vetítést követően a közönség találkozhat a rendezővel, aki mesél a filmmel kapcsolatos történeteiről és válaszol a közönség kérdéseire.

Falusi dallam (Bangzi Melody)

Az 1980-as évek elején a Kínai Kommunista Párt földreformot hirdetett országszerte, aminek következtében lényegében megszüntették a kollektivizálást. Ez kihatott egész Kínára, így a cselekmény helyszínéül szolgáló kis falucskára is. Az említett faluba a földreform apropóján pártfunkcionáriusokat várnak a városból. A párt parancsba adta, hogy a helyiek egy klasszikus operadarabot játszanak el az érkezők számára. Ez már önmagában előrevetíti a változást, hiszen nem egy mozgalmi, kommunista darabot várnak el tőlük, hanem egy régi kedvenc előadását. Az előkészületek és a próbák nem feszültségmentesek, hiszen a falucska legbefolyásosabb embere egy személyben dönti el, hogy ki szerepelhet és ki nem. Ez rámutat a helyi önkényre és az ezzel kéz a kézben járó korrupcióra is.
A várható földosztás miatt a kis faluban rögtön elkezdődik a versengés a legjobb parcellákért. A földimogyoró termesztéshez – ami a település fő profilja – legjobb termőterület a falu bolondjához, Kuishenghez tartozik, amit a helyi lakosok nem néznek jó szemmel és folyamatosan meglopják őt. Kuisheng minden alkalommal egyre agresszívabban viselkedik, és újra és újra megpróbálja visszaszerezni a mogyorót. A falusiak többször élnek panasszal a helyi párttitkárnál, majd pedig egyre hevesebben követelik, hogy mielőbb legyen elosztva Kuisheng földje. Ám a vezető valamiért nem tesz semmit. Talán meg akarja várni a párt delegációját a földosztással?
Bár a film a földreform meghirdetésével indít, azonban az 1980-as évek erőteljesen elmaradott vidéki Kínájának bemutatása, valamint az operaelőadásra való felkészülés egyáltalán nem jelenti az alkotás középpontját, inkább csak keretet ad a jelen és múlt eseményeinek, amelyek fokozatosan öltenek alakot a néző előtt, hogy a végére kerek egésszé váljon a történet.
A mű újszerűsége és fontossága abban rejlik, hogy nem csak mer, de képes is szembenézni a kulturális forradalom nem egyszer szörnyű következményeivel, és teszi ezt egy rendkívül személyes, emberi nézőponton keresztül.

Zheng Dasheng

Zheng Dasheng (Cseng Daseng) Sanghajban született értelmiségi családba, apját elismert filmrendező és drámaíróként tartották számon a Kínai Köztársaság időszaka alatt és később a Kínai Népköztársaság kikiáltása után is. Édesanyja, Huang Shuqin, szintén a filmiparban dolgozott: Kína legelismertebb rendezői közé tartozik.
Zheng Dasheng fiatalkorát Tiencsinben töltötte. Felsőfokú tanulmányait a Sanghaji Színiakadémián kezdte meg, ahol BA diplomát szerzett, majd pedig az Amerikai Egyesült Államokban, Chicagoban folytatta, ahol MA képesítést kapott. Munkájára jellemző az emberközpontúság, és hogy a kiválasztott témáját mindig a történelmi tényekre való kellő reflektálással tárja a nézők elé.
2000-ben Tao című filmjéért a zsűri különdíját kapta meg a Sanghaj Nemzetközi TV Fesztiválon. 2005-ben a Wang Bo halála című művével Arany Kakas díjat kapott a kínai Száz Virág Filmfesztiválon. A 2010-es Sanghaji Világkiállításon is szerepelt egy filmjével, a Harmonikus Kínával. 2012-es munkája, a Haszontalan ember bekerült a 36. Montreali Nemzetközi Filmfesztivál mezőnyébe. Jól látható tehát, hogy mind Kínában, mind nemzetközileg egyre elismertebb rendező. Legutóbbi – most bemutatásra kerülő – alkotása, a Falusi dallam (Bangzi Melody), az első, célzottan moziba szánt filmje.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük jegyigényét a konfuciusz@rekt.szte.hu címre küldjék el!"

Ki jön el velem?
Illiona 2019 ápr. 16. - 21:52:26
(236728/239047)
Confession
megnéztem a 7-8 részt is, immár felirattal.
Mostmár mindent értek is, persze ugy is érzem hogy nem értek semmit.

Nagyon szövevényes ez az ügy ami 10 évvel ezelőtti gyilkosságokat illeti.
izgalmas volt, de azért ez a 2 rész lehetett volna pörgősebb is. Ott a 7. rész elején amikor az alkoholista nő elnyöszörgi minden búját, vontatottan, és lassan, majdnem beletekertem. Olyan érzésem volt, mintha a Szomszédokat importálták volna Koreába .
Ebben a két részben amúgy is a mellékszereplőké volt a tér.
Kép: ez a kép valószinüleg késöbb készült valamilyen promociós eseményen.
Itt már ki van az alkoholista nőnek vasalva a haja (vagy nincs begöndöritve) vagyis biztosan fog kikupálódni. Persze csak másoknak!!!
Illiona 2019 ápr. 16. - 21:42:03
(236727/239047)
Sziasztok!
Biztosan sokan elolvastátok a tegnap éjjeli irományomat. Az az igazság, hogy ezt én már 2015-ben összeszedtem és ujrafogalmaztam, a Wikipédiát véve alapul. Azóta évről évre felteszem ide (meg persze a facéra is!) .
Miközben kerestem a régi beirást, miután ez valahol a több ezernyi dokumentum között volt, egy elfekvő wincsin, igy a nagy keresésben ezen a kompos megemlékezésen kivül megtaláltam egy tucatnyi irásomat, amit itt dokumentumban irtam meg, azután csak átmásoltam a Portra. Meg egy tucatnyi szellemes beirást másoktól a facéra is, elmentve az utókornak, mi korearajongók azután tudunk fogalmazni, -vagy éppen nagyon nem!
Majd hozok ezek közül párat ide. Ha felhuznak, akkor azután tudok fogalmazni!
itt van egy, a A Love To Kill cimű sorozatról irtam anno:

A LOVE TO KILL -

Adott egy fiatal lány, akinek szépen ivel felfelé a karrierje. Bájos, kedves, nincs elszállva magától. 5 éve jár egy fiúval, akivel úgy érzi, ez a tökéletes boldogság, a tökéletes szerelem.
Adott egy fiatal férfi, aki csak éppen élni akar, semmi mást, semmi többet. már 5 éve jár egy lánnyal, azt hiszi a tökéletes boldogság a tökéletes szerelem bírtokosa.
És persze adott a család. Koreai.
A lány családja, van egy sznob utálatos mostohaanya, egy gyenge akaratú , báb apa, és két helyes, de jellem nélküli testvér. Barátok, barátnők nincsenek.
A férfi családja egy fiatalabb testvér, akit már 10 éve nem is látott. Az öccsnek (RAIN) a báty a minden: az apa, a testvér, a barát. Megszállottan szereti a bátyját, de a báty ugyanilyen megszállottsággal viszont a lányt szereti.
A férfiú szakít a lánnyal, hagyja hogy az igazi karriert futhasson be. Harcolhatna érte, mellette lehetne, de nem, ő félreáll. .. A lányt félreértések és manipulációk sorozata egy gazdag fiú felé terelgeti, aki nyilvánosságra hozza eljegyzésüket. A férfi amikor megtudja, egyszerűen lelép a háztetőről, az öccse szeme láttára. Na persze meg nem hal, hanem kómás állapotban vegetál, súlyos fejsérülés miatt.
A fiú, az öccs pedig tépelődik, töpreng, terveket sző, manipulál és véghezvisz. Bosszú mindenáron!!! Az imádott testvéréért, annak a járdán szétplattyanó álmaiért.
Végül a lány testőre lesz. Bár megfogadja, soha nem néz majd a lány szemébe, de valójában már az első pillanatban. És attől a perctől kezdve izzik a levegő a két fiatal közt. Miközben a fiú tökéletesre csiszolt tervét viszi végbe, hogy majd magába bolondítva a lányt azt ráébreszti, milyen nyomorúságos is az, ha valaki szeret, és elhagyják, aközben maga is szerelmes lesz a lányba. Végzetesen.
De a testvér az testvér, a bosszú pedig bosszú. A testvér nője pedig ugye tabu!
Amikor a lány mindent felad érte, a pénzt, a karriert, elhagyja a családját, akkor teljesedik ki a bosszú, és mindketten egy mély fájdalmas örvénybe kerülnek.
A lány szenved, mert most tudja meg, régi szerelme min ment keresztül, és bűntudat gyötri, szenved mert az uj szerelem, illetve inkább szenvedély fogva tartja és nem ereszti.
A fiú szenved, mert bár akarta a bosszút, de az egyetlent kellett bántania, akit védeni, oltalmazni, szeretgetni akart. Közben rájött, hogy a lány is csak áldozat volt, nem is ő okozta a bátyja meghasonlását. De mégsem mehetett, hogy magához ölelje, mert az mégiscsak a báttyáé volt, és vallja, aki ezt az iratlan törvényt megszegi, annak a pokol a járandósága.
Amit eddig leírtam, az a fele ennek a sorozatnak. Hogy mi van még? van-e béke, van-e boldogság ennek a két szerelmesnek? Egymásra találnak-e, egymásra találhatnak-e?
Megöl-e a szerelem?
Egy vidám kép a soriból

Illiona 2019 ápr. 15. - 23:01:37
(236726/239047)
és még egy szivszoritó fotó:
Egy vidám osztály!

Sokat fényképeztem itt a megemlékezés helyén, de ezeket már korábbi években feltettem ide,

Nem tudom most mi van ott, hogy elbontották-e , vagy még most is ott áll a megemlékezés helye.
Illiona 2019 ápr. 15. - 22:57:50
(236725/239047)
Szevol komp balesete:

az áldozatoknak készitett kegyeleti hely Szöul főterén.
Illiona 2019 ápr. 15. - 22:56:26
(236724/239047)
Szevol komp balesete.

52 áldozat hozzátartozója nyiratja le a haját nyilvánosan: szigorú kivizsgálást követeltek igy
Illiona 2019 ápr. 15. - 22:45:42
(236723/239047)

2015 óta évről évre felteszem ide a Sewol kompbaleset részletes eseményeit, és utóéletét, megemlékezvén a 295 halottról. Tavaly hirdettek ítéletet ugyanis a koreai elnökasszony perében, amiben 24 év börtönre itélték. A Sewol katasztrófája inditotta el ugyanis azt az eseménysorozatot, ami a évekkel később a lemondáshoz, és az itélethirdetéshez vezett. A gyerekek szülei voltak azok, akik megszervezték a folyamatos jelenlétet Szöul főterén, ott aludtak, és felváltva örizték a megemlékezés helyét, követelve a kivizsgálást: HOL VOLT AZ ELNÖKASSZONY A BALESET IDEJÉN? Végül kiderült, hogy bizony sámániszta szertartáson vett részt barátnőjével. Miután ez napvilágra került , tüntetéssorozat kezdődött 2016 őszén és volt, hogy 800 ezer ember vonult fel Szöul főterén. Magam is épp akkor jártam Szöulban, és a járdaszgélyről megdöbbentő volt a békés tüntetők vonulása. De most már vége van, a bünösök megbünhődtek, egy egész politikai korszaknak lett vége, a 295 halott pedig nyugodjon végre békében!

A dél-koreai MV Szevol nevű komp 2014. április 16-án szenvedett végzetes balesetet. A hajó helyi idő szerint délelőtt 9 óra (magyar idő szerint hajnali 2 óra) körül adott le vészjelzéseket kb. 3 km-re Kvanmedo szigetétől, majd hamarosan felborult és két óra alatt elsüllyedt. Kb. 470 személy tartózkodott rajta, többségük az Anszan városi Tanvon középiskola diákjai, akik Incshonból Jejura utaztak.

Sok utast a környékbeli halász- és kereskedelmi hajók mentettek ki, mielőtt a koreai partiőrség és haditengerészet hajói, illetve helikopterei megérkeztek. A mentésbe több száz búvárt, rajtuk kívül távirányítású eszközöket, darukat és szakembereket is bevontak. A balesetet 172-en élték túl, 295 halálos áldozatról tudnak, 9 embert eltűntként tartanak nyilván.

A hajó
Az MV Szevolt a japán Hajasikane vállalat gyártotta, és szolgálatát 1994-ben kezdte meg. Dél-Korea 2012 októberében vette át Japántól. Azóta további utaskabinokat építettek be, megnövelve a hajó utasszállítási kapacitását 181 fővel, súlyát 239 tonnával. A 6825 tonnás hajó 146 m hosszú, 22 m széles; 921 utas, 180 jármű és 152 konténer szállítására alkalmas. A hajó maximális sebessége 22 csomó (41 km/h).

A hajó rendszeres ellenőrzéseken esett át, koreai működését 2013. március 15-én kezdte meg. Utoljára 2014. február 19-én esett át egy közepes mértékű biztonsági átvizsgáláson.

Utasok
A hajón tartózkodó személyek számáról különböző adatok láttak napvilágot, az egyes jelentések 459–477 személyről beszélnek. Közülük kb. 320–325 főt az Anszan városi Tanvon középiskola diákjai, kb. 15-öt tanáraik, kb. 30 főt pedig a személyzet tett ki.

A Szevol útvonala
A hajó egy 400 kilométeres, sűrűn hajózott útvonalon közlekedett Incshon és Csedzsu között, mikor április 16-án reggel víz került a hajóba. A dőlés kb. 25 km-re a délnyugati parttól kezdődött. A hivatalos álláspont szerint a baleset oka egy éles kanyarodás volt, mely helyi idő szerint 8:48 és 8:49 között történt. A baleset idején a tenger nyugodt volt, sziklák vagy zátonyok nem voltak a közelben. Az utasok úgy érezték, megbillent a hajó.

Jelentések szerint rögtön a baleset után a kapitány visszatért a kormányhoz, és megkísérelte kiegyenesíteni a hajót. 8:55-kor a komp kapcsolatba lépett a csindói hajóirányító központtal, és kérte őket, értesítsék a partiőrséget, hogy a hajó billeg és veszélyben van. 8:58-kor egy szülő, miután gyermeke szólt neki, értesítette a partiőrséget, hogy a hajó megdőlt. Nem sokkal később állítólag egy nagy dörej hallatszott, a távbeszélőrendszeren keresztül pedig az utasokat többször arra szólították fel, hogy ne mozogjanak. 9:07-kor a központ kapcsolatba lépett a komppal, ekkor a hajóról megerősítették, hogy felborult. 9:14-kor a személyzet közölte, hogy a megdőlés miatt lehetetlenné vált a menekülés. Négy perc múlva hozzátették, hogy több mint 50 fokkal dőlt meg a hajó balra. 9:23-kor a központ utasította a hajó személyzetét, hogy a hangosbemondó rendszeren keresztül kérjék meg az utasokat mentőmellényeik felvételére. A személyzet válaszában közölte, hogy a hangosbemondó rendszer nem működik.

9:30-ra a hajó tovább dőlt 20 fokot balra. 11:18 körül a hajó orra elmerült, 2 m magasan és 20-30 m hosszan látszott ki a vízből. Két nappal később, április 18-án reggel 8 órakor már csak egy méter magasan állt ki a hajó orra a vízből. Délután 1 óra 3 perckor teljesen elsüllyedt.

A kimentett utasok elmondásuk szerint nagy zajt hallottak, és a hajó hirtelen megállt – mintha földet ért volna, noha a víz ott 37 méter mély volt. Szintén elmondták, hogy a hajó távbeszélőrendszerén keresztül azt mondták nekik, miközben süllyedt a hajó, hogy ne mozogjanak.
Eterjedt az a hír, hogy a hajó elsüllyedése után a bent rekedt utasok még szöveges üzeneteket küldtek hozzátartozóiknak és ismerőseiknek.Egy későbbi vizsgálatból azonban kiderült, hogy a hajóban lévő utasok 16-án dél és 17-én 10 óra között nem használták telefonjaikat, és az állítólagos üzenetek hamisak voltak.

Az óceán vize a baleset térségében 12 °C volt, ilyen hideg vízben a kihűlés tünetei 90 perc után jelentkeznek.

Okok
A partiőrség előzetes következtetése szerint a balesetet egy éles kanyarodás, és a rakomány ennek következtében történt megmozdulása okozta. Szangjon professzor szerint az éles kanyar további előzménye lehetett a túl nagy sebességgel haladás (erre rácáfolnak a műszerek által mért adatok), majd ilyen sebességgel való áthaladás egy gyorsabb sodrású szakaszon, ahol egy akadály (például egy hullám) megjelenése indokolhatta a gyors irányváltoztatást. Kim Gilszu professzor szerint a hajó szerkezete is okolható a balesetért: a külső és belső erőhatások együttes fellépése miatt dőlhetett meg a hajó. Kong Giljong professzor szerint az éles fordulás mellett egy robbanás is történhetett mint másodlagos kiváltó oka a balesetnek. A nyomozás elején a partiőrség még azt is felvetette, hogy zátonynak ütközhetett a hajó. Később ezt az okot mint lehetségeset elvetette mind a kapitány, mind szakértők.
Mentés

Április 16-án 8:58-kor megindultak a dél-koreai haditengerészet erői több hajóval és számos katonával. A légierő is több légi járművet indított. A hadsereg 150 speciális katonát és 11 mentőt küldött.

Április 17-én reggel hat órakor 171 hajót, 29 repülőgépet és 30 búvárt vontak be a mentési munkába. A koreai partiőrség 20 búvárt küldött párokba szervezve. A haditengerészet is küldött 8 búvárt. Civilek is segítettek. Délután fél négykor már 555 búvár dolgozott.

Április 18-án 10:50-kor a búvárok bejutottak a hajótestbe, de nem jutottak az utasok közelébe. Magas nyomású oxigént pumpáltak be, abban a reményben, hogy néhány eltűnt utas a hajóban kialakult légbuborékban még életben van.

Április 19-én juttatták ki az első holttesteket a hajó negyedik emeletének kabinjaiból. A partiőrség tervbe vette, hogy megemelik a hajót két-három méterrel, melyhez 3 daru érkezett a helyszínre.

A fentiek mellett távirányított víz alatti járműveket is bevetettek, valamint külföldi szakembereket és úszódarut is a helyszínre rendeltek, hogy segítsék a több száz búvár munkáját.

A mentésben részt vevő búvárok közül a kimerültség mellett többen keszonbetegséget kaptak. Két búvár életét vesztette a keresés során.

A vízalatti keresést 2014. november 11-én befejezték, a hajót ki szándékozzák emelni a vízből.

Túlélők és áldozatok
Az első jelentések szerint 368, a süllyedő hajóból korábban kiugró utast sikerült kimenteni a vízből. A dél-koreai kormány későbbi pontosításában 295 eltűnt utasról beszélt. Utóbbi hivatalos adatok szerint a túlélők száma 172, a halálos áldozatoké 295; 9 főt eltűntként tartanak nyilván. Várható, hogy a keresett utasok nem mindegyikét találják majd meg a hajó testében, feltehetően többüket elsodorta a tenger, erre utalnak a komptól nagy távolságra talált, valószínűleg tőlük származó tárgyak.

Külföldi segítség
Egy amerikai hadihajó és helikopterei is segítettek a mentőakcióban. A mentőhelikopter azonban nem kapott engedélyt a koreai haditengerészettől, így nem vehetett részt. A japán partiőrség ajánlatát a koreai partiőrség elutasította, megköszönve a szándékot, de nem tartottak igényt speciális segítségre. A hajóban rekedt utasok kereséséhez később Hollandiából szakembereket, Japánból a hajó építőit hívták segítségül, Kínától pedig úszódarukat kértek.

Nyomozás, tárgyalás
A dél-koreai partiőrség a baleset napján nyomozást indított, különösen a kapitányra, I Dzsunszokra összpontosítva. A kapitányt április 19-én letartóztatták, egyebek mellett gondatlanság és a tengeri jog megsértésének vádjával. Egy videó tanúsága szerint az elsők között hagyta el a hajót. Az is kiderült, hogy a harmadtiszt, akire a kapitány bízta a kormányzást, és aki a balesetet közvetlenül megelőző manővert végrehajtotta, nem rendelkezett megfelelő tapasztalattal. A hajó túlélő legénységéből mindenkit, akinek köze volt a hajó vezetéséhez (15 fő), őrizetbe vettek gondatlanság és a segítségnyújtás elmulasztásának vádjával. Nyomozás indult továbbá a hajó tulajdonosa és üzemeltetője ellen, ugyanis több szabálytalanságra is fény derült: a hajó túl volt terhelve, hagyták hibásan közlekedni, és a személyzet feltehetően nem volt eléggé képzett. Őrizetbe vették az üzemeltető vállalat vezérigazgatóját és négy középvezetőjét; a tulajdonos és fia ellen hajtóvadászat indult. Az üzemeltető céget egyébként a baleset előtti években többször is megbüntették kisebb balesetek, mulasztások miatt.

Júniusban kezdődött a tárgyalás a hajó személyzete fölött. A kapitányt és három főtisztet emberöléssel vádoltak, ami halálbüntetést is kilátásba helyezett. Összesen mintegy négyszáz embert helyeztek vád alá.
2014 novemberében született ítélet. A komp kapitányát, I Dzsunszokot felmentették a 304 rendbeli emberölés vádja alól, de gondatlanságáért 36 év börtönbüntetést kapott. A hajó főmérnökét 30, a legénység további tizenhárom túlélő tagját pedig fejenként 5–20 év szabadságvesztésre ítélték többek között gondatlanságért és emberölésért. A kompot üzemeltető vállalat vezérigazgatója, Kim Han Szik 10, néhány további vezetője 3–6 év börtönbüntetést kapott, mert a bíróság szerint annak ellenére üzemeltették a kompot, hogy tudtak szabálytalan átalakításáról és működéséről. Rövidebb szabadságvesztésre ítélték még a hajó meghalt tulajdonosának három hozzátartozóját is.
Reakciók
Pak Kunhje dél-koreai elnök maximális erőfeszítésre utasított, minél több túlélő megmentése érdekében. Április 17-én meglátogatta a helyszínt is. A politikai pártok felfüggesztették választási kampányukat. A baleset után az elsők között fejezte ki részvétét az amerikai, a vietnami és a kínai elnök, valamint számos ázsiai politikus.

Április 17-én a hajót működtető vállalat képviselője bocsánatot kért a balesetért. 19-én a kapitány is bocsánatot kért, amiért „zavart okozott”; azt, hogy az utasokat a helyükön maradásra szólították fel, azzal indokolta, hogy féltette az utasokat az elsodródástól, ha idő előtt kiugranak.

Pak Kunhje elnök „érthetetlennek és gyilkossághoz hasonlónak” nevezte a kapitány és a legénység néhány tagjának viselkedését.

Április 27-én Csong Hongvon dél-koreai miniszterelnök bejelentette lemondását, felelősséget vállalva a baleset utáni kormányintézkedések hibáiért. A miniszterelnököt és kormányát ugyanis sokan kritizálták a baleset kapcsán. Pak Kunhje elfogadta a lemondást, de később e döntését visszavonta, a miniszterelnök végül a helyén maradt.

Az államfő május 19-én televíziós üzenetben bocsánatot kért a koreai lakosságtól a katasztrófáért, válaszul a kritikákra, melyek a hatóságok intézkedéseit illették. Egyúttal ígéretet tett az ország biztonsági előírásainak átfogó reformjára, valamint bejelentette a partiőrség feloszlatását.

Utóélet
Kang Mingju, a Tanvon középiskola igazgató-helyettese megmenekült a hajóról, de később felakasztva találták Csindóban, valószínűleg öngyilkos lett. A rendőrség egy jegyzetet talált tárcájában, melyben az igazgató-helyettes leírta, hogy ő szervezte a kirándulást, melyre a hajó utasainak nagy része tartott. Leírta, hogy túl fájdalmas lenne egyedül túlélnie úgy, hogy annyi diák odaveszett.

Júniusban Pak Kunhje államfő leváltotta a kormány hét miniszterét, azzal a szándékkal, hogy a kormányban – a kompbaleset miatt – megingott bizalmat helyreállítsa.

A komp tulajdonosának, Yoo Byung-eun-nak a holttestét 2014. júniusában találták meg egy kerti szekrényben, de csak júliusra sikerült azonosítani.
Illiona 2019 ápr. 15. - 21:54:45
(236722/239047)

spoiler

hát megnéztem az utolsó 2 epizódot is felirattal, és igen, sokkoló a vége. Ráadásul nem volt előzetes sem. És milyen jó, hogy (nagy ) pénteken Koreában nincs ünnep, igy biztosan fogják vetiteni, ha ez magyar adón lenne, akkor csak maradna az imádkozás a atyáért.
Ebbe a részbe is csempésztek egy kis hasmenésról naturális tudósitást, vagyis ez a rész sem lesz a kedvencem
Amiatt sem, hogy ugy nézett ki, a Feri Atya összefog a gengszterfőnökkel, de végül is elárulja őt. Ezért nagyon tudtam haragudni, de hát ez van.
Sajnos képeket nem tudok hozni, ugyanis át lett telepitve a gépem, és a jó kis képvágó programot elfelejtettem, hogy áthozzák, vagyis most 1-2 hetet várni kell rá.
Illiona 2019 ápr. 15. - 20:53:28 Előzmény edimir
(236721/239047)

spoiler

végre sikerült megnézni a 33-34 epizódot, immár felirattal.
Végül kiderült: a börtönben lévő városvezető asszony-féle az testvére szeretett gengszterfőnökünknek. Mindig is olyan meghitt volt köztük minden szóváltás, de nem szerelmi szál volt, hát itt a magyarázat.
Továbbra is tartom azt a megállapitásomat, hogy ez a hasmenéses dolog nagyon gusztustalan és felesleges volt.
edimir hiába is magyarázod, ezt azért már nem lehet! a multkor már megirtam a véleményemet, azt most is tartom. Hülyének néznek vajon, ha elmondják, akkor nem értem meg? Dedósnak néznek, akinek meg kell mutatni a fehér nadrágot a barna folttal?
És még egy dolog zavar! ez az ügyésznőféleség amikor a rendőrlány megsebesül, és beviszik a kórházba, annyira ölelegeti, simogatja, a hideg is kirázott tőle.
Mi van? a szeretet éhség ily módon tör ki belőle? A van a bugyuta, gyáva nyomozó, ugorjon csak rá!!!
Szeretett ez már valakit? 40 éves létére senkit és semmit. Na ja! a hatalmat és a pénzt, azt igen. És a simogatási vágy ilyen módon tör nála elő??? borzalmas....
ebben az epizódban ismét jó harcokat láthattunk, meg az apácanő is beleállitotta a konyhasztalba a konyhakést, Kim Nam Gil és Joon Go ismét remekeltek, de nem ez a rész lesz a kedvencem.
8/10
edimir 2019 ápr. 15. - 03:46:58 8/10 Előzmény edimir
(236720/239047)
off

Love in Sadness - 29-32. rész

Spoiler

A lemaradt kép....
8/10
edimir 2019 ápr. 15. - 03:36:45 8/10
(236719/239047)
off

Spoiler

KÉP: - felirat - ... igen, anno egy másik filmnél...egy bizonyoSSH vietnámi veterán tisztnél merült fel ez a szó... s vhogy már számunkra össze is nőtt azzal az alakítással és színésszel....
Tudom, sajnálnom illene a férjet a lelki sérülése miatt, amit gyermekként az anyja halála miatt érte... s a lelki terrorért, amivel az apja még most is kínozza... DE

DE mégsem tudom... mert mindig van egy választás... ő pedig nem mondana le apuci vállalatbirodalmának igazgatói székéről ... a hatalomért eladta a lelkét, akkor pedig kéretik a könnyzáport visszafogni... nem, nem fogom sajnálni!!!!!
8/10
edimir 2019 ápr. 15. - 03:24:08 8/10 Előzmény edimir
(236718/239047)
off

Spoiler

KÉP: - felirat - igen, a saját bőrükön kezdik megtapasztalni, hogy a férj egy veszélyes figura.. az a töltött pisztoly, amit előszeretettel lóbál... a kapanyél is elsül, hát még az a fegyver...

A galériás nőt nem bántom már, most se lett az a villámeszű, de próbál segíteni az orvosnak, azért ehhez nem kevés bátorság kell, főként, hogy már nem elcsábítani akarja a férfit, miután megtapasztalja, hogy nem az a könnyen irányítható/befolyásolható vki, akinek vélte, hanem kész megölni a feleségét is, csak másé ne legyen... a gaz dokiról már nem is beszélve... ezzel az őrülttel csak a feleség tu egyedül bánni.... keééemes a sétaaz ahna
8/10
edimir 2019 ápr. 15. - 03:04:57 8/10 Előzmény edimir
(236717/239047)
off

Spoiler

Tévedtem... nagyon is kiszámítható volt a folytatás... természetesen a férj vissza akarja operáltatni a régi arcot a feleségének, úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, a madárkára rákattintani az aranykalitka ajtaját... az asszony a doki életével sakkban tartható, ráadásul ott még az anyja is... két ütőkártya a férj kezében...

Most egy kicsit gonosz leszek, de nekem ez már nem szenvedés, hanem szenvelgés, belefulladni a könnyek árjába... tömény volt a két dupla rész belőle egymás után....

kép. - felirat - ... na, ezen viszont fel kellett nevetnem... hát persze, épp csak annyi van belőlük, hogy a Han-folyót lehet velük rekeszteni....

A mások, hogy a kedves férj azt hiszi, hogyha visszaoperálják, akkor a műtéti hegyek csak úgy felszívódnak egyik pillanatról a másikra... magyarán nem számol a gyógyulási idővel.... hiába, a keves agresszív apuci-igazgató látni akarja a feleséget, tehát muszáj.....
boil54 2019 ápr. 14. - 20:57:29
(236716/239047)
Jaj, de aranyos vagy edimir! Nem tudok eléggé hálás lenni a sok információért. Hihetetlen alapossággal nézel utána egy-egy részletnek, amit bevallom én képtelen vagyok megtenni. Lustaságból? Lehet eszembe sem jutna ezt az "önző egós" könyvet felkutatni és elolvasni. De minden, amit a sorozathoz írtál hatalmas segítség a jobb megértés érdekében. Ráadásul most már itt van a spoiler elrejtésének lehetősége is. Eddig erről nem is tudtam. Még csak a 8. rész következik, így nem néztem bele a későbbi részekről írottakra. Most nézem tovább, de vissza fogok jönni olvasni. Hálás köszönet!
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 17:50:57 8/10 Előzmény edimir
(236715/239047)
SKY Castle - special

BOIL, itt is írtam róla
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 17:47:03 8/10 Előzmény edimir
(236714/239047)
SIY Castle

BOIL, itt is írtam róla....
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 17:14:57 8/10 Előzmény boil54
(236713/239047)
Szia!:)))

Sokan hitték azt, hogy ez csak az "oktatásról" szól, ezért aztán félretették, mondván, hogy olyan túlzás, amire nem kíváncsiak.... pedig ez a sorozat jóval többről szól, megdöbbentő és felkavaró....

anno én is szerettem volna róla vkivel beszélgetni, szinte fizikailag viselt meg, hogy pusztába kiáltott szónak éreztem minden leírt szót.... pedig ez a sorozat tényleg megérdemelte volna, hogy a sillások vetítést csináljanak belőle és egy rendes kibeszélést... de miután a Mr Sunshine-nál sem működött a dolog, én már nem erőlködöm rajta....
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 17:06:48 8/10 Előzmény edimir
(236712/239047)
SKY Castle

BOIL, Itt találsz tőlem elemzést. Többször is írtam róla, de mivel más nem nézte, így aztán csak ritkán áradoztam róla.... de majd igyekszem visszakeresgetni...
boil54 2019 ápr. 14. - 14:47:06 Előzmény edimir
(236711/239047)
Sziasztok Libagolykák! Megint fáziskésésben vagyok. Keresem mikor beszéltétek ki a SKY Castle c. sorozatot, ugyanis én még csak most nézem. Felirat is csak az első 10 részhez van. Döbbenetesen jó sorozat, jó lenne róla szót váltani, de sehol nem találok róla egy icipici beszélgetést, elemzést sem. Sem a facebookon, sem itt. Semmihez nem hasonlítható, ilyen sorozatot még nem láttam. Tökéletesen írtad le edimir a lényegét, és most ugyan úgyúgy jártam, mint a My Misterrel. Azt sem tudtuk kibeszélni, sőt a nagytöbbségnek az is unalmas, vontatott volt. Ezt a SKY Castle-t nem lehet fekve nézni csak ülve, szájtátva, miközben a pumpa megy fel bennem, látva mennyire eltvélyedett a morális mérce. Teszik tönkre a gyerekeik életét a "nagy cél", az egyetemre való bejutás érdekében. A 6. rész következik. Ezer kérdés, megállapítás kavarog bennem. Pl. csoda-e, hogy felnőtt korukra gátlástalan, nekik mindent szabad emberekké válnak, ha a megértő anyuka egyszerű "gőzkiengedésnek" titulálja csemetéje sorozatos bolti lopásait. Vagy az apuka saját léleknyomorító módszereit célszerűnek tartja annak ellenére, hogy egy "hozzáértő" már sima állattenyésztésnek minősítette. Saját meg nem valósult álmait akarja a fiain behajtani. Döbbenetesen jó a közben fel-felcsendülő Ravel Bolerója.
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 09:07:23 8/10
(236710/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya - 35-36. rész

Spoiler

Nem vagyok "cukiság"-gyűjtő...
KÉP: .... remélem, a 39-40. részben is csináltok még közös képet.....
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 09:01:44 8/10
(236709/239047)
off

Spoiler

Kedvenc gengszterünk és az atya közötti együttműködés.... roppant ingatag alapon nyugszik....
KÉP: - felirat - gengszterünk állítja, hogy nem ő ölte meg Lee atyát... hmm, vajon hihetünk neki?

Eddig minden erre mutatott, hogy gengszterünk és a Színes Öltönyös benne volt. Márpedig az atya gyilkosával nincs lepaktálás, ezt az egyet Kim/Feri atya nem bocsátja meg....

Az együttműködés csak ideiglenes lehet... elvégre gengszterünk megmarad rosszfiúnak....
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 08:52:14 8/10 Előzmény edimir
(236708/239047)
off

Spoiler

KÉP: a válasz az imára!:)))))))))))))))))) Az orosz maffiafőnök csákánnyal betöri a széf falát.....

De hát a padló és a falak ugyebár 100 tonna megduplázott acéllemez... hát igen, német minőség, de koreai kivitelezés, ahol ugyebár kilopták az acélt belőle.... szerencsére!:))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 08:45:13 8/10 Előzmény edimir
(236707/239047)
off

Spoiler

Lássuk tehát a széfből szabadulást!.)

Lehet, hogy csoda történik? Rajtuk talán már tényleg csak az segít...

KÉP: - felirat - az utolsó lélegzetnyi oxigént az atya imára használja fel... és láss csodát... a páncélterem megremeg!
8/10
edimir 2019 ápr. 14. - 01:16:44 8/10
(236706/239047)
off

Spoiler
Megnéztem felirattal, de egyszerűen képtelen vagyok róla írni, minden olyan remekül alakul a végéig... de a rész vége kiborított... és egy hetet kell várni a folytatásra... ezúttal még nehezebb lesz.
Remélem, hogy nem az történt, amit látni véltem.... a bűnösök egy részének "megtérése" után kicsit fejbekólintós ez a bekeményítés.....

Illiona, és még te aggódtál rajta korábban, hogy esetleg nem lesz mivel kitölteni a 40 részt.... hát most aztán ki van töltve, kapunk hideget és meleget egyaránt.......
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 20:54:00 8/10 Előzmény Illiona
(236705/239047)
The Fiery Priest - Feri Atya - a nyomozó

Lehet szeretni és lehet nem szeretni a karaktert....
Nézzük, mennyire "nyuszi" a múltja....először elkötelezett, bátor nyomozó, aztán társának a szeme láttára való agyonverése után ő is "beáll a sorba", amikor a trauma beláttatja vele, hogyan is működik a rendőrfőnök által megrohasztott rendőrség... és igen, felmondhatna, de helyette ő is korrupttá és megalkuvóvá válik..... Az Atya és az újonc rázza fel ebből a vegetáló létezésből.... nem lesz sztárnyomozó, de fokozatosan kezd rátalálni régi énjére, régi elkötelezettségére... Nem egy harcművész, de azért verekedni tud egy bizonyos szinten.... Kb... ennyi... ezt kapjuk, lehet rajta fanyalogni

A színész... Kim Sung-Kyun, hát nem egy virágfiú, előnyös kinézetével nem tudja a nézőket a lábukról levenni... márpedig az ázsiawikis oldalán elég magas a népszerűsége: http://asianwiki.com/Kim_Sung-Kyun

Tehát az ok, vmi más kell, hogy legyen... hmm, talán a tehetsége?

A kommentelők különösen a Reply 1988-ban az apa.... ill. a Reply 1994-ben a diák alakítását tartották kiemelkedőnek. Én egyiket se láttam, így nem tudok erről mit mondani.

Ha megnézed, hogy mikben játszott ... elsősorban moziszínész. A The Neighbors (http://asianwiki.com/The_Neighbors_-_Korean_Movie) c. moziban a főszereplőként nyújtott alakításáért a kritikusok díját is megkapta a "legjobb új színész" kategóriában 2012-ben.

Hmm, talán mégse lóg ki annyira a trióból....
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 20:11:00 8/10 Előzmény edimir
(236704/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya - JÁTÉK

Hogyan szabadultak ki a széfből? A megoldásokat ma 21 óráig lehet ide beírni... ugyebár utána felkerül a letöltő oldalakra az új rész, tehát tárgytalanná válik a dolog...

... addig viszont lehet törpölni...

15 percük lenne, de mivel ők heten szorultak be a széfbe... így a kitalálásra és megvalósításra kb. 2 percük marad..... Nos... vmi jó tipp??????????????????????????
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 19:50:22 8/10 Előzmény edimir
(236703/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya - 33-34. rész - hasmenés

Spoiler
valóban meghökkentő a hashajtó virág hatásának képi megjelenítése... hogy naturalisztikus... igen, de ez kell ahhoz, hogy érzékeljük a hatás elementáris jellegét... mégis sikerült szellemesen megoldaniuk..

KÉP: hiszen a belekből kirobbanó "eredményt" virágszirom formájában látjuk... Ráadásul a képi megjelenítés játszik két érzékszervünkkel... a szemünk virágszirmot lát (hasmenés okozóját), amihez az agy finom illatokat kapcsol, ugyanakkor viszont az orr befogása jelzi, hogy itt bizony igencsak kellemetlen szagok keletkeztek...

Színes Öltönyös verőlegényünkre pedig természetesen ilyenkor adnak fehér öltönyt....szegénynek már így is elég megalázó, de a külsejével annyit foglalkozó hiúságára ez egy végzetes csapás.....

koreai humor... európai gyomor... ez van... edzenünk kell, mert ők nem fognak a kedvünkért e téren változni....
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 19:37:29 8/10 Előzmény Illiona
(236702/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya - 33-34. rész - hasmenés

Spoiler

Igen, előszeretettel ábrázolnak olyat, amit az európai kultúrában inkább szeretünk elrejteni, mintha nem is létezne, elegánsabb nem venni róla tudomást... szellentés, böfögés....

De nézzük a dolgot kicsit másként... Adott kedvenc gengszterünk verőlegény csapata... hogyan tegyük őket kb. 1 órára ártalmatlanná úgy, hogy maradandó károsodást nem okozunk nekik, de tutira kivonjuk őket a forgalomból a kritikus időszakra?

Szerintem zseniális az ötlet... pont attól jó, hogy egyszerű, ugyanakkor rámutat arra, hogy lehetsz bármilyen erős, bármilyen nagy harcos... a természeten, a tested elemi reakcióján nem tudsz felülemelkedni....

.....ráadásul kapunk egy kis ismeretterjesztést az ókori Kína egyik titkos "fegyveréről":))))))))))))))))))))

KÉP: a keleti gyógyászat orvosa ismerteti a kínai hashajtó virág hatását....
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 13:47:44 8/10
(236701/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya

Spoiler

Nem igazán tudom, mire megy ki ez a forgatókönyv az atyát illetően... milyen sorsot szán neki...

Szerintem nem teheti le a papi öltözéket, hogy visszatérjen a NIS-hez... ez egyértelműen visszalépés lenne... hiszen az ügynöki munkája során került lelki válságba... az egyházi szolgálat nem egyszerűen egy szanatórium lelki sérültek számára, hogy annak kebelén visszanyerjék a lelki békét, majd letéve ott folytassák, ahol előtte abbahagyták... Ez olyan lenne, mintha az útjukon csak egy kitérő lenne, nem pedig egy új, másik irány.... mintha közben lelkileg nem fejlődnének, ők maguk nem változnának...

Az, hogy papként még megvannak az atyának az ügynöki fizikai adottságai, az egy dolog... képes a harcművészetre.... de vajon még mindig ugyanúgy is gondolkodik, mint egykor ügynökként? Ha igen, akkor régen rossz.... Egy papnak igazából lelki vezetőnek kell lennie...

A koreai katolikus vallás nekem egy kicsit olyan másnak tűnik, talán azért, mert importált.... Persze Kim atya maga is egy rendhagyó pap.... Olyan, mintha csak egyetlen tanítást ismerne: "Segíts magadon, s az Isten is megsegít!".. azaz egy tevőleges, cselekvő hozzáállást közvetít....

Nem tudom, mit hoznak ki belőle a végén...

KÉP: ... de egyszer már döntött....
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 13:22:35 8/10 Előzmény edimir
(236700/239047)
off

Spoiler

Bezzeg az Ügyésznő férfiként tekint Kim atyára....
KÉP: - felirat - ő kezdi el a rendőrlányt faggatni az atya iránti érzelmeiről... hogy aztán ő maga kezdjen el áradozni az atya külsejéről, hosszú lábairól, széles válláról, hajának választékáról....

Tudom, hogy ki nem állhatod az Ügyésznőt, de bizony közte és az atya között van csak működő kémia a sorozatban... nem mondom, hogy az Atya odavan érte, de öntudatlanul is vhol mintha vonzódna hozzá... Nézzük a lépéseket... plüss... megmenti az orosz bérgyilkostól... és most önmagát ajánlja fel a nő életéért cserébe....

Szóval erősen lebegtetett a kettejük közötti romantikus szál....

.... de ennek ellenére mégis úgy hiszem, hogy a végén nem lesz belőlük egy pár.... esélyt látok arra, hogy ügyésznőnk a kedvenc gengszterünkkel jöjjön össze . Tudom, ennek sem örülsz... De most, hogy gengszterünk kezd jó útra térni... és tetszik neki az Ügyésznő nőként is.... nos... nem elképzelhetetlen a dolog.... Gengszterünknek van hozzá elég sármja... és ha az atya is pap marad... ergo "elérhetetlen", akkor talán az ügyésznő sem marad hajthatatlan.....
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 12:53:23 8/10 Előzmény Illiona
(236699/239047)
off

Spoiler

Hogy ki kivel jön/jöhet össze... nos, a forgatókönyvíró nem igazán kíváncsi a véleményünkre...
Szerintem a kedves rendőrlányt bizony a nyomozónak szánta... Az Atya ugyan kedveli a rendőrlányt, de nem tekint rá nőként... A sérülései miatt valóban "beindul", de ez egy emberért való aggodalom, akiről úgy gondolja, hogy miatta került ilyen állapotba, mert neki segít.... Nem a vonzódás, hanem a lelkiismerete hajtja.....

Szerintem bizony a Nyomozó van neki szánva, bármennyire is nem vagyunk érte oda... Ő sápítozik a kórházban, hogy a támadó mennyire megsebesítette a lány SZÉP arcát.... Hát igen, a rendőrlány bizony felette áll jócskán emberileg és kinézetre is a Nyomozónak, de láttunk már olyat, hogy a lányok áron alul kelnek el....

Megjegyzem, a rendőrlány rajongása Kim Atyáért nem a férfinak szól, hanem csodálat a "bűvész" iránt. aki...

KÉP: - felirat - képes megváltoztatni a dolgokat és az embereket... ez egy korábbi beszélgetésben hangzott el Kim Atyáról....
Illiona 2019 ápr. 13. - 10:53:30 Előzmény edimir
(236698/239047)

ez a hármas igy szépen néz ki, de valójában csak Feri Atya , és a golfbajnok gengszterfőnök van egy súlycsoportban, egyenlő felekként.
A nyomozót hiába is sztárolják, a nyuszi multja miatt kizárt, hogy ő egyenlő lenne.
Se megjelenésben, se jellemben amit képvisel a karaktere.

De szinészként is még bizonyitania kellene sok más szerepben is, hogy elfogadjuk, mig Kim Nam Gil, és Go Joon már bebizonyitotta, hogy méltóak a hirnevükre.
Illiona 2019 ápr. 13. - 09:56:09
(236697/239047)
Sziasztok, szép hétvégét mindenkinek!

spoiler

Tegnap este én is megnéztem, igaz felirat nélkül, és felirattal is csak vasárnap tudom nézni.
Igy sok mindenre magyarázatot csak kizárólag a leirásodból tudok.
Nagyon tetszett hogy gengszterfőnök ha nem is átállt, de ideiglenesen talált Feri Atyával közös ellenfelet, igy egymás oldalán küzdöttek. Ez "szöveg nélkül" is egyenlő erők küzdelme volt, mármint egyik oldalon volt az egyenlő erők, a másik oldal a teljes megsemmisülés, kár volt nekik évekig bunyózni tanulni :))))))

Az is kicsit megnyugtató volt , hogy Feri Atya mennyire beindult a rendőrnő sérülései által, talán nem közömbös neki??? vagy csak az én vágyam ez?

Ami viszont nem tetszett: ez a hasmenés, és ábrázolása kicsit nekem alpári volt. Illetve helyesbitek, nem kicsit.
A kedvenc japán harcosunk ilyen módon való kivégzése, hát ......
Elképzeltem hogy a sok 8 általánost se végzett néző teli szájjal fölröhög!!!
Tudom, hogy Koreában annyira szabadosak ebben a témában, simán szoktak a filmekben sorozatokban böfögni, hányni, szellenteni, de a hasmenés natúr bemutatása komikumi elemekkel, na ez nálam kiverte a biztositékot.

De ez az első komoly kritika a sorozattal szemben, ennyi talán megengedhető.

8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 09:28:04 8/10
(236696/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya - 33-34. rész

Spoiler

Vhol nem tiszta minden Feri atya körül... és benne

KÉP: zavar ez a vércsepp a papi öltözéken... ez a makula nem pusztán csak vércsepp....

Vajon tényleg a helyén van papként?
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 09:22:20 8/10
(236695/239047)
off

Spoiler

Mi már beszélgettünk Illionával telefonon a sorozat várható végéről... hogy vajon Feri Atya megmarad-e papnak, avagy a küldetés végén, miután a megölt atyát tisztázta a vádak alól, a rosszfiúkkal leszámolt... és a múltbéli tette miatti lelkiismeret furdalását oldja a jelenben történtek....

....szóval a lelki békéje megtalálása után vajon kilép-e a papi szolgálatból?

KÉP: - felirat - a NIS jelenlegi igazgatója nagyon is csalogatná vissza ügynöknek... az atya pedig nem utasítja vissza határozottan.... ez a lebegtetés vhol árulkodó is... ha az atya elhivatott pap, ha a felszentelése számára valóban az Úr szolgálatát jelenti, mert "hívása" volt... akkor nem ez lenne a válasz, amit adnia kellett volna a NIS igazgatójának...... Itt nem a fizikai képességeiről kéne szólnia a történetnek, hanem a belső változásáról......
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 09:09:38 8/10
(236694/239047)
off

Spoiler

Biztató a folytatásra nézvést...

KÉP: ... ez az előzetesben szereplő kép... hmm, tehát kedvenc gengszterünk is végképp átáll Feri Atya oldalára?:))))))))))))))))))))))))))))) Hmmm, talán ezúttal még Illiona se tiltakozik egy újabb megtérés ellen... bár ez sem sokkal reálisabb, mint az előzők...:)))))))))))))))) De vannak még csodák!:)
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 09:05:35 8/10
(236693/239047)
off

Spoiler

Vagy talán mégsem? lehet, hogy akad egy olyan fordulat, ami bezavar?

KÉP: nos, ezt is megéljük... kedvenc gengszterünk és Feri atya egy oldalon harcol a rosszfiúk ellen....

Mondjuk a fránya 15 perc miatt nem aggódunk a rész végén, hiszen még 6 rész van hátra a 40 részes sorozatból......
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 09:00:37 8/10
(236692/239047)
off

Spoiler

Ha a széfet nem tudjuk kinyitni...

KÉP: - felirat - akkor el kell érni, hogy a széfből szállítsák el a pénzt... a pénzszállítmányt jóval egyszerűbb lekapcsolni....

Ötletes és szórakoztató a kivitelezés..... Mindenki teszi a dolgát... és úgy tűnik, hogy működik!:)))))
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 08:56:34 8/10
(236691/239047)
off

Spoiler

Természetesen más is szeretné a pénzt lenyúlni...

KÉP: de a szektavezér és az orosz maffiózó felsül... nem megy az alagutas módszer.....
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 08:54:53 8/10 Előzmény edimir
(236690/239047)
off

Spoiler

Ez a rész a "Megtakarítási Nap" pénzének megszerzését célozza meg.... Feri Atyáék szeretnék megszerezni... nem saját zsebre, hanem az ellenfél meggyengítése céljából....

KÉP: - felirat - immár tudjuk, hogy egy spéci széfben őrzik, ami egy olyan helyiség, aminek 10 tonna acélból készültek a falai.... Az ajtó nyitását már ismerjük... ujjlenyomatos... de van még egy különlegessége, az ajtó bezárultával a széfteremben 15 percen belül nincs oxigén..... aki belül tartózkodik, annak annyi....

ja... és a széf természetesen német gyártmány és minőség!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Úgy tűnik, annak még ott is megvan a respektje.....!:))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 07:12:36 8/10
(236689/239047)
PROGRAMAJÁNLÓ - Szenior Szabadegyetem - Kora vaskori halomsírok - 2019.05.08. - 11.00 óra

https://mnm.hu/hu/esemenyek/kiallitas/kora-vaskori-halomsirok-hogyan-talaljuk-meg-oket-mit-rejtenek-szenior-szabadegyetem

Silla és még néhány más sorozat kapcsán sokat beszélgettünk a királysírokról, a régészeti leletekről.
Ezúttal a Dunántúl kora vaskori halomsírjairól hallgathattok előadást. Jelentkezni 62 év felett lehet , regisztrálni kell (ezért is tettem fel, pedig májusban lesz csak), a jegyár 400,-Ft

Előadó: Jáky András régész
8/10
edimir 2019 ápr. 13. - 06:59:18 8/10
(236688/239047)
PROGRAMAJÁNLÓ - Élő stratégiai játék - 2019.04.16. - 17.00 óra - Magyar Nemzeti Múzeum

https://mnm.hu/hu/esemenyek/kiallitas/clone-ligak-harca-elo-strategiai-tarsasjatek

A koreai történelmi/kosztümös sorozatok kapcsán számos alkalommal beszélgettünk az udvari intrikákról, a belső hatalmi harcokról. Most itt az esély, hogy ne csak a székben ülve polemizáljunk felette... ha módod van rá, akkor ki is próbálhatod benne magad... nem a koreai, hanem a magyar történelmi viszonyok közepette!:)))))))))))))))))))))))))

"Legyél Te az ország ura! Érd el, hogy a Te családodból kerüljön ki az uralkodó!

Az 1450-es években járunk. A Nándorfehérvári Diadal után az országnak van ugyan uralkodója V. László személyében, de a valódi hatalom a bárók kezében van. A leghatalmasabb főurak ligákba tömörülnek, de nem a török ellen szövetkeznek, hanem az ország vezetését akarják megkaparintani.

A Ligák Harcában egy bárói család fejeként Te is aktívan részt veszel az ország történetének alakításában. A program rövid tárlatvezetéssel, a kor megismerésével kezdődik, majd indul a játék! A Nemzeti Múzeum rotundájában kerül felállításra a kancellária, ahol a birtok-ügyeidet intézheted. Az ország határánál, a Temességben a török ellen küzdhetsz busás zsákmányért. A lényeg azonban nem ezeken a helyszíneken zajlik: Te döntöd el, hogy hol kötöd meg azt a szövetséget, ami dicsőséget hoz a családodra. Az számít, hogy kiket nyersz meg az ügyednek. Nem biztos, hogy a legokosabb vagy a leggazdagabb fog nyerni. Itt a legnagyobb intrikusnak van a legtöbb esélye.

Mit tehetsz azért, hogy a Te családodból kerüljön ki az uralkodó?

Köss jó szövetséget! Egyezz meg bárótársaiddal, köss jó házassági szerződést, vagy bontsd fel a megfelelő időben! Helyezkedj okosan – csatlakozz ahhoz a párthoz, ami elég erős ahhoz, hogy királyt válasszon!

Kalmárkodj ravaszul! A külföldi uralkodóknak gabonára van szüksége, hogy seregeiket ellássák. Alkudd ki a legjobb árat, szerezz vagyont és kapcsolatokat kereskedelemmel!

Alapíts új falvakat! Irtsd ki az erdőt, törd fel a földet, és telepíts jobbágyokat az új faluba! Neked adóznak, gabonát termelnek és hadsereged alapját is képezik.
Harcolj, szerezz érdemeket! A Temességben török portyára indulhatsz, hogy kordában tartsd a török csapatokat, de a rivális családok birtokát is megtámadhatod: falvak és bányák felett veheted át az uralmat. De vigyázz: ők is megtámadhatnak Téged!

A játék összesen 4 körből áll, a 4. kör végén kerül sor a királyválasztásra. Az Országgyűlés választ, de nem szótöbbség dönt: az a jelölt lesz az uralkodó, aki mögött a legnagyobb hadsereg felsorakozik.ű

A játék minimum 6 főtől indul!
A program regisztrációköteles! Az oldal tetején található "Regisztráció" gombra kattintva lehet a programra jelentkezni.

Jegyár: Állandó kiállítás belépőjegye + 250Ft/fő programjegy"

Szóval.. hajrá!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 21:03:45 8/10
(236687/239047)
Off

Doctor Prisoner - 15-16. rész

Spoiler

Az Ügyész is kutakodni próbál....

KÉP: - felirat - de könnyen zavarba hozható egy kis frivol kérdéssel...:))))))))))))))))))))))))))))))

Ismét csak egy hetet kell várnunk, miközben tovább nőt a feszültség és az izgalom....
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 21:00:52 8/10
(236686/239047)
Off

Spoiler

végre bejutunk a börtön különleges részlegébe, ahol a fogvatartottaknak amolyan kis mini kánaánt alakítottak ki... különleges raboknak különleges körülmények dukálnak, mindegyikük vmiért fontos szereppel bír a társadalomban....

KÉP: - felirat - köztük találjuk még a NIS régi igazgatóját is.... Vajon melyik igazgatónak sikerül megnyernie magának, a réginek v. az újnak?
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 20:50:58 8/10
(236685/239047)
Off

Spoiler

A párbaj a régi és az új orvos-börtönigazgató között továbbra is folytatódik...

KÉP: - felirat - a kihallgatáskor kiderül a volt igazgató életkora is... 48 éves.... bár már nincs a toppon, de azért nem mernénk még leírni... még mindig veszélyes ellenfél.
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 20:47:12 8/10 Előzmény edimir
(236684/239047)
Off

Spoiler

KÉP: - felirat - a részvények megoszlásának diagramján külön szerepel a "családi részvényesek" - azaz mostohaanyu és a két féltestvér... jelentékeny részvénycsomag ez így egyben, de az egyes családtagoknak külön-külön is. A Taekang Kórház és a Taekang VIP Központ esetében mostihaanyu főrészvényes 12.2 és 10.1 5-os részvény tulajdonnal. De a két gyerekéé is jelentős....

Az idősebbik fiú viszont nem tartozik a családi részvényesek közé.... ő a "tulajdonos gyermeke", ő bizony jóval szerényebb részvénycsomagot tudhat csak a magáénak... ha a két részesedését összeadjuk, az sem közelíti meg egyik féltestvére részesedését sem... a "családi részvényesek" együttes részesedése mellett pedig eltörpül... tehát nagyon is ügyesen kell taktikáznia, ha a Taekang vállalatot meg akarja szerezni... mint ahogy anno fogadkozott az apjának, aki felpofozta...
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 20:33:07 8/10
(236683/239047)
Off

Spoiler
Mielőtt belenéznénk a diagramba... érdemes a tulajdonos családi kapcsolatát is átnéznünk újra

KÉP: szerkesztettem egy kis képes családfát... a tulajdonos képe mellett ott a vállalat zászlója. Érdemes rajta megnézni a vállalat nevét koreai nyelven és írásjelekkel, mert könnyebben be tudjuk majd azonosítani a részvényes diagramon.
Idősebb Fiú, az anyjáról semmit se tudunk...
Mostohaanya és két féltestvér....
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 20:26:20 8/10
(236682/239047)
Off

Spoiler

KÉP: az anyag, amit a összekészített a Taekang vállalat részvényeinek megoszlási diagramja....
Akinek készítette, az a vállalat tulajdonosa és elnöke.... tehát fontos, bizalmi feladatot végzett el...
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 20:22:16 8/10 Előzmény edimir
(236681/239047)
Off

Doctor Prisoner - 15-16.. rész

Spoiler

Ebben a részben a 4 évvel korábban történtekből is kapunk egy kis ízelítőt...

KÉP: - felirat a pszichiáternő és az öccse itt még csak a busz miatt aggódik, az egyikük friss orvos, a másik éppen fontos anyagot készül leadni a főnökének....

Itt végre nem a börtön közegben látjuk a Doktornő öccsét... azt a bizonyos eltűnt Bit-et....
8/10
edimir 2019 ápr. 12. - 20:14:04 8/10 Előzmény Illiona
(236680/239047)
Confession
spoiler
Saját kulccsal nyitom és zárom a munkahelyen, én is felelősséggel tartozom érte. Nem a hanyagságot pártolom, hanem csak a prioritásban az emberéletet helyeztem előbbre.

A kiérkező mentősök bizonyára képzettek voltak, ezt senki se vitatta. De az Ügyvéd esete nagyon speciális volt, ezt a titkárnő/sebésznő azért jobban meg tudta ítélni, mint a képzett, de nem szívspecialista mentősök.

Egyébként nem bagatellizálnám el az Ügyvéd szívrohamát... 10 évvel ezelőtt volt a műtétje, a sorozatban utalnak arra, hogy pont a 10 év egy kritikus időszak a műtöttek esetében, márpedig az Ügyvéd elég hajszás-stresszes életet élt az elmúlt időszakban, kevés alvás és mozgás... szóval nem igazán kímélő életmód.
épp csak megúszta, hogy újra életmentő műtétet hajtsanak végre rajta.

Nem tudom, hogy hány szívsebész doktornő van a világon, biztosan több a férfi, de talán akad egy-két nő is..... Hogy mit csinált az elmúlt 10 évben a doktornő, azt nem tudjuk, így nem mondhatok róla véleményt, főként ítéletet nem.

Szívbetegek - műtét
A sorozatban várólista volt, nem tudni, hogy milyen szempont alapján összeállítva, de biztos, hogy nem a "nagyobb életesély" volt ez a szempont. Hiszen 10 évvel ezelőtt a középiskolás fiú előtt állt a listán egy dohányzó-italozó középkorú férfi. a jelenben pedig a minimum 50 éves iskolaigazgató előzte meg a kamasz fiút....

A riporter lány apja. Nem hiszem, hogy masszív alkoholista lett volna, csak néha ivott egy kis rizsbort. Masszív alkoholistaként nem tudta volna a munkáját magas színvonalon végezni. Márpedig nem holmi zugfirkász volt, hanem politikai újságíró. Vszínűleg a munkájának élt, napközben anyagot gyűjtött, esténként otthon még dolgozott rajta... a lányának az íróasztalnál dolgozó apa kép maradt meg az emlékezetében. Igen, talán azok a bizonyos családi beszélgetések elmaradhattak... Az újságíró nem igazán mesélhetett a munkájáról, hiszen elég veszélyes dolgoknak járt éppen utána. Biztosan szerette a lányát, csak éppen nem tudta, hogyan kéne egy lánnyal foglalkozni.
Az anya/feleség... talán meghalt a szülésben, vagy balesetben/betegségben.... Az apa pedig nem hozott új asszonyt a házhoz, talán úgy vélte, jól meglesznek ők ketten a lányával.

Barátok. A munkája és a lánya miatt erre valószínűleg nem sok ideje maradt. Igen, ez az ő választása volt. És igen, senki nem garantálta neki, hogy 100 évig fog élni, mint ahogy másnak sem....
Illiona 2019 ápr. 12. - 18:39:58
(236679/239047)
Confession
spoiler

Valószinüleg mindig olyan helyen dolgoztál, ahol nyitották, zárták - mások -- az ajtót, előtted és utánad. Az én hivatásom saját irodához köt, mindig zártam magam előtt, és zártam be magam után, és FELELŐSSÉGGEL tartoztam - és tartozom- mások irataiért.
A nő is belépett a saját irodával rendelkezők világába, de a kötelességet azt meghagyta másra - na itt a probléma!!! ezt nem menti ki senki.
Hogy a mentősök hülyék Koreában - na ezt azért az ottani egészségügyet ismerve kikérnék maguknak, és mi csak örülhetnénk ha olyan szinvonalú lenne . Oké, fizetnek is érte, d e legalább kapnak is valamit! Vagyis ezt az egészet felfogom ugy, mint a sorozat egy hatásvadász ötletét, és csak igy tudták megoldani, hogy a nyomozó tudomást szerezzen a saját érintettségéról ebben a 10 évvel ezelőtti korrupciós ügyben, vagyis a forgatókönyviró nem volt elég körültekintő, alapos.
Azért ez érdekes, hogy egy orvosnő szivet átültet, ez eléggé férfias foglalkozás, nem?
És azóta? vagy a fia ha nem élhet, akkor más se éljen?
Egyáltalán, a fia halála után aznap, vagy másnap a műtőben egy sokórás mütétben vesz részt?
Utána meg nem tud műteni?
na még ezen sokat kell törpölni, hogy a helyén legyenek a dolgok. Én az az igazság arra nemigen figyeltem fel, hogy ez a nő operálta volna 10 évvel ezelőtt az ügyvéd fiút.
Erről nem akarok tovább vitatkozni.

Az alkoholista lány más tészta.
Valószinű. hogy anya nélkül nőtt fel (miért???) és hiányzott neki a nőies anyaminta.
Hiányoztak a bölcs gondolatok az élet végességéről, a nagy családi beszélgetések nyomán.
Azért az apa halálos beteg volt amikor 10 évvel ezelőtt szivátültetésre várt. Nem volt neki beigérve, hogy 100 évig élni fog. Ha éppen vitára bocsátják, hogy melyik emberé legyen a uj sziv, valószinüleg akkor is a fiú kapta volna.
Hiszen annak kell megkapnia, aki nagyobb életesélyekkel rendelkezik.
Amikor 10 évvel ezelőtt az apja meghalt. akkor csak az alkohol volt az egyetlen? Nem volt egyetlen barát sem, se egy rokon, aki mellette lett volna?
Magányos volt, de erről maga, illetve a személyisége tehetett.
Egyébként az alkoholizmusból is csak a sorozatokban lehet kigyógyulni.
8/10
edimir 2019 ápr. 11. - 22:55:18 8/10 Előzmény edimir
(236678/239047)
Off

He is Psychometric - 10. rész

KÉP: milyen gyámoltalan a Fiú... a kezén a hatalmas fehér kesztyű, mintha felnőtt mérete lenne a gyerekkézen.... de hát innentől már nem igazán gyerek többé, hanem egy magára hagyott kis ember, akinek egyedül kell boldogulnia a világban.....
8/10
edimir 2019 ápr. 11. - 22:49:20 8/10 Előzmény Illiona
(236677/239047)
Off

Confession - He is Psychometric - árvák

Az " alkoholista nőci"... a He is Psychometric 10. részét nézve épp az jutott eszembe, hogy mindkét sorozatban a múltban bűncselekmény következtében árván maradt gyerekek felnőttként a jelenben igyekeznek kideríteni a múlt történéseit.... és az is... hogy gyerekként mennyire magukra voltak hagyatva a szüleik elvesztésével...

Az " alkoholista nőci"-t az apja egyedül nevelte, középiskolás, amikor az apja váratlanul meghal... szerencsétlen lányt könnyű rávenni arra,hogy ne kérjen boncolást... és miért is gyanakodott volna 10 évig, hogy az apja nem sima szívrohamban halt meg?

Hogy mennyire erősen kötődött az apjához, mennyire meghatározta az apai modell a felnőtt létét, riporter lesz, mint az apja.. az apja szeretett inni, hát a lánya is ezt teszi, mintha ezzel megidézgetné a halott apát.... hogy szánalmas? Talán inkább szánni való. Kemény dolog egy közeli hozzátartozót elveszíteni, még a kialakult, különben kiegyensúlyozott embert is képes kiforgatni magából, megváltozhat a viselkedés, vhol törést okoz a lélekben...

KÉP: He is Psychometric - a két fiú szüleik gyászszertartásánál..... A Fiúnál ott vannak apja egykori rendőrkollégái... az "ügyésznél" senki, hiszen csak 1 hónapja költöztek a házba, ahol a tűz kiütött....
de alapjában véve mindkét gyerek egyedül maradt, magára hagyatottan.. szertartás, temetés... aztán irány az árvaház.... A rendőrkollégák még elmennek a szertartásra.... még részt vesznek a toron, de aztán a szál drasztikusan elvágódik..... az árvaházba már egyikük se megy el, nincs semmilyen szolidaritás, legalábbis semmi nyomát nem látjuk....

Az egyik kolléganőm kórusba jár énekelni. Az egyik kórustag egyedülálló édesanya volt egy középiskolás lánnyal. Amikor váratlanul elhunyt, akkor a kórus összefogott, egyikük magához vette az árván maradt kislányt, a kolléganőm a férjével havonta egy bizonyos összeggel járul hozzá a kislány tanulmányaihoz, a számára rendezett gyűjtésnél természetes volt, hogy beszállunk, még ha nem is vagyunk a kórus tagjai....

Tudom, a filmen más, ott kell a tragédiához, a cselekmény szövéséhez ez a magára hagyatottság, de vhogy kicsit sok volt ez így a két sorozat nézésekor....

8/10
edimir 2019 ápr. 11. - 21:57:29 8/10 Előzmény edimir
(236676/239047)
??????????????????
8/10
edimir 2019 ápr. 11. - 21:50:47 8/10
(236675/239047)
Lehet, hogy tévedek (majd a sasszeműek kimondják az ítéletet), de nekem úgy tűnik, a Haechi új intrikusát ugyanaz a színész játssza, mint

KÉP: a Love in Sadness "barátját"...., azaz Ko Joo-Won (http://asianwiki.com/Ko_Joo-Won), bár a diszkográfiájában nem szerepel a Haechi....

Na jó, majd jön Illiona és Ljerk, szerintem akad még a tarsolyukban néhány remek kép az ázsiai arcok egyediségéről:))))))))))))))))))))))

Ha viszont nem tévedek, akkor ismét olyan színészbe botlottunk, aki jelenleg párhuzamosan futó két sorozatban is szerepel.....
8/10
edimir 2019 ápr. 11. - 21:38:57 8/10 Előzmény edimir
(236674/239047)
Off

Haechi - 36. rész

Spoiler

Hogy ne nagyon dőlhessünk hátra, új intrikus tűnik fel a színen...

KÉP: felirat - Yi Jwában.... a Yi talán a királyi családhoz való tartozást jelentheti? A Namin párt ekkor nincs a hatalom közelében, tehát politikailag nincs hátszele... de sajnos így is képes komoly vihart kavarni... a legundorítóbbat....
8/10
edimir 2019 ápr. 10. - 21:14:54 8/10
(236673/239047)
Off

Confession - 6. rész
Spoiler

Miért volt vele a mentőben? Mert a Csodatitkárnő nem csak az autóbalesetben meghalt ügyész anyja, hanem orvos is egyben.

Ő műtötte anno az ügyész 10 évvel ezelőtt.....

KÉP: ez a kép villan be róla az ügyésznek a kórházban, amikor fölébe hajol....

Korábban az Ügyészt kezelő orvos a titkárnőt Sambeenyimnek nevezi, tehát az idősebb kollégájának... a Titkárnő is ott dolgozott a kórházban, mielőtt beállt volna titkárnősködni az Ügyészhez....
8/10
edimir 2019 ápr. 10. - 21:07:45 8/10 Előzmény Illiona
(236672/239047)
Off

Confession - 6. rész
Spoiler

a "csodatitkárnő" beavatkozása életmentő volt, először az irodában a szívmasszázs, aztán a mentőben is ő tudta, hogy mit kell mondani a telefonba, mire készüljön fel a kórház, amikor beérnek a beteggel....

KÉP: - felirat csak az ő szakszerű beavatkozásának köszönhető, hogy az Ügyvéd megúszta az újabb életmentő szívműtétet egyelőre.....

Kérdés, mi a fontosabb, az emberélet megmentése, vagy az irodai iratok?
Illiona 2019 ápr. 10. - 07:52:02 Előzmény edimir
(236671/239047)
Confession

spoiler
Azért itt a Confessionban elkövetett egy nagy hibát, mármint a csodatitkárnő , mégpedig amikor az ügyvédet elviszik a mentők az inkompetens nyomozó áldásos tevékenysége folytán, akkor ő beül mentőbe, a mentősök közé, és otthagyja az irodát ebek harmincadjára (micsoda egy szólás!!) . Bárki bárkinek az intim aktájában belenézhet. Én tettem itt reggel az irodába egy körkérdést, és az alkalmazottaim mind azt mondták, az irodát semmilyen körülmények között nem hagynák nyitva. Itt az aggodalma, attól, hogy átadta a beteget a mentősöknek attól a pillanattól kezdve túlzott volt, jelenléte a mentőben és kórházban pedig szükségtelen.
Persze ha a titkárnő bezárja az irodát, akkor nem láthattuk volna a nyomozót , ahogy leesik az álla attól, hogy fent látja magát a korrupciós táblán, ráadásul fényképpel!
8/10
edimir 2019 ápr. 09. - 23:54:14 8/10 Előzmény Illiona
(236670/239047)
Off

Confession
Spoiler

Én meg csak most jöttem rá, ahogy a Haechi után nézni kezdtem a Confessiont, hogy kedvenc titkárnőnk játssza az előbbiben az özvegy királynét.... abban is jót alakít, szimpatikus karaktert...
Nam Gi-Ae... azt hiszem, innentől figyelni dogok rá!:)

Azért érdekes, hogy két éppen futó sorozatban is fontos mellékszerepet játszik....
Illiona 2019 ápr. 09. - 21:56:19
(236669/239047)
Sziasztok, szép estét mindenkinek!

Confession
Spoiler

tegnap történelmi nap volt, eddig a Silla óta mindennap néztem valamilyen koreai, vagy ujabban kinai sorzatot, filmet, (már amikor itthon voltam persze). Nem volt olyan nap, hogy ne kapcsoltam volna be a szgépet, vagy tv-t, és legalább fél-egy órát olyankor is, amikor nagyon el voltam mással foglalva, altató helyett.
De tegnap az allergia (vagy mi) begyullasztotta a szememet, és nem birtam filmet nézni. Teljesen elkeseredtem.
Végül csak bekapcsoltam , és hallgattam valamit, de szörnyű volt.
De nem kell még temetni, mára már javult valamicskét, igy a Confession utolsó két részét lenyomtam, immár felirattal, anélkül nem érdemes, annyira nehéz megérteni.
Erre a sorozatra aztán nem jellemző, hogy "egyértelmű jelenetek vannak benne".

Nagyon jó volt ez a 2 rész is, ujabb bűneset kerül ügyvédünk elé.
Vagyis nem fogy a kinyomozni való, nem ül le a sorozat.
Végre kiderül, hogy a több mint titkárnő bizony az ügyész anyja, aki a balesetet szenvedett az ügyvéd álmában látott módon, és talán ő a szervdonor is. Vagyis egy titok megoldódott.
Az alkoholista nőci is hozzáfog, hogy 10 év után megtudja, miért - és hogyan halt meg az apja. Hogy miért épp most? hát kellett 10 év kemény alkoholizmusa ahhoz, hogy valamit csinálni tudjon.
Szánalmas!!!!
És a kiöregedett, inkompetens nyomozónak nevezett valaki is ugy tünik, hogy a sokkhatás miatt felpörög, és jó utra tér. Biztos valakik szerint, szerintem nincs ilyen, hogy valaki végig lézengi az életét, és egyszer csak meglátja a nevét a korrupciós táblán, és ettől minden megváltozik. Ilyen nincs.
Ja persze ez csak egy sorozat, itt lehetséges.
De ezek a nagyon negativ figurák legalább kontrasztot adnak az ügyvédnek, hogy mennyire jó.
8/10
edimir 2019 ápr. 09. - 21:19:45 8/10
(236668/239047)
Off

Haechi - 34. rész

Spoiler

Hiába tudjuk, hogy az asszony elhagyott minket a jobb életért, hiába tudjuk, hogy számtalan bűnt követett el, a szerelem, a kötődés ennek ellenére létezik... a fülbe sugdos... hogy talán csak a körülmények, hogy talán mi is .....

KÉP. ... s az asszony képtelen a régi életéhez visszatérni... akinek a lábán cipő volt... az már nem hajlandó újra szalmaszandálba bújni.....

Kicsiny drámák, de vkinek az életet jelentik...

A Koronaherceg egyik csapdából a másikba esik.... mások döntései, mások sorsa az övére is kihat.... s talán az országéra is
8/10
edimir 2019 ápr. 09. - 20:59:10 8/10
(236667/239047)
Off

Haechi - 34. rész

Spoiler

De néha nagyon nehéz döntés elé kerülhetnek ezek a barátok/segítők... Dal-Moon a Koronaherceg iránti hűség vagy élete szerelme között kell választania...

KÉP: a gyerekkori szerelem kontra barátság kemény döntés....
8/10
edimir 2019 ápr. 09. - 20:53:49 8/10
(236666/239047)
Off

Haechi - 34. rész

Spoiler

A nehezebbik úthoz hozzátartozik a változás is... néha muszáj lépni...

KÉP: - felirat - mintha ők is ismernék a Babits-idézetet, amit Illiona is emlegetett a minap, a " mert vétkesek közt cinkos aki néma".... igen, Park Moon-Soo erre sohasem kapható, a Koronaherceg jól választotta meg a barátait....
8/10
edimir 2019 ápr. 09. - 20:41:52 8/10 Előzmény edimir
(236665/239047)
Off

Haechi - 34. rész

Spoiler

Egy hónapja írtam utoljára a Hachi c . sorozatról. Kicsit méltatlanul bánunk vele, hiszen mostanában az egyetlen "történelmi"/kosztümös sorozat, amely végre nem azzal takarózik, hogy fikció, a történelmi tényekhez nincs köze....

A ma esti dupla résszel a sorozat az utolsó negyedébe lép.... lassan kialakul egy képünk róla....
Bizonyos mértékig követi azt a sémát, amit más ilyen sorozatoknál is láttunk.... a főhős nem akar király lenni, vagy épp nem ő a trón várományosa... aztán mégis másként alakul, mi pedig az "útját" kísérjük nyomon, a belső fejlődésér, a nehézségeken való felülkerekedését... és közben az "emberei" csatlakozását, akiket képes maga mellé állítani személyiségével.....

Szeretem, ha intelligens a főhős, ha van benne önirónia, ha képes arra, hogy ne mindent erőből akarjon megoldani..... ezúttal a főhős nagyon jó karakter, aki sose a könnyebbik utat választja. Ezért kellően megviseltek az idegeink egy-egy rész után az érte való aggodalom miatt. De vhol mégis neki van igaza, a nehezebb, de egyenesebb út kifizetődik.....

... és az "embereit" is megkedveljük, a megalkuvást nem ismerő Park Moon-Soo, Yeo-Ji, a damot, aki lehet ügyes nyomozó, nő létére roppant erős, ügyes a harcban, ám bizonyos téren roppant naiv..... tény, hogy az egyik legizgalmasabb figura Dal-Moon, az utca koronázatlan királya, aki képes befolyásolni a közvéleményt, akinek hírszolgálatát bármely mai hivatásos hírszerző iroda megirigyelhetné....

Szerencsére nem holmi kis intrikácskákban merül ki a konfliktus, valódi társadalmi problémák kerülnek terítékre... Koronahercegünk pedig a baj gyökeréig igyekszik lehatolni, még ha ez a pozícióját veszélyezteti is...., van bátorsága és van lelkiismerete....és van benne az éleslátáson túl még egy plusz....

KÉP: - felirat - hajlandó az ellenségével is együttműködni, ha az ország érdeke úgy kívánja
8/10
edimir 2019 ápr. 08. - 18:15:55 8/10
(236664/239047)
Off

Doctor Prisoner - 12. rész

Spoiler

A lista is hosszabb, akiken bosszút akar állni, mint ahogy eddig hittük, sokkal kiterjedtebb, átfogóbb, mint ahogy az a bűnszövetkezet is, mely az egészre rátelepült...

Ám a bosszúnak ára van, közben nem maradhat tiszta a kezed... és bizony van, hogy az emberséged félretéve be kell áldoznod vmit....

KÉP: - felirat - Doktorunk tisztában van ezzel, hajlandó az árat megfizetni....
8/10
edimir 2019 ápr. 08. - 18:11:34 8/10 Előzmény Illiona
(236663/239047)
Off

Doctor Prisoner - 12. rész

Spoiler

Úgy tűnik, hogy Koreában bizony népszerű lett a sorozat, a sorozat negyedénél járva a nézettsége csaknem megkétszereződött. A 12. rész Szöulban 16 %-os nézettséget ért el, ezzel a 2. helyre került.
Talán ripacsnak tűnhet a régi börtönigazgató-orvos, de valamiért mégis működik az ő párosuk, igazi adok-kapok folyik köztük, folyamatos taktikázás... csapás - védés - ellencsapás.

Az általam jelenleg nézett sorozatok közül talán ez a legszövevényesebb. kár, hogy eddig még nem akadt fordítója, itt bizony elkéne egy jó magyar felirat, igényli a nagyfokú figyelmet, nincs benne üresjárat.

Doktorunknak sok mindenért kell benyújtania a számlát, többért, mint amit eddig tudtunk: a süketnéma pár és születendő gyermekük, a Doki orvosi felfüggesztése.... Bizony elítélt lett anno maga is, akinek ezt "köszönhette", az épp az egykori börtönigazgató-orvos... ez tovább színezi kettejük párbaját......

S míg elítélt volt, közben élete legnagyobb vesztesége érte.....

KÉP: a beteg édesanyja utolsó látogatása a börtönben raboskodó fiánál.... Nem tud mellette lenni, biztosítani számára az életmentő műtétet.... nem lehet ott a halálos ágyánál... csak a temetésén...

igen, van, ami nem pótolható, ami visszahozhatatlan... és amit nem kehet megbocsátani.....
8/10
edimir 2019 ápr. 08. - 00:43:17 8/10 Előzmény edimir
(236662/239047)
off

Love in Sadness - 25-28. rész

Spoiler

Innentől lesz igazán érdekes a sorozat.... a fátyol sok mindenről lehull... vajon mit kezdenek az új tudással... ki és merre indul tovább... fel lehet-e oldani kapcsolatot - ellentétet.... csupa kérdőjel, de elég sok a 12 rész a válaszhoz....

KÉP: - felirat - az egyik titok... a sorozat címe egy virágról kapta a nevét. Genciána, ázsiai virágnyelven Love in Sadness... Miért? Fogalmam sincs, de talán érdekes lehet a mögöttes történet... nekünk, magyaroknak, különösen kedves növény, hiszen ez a Szent László király füve, a gyógynövény...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_L%C3%A1szl%C3%B3-t%C3%A1rnics
Illiona 2019 ápr. 07. - 21:02:28 Előzmény edimir
(236661/239047)
The Fiery Priest

Már nem emlékszem honnan volt ez az infó, de valószinűleg Dr Csoma Mózes valamelyik könyvében.
A Wietnami háborúban hogy részt vettek, azt már az Óda Apámhoz cimű film óta tudjuk, de ezekről a közel-keleti bevetésekről semmit eddig. Na persze az amcsiknak kifejezetten jól jön a kemény koreai katona, hiszen annyira felpuhultak már :))))))))
És igen a sajtószabadság azt is jelenti, hogy mindenről lehet hirt adni, nem kell kényeskedni, majd utólag amit mégsem lehetett volna, azért később elnézést kérünk.
A filmekben meg amugy is szükség van a felnagyitott konfliktusokra, igy legalább nagyobb a feszültség.
Az pedig hogy lehet-e pap aki korábban ügynök volt, és parancsra ölt? én nem tudom a hivatalos álláspontot, de nem is érdekel, van saját meggyőződésem: NEM lehet.
Mert van ugye a bűnbánat, meg megbocsájtás, meg feloldozás, de azért embert ölni mégiscsak másmilyen lélek kell hozzá.
Ebből az is következik, hogy ez az eset után, ha megbüntették Feri Atyát, akkor bizony el kellene hagynia a papi pályát. Ha igazán elkötelezett, akkor megtalálja a maga helyét valahol: egy jóléti intézményben, árva gyerekek segitőjeként, vagy bárhol, ahol másokat szolgálhat - önzetlenül.
De ehhez ne a szakácsnőt válassza párjául!

KÉp: amikor a gengszterfőnök segitője senm hisz a szemének, megdörzsöli ugyan. Már emlitettem, hogy ez a figura hatalmas!
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 10:07:44 8/10 Előzmény edimir
(236660/239047)
OFF

My Fellow Citizens! - 1-4. rész
Spoiler

Illiona, hoztam a gyűjteményedbe egy képkivágást, ugyebár egyszer említetted, hogy a koreaiak arra büszkék, hogy sohasem harcoltak külföldön....

KÉP: - felirat - Svindlerünk apja vietnámi veterán, aki a születésnapi vacsoráján arról sztorizgat, hogy mentett meg egy amerikai katonát a vietkongoktól....
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 08:03:31 8/10 Előzmény edimir
(236659/239047)
off
The Fiery Priest - Feri atya - 31-32. rész

Az igazi szülinapját vszínűleg a stábbal is megünnepelte, ha csak egy röpke felköszöntés erejéig... kb. négy hete, március 13-án....
KÉP: egy kis torta.... a hínárlevest reggel ehette!:)))))))))))))

Forrás: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1622728007870812&type=3
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 07:46:05 8/10
(236658/239047)
off

KÉP: - felirat - ez a "holnap" ma van.... tehát Isten éltessem Feri Atya, boldog születésnapot!:))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 07:43:33 8/10
(236657/239047)
off

Spoiler

KÉP: - felirat - végre megtudjuk, hol is volt bevetésen a terroristák ellen az Atya ügynökként... Szíriában, Pakisztánban... tehát nem tévedtünk, amikor arab országra tippeltünk. Az utolsó bevetésére 2007-ben Wirkisztánban került sor, amikor meghaltak a gyerekek a gránáttól....

Szerintem Wirkisztánt hiába is keresnénk a térképen, vszínűleg kitalált hely, hogy még véletlenül se lehessen konkrét, valós eseményhez kötni.

Amin kiakadtam, az a média. Rendben, hogy sajtószabadság van, de egy egykori ügynöknek kiadni a nagy nyilvánosság számára az életét/tetteit, titkosított anyagot hoztak nyilvánosságra "névtelen informátor" közlése alapján. Ez azért így elég meredek. Ez nem csak az Atyáról, de a koreai titkosszolgálatról, annak titkos akcióiról is olyan megszellőztetés, ami érintheti a nemzetbiztonságot.

Másrészt az Atya csak papként "közszereplő", a múltja a magánszférájához tartozik, csak a jelenben tett dolgaival foglalkozhatna a sajtó, ha annyira akarna....

A másik a saját egyháza. A katolikus egyháznak erre megvan a maga belső szabályozása, a szentelési akadály ( http://lexikon.katolikus.hu/S/szentel%C3%A9si%20akad%C3%A1ly.html )

Ennek alapján csak az I./4. jöhetne szóba, a szándékos emberölés. Ő ügynökként törvények által szabott módon parancsra járt el nemzetvédelmi érdekből, ez azért kicsit más, mint a Btk-ban.

Ezek szerint egyetlen volt katona se lehetne később pap? Pedig volt rá példa a magyar történelemben is. Tomori Pál érsek, a mohácsi csata egyik hadvezére! https://hu.wikipedia.org/wiki/Tomori_P%C3%A1l Aki katonaként kezdte, majd szerzetes lett, végül a csatamezőn halt meg az országért.... és senki se háborodott fel rajta természetesen....
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 06:28:05 8/10
(236656/239047)
off

Spoiler

KÉP: ....és van, amikor a jófiú kezén kattan a bilincs... és van, amikor ez is jó célt szolgál!:))))))))))))
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 06:25:04 8/10 Előzmény edimir
(236655/239047)
off

Spoiler

Nos, volt amiért erre, volt amiért arra húzódott az a bizonyos száj..... Vannak sikerek... de sajnos jönnek olyan fordulatok, amelyek újabb akadályokat teremtenek....

Végre kiiktatódik egy újabb rosszfiú...
KÉP: - felirat - kattanhat a bilincs a rendőrfőnök kezén.... Innentől már a rendőrök szabadon nyomozhatnak, nincs, aki megkösse a kezüket, vagy az elfogott bűnözőknek egérutat hagyjon.....
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 02:09:26 8/10 Előzmény edimir
(236654/239047)
off

Love in Sadness - 24. rész

Spoiler

A sorozat 40 részes, vajon a maradék 16 részre lesz elég muníció a történetben, vagy átmegy rétestésztába gumicsont töltelékkel?

KÉP: persze jó elnézni a meghitt jelenteket, a lábfürdőt, a növények közötti bogarászgatást... de attól tartok, hogy sok lesz benne az ismétlődés némi variációval... Szeretném, ha a sorozat rám cáfolna....
8/10
edimir 2019 ápr. 07. - 01:56:52 8/10 Előzmény edimir
(236653/239047)
off

Love in Sadness - 24. rész

Spoiler

Így túl a sorozat felén, gondoltam, egy kicsit írok róla...

Úgy tűnik, az ember (én biztosan) idővel egyre faksznisabbá válik. Jobban válogatunk, kevésbé vagyunk hajlandóak beérni vmivel, ha találkoztunk már jobbal.

Nemrégiben Conn Iggulden A hódító c. sorozatát dicsértem Dszingiszről. Nagy lelkesen belevágtam épp ezért Az uralkodó könyvsorozatába is. És nyögvenyelősen úgy 50 oldal után fel kellett adnom. Hiába, aki Colleen McCullough Róma-sorozatát olvasta, az bizony túlságosan is el volt kényeztetve ahhoz, hogy egy gyengécske fércművel beérje. Ezúttal Iggulden nem hogy elvarázsolni nem tudott, de még lekötni sem....

Elnézést kérek mindazoktól, akik nem látták a Let Me Introduce Her -t, viszont nagy rajongói lettek a Love in Sadness sorozatnak. Természetes, hogy együttéreznek a bántalmazott feleséggel, hogy szorítanak azért, hogy a szimpatikus dokival egymásra találjanak boldog párként. Szeretem a virágokat és a festészetet is, így a sorozatnak ez az aspektusa nálam nyerő.... DE

DE óhatatlanul ott motoszkál bennem a másik sorozat. Keresem, miben másabb, milyen többletet ad ahhoz képest a Love in Sadness.
Itt ugyebár a doki a halott felesége arcára operálja át a bántalmazott nőt. Ez egy plusz játékot visz bele, hiszen önmagának okoz ezzel egy olyan belső konfliktust, amit fel kell dolgoznia, megértenie, hogy az ismerős arc mögött egy másik személyiség áll, ugyanakkor ez a hasonlóság segít abban, hogy a nő meg tudja értetni a szerelmében csalódott, a barát által elárult dokival, hogy a felesége a félrelépése és abortusza mellett is vmikor szerette őt.... Igen, ez a "játék" ad egy érzékenyebb, összetettebb nézőpontot, de sajnos több jóval nem igazán kecsegtet a sorozat....

A galériás nő, aki amolyan fogadott testvére a dokinak... nos, az a nő egy igazi buta, érzéketlen liba....
El van telve a saját szakértelmével, de tkp. azalatt az idő alatt, míg a doki felesége kómában feküdt, sikerült a galériát a tönk szélére juttatnia. A doki anyja vette magához a szülei halála után, nevelte fel, a Doki segítette a galériába dolgozni, ő szponzorálja a galériát... és mivel hálája meg mindezt? A tetteit az önzése és a féltékenysége diktálja. Kicsinyes és ostoba.

Bár állandóan arról siránkozik, hogy mindig is szerelmes volt a dokiba.... ugyanakkor felkínálkozik az elhagyott agresszív férjnek is!!!
Na ez kiverte nálam a biztosítékot... Ilyen olcsó nőcske a nagy szerelmével????? És ráadásul egy ilyen pasassal, aki egy időzített bomba, akiről nyilvánvaló, hogy a felesége megszállottja, ráadásul egy erőszakos vki.... emberismeretből nulla.... Mindenkinek osztogatja kéretlenül a tanácsait, ő akar mindent kézben tartani, miközben a legnagyobb baklövést követi el, amikor azt hiszi, az elhagyott, erőszakos férjet tudja majd "kezelni", félrevezetve a pénzével a galériát kihúzni abból a pénzügyi válságból, ahová áldásos tevékenységével juttatta. Hol van ez a karakter a Let me titkárnőjéhez képest? Attól a nőtől megfagyott még a vér is az ereinkben.... ez szimplán csak BUTA!

Persze itt is vannak jelenetek, amik léleksimogatóak, amiért érdemes nézni....
KÉP: - felirat - például ezért....
8/10
edimir 2019 ápr. 06. - 22:58:23 8/10
(236652/239047)
OFF

Spoiler

Lehet, hogy Svindlerünk a csavaros eszét és a rábeszélőképességét más területen kamatoztatja?

KÉP: ne legyen áthallásunk!:))) Természetesen csak Koreában lehet a politikához egy svindlernek köze...:)))))))))))

A folytatásból majd ez is kiderül.:)
8/10
edimir 2019 ápr. 06. - 22:52:51 8/10
(236651/239047)
OFF

Spoiler

De mi van, ha a múltból felbukkan vki, hogy a korábbi csalást számon kérje.....

KÉP: ki mondta, hogy a nők nem lehetnek kemények?!:)

hmm, lehet, hogy bosszú helyett vmi más irányt vesznek a dolgok? Talán, ha a nő nem csak kemény, de okos is....
8/10
edimir 2019 ápr. 06. - 22:47:56 8/10
(236650/239047)
OFF

Spoiler

A sok csavar között egy meghatározónak tűnik...

KÉP: és vmi egészen új fordulat veszi kezdetét... Svindlerünk meglepő helyzetben találja magát....
8/10
edimir 2019 ápr. 06. - 22:43:42 8/10
(236649/239047)
OFF

Spoiler

A szív sebeit begyógyítja az új szerelem, minden jónak tűnik....
KÉP: kimondatik a boldogító igen..... viszont csak UTÁNA mondatik ki egy fontos információ, ami mindent megváltoztat.....
8/10
edimir 2019 ápr. 06. - 22:40:20 8/10
(236648/239047)
OFF

Spoiler

A Sors is megtréfálhat (és nem csak április elsején).... Egy eldobott cipő a Romance is a Bonus Book-ban is már hozott össze két embert... ezúttal egy olyan férfit és nőt, akit talán nem kellett volna...

KÉP: igazi fejbekólintós találkozás.....