10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 18. - 01:20:50 10/10 Előzmény kimbin01
(231947/239047)
Nekem a larimár jobban tetszik. Eleve a kék a kedvenc színem.
Larimár (delfinkõ)
Csakra: torokcsakra
Csillagjegy: Oroszlán (mi más...:)))))
Elem: víz
Színe: kék, kékeszöld, szürke vagy vörös fehérrel.
http://kristalyero.blogspot.hu/2012/10/larimar-delfinko.html

Most már tényleg jó éjt, szép napot! :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 18. - 01:11:03 10/10 Előzmény Illiona
(231946/239047)
Igazán jó filmeket ajánlasz, csak az idõ, meg annak a hiánya... :(

A Never Forever-t végül letöltöttem, aztán belenéztem, aztán ottragadtam.
Tényleg jó volt látni A szobalány csábító grófját más szerepben. És a szép szõke amerikai nõt a "kib...tt kék szemeivel".
És egy nõ tényleg két dologért képes mindent megtenni: hogy legyen, vagy hogy ne legyen gyereke.
A vége érdekes volt - most akkor kitõl, hogyan a második... és talán ez nem is lényeges... de mégis elgondolkodtatott.

Jó éjt, kellemes hétvégét a pihenõknek!
(én megint éjszakás leszek - de a Black-et ki nem hagyom...)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 18. - 01:00:21 10/10
(231945/239047)
Na jó, itt egy guglis ferdítés... :)))

매혹의 스캔들 (maehogeui seukhaendeul) - Csodálatos botrány (2017)
Kincsem - Fogadás a bosszúért
Kaland / Románc / Melo / Történelmi dráma / Dráma Magyarország
2017.12 (bemutató) 122 perc, 15 éves vagy idõsebb
(Rendezõ) Herendy Gábor
(Fõszerepben) Nagy Ervin, Petrik Andrea
A halálos sors találkozása a katasztrófával!
1848-ban az apja a szabadságharc miatt halt meg. A fiatal 'Eno' (에노) egyedül maradt.
Huszonöt évvel késõbb Eno a bosszúról álmodik.
Arról, hogy visszanyerje családja hírnevét, amiben "Kincsem" (킨쳄), a versenyló segíti.
De lenyûgözi egy illetéktelen (?) asszony, Clara. Titkos kapcsolatuk elõidézi a katasztrófát...

Kép szintén a daum.net-rõl.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 18. - 00:34:01 10/10
(231944/239047)
Moziba nem nagyon járok, a neten sem kerestem rá, de a Kincsem-re ettõl függetlenül kíváncsi vagyok.
Az meg egy plusz adalék, hogy Nagy Ervin ('76-09-25) mindössze tíz nappal idõsebb, mint Song Seung Heon, így arra is kíváncsi vagyok, lenne-e rám olyan hatással, mint SSH... de gyanítom, hogy nem... :)))
Külsõleg egyáltalán nem jön be, bár a hangja kellemesnek mondható, akkor már inkább Csányi Sándor a maiak közül, fõleg, amióta szakállat visel... csak neki meg borzasztó a hangja és nem is artikulál rendesen... :(

Mindenesetre rákerestem a daum-net oldalán, mostanában úgyis sokat nézegetem: a Kincsem bemutatója decemberben várható.
http://movie.daum.net/moviedb/main?movieId=116410

Közben viszont szembejött a Testrõl és lélekrõl, lsd. plakát! Bemutatója november 30-án lesz.
http://movie.daum.net/moviedb/main?movieId=109812
Furcsa, de kellemes élmény magyar filmet, magyar szavakat, neveket látni a sok hangül karakter között. :)))

Kíváncsi leszek a nézettségükre: a Kincsem 444ezres rekordja Koreában kb. 2 milliónak felelne meg, sõt mint tudjuk, ott simán vannak 5-6, sõt 10-12 milliós nézõszámok, nem beszélve az abszolút rekorder, 17milliós Admirálisról.
Majd figyelünk. Én legalábbis biztosan. :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 18. - 00:11:26 10/10 Előzmény Illiona
(231943/239047)
Szerintem SSH tudatosan választ szerepeket - itt elsõsorban a negatív karakter megszemélyesítése vonzhatta, és amennyire a filmet láttam, ezt a szokásos tökéletességével meg is oldotta.
A film alacsony nézettsége akár a túl sokáig tartó idõhúzás, a bemutató rossz idõzítése, a sok koreai-japán ellentétre alapozott film dömpingjén túl talán a rendezõi koncepció furcsaságán is múlt. Lehet, hogy nincs igazam azzal kapcsolatban, amit elõzõleg írtam (nov. 11-én), de az, hogy a rendezõ látszólag Kim Koo-ról (Kim Chang Soo) készített filmet, mégis pont a címszereplõ volt hiteltelen, hiszen a feldolgozott életrajzi elemet tekintve mindössze 20 éves lehetett volna a történetben, miközben itt a két fõ ellenfél, a film két ellenpontja Kim és az igazgató figurája volt - két egymásnak feszülõ negyvenéves férfi, a többi csak körítés.
(Aztán majd lehet, hogy jól meglepõdök, amikor lesz felirat is, de egyelõre nekem ez jött le a filmbõl.)
És a Kim Koo-ról szóló wikis ismertetõ ugyan a legnépszerûbb függetlenségi harcosként írt róla, akinek az arcmása egy internetes szavazás alapján a készülõ 100.000 won-os bankjegyre került volna, de a bankót nem adták még ki (2009 óta „jegelik” a kérdést, a legmagasabb címlet azóta is az 50.000-es Saimdang…), a szavazás pedig 2007-ben volt - 10 év pedig hosszú idõ…

Ami pedig SSH választását illeti: a most futó Black az OCN-en is csak kevesebbekhez juthat el, hiszen ez egy fizetõs kábelcsatorna, ami az utóbbi idõben egyértelmûen saját thrillereket gyárt, mégis szerepel benne, mert vonzotta a fõszerep, a történet, a mondanivaló… engem meg õ vonz, alakítson bárkit, bárhol, bármikor… :)))))
A nézettsége pedig jónak számít, hiszen az eddigi legsikeresebbek, az év eleji Voice és a Tunnel után az idei sorozatok alacsonyabb nézettséggel futottak, míg a Black számai újra magasabbak, és bár még nem érik el a másik kettõ végsõ átlagát, azért +2 részt már hozzátettek.
https://en.wikipedia.org/wiki/Orion_Cinema_Network
És még nincs is vége - szerencsé(m)re… :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 17. - 23:58:19 10/10 Előzmény Illiona
(231942/239047)
Véleményem az van - és teljesen eltérõ a Tiédtõl. De ez gondolom nem baj… :)
(Függetlenül az ismertetett sorozattól, arra majd rákeresek, nyugdíjas éveimre jó lesz.)

Katasztrófahelyzet.
Igen, egy egészségügyi dolgozónak (+rendõrnek, katonának, tûzoltónak) kötelessége az állampolgárok védelme, és én is segítenék, mint ahogy nyilván számos önkéntes is. De nem tudok elképzelni olyan szituációt, hogy én bárki mást mentsek, amíg a saját gyerekeim nincsenek biztonságban.
Egyébként némileg elvonatkoztatnék egy katasztrófától és csak úgy általában írom: pl. egy mentõnek* munkájából/hivatásából adódóan kötelezettsége segíteni, de nem kötelessége az életét kockáztatni. Újraélesztés esetén is elsõdleges a helyszín biztonsága, hiszen pl. egy vizes medence partján a defibrillálás az ellátót veszélyezteti, vagy egy égõ-füstölgõ házból, egy roncsolódott autóból való kimentés is elsõdlegesen a tûzoltók dolga.
Nekünk is oktatják minden évben kötelezõen, hogy egy kórházi osztályon keletkezett tûzeset kapcsán mi a teendõ, de NEM köteleznek arra, hogy adott esetben feláldozzam magam egy „vadidegen” emberért, miközben valószínûleg gondolkodás nélkül próbálnám menteni a gyerekeimet, ha róluk lenne szó - de ezzel szerintem számos ember így van, a saját élet védelme ösztönösen felülírja mások életének védelmét. (Miközben a tûzoltónak védõfelszerelése van, a rendõrnek fegyvere, ami adott esetben védi az életüket, addig egy eü-s, egy civil nem rendelkezik ilyenekkel.)
[*A köznyelv mentõsnek hívja õket Mentõk helyett, de van, aki erre háklis, mert ugye általában nem mentõStisztrõl, meg mentõSápolóról beszélünk, mint ahogy tûzoltósról meg rendõrösrõl sem…]

Isten: nem vagyok hívõ, de ateista sem igazán, mert hiszek abban, hogy bár a sorsunkért önmagunk is felelõsek vagyunk, de kell lennie valami/valaki feljebbvalónak, aki az egész Univerzumot uralja. Hiszek Jézus tanításaiban, amely mások elfogadására, együttérzésre, segítésre, a nem ártásra vonatkoznak. Igyekszem becsületesen, tisztességesen élni és a gyerekeimet is erre tanítom.

Haza: az én nézetem szerint a haza, a nemzet fogalma egy kulturális kapocs az azonos nyelvet beszélõk között, amely fontos identitásképzõ szempont, ezzel azonosulni, egy közösséggé kovácsolódni akár nemzeti ünnepen, sporteseményen, nemzetközi siker esetén fontos élmény, de nem képezi a mindennapok részét.
„Én magyar vagyok, de nem úgy, hogy tépem a számat, pofázok néprõl, nemzetrõl, hazáról, hanem hogy szíven üt, ha népzenét hallok, igézve nézem, ha látok igazi magyar táncot, hogy értem József Attilát, akinek ezerféle nemzet kavargott szívében, és magaménak érzem Radnótit.” (Cserhalmi György)
És más néppel egyáltalán nem, de a koreaival bizony rokonnak érzem magam, olyan sokat foglalkoztam velük az elmúlt néhány évben, hogy tkp. második identitásommá vált a velük való kapcsolatom…

Család. Szûkebb értelemben a gyerekeimet jelenti, mint ahogy számos idõs ember ma is így kérdez rá az utódokra: „hány családja van?”.
Számomra a gyerekeim a legeslegfontosabbak a világon. Persze vannak még fontos embereim, de a gyerekeimmel senki sem veheti fel a versenyt. Pont.
És érdekes, ez a kérdés a Black 7. részében is felmerült, amikor egy apa bosszút akart állni a fia haláláért felelõsnek tartott férfin. Bár a sorozatban elhangzott gondolattal nem most találkoztam elõször, de attól még igaz: „aki elveszti a szüleit, az árva, aki a házastársát, az özvegy. Ám arra, aki elveszti a gyermekét, az annyira kegyetlen, hogy arra még szavunk sincs.”

Soha nem tudnék gyermekosztályon dolgozni, az õ szenvedésük mindig megvisel, és pont ebbõl kifolyólag minden tiszteletem azoké a kollégáké, akik pl. gyermekhospice-ban dolgoznak.
Ez a cikk hosszú, de betekintést nyújt egy olyan világba, amit jó lenne minél kevesebb embernek megtapasztalnia. Néhány gondolatot kiemelnék, s rögtön egy „ismétléssel” kezdeném:
"– Furcsa – mondja Zsuzsa –, minden élethelyzetre, mikor az ember elszakad valakitõl, van egy szó. Ha valaki elveszíti a szüleit, azt mondják rá: árva lett. Ha megszakad a házassága, azt mondják, elvált. Ha meghal a társa, azt mondják, hogy özvegy. De erre, amik mi vagyunk, nincs szó semelyik nyelvben. Mit lehet mondani, hogy mik vagyunk mi? Kik vagyunk?
– Tényleg mindig van segítség, nem kell a terheket egyedül cipelni. Nekem többen mondták már, hogy borzasztó, ami veletek történt, én biztosan nem bírnám ki... azt szoktam rá mondani, hogy te is kibírnád, barátom. Iszonyú, majd' belehal az ember. De nincs más választás. Tovább kell csinálni.
– Sajnos, nem mindenki bírja ki – mondja késõbb Révész Renáta Liliána, a pszichológus. – Az ilyen traumát elszenvedõ emberek közt magas az öngyilkosságba menekülõk aránya. Azért is különösen nehéz a helyzetük, mert a gyerek a tudatunkban a jövõt jelenti. „Bennük élünk tovább”, ahogy mondani szokás, tehát az õ jövõjük a miénk is."
http://index.hu/belfold/2015/05/05/gyermekhospice_tulelo_szulok/

És a gyermek mindig gyermek marad a szülõ számára. Sokszor találkozunk olyan idõs emberekkel, akik a 40-50-60 éves fiukat, lányukat siratják…
Kép: az idézet Elizabeth Stone, amerikai írónõtõl származik.
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 17. - 23:43:39 10/10 Előzmény Illiona
(231941/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Sajnálom, ha nem tetszik, pláne azok után, hogy a „Ha eljön Joe Black” c. filmet Te is szereted.
Vagy csak már egyszerûen nem hiszel a mesékben?... :))))
Itt más az alapszituáció, a Halál nem csak „kíváncsiskodni” jön, itt a túlvilági Kaszások az ilyen-olyan okból meghalt lelkek kísérõi. A 49 napban Idõzítõ volt, más sorozatban nyilván más, de az ilyesmi visszatérõ motívum a koreai sorozatokban.
Persze a Goblin-t sem láttam még, bár Edimir vetítése miatt a piros sál és a pitypang nagyon megmaradt… Sokan hasonlítják, ill. hasonlították a sorozatot elõzetesen a Goblin-hez, errõl SSH is beszélt egy interjú kapcsán:
Szerinte az elsõ részben már kiderül(t), hogy a Black-et a története, a mûfaja és más tényezõk is megkülönböztetik a Goblin-tõl. A Black-ben Haram nem szellemeket lát, hanem a halál árnyékát az élõkön, Black pedig ezt a képességet használja ki - elõször arra, hogy megtaláljon egy szökött lelket, akit keres (tkp. ezért vette „kölcsön” a nyomozó testét), majd késõbb már együtt mentenek meg ártatlan embereket (egyelõre persze Black akaratán kívül), ezzel megszegve a szabályokat…
SSH elmondása szerint azért vállalta a szerepet, mert vonzotta Black nézete az emberi érzelmekrõl (meg gondolom, ezek változása), és a sorozat üzenete, mely szerint a legfontosabb az emberek közötti kapcsolat, az egymásra való odafigyelés.
http://en.koreaportal.com/articles/42771/20171023/black-star-song-seung-heon-reacts-to-goblin-comparisons.htm

Nekem nagyon tetszik SSH karaktere, a csendes, udvarias, szomorkás nyomozó, aki egyik pillanatról a másikra (meghalás helyett) változik egy rendkívül határozott, kissé bogaras, de mindenképpen nagyon menõ pasivá - és SSH ezt a kettõs figurát is simán hozza, mint az eddigi szerepeiben is bárkit, bármikor, bármiben. :))))
Persze akár lehetne nélkülözni a misztikus szálat, mondjuk egy sima emlékezetvesztõs sztorival, de ez még nem okoz(hat)na alapból ekkora személyiségváltozást… viszont itt a túlvilági szereplõk behozatala a történetbe inkább Black egyre emberibbé válása, a lelkében végbemenõ folyamatok bemutatására szolgál.
És eközben persze ott a bûnügyi háttér, az ott meghúzódó gyermekprostitúció kibontakozása, a fõszereplõk cseppet sem makulátlan elõélete, s ahogy õk kapcsolódnak egymáshoz.
Lehet, hogy meg lehetne oldani mindezt a misztikus szál nélkül is, egyszerû földi halandókkal, de engem ez a szál pont nem zavar, sõt ez adja a komikusabb helyzetek alapját, mert egyébként ez nem egy vidám történet.
Ha már valami zavar, az legfeljebb az egyes szereplõk majdnem meghalása, amikor olyan sérüléseket (pl. akasztás, vízbefojtás) mutatnak, amik ilyen formában a bemutatott mechanizmus szerint egyszerûen túlélhetetlenek, de persze túlélik és mennek tovább, mintha mi sem történt volna - na, én ezeken akadok fenn, ha már valamin fenn kell akadni… de azért talán ez a legtöbb laikus nézõt kevéssé zavarja… ;)

Nem tudom, most hol tartasz a 4. rész óta, én naprakész vagyok, sõt alig bírom kivárni a hétvégéket - még jó, hogy alig van mostanában szabadidõm, így nem nagyon érek rá hétközben ezzel foglalkozni. És holnap már a 11-12. rész következik.
Illiona 2017 nov. 17. - 19:15:17
(231940/239047)
Illiona 2017 nov. 17. - 19:06:58
(231939/239047)
A "Kincsem" koreai plakátja
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 17. - 13:58:41 10/10
(231938/239047)
Sziasztok!

Gépem megjavítva, jó, hogy van egy ilyen fantasztikus unokaöcsém! Egyébként Rejuci ikrei közül az egyik.

Olvasom, hogy Cru túl van a mûtéten, ugyen nem is volt olyan borzasztó??! Sokat gondoltam rád!
offtopic
Crutia 2017 nov. 17. - 03:41:35
(231937/239047)
LIBAGOLY TALÁLKOZÓ - Mikulás álruhában

Nem múlhat el 2017 éve még egy libagoly találkozó nélkül. Ha te is így gondolod, akkor ott a helyed. Már csak döntenünk kell az idõpontról. A helyszínt majd a pestiek leellenõrzik, hogy melyik legyen a régiek közül, esetleg vmi új ötlet (Banyatanya)

Két fontos témát javasolnék megvitatásra:
1. Ezt néztem az utóbbi idõben...
2. Semmit se néztem mostanság, de helyette....

E két téma mellett természetesen minden másra is nyitottak vagyunk!:))))))))))))))))))))))) Szerintem mi mindenrõl tudunk beszélgetni, ha belelendülünk.:)))))))))))))

Kéretik feliratkozni, akik jönni szándékoznak, hogy a Mikulás tudjon készülni.... virgáccsal.:))))))))))))))

Javasolt idõpontok:
nov. 25.:
1. edimir
2.
3.

dec. 2.:
1. edimir
2. maggi
3. szakire
4. szkati
5. Cru
6.

dec. 9.:
1. edimir
2. maggi
3. Cru
4.

Szeretettel várunk minden érdeklõdõt, nem csak libaglyot, de szimpatizánst és természetesen az Olvasót is!:))))))))))))))
Illiona 2017 nov. 16. - 19:29:14
(231936/239047)
Sziasztok!

az The Outlaws letöltési lehetõsége az Avistán!
És mekkora szerencse, hogy az angol felirattal együtt!!!

https://avistaz.to/torrent/74596-the-outlaws-2017-web-dl-1080p-aac-x264-fhd-movement

Kép: a filmbõl
10/10
szakire 2017 nov. 16. - 15:31:47 10/10
(231935/239047)

Nem múlhat el 2017 éve még egy libagoly találkozó nélkül. Ha te is így gondolod, akkor ott a helyed. Már csak döntenünk kell az idõpontról. A helyszínt majd a pestiek leellenõrzik, hogy melyik legyen a régiek közül, esetleg vmi új ötlet (Banyatanya)

E két téma mellett természetesen minden másra is nyitottak vagyunk!:))))))))))))))))))))))) Szerintem mi mindenrõl tudunk beszélgetni, ha belelendülünk.:)))))))))))))

Kéretik feliratkozni, akik jönni szándékoznak, hogy a Mikulás tudjon készülni.... virgáccsal.:))))))))))))))

Javasolt idõpontok:
nov. 25.:
1. edimir
2.
3.

dec. 2.:
1. edimir
2. maggi
3. szakire
4. szkati

dec. 9.:
1. edimir
2. maggi
3.

Szeretettel várunk minden érdeklõdõt, nem csak libaglyot, de szimpatizánst és természetesen az Olvasót is!:))))))))))))))
10/10
szakire 2017 nov. 16. - 15:28:19 10/10
(231934/239047)
Szia Crutia!
Jöttem jelentkezni a találkozóra és örömmel olvasom, hogy túl vagy a nehezén és jól vagy. A napok elteltével egyre jobb lesz. Pihenj sokat és gyógyulj meg minél elõbb, sok puszi és ölelés! :)
offtopic
maggi99 2017 nov. 15. - 21:19:01
(231933/239047)

Javasolt idõpontok:
nov. 25.:
1. edimir
2.
3.

dec. 2.:
1. edimir
2. maggi
3.

dec. 9.:
1. edimir
2. maggi
3.

offtopic
maggi99 2017 nov. 15. - 20:25:38
(231932/239047)
Ez a mai nap jó híre :))))
Bár a képen lévõ úriember ölelése igen csábító, de én most inkább Téged választalak. :)))
Gyógyulj és várunk.
offtopic
Crutia 2017 nov. 15. - 18:40:49
(231931/239047)
Szolgálati közlemény: nov.7-én (múlt kedden) megmûtöttek és egy hét kórházi tartózkodás után tegnap hazaengedtek. Jól vagyok és szeretném megköszönni az érdeklõdéseteket és támogatásotokat. Nagy ölelés mindenkinek!
Illiona 2017 nov. 15. - 17:09:47
(231930/239047)
Pluto

De miért a cím?
A filmben ugyan beszélnek némi csillagászati tanulmányokról, de azért ugyanilyen erõvel beszélhettek volna mondjuk a Jupiterrõl is.
A Plútó egy különleges bolygó, Csillagászatilag is, de Asztrólógiai szempontból is: mélyebb értelmet hordoz, amit csak az erre a tudásra érzékenyek értenek meg...

Theognisz írta le: "„…senki se tudja elõre ha mûvét kezdi, hogy üdvös lesz, vagy kárhozatos majd az a cél, amit elér. Sokszor az is, ki gonosz tervet szövöget, csupa jót tesz, és kit a jó szándék hajt, csupa kárt okoz az.”

A görögök Hádésznak nevezték. Az alvilág ura, a holtak istene. Kronosz és Rheia fia.
Neve „láthatatlant” jelent. A rómaiaknál Plutón, vagy Pluto. Más nevei: Aidész vagy Aidóneusz. A rómaiak még nevezték Orcus vagy Disnek. Amikor Zeusz és Poszeidon
felosztották maguk közt a világot, Zeusz az ég, Poszeidon a tenger fölött uralkodott, míg Hádészt (Plútót) az alvilág urává jelölték ki. Kísérõi közé tartozik Kharón,
Thanatosz és Hüpnosz. Trónja mellett áll a két bíró, Minósz és Rhadamanthüsz.
Birodalma mélyen a föld alatt terül el. Láthatatlanná tévõ, bûvös sisakot visel, melyet néha másnak is kölcsön ad. Szent fája a ciprus, trónja alól eredtek az alvilági folyók.
Szigorú uralkodó, de elõfordul, hogy teljesít egy kérést. Beleegyezik például, hogy Eurüdiké visszatérjen a Földre. Kedvese Menthé alvilági nimfa. Kapcsolatba hozzák
Perszephoné elrablásával.
Forrás:
http://docplayer.hu/24916328-A-pluto-az-egen-es-a-horoszkopban.html

Ha megnéztétek a filmet, akkor beszélünk arról, miért is ez a cím...

Kép: a nyomozó. Nem õ oldotta meg a gyilkossági ügyet...
Illiona 2017 nov. 15. - 16:40:30
(231929/239047)
Pluto

a film igazi siker volt, számos dijat is nyert:
2012 (17th) Busan International Film Festival - October 4-13, 2012 - Korean Cinema Today - Vision *World Premiere
2013 (63rd) Berlin International Film Festival - February 7-17, 2013 - Generation *International Premiere
2013 (37th) Hong Kong International Film Festival - March 17 - April 4, 2013 - Young Cinema Competition
2013 (4th) Korean Film Festival in Australia - August 14-September 11, 2013 - Dark Matter
2013 (8th) Korean Film Festival In Paris - October 30-November 6, 2013 - Portrait - Shin Su-Won
2014 (16th) Deauville Asian Film Festival - March 5-9, 2014 - Out Of Competition

itt egy trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=VAPLG-JoYkw

A filmet és feliratot az Avistáról töltöttem le.

Kép. a filmbõl
Illiona 2017 nov. 15. - 16:27:39
(231928/239047)
Pluto

itt a filmrõl egy ismertetõ:
http://asianwiki.com/Pluto_-_Korean_Movie

a fõszereplõt én nem emlékszem, hogy láttam volna már más filmben, pedig jó hosszú a repertoárja, de sebaj, még nagyon fiatal, és nagyon jó volt itt: David Lee.

A koreai iskolai teljesítménykényszerrõl, hogy ez mennyire megviseli a diákokat, hogy mennyi sérült lelkiállapotú diák kerül ki az életbe, és mennyien lesznek öngyilkosok ez miatt, ezt már egyéb filmekbõl, sorozatokból tudjuk.

Itt is ugyanez jelenik meg, de a rá adott válaszokban mégis más ez a film: elgondolkodtat, hogy hogyan, miért lehetne más, másképp.

Nem is ad igazán választ, illetve amit ad, azt nem tudjuk elfogadni (vagy legalábbis én nem, és persze ki ki belsõ értékrendszere szerint)

Kép : a film plakátja
Illiona 2017 nov. 15. - 16:09:26
(231927/239047)
Sziasztok!
Tegnao megnéztem egy mozifilmet Pluto címmel.

A film 2012-es, és van rendes magyar felirata, vagyis lehetséges, hogy már mindannyian láttátok, de nekem teljesen uj volt, soha még csak nem is hallottam róla.

Az Avistán most teszegetik fel a filmeket nagyon nagy Gb-ba, 14-25 GB-os filmek vannak, tudjuk miért ( a táborban milyen szép képek voltak a nagy fájlok vetitésénél),
igy most "jött szembe" néhány nagy film, többek között a Pluto is.

A film alapja a középiskolás feszitett teljesitmény kényszer, ami meghatározza egy fiatal késõbbi egész életpályáját, és ami miatt a családok képesek mindenrõl lemondani, nyomorogni is akár, csak a gyerek éltanuló lehessen egy jó középiskolában. (késõbb az fõsulin, egyetemen ugyanez)

Egy ilyen iskolában van egy elitcsapat, a 10 legjobb tanuló, ahová, akik közé nagyon nehéz bekerülni, de ha bejutottál, akkor vannak kiváltságok is.

Az iskola legjobb tanulóját, az elitcsapat egyik tagját meggyilkolják, a gyilkost némi keresgélés után meg is találják, de a fiatal tanuló "fellázad", és elkezdi maga megkeresni a gyilkost.
A módszerei pedig eléggé egyediek...
A rendõrségben semmiképp nem bizhat, a melák 2 nyomozó, mint két tehetségtelen majom...

Ki látta?

8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 14. - 22:33:44 8/10
(231926/239047)
Köszönöm az ajánlást, megnéztem....

Egy lámpás gyújtson ezret!

KÉP: Avalokitesvara - egy õszinte ima.... az egy lámpáért....
Illiona 2017 nov. 14. - 17:23:34
(231925/239047)
Avalokitesvara helyesen!
Illiona 2017 nov. 14. - 12:59:48
(231924/239047)
Örülök, hogy tetszett az Avalotekasvara címû kinai mozifilm.

Aki még megnézné, ez egyáltalán nem valamiféle vallásos hittéritõ film, hanem az emberi gyengeségrõl, a hatalomvágyról, a világi hatalom ( a kinai császár) közvetlen beleszólásáról van szó a lélek, egy nép hitéleti dolgaiba.
Ami pedig ezzel szemben van, az pedig az örök, a minden vallásnál magasabb szinten meglévõ szeretet.

Vagyis bármelyik nagy világvalláshoz tartozók is megnézhetik, sõt az ateisták is, csak többek lesznek általa.
Illiona 2017 nov. 14. - 12:53:32
(231923/239047)
Tegnap elfelejtettem a Box Office oldalát idetenni:
http://www.hancinema.net/hancinema-s-box-office-review-2017-11-10--2017-11-12-112184.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Ami érdekesség: a Man of Will már sehol sincs.

Amibõl azért az is következik, hogy senki nem akarja már ezt a japán-koreai konfliktust erõltetni, azon az 1-2 érintetten kivül, akik meglátván a japán gazdasági intenziven növekedõ számokat egybõl további követelõzésekkel éltek. :((((
Bár ez a történet inkább a Battleship Island cimû filmhez köthetõ, de az egyértelmû, hogy a koreaiak döntõ többsége nem kér ebbõl.
Akik megnézték a Battleship Islandot, azok semmiképp meg nem nézték a Man of Will-t, és ezzel majdhogynem én is igy vagyok.

Nagyon sajnálom, hogy Song Seung Hun a nevét adta ehhez, persze én tudom hogy a szerep az szerep, és jelen kell lenni a médiában, hiszen különben elfelejtenek, de az õ helyzete már annyira szilárd.

Kép: a Man of Will plakátja
10/10
Cilia 2017 nov. 14. - 01:31:25 10/10
(231922/239047)
Sziasztok!

Olykor bagolykodok és belesek éccaka, mi újság a partokon, általában mindent lényegest elolvasok - mondjuk a film ismertetéseket nem, mivel nem láttam õket s nem is fogom legtöbbjüket megnézni.
Most viszont nagyon köszönöm Illionának ezt a filmajánlást, az Avalokitesvarát, olvasás közben rákattintottam és azonnal végig is néztem! Csodálatos, nagyon tetszett, lenyûgözött. (Sok éven át foglalkoztam buddhizmussal, így különösen megérintett)

A találkozóra majd feliratkozom, valamelyik decemberi idõpont lenne jó (elvileg, mert nem nagyon vagyok top-on egészségileg...

Jó éjszakát mindenkinek!
Illiona 2017 nov. 13. - 22:19:46
(231921/239047)
Mennyei Harmóniának!

(és mindenkinek akit még érdekel)

A Never Forever koreai-amerikai mozifilm letölthetõ innen:

https://drive.google.com/open?id=13om2ukbtFJjTOfL_7ueXn-7DZwM1k7mD
Illiona 2017 nov. 13. - 19:49:35
(231920/239047)
Secret

és még egy utolsó poszter
Illiona 2017 nov. 13. - 19:48:38
(231919/239047)
Secret

egy kép a netrõl
Illiona 2017 nov. 13. - 19:47:45
(231918/239047)
Secret

egy másik poszter
Illiona 2017 nov. 13. - 19:46:28
(231917/239047)
Secret

ma délután megnéztem egy kinai (tajvani) 2007-es mozifilmet, Secret címmel, még most is teljesen a hatása alatt vagyok.
Azt vártam, hogy hogy tehetséges diákok iskolai keménykedései után majd egy sikeres életpálya fog következni, ami megerõsit, amibõl egy mûvész zsenije táplálkozni tud.
De nem, itt minden csak igy kezdõdik, és folytatás valami egészen más...
A tehetséges, mûvészi vénával megáldott fiú zseniálisan zongorázik, közben a középiskolában beleszeret egy társába, aki súlyos asztmával küzd.

A filmben végig zongoramuzsika szól, ami egy különös keretet ad a filmnek.
itt a teljes film angolt bíróknak.
https://www.youtube.com/watch?v=j9go3IilpMQ
egy ismertetõ :
https://en.wikipedia.org/wiki/Secret_(2007_film)
itt a film trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=_bFEl3nUKlg

Én a filmet az Avistáról töltöttem le, az angol feliratot pedig googléval fordítottam át.
10 pontot kap tõlen a 10-bõl.
Kép: a film plakátja
Illiona 2017 nov. 13. - 12:10:49
(231916/239047)
Sziasztok!
hadd ajánljak egy kinai filmet, amit egy buddhizmust figyelgetõ barátnõmtõl kaptam:

https://www.youtube.com/watch?v=vvQ6IET_HKA&feature=share

A magyar feliratért alolra kell kattintani, arra a négyszögre a fogaskerék mellett, és akkor betölti magát.

Egy történelmi film (évszám nem szerepel benne) a szeretet erejérõl, az életünkhöz való ragaszkodásról, illetve annak hiányáról.
Minden jóravaló embernek ajánlom ezt a filmet!

Különösen azoknak, akikkel vitába keveredtem a táborban...
Amikor a A Taxi Driver kapcsán felmerült ugyanezen kérdés, bár másképpen...
Illiona 2017 nov. 12. - 22:12:52
(231915/239047)
Prison Playbook:

és még egy poszter:

Remélem ez a sorozatban nem lesznek misztikusnak gondolt elemek!!!!
Illiona 2017 nov. 12. - 21:48:57
(231914/239047)
Prison Playbook

és itt egy ajánló, egyenesen Junk Kyoung Ho személyétõl:

https://www.youtube.com/watch?v=uWMJQdpL3r0

és mégegy arról, milyen jó hangulatban telt a forgatás:

https://www.youtube.com/watch?v=kBVpLMyR14E
Illiona 2017 nov. 12. - 21:40:30
(231913/239047)
November 22-én indul egy uj 16 részes sorozat, Prison Playbook cimmel, már maga a stáblista is nagyon érdekes:
22 férfi, és 2 nõ!!!
http://asianwiki.com/Prison_Playbook

a trélere:
https://www.youtube.com/watch?v=kPEsga1FFrM

és mégegyszer:
https://www.youtube.com/watch?v=PdSsKmPuJWE

Kép: a sorozat posztere
Illiona 2017 nov. 12. - 21:25:39
(231912/239047)
Szia! A Never Forever cimû mozifilmet feltöltöm holnap a drivéra, akkor holnap este már le is töltheted.
a Kim Nam Gil filmnek pedig itt a címe:
http://asianwiki.com/Live_Up_To_Your_Name
De mi csak Deserving of the Name néven emlegettük.
Kim Nam Gil igazán bravúrozik benne, én több jót nem is tudok róla, de a többiek mind imádták!
Ez van...
Kép: Kim Nam Gil (ez a kép az uj mozifilmjébõl van, aminek a cime: Memoir of a Murderer)
Mennyei Harmónia 2017 nov. 12. - 19:25:49
(231911/239047)
Szervusztok! Nagyon ígéretesnek hangzik a Never Forever c. film, most felkeltette az érdeklõdésemet. Megírnátok, hogy mi a címe a KNG filmnek? Az arról folyó beszélgetés is nagyon érdekes.
A Taxisofõr kapcsán - merthogy nem bírtam ki, hogy itthon ne nézessem meg szeretteimmel :) - mi is rengeteget beszélgettünk arról, hogy miért engedte el a fiatal katona a taxit és utasát, ha már rájött, hogy ez a szöuli taxi. Mi azt gondoltuk, hogy talán azért, mert már magának a katonaságnak is elege volt abból, hogy saját honfitársait kell lõni és pusztítani, ami valószínûleg elõtte teljesen elképzelhetetlen volt. Volt hadsereg, voltak katonák és a feladatuk az volt, hogy a hazát és az ott élõ honfitársakat védje és nem az, hogy beléjük lõjön - fõleg akkor, amikor a sérülteket mentik vagy a fehér zászlót lengetik. Úgy gondoltuk, hogy maga a hadsereg is érezte az ellentmondást a puccs során hatalomra került diktátor és az emberek szabadság-szeretete között. És azért is engedte talán el,mert õ is felfogta, hogy egyre erõsebb lett a megtorlás és talán más esély nem is volt arra, hogy a világ megtudja, hogy mi is történt.
Az is felmerült kérdésként, hogy késõbb miért nem jelentkezett a taxisofõr. Mert õ egy kis taxisofõr volt aki nem az újságírók és egyéb hírességek közt forgolódott, hanem az utca embere volt. Ráadásul jóval késõbb, már az újságból értesült arról, hogy õt keresi a német riporter. És ez csak adalék: azóta az is kiderült, hogy a valóságban a kétezres években a taxisofõr már nem élt. De ezt csak most, a film megjelenése után, szeptember elején derült ki. :)
Illiona 2017 nov. 11. - 19:25:50
(231910/239047)
The End of the World

A szinészek egyike sem tartozik a nagyon ismertek közé, de mindegyik nagyon szuper volt.
A nõkkel is mind nagyon elégedett voltam, annál is inkább, miután jórészt rajtuk volt ez a védõfelszerelés :)))

Egyedül talán a szivgyengeségben szenvedõk hagyják ki, nagyon izgalmas végig.

Jó szórakozást hozzá!
Illiona 2017 nov. 11. - 19:02:31
(231909/239047)
The End of the World

A sorozatot googlés forditással néztem meg, elég rossz minõségû volt, talán jó ha 60-70 % volt érthetõ, de viszont egyértelmû sztori volt.

Ami nem tetszett: a szereplõk hozzáállása a katasztrófához, akkor amikor a családjukról volt szó.
Remélem. hogy a katasztrófatervek, amik valóságos virustámadásra vannak, oda a forgatókönyvirókat nem engedik, sõt, remélem még az óvóhelyekre sem mehetnek be.

Mindig az volt számomra a koreai sorozatok fõ erénye, hogy megmutatták, minden embernek van két oldala, csak az egyik dominánsabb.
A gyenge jellemû embert is valami elinditotta a gonoszság felé, mig a legjobb jellemmel rendelkezõ ember is követhetett el hibát.
Ebben a katasztrófafilmben ez is igy lenne!

DE!!!

Nehogy már aki ott van, egész életében kapja az államtól a fizetését, ugye a semmiért,(mert életében sem történt semmi komoly) de amikor mégis kitör valamiféle katasztrófa, akkor az egyetlen aktiv tette, hogy a saját gyermekét megmentse. Oké, hogy megmenti, de akkor adja vissza az összes tudását, egyetemi oktatásra költött pénzt, és minden megkapott Wont! Akik bajbajutottak, akik szenvednek, vagy hozzátartozójuk szenved, tudják, hogy el is fogják vesziteni, azok biznak benne, miközben õ családja érdekében cselekszik CSAK, amiatt furikázik, mint akinek semmi más dolga nincs.
Én ugy láttam, a forgatókönyviró ezt pozitivként tüntette fel, a család szentségét, a családjáért áldozatot hozó apa, aki mindent megtesz a gyerekéért.

És máris ott vagyunk amikor összevitatkoztunk a A Taxi Driver kapcsán, hogy lehet-e más sorrendben az "Isten, Haza, Család" ?
Mert szerintem nem!
És vannak akik szerint igen, lehet a család az elsõ...

Vélemény:
10/10
Ljerk 2017 nov. 11. - 18:34:10 10/10
(231908/239047)
Ez a film nem neked való, itt nem csak a szereplõk vannak kosztümben, de a székek is faragottak. :)
Illiona 2017 nov. 11. - 18:18:43
(231907/239047)
The end OF the world

Most ebben az utóbbi héten megnéztem a The end the World cimû sorozatot, amit 2013-ban adott le a koreai tv.

Egy különleges katasztrófa történik kint a nyilt tengeren, egy halászhajón: egy eddig nem látott virus jelenik meg, megölve mindenkit: egyetlen ember éli túl, sõt, neki aztán semmi baja!
Végül kikerül a szárazföldre, és elkezdi ámokfutását: mindenki megfertõzõdik, aki csak érintkezésbe kerül vele, de õ maga egészséges marad.

Egy igazi jó katasztrófa SOROZAT!
Izgalmas, ujszerû, nem klisés,
Aki meghal, az örökre halott marad, és aki nem hal meg, az sem él örökké, hanem majd amikor eljön az ideje, akkor :)))))))))
GAME OVER NINCS!!!!!!

http://asianwiki.com/The_End_of_the_World

kÉP: A sorozat plakátja
Illiona 2017 nov. 11. - 14:11:36
(231906/239047)
:))))))
Illiona 2017 nov. 11. - 14:06:41
(231905/239047)
Sziasztok!

igen, amikor azt mondtam, hogy megnézem a Black aktuális részeit, akkor este volt egy 3 órás áramszünet, amibõl unatkoztam vagy 2 órát, végül este fél 8 -kor bekaptam egy (felet) altatót.
Igy nem lett semmi a filmnézésbõl, de most csütörtökön bepótoltam, illetve eljutottam a 4. részig.

Ugyanaz Kim Nam Gil filmmel, hogy ez a nagy misztikusság engem olyan mértékben taszít, hogy csakis Song Seung Hun miatt nézem meg.
Ez az egész történetecske egy gyenge mese...

Kép: Song Seung Hun
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 11. - 11:37:02 10/10
(231904/239047)
Sikerült vennem a lánynak egy szép karkötõt rodokrozitból. Belebújós, gumis, és ez jobb, mert a gyerekek, ha rácsimpaszkodnak nem tudják
elszakítani, Jobban szerettem volna, larimárból, de nem volt, csak nyaklánc. Viszont ez az a kõ, amire most szüksége van.
Xxy92 2017 nov. 11. - 10:27:33
(231903/239047)
Spanyolul a "Silla" azt jelenti, "szék" - és ez a sorozat segített megjegyezni : )
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 11. - 07:30:58 10/10
(231902/239047)
Szerintem mindenki látja melyik az elsõ osztályú??!!

https://www.google.hu/search?q=larimár&client=opera&hs=dJ7&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjSpo7M8rXXAhVEC-wKHZygAJkQsAQIMQ&biw=1840&bih=941
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 11. - 07:29:03 10/10
(231901/239047)
Persze a rodokrozit is gyönyörû!
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 11. - 07:28:07 10/10
(231900/239047)
Szia, sziasztok!

Jó ez a fehér szín, mert ma kísérteni fogok, illetve kísérni a fiamat, az ásványbörzére. Ugye mit meg nem tesz egy libagoly a
családért? Bár amit vennék a lánynak ajándékba elég húzós lenne, még ott is, ha van. Teljesen belebolondított engem is, és
még én is elfogadnám, olyan szépek.Itt a larimárra(delfinkõ), és a rodokrozitra gondolok.Persze akad még néhány igazán szé dolog más kõbõl is.

http://asvanybolt.hu/4757-lancok
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 11. - 01:37:57 10/10
(231899/239047)
Hm, jó lenne, bár már most sûrûnek ígérkeznek az elkövetkezendõ heteim... :(

Jó éjt, kellemes pihenést, feltöltõdést a hétvégére!
Én mondjuk éjszakás leszek szombat-vasárnap, de legalább lesz Black! :))))))
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 11. - 01:31:23 10/10
(231898/239047)
BLACK.
Nem tudtam, mi a bajod vele, aztán láttam, hogy még csak az elsõ két rész alapján nyilatkoztál (pedig múltkor azt írtad, semmi sem tarthat vissza a 3-6. részek megnézésétõl… :))))

SPOILER!!!!!
Az elsõ rész egy kissé nyomasztó volt (meg a hányás…:)), de megismertük a fõ karaktereket és a titkaik egy részét, a második ennek épp ellenkezõje, mivel a lelõtt nyomozó testét elbitorló Kaszás kissé nehezen szokott bele az emberi létbe. Aztán a harmadik részben minden a helyére került, sok korábbi fura helyzet tisztázódott, és azóta az 1-2. rész túlzásai már elmaradtak.
Szerencsére vannak mókás pillanatok, mert a sorozat elõrehaladtával egyre kevesebb vidám pillanatot láthatunk - azért ez mégiscsak egy misztikus thriller/krimi, némi romantikus szállal.
Nekem kifejezetten tetszik, hogy minden részben egy picit többet tudunk meg a fõszereplõkrõl, a korábban bemutatott szálak kezdenek kibogozódni, meg újabbak szövõdnek beléjük, miközben minden részben van egy-egy olyan szereplõ(k), aki(k)nek az árnyékát látja Haram - és õ persze mindenkit meg akar menteni, Black meg ezt próbálja megakadályozni, vagy legalábbis nem segíteni neki, de persze az egyre inkább emberi lénye, a lelke ezt egyre inkább megsínyli…
Én imádom ezt a sorozatot, de mint tudjuk, én nem vagyok mérvadó, ha SSH-ról van szó. :)))))))))

A sorozat kritikája, nézõi visszhangja, nézettsége kifejezetten jó, sõt +2 részt már hozzátettek (ha már a Saimdang-ot megvágták...)
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 11. - 01:24:24 10/10 Előzmény Illiona
(231897/239047)
Valószínûleg tényleg sok már a japán megszállás idõszakában játszódó film, vagy csak nem mindegy a stílus (amirõl én tudok az utóbbi években, az Assassination és az Árnyak kora, meg ez az idei 3 film…)
Az „Anarchist from Colony” kritikája nagyon jó és a történet is nagyjából követi a fõszereplõ életrajzát, ami nem mindig hátrány, sõt (lsd. Man of will).

Park Jun-Sik - Park Yeol (1902-1974)
Az életrajza szerint 1919-ben kénytelen volt elhagyni Koreát az ún. elsõ márciusi mozgalomban való részvétele miatt, ezért Tokióba költözött, ott folytatta a tanulmányait, majd egyetemi hallgató aktivistákkal együtt létrehozott egy anarchista csoportot (Futeisha, „The Outlaws”- törvényen kívüliek). Itt találkozott a szintén csoporttag Funiko Kaneko nevû japán lánnyal, akivel egymásba szerettek.
Az 1923-as nagy Kantó-i földrengés után Park-ot letartóztatták azzal a váddal, hogy Hirohito herceget készültek megölni, s néhány nappal késõbb a lány is bevallotta a „bûnét”, hogy osztozhasson Park sorsában (a filmrõl írt kritika ennél részletesebb, ott azt írják, hogy a földrengés utáni pogromokban több ezer koreai halt meg, így inkább a börtönt választották a túlélés érdekében…)
Elõször halálra, végül császári kegyelem folytán „csak” életfogytiglanra ítélték õket. Kaneko néhány hónap múlva meghalt a börtönben (öngyilkos lett). Park 22 év után, 1945 októberében szabadult, 1949-ben tért vissza Koreába.
+1 sor Lilitõl, mert ezt sem a wiki, sem a kritika nem írta: „1989-ben Park posztumusz elnöki kitüntetést kapott és 2004-ben a japán lány is.” (Lee Jun Ki-topik, okt. 30. 14:23)
https://en.wikipedia.org/wiki/Park_Yeol

Néhány adat a filmrõl, ha már benne vagyok/voltam mostanában: a bemutatója 2017. 06.28-án volt, az összes nézõ: 2.359.176 (B.O: 1,2,3,8), nézõi értékelés: 7,89 (1.522), kritikusoké 6,58 (12). (daum.net)
Ez pedig a többi idei film meglepetés sikerének vagy sikertelenségének adata:
2017.10.19. Man of Will (B.O: 3,5,-) 379.060; 8,73 (3.685) 4,8 (5)
2017.10.03. The Outlaws (B.O: 2,1,1,2,3,5) 6.476.468; 8,55 (1.702) 6,0 (6)
2017.10.03. The Fortress (B.O: 1,2,4,6,-) 3.841.936; 7,25 (1.967) 7,63 (8)
2017.08.02. A Taxi Driver (B.O: 1,1,1,2,4,4,7) 12.186.205; 9,26 (7.778) 6,09 (11)
2017.07.26. The Battleship Island (B.O: 1,2,5) 6.592.170; 6,75 (20.082) 6,13 (15)
A MoW nézõszáma baromi alacsony, mégis sokan pontozták a többi milliós nézettségû filmekhez képest, de errõl már írtam, összességében nincs jelentõsége, pláne a bevételeket tekintve…
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 nov. 11. - 01:14:41 10/10 Előzmény Illiona
(231896/239047)
Szép estét Mindenkinek!
Némileg el voltam havazva mostanában, de azért természetesen olvastalak Titeket… :)

MAN OF WILL
Elõször is visszaidézném egy részét annak, amit elõzõleg írtam Kim Koo (Kim Gu) életérõl a wikipedia cikke alapján:
Kim 1893-ban csatlakozott a kormány és a külföldi elnyomás elleni lázadó Donghak mozgalomhoz. Ekkor változtatta a nevét Kim Changsoo-ra ( 김창수).
1896 februárjában Kim egy fogadóban találkozott egy japán férfival és megölte. Kimet megkínozták és halálra ítélték. Az önéletrajza ("Baekbeom Ilji") szerint azonban sok koreainak szimpatikus volt és csodálták õt a hazafisága és a bátorsága miatt, így az ítélet végrehajtását felfüggesztették.
A börtönben Kim sokat olvasott a nyugati kultúráról, felismerte a koreai nép oktatásának fontosságát. Mintegy 100 írástudatlan embert tanított. A korabeli újságban arról számoltak be, hogy a fogvatartottak tanításával Kim Chang-Soo iskolává változtatta Incheon börtönét.
[*A film története 1896-ban játszódik, amikor Kim a japán férfi meggyilkolásáért börtönbe került.
Nagyjából ezt a történetet fogja bemutatni a film - csak nem egy húszéves Kim-mel.]
A többi itt: http://forum.port.hu/viewtopic.php?post_id=4066987&highlight=4066987#4066987

A filmet sikeresen letöltöttem (köszi a linket!:)), elõször csak úgy nagyjából átfutottam SSH-ra koncentrálva, de mivel véleményt fogok írni, így tegnap este megnéztem rendesen - bár egy kicsit így is beletekertem néhányszor… Mindenesetre az elsõ benyomásom nem változott.
Felirat nélkül is tökéletesen érthetõ volt a történet, mivel sokat olvasgattam róla és sok trailer-t megnéztem.
Õszintén szólva, felirat nélkül szinte untam újranézni egyes jeleneteit… :( Egyedül SSH miatt vettem rá magam.

Elolvastam a kritikát, amit belinkeltél, és nagyjából egyet is értek vele, mert az elõzetes fenntartásaimmal némileg összecseng.

SPOILER!!!!!
A fenti életrajz szerint az 1876-ban született Kim Koo mindössze 20, azaz húsz(!) éves volt, amikor a japán férfi meggyilkolása miatt börtönbe került - ehhez képest a 40 éves Cho Jin-Woong játszotta a címszerepet. Az elõzetesekbõl sejthetõ volt, hogy a film csak ezt a börtönbéli idõszakot fogja bemutatni, így a rendezõ színészválasztása némileg érthetetlennek tûnik (elsõre legalábbis).
Rögtön a film elején a szamurájkarddal támadó japánt puszta kézzel legyõzi a meglehetõsen nagydarab, erõs férfi, akinek szakálla és kontya van - vagyis még csak véletlenül sem néz ki húszévesnek…
Kim eleinte úgy tûnik, mintha egy forrófejû, indulatos „kamasz” hazafi lenne, akit a börtönben az idõs cellatárs, Ko Jin-Sa (Jung Jin-Young) tanít türelemre, alázatra; egy helyen még azt is olvastam, hogy a filmbéli Ko az ún. Donghak parasztmozgalom (lsd. fentebb) egyik tagja vagy vezetõje volt, gondolom ezért volt a börtönben politikai fogolyként.
A börtön fenegyereke, Ma Sang-Koo (Jeong Man-Sik) megküzd Kim Chang Soo-val az elsõségért, de a nyers erõt legyõzi az értelem, és végül Kim - elõször Jin-Sa-val, majd egyedül - írni tanítja a foglyokat, sõt egységes csapattá, társakká teszi õket, akik kiállnak egymásért, sõt a börtönõrök is lassacskán asszisztálnak ehhez…
Kim és a foglyok ellenpontja Kang Hyung-Sik (SSH), a börtön kegyetlen igazgatója, akik a Chosun-ban jelen lévõ japánokkal szimpatizál, velük üzletel és rendesen korrumpálódik. Európai módon öltözködik, a japánok között elegáns és udvarias, a koreai foglyokat lenézi, de nem csak õket, hanem a börtönõröket is, a mézes-mázos modorától függetlenül mindannyiukkal rideg és agresszív (de nekem így is tökéleteSSH).

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a színészválasztás a rendezõi koncepció része: ez a film Kim, a nemzeti hõs, függetlenségi harcos és Kang, a japán-kollaboráns igazgató közötti ellentétet sarkítva mutatja be, miközben Kim Koo életének ezen szakasza mintha csak a hátteret szolgáltatná. Pont ezért lett Kim is negyvenéves (Cho és SSH is 1976-os, bár ez nem látszik rajtuk…), hogy „egyenrangúak”, azonos súlyú férfiak legyenek, két korabeli sztereotípiát, a hazafit és az „hazaárulót” megjelenítve.
Csak talán akkor nem kellett volna Kim Chang-Soo/Kim Koo életére hivatkozni.

Persze lehet, hogy nincs igazam, csak az én belemagyarázásom a film alapján, de van még egy szempont, méghozzá a rendezõ (?) elõzetes nyilatkozata az igazgató alakjáról, ami alapján ezt gondolom, miszerint „SSH szeme/tekintete hideg volt, de mégis gyönyörû, ahogy megjelenítette Kang figuráját, aki szinte megõrült, ahogy az értelme harcolt az addigi meggyõzõdésével, hitével.”
Vagy valami ilyesmi… (de persze a gugli fordító is tévedhet…:)))
http://m.entertain.naver.com/read?oid=076&aid=0003158192
Az, hogy én szerelmes vagyok SSH szemeibe, még csak érthetõ, de hogy a rendezõ is... :)))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 11. - 00:06:20 8/10
(231895/239047)
!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 10. - 00:04:33 8/10
(231894/239047)

Javasolt idõpontok:
nov. 25.:
1. edimir
2.
3.

dec. 2.:
1. edimir
2.
3.

dec. 9.:
1. edimir
2.
3.

10/10
Ljerk 2017 nov. 09. - 22:34:15 10/10
(231893/239047)
Szerintem láttad a When.... -t már, emlékeim szerint ...:) Sajnos a Gunshi fordítója nem fordít jelenleg újabb taigákat.
Illiona 2017 nov. 09. - 22:31:33
(231892/239047)
Black

hát ezt én is utálnám!!!
Brrrrrr
Illiona 2017 nov. 09. - 21:59:56
(231891/239047)
Black

és a harmadik kép, ha valaki még kételkedne

:)))
Illiona 2017 nov. 09. - 21:58:48
(231890/239047)
Black

A kenyér ugye angolul bread, ami Brad Pttre utal.

Bocsánat Lintka nevû fórumozótól, de miután nincs magyar fordítás, igy kénytelen vagyok a googlezottat nézni, és hozni is.
És néha muszáj kivágni is!
Illiona 2017 nov. 09. - 21:54:57
(231889/239047)
Ma nem lévén mit nézni, folytattam a Black cimû sorozatot, a 3. részzel, bár az elsõ két rész elég zavaros volt, és nem emlékszem pontosan mindenre, de annyira meg nem jó, hogy ujranézzem.

Itt a 3. részben találkoztam azzal a résszel, amikor a Meet Jo Black (nálunk Ha eljön Jo Black cimmel futott anno) cimû filmet emlitik.
Ezt már Micike is elõrevetitette, hogy benne van, de igy igaziból látni igazi jó poén volt!

Kép: a szöveg!
bori4 2017 nov. 09. - 10:52:17
(231888/239047)
Közben megtaláltam, úgyhogy az elõzõ kérésem tárgytalan.... :)))
bori4 2017 nov. 09. - 08:48:32
(231887/239047)
Ljerk! - engem érdekelne ez a film, és általában minden japán cucc, amihez van felirat, ezért én kérném szépen ha lehet.... :))
Kérdeznélek, hogy a Gunsihoz hasonló sorozathoz készült-e azóta tudomásod szerint felirat??? Amikor néztem, említetted a Gu (vagy Go?) c. általad legjobbra tartott sorozatukat, de akkoriban még nem fordították le....
10/10
Ljerk 2017 nov. 09. - 02:52:08 10/10
(231886/239047)
Ez a japán film meg nem idõutazásos, hanem idõsíkokkal dolgozik. Mondjam azt, hogy fényévekkel jobb dramaturgiailag? Igen, az egyik legjobb filmélményem. Itt nincsenek más világok, csak egy világ más arcai. Az emberi érzések, és a talmi hatalmi harcok végzetes találkozásai.

https://avistaz.to/torrent/500-when-the-last-sword-is-drawn-2004 (ha érdekel, tudok magyar feliratot küldeni)
10/10
Ljerk 2017 nov. 09. - 01:01:40 10/10
(231885/239047)
Találkoztam, nem biztos, hogy ugyanaz volt a vezetõ neve - egy egész hadoszlop átállt (vagy 3000 ember) - pedig akkor még egyértelmûen a japánok voltak fölényben. Az 1960-as nagy japán szamuráj "kult" filmjek közel felének hasonló a témaköre - a szamuráj hatalom és elv mögött megbúvó becstelenség vs. emberség.

Visszatérve a Deserving-re:
Nagyon szeretem a fantasztikus és fantasy könyveket, filmeket - de ilyen formában nem kérem, köszönöm szépen. Szép volt a film kerete a kislánnyal, akit arra kért a fõhõs, hogy várjon rá - mert feltétlenül meggyógyítja. A szívbeteg lány története is megrázó volt. Ezekhez képest felesleges volt az idõutazás, a "gonosz" emberek szerepeltetése - mindkettõ eltúlzott volt, és nekem semmit nem adott hozzá a filmélményhez.

https://avistaz.to/torrent/8926-hara-kiri-death-of-a-samurai-2011 (egy 1960-as évekbeli szamuráj film feldolgozása magyar felirattal, szintén a humanizmus és becstelenség viszonyát láttatja)
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 08. - 21:54:35 8/10
(231884/239047)
KÉRDÉS

Találkoztál a Jinbirok-ban (te már végignézted, én leragadtam a 12. résznél) a Deserving of the Name-ben szereplõ japán parancsnokkal, aki a háború végén Csoszonban maradt? Szerintem õ is létezõ személy lehetett.

KÉP: Jinbirok - Vé támadás megindulása
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 08. - 21:23:25 8/10
(231883/239047)
"Megint - a sorozat eleje vicces, a második fele drámai, a vége meg hollywoodi. Ez az új trendi?"

Ez nem új trend, hanem a koreai vígjáték sorozatokra is jellemzõ séma, mármint a vicces az eleje, aztán beleszõnek egy kis drámát a vége felé. Hogy a vége hollywoodi lenne? Szerintem nem, inkább ötletes és játékos.

SPOILER
Heo Im megtette a kötelességét Csoszonban, megjárta a háború harcmezejét és gyógyított, akit csak lehetett, királyi orvos lett, megírta a könyvét az akupunktúráról, innentõl a rendezõ engedélyezett neki egy kis személyes boldogságot a jelenben, ha úgy tetszik, "elnyerte jutalmát"!:))))))))))))

Hmmm, egyébként a két különbözõ idõsíkban való várakozás egymásra, egymástól távol, ott volt a Faith-ben is, itt is szerepelt és milyen remekül, néhány párhuzamos képsorral megoldották... Nekem jól esett, hogy nem vmi komor vége lett a sorozatnak.... így szirup nélkül egy könnyed feloldással zárult.

SPOILER VÉGE
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 08. - 21:07:03 8/10
(231882/239047)
Miért kell a két idõsík, az idõutazás? Egyrészt, hogy az orvoslás etikáját „idõtlenné” tegyék, mindegy, hogy mely korban vagy orvos, a mindenkori beteg gyógyulását kell elõsegítened a legjobb tudásod szerint, függetlenül a beteged társadalmi helyzetétõl, pénztárcája vastagságától, hogy mit gondolsz az erkölcseirõl privátim…. Sõt, még úgyis megmented az ellenséghez tartozó sebesült katonát, hogy gyógyulásával lehetõvé teszed, hogy tovább gyilkolássza a honfitársaid, vagy akár téged megöljön. Nos, ez lenne a lózung, hogy mégsem az, arról tesznek a film készítõi és a szereplõk.

Másrészt bemutatja mindkét orvoslás (keleti és nyugati) lehetõségeit és korlátait. Az akupunktúrával a rákos beteget nem tudja meggyógyítani, de a fájdalmát tudja enyhíteni. Ugyanakkor a szívsebész hiába mûti meg sikeresen kedves betegét, az mégis meghal a mûtõasztalon, hiába a legkorszerûbb mûszerezettség, technika, modern mûtéti eljárás stb.

Harmadrészt az idõutazás lehetõvé teszi, hogy mindketten a másik korában is kipróbálják a maguk tudását a gyakorlatban. Sõt, azt is, hogy „egyesítsék” a tudásukat egy beteg megmentése érdekében. Lásd a meglõtt kisfiú. A sebésznõ egy szál szikével kioperálja a golyót, míg a másik orvos akupunktúrával érzéstelenít, gyógynövénnyel kivédi a szepszist.

Sorolhatnám a negyedszert és a sokadszort, de ha ti nem érzitek a két idõsíkkal való játék az összhang érdekében történik, akkor hiába pötyögök a klaviatúrán, mert ezt érezni és érteni kell…. A vége felé már néha nem is látjuk az idõutazás mikéntjét (a halált) csak hirtelen ott van a másik idõben a fõhõs. A film készítõi miután rávezettek bennünket a mikéntjére, már nem pocsékolnak rá egy képkockányit se, minek, hiszen nyilvánvaló.
Mindkét idõsík jól felépített a maga nemében és mindkettõben ott vannak a kor problémái mellett az örök emberi gyarlóságok és erények. Ráadásul, ezek kihatnak a másik idõsíkra. A nem csak a törtnet gazdagodik, de a szereplõk is egyre bölcsebbek, megértõbbek és belátóbbak lesznek. No, ezt is ragozhatnám, de senkit nem szeretnék fárasztani vele…..

KÉP: Deserving of the Name - ketten Csoszonban!:)
10/10
Ljerk 2017 nov. 08. - 18:03:48 10/10 Előzmény edimir
(231881/239047)
Jó sorozat volt, annak ellenére, hogy a következõ sorokban úgy lehúzom, hogy a lába nem éri a földet. :)

Megint - a sorozat eleje vicces, a második fele drámai, a vége meg hollywoodi. Ez az új trendi? Minek kell ezt idõutazásba csomagolni? Nyilván aki akarja megérti ugyanezt. ha történelmi filmként vagy akár modernként látja végig. Ez már a Jinnél és a Faithnél is így volt - nyilván az az oka, hogy azt gondolják, a mai fiatalokat nem érdeklik már a kosztümös filmek, mert azok biztos ódivatúak vagy nem bírnak egyenes következtetésre jutni a régi kor kérdései és a mai világ problémái között.

Ha nem lett volna a két fõszerephez két jó színész társítva (és még néhány jó színésszel kiegészítve), ez a film maga lenne a katasztrófa. Számomra érthetetlen módon, így meg jó lett. :)
bori4 2017 nov. 08. - 13:04:15 Előzmény edimir
(231880/239047)
Köszönöm - most már teljesen képben és sínen vagyok.... :)))
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 08. - 12:21:30 10/10
(231879/239047)
Idézet a filmbõl, nem szó szerint.

A Tudományos és Technológiai Történelmi Enciklopédia szerint, mely a világ tudományos és technikai történelmét tanulmányozza, a
XV. században 80 tudományos és technikai vívmányt készítettek. Közülük 34-et (!) Csoszonban. Kínának 5, és Japánnak is 5 vívmánya volt. A fennmaradó
36 vívmányt a világ többi országa adta.
A XV. században a tudományos és technikai szemponból a legfejlettebb ország Csoszon volt.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 08. - 11:59:36 10/10
(231878/239047)
Sziasztok!

Ma nagybevásárlást tartottam, innen már csak pótolni kell.
Salátává olvasott könyveket ragasztottam, többek között a Tüskevárat, és egyúttal elkezdtem újra olvasni, immár
23543. alkalommal. Imádom Fekete István humorát!

Nagyon jó volt ez az ismertetõ a két orvosról, köszi! A Jang Yeong Sil címû sorozatban is említik, hogy a koreai tudományos élet nagyon magas
színvonalon állt a csoszon korban, és hát az orvostudomány is közéjük tartozik. Szám szerint is említik, hány újítás, felfedezés köszönhetõ nekik.
R.mara 2017 nov. 07. - 22:48:01 Előzmény edimir
(231877/239047)
Köszönet az ismertetõért. Nagyon érdekes volt.
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 07. - 21:35:15 8/10
(231876/239047)
Szerintem a vége felé egyre jobb lesz a sorozat, ahogy minden a helyére kerül....

Hmmm, Faith, mindenkinek megvan a maga liblingje!:)))))))))))))))))))))))) és igen, nálam ez elég kiszámítható reakció volt!:)))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 07. - 20:37:03 8/10
(231875/239047)
Ez pedig Heo Jun

KÉP: Korea 319. nemzeti kincse a Dongui Bogam - majd látod a sorozatban a hatalmas munkát, ahogy készül...
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 07. - 20:29:18 8/10
(231874/239047)
Heo Im és Heo Jun mindketten létezõ orvosok voltak a 16-17. században, kortársak, kb. 20 év korkülönbség volt közöttük. Heo Jun az idõsebb, róla nézed a 135 részes sorozatot most. Mindketten királyi orvosok lettek. Heo Jun nevéhez fûzõdik a Keleti Orvoslás c. nagy összegzõ mû összeállítása. Heo Im egy sajátos akupunktúrás eljárás dolgozott ki, õ írt könyvet.

Ezt találtam róluk, guglis fordítás, elnézést, de a lényeg kihámozható, Heo Im egy öntudatos zseni
"Volt egy különc királyi orvos, aki gyakran a gonosz fõnöke, Gwanghae király (광해군 光 海 君, 1575 ~ 1641) a Joseon-dinasztia ellen.
Az orvos neve Heo Im (허임 許 任, 1570 ~ 1647), akit a koreai történelemben a legjobb tûgyógyász / akupunkturista (침 의 鍼 醫) ismer.
Még az akkori legmagasabb királyi orvos Heo Jun (허준 許 浚 1539-1615) azt mondta, hogy az akupunktúra szempontjából nem tud versenyezni a fiatal orvossal. Abban az idõben Heo Jun 58 éves volt, Heo Im pedig csak 34 éves volt.
A Joseon-dinasztia jegyzõkönyve szerint a Heo Im gyakran visszautasította a királyi parancsokat. Egy napon a király elrendelte, hogy gyorsan visszatérjen a palotába, amikor Naju-ban, a Jeolla tartományban tartózkodott. De nem hallgatta a királyt. A miniszterek fellebbezést nyújtottak a királynak, hogy büntesse az arrogáns orvost a hûtlenség elkövetésére, de a király figyelmen kívül hagyta a fellebbezésüket.
Még egy epizód. Egy napon a király elrendelte, hogy minden tû orvos a következõ reggelen szokásos módon jöjjön el dolgozni. Más orvosok sietve léptek be a palotába, mihelyt a kapu reggel nyitott, de Heo Im lassan sétálgatott, miután nyomást gyakorolt, hogy sokszor gyorsan bejusson. Minden tisztviselõt megdöbbentette a könyörtelen magatartása, és a miniszterek ismét felhívták a büntetését, de a király figyelmen kívül hagyta, és még Heo Im-nek is jutalmazta a jó bánásmódért.
Heo Im apja alacsony rangú bírósági zenész volt, anyja pedig rabszolga volt. Õsei voltak Heo Jo (1369 ~ 1439), aki híres nemes osztály politikus volt Sejong király uralkodása alatt. De Heo Jo leszármazottai rabszolgákká váltak, miután részt vettek Sejo király (세조 世祖) királyságával szemben, aki bátortalanította a királyi trónját az unokaöccse királyának Danjong (단종 端 宗) királyával és megölte.
Noha õ születése alatti volt, kiemelkedõ tehetségének és a király teljes szívességének köszönhetõen magas rangú tisztviselõvé vált.
Heo Im két orvosi könyvet írt - a japán és kínai japán könyvek közül az 침 經험 方 (鍼灸 經驗 方) és a 동의 문견 방 (東 醫 聞 见方) -, amely az akupunktúra legjobb gyakorlati könyve.
A japán orvos, aki 1725-ben lefordította könyveit, azt mondta: "Joseon orvosai az akupunktúra legjobbiként ismertek és hírnevük Kínában is nagyon ismert. Amikor Joseont tanulmányoztam, láttam, hogy tanulmányozzák ezt a könyvet, hogy felkészítsék az akupunktúrájukat. "
A könyv elõszavának megfelelõen Heo Im egyedülálló akupunkturális készsége jött létre, miközben fiatalon fiatalul próbálta leginkább gyógyítani szülei betegségét.
Heo Im felbukkant, amikor a király felkavarta, hogy egészségi állapotai folyamatosan kiszivárogtak a minisztereihez. Ebben az évben Gwanghae király letétbe helyezte a miniszter puccsát, így Heo Im nem tudott visszatérni a palotába, mint királyi orvos. "
Forrás]
http://shindonga.donga.com/3/all/13/108290/1
https://ko.wikipedia.org/wiki/%ED%97%88%EC%9E%84
Illiona 2017 nov. 07. - 15:54:21
(231873/239047)
The fortress

http://asianwiki.com/The_Fortress

"1636-ban a Qing-dinasztia támadja Joseont. Injo király (Park Hae-Il) és alattvalói, köztük Choi Myung-Kil (Lee Byung-Hun) és Kim Sang-Hun (Kim Yun-Seok), a Namhansanseong hegyi erõd városában rejtõznek. A külvilágtól el vannak szigetelve. Közben Choi Myung-Kil ragaszkodik ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjenek a Qing dinasztia, de Kim Sang-Hun azt javasolja, hogy folytassák a harcot."

izgalmasnak hangzik!
Illiona 2017 nov. 07. - 14:55:33
(231872/239047)
a The Fortress cimû mozifilm az Avistáról letölthetõ!

https://avistaz.to/movie/17852-the-fortress

természetesen felirat még nincs angol sem...
bori4 2017 nov. 07. - 09:56:04
(231871/239047)
Nem, nem értettél félre... Én valóban úgy kezdtem nézni a Heo Jun-t, hogy az a Deservingben fõszereplõ Ho Imrõl szól... Vagyis úgy gondoltam, hogy a két személy egy és ugyanaz....
Megtévesztett Ho Im története, vagyis õ csak kitalált személy ezek szerint? Heo Junból csináltak itt "két személyt"???? Ezért is tudták a modern világba "hagyni" ....
Bár itt a Gu Am-ban is felmerül egy hasonló nevû orvos neve.... Nagyon meg vagyok kavarodva ezekkel a nevekkel és hogy ki-kicsoda is bevallom ...
Remélem, most megvilágosodtam, tehát Gu Am Heo Jun, nem Ho Im a Deservingbõl... :)
10/10
Ljerk 2017 nov. 07. - 00:23:45 10/10
(231870/239047)
A 8. részen is túl vagyok - jó sorozat. Egy KNG-hez illõ szerep, ahol megmutathatta a különbözõ arcait. A nõi fõszereplõnõ is nagyon jól passzol hozzá.

Egyébként ma épp írni akartam, hogyhogy nem hozod fel a Faith-et a sorozattal kapcsolatban, de megtetted. :) Érdemes belenézni az összes ilyen erkölcsi/morális kérdéseket boncolgató idõutazós/orvosos sorozatok õsébe ( õs - :) 2009-ben készült) - a japán Jin -be. Sajnos az a sorozat nem eteti magát, ezért nehezebben nézhetõ, de 3-4 epizódot mindenképp meg lehet nézni (van magyar fordítása is).
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 23:45:46 8/10
(231869/239047)
Azt hiszem egyébként, hogy tévedésben vagy, vagy én értettelek félre.

SPOILER
Heo Im, akit KNG játszik a Deserving of the Name c. filmben, egy csoszon kori sajátos akupunktúrás eljárásáról neves orvos volt, de nem azonos Heo Jun-nal, õ is felbukkan ebben a sorozatban, mint a királyi orvos. Még viccelõdnek is a sorozat vége felé egy jelenetben, hogy melyiküket tartja nagyobbnak az utókor.

Az általad említett 135 részes sorozat Hur Jun, The Original Story és a Gu Am Heo Joon címváltozattal Heo Jun életét mutatja be. Igen, többször is feldolgozták. Ha jól emlékszem, akkor egy korábbi verzióban épp a most elhunyt színész édesapja. Milyen érdekes, hogy apa és fia egyaránt eljátszotta ezt a remek karaktert, hálás szerep.

KÉP: - felirat - Deserving of the Name - Heo Im és Heo Jun kis vitája, hogy ki a nagyobb orvos az utókor szemében... itt épp Heo Jun bizonygatja az igazát e téren....
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 23:22:07 8/10
(231868/239047)
Köszi, de már én is láttam a Hur Jun-t, sõt, itt is írtam róla anno többször is, mivel nagyon szerettem.

KÉP: - felirat - Heo Jun gyógyítás közben....talán épp ezért szerettem annyira, mert tényleg a legnemesebb hivatásként mutatta be az orvoslást, Heo Jun elkötelezettségét, hihetetlen kitartását, a vízhordástól kezdve a gyógynövénygyûjtésen át a csillapíthatatlan tudásszomjig, ami minden körülmény közepette arra ösztönzi, hogy betegei gyógyításához megtalálja a hatékony gyógymódot.
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 23:14:44 8/10
(231867/239047)
Hmmm.... ízlések és pofonok!:)))))))))))) Tudom, eleve fenntartásod van az "idõutazós" sorozatokkal szemben, most pedig, hogy dömpingben készültek, hát bizony tényleg igaz, hogy gombócból is sok. Ennél a sorozatnál én nem ezt éreztem...

SPOILER
Az orvosi hivatásról, az ígéret súlyáról szólt, ehhez kellett az idõutazás. Mert mikor is avatkozott be a csoszoni orvosok életébe a titokzatos akupunktúrás tûtartó? Amikor azok az orvosi pályájukon egy sorsdöntõ válságba kerültek. Nem véletlen a sorozat címe sem: Deserving of the Name... Érdemeld ki a neved.... azaz nõj fel a küldetésedhez, légy méltó rá és önmagadhoz.
A történetbõl kiderül, hogy 20 évvel korábban elsõként Heo Jun került át a jövõbe, amikor egy betege elvesztésén nem tudta túltenni magát, az adja vissza az orvoslásba vetett hitét, hogy a jelenbe csöppenve a balesetnél sokkot kapott kislányt kezdi el kezelni. A kislány és õ egymás lelkét "gyógyítják"

Heo Im (KNG) is krízisen megy át a hivatását tekintve.... elveszíti az orvosi hivatás valódi lényegét, azt, amiért gyermekként akart orvos lenni... mielõtt teljesen rossz irányba használná fel csodálatos gyógyítói képességét, a csodálatos tûtartó áthozza a jelenbe, ahol az immár felnõtt kislánnyal (doktornõ) õ is találkozik. A szívspecialista doktornõ (talán a foglalkozása sem véletlen, hogy épp szíveket mût) és Heo Im ismét csak egymást "gyógyítják" meg. A Doktornõ a gyermekkori traumából, a férfi visszatalál a helyes útra a hivatásában. Az idõutazások célja, hogy felismerjék, hogy idõtõl és tértõl függetlenül mi is a valódi feladatuk, mire képesek és, hogy megbecsüljék a másik teljesen eltérõ kezelési módját (hagyományos keleti gyógyászat, modern nyugati gyógyászat). jelképes az is, ahogy a férfi az idõutazásra képessé válik, ehhez meg kell halnia... ha belegondolunk, a legnagyobb árat fizeti érte. Az egyik jelenetben látjuk is (tût szúr a saját szívébe), hogy rendkívül fájdalmas is a beavatkozás, tehát nem egy sétagalopp....

És azért a jelenrõl is tart egy kis görbe tükröt, akárcsak anno a Faith.... a nagyemberek kis titkai és a csodadoktor, aki ezt titokban "megoldja"... Nem véletlen, hogy Heo Im ki is mondja, semmi se változott e téren Csoszonhoz képest...

Aztán ott vannak az ígéretek, a beteg kislánynak, a szeretett nõnek.... mikor, mit kell betartani... és mikor írja felül a személyes boldogságot a kötelességtudat.
SPOILER VÉGE

Nekem igenis tetszett ez a sorozat Jó volt a kérdésfelvetése, azt pedig sok oldalról és alaposan körüljárta... és nem elcsépelt frázis puffogtatásban merült ez ki, hanem szépen építkezõ jelenetsorokon keresztül, ahol igenis szükség volt a csoszoni korszakra is.
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 22:31:49 8/10
(231866/239047)
Kitöltöttem, elküldtem.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 06. - 17:39:56 10/10
(231865/239047)
Kitöltve, elküldve.
lafilm 2017 nov. 06. - 17:06:31
(231864/239047)
Sziasztok,
A szakdolgozatomhoz kellene segítség. Aki szívesen néz filmeket vagy szokott moziba járni tudna rá szánni pár percet, hogy kitölti a kérdõívet?

Köszönöm

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfY_24lIPSUSO3FOZE51G1TncjBB5-KHXuF6MVgaxpKy8lz-g/viewform?c=0&w=1
Illiona 2017 nov. 06. - 17:03:30
(231863/239047)
a hétvégén elkezdtem megnézni az Argon cimû filmsorozatot, tekintettel a fõszereplõre, és az azóta bekövetkezett halálára.

Már az gyanús volt, hogy senki semmit nem emlitett felõle, nagyon kis nézettséggel ment, és az angol felirat is 2-3 hetes csúszással készült el.
Maga a sorozat története egy tv társaságon keresztül mutatja be az ottani rendszert, a korrupciót, a hirek manipulálását.
Ez a kis csoport próbál ez ellen küzdeni, és valós hireket hozni, egyenlõre kevés sikerrel.

Hiába a jó téma, valahogy kimaradt a filmbõl a feszültség, és izgalom, pedig minden együtt volt ahhoz hogy jó film legyen.
Én a magam részérõl másfél résznél abbahagytam, és nem is hiszem hogy valaha folytatni fogom.

Kép: az Argon posztere
Illiona 2017 nov. 06. - 16:57:17
(231862/239047)
Nyitott kapukat döngetsz szerintem, ezt a 135 részes történelmi filmsorozatot én már régen 2 vagy 3 éve megnéztem, akkor még googlézott magyarral. A sorozatot máig õrzöm, arra nem emlékszem, hogy a feliratot lecseréltem-e rendes magyarra, hiszen az késõbb készült el.

Én nem félek ezektõl a hosszabb, sok részes sorozatoktól, sõt némelyik van olyan minõségû, mint ezek az esti nagy lélegzetûnek mondott sztárszinészekkel lejátszott filmek, amik ujabban mennek. (persze némelyik egyáltalán semmilyen minõségû, azokat egyszerûen kitörlöm, és kész, ilyen is van, kb a fele!)
Több különleges ilyen sokrészes sorozat van, pl. a The Stars are Shining, ami 130 részes, a japán megszállás végóráiban kezdõdik, és kb 25 évet ölel fel.

A másik 1999-es sorozatot még nem néztem, nem is terveztem be - egyenlõre.
De persze minden lehetséges, ha kifogynék a néznivalóból. De mostanában kicsit megcsömörlöttem a koreai sorozatoktól.

És ugyanaz a bajom Kim Nam Gil sorozatával, mint a most játszott Black cimûvel, hogy a témáját tekintve nem tud igazán lázba hozni, kizárólag Song Seung Hun az, ami miatt egyáltalán letöltöm, és megnézem.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 06. - 10:33:48 10/10
(231861/239047)
Mindig olyankor ugranak át a korok között, amikor életveszély van, a film elején le is lõtték nyíllal. Amikor a doktornõt védve az õ
élete került veszélybe, megint ugrottak. Ez szerintem is elfogadható, és ha jól végiggondolom, a többi idõutazásosnál is
elég indokolt volt.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 06. - 10:26:59 10/10
(231860/239047)
Szia, sziasztok!

Ezt csak mint esetet említettem, hogy mi volt a vita tárgya. A helyzet néha nehéz döntésekre kényszeríti az embert, és mint írtam, ha eleink nem
a hazát, hanem a családot választják, akkor nem biztos, hogy itt tartanánk ahol.

Nálam még munka van. Lehet, hogy körte ivólé is lesz,
bori4 2017 nov. 06. - 09:06:53
(231859/239047)
Na most leesett az állam... nem ismertem meg. Alaposan megváltozott az arca a színésznõnek, már felismerhetetlen a SEA-hoz képest :)) :(
bori4 2017 nov. 06. - 09:00:59
(231858/239047)
"Maga az orvos alakja, személye megért volna egy normális, hitelesebb filmet is."
Készült is ilyen - kettõ is! ahogy az elõzõ hsz-emben írtam.
Láttuk a KHT-ban a Deserving of the name legújabb változatot KNG-vel, ki is "veséztük" és mindannyian miatt kezdtük el nézni szerintem.... :) Én úgy gondolom, ezt a sorozatát neki írták, úgy alakították a történetet, hogy a jól ismert erényeit ismét megcsillogtathassa a széles publikum elõtt. Ez lényegében sikerült :)
bori4 2017 nov. 06. - 08:52:25
(231857/239047)
Most nézem a "valóban élt személy" életrajzi sorozatát - amibõl, mint kiderült már 2 változat is készült; mindkettõ neves rendezõ munkája.... Van az 1999-es, és van a 2013-as... Én ez utóbbit kezdtem el, Kim Keun-Hong rendezõtõl, aki a Sillát is rendezte.
Ebben Kim Jun Hyuk alakítja Ho doktort, lényegében a színész tragikus halálhíre után akartam õt még látni... A mûfaj klasszikus elemeivel alkotott sorozatról van szó, aki ezekben otthonosan érzi magát, annak ez a sorozat egy álomutazás sok-sok érdekességgel, információval a kor orvoslásáról, gyógyításról, az emberek küzdelmes életérõl... Igaz, hogy 135 rész, de egy-egy rész 35 perces, és eddig még alig-alig tudtam esténként megállni vele.
Illiona 2017 nov. 06. - 08:08:21
(231856/239047)
Én már korábban végignéztem Kim Nam Gil uj sorozatát, a Nem ér a nevem címût, és amiért akkor nem irtam róla, hogy nem sok jót tudtam volna, és akkor minek.

Kim Nam Gil végre hogy jó formában is van, és visszakapta a régi humorát, képességeit, szépségét, és Isten adta tehetségét ez mind nagyon jó hir.
Lehetett szeretni ebben a szerepben, és õ szinte lubickolt is benne, és ez igy van jól.

De: maga a sorozat nálam nem érte el azt a szintet, hogy rajongani tudjak érte.
Ez az idõutazás hiába készitették el "viszonylag" jól, de számtalan apró részlet kidolgozatlan maradt, az hogy miért, ki és hogyan megy át egyik létsíkból a másikba.
Egyáltalán nem érzem ugy, hogy indokolt lett volna ez az idõutazásosdi, csak épp most ez ugy is "divat", és beleerõszakolták egy valamilyen történetbe.
Maga az orvos alakja, személye megért volna egy normális, hitelesebb filmet is.

Egyszer megnéztem, -bár fanyalogva- de többször semmiképp sem, és kizárólag Kim Nam Gil volt az, ami miatt nézhetõ volt.
Illiona 2017 nov. 06. - 07:49:30
(231855/239047)
Sziasztok!
ha hétfõ akkor Box Office:
http://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2017-11-03-~-2017-11-05-111892.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

A Man of Will nagyon alacsony nézettséggel bír, ugy tünik, a koreaiaknak elegük van már a nyomasztó japán megszállásos filmekbõl, ezt láthattuk a Battleship Island esetében is.
De persze a filmkészitõk ezt nem veszik észre, és továbbra is készitik ezeket a filmeket, nem is tudom mit is gondolnak?
Hogy eddig nem nézték ugyan, de majd a következõket nézni fogják?

A sok sorozat szinész meg rohan át a filmiparba, mert ott van az elismerés, és a pénz, de ezzel le is züllesztik azt is! Mert már uj készitésû sorozatot egyszerûen nézni sem lehet. Egész hétvégén keresgéltem a 2017-es koreai sorozatok között, de semmi nézhetõt nem találtam. A mozifilmek között igen, de ott is ott van már, hogy kb 50-a nézhetõ csak.

Kép: a The Fortress plakátja
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 07:04:22 8/10
(231854/239047)
Én nem vagyok rajongója a "burleszk" jellegû humornak, ráadásul kapunk hozzá egy spéci hangeffektust, aztán vagy hagyod, hogy idegesítsen, vagy túlteszed rajta magad. Én túltettem, talán ellensúlyként kellett a komolyabb mondanivaló mellé, az 1. részbõl még nem világlik ki minden, de aztán szépen a helyére kerül minden mozzanat. És nem csak a csirkecombos Bidammal találkozhatunk, hanem a szenvedõvel is. Az idõutazásnak pedig értelme van, nem beleerõltetett vmi, hanem szervesen beleépülõ. És az idõutazás "mechanizmusa" sem egy olcsó fogás, hordoz magában mondanivalót, egyébként a sorozat elõrehaladtával egyre természetesebb, érezzük, hogy muszáj. De kíváncsi vagyok, hogy a 16. rész után hogyan változik a véleményed.

KÉP: valóban élt személyt alakít KNG.
10/10
Ljerk 2017 nov. 06. - 03:56:59 10/10
(231853/239047)
Túl vagyok az 1. részen, szégyenlem, de nem ismertem fel a nõi fõszereplõnõt - pedig õ játszotta a testõrlányt az Emperor of the Sea-ben. Nekem a film fényképezési stílusa, meg ez az idõutazás téma megint és "meddig még" erõsen lenyomja KNG sillás megoldásainak erényeit. Egyébként valóban pont azt adja, amit ott.
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 05. - 21:39:51 8/10 Előzmény kimbin01
(231852/239047)
Amikor a döntést hozta, még nem ismerte a körülményeket, csak azt tudta, hogy egyetlen fuvarért kapott pénzzel kilábalhat az albérleti díjhátralékból. Mint ahogy az is nyilvánvaló volt, a kislánya rendkívül éretten gondolkodik, tisztában van a helyzetükkel, az anya elvesztése, az apa gondjai rákényszerítették, hogy felnõjön.
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 05. - 21:32:34 8/10 Előzmény Crutia
(231851/239047)
Szia! Remélem, hamarosan megcsörren a telefon, aztán túl leszel rajta... A legrosszabb várni... maggi említette, hogy kiváló dokid lesz, az õrangyalodnak is szóltunk, hogy csak semmi lógás....

A Taxisofõr kapcsán nem annyira vitatkoztunk, mint inkább beszélgettünk.... volt mirõl... az általad említett jelenetre én is felfigyeltem, a katona tudja, hogy õk lehetnek azok, az, hogy mégis továbbengedi õket, az az ember, aki a mundérban sem csak az a vakon engedelmeskedõ, tudja mit jelent a tette, mi lesz a következmény és így mer dönteni.....

a kimbin által említettnél volt egy izgalmasabb kérdés.... miért nem fedte fel magát a német riporternek, amikor az késõbb (jóval a diktatúra után, tehát már a megtorlástól sem kellett tartani) kereste.... végül arra jutottunk, hogy nem akarta "kisajátítani" a dicsõséget, hiszen a helyi taxisofõrök áldozatvállalása mellett úgy érezhette, hogy a névtelenséggel a Taxisofõrök váltak hõssé, mint ahogy a filmben végül is láthattuk.....
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 05. - 20:50:43 8/10
(231850/239047)
Szép estét!:))))))))))))))
Most csak az utóbbi két oldalt olvastam vissza, biztosan írtatok már a Deserving of the Name-ról, én is írtam anno, amikor az elsõ részeket láttam. Bizonyos okok miatt nem igazán néztem koreai sorozatokat, így aztán ma kicsit újra kiéhezve néztem meg, ami a sorozatból még visszamaradt.... És be kell vallanom, hogy semmi fanyalgás, élveztem minden percét.

Érdekes volt az Asiawikin elolvasni a külföldi hsz-eket. Aranyos volt az egyik, aki ebben a sorozatban fedezte fel KNG-t!:))))))) Volt, akinek Sillát idézte vissza Bidammal. És igen, végre újra megcsillantak a bidamos erények, amiért megkedveltük. Nem voltak "virágfiúk", nem is hiányoztak. Az "idõutazás" nem a trend miatt került bele, volt mondanivalója ígéretrõl, a valódi elhivatottságról... tetszett a frissessége.... és a befejezés ötletessége... egy második széria? A nézõk közül sokan szeretnék, én se bánnám.... Nehéz elengedni, jól rakták össze, a színészek elett is kalap megemelve....

KÉP: - felirat - fókapénisz tea....... lám, Silla után 1400 évvel késõbb még mindig vannak férfiak, akik hisznek jótékony hatásában!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 05. - 20:33:16 8/10 Előzmény Illiona
(231849/239047)
Az egy bölcs döntés volt, jobb így. Szerintem nyáron is épp akkorát vitatkozunk majd rajta!:)))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 05. - 20:28:38 8/10 Előzmény bori4
(231848/239047)
Köszönet a hírért, és köszönet a fordítónak a fáradozásáért. A nyári filmes táborban biztos helye lesz a megnézendõk listáján.