8/10
edimir 2019 márc. 08. - 23:58:53 8/10 Előzmény edimir
(236347/239047)
Off

The Light in Your Eyes - 8. rész
Spoiler

A sorozat a 8. résznél érte el a két számjegyű nézettséget, ami elég szép.... a 3.5-ös indulásról 10.8 %-ra tornászta fel magát a nézettség.... Egy igazi szép, csendes történet, rendkívül finom, újszerű minden ízében, nincs se klisé, se hatásvadász megoldások, csak végtelen bölcsesség és emberség....

Az egyik kedvencem, Lad Chanel, a finom idős hölgy, ahogy kivirul a barátság által.... Főhősünknek, a 70 éves testben élő 25 éves lánynak végre akad így egy "kortárs", aki megérti. Hamar megkedveljük a párost.

Zseniális a jelenet, ahogy a plasztikai sebésznél a váróteremben egy fiatal pár kineveti a két idős hölgyet, hogy miért is jönnek ilyen helyre, de aztán az idős hölgyek egyike (Kim Hye-Ja) a gúny fegyverét frappánsan a gúnyolódóra fordítja vissza....

KÉP: a két idős hölgy... arcukon a szépészeti beavatkozás "tervrajza".... nem hadi ösvényre lépett indiánok!:)))))))
8/10
edimir 2019 márc. 08. - 19:21:17 8/10 Előzmény edimir
(236346/239047)
Off

Possessed
spoiler

Megnéztem az 1. részt , indonéz és kínai feliratot találtam, a kínainak csúszkált az időzítése, de az indonéz jó volt.

Komédia, thriller van megadva kategóriaként, de inkább az utóbbi a domináns. Egy sorozatgyilkos lebuktatásával és kivégzésével indul a sorozat, majd 20 év múlva folytatódik igazából.....

A főszereplő nyomozót Song Sae-Byeok alakítja. ( http://asianwiki.com/Song_Sae-Byeok ) Ő elsősorban mozifilmekben játszik, csak egy sorozatban láthattuk eddig, a My Misterben ő volt a középső fivér, a filmrendező. Egy biztos, nem virágfiú!:)

Egy furcsa lánnyal kerül kapcsolatba, aki használt ruhákkal kereskedik. Ugyanakkor különleges képességgel is rendelkezik, "belelát" az emberekbe.... nyomozónkról megállapítja, hogy egy tiszta lélek, sőt, a múltjában is látja a tragédiát... a szellemeket is érzékeli.

Az új sorozatgyilkos amolyan Jekyll és Hyde...

Azt hiszem, egy kicsit várok vele, amíg rendes angol felirat lesz.

Hmm, milyen érdekes a szavazás az asiawiki oldalán, tegnap éjjel még 11 szavazat alapján 97%-os volt a tetszésindexe, ma 19 szavazatnál már csak 72%.

KÉP: a nyomozó és a furcsa lány...
8/10
edimir 2019 márc. 08. - 07:03:50 8/10 Előzmény edimir
(236345/239047)
OFF

Babel - 10. rész

Még négy rész van vissza a végéig... azért akad még a gyilkoson kívül is rejtély... mikor és hogyan került az Idősebb fiú kezébe a szivar alakú pendrive a féltestvére és a felesége viszonyáról, mert ő rejtette el a pendrive-ot... vajon látta a tartalmát?
Illiona 2019 márc. 07. - 23:07:07 Előzmény edimir
(236344/239047)
én is néztem, de lehet hogy összevárok pár részt. Végül a Bábelt is csak gyüjtögetem.
Már nagyon el voltunk kényeztetve az angol feliratokkal, és szinte csodálkozunk azon, hogy eltelik pár nap, mire megvan.
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 22:52:38 8/10
(236343/239047)
Possessed

Új sorozatot indított el az OCN, már két rész ki is jött...
Itt az ismertetője: http://asianwiki.com/Possessed_(OCN)

De sajna nincs még fenn az angol felirata.... Ha ez is olyan nyögvenyelős lesz az angol felirattal, mint a Babel, akkor bele se kezdek, mert azt vmi idegtépően lassan teszik fel.... Pedig belenéztem volna, már le is töltöttem....
Illiona 2019 márc. 07. - 22:23:49 Előzmény edimir
(236342/239047)
ez igen! Az elnökné ezért már jó pontot érdemelne!
Bár ez a búvalbélelt arc egyáltalán nem illik illik egy jó vörösborhoz, de hát van aki bánatában - bár ez szinte csak a magyarokra jellemző- :)))))
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 22:20:51 8/10
(236341/239047)
OFF

Babel - 10. rész

KÉP: Illiona, megint hoztam a képet a "hogyan fogjunk helyesen borospoharat" mappába.:))))))))))))))
Elnökné úgy tűnik járatosabb e téren, mint a menye.... Őt eddig többnyire csak teázni láttuk, de a fivér eltüntetése vszínűleg már a teánál erősebb italt igényelt....
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 22:14:31 8/10
(236340/239047)
OFF

Babel - 10. rész

Spoiler

KÉP: a drón által készített felvételen Tae Min Hora emeli a felesége a papírvágókést, amivel megölték...

Lehet, hogy a rendőrségnek/ügyészségnek ennyi elég a letartóztatáshoz. De nekünk nem... a felvételen csak ráemeli a papírvágót... de nincs olyan részlet a felvételen, hogy le is szúrná vele....

Én nem hiszem, hogy a feleség lenne a gyilkos... lehet, hogy csak fenyegette a vele erőszakoskodó férjét... így próbálta leállítani... Ne feledjük, a gyilkosság éjjelén vki kiürítette a széfet is... Márpedig s feleséget nem érdekelte a tartalma... mivel az Idősebb Fiú ártatlanságában is hiszek, így egy harmadik szereplő lehet a valódi gyilkos....
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 21:20:41 8/10
(236339/239047)
OFF

Babel - 10. rész

Spoiler

KÉP: Az Elnök Lány jön megkérdezni Anyucit, vajon mit tud a nagybácsiról? Mert ugyebár a nagybácsi nem vmi magánakció keretében bízta meg a pilóta feleségét, hogy a férje szemcseppjét machinálja...
Szívmelengető felismerés a fiának és a lányának, hogy anyuci áll az apjuk balesetének hátterében... hogy anyuci bizony el akarta tenni apucit láb alól... jobban mondva az útból... az elnöki szék felé...
Micsoda család!:(
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 19:42:42 8/10
(236338/239047)
OFF

Babel

Spoiler

Egyre mocskosabb a sorozat, a végén elég sok piszkot kell majd eltakarítani.... Vannak, akik egyre mélyebbre süllyednek... az Elnöknén nem lepődünk meg, de sajnos az Elnök Lánya is kezd hasonlatos lenni anyucihoz... a féltékenysége a legrosszabbat hozza ki belőle... és sajnálni se igen tudjuk... egyszerűen el kéne fogadnia, hogy az egyoldalú szerelméből nem kérnek... hmm, azért jókora békát tuszkolt le Cha ügyész a torkán azzal, hogy nemérdekli, kitől van a gyerek, ő a nőt szereti....

Viszont aki kellemes meglepetés, az az Idősebb Fiú. Szinte azt kell mondani, hogy jót tett vele a sérülése... a tolókocsi ellenére még sosem láttuk ennyire energikusnak, határozottnak. Se drog, se ital... most, hogy lát maga előtt célt, úgy tűnik, nincs szüksége a pótszerekre....

KÉP: az Idősebb Fiú elegánsan kiutasítja a tárgyalóteremből (és ezzel a cég vezetéséből) Elnökné anyucit.... a pátyolgatott báb végre önállósítja magát....
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 06:59:56 8/10 Előzmény edimir
(236337/239047)
off
The Fiery Priest - Feri Atya - 9-10. rész

spoiler

KÉP : elesés részegen, a jobb csuklója a járdaszegélynél.....
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 06:56:00 8/10 Előzmény edimir
(236336/239047)
off
The Fiery Priest - Feri Atya 11-12. rész

Spoiler

KÉP: a plüss
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 00:59:07 8/10 Előzmény Illiona
(236335/239047)
Az Ügyésznő végig nagyon közönséges... nekem is feltűnt, ahogy zabál (nem tudok rá más szót!), közben vedeli a sört... semmi nőiesség nincs benne, mintha hangsúlyozni akarná ezzel a közönségességgel is, hogy nincs neme, nem nő, hanem "csapattag". Bezzeg az új kegyenc, annak nincs ilyesmire szüksége, ő férfi, őt golfozni hívja a főnök....
Az ügyésznő eddig minden skrupulus nélkül megcsinált minden "becsomagolást", amivel a Főügyész megbízta. Olyan mintha se szakmai, se emberi etikája nem lenne.... Pedig az ő esetében szerintem lesz szerecsen mosdatás... tehát néhány rész múlva ott látjuk Feri Atya oldalán... De nekem sem tűnik túl elfogadhatónak ez a majdani pálfordulás.... Nagyon össze akarják őket hozni, elég sok az erre utaló jel, még ha nem is lehet igazi románc közöttük, de vmi ilyesmit lebegtetnek kettejük közt....
Ez a plüss... érdekes már ez a fordított ajándékozás is....

Nyomozó. Volt egy jelenet, ahol a fürdőből jön ki, ahol lefekvés előtt lábat mosott... aztán a szobába visszatérve a földre hajigált ruhákban törli meg a vizes lábát... közönségességért ő se megy a szomszédba... igénytelen nem csak a munkájában... az életében is... nem túlélő, hanem vegetáló..... Nincs senkije, a rendőr kapitányságon se becsülik semmire sem, ő a legrosszabb rendőr a többiek szemében... Szóval a pálfordulása és megtáltosodása neki sem lesz sokkal hitelesebb, mint az ügyésznő változása... pedig nagyon úgy néz ki, hogy ez fog bekövetkezni... Egyetlen pozitív megnyilvánulása volt neki, hogy nem vette el a borítékot, amit a megölt társa családjának szántak az évforduló kapcsán... na, azt már az ő gyomra se vette be...

Francia falu.... a feltett videón látszik a parkolóban a rengeteg külön busz, ami turista áradatot hozza-viszi... Bárki is találta ki, jó húzás volt a részéről... mert egy illúziót felhasználva eléri, hogy otthon költik el a belföldi turisták a pénzüket. Láttam néhány "európai" tárgyat is az utcai asztalokon, elég gagyinak tűntek, de rá lehet sózni őket a szuvenír gyűjtőkre... ez is jó biznisz....
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 00:23:20 8/10
(236334/239047)
Kilépéskor vettem észre...

KÉP: :)))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 márc. 07. - 00:13:43 8/10 Előzmény Illiona
(236333/239047)
The Fiery Priest - Feri Atya

spoiler

Az előző (9-10.) részben volt, amikor lerészegedik a nyomozóval való iddogálás közben... és a bolt előtt a kövezetre zuhan miközben az ügyésznővel találkozik... épp az jutott eszembe, hogy már ez a látszólag ártalmatlan jelenet is mennyire balesetveszélyes, csak essen rosszul...

Oroszok. Nem tudom, létezik-e oroszok utcája, ahová koreai rendőr a lábát se meri betenni, de érdekes, hogy ebben a sorozatban a "legpiszkosabb" munkát az orosz maffiával csináltatják meg... van ugyan saját gengszter bandájuk is, de úgy tűnik, hogy igyekeznek a nagy balhét külföldivel elvitetni.... Még jó, hogy annyi humort csempésznek a sorozatba, mert az összefonódásokat látva, ill. azt, hogy ennek révén hogy tudnak mindent eltüntetni, tisztára mosni... elég ijesztő...

KÉP: az oroszok bárja
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 23:48:48 8/10 Előzmény Illiona
(236332/239047)
off

Spoiler

A Nővért én is imádom, most már ő is kezd "tüzesedni". Szenzációs volt az a jelenet, ahol Jung asszonnyal teáznak együtt... az Atya megőrzi a nyugalmát, a nővér viszont felpaprikázódik... nagyon karakán, nem hagyja lerázni magát!:)

KÉP: - felirat - :))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 23:31:44 8/10
(236331/239047)
Off

Haechi - 15-16. rész

Spoiler
A sorozat OST-jában még csak egy dalt hallhattunk eddig... Love to Death .... hmm, furcsa cím
Itt a dal videója, be lehet állítani rajta az automatikus fordítást magyarra... https://www.youtube.com/watch?v=qdWtkZqXjPY

Mindig meglep, hogy a dalszövegekben akad egy-egy sor, ami szinte költészet....
KÉP: kivágás a videóból - felirat - nos, még az automatikus fordítással is érezzük a szépségét....

Illiona 2019 márc. 06. - 23:29:29 Előzmény edimir
(236330/239047)

spoiler

Most ezen az utolsó 2 részben volt, hogy Feri Atya - Kim Nam Gil bunyó közben elvágódott, és a keze pont a járdaszegélyhez csapódott. Nem volt veszélytelen az esés, talán egy ilyen esésnél törött el a csuklója is.
Még egy gondolat erejéig visszatérek a nyomozó, és az ügyésznő esetére.
Az zavar, hogy nem maguktól javulnak meg, nem az események hatására jön elő a lelkiismeretük, hanem külső körülmények, csalódások okozzák.
Az ügyésznő esetében hogy kiesett a kegyekből, a nyomozó pedig már százszor elkezdhetett volna nyomozni, de még mindig a megalkuvás győz. A társára pedig emlékezik, sajnálja, de nem tesz semmit. No jó, kell valami a következő részekre is.

Viszont az oroszok nevében én tiltakozom!!!! ilyen képet bemutatni róluk!!!
Most március 11-én jön egy koreai barátnőm fél évre Magyarországra, meg fogom tőle kérdezni, vannak e ott orosz alvilágiak!!! De addig is tiltakozom!!! (ha lesz találkozó, akkor elhivom őt is)

Kép: Hozok egy képet a nővérről is, annyira jó ez a figura!!! Komoly, ugyanakkor mulatságos, mindig tettrekész, de mindig sopánkodik, de helyén van a az esze, és a szive is!
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 23:25:11 8/10
(236329/239047)
Off

Haechi - 15-16. rész

Spoiler
KÉP: 1721 augusztusa - egy kaotikus éjszaka után.......
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 23:19:19 8/10 Előzmény edimir
(236328/239047)
Off

Haechi - 15-16. rész

Spoiler
KÉP: - felirat - ilyen szavakkal azt hiszem, nagyon is szerethető lesz ez a sorozat.....
Illiona 2019 márc. 06. - 23:18:23 Előzmény edimir
(236327/239047)

Spoiler

én is megnéztem már az péntek-szombati részeket.
Nagyon tetszett ez kis koreai-franciaországbeli jelenet. Már csak a vörösbor miatt is, hiszen a francia léthez hozzátartozik a jó francia bor, és nem a soju. :)))
Egyébként ugy tudom, hogy nagyon népszerű arrafelé ez a kis francia falucska, hétvégente rengetegen vannak. De persze meg is értem, hisz nekünk ugyan csak másfél óra Franciaország (majdnem Párizst irtam, de az már most NO GO ZONA). Náluk viszont kevés kivétellel nem adatik meg ez a lehetőség, marad ez a hamisitatlan pici francia falu.

Viszont ami a nyomozót és az ügyésznő szépszakácsnőt illeti, én nem vagyok ennyire bizakodó.
Egyáltalán nem mutatják a megtérés jeleit, pedig azért már sok idő eltelt.
Az ügyésznő esetében a viselkedése is ocsmány - például ugy eszik, azt a ronda barna szinű tésztát, mint egy disznó. És ez nem dicséret.
Folyton csak zabál, miközben mindent elintéz a "főnöknek". Azért nem ez az első eset, és eddig is igy élt, jó vastagon megkorrumpálva.
Oké, lehet hogy majd átváltozik, és ezután egy tiszta szivű és tiszat kezű ügyész lesz. Bizom ebben, de nem hiszem el.
A nyomozó az más. Ő ha nem is tett jót, de nem is tett rosszat, csak elvolt ott a rendőrségen, mint befőtt a polcon. Ő ha jó utra tér, akkor nem a - 10-ről kell elindulnia, csak a 0-ról.(persze 10-es skáláról beszélek) Nekem ez a szépszakácsnő egy kicsit ripacs is. de azért hagyom magam meggyőzni.

Kép: a kis nyomozónk a rendőrfőnök előtt.
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 20:28:02 8/10 Előzmény edimir
(236326/239047)
off

Illiona, megint hoztam a képet a "hogyan fogjunk helyesen borospoharat" mappába.:)))))))))))))) Most a The Fiery Priestből!:))))))))))))))))) A "tanú" inna éppen, ha leesett állal végrehajtható lenne... de legalább a poharat helyesen fogja!:)))))))))))))))
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 20:23:24 8/10 Előzmény edimir
(236325/239047)
off
The Fiery Priest - Feri Atya - Haechi

Mindig érdekes, ha párhuzamosan futó sorozatokban felbukkan egy olyan tárgy, ami mindkét sorozatban szerepel... A legutóbb egy darvakkal díszített lakkdobozt hoztam, ami egyaránt szerepelt a The Crowned Clown és az Empress Dignity sorozatokban.

Ezúttal egy arany varangyot hoztam, ami The Fiery Priest és a Haechi sorozatokban is mint áhított tárgy jelenik meg.... Haechiben díj, a The Fiery Priestben pedig a megvesztegetés eszköze....

KÉP: - felirat - fent: Haechi - lent: The Fiery Priest - Feri Atya

8/10
edimir 2019 márc. 06. - 20:11:26 8/10
(236324/239047)
off
The Fiery Priest - Feri Atya 9-12. rész

Spoiler

A sorozatban felbukkan egy jelenet erejéig Seorae Village (ismertető: https://en.wikipedia.org/wiki/Seorae_Village ). Ugyebár nem mindegy, hogy a "tanúk" Európába utaztak-e, Franciaországba, vagy ki se tették lábukat az országból, és így élvezik a francia hangulatot...

Egy kis videó róla... ( https://www.youtube.com/watch?v=Sldfi9X0QQg ), a videó elején utcai plakátokon szerepelnek azok a sorozatok, amelyekben Seorae Village-ben forgatott jelenetek vannak...

Hmm, a kis pénzű koreai turisták egy hétvégére elutazhatnak ebbe a kis speciális kisherceges-eiffeltornyos műfaluba, hogy aztán fényképezzenek... s megmártózzanak egy illúzióba....

KÉP: Seorae Village a sorozatban... Hmm, azért szép ez a panoráma.....
8/10
edimir 2019 márc. 06. - 19:59:35 8/10 Előzmény Illiona
(236323/239047)
off

Spoiler

Nos, ráadásul az eddig kevésbé szerethetők is lassan átcsusszannak a másik kategóriába...

Úgy tűnik, Koo nyomozó és Park ügyésznő is mintha kicsit megingana.... Park ügyésznő kezd kiesni a főügyész piksziséből, új kegyenc lép a helyére, akit ráadásul utál. A megölt Lee atya szavait sem tudja feledni....

Koo nyomozónak is megvan a maga léleknyomorító emléke, a megölt társa... talán a halálának közelgő évfordulója kilöki abból a beletörődő posványból, amiben leledzik....

KÉP: Koo nyomozó egykori társa, akit az oroszok utcájában vertek agyon....

8/10
edimir 2019 márc. 06. - 19:39:02 8/10 Előzmény Illiona
(236322/239047)

Nagyon sajnálom, hogy újabb sérülés érte. Pedig hihetetlenül elegánsan verekedik, a mozgásában annyi könnyedség van, mintha egy különleges tánc lenne, nem véletlen hívják harcMŰVÉSZETnek, amit művel. És élvezi. látszik rajta, hogy lubickol a szerepben... és természetesen mi is élvezzük!:)

KÉP: ismét egy gyönyörűen kivitelezett rúgás, ezúttal a 9-10. rész végéről....
8/10
edimir 2019 márc. 05. - 23:08:25 8/10 Előzmény edimir
(236321/239047)
Off

Haechi - 12. rész

Spoiler

Időközben a Haechi a negyedéhez ért, a 48 részes sorozat kicsit ráérősen építkezik, hiszen még főhősünk, Yi Geum, épp csak elhatározza, hogy származása ellenére ő lesz a következő uralkodó.

Ne várjunk a The Crowned Clown gyönyörű képi világát, a romantikus szál épp csak halványan jelezve, helyette megkapjuk a tömény belpolitikai szövevényt a pártokkal, a noronok térnyerését, ahogy minden kulcspozícióba saját emberüket helyezték el... úgy tűnik, mintha hatalmukat sikerülne bebetonozni, főként, hogy a trónon számukra kedvező változás történt....

Vajon szélmalomharc, ha vki ellenükben próbál tenni? Nos, Yi Geum intelligens, mi pedig a finom taktikai húzásokat élvezhetjük pro és kontra... és persze alakul a támogatók kis csapata, izgalmakban, fordulatokban sincs hiány...

A Jumong kaliberű sorozatokhoz kevés fogható, de talán a Haechi is szépen belendül, s ha nagy magasságokra nem is törhet, de én bizakodó vagyok, hogy érdemes lesz kitartani a 48. részig.:)

KÉP: - felirat - tanács, hogy miként próbáljanak nemesként viselkedni.... Lám, az érzelmeket kimutatni nemesként nem ildomos....
10/10
offtopic
Ljerk 2019 márc. 05. - 21:57:36 10/10 Előzmény bori4
(236320/239047)
Tényleg, nekem is megvan - csak másik könyvtárban volt, így már nem is emlékeztem rá. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet rá.... :)
8/10
edimir 2019 márc. 05. - 20:32:20 8/10
(236319/239047)
Off

Romance is the Bonus Book - 12. rész
Spoiler

A sorozatban van egy régóta lebegtetett rejtély, ki az a titokzatos író, aki az akkoriban nagyon is új kiadóra hagyta szerződésben a művei szerzői jogát????? Kang Byeong-jun.... Vajon miért tette... mi köze a Fiúhoz? S vajon mi köze a Kutyás Fiúhoz, aki nyomoz utána? A rejtély újabb elemmel egészült ki, amit még nem tudunk igazán hova tenni, bár tippünk akad....
Az író utolsó regényének már eddig sem értették, hogy miért pont az Április 23. címet adta, hiszen látszólag semmi köze a dátumnak a regény történetéhez... De megtudjuk, hogy a Kutyás Fiú születésnapja ez a dátum....

KÉP: - felirat - Vajon miért változtatta meg a szerző a kéziraton az utolsó regénye címét?
offtopic
bori4 2019 márc. 05. - 20:17:05 Előzmény Ljerk
(236318/239047)
Ljerk! - megtaláltam a régi kincseim között a Jumong feliratát - KÉT változatban :) és a sima jó ehhez a csodálatos minőségű új videóhoz, nem kell bűvészkedni vele semmit. Szóljál ha kéred...
Elég nagy falat ez a 80-valahány GB-t, de szerintem ezt a sorozatot fogom én még nézni öreg napjaimban is, megérdemli az archiválást.
8/10
edimir 2019 márc. 05. - 01:51:37 8/10 Előzmény Riamara
(236317/239047)
off
The Crowned Clown - 16. rész
Spoiler

Semmi bajom a kosztümös kalandfilmekkel, sőt, akad köztük olyan, amit nagyon kedvelek, a legutóbbi ilyen a 100 Days My Prince volt.

Mi Illionával a sorozat kezdetén épp azt vetettük fel, hogy vajon a zseniális Masquerade mozifilmből ugyan mit lesznek képesek kihozni, vajon a plusz időt (15 órányi rész) mire használják fel a sorozat készítői? Ehhez képest ért csalódásként, hogy egy romantikus szálra tellett csak tőlük.

Yeo Jin-Goo esetében tévedsz. Én nagyon is kedvelem. Még a sorozat kezdete előtt írtam, hogy a Giantben mekkorát alakított, számomra az örökre emlékezetes marad. De itt azt kell mondanom, hogy nem. Nem a tehetségét vonom kétségbe, hanem azt, hogy ezt a karaktert, ezt a fércmű forgatókönyvet még ő sem tudta megváltani. Kihozott belőle, amennyit tudott, de a Masquerade Bohóc-Király kettősének a poros nyomába sem léphetett, nem volt rá esélye, mert itt mást várt el tőle a rendezés... a hősszerelmest....és igen... a mosolygást ezerrel....
Hmm, azért nagyon nem mindegy, hogy az egyikben kapunk egy karizmatikus Férfit, míg a másikban csak egy kedves Fiút.....

Abban tökéletesen egyetértünk, hogy egy kevésbé elnyújtott, jól megvágott változat lényegesen hatásosabb lett volna.

KÉP: a Masqerade és a The Crowned Clown Király-Bohóca....

Igen, szoktam elfogult lenni... és nagyon szubjektív is, de ezúttal talán nem....A Mr Sunshine kapcsán a Choit alakító Lee Byung-Hun-ról bizony anno nem írtam túl sok kedvezőt, de amit a Masqurade-ban alakított, az előtt mély kalapemelés...
8/10
edimir 2019 márc. 05. - 01:11:21 8/10
(236316/239047)
off
Spoiler

Köszönjünk el a sorozattól a...

KÉP: a záróképpel...
ami egyben jelzi is, hogy igenis a romantikus szál volt a minden egyéb sallang mellett a domináns....
8/10
edimir 2019 márc. 05. - 01:08:43 8/10 Előzmény edimir
(236315/239047)
off
Spoiler

KÉP: - felirat - az Eunuch magyarázatában pedig ott a Mr Sunshine!:))))))))))))))))))))))
Lám, mit is jelent .... anno mennyit vitatkoztunk róla... itt a hagyományos magyarázat.... ahogy egy koreai igazán gondolja.....

Szándékosan a angol feliratot vágtam ki... egyértelműbb!:)
8/10
edimir 2019 márc. 05. - 01:04:46 8/10 Előzmény edimir
(236314/239047)
off
Spoiler

Felkerült a pont.....
KÉP: Az Eunuch rajza a Bohóc-királyról.... a név... Nyári Tündér....

Az ő rajza kicsit kifinomultabb, mint anno a Bohóc-királyé volt róla!:)
8/10
edimir 2019 márc. 04. - 23:31:31 8/10 Előzmény edimir
(236313/239047)
Off

Romance is the Bonus Book - 12. rész
Spoiler

Nos, végre eljutunk az első randiig... a romantikus étterem után jöhet egy kis mozi...
KÉP: az Extrem job-ot nézik meg!:)
Riamara 2019 márc. 04. - 22:46:48 Előzmény edimir
(236312/239047)
Talán nem kellene egy kosztümös kalandfilmtől történelmi filmet várni, és akkor nem okoz csalódást. Ugyan melyik európai, vagy amerikai kosztümös kalandfilm autentikus? Én francia és olasz kosztümös filmeken nőttem fel, úgyhogy a dramaturgiai túlzások nem igen zavarnak.
Szerintem inkább lehetett volna sokkal feszesebb, jobban megvághatták volna, és akkor a második felét nem érezte volna az ember annyira vontatottnak. De mondjuk ez több sorozatukra is igaz, már a 100 napos férjnél is zavart az helyben toporgás. Na az például mennyire volt autentikus?
Nekem inkább úgy tűnik, hogy téged a főszereplő színész személye zavart. Gondolom valamiért nem szimpatikus . Ettől még kitűnő az alakítása. Én sohasem tartottam őt jóképűnek, viszont tehetségesnek igen. Itt is nagyon erős a kisugárzása, és nem a mosolya miatt. Kifejezetten jó a drámai helyzetekben. A fiatal király jelenetei végig roppant ütősek.
10/10
offtopic
Ljerk 2019 márc. 04. - 22:45:40 10/10 Előzmény bori4
(236311/239047)
Jó is, meg nem is. Mivel minden résznél van bevezetés, a feliratot el kell csúsztatni nagyjából 36 másodperccel. A Media Player Classic-ot használom, ott az F1 illetve F2 gombokkal lehet időben előre-hátra mozgatni a feliratot. Ha sikerül belőni, onnantól kezdve nincs probléma (eddig két részbe néztem bele pont ezért).
offtopic
bori4 2019 márc. 04. - 22:24:44 Előzmény Ljerk
(236310/239047)
Nem tudod, a 2010-ben készült felirat jó hozzá?
10/10
offtopic
Ljerk 2019 márc. 04. - 22:01:19 10/10
(236309/239047)
Jumong : 720p felbontásban megjelent (a japánok 1080p verzióban is kiadták lemezen - húha) .... :) Sosem gondoltam volna, hogy még látni fogom majdnem teljes fényében a sorozatot (az eddig általunk ismert verzió csak 336p volt). Kénytelen leszek újra megnézni, mert a ruhák a látszólagos egyszerűségükkel - nagyon káprázatosak.
8/10
edimir 2019 márc. 04. - 20:06:50 8/10 Előzmény edimir
(236308/239047)
Off

Trap 7. rész . vége

Spoiler

Számomra elsőbbséget élvezet, hogy megnézzem a Trap befejező részét. Egyszerűen muszáj volt, akkora feszültséget képes teremteni. Mindig újra felül kell vizsgálnunk, mi is valójában a "csapda" ebben a sorozatban. Mivel ez egy nagyon jó sorozat, így a végéig ezt kell tennünk, kapunk egy újabb szintet, ahonnét rálátásunk lesz az egészre.

Maga a sorozat is egy csapda, a nézőt ejti rabul, nem szabadulhatunk a remek forgatókönyv fordulataiból, a kitűnő színészi játék varázsából, az izgalmak szövevényes hálójából.:)

KÉP: a szereplők - köszönet nekik!:)
8/10
edimir 2019 márc. 04. - 15:48:53 8/10 Előzmény Illiona
(236307/239047)
Ez kerékpársport, és különben is a kerékpár alliterál a királlyal, tehát csakis Kerékpárkirály lehet!:)
Illiona 2019 márc. 04. - 15:44:06
(236306/239047)
Sziasztok!
Ha hétfő akkor koreai Box Office!
Az Exreme Job ezen a hétvégén is több mint 330 ezer nézőtt vonzott, igy átlépte a 16 milliós nézettséget, ez egy bődületes szám, azt hiszem már a 2. a filmek listáján, talán csak az Admirális előzi meg.
Végre felkerült Rain uj filmje, a The Cyclist King is!
Lehet érte izgulni!
Korean Box Office - Admissions for the Weekend 2019.03.01 - 2019.03.03 (www.kobis.or.kr)
# Films Release date Week-end Total
1 "A Resistance" (항거: 유관순 이야기) 2019/02/27 606 076 791 052
2 "Svaha: The Sixth Finger" (사바하) 2019/02/20 471 139 2 148 535
3 "Innocent Witness" (증인) 2019/02/13 372 681 2 288 441
4 "Extreme Job" (극한직업) 2019/01/23 330 325 16 029 822
5 "The Cyclist King" (자전차왕 엄복동) 2019/02/27 81 082 154 332

Kép: miből is lehetne másból, min ta Biciklikirályból?!
(ezt a filmet hogyan is forditjuk? Biciklikirály? vagy Kerékpárkirály! Vagy A Bicikli Királya?
8/10
edimir 2019 márc. 03. - 22:25:56 8/10 Előzmény Riamara
(236305/239047)
off
The Crowned Clown
Spoiler

Nem véletlenül írtam, hogy túl sok mindent akartak belegyömöszölni, aztán a végére vmi kutyulmányt kaptunk. Már korábban is írtam a sorozat kapcsán, hogy sajnos ezúttal is egy olyan kosztümös sorozatot kaptunk, ahol a "történelem" zéró, csak egy díszlet, egy háttér, amibe beágyaztak egy romantikus történetet. Tkp. bármikor játszódhatna, bárki lehetne az épp regnáló király... elvégre mindig akadt olyan, aki a családtagjait eltette az útból, nem egyedi eset....

Nem véletlen tartja úgy a mondás: "Mindennek ára van"...akárcsak az, hogy "vmit vmiért". vhol mindennek ki kell egyenlítődnie... De ebben az esetben mindent akarnak ennek a szegény kis Bohóc-királynak... Aki elfogadja a trónt, annak fel kell vállalnia a vele járó áldozatokat is. A személyes boldogságot vágyakat beáldozni. Ő immár nem egyszerű magánember többé. olyan kötelezettségeket, terheket vállal ezzel fel, amelyek politikusi döntéseket várnak el tőle....

Bizonyára sokan kedvelték a Bohóc-király mosolyát, mondván, milyen üdítő, hogy nem egy búvalbélelt, örökké komor arcot kell nézniük. Egyszer talán elmegy, de végig a sorozaton keresztül már kicsit sok volt, egyszerűen az éretlenségét mutatta számomra, mint aki fel sem fogja, hogy milyen helyzetbe csöppent... kis Királynéjával az édes naivak, de ez a romantikus szál egyúttal elgyengítette a másik oldalt, a racionalitást... és innentől lett hiteltelen az egész. Mert ha a nép érdekében vállalom fel a trónt, akkor nem futok a Királyné után, míg a Ming követeket kell fogadnom... és így tovább, a példák hosszan sorolhatóak...

Tudom, egyedül vagyok a véleményemmel, de számomra bántóan bárgyú volt néhol a sorozat....
Nem véletlenül írtam a 2 nyangos "beismerést". Soha, semmilyen körülmények között nem vallhatta volna be egy veszélyes ellenfélnek, hogy ő kicsoda, a gyanú az csak gyanú, a beismerés már teljesen más tészta.... Az a fajta hazardírozás megengedhetetlen... persze tudom, kellett a "drámai" fordulat, de számomra ez a fajta "átverés" túl nagy ár volt, a húgát másként is megmenthette volna.

Igen, a szerepcsere feltételez egyfajta rövid távot, de a hosszabbat semmiképp, abban tényleg ott a lebukás "120 %-a", mint ahogy abban is igazad van, hogy az uralkodás egyfajta felkészültséget is megkíván..... erre a legjobb példa a kínai karakterek ismerete... Bohóc-királyunkat az Eunuch húzza ki egy ideig a slamasztikából a fordításaival, de a 15. részben már azt látjuk, hogy simán kiolvassa őket.... a kis zseni, hát nem megtanulta rekord idő alatt!:) Hát igen, biztosan zseni, bár sokat látjuk a könyvtárban... és bőszen tanul, gyakorol (már amikor nem Királynéjával édeleg éppen), de azért néhány hét alatt elsajátítani azt, ami másoknak évek kitartó munkája...... ?????

Holnap kiderül, hogy az eddigi fércműből mit tudtak kihozni a végére, remélem, hogy vmi jobbat, mint amit eddig, mert ez mélyen alulmúlta a várakozásaimat.....
Illiona 2019 márc. 03. - 16:09:11
(236304/239047)

a legujabb 4 rész megnézve! Hogy ez milyen jó!!
Már régóta nem éreztem ezt! Azt hiszem a Misty volt az utolsó olyan sorozat, hogy ugy minden együtt volt.
Kim Nam Gil annyira jó, annyira sokoldalú, a történet pedig pörög, látványos jelenetek, igazi karakterek, szinte minden személyiség valamiben más, különböző.
A rosszakat lehet utálni, vagy nagyon utálni, a jókat pedig szeretni vagy nagyon szeretni.
És persze hogy ugy ért véget már megint, hogy lehet izgulni egy hetet.

Kép: akit utálva is lehet szeretni, illetve szeretve is lehet utálni: Joon Go.
Illiona 2019 márc. 03. - 11:27:32 Előzmény Riamara
(236303/239047)
Nagyon jó, amiket itt írtál, mindenképpen hozzátartozik ezekhez a személyiségekhez, akik itt a sorozatban vannak. Ezek a felvetések ki sem mutathatók ebből a sorozatból.
Azt hiszem itt a forgatókönyviró volt nagyon gyenge. Lehetett volna itt is igazi feloldhatatlan problémákkal szembesülnünk, de elvitték valami olcsó hatásvadász (bár annak sem nevezhető) irányba.
Amugy biztosan nő volt a forgatókönyviró, aki közben elégedetten dőlt hátra, hogy "hű de nagyon romamantikus vagyok!" Pedig nem az! vannak jelenetek, amiket 5-10 percig húznak, noha semmi cselekmény nincs mögötte.
Ez az időhúzás elkerülhető lett volna, ha a sorozat éppen csak 8 vagy 10 epizódból állna.
Végig az volt az érzésem, hogy ez már egy ismerős jelenet, pedig az eredeti filmet nem is láttam.
(lehet hogy az általad emlitett Vasálarcos miatt?)
Az igazi vészhelyzetek nincsenek valahogy megkoreografálva, ez a lázadás is itt a 15.ben 10 katonával olyan szánalmasnak tünik, bár emlegették, hogy több ezer katona van mellettük, de a megjelenités akkor is szánalmas, nem tudnunk kell hogy sokan vannak a lázadás mellett, hanem meg kellett volna rettennünk, hogy most mi lesz! ez elmaradt!
A szereplők pedig: a főszereplő húgáról edimir mindent elmondott, kivételesen egyet is értek vele, egyszerűen nem hiányozna, ha nem lenne. Nem érzem benne azt a tisztaságot, amit elvettek tőle.
Az Özvegy királyné pedig annyira akar jól játszani, hogy néha átesik a ló túloldalára, már szinte ripacs. Amugy meg olyan, mintha a teljesen uj porcelán fogsorát akarná mutogatni.
A királynéról nem akarok irni semmi (mert nem is tudnék - nem is jó, de nem is rossz).
Illiona 2019 márc. 03. - 11:03:55
(236302/239047)
The Fiery Priest
Közben Kim Nam Gil ujra megsérült, most épp bordatöréssel kezelik:

"Kim Nam-gil színész, 37 éves, az SBS magas rangú dráma "The Fiery Priest" főszereplőjében megsérült, miközben akció jelenetet készített.
A C-JeS Entertainment, a vasárnapi ügynökség szerint a kórházban egy törött bordát kezel. A baleset szombaton történt, amikor a 16. epizódra csoportos cselekvési felvételt készített.
De a bordatörés egy korábbi balesetből származik, amikor a színészet megrongálódott egy megrepedt ujj sérült meg akció jelenet közben. A borda törése nem volt abban az időben, de azóta folyamatosan fájdalmat szenvedett. Ismét sérült meg február 25-én, és a csuklótörés miatt kezelték.
A pénteki / szombati dráma 13-14. Epizódjai március 8-án és a március 9-i 15-16. Epizódokon kerülnek ki. nem döntött, mikor a színész újra munkát folytat.
A "Tüzes pap" olyan papról szól, aki megpróbálja megtalálni a mesterpapjának titokzatos halálának okait, és szembeszállni a mögötte lévő ördögi kartellel. Kim játszik Kim-il-t, az igazságot kereső forróvérű papot.
A dráma a látványos cselekvési jeleneteivel egyre növekvő népszerűségnek örvend.
Ugyanez azoknak, akik birják az angol nyelvet:
http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2019/03/688_264719.html?fbclid=IwAR1z9ud_p_HKVdhMdxRwzDziHQHWr_yKKDiR8RXaSh9b8T8MgtApVI75oJA
Illiona 2019 márc. 03. - 10:17:06
(236301/239047)
egy másik érdekesség:
Kim Tae Woo énekes már eddig is feltünt több mint érdekes duett párválasztásával: az Immortal Songs versenyben az idős Kang Buja (nem elirás) a partnere a Te és Én c dal kapcsán.
Ime:
https://www.youtube.com/watch?v=EQpoNgsFrdM
és itt egy másik különlegesség: mig Kim Tae Woo feltünően nagy, hát nem a legkisebb énekest választotta partnernek?
szerintem nagyon poénos, ráadásul, még jól is hangzik!
https://www.youtube.com/watch?v=8E_0EmJlglY
A kicsi partnert egyébként művésznevén Little Giantnak nevezik :)))))))))
Riamara 2019 márc. 03. - 09:59:32
(236300/239047)
Nekem csak egy bajom volt a sorozattal. A feléig ugyanis képtelen voltam elvonatkoztatni az eredeti történelmi személyektől. Hiába írták ki, hogy ez csak fikció, és senki sem azonos senkivel, a cselekmény folyása, vagy egy-egy odavetett mondat újra és újra eszembe juttatta, hogy a király az egyik kedvenc trónörökösöm, Gwanghae.
Elég nehezen birkóztam meg vele, hogy a karakterét kettébontották egy ördögre és egy angyalra. Hiszen személyiségének pont ez a kettősség volt az érdekessége. A haza megmentője, a családja kiirtója, nagyszerű reformok elindítója, nagyszerű tudósok gyilkosa. Ugyanakkor az élete roppant tanulságos, és elgondolkodtató. Ezért volt, hogy végül a legnagyobb bűnöket is meg tudtam neki bocsátani.
Kezdetben nem is gondolt magára, mint trónörökösre. Apját pedig elfogadta olyannak, amilyen. Bizonyos pártok bábjának. Akkor szakadt el a cérna, amikor a japánok megtámadták az országot, és az uralkodó osztály jól cserbenhagyta a népet. Ekkor lett Gwanghae a nép hőse. Joggal gondolhatta, hogy úgy tudja legjobban megvédeni az országot, ha király lesz. Szentül elhatározta, sokkal jobb király lesz, mint az apja. A bajtársai pedig segítettek neki ebben. Csak aztán jött a koppanás. Amikor rádöbbent, hogy nem létezik olyasmi, mint jó király. Mert hatalom nélkül a jóság mit sem ér, viszont a hatalom megszerzése kiöli a jóságot. Ezt a tanulságot ebben a sorozatban is kifejtették. Gwanghae ezt képtelen volt lelkileg feldolgozni, ezért az ellene elkövetett puccs voltaképpen jót tett neki. Idős korára megbékélt a sorsával.
Illiona 2019 márc. 03. - 09:57:07
(236299/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Tegnap megnéztem a 15. részig a The Clowned Clown cimű sorozatot, de majd ha a 16.at is láttam, akkor megirom mi is a véleményem róla.
Na ettől a sorozattól erőt vett rajtam a dögunalom, és elkezdtem a YT-on videókat nézni, ezeket már ugy munka közben hallottam ugyan, de csak beledobtam a kedvencekbe, hogy ne vesszen el, és most visszakeresgettem.
Néhány gyöngyszemet hozok a sokból, ami mindenképp érde3mes a figyelmünkre.
Az egyik ez a duett volt, amit LEE M oon Sae balladaénekes énekelt egy kislánnyal a Fantastic Duo c televiziós versenyben.
itt a dal:
https://www.youtube.com/watch?v=Lx61vBPj_iY
erről eddig irtam már ezen az oldalon.
Most megtaláltam egy 1987-as felvételt, ahol ugyanezt a dalt, ugyanaz a Lee Moon Sae adja elő.
itt egy 32 évvel ezelőtt készült felvétel, ugyanarról:
https://www.youtube.com/watch?v=aO3sBYozWw0

Számos sorozatbeli OST is a nevéhez fűződik (Reply).

Kép: Lee Moon Sae

Riamara 2019 márc. 03. - 09:27:03 Előzmény edimir
(236298/239047)
Pedig a koncepció világos. Hányan elgondolkodtunk a film végén azon, hogy mi lett volna, ha... Ha a bohóc marad a trónon. A sorozat készítőit is ez a kérdés sarkalta, hogy bemutassák miként folytatódott volna a történet.
Így. Kudarccal. Ugyanis az ilyesfajta csalást csak ideig óráig lehet fenntartani. Hosszabb távon a lebukás esélye 120 %. Ezért is hoztam fel a vasálarcos eredeti történetét, ami szintén bukással végződött, holott annak a fiúnak sokkal nagyobb hátszele volt.
Ami pedig a jó királyt illeti, az csak utópia. Ilyen ugyanis nem létezik. A királyok három csoportba oszthatók. Vannak a bábkirályok, akiket a kiskirályok irányítanak, vannak a diktatórikus királyok, akiket aligha lehet jónak nevezni. És vannak azok, akik a kettő között egyensúlyoznak, vagyis inkább ők tartják az egyensúlyt a különböző érdekcsoportok között. Ez van a legközelebb a jósághoz. Csakhogy ennek eléréséhez borzasztó sokat kell ám tanulni, és az ilyen királyok mögött általában mindig ott van egy diktarórikus apa, vagy nagyapa, aki megtanítja nekik hogyan tudják kézben tartani a rendszert. Olyan nincs, hogy az utcáról bemenő idegen erre képes lenne.
8/10
edimir 2019 márc. 03. - 01:19:46 8/10 Előzmény Riamara
(236297/239047)
off
The Crowned Clown
Spoiler

Igen, amit a "királycsinálók", mint az érem két oldala, abban bizonyos mértékig igazad van....Még az egykori Bal Államtanácsos többször is utalgat rá a királyi titkárnak, hogy ők mennyire egyformák...

Vhogy az ellentábor olyan középszerű... adva az Anyakirályné, aki fia gyilkosán szeretne bosszút állni felhasználva ehhez Jinpyung herceg, a királyi rokon, ambícióit... és a már említett Shin, az egykori Bal Államtanácsos, aki túlságosan nagyra tört, majd a pikszisből való kiesése után az ellentáborhoz pártol. Nincs karizmatikus főgonosz... a negatív szerepkör hármójuk között oszlik meg... aminek hajtóereje egyértelműen az önös érdek, az önzés, az egyéni bosszú, az ország népe, annak sorsa mit sem számít...

Lee Kyu, a királyi titkár is kezdetben csak eszközt, irányítható bábot lát a bohócban, akit a szükséges reformok meghozatalához felhasználhat... ha úgy tetszik, egy kis koreai Machiavelli:)

És aztán innentől jön az én bajom a sorozattal.... bekeverhetjük ide a Koldus és királyfit, a Vasálarcost... bármit... az a baj, hogy szerintem a készítők sem tudták, mit is akarnak igazán... kicsit sokat markoltak.... és tele következetlenségekkel...

Mit szuszakoltak be a sorozatba?
1. A szerepcserét, amit aztán mégis átalakítottak, mivel végleg kiiktatták az ifjú királyt.

2. Egy romantikus szálat, ami erősen uralja az egész sorozatot

3. A jó királlyá válás, mint karakterfejlődés a Bohóc-király esetében, egyfajta igazolását annak, hogy nem a származás a fontos, hanem, hogy ki mire használja a hatalmat, ezúttal a trónt.... az utalás sem véletlen Liu Bei-re, az emberséges, népéről gondoskodó uralkodóra, mint akihez hasonló szeretne lenni a Bohóc-király....
...és itt sántít sokszor a történet, mert a jószándékú Bohóc-király gyakran az egyéni vágyait elébe helyezi az ország érdekének. Amikor az alkut megköti a királyi titkárral, akkor elfogadja annak feltételeit, de ezekről alkalmanként megfeledkezik....
Igen, ő egy vásári bohóc, vhol át kell viszont lépnie a saját árnyékát, a saját korlátait, ha már elfogadta, hogy felül a trónra.... és ez a játék nem csak az ő bőrére megy ki, ezért is kellene jobban vigyáznia minden szavára és tettére...
Az arányokkal van a bajom... túl sok a hősszerelmes, túl kevés a jókirály... pedig a trónra nem azért került, hogy a Királynét döngicsélhesse körül....

KÉP: - felirat - utalás Liu Bei-re
Liu Bei: http://hu.clearharmony.net/articles/a111164-Liu-Bei-az-emberiesseg-es-gondoskodas-kiralya.html#.XHsMx4lKhdg
Riamara 2019 márc. 02. - 13:26:01 Előzmény edimir
(236296/239047)
The Crowned Clown - spoiler

Talán azért nem, mert Shint nem főgonoszra tervezték. Ő egy királycsináló, mint ahogy Lee titkár is az. A történet pedig arra van kihegyezve, hogy azért ők alapvetően egyformák, csak az indokaik mások. Azért, mert az egyikük egy tipikus kapzsi nemes, addig a másik idealista ettől még ők ugyanannak az érmének a két oldalai. Azt pedig végképp nem bírják elviselni, ha alkotásuk önjáróvá válik. Ezért meg is tesznek mindent, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. De melyik királycsináló nem ilyen?

Ha Sun pedig nem király. Ő egy bohóc, aki királyt alakít. Akkor lenne karakteridegen, ha nem lenne teátrális. Ráadásul vándorkomédiás, aki nem leírt darabot játszik, hanem folyamatosan rögtönöz. Így aztán van hogy tökre hiteles, és van amikor csak a képzelete után megy. Mint Tom a Koldus és királyfiban (ami ugye megihlette az alkotókat) ahol a saját józan paraszti eszével próbálja megoldani a királyfi felmerülő problémáit, de ettől ő még nem lesz király.

A filmváltozat végig megőrzi ezt a személycserés történetet. A sorozat írói viszont keresztezték ezt a storyt a Vasálarcossal. Az eredetivel, és nem a hollywoodissal. Amiből nagyjából sejthető a történet vége is.

8/10
edimir 2019 márc. 02. - 00:52:11 8/10
(236295/239047)
off
The Crowned Clown - 15. rész
Spoiler

KÉP: - felirat - az említett Zhao Yun és Liu Bei története valóban híres.... itt olvashattok róla: http://hu.clearharmony.net/articles/a111216-Zhao-Yun-egy-huseges-es-bator-katonai-tabornok-feddhetetlenseggel.html#.XHmhq4lKhdg

De bizonyára sokan emlékeztek még rájuk a Red Cliff c. mozifilmből is.....
8/10
edimir 2019 márc. 02. - 00:46:20 8/10
(236294/239047)
off
Spoiler

KÉP: ez a két összehajló fa viszont gyönyörű... mindent kifejeznek... a "történetüket" már szinte kár is elmondani... a látvány önmagáért beszél... a szavaknál sokkal szebben.....
8/10
edimir 2019 márc. 02. - 00:43:15 8/10
(236293/239047)
off
The Crowned Clown - 14. rész
Spoiler

KÉP: a triumfáló egykori Bal Államtanácsos.... számos remek Gonoszt láttunk már más sorozatokban... itt sajnos nincs ilyen, pedig miként teher alatt nő a pálma... a Bohóc-királynak is kellene vki méltó ellenfél... ez az alak bennem csak viszolygást kelt, egyszerűen csak undorító.....
8/10
edimir 2019 márc. 02. - 00:33:29 8/10
(236292/239047)
off
The Crowned Clown - 14. rész
Spoiler

KÉP: integető húgocska..... ezt még a 14. részből vágtam ki... tudom, egyedül leszek a véleményemmel, hiszen mindenki más a testvérek szívfacsaró búcsújaként nézte meghatottan....

én viszont csak bosszankodni tudtam ekkora felelőtlenség láttán..... nem vagyok szívtelen, de ha a Bohóc-király titkának megóvása oly életbevágó sok szempontból, akkor a húgocska integetése egy szükségtelen kockázat... persze, megnyugtatja a bátyuskát, hogy jól van, minden rendben van nála... DE mindeközben olyat tesz, amivel leleplezi a kettejük közötti meghitt kapcsolatot... teszi ezt olyan helyen, ahol ezt megláthatják....

Egyébként itt a sorozat vége felé egyre több az ilyen meggondolatlan, a leleplezés irányába mutató jelenet... Természetesen egy ilyen súlyú titkot borzasztó nehéz megőrizni, óhatatlan, hogy vki akaratlanul is elárulja... de ezek nem éppen a forgatókönyvírás bravúrjainak számítanak, sőt....
8/10
edimir 2019 márc. 02. - 00:14:50 8/10 Előzmény edimir
(236291/239047)
off
Spoiler

Nos, a végéhez közeledik a sorozat, hétfőn este jön is már a záró rész. Lassan tehát elköszönünk tőle.

Bizonyára lesznek olyanok, akik nagyon sajnálják majd, hogy az ifjú Bohóc-király és a Királyné szívükhöz nőtt párosának története nem folytatódik. A romantika kedvelői kaptak egy szép ifjú párt, akiknek végigkísérhették egymás felé vezető útjukat, akik nem csak megtalálták egymást, de a másik mellett örökre elköteleződtek, a másik támogatója, támaszai is kívánnak lenni a trón magasán kívül is.

Gyönyörűen fényképezett, nekem még mindig tetszik a zenéje, rendkívül drámai... DE....

DE maradt azért bennem hiányérzet mindezek ellenére.... Ami mások számára talán üdítően frissnek tűnt a csoszon kori merevséghez képest, az nekem túlságosan kilógott onnan.... pl. nyilvánosan nem zokog a király a trónon miniszterei előtt... bármennyire is szereti a feleségét, de nem sétálgat vele kézenfogva.... tudom kosztümös tudom hogy fikción alapuló... de vhogy mégis nagyon kilógnak ezek az apró részletek...

...mások pedig lehet, hogy látványos jelenetet eredményeznek, de a Bohóc-király intelligenciáját kissé megkérdőjelezik.... ilyen a két nyang jelenet... teljesen ostoba és szükségtelen teátrális megnyilvánulás.... Tudom, ő a Szív embere, de én szeretem, ha ez párosul az értelemmel is...

... továbbra is nagyon "belterjes" maradt a sorozat... Miután átláttuk az első részek után a kapcsolatokat, már nem kell erőlködnünk azon, hogy az esetlegesen felbukkanó újabb szereplők nevét megjegezzük, őket elhelyezzük a kapcsolatrendszerben.... mert nincsenek új szereplők....

...és igen az alapgárda sem igen mutat látványos "fejlődést", van elmozdulás a kiindulópontról egyes szereplőknél, de egyik se képes kinőni magát igazi nagy egyéniséggé akár pozitív, akár negatív oldalon... olyan kis langyoska mindenki....

... természetesen a szirupba jócskán keveredik így a vége felé némi keserű íz, sűrűsödnek a viharfellegek... elűzve a rózsaszín felhőcskéket, nő a feszültség, a dráma... És igen, a vége felé lehet izgulni a kedvencekért..

Meglátjuk, hogy hétfőn milyen pont kerül az i-re... milyen zárást képzelt el a történetnek a forgatókönyvíró.... Talán kicsit megerőlteti magát, ha már eddig nem tette...

KÉP: 2 nyang
8/10
edimir 2019 márc. 01. - 19:12:45 8/10 Előzmény Illiona
(236290/239047)
Nos, a Fates és Furies volt az egyik a három közül, amibe bele se vágtam, olvastam róla ismertetőt, aztán úgy gondoltam, hogy ilyesmi már volt, nem izgat....

"Wolya" tényleg Sillában volt igazán emlékezetes, de azért a Giantben is jó volt.

KÉP: Giant - "Wolya" az apa
Illiona 2019 márc. 01. - 12:16:58
(236289/239047)
Ezek közül a Fates & Furies cimű sorit láttam csak, atöbbit nem is szándékszom megnézni.

A Fates és Furies ciműt Wolja főszereplásével lehetett megnézni. Ebben Wolja pont olyan volt, mint az összes többiben, szép ugyan, de csak szenvelgett vagy 20 részen keresztül.
Neki tényleg a Silla volt, amiben kiemelkedőt nyujthatott, azóta egyetlen szerepében sem volt maradandó.
Most már nagyon látszik a kora is, agyon van kozmetikumokkal nyomva + olyan kamaszosra vágva a haja - nem igazán tetszik.
egy trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=aoEF_1o3A0E
az azsiawiki:
http://asianwiki.com/Fates_%26_Furies
8/10
edimir 2019 márc. 01. - 00:05:51 8/10
(236288/239047)
2019 január TOP 10 koreai sorozata

Itt egy vki által összeállított nagyon szubjektív lista: https://www.youtube.com/watch?v=kj40zl-snIE
1. Memories of Alhambra
2. Clean with passion for now
3. Encounter
4. My strange hero
5. The last empress
6. Children of nobody
7. Fates & furies
8. Priest
9. Sky castle
10. Top star yoo baek

Igazából nem ezt kerestem, én a februárra voltam kíváncsi, de ha már találtam, hát elhoztam, mert kíváncsi vagyok a véleményetekre....

Én a 10-es listából három sorozatot nem láttam, nem érdekelt, így bele se kezdtem.... kettőt a kukába tettem az első részek után, mert olyan irányba ment el, ahova én már nem akartam követni.....

Nos, nekem a listából gyakorlatilag csak 3 sorozat tetszett igazán... a Memories of the Alhambra, a Last Empress/Empress Dignity és a Sky Castle

Hmm, azért a lista készítőjéről sokat elárul, hogy egy olyan kis habkönnyű semmit a 2. helyre rangsorolt, mint amilyen a Clean with Passion for Now, amolyan futottak még, 12 egy tucat....
Illiona 2019 febr. 28. - 07:48:09
(236287/239047)
A mai koreai hirek (meg a többi is persze :)) ) tele vannak az uj Észak-korea vezetője, valamint az USA elnöke találkozójával. Majd mindenki figyelje a hireket.
ideteszem az USA elnöke nyilatkozatát:

A találkozó előtt még van idő egy üzenetre Twitteren keresztül.
Donald Trump amerikai elnök cáfolta azon híreket, melyek szerint engedményeket fog tenni az észak-koreai félnek. Szerinte az Egyesült Államok rendkívül jó tárgyalási pozícióban van, a következő napokban pedig "nagyon kemény munka" várható Kim Dzsong Ünnel közösen a denuklearizáció kapcsán.
Azt is hozzátette, hogy idővel Észak-Korea gazdasági nagyhatalommá válhat, a geopolitikailag különösen is érintett országok - Kína, Oroszország, Japán, Dél-Korea - pedig segíteni fognak a folyamatokban.

(Donald J. Trump)
Kép: annak a két jó humorú férfinak teszem ide a fotóját, akik a Téli Olimpia alatt "eljátszották" a nevezetes párost.
Micsoda ötlet, és megvalósítás! Na ők biztosan a békét szerették volna!!!
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 23:47:07 8/10 Előzmény Illiona
(236286/239047)
Koccintás - Babel

Nos, azért egy kicsit másként volt a jelenet.... koccintás
KÉP: - felirat - és igenis egymás szemébe néznek közben... mert ez a két páros barátok.... csak ezek után jön az előbbi kép szerinti hagyományos elfordulás, de ott is csak annál a párosnál, amely még bizonytalan a kapcsolata mibenlétében, még nem randiznak, nincs bensőséges, bizalmas fok.
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 23:14:00 8/10 Előzmény edimir
(236285/239047)
The Light in Your Eyes - 6. rész

Ha már a Babel esetében egy kis mérleget vontam a felénél, akkor a The Light in Your Eyes esetében is megteszem, hiszen mindössze 12 részes, és most adták a 6. részét.

Úgy tűnik, a hét legerősebb sorozatai a kis mini sorozatok (Feri atyát nem számítva!). A Trap mellett teljesen más szempontból a The Light in Your Eyes emelkedik ki. Részről részre egyre gyönyörűbb, olyan finoman , annyi empátiával ábrázolja az idős kort, olyan bravúros a forgatókönyv és a színészi játék, hogy teljesen le vagyok nyűgözve tőle. Egyszerű hétköznapi emberek, egyszerű környezet... Boldogság Fodrászat... csak mintha a boldogság kerülné el kicsit ezt a környéket és lakóit... vagy talán mégsem?!

Mennyit sápítozunk, elégedetlenkedünk bizonyos dolgok hiányán, miközben azt nem becsüljük meg, ami van, ami adatott.... pedig. A sorozat épp erre hívja fel a figyelmünk, mekkora öröm, hogy fel tudunk futni egy lépcsőn lélegeztetőgép nélkül, hogy nem szorulunk gyógyszerekre, mert egészségesek vagyunk... Annyi mindent tekintünk evidensnek, s talán épp azért meg se becsüljük, de csak veszítsük el ezt az evidensnek vélt dolgot... máris rájövünk a valódi értékére.....

Ez a sorozat attól olyan frenetikusan jó, hogy mindezt elénk tudja tárni roppant eredeti megközelítésben és rendkívül finom, árnyalt módon.

Egyszerűen beleszeretünk a szereplőkbe, a hangulatába.... és igen, mind többen érzik így, ha nem is látványosan, de elég meggyőzően lépeget felfelé a sorozat nézettsége... Azt hinnénk, hogy a vidéken élőkből kerül ki döntően a nézők köre, de érdekes módon Szöul a fogékonyabb rá, ott a nézettség elérte a 8 %-ot.

KÉP: Illiona gyűjteményébe hoztam ezúttal a sorozatból képet... a hogyan fogjunk helyesen borospoharat mappába.:))))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 22:34:32 8/10 Előzmény edimir
(236284/239047)
Seodaemun börtön

Még a Mr Sunshine kapcsán írtam a hivatkozott hozzászólásomban róla, tettem is fel videót
2018 aug. 30. - 00:24:34 (237069/239094)... bizony régen volt!:))))

"A börtönről, ahol a függetlenségért harcolókat tartották:
http://www.boozefoodtravel.com/korean-history-seodaemun-prison/ - érdekessége, hogy kitér 1945 utáni "hasznosítására" is.

Ez pedig arról a fiatal lányról, akit a koreai Jean d'Arc-nak tartanak... két írást is hoztam róla, van bennük némi átfedés..

http://www.historynaked.com/yu-gwan-sun-koreas-joan-arc/
https://www.pulse.com.gh/the-new-york-times/world/yu-gwan-sun-korean-independence-activist-defied-japanese-rule-id8197820.html

Még fiatalabb volt, mint Ae-shin"

KÉP: _Yu Gwan Sun_Koreai Jean d Arc - szobra a börtönben....

Még meg is jegyeztem, hogy neki a nevében is ott a Sun!:))))
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 22:12:52 8/10 Előzmény Illiona
(236283/239047)
Itt egy írás arról, miért is koccintunk: https://www.dubicz.hu/blog/miert-koccintunk/
Számomra nagyon érdekes volt, különösen azért, mert a középkori szokásként leírt verzió, szinte szóról szóra elhangzott a Mr Sunshine-ban, amikor Hee-sung magyarázza a japán kocsmában Dong Mae-nek a koccintás lényegét, később Choi is csatlakozik... ekkor van, hogy a végén Hee-sung látványosan sántítva megy ki, hogy elvonja a Kisasszonyról a figyelmet,,, és rászólnak, hogy rossz lábára sántít!:)
Ez az a bizonyos verzió: "gyakran került méreg olyan emberek poharába, akiket valaki szeretett volna magától távol tartani. Azért, hogy ez ne történhessen meg, illetve, hogy kiderüljön, kinek a poharába kevertek mérget, az emberek elkezdték összekoccintani a poharukat, méghozzá úgy, hogy egy kevés bor átcseppenjen a koccintó partner poharába. Így tesztelhették, hogy az vajon beleiszik-e ezután is. Ha igen, akkor valószínűleg mindkét pohárban tiszta bor volt."

KÉP: a jelenet - Mr Sunshine
Illiona 2019 febr. 27. - 21:24:48
(236282/239047)
de valami szomorúbb hir is jött Koreából: van egy börtönmúzeum, ahol a japán megszállás évtizedeit mutatják be, egy börtön szemszögéből.
Biztosan nagyon érdekes lehet, én semmiképp nem nézem meg.

Azért felteszem ide, hátha más , aki épp arra jár, megnézné:

"A nemi rabszolgák kérdése már régóta ellenséges forrást jelent Korea és Japán között, de ez nem biztos, hogy az egyetlen.
A japán megszállás 35 évében (1910-45) sok koreai értelmetlenül megkínozták és megölték. A nyugat-szöuli Seodaemun börtöntörténeti hallja élénk képet nyújt a fájdalmas múltról.
Ott a látogatók látják, hogy a koreai függetlenség harcosai sokszor elpusztítják a kínzást. A túlélők számára ez egy élő emlék, amit soha nem felejtenek el.
Fényképeikkel, videó-bizonyságukkal és háttérinformációjukkal arról, hogy hogyan jutottak el a hírhedt börtönbe, történetük nagyon személyes.
Azok számára, akik többet szeretnének megérteni a két nemzet közötti ellenségeskedésről az áldozat szemszögéből, ez az a hely, ahová menni.
A japán kormány 1908-ban építette a börtönöket egy nagyobb rendszer részeként, hogy a koreai függetlenségi aktivistákat az egész országból tartsa. 500 fő befogadásával kezdődött a hely, amely 1919-ig több mint 3000-re bővült, mivel egyre több ember csatlakozott a függetlenségi mozgalmakhoz.
Ez az információ megtalálható a kiállítóterem első és második emeletén, ahol a látogatók felfedezhetik a börtön történetét a születésétől 1987-ig, feltüntetve néhány fontos eseményt és kulcsfontosságú adatot a kritikus időkben.
Yu Gwan-sun, a női függetlenségi aktivista és a március 1-i mozgalom kulcsfontosságú szervezője a nemzet függetlenségéért, az egyik legismertebb fogoly, aki ott halt meg. A kínzás és a verés okozta komplikációk miatt 17 éves korában elpusztult.
A Emlékcsarnokban a látogatók több ezer ember portrét is láthatnak, akik életüket elvesztették a függetlenségért folytatott küzdelem során.
A csarnokon áthaladva a látogatók eljuthatnak az alagsorba, ahol a japán rendőrök kihallgatták, megkínozták és megölték az ilyen aktivistákat.
A múzeum azt mondja, hogy az újonnan érkezőket azonnal átadták egy ideiglenes fogvatartási helyiségbe, hogy hallhassák a szomorúság sikolyait a közeli kihallgatással. A pszichológiai játék része volt a japán tiszteknek, hogy könnyen megkapják a kívánt információt."
http://www.koreatimes.co.kr/www/culture/2017/03/135_225811.html?fbclid=IwAR3yNLtUozf7HhChuBYEQ4qK2qVAiaC9O9dm41lJ3bGPr6Dd1scZQ5WyXmA
ezen a linken a cikk van angolul, azoknak, akik birják a nyelvet, de vannak fotók is, erős idegzetűeknek!
Illiona 2019 febr. 27. - 21:17:16 Előzmény edimir
(236281/239047)
Nos, most én is okosabb lettem!
Nem értettem, miért csak a legutolsó években kezdtek a koreaiak bort inni, amikor a világ többi részén már az élet keletkezése óta isszák.
Hát a koccintás miatt!!!
Amikor koccintunk, akkor mindig a legfontosabbat mondjuk, és mindig mást, "egészségünkre, a barátságra, az ünnepeltre, a borászra, hogy legyen egy jó esténk stb.)
Ami a legfontosabb ilyenkor, hogy egymás szemébe nézünk. Nem lesütjük, meg a szomszéd nőjére, meg a nagymamára, hogy látja -e!!! Hanem nyugodtan mélyen, egyenesen a másik szemébe.
Na ez Koreában nem ment, egészen mostanáig.
Ott ha isznak, akkor a félrefordulás a fiatalabbtól, az alárendelttől kötelező, nem nézhetnek egymás szemébe!
Hej! Konfuciusz, Konfuciusz!!!
A kép, amit hoztál, igazi szemléltető! Mindenesetre lementem magamnak!
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 18:39:27 8/10
(236280/239047)
Babel - 8-9. rész

KÉP: Illiona, ezt neked hoztam... azért akadnak a sorozatban, akik ismerik a borospohár fogásának szabályát... és be is tartják!:)
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 18:37:21 8/10
(236279/239047)
Babel - 8-9. rész

Spoiler

KÉP: felirat - a Színésznő Feleség szeretné elvágni a szálat a temetés után, ami még az elhunyt férje családjához kötötte.... jámbor óhaj... tudjuk, hogy nem fog menni, hiába mondott le az anyagiakról... egyrészt még nincs meg a gyilkos, másrészt még az Elnök Lánya sem törődött bele a vereségébe....

Ja, az ilyen bagázs még a lelked is akarja..:((((

Természetesen a rész végére is marad egy új fejlemény, amiért aggódhatunk....

Bevallom, némileg csökkent a lelkesedésem a sorozat iránt, a biztató kezdés után egyre jobban taszítanak a karakterek, nem igazán tudok senkit kedvelni... Tea Min Ho halálával a legizgalmasabb karaktert veszítettük el... és azt a színészt, akinek volt kisugárzása... a többiek csak úgy vannak... az elnökné (szándékosan kisbetű, nem csak azért, mert köznév!) szánalmas... azok a megereszkedett vonások, ahogy próbál erőt sugározni, de nincs mögötte semmi, csak egy csalódott és frusztrált öregasszony, aki végre a mindenható szerepben tetszeleg...

... az elnök valódi állapota felől szándékosan bizonytalanságban tartanak bennünket... de vhogy őt sem érzem karizmatikusnak....

Kéne egy igazán jó Gonosz, de Tae Min Ho kiválásával maradtak nekünk ezek a kisstílű mini zsarnokocskák...

8/10
edimir 2019 febr. 27. - 18:16:41 8/10
(236278/239047)
Babel - 8-9. rész

Spoiler

KÉP: úgy tűnik, hogy ez egy kitörési pont... az, hogy a vállalat elnöke lehet, többé már nem nyűg a számára, hanem lehetőség, megszabadulni anyuci fennhatóságától, a báb szerepétől....

Azt hiszem innentől lesz igazán izgalmas az Idősebb Fiú... ez nem egyszerű lázadás a részéről, hanem vmi belső megkeményedés, a saját út, amihez eszköz a vállalat vezetése.... és igen, várható, hogy "törleszt" a múlt sérelmeiért... anyuci helyében azért nem lennék olyan nagyon nyugodt... kicsi fiacskája nem túl meleg érzelmeket táplál iránta....
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 18:11:04 8/10
(236277/239047)
Babel - 8-9. rész

Spoiler

Az Idősebb Fiú a kórházban kezd rájönni arra...

KÉP: - felirat - hogy mind a fivére, mind az anyja csak kihasználta őt..... Ez a felismerés lökheti még mélyebbre, de akár erőt is adhat. hogy a korábbi állapotból elmozduljon.. kitörjön....
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 18:08:18 8/10
(236276/239047)
Babel - 8-9. rész

Spoiler

A másik részkérdés az Idősebbik Fiú háttere, kapcsolata a féltestvérével....

Nos, itt ér minket meglepetés... Úgy tűnik, hogy Tae Min Ho varázsa nem csak a nőkre hatott... értett a férfiak nyelvén is... legalábbis a bátyját sikerült megnyernie....

De nézzük egy kicsit az Idősebb Fiút... Kezdjük sokkal jobban megérteni. Egy zsarnoki anya jutott ki neki, akit a fiúcska nem érdekelt, csak az "örökös". Sem a lelke, sem a képessége, affinitása nem számított, a "nevelés" kimerül annyiban, hogy a vállalatbirodalom örököse, semmi más nem számít... Természetesen a törődés hiánya, a ridegség őt is megviseli... meglepődünk a kutyás történet fordulatán....

Gyermekként elfogadja Tae Min Ho közeledését, a kapcsolat a két fivér között megmarad felnőtt korukig.....

Az Idősebb Fiú sosem akart örökös lenni, a feleséget is az anyja választja ki a számára... szinte összeroppan a kényszer súlya alatt....

KÉP: Tae Min Hotól kapja a drogot, hogy "segítsen neki felejteni"..... Így már jobban megértjük a nőügyeit és a drogozását... mindkettő egyfajta menekülés a rákényszerített szerepből....

Tae Min Ho zseniális stratéga.. ügyesen kihasználja a fivére bizalmát és löki lefelé a lejtőn.....
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 17:54:05 8/10 Előzmény edimir
(236275/239047)
Babel - 8-9. rész

Spoiler

Nos, így a sorozat felén túljutva érdemes egy kicsit megállni...

A sorozat hatalmas lendülettel indult, akciók, bonyodalmak, rejtélyek..... aztán természetesen belassult, hiszen az okokat, a hátteret is be kellett mutatni, kapcsolatokat tisztázni...

Folyamatosan kapjuk az új információt, ami felülírja, amit esetleg addig gondoltunk... de a fő rejtély, Tae Min Ho gyilkosához még mindig nem igazán jutottunk közelebb...

Viszont néhány részkérdésre választ kaptunk... Ezek egyike az Elnök Lánya... Nos, úgy néz ki, hogy a korábban nő, a Tae család eddig talán "legnormálisabb" tagja sem mentes a kőkemény érdekérvényesítéstől... Szerelmes, de mivel a szeretett férfi mást választott... így igyekszik a riválistól megszabadulni..... Jó a jelenet az Elnök Lánya és a Színésznő Feleség között...

KÉP: - felirat - a fenyegetés hatástalan, a Színésznő Feleség nem hajlandó csendben eltűnni a férfi életéből

A megfélemlítés tehát nem jött be... Mondjuk elég kétségbeesett és semmire sem vezető eszköz a férfi megszerzése érdekében.... Attól, hogy a Színésznő Feleség eltűnik a képből, még nem automatikusan következik, hogy az Ügyész őt választja, akinek a vállán kisírja magát... S amiről a nő nem is tud, hogy kettejük között ott áll még az apja - az elnök - bűne is, amit az Ügyész apja ellen elkövetett....
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 15:11:04 8/10
(236274/239047)
The Fiery Priest - Egy tüzes pap Magyarországon

A mi történelmünk is büszkélkedik igazi "tüzes" papokkal. Ezek egyike volt Erdős Imre, aki az 1848/49-es szabadságharc idején tábori lelkész volt.
Életéről itt olvashattok: https://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91si_Imre
A legnevezetesebb hőstette a branyiszkói áttöréshez kapcsolódik, mely fordulatot jelentett.

Erdős Imre így járult hozzá a sikerhez: "A magyar csapatok további előnyomulását a branyiszkói szoros tette lehetetlenné, amelyet Franz Deym tábornok csapatai tartottak megszállva. 1849. február 5-én a branyiszkói ütközetben Guyon három oldalról támadta meg az osztrákokat. A középről támadó 33. csongrádi honvédzászlóalj és a frissen toborzott 2. besztercebányai (főként szlovák újoncokból álló) honvédzászlóalj rohama az ellenfél magaslati pergőtüzében többször megakadt. Ekkor Erdős maga állt a honvédek élére, és magasra emelt kereszttel, a csatárlánc előtt rohant a meredek hegynek. „Na predek, za mni, tu je Pan Boch!" („Előre, utánam, velünk az Úristen”) – kiáltotta. A honvédek minden erejüket megfeszítve követték papjukat, és az állandó ellenséges tűz ellenére lépésről-lépésre bevették a hegytetőig vezető kanyargós úton kiépített osztrák állásokat. Eközben Erdős végig a katonák előtt járt, többször elesett, de sebesülés nem érte. Az egyik osztrák sánc előtt megcsóválta feje fölött keresztjét, a sánc mögötti ellenség közé dobta, és azt kiáltotta: „Hagynátok az ellenség kezébe jutni Isteneteket, és tűrnétek a mocskot zászlótokon?" A katonák nem hagyták, hanem tovább rohamoztak, és elfoglalták a sáncot."

A nevezetes kereszt fotóját és ismertetőjét a szócikkben találjátok.

A 33. honvédzászlóaljat Szeged városa állította ki, a helyi iparosok látták el felszereléssel.
http://www.bibl.u-szeged.hu/reizner/02/2092.htm
A szlovák újoncokkal ezek a szegedi honvédek voltak Erdős Imre "tüzétől" olyan elszántak, hogy a puskatűzbe mentek a győzelemért.... és sikerült!
8/10
edimir 2019 febr. 27. - 07:06:22 8/10 Előzmény Illiona
(236273/239047)
The Fiery Priest

Október 26-án volt az első olvasópróba a szövegkönyvből .... Tudjuk, hogy milyen gőzerővel szokták a forgatást csinálni... Hát... legalább nyilvánvaló lesz, hogy meddig jutottak a részek forgatásában, amikor a baleset történt.... Igen, ha ügyesek, akkor beépítik a történetbe a sérülést..... Legalább megmutatja, hogy az Atya is csak ember, nem sebezhetetlen....
Illiona 2019 febr. 26. - 23:11:02 Előzmény edimir
(236272/239047)
The Fiery Priest

A sorozat elején ugy emlékszem, késő őszi külső képeket láttam. vagyis az elejét biztosan november körül vették fel.
Talán alkalmazhatnának dublőrt is! Senki nme szólná meg érte!
De majd kiderül, biztosan látni fogjuk begipszelt kézzel, legfeljebb hozzáigazitják a forgatókönyvet.

8/10
edimir 2019 febr. 26. - 19:07:56 8/10 Előzmény Illiona
(236271/239047)
The Fiery Priest

Szegény Kim Nam Gil, azért nem lesz így olyan egyszerű forgatnia, nem tudom, mennyi rész van már készen a 40 részből, de a szerepe szerint elég aktív, néhol bravúros mozgást kell produkálnia...
... ez azért nem az, hogy vki csak a vállalati irodában ücsörög főnökként, vagy hosszú, szerelmetes pillantásokkal bűvöli a partnerét és a nézőt.....

Eddig nem is néztem utána a sorozat nézettségének, de az írás nyomán pótoltam.... a 6. résznél Szöulban az 1. helyen állt 18.5 %-kal, legutóbb a 3. volt. 18 %-kal.

KÉP: törött csuklóval vajon a lábtechnikája is ilyen tökéletes marad?
Illiona 2019 febr. 26. - 08:58:05
(236270/239047)
Az ALLKPOP hirei között jelent meg:

"Kim Nam Gil színész egy csuklótörést szenvedett el, miközben forgatta az ő SING hétvégi drámáját, a The Fiery Priest-et.

C-Jes Entertainment február 26-án azt mondta: "Igaz, hogy Kim Nam Gil megsérült. Mert sok cselekvési jelenete van, még akkor is, ha minden szekvenciát a lehető legnagyobb óvatossággal próbálnak megtervezni, váratlan helyzetek fordulnak elő; ezek eredményeként megsérült.

C-Jes folytatta: „A csuklótörés miatt elkerülhetetlen, hogy a merevitő viselése elkerülhetetlen, Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a filmezés ne sérüljön. Kim Nam Gil is erősen akar folytatni . Mivel a nézők a sorozat iránti érdeklődése magas, sokkal több erőfeszítést fogunk tenni a további sérülések megelőzése és a színész fellendülése érdekében. "

Eközben Kim Nam Gil „The Fiery Priest” című története egy meglehetősen rosszindulatú katolikus papról szól, aki a nyomozókkal együtt bűnügyi ügyek megoldására törekszik. A dráma gyorsan népszerűsödik, és a legutóbbi 16,2% -os rangsorát a közelmúltban rögzíti."

Kép: az egyik hivatalos plakát
8/10
edimir 2019 febr. 25. - 21:46:25 8/10 Előzmény edimir
(236269/239047)
Off

Trap - 6. rész

Spoiler

Kész vagyok! Így még egy sorozat se vezetett meg! Azt hiszem, borzasztó nehéz lesz szombatig várni a befejező részre..... Félelmetesen jó... amilyennek egy thrillernek lennie kell.... ha rágnám a körmöm, már a könyökömnél tartanék.

Azt hiszem két kifejezés immár örökre azzal a speciális tartalommal telítődve marad meg, amit a sorozattól kapott... az "1 mm" és a "vakfolt"...

Mindössze 7 rész, de többet ér, mint sok X+végtelen részes sorozat..... egyszerűen zseniális....
már csak azért szorítok, hogy a végét ne szúrják el.... akkor bizony 10/10-es lesz!
8/10
edimir 2019 febr. 25. - 18:09:47 8/10 Előzmény Illiona
(236268/239047)
Most legalább nem a máglyán kell a szövegkönyvet tanulnia., mint Sillában anno.. így azért kényelmesebb!:)))))))
Illiona 2019 febr. 25. - 18:00:46 Előzmény edimir
(236267/239047)

hát eddig is elég sok minden történt, de most ugy tünik, hogy csak ezután kezdődik el a nagy leszámolás.
Mindig ugy marad abba, hogy alig várjuk az egy hetet.

Kép: mert a sikert nem adják egy szép pofi miatt: keményen kell tanulni!
Illiona 2019 febr. 25. - 17:55:47 Előzmény edimir
(236266/239047)
Ezek a szépségmaszkok főszerepet játszottak a Love to the End cimű 104-részes sorozatban.
Azért gondolom, hogy ők voltak a főszereplők, mert minden körülöttük forgott.
De képet kaphattunk arról, hogy hogyan is készülnek, mit tudnak
Magában a sorozatban is volt ugye a tervezés, a licensz birtoklása, a cég, aki gyártja annak tulajdonosának elcsábitása, a licensz ellopása, a technikusok képzése, a kinában való gyártatás, a tv-shoppokban való eladás, gyár bérlése, majd megvásárlása.
Egy családi műhely teljes kifosztása, feloszlatása, és egy nagy multiba való beolvasztása.
Nagyon izgalmas, jó sorozat volt, földöntúli elemek nem szerepeltek benne, annyi hogy aki mindig a jó oldalt választja, az végül majd sikeres lesz, habár néha ugy érzi, hogy semmi sem sikerül.
A sorozat főszereplője Kang Eun Tak.
8/10
edimir 2019 febr. 25. - 17:49:16 8/10
(236265/239047)

Egy régi libagolytársunk - vondermonarchia - volt Bidam egyik legelszántabb, legelkötelezettebb rajongója Silla első vetítésekor... Még a portos avatarját is ehhez igazította... lám, mintha a jövőbe látott volna...

KÉP: fent:The Fiery Priest - Feri Atya - lent vonder avatarja!.:)))))))))))))))))

8/10
edimir 2019 febr. 25. - 17:44:50 8/10 Előzmény Illiona
(236264/239047)
The Fiery Priest - Feri Atya 8. epizód

Egyébként, ha jól emlékszem, ez a rész záróképsora.... És az Atya mozdulatában ott a kihívás... az alacsonyabb, előnytelenebb külsejű, sutább, a kapitányság legpocsékabb rendőre pedig igyekszik megmutatni, hogy ő is van olyan..... hát persze, hogy nem, de attól még a jelenet jópofa, főként, hogy nincs nála napszemüveg, így kénytelen az olvasószemüvegét előkotorni.... az orra? Hát azt épp az Atya verte szét... és igen, funkcionálisan megteszi, minél nagyobb, annál stabilabban tartja meg a rátett szemüveget.:))))))

Kíváncsi vagyok, vajon mikor fertőzi meg a nyomozót az Atya "tüze", mikor adja fel a kényelmes álláspontját, hogy a rendőri munka a túlélésről szól.... Azért biztos hatással lesz rá vhol, bár most jelenleg épp nagyon utálják egymást... de ahogy mondják, innen szép nyerni!:)))))))))))))))
Illiona 2019 febr. 25. - 16:50:22
(236263/239047)
ha hétfő akkor Box Office.

Korean Box Office - Admissions for the Weekend 2019.02.22 - 2019.02.24 (www.kobis.or.kr)
# Films Release date Week-end Total
1 "Svaha: The Sixth Finger" (사바하) 2019/02/20 839 528 1 176 204
2 "Extreme Job" (극한직업) 2019/01/23 478 277 15 417 332
3 "Innocent Witness" (증인) 2019/02/13 454 053 1 560 283
Mindhárom film esélyes arra, hogy megnézzük, ez a nézőszám már nem lehet véletlen.
Nem tudom, az Extreme Job az első tizben benne van-e, (biztosan benne) de a 15 417 332 nézőszám nem semmi.
És nem is számithatunk még a letöltésre, most hétvégén is volt 478 ezer nézője!!!

Kép: az Extreme Job plakátja
Illiona 2019 febr. 25. - 16:17:22 Előzmény edimir
(236262/239047)

Hogy melyik nyeri a szemüveg párbajt?
hát természetesen miután Kim Nam Gil az egyetlen induló, igy Ő!

a rendőr nem egy szépség, de persze nyomozónak, meg nem főszereplőnek pont oké. Ráadásul az orra össze-vissza törve-zúzva, egyáltalán őnmagában az a hasznossága, hogy megáll rajta a szemüveg. Meg az a véleményem erről, úgy zárójelben, hogy ez az összehasonlitás némiképp gázos, két nem is összehasonlitható, nem egy szinten lévő két emberről van szó.
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 22:53:46 8/10 Előzmény edimir
(236261/239047)

KÉP: szerintetek ki nyerte a szemüveg párbajt?:))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 22:51:22 8/10 Előzmény Illiona
(236260/239047)

a képi humornak fontos a szerepe.... Az Atya felteszi a napszemüvegét... mire "válaszként" a nyomozó rendes szemüveget biggyeszt az orrára.. ez amolyan igazi....
KÉP: ..... szemüveg párbaj!:)))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 22:26:48 8/10
(236259/239047)
Babel - 7. rész

Sajnos a Babel egyre nyögvenyelősebb, már ami az angol feliratot jelenti, más sorozatoknál 1-2 órán belül fenn van, itt viszont napokat kell várni... Hiába ment le a hétvégén a 8. és 9. rész... a feliratra várni kell...

így most a 7. részből hoztam vmit!:)))))))))))) megszokhattuk, hogy a koreai szépségipar a sorozatok fontos szponzorai között találjuk... Krémet, arcmaszkot, arcpermetet már számtalanszor láthattunk...

Na, de ilyet vszínűleg még nem...
KÉP: ZWC Oto Beauty Mask - állítólag oxigénnel működik. És persze mindent tud!:))))))))))))))
Bőrfehérítés, ráncok javítása, rugalmasságnövelés, belső bőrjavítás, stb...
még vmi nyereményjátékot is kapcsoltak hozzá...
https://insta-stalker.com/post/BuKdMpQn5qb/
Illiona 2019 febr. 24. - 20:11:51
(236258/239047)
The Fiery Priest - Feri Atya 5-6-7-8 epizód

és az öröm, hogy a pap levele elér a vatikánba, és a koreai államelnökhöz is.
A tökéletes öröm percei!
Illiona 2019 febr. 24. - 20:09:36
(236257/239047)
The Fiery Priest - Feri Atya -5-6-7-8 epizód

megnézve a 7-8 rész is, és továbbra is nagyon tetszik!
Aki ezt nem nézi, lemarad valami fantasztikusról.
A primet talán ez a pizza viszi, ami sztékkel készül. Vagyis próbálom elképzelni, hogy egy szép kerek sajtos pizza, egy jó nagydarab véres marhahússal? és mindez gyerekeknek???
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 17:13:27 8/10
(236256/239047)
Love in Sadness

Most szombaton indult az MBC új sorozata, szombatonként adják majd 4 részesével, rész/30 perc...
Ismertető: http://asianwiki.com/Love_in_Sadness

Vannak fenntartásaim.... engem az ismertető alapján emlékeztet a Let Me Introduce Her-höz, a SBS sorozata volt még nyár végén-ősz elején... ráadásul az is pont így ment, 40 rész, szombatonként 4 résszel egyben... Az nagyon jó volt, de erre most nehezen veszem rá magam....

Nézi vki?
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 11:35:39 8/10 Előzmény edimir
(236255/239047)
The Fieri Priest

Mi ugyebár azt mondjuk egy nagy fájdalom kifejezésére, hogy "csillagokat lát tőle"..... Itt viszont vmi mást!.)))
A sorozatban megint egy nyugati "klasszikus"-ra utalnak....

KÉP: Csajkovszkij: Hattyúk tava... még a zenéjéből is hallunk pár taktust.. a hattyúk ezúttal legalább "fájdalomcsillapítók"!:))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 11:24:54 8/10
(236254/239047)
The Fieri Priest

Mindig meglep, ahogy evidensként alkalmaznak a humor forrásaként olyan művészeti elemet, ami a nyugati kultúra része... Vajon fordított esetben mennyire értené a nyugati néző a keleti alkotás jelentését... mi ráismernénk?

KÉP: Edvard Munch: A sikoly
kép forrása.: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_sikoly
8/10
edimir 2019 febr. 24. - 01:50:12 8/10 Előzmény Illiona
(236253/239047)
The Fieri Priest

KÉP:a 999 arca mellett azt is, hogy Bidam technikája semmit se kopott Silla óta!:)))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 23. - 16:39:02 8/10
(236252/239047)
off
The Light in Your Eyes
Spoiler

Nem igazán kerestem a hétfő/kedd esti idősávra sorozatot, hiszen van már kettő is, amit nézek.. kicsit visszatartott tőle, hogy fantasy.. jaj, már megint kifogytak az ötletekből... és jön vmi csodás elem, amivel fel akarják turbózni....

Nos, ez esetben kellemesen csalódtam.. az átlagosan induló kis sorozatocska gyönyörű lett, kapott mélységet... a sekélyes felszín kapargatás helyett lemegy az Emberig... "látni"... és láttat! S amit látsz, az nem hagy hidegen...és ez főként Kim Hye-ja-nek köszönhető.... Csodálatos színésznő, még mindig sugárzó: https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Hye-ja

A sorozat ismertetője: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Light_in_Your_Eyes_(TV_series)
8/10
edimir 2019 febr. 23. - 01:02:12 8/10
(236251/239047)
Drunk in Good Taste

KÉP: macaron... egy kis stresszoldónak!:)))))))))))))))))))) Szép éjt... álmodjunk édeset!:)))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 23. - 01:00:32 8/10
(236250/239047)
Drunk in Good Taste

KÉP: innen az ötlet a könyvcímhez... és az érvelés egy kis finom süti mellett!:))))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 23. - 00:58:45 8/10
(236249/239047)
Drunk in Good Taste
KÉP: nekem borzasztóan tetszett a könyvcím, főleg, amilyen napom volt ma!:)))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 febr. 23. - 00:57:26 8/10
(236248/239047)
Drunk in Good Taste

KÉP: a bajbajutott számíthat egy rettenthetetlen kettősre.... mint a Goblinban!.))))))))