8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 08:43:03 8/10
(231047/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

Közben Konisi jelentést kap a csoszoni követek megérkezésérõl...

KÉP: - felirat - amit sürgõsen közöl a régenssel...

Eddig a követek elszállásolásával, pesztrálásával Konisi emberei, a cusimaiak foglalkoztak, csak mostanra ért ide a jelentésük a régens hadi táborába....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 08:37:23 8/10
(231046/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

Már csak egy maradt hátra, az Odavara erõd, de azt Konisi javaslatára nem erõvel szándékoznak bevenni, hanem kiéheztetéssel bírni megadásra. Konisi kalkulációja alapján kb. 3 hónapra való rizsük lehet, tehát ennyi türelemre van szükség csupán és nem veszítenek közben saját katonát...

KÉP: - felirat -...

A régens elfogadja Konisi javaslatát
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 08:32:51 8/10
(231045/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

... és akkor nézzük, amíg még a 4. részbõl hátra maradt....

Kicsit kanyarodjunk vissza Japánba. Nézzük meg a követséggel történteket kicsit részletesebben az elõbbi összefoglalónál.

A követek ugyebár várakoztak... hivatalosan nem fogadták õket, sem az uralkodó (szerintem az nem is tud róluk, bele se folyhatna), sem a régens, akit épp az ellene folyó lázadás elfojtása izgat...

KÉP:- kép - Kato jelenti a gyõzelmet.... az egyik lázadó gócot sikerült felszámolni...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 03:06:43 8/10
(231044/239047)
Minden kultúrában megvan a dicsõ és a dicstelen halálnem. Európában a dicstelen az akasztás, mivel az a köztörvényes bûnözõk kivégzési módja volt. Az aradi kivégzésnél ezzel is jelezni kívánták, hogy nem katonákat, hanem lázadókat büntetnek. Külön kegyként járt csak a golyó általi halál. Nem véletlen, hogy Batthyány a kivégzését megelõzõ éjjelen a felesége által becsempészett kis tollkéssel ejt sebet a nyakán, hogy ne lehessen felakasztani! A többit ismerjük, a golyók lyuggatta mellénye megtekinthetõ a Nemzeti Múzeumban.

A szeppukuról egy kis ismertetõ kiegészítésként:
https://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/szeppuku.html

Fontos, hogy hogyan megyünk el az evilágból, ez az utolsó cselekedetünk. Ha módunkban áll befolyásolni, akkor igyekszünk a saját meggyõzõdés, a család/klán érdeke, ill. a kor és kultúra becsületkódexe alapján tenni, hogy méltón zárjuk le az életutat, hogy az i-re a pont felkerüljön.
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 02:44:36 8/10
(231043/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

"edimir, kedvenc volt hadügyminisztered immár a két nagy hibával is rendelkezik.
az egyik, hogy a királynak lett igaza, kár, illetve teljesen fölösleges volt a követeket Japánba küldeni.
Vagy ment volna maga!
Az egész túra megalázó volt."

Én még csak a 4. részig jutottam, nem volt idõm többre. A követség... még nem tettem fel a 4. rész idevágó képeit, egyszerûen nem fért a napba... de akkor róla egy kis meglátás. Igen, a követeket megalázták, a "túra" egy tortúra lett. De azért nem mondanám teljesen haszontalannak. 150 év után legalább végre jár csoszoni királyi megbízott Japánban. Azt persze nem várhatja, hogy minden kérdésére õszintén fognak válaszolni, hogy mindent megmutatnak neki, amire kíváncsi. Nekik kell jól megfigyelniük mindent és a megfelelõ következtetéseket levonniuk. Õk most a király szemei és fülei. Ki kell fürkészniük Japán szándékát és felkészültségét...

A két követ is érdekes, ahogy az egyes eseményeket, történéseket másként éli/ítéli meg. Van, aki bedõl a látszatnak, a másik mögé lát, gyanakodni kezd.

- az elsõ megdöbbenésük, hogy a kampaku/régens a tényleges uralkodó, míg a király csak báb a trónon...
- aztán maga a kampaku személyisége... van, amelyikük csak a "barbárt" látja meg benne, míg a másik megérzi a benne rejlõ fenyegetést is, valamint az agresszióval párosuló intelligenciát.

Persze lehet nekik felháborodni a bánásmódon, de ha már 3 hónapot utaztak a tengeren, akkor nem duzzogni, hanem megfigyelniük kell, nem engedni, hogy az érzelmeik telepedjenek hályogként a szemükre.

Külön gond, hogy a királyi udvarból nem tudtak hozni saját megbízható tolmácsot. Ezzel ugyebár vissza is élnek a japánok, a "félrefordítással".. Konisi utasítására a tolmács mind a követeket, mind a régenst megtéveszti, nem az eredetileg elhangzottat fordítja le híven hanem úgy ferdíti el, hogy a másik fél azt halhassa ki belõle, amit remélt.. a régens a csoszoniak behódolását, a követek pedig hogy követségüket Japán megtiszteltetésként fogja fel.

Persze azért a félrefordítás/ferdítés ellenére is a helyzetbõl, a gesztusokból le kell tudniuk szûrni a mögöttes valóságot. Japán nem kegyként értékeli a kapcsolatfelvételt, a követek ezt a saját bõrükön tapasztalják a bánásmódból... ez nem egyszerûen a japánok barbarizmusa, hogy nem ismerik a követeket hogy illik fogadni, velük bánni, hanem a követség minõségének szól... egy alárendelt státusú állam követit nem ugráljuk körül, nem kényeztetjük... persze fogadjuk, de csak amikor nekünk alkalmas... kapnak egy kis ünnepséget is, de a csemete tutujgatása fontosabb náluk, ill. Kato kardtáncában benne van a figyelmeztetés, azért tudják a helyüket, különben jön a dádá!

KÉP: a követeknek rendezett kis ünnepség
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 01:58:59 8/10
(231042/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

A királytól csizmát kapni

Amikor a királynak visszaviszi a csizmát, az nem "arrogancia" a részérõl, hanem kétség és kétségbeesés.... emlékeztetõ a királyi kegyre és bizalomra, ugyanakkor mindez megkérdõjelezése a bebörtönzött tudóstól hallottak tükrében... a neki oly sokat jelentõ csizma gesztus csak porhintés volt a király részérõl, saját hatalmi játszmájának része, vagy a megtévesztett nagylelkû és jóságos uralkodó nemes gesztusa? Magyarán... tudni akarja, mi volt a király szerepe a megtorlásban, passzív, akit megtévesztettek a nyugati frakció machinációi, vagy aktív, aki a lehetõséggel élve leszámolt a nyûgnek érzett keleti frakció gyámkodásával, politikai hatalmával... "más kardjával ölni" stratégia.

KÉP: a csizma visszavitele
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 01:45:22 8/10
(231041/239047)
Jing Bi Rock 2. epizód

Nem véletlen, hogy hazafelé már nincs a hadügyminiszter lábán a királyi csizma...

KÉP: egy szalmaszandálban megy, miközben a legnagyobb kincsként viszi a kezében a királyi csizmákat.... hogy is merészelné azt a lábára húzni... ez királyi lábbeli egyrészt, amit egy hû alattvaló nem merészelne viselni, másrészt a királyi gesztus megtestesülése, amit csak a legnagyobb tisztelettel hordozni és nem hordani szabad!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 01:37:25 8/10
(231040/239047)
Jing Bi Rock 2. epizód

A király viszont nem fogadja el ezt az önfeláldozást... sõt, a saját csizmája lehúzásával és odaadásával nem csak egy hihetetlen kegyet gyakorol, de úgy tûnik, mintha megbecsülésének legmagasabb fokát mutatná ki, mintha ezzel is jelezni kívánná, milyen nagyrabecsüli a hadügyminisztert...

KÉP: - felirat - (tudom nem kattintasz rá a képre a nagyításáért, ezért kiírom)... "Hinni akarok a hadügyminiszter értékességében"... tehát ott van a szavakban még a BIZALOM is...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 19. - 01:28:02 8/10
(231039/239047)
ing Bi Rock 2. epizód

"edimir, kedvenc volt hadügyminisztered immár a két nagy hibával is rendelkezik. ....Illetve az arrogenciája, amikor a csizmát visszavitte.
Arra nem emlékszem, hogy hogyan kapta, hogy vissza kellett-e vinnie egyáltalán, de ugy hiszem hogy a király nem volt ennyire kicsinyes.
Ha pedig egy ajándék csizmát visszaadunk, akkor azt azt jelenti, nem akarunk abban járni, nem fogadjuk el a király döntéseit."

Nos, amikor elõször beszéltünk róla, akkor te szánalmasnak jellemezted a jelenetet, pedig tele volt fontos gesztusokkal....

A lázadás nyomán 3 évig elhúzódó "nyomozás", majd megtorlás következett, ami 1000 ember halálához, számûzetéséhez, megbüntetéséhez vezetett. Ennek akart végett vetni a Hadügyminiszter azzal, hogy önmagát feláldozza. Nem volt ellene elegendõ bizonyíték, hogy perbe foghassák, õ maga megy önként feladni magát. Ezt pedig úgy teszi meg, hogy a nyomozóhelyre megy egy száll ingbe, hajadonfõtt, megkötözve és MEZÍTLÁB... vagyis úgy, ahogy a vádlottakat szokták a helyre elõvezetni

KÉP: a hadügyminiszter "belépõje"... sajnos anno nem egész alakos képet vágtam ki, de ez is vmit visszaad a jelzés értékû antréból....
10/10
Ljerk 2017 aug. 18. - 22:07:04 10/10
(231038/239047)
A királyi csizma megkapásának oka elég drámai jelenet volt (2. rész 7. percétõl), biztos épp elvonódott a figyelmed. Épp azért jelentõségteljes a visszaadása, mert a király ezen drámai csizmaadási gesztusát negálja.
10/10
Ljerk 2017 aug. 18. - 21:50:48 10/10
(231037/239047)
Bonyolultabb kérdés a hara-kiri, mint elsõre látszik.

Egyrészt közösségibb és emberségesebb (kis túlzással): nem felakasztották az ellenség vezéreit (aradi vértanúk), hanem megadhatták az esélyt, hogy azok végezzenek magukkal , így nem maradtak szégyenben - sõt sokszor az így maguktól elvett életükkel megmentették az egész klánjukat.

Másrészt embertelenebb is, mert egy nagyúr parancsa megmásíthatatlan volt, így könnyen eltávolíthatta akármelyik belsõ ellenfelét különösebb magyarázkodás nélkül.

Az emberek "könnyû" öldösése is koronként változó - volt például 250 év 1865-ig, amikor "béke" volt - azaz nem voltak klánháborúk.
Illiona 2017 aug. 18. - 17:50:59
(231036/239047)
engem valahogy taszitanak ezek a japán filmek, akár történelmi, akár mai sorozatról van szó.
Filmet megnéztem párat, de annyi elég is volt belõle.

Elsõsorban az zavar bennük, hogy annyira könnyen ölnek, illetve annyira sokan lettek -lesznek öngyilkosok.
Tudom, hogy ez jön abból, hogy túl kicsi helyen túl sok ember, de nekem akkor is sokK.

Azt egyébként most a nyáron már kideritettem, hogy ezek a keleti népek rituális öngyilkossága nem azonosan itéltetik meg az egyéb öngyilkosságokkal.
Ezt mostmár tudom, csak épp még emészteni kell :)))))
Illiona 2017 aug. 18. - 17:41:33
(231035/239047)
Jing Bi Rock 4-5 epizód

megnéztem ma mindkét epizódot, tegnap este elfoglalt voltam- na jó, nem sok minden történt.

edimir, kedvenc volt hadügyminisztered immár a két nagy hibával is rendelkezik.
az egyik, hogy a királynak lett igaza, kár, illetve teljesen fölösleges volt a követeket Japánba küldeni.
Vagy ment volna maga!
Az egész túra megalázó volt.

Illetve az arrogenciája, amikor a csizmát visszavitte.
Arra nem emlékszem, hogy hogyan kapta, hogy vissza kellett-e vinnie egyáltalán, de ugy hiszem hogy a király nem volt ennyire kicsinyes.
Ha pedig egy ajándék csizmát visszaadunk, akkor azt azt jelenti, nem akarunk abban járni, nem fogadjuk el a király döntéseit.
Az meg ugye még megvan, hogy nincs demokrácia, hiába van igaza valakinek, nem érvényesitheti, még várnia kell vele 500 évet!

itt ebben sorozatban a király számomra nem elfogadhatatlan, vannak hibái, de hát melyiknek nincsen!
És a Hwajungban valóban sokkal negativabb szerep volt: öreg, kövér, nemtörõdöm.
Ez legalább gondolkodik közben.
10/10
Ljerk 2017 aug. 18. - 17:37:23 10/10
(231034/239047)
Egyetlen egy japán taiga sorozatnak van magyar fordítása legjobb tudomásom szerint - Gunshi Kanbee (kicsit korábban kezdõdik a története, mint ennek a filmnek, és kapcsolódik az egész korszakhoz Hideyoshival együtt) - a taigák közt szerintem elég jó sorozat, bori4 -nek is tetszett.

Abból elég tûrhetõen képet lehet alkotni errõl a szamuráj korszakról.
Illiona 2017 aug. 18. - 16:05:37
(231033/239047)
én a Hwajungot láttam, és a vetitéssel egyidõben.
Valóban ugyanaz a kor.
És onnan tudjuk, hogy a királynak tényleg születik egy fiúcskája, akit ugye ez az "emberséges" Gwanghae alágyujt élve, vagyis keserves kinok között kellett meghalnia.

De ezek a részletek mind csak kitaláció.
A Hwajungban is, és itt is az irói fantázia az, amit a történelem adta tényekre kapaszkodva elõteremti az izgalmas történeteket.

Nekem az ( sem) tetszik, ahogy a japánok által vélt udvari, és régensi udvarban történteket tálalják.
Valahogy ez olyan ellenségképpel megirt történetet tekinthetünk-e hitelesnek?
(Ez pont olyan amikor hitelesnek TÜNÕ filmeket gyártanak amit Észak-Koreai emberekrõl, az õ érzelmeikrõl. ????)

Vagyis ez is csak mese.
Az más kérdés, hogy elég izgalmas.

De hogy a frakciókban egyensúly van, akkor egybõl a király ellen fordulnak, immár együttes erõvel.
Vagyis pont azt teszik mind a hárman, amit mindenki tenne: adjatok nekem hatalmat, majd én utána adok a népnek enni (vagy nem).
10/10
offtopic
micike_MSc 2017 aug. 18. - 15:50:29 10/10
(231032/239047)
Szép napot Mindenkinek!

Ugyebár nem láttam sok sorozatot, de ha a valamelyik magyar csatorna adott/ad valamit, azt mindig néztem/nézem.
Ilyen volt a Hwajung/Plendid Politics, nálunk A fény hercegnõje címmel tavaly õsszel vetített sorozat: ebben szerepelt Ganghwe herceg, ezért rákerestem Biri66 oldalán, aki korábban fordítást készített hozzá. :)
Ott találtam ezt a részletes ismertetõt Jungmyung hercegnõrõl és az általad felsorolt hercegekrõl is...
https://birikorea.blogspot.hu/2016/08/a-feny-hercegnoje.html?m=1

A Hwajung szóra kattintva a sorozat által bemutatott frakciók közötti hatalmi harcról is olvashattok pár sort, ami kapcsolódik a Jingbirok-hoz (bár a Hwajung késõbbi, 1608-tól indul).
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 15:44:47 8/10
(231031/239047)
:)

Szóval az Immortal Admiral Yi Sun Shin sorozathoz képest gyengécske.... ha nem így lenne, akkor leírnád....

Még én se tudom, mit gondoljak a sorozatról. A korszak érdekel, különösen a belsõ okok izgatnak, amiért Csoszon olyan hirtelen és látványosan összeroppan a japán támadás következtében... és persze az egyén szerepe, aki mindezek ellenére a saját képességei által sikerrel jár... lásd kedvenc admirálisunk...

Mindegy, ha már belevágtunk, akkor próbálok kitartani... a mostani frissek közül nem igazán érdekel egyik se... meg aztán én a King's Dream-et is igaz, hogy fogcsikorgatva, de kibírtam!:)))
10/10
Ljerk 2017 aug. 18. - 15:16:47 10/10
(231030/239047)
Nem akarom leírni. :)
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 15:05:25 8/10
(231029/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

A tartományi elöljáró Gvanghé hercegre tenné a voksát. Amikor tartományát a himlõjárvány sújtotta, akkor két herceg is épp a tartományba látogatott.. Míg Imhé sietõsen biztonságos helyre távozik....

KÉP: .... addig Gvanghé nem törõdve a fertõzésveszéllyel ápolni kezdi a himlõs betegeket...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 14:52:14 8/10
(231028/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

KÉP. - felirat - Sinszong herceg értelmi képességeitõl remélik, hogy majdan bölcs uralkodóvá válhatna...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 14:47:56 8/10
(231027/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

KÉP: - felirat - Gvanghét a jelleme tenné alkalmassá... (már láttuk, hogy a háta közepére se kívánná a herceg)
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 14:45:09 8/10
(231026/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

A nyugati frakcióban megindul az ötletelés, melyik herceget válasszák, hogy támogassák a trónig... Három herceg is szóba jöhet. Nézzük, melyikrõl hogyan vélekednek!

KÉP: - felirat - Imhé herceg mellett szól, hogy õ a legidõsebb....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 14:41:12 8/10
(231025/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

A Királyné és Gvanghé herceg imádkozni volt egy buddhista templomban. A királyért mondott imát a herceg megtoldotta még eggyel... ima a királyné terhességéért... Bevallom, lusta voltam utánanézni a királyi családfának... a sorozat szerint a Királynénak még nincs gyermeke, a királyi gyermekeknek más az anyjuk, így Gvanghé hercegnek is...

KÉP: - felirat - a herceg nem vágyik a trónra, nem akar koronaherceg lenni, hogy még véletlenül se kerülhessen szóba, erre lenne az ideális a Királyné által szült herceg....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 14:32:04 8/10
(231024/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

A csoszoni királyi börtönben újabb látogatója érkezik a fogoly tudósnak, ezúttal a híve, a nyugati frakció vezetõje... A tudós tudja, hogy nem kerülheti el a kivégzést, mint ahogy azt is, hogy a jelenlegi király nem fogja a nyugati frakciót engedni, hogy egyedül vigye az ország ügyeit...

KÉP: - felirat - ezért új királyt szeretne a trónon, aki csak rájuk támaszkodik, akit iránytani tudnak. Ehhez az elsõ lépés a megfelelõ koronaherceg kiválasztása.
hanguktaekwondoo 2017 aug. 18. - 09:57:50
(231023/239047)
Dehogy vagy te kíváncsi a véleményére :-)
Csak felhasználod Ljerk vagy mások reagálását, hogy a saját eposzodat tovább gördítsd :-)
Ezek itt teljesen értelmezhetetlen szövegek, kép meg aláírás; amellett, hogy gittrágás, kohézió sincs.
Teljes beton ez a silla, õskövület a koreaszekcióban. Ehhez képest még a namgil-kripta is több életet forgat magában
ha ritkán is írnak, de legalább a kommunikáció szándékával.

Itt meg megy a mantra, elbeszéltek egymás mellett. de kemény ez.
az abszurd egyik vadhajtása.
ha ide betér az ember, garantáltan mosolyra derül.

Egyébként mondtam neked Dömesz, hogy térj nyugovóra 11 elõtt, hogy a máj és az epe rendesen tudjon dolgozni.
Gondolom, az Excelsiort sem iszod.
Pedig nagyon fontos lenne.
Nagyjából 10 nap után idd ezt -de csak éhgyomorra és hígítva, mint a szörpöt.
https://www.youtube.com/watch?v=fI0VnbUuAC0

Mellé naponta 20 kg -ként 1 liter tiszta víz. Tehát, ha negyven kiló vagy, akkor 2 liter. ha 60 akkor 3 és így tovább.
Kenyeret mellõzd, ahogy a cukrot is, mert a belõle rüttyent alkoholt a vér a májba küldi
az meg visszadobja és a szervezet csak mérgezi magát. A tejtermékeket ugyanilyen okból hanyagold -a fehérje bomlástermékei rothadást idéznek elõ, a vastagbélben található immunrendszer elég nehezen vagy sehogy nem bánik el velük.
Tehát: csak egészségesen és vidáman!

Jut eszembe, hol van bázis? Ilyenkor már régen fenekedni szokott -itt vágtázom ismét és napok óta
õ meg alszik.
Sosem volt jó a reakcióideje, de most végképp csalódást okozott.

Bázis,
Alfredo, vagy a Hosszú vágta topikból ondok és RS, meg ki tudja milyen nickkel
simára fésülve, immáron kifogástalan stílust öltve
a sillának benned van minden reménye ;-)
Szüksége van arra a szellemi tartalomra, amit csak te tudsz neki nyújtani :-))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 02:11:25 8/10
(231022/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

Arról pedig végkép nincs fogalmuk, hogy mit remél tõlük Hidejosi...

KÉP: - felirat - ebbõl tényleg bajok lehetnek!!! Túl nagy a félreértés.. mindkét fél mást gondol, más a célja az egésszel,,,
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 02:07:34 8/10
(231021/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

... és nehezen értik meg, hogy kié is a tényleges hatalom Japánban

KÉP: - felirat - a cusimai magyarázata...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 02:05:11 8/10
(231020/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

Közben a csoszoni követeket egyre másra érik a kellemetlen meglepetések Japánban...

KÉP: - felirat - a fogadtatásuk méltatlan és megalázó...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 02:03:02 8/10
(231019/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

Késõbb Öreg Ravasz barátjának számol be a királynál tett látogatásáról...

KÉP: - felirat - és naivul hitt a királyi könnyeknek... óh, szent együgyûség... persze az Öreg Ravasz barát hiszi is meg nem is a király és könnyei õszinteségét, de nem akarja barátját megingatni a hitében... a véleményét megtartja magának....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 01:59:04 8/10
(231018/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

A király pedig el kezd vele játszadozni... elõbb rá akar ijeszteni, aztán elõadja a tépelõdõt, majd következik a könnyes mea culpa, zárásként pedig a hamis hála az alattvaló õszinteségéért

KÉP: - felirat - a hamis hála.. õfelsége elég rosszul tûri az ellenvéleményt, még rosszabbul, ha vki szembesíti a saját hibáival/bûneivel.... a Hadügyminiszter bizony pont ezt teszi vele....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 01:52:01 8/10
(231017/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

KÉP: - felirat - aztán nyíltan a királynak szegezi a Kérdést... és mi azon töprengünk, hogy ennyire bátor, egyenes, naiv... vagy csak szimplán ilyen hülye... netán együtt mind

Hmmm, ugyan melyik uralkodó válaszolna õszintén? Melyik ismerné be, hogy a hatalma kedvéért 1000 embert feláldozott?
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 01:47:43 8/10
(231016/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - aztán az éjszaka közepén úgy dönt, hogy felkeresi a királyt... jó ürügy a csizma visszavitele....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 01:45:14 8/10
(231015/239047)
Jing Bi Rock 4. epizód

Ez a rész a Hadügyminiszter nagy dilemmájával indul... vajon hihet a bebörtönzött tudósnak, a király tudott a machinációkról és azt kihasználva szabadult meg a keleti frakciótól?

KÉP: - nehéz elhinnie az embertelen zsarnokot, ha felidézi, ahogy a csizmáját húzta a lábára a király....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 18. - 01:40:17 8/10
(231014/239047)
Jól belehúztál!:) Én örülök, ha a napi 1 részre jut idõm....

Kíváncsi vagyok a véleményedre, neked mi a benyomásod eddig a sorozatról?
10/10
Ljerk 2017 aug. 17. - 20:07:05 10/10
(231013/239047)
Kicsit megelõztelek benneteket úgy déli 12-tõl - most tartok a 10. résznél. :)

A Sógun minisorozat ez után játszódik 8 évvel (1600 körül), ha el akarjátok helyezni a sorozatot Japán szemszögbõl - néhány szereplõ az itteniek közül felbukkan abban a filmben is. Toyotomi Hideyoshi hatalmának abszolút voltát megkérdõjelezõ dolgot látott a keresztény egyházban. Oda Nobunaga még erõsítette a keresztény hittérítõk munkáját, Hideyoshi már tiltotta.
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:35:27 8/10
(231012/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - s bizony egyre többen kezdik el osztani a Ravasz Öreg barát véleményét a királyról....

S ez hosszú távon nem biztos, hogy jó.. az uralkodó kiszámíthatatlansága, a bizonytalan légkör, a félelem rossz vért szülhet...

Vége a 3. résznek:)
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:29:52 8/10
(231011/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

A Hadügyminiszter meglátogatja a börtönben a keleti frakció titkos agytrösztjét, aki mindent a háttérbõl irányított...

KÉP: - felirat - szavaiból megérti, hogy a királynak mindenrõl volt tudomása, mégis végigvitte a kihallgatásokat, a megtorlást, s ezt nem az igazság, hanem asaját hatalma érdekében.... egy illúzióval újfent kevesebbb
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:22:36 8/10
(231010/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - hát nem kapkodták el... 150 év óta ez az elsõ küldöttség Japánba!!!!!

Feladatuk nem a diplomáciai kapcsolatfelvétel, hanem pusztán az információszerzés...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:18:26 8/10
(231009/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - egy kis uralkodói lecke a hatalmi egyensúlyról... persze a tetõ a lényeg, amit tartanak!:) A király megtalálta a nyugati frakció gyenge pontját, amivel zsarolható. és ezt szemrebbenés nélkül ki is használja.... a vihar elült a biliben....

A hadügyminiszter a Palotában marad, és a követséget is elküldik Japánba... béka lenyelve...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:14:00 8/10
(231008/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - jó kis mondás!:) ... a királyt megviseli, hogy packázni merészelnek vele.....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:11:45 8/10
(231007/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: aztán a tervet átültetik a gyakorlatba... meglepõ módon mind csatlakoznak a hadügyminiszterhez, aki lemondani akar... ez a meglepõ húzás zavarokhoz vezet az udvar mûködésében, muszáj vmiképp rávenni õket, hogy lássák el a tisztükhöz tartozó feladatokat
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:06:23 8/10
(231006/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - eközben a nyugati frakció is rájön, hogy a király csak felhasználta õket, ahogy most is ...

terv születik a hadügyminisztertõl való szabadulásra és a japánba menõ küldöttség ellehetetlenítésére...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 17:01:59 8/10
(231005/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP. - felirat - persze ezzel a nagy tagadással sem képes Hidejosit megtéveszteni. Az már döntött Konisi megölésérõl... de mivel az csoszoni helyzet szakértõje, ezért még kap egy kis haladékot, amíg szükség van rá. Maga Konisi is megérzi, hogy mit döntött felõle ura... meglátjuk, hogy békésen ballag-e a vágóhídra, vagy tesz vmi ellenlépést...
de azért egy ilyen kaliberû emberrõl lemondani szerintem pazarlás....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 16:55:38 8/10
(231004/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Nos, akkor nézzük a folytatást!:) Ezúttal Japánba ruccanunk át... Hidejosinak meggyûlik a baja az egyik lázadó hadúrral, Konisi javaslatára próbálja vér nélkül megoldani.

Tudom, Kato az egyszerû észjárású katonaember sokaknak szimpatikus lehet, de nekem inkább Konisi taktikussága, csavaros észjárása tetszik jobban... a többet ésszel, mint erõvel...

KÉP: - felirat - ezek szerint Hidejosi keresztényellenes, Konisi viszont úgy látszik az új tanhoz kapcsolódik, bár tagadja....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 16:46:16 8/10
(231003/239047)
Jing Bi Rok 3. epizód

"szerintem nem is annyira fontos most ez a keleti - nyugati frakció ügye, ez csak amolyan belsõ torzsalkodás. Most viszonylag egyensúly van, áttolodtak a cselekmények a királyhoz."

Ezek a belsõ hatalmi harcok nekem sem a kedvenceim, de azért ez több, mint szimpla "belsõ torzsalkodás", mert ezek nem egyszerû békeévek, hanem a háború elõtti idõszak, ilyenkor minden nagyobb súllyal esik a latba. mert vhol meg kell keresnünk a belsõ okait is, hogy Csoszon miért omlik össze olyan gyorsan a japán támadástól majd...

Egyébként az "énekes" hadügyminiszter épp ebben a részben jut el arra a pontra, hogy felismerje a politikai elit hasonszõrûségét frakcióktól függetlenül, ill. hogy a király sem az a jóságos gondoskodó atyja népének, hanem bizony a maga módján zsarnok önkényúr, aki minden skrupulus nélkül él a "más kardjával ölni" stratégiával, ha az érdeke úgy kívánja... és akkor jaj az ártatlanoknak, nincs kímélet!

A hadügyminiszter "énekérõl"... szinte minden ilyen jellegû sorozatban fel-felbukkan ilyen és ehhez hasonló "ének"... mindig lesz vki, aki egy másik, egy jobb, igazságosabb világról álmodozik... tehát ha úgy vesszük, akkor ez a klisé is szinte már kötelezõ...

A blogról és az írásról beszélgettünk anno, mikor Ljerk feltette, tényleg jó.... de azért ha egyszer már ennek a sorozatnak a nézésére adtuk a fejünk, akkor talán érdemes megkeresni azokat a pontokat, amik azonosak, vagy eltérnek az írás és a sorozat által festett csoszoni háttérrel kapcsolatban....
Illiona 2017 aug. 17. - 14:21:15
(231002/239047)
Jing Bi Rok 3. epizód

szerintem nem is annyira fontos most ez a keleti - nyugati frakció ügye, ez csak amolyan belsõ torzsalkodás. Most viszonylag egyensúly van, áttolodtak a cselekmények a királyhoz.
Az egykori hadügyminiszter személye semmivel nem elõremutatóbb, mint bármelyiké, aki legfeljebb nem énekli el a mondanivalóját. :)))
(én nem nézem soha a képekhez tartozó feliratokat, mert ahhoz külön rá kellene kattintani,. vagyis én ugyan láttam a filmet, és frissen, de nem tudok a képeidhez hozzászólni.)

Lehet itt mondani, hogy "elmulnyóccév" meg hogy bezzeg az elõzõ hadügyminiszter, meg az összes többi a hibás, csak én nem, a politika az elmult 500 évben sem változott semmit, ugy tünik.
Nekem az egész korra a legjellemzõbb az a blog, amit anno Ljerk mutatott még nekem, amikor feltettem egy képet Lee Shin Admirális "mosdatásáról":

http://tortenelmiportre.blog.hu/2015/10/23/yi_sun-shin
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 14:13:44 8/10
(231001/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: Ugyan nincs celadon készlet ezúttal, de azért maga a tea ugye, jól néz ki?:))))))))))

További szép napot!:)))))))))))) Most kicsit el....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 14:11:24 8/10
(231000/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Most muszáj mennem... így félbemarad kicsit a rész... késõbb folytatom...

KÉP: - felirat - de azért hozok egy kis teát újfent!:))))))))))))) Ezúttal fagyöngyteát!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 14:08:07 8/10
(230999/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - az áruló szavai nem igazán lepnek meg bennünket, amivel magyarázza, hogy hazája ellen kémkedett... ebben nem is annyira a nyomorúságos helyzete, a terhei felsorolása, vagy a japánoktól kapott "könnyû kereset", ami miatt érdekes az egész... hanem egy érzet miatt... Csoszon nem a hazája.. szívesebben élne Mingben, vagy Vében...ha pedig egyre többen gondolkodnak így a közemberek közül, akkor az lesz igazán nagy baj!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:57:38 8/10
(230998/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

kép. - felirat - példát akar mutatni a jövõ nemzedéknek, hogy nem csak az önérdek létezik, de van magasabb szintje is a politikának, amiben ott a felelõsség vállalása...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:55:02 8/10
(230997/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Kép. - felirat - hát igen, ha senki nem vállalja fel, ha mûködik megint a mindenki elhárítja magától... akkor mitõl és miért is változna az ország, a rendszer... minden maradna a régi "jólbevált" módon... kéz kezet mos... az arisztokrácia szépen eltussolja, senkinek nem esik baja, csak az ország károsodik, de virul a családok, klánok érdeke....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:51:01 8/10
(230996/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

természetesen a király kapva kap az érvelésen, megbocsát a volt hadügyminiszterének, felmenti a felelõsségre vonás alól....
hogy nekem mégis miért szimpatikus a "Hadügyminiszter" karaktere? Jöjjön az, amit õ gondol a felelõsségvállalásról... holmi áthallásokat kéretik mellõzni....

KÉP: - felirat - megtehetné, hogy kibújik alóla, de szándékosan nem akar....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:46:59 8/10
(230995/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Természetesen a nyugati frakció igyekszik lecsapni a lehetõségre, egybõl követelik a hadügyminiszter lemondását

KÉP: - felirat - de azért az Öreg Ravasz barátnak most is van egy kis érv a tarsolyában... hát igen, már 5 éve mûködött Csoszonban a kém... és ezalatt az idõ alatt több személy is betöltötte a hadügyminiszteri posztot... ráadásul akinek az eltávolítását oly bõszen követelik, már nem is hadügyminiszter, mert a nyugati frakció embere váltotta fel... (én az egyszerûség kedvéért továbbra is csak hadügyminiszternek nevezem)....

Hmm, 5 év... de lehetnek kémek régebbrõl is... szóval a japánok épp eleget tudhatnak....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:39:43 8/10
(230994/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

kép. - felirat - mint ahogy ésszerû intézkedéseket javasol a hadügyminiszter....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:38:19 8/10
(230993/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - a király szemérõl lehull a hályog... hát igen, ez bizony könnyen lehetséges.... vszínû a következtetés....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:36:43 8/10
(230992/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: és a fõváros védelmi rendszere, a sáncok....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:35:27 8/10
(230991/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

a kémeket ugyan nem sikerült élve elfogni, de megvan a csomagjuk tartalma!

KÉP. nem is akármi.... a titkos bomba tervrajza!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:33:29 8/10
(230990/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: és most az íj a hatékonyabb, de ez persze csak egy éjszakai incidens, nem pedig egy valódi csata.... A kép elég sötét, de talán így is kivehetõ a nyílvesszõ...

Itt egyébként a két különbözõ frakcióhoz tartozó ember jól együttmûködött a kémek elfogásában, szerencsére a parancsnok az elfogásukat fontosabbnak tartotta, mint hogy a miniszternek vágjon alá....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:28:26 8/10
(230989/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Úgy tûnik, ez a "levedlett kabócabõr" stratégia beválik. Valóban a nyugati parton próbálnak az országból kiszökni a kémek. És akkor kapunk egy kis ízelítõt a kanócos puskából. Kezdetben sikerrel járnak a kémek, a csoszoniak zavarodottan látják meghalni társaikat... aztán megjön a parancsnok, aki látta a kanócos puska bemutatóját a király elõtt... egybõl tudja, hogy mi a teendõ... fáklyákat eloltani, mindenki a földre!!!!

KÉP: és a sötétben kiderül egy kis probléma a kanócos puskával kapcsolatban, amire nem is gondoltunk.... bizony az égõ kanóc messzire ellátszik, remek célpont egy íjásznak!:))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:22:28 8/10
(230988/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

KÉP: - felirat - imádom ezeket az elnevezéseket!:))))))))))) .... inkább azt javasolja, hogy Inchonnál, a nyugati parton álljon lesben néhány katonával.....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:20:23 8/10
(230987/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

A kémek természetesen elmenekültek, jó lenne õket elcsípni, mielõtt elhajóznak Japánba... a kézenfekvõ Puszan lenne, hiszen itt a japánoknak van egy kis kirendeltségük... ám hadügyminiszterünk mást gondol

KÉP: -felirat - hmm, vszínûleg, ha látják, hogy a hadsereg ott keresi õket, akkor inkább másutt próbálkoznak, nem keleten, Puszannál
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:16:00 8/10
(230986/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Természetesen ezek után megindul a nyomozás a kémek után...
KÉP: - felirat - beszámoló az eredményrõl a királynak... és ez a 10 csak az, amirõl tudnak... vszínûleg a jéghegy csúcsa!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 13:14:00 8/10
(230985/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Gyorsan megnéztem, hogy ne maradjak le tõled annyira!:)

Tévedés ne essék, én nem a színészt vagy a játékát kedvelem a Hadügyminiszternek, hanem a karakterét...Benne van felelõsségérzet az országért és a jövõért... de errõl majd késõbb...Különben tudom, hogy honnan volt ismerõs a színész, többek közt õ játszotta a Bad Guys-ban szerintem a rendõrt, akkor nagyon mesterkélt volt... itt visszafogottabb...mást alakít, nem a "veszett kutyát"!:)))))))))))

Parókák, mûvér liter számra stb. ez benne van a kalapban... náluk sajna csak így elképzelhetõ, mi kevesebb mû vacakkal is beérnénk....

De akkor nézzük a 3. részt

KÉP: - felirat - hoppá! Szóval a szupertitkos bombáról Vé-ben is tudnak! Ott hallott róla az áruló! Még jó, hogy nem kapkodták el a kivégzését.....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 06:56:05 8/10
(230984/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))) Induljon jól a napunk... nyugodtan, békésen... csak semmi puskaporos hangulat!:)))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 17. - 06:54:01 8/10
(230983/239047)
Köszönet a puska alkalmazásának Japánban való elterjedésérõl szóló ismertetõért. Az általad feltett képhez hasonlóval sajnos ebben a sorozatban is valószínûleg találkozni fogunk majd a tényleges háborús jeleneteknél, bizony eléggé kellemetlen hidegzuhanyként érheti majd a bátor csoszoniakat, borítékolható az eredmény...

A krizantém trónt ismertem, itt szándékoltan csak arra a jelentésére mentem rá, amilyen értelemben a konkrét jelenetben Hidejosi érti, hiszen ebbõl értelmezhetjük helyesen, hogy mire is utal, milyen értelemben használja.

A várral együtt felrobbantott teáskészlet... a kis Szondi!:)
10/10
Ljerk 2017 aug. 17. - 01:18:34 10/10
(230982/239047)
A krizantém a japán császári ház jelképe.

A teáskészleteknek meg nagy jelentõsége volt. Oda Nobunaga az elõzõ nagy hadúr (nála kezdte Toyotomi Hideyoshi, mint szandálhordó a szamuráj pályafutását) nagy kegye volt, hogyha valakinek teáskészletet ajándékozott - az felért bármilyen császár által adományozott ranggal. A filmekben olyan túlzások is szerepelnek, hogy egy lázadó hadúr a híres teáskészletével együtt robbantotta fel a várát, hogy azt Oda Nobunaga nehogy megszerezhesse. :)

A híres teamesterek történeteirõl külön játékfilmek is készültek, mert oly "hatalommal" bírtak, hogy néha a haduruk is féltékeny volt rájuk. Toyotomi Hideyoshi egy színtiszta aranyból készült hordozható teázószobát is készíttetett magának.

A puskák hadászati jelentõségét még az Oda Nobunaga elõtti nagy hadúr Takeda Shingen ismerte fel az 1500-as évek közepén (a képen a Heaven and Earth mozifilmbõl egy jelenet - a film végén egy 25 percnyi monumentális korabeli csatajelenet látható, ami hatalmas költségvetéssel készült és valószínûleg jól adja vissza egy középkori csata lefolyását). Takeda Shingen utána Oda Nobunaga, majd Toyotomi Hideyoshi és Tokugawa Ieyasu még tovább fejlesztette ezt a "modern" hadviselést. Valószínûleg a koreaiak nem voltak informálva arról, hogy Takeda Shingen kevésbé tehetséges utódja mindent elsöprõ lovasrohammal próbálkozott a puskások sorfalai ellen, de azok pont olyan szörnyû véget értek, mint késõbb "Az angol könnyûlovasság támadása" mozifilmben az orosz ágyúütegek ellen vezényeltek.
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:49:01 8/10
(230981/239047)
További szép hajnal/éjt!:)))))))))))))) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink!:))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:45:36 8/10
(230980/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - az elõbbi krizantém magyarázat után már értjük Hidejosi vágyát... és igen, más sorozatokban láttuk már, ahogy a királyi udvar kapkodó, gyors menekülése során nem intézkednek az udvari mûhelyek dolgozóiról, azokat pedig a japánok szépen összegyûjtik és viszik is õket Japánba... Tudjuk, hogy a japán porcelánkészítésben mekkora szerepe lesz majd az így elhurcolt csoszoni szakembereknek.
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:38:53 8/10
(230979/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - ohó... a krizantémnak plusz jelentése is van!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:37:19 8/10
(230978/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: a krizantém tea csószoni celadon csészében... ugye, milyen gyönyörû!:))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:34:29 8/10
(230977/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Nem tudom megállni, hogy egy kis teát ide is ne csempésszek be!:))))))))))))))

KÉP: felirat - a gyengém, mióta dorombka ismertetõjét olvastam a celadonról a Faith kapcsán!:))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:31:17 8/10
(230976/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - lám, még a szupertitkos bombáról is van tudomásuk, amirõl ugyebár a királyom, a Hadügyminiszteren és a bombakészítõ mesteren kívül másnak elviekben nem volna szabad!

Hoppá! Van bizony min elgondolkodnia a királynak... nem véletlen, hogy itt megállítják a kivégzést!

S ezzel véget is ér a 2. rész...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:27:23 8/10
(230975/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Még Hidejosi is hibázhat... elfelejtette az áruló csószonit a kalózokhoz hasonlóan "elõkezelni"... így annak nyelve bennmaradt a szájában...

KÉP: - felirat - és bizony okosan forgatta, ha már megmaradt...

Lám, míg a csoszoniak hosszú évek óta semmit se tudnak Japánról, addig azoknak mindenütt vannak kémeik szerte Csószonban. Pedig már akkor is sokat ért az információ!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:22:30 8/10
(230974/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Hidejosi porhintésbõl látszólag teljesíti a csószoni uralkodó feltételét... elküldi az elõtte gondosan megvakított és kivágott nyelvû (nehogy bármit kifecsegjenek a megbízójukról) kalózokat, a kalózok által ejtett csószoni foglyokat... és a az kalózoknak segítõ csószoni árulót...

KÉP: a küldöttség a király elõtt..
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:16:04 8/10
(230973/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Nem kételkednek a gyõzelemben

KÉP: - felirat - mivel, mint kiderült, a kalózokat próbaként Hidejosi küldte Csoszont megtámadni, így tesztelték le a védelem erejét, ami ugyebár csõdöt mondott... a csoszuni védelem összeomlott, így aggodalomra nincs ok....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:12:00 8/10
(230972/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - persze nem csak felvonulási területként lenne jó Csószon, de a japán sereg ellátását is biztosíthatná, így nem kellene a sereg ellátmányára költeni, és megspórolnák a hosszú ellátási útvonal kiépítését és fenntartását, amiben még ott van bizonytalansági tényezõként a tenger is... Persze ez már nem mehet békés utón, itt már bizony fegyverrel kell ezt Csoszontól kikényszeríteni... de a katonai gyõzelemben nem kételkednek a japánok....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 23:06:12 8/10
(230971/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Nagyon fontos, hogy végre tisztán látjuk Hidejosi célját...

KÉP: - felirat - tehát Ming... Csószon csak felvonulási terület lenne, ha átengedné õket... Ha ez diplomáciával elérhetõ, akkor nem kerül egyetlen katonájába sem Hidejosinak... ezért szorgalmazza annyira a diplomáciai kapcsolatfelvételt... hátha el tudná ezt érni, Csószun leválasztani a Ming oldaláról... ráadásul a semleges Csószunnal Minget is elszigetelné, megfosztaná természetes szövetségesétõl....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:57:01 8/10
(230970/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

... és a fiúcskával kapcsolatban kapunk egy kis spoilert is..

KÉP: - felirat - a beteges csecsemõ vmi módon kihat majd a Csószonra is...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:54:00 8/10
(230969/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Tényleg érdekes jelenet volt az "etetési szertartás" és Hidejosii olyan önfeledt apai elragadtatottsága...

KÉP: - felirat - Hmm, hát nem kapkodta el az apaságot... 54 éves, ebben az életkorban a férfiak már bõven nagyapák... De hát ez a saját gyerek varázsa... meg persze egy világuralomra törõnek az Utód!
Ahogy elnéztem a meddõ elsõ feleséget és a kicsi anyját... na ott is lesznek még gondok... meddõ asszonyságban a felszín alatt igencsak gyûlnek az indulatok
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:46:44 8/10
(230968/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: robbantás ... mondjuk már ezzel is meg lehet bontani az ellenség hadrendjét, zavart okozni....

Hmm, azért én inkább fedezék mögül néztem volna, a testõrök nem feltétlenül fognak fel minden repülõ szilánkot a testükkel
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:43:49 8/10
(230967/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - a továbbfejlesztés alatt álló változat ennél tízszer erõsebbre készül... sajnos, még évekbe telhet, mire megvalósul....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:41:07 8/10
(230966/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Bár Hadügyminiszterünket letorkollták a kanócos puskával, de további lehetõségeket keres

KÉP: az idõzítõs bomba... a kanóc hosszával lehet a robbanás idejét beszabályozni
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:37:33 8/10
(230965/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

A kanócos puska találati pontossága ugyan még nem volt tökéletes, de mivel sortüzet adtak le, így ez nem számított olyan nagy bajnak, amikor az ellenség adott csapatrészére zúdították.

A tûzfegyverek megjelenése a hadászatban hatalmas változást hozott, többek között már nem számított a fizikai erõ, sem a harci technikai képzettség, nem számított a drága páncélzat

KÉP: a japán lövészek bemutatója Hideyoshi elõtt... a háttérben két európai szakértõt is láthatunk a nézõk között.. vszínûleg õk lehettek a kiképzõk, ill. a fegyverszállítók...

és bizony félelmetes, ahogy a lövészsorok tökéletes precizitással adják le a lövést, majd váltják egymást, a másik sor lép elõ tüzelni, míg az elõzõ hátramegy tölteni.... hmm, ebben a folyamatos sortüzekben vajon mikor is fogja a csoszoni derék íjász a maga 3 nyílvesszõjét kilõni?
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:28:30 8/10
(230964/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - persze erre is van egy fellengzõs letronfolás.... hmm, majd meglátjuk, hogy a valós háborús körülmények között is így lesz-e..... jó pár sorozatban láttuk érintõlegesen az imjin háborút... a japánok gyors elõretörését... azt ugyebár nem a kõbaltának köszönhették!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:24:53 8/10
(230963/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - hiába próbál rámutatni a Hadügyminiszter, hogy a puska hatásában sokkal roncsolóbb, mint a nyílvesszõ... megjegyzem a nyílvesszõ beleállt a céltáblába, míg a puskagolyó átszakítva átment rajta! Hmm, hányszor látjuk, hogy a nyílvesszõ lövését túlélik!
Illiona 2017 aug. 16. - 22:23:56
(230962/239047)
erre is van válasz. Ez a technikai találmány még jócskán gyerekcipõben jár.

A frakciók kérdésében pedig nem is mondok semmit.
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:21:25 8/10
(230961/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - nem is mulaszt gyorsan rá is mutatni a puskának erre a bibijére... ez igaz, de ugyebár nem egy szál katona van a csatatéren magában a kanócos puskával. hogy bevárja töltögetés közben az íjászokat!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:18:59 8/10
(230960/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Persze a nyugati frakcióhoz tartozó a puskától lenyûgözött királyt gyorsan igyekszik kiábrándítani.... nehogy már a Hadügyminiszternek bármiben is igaza legyen...

KÉP: s valóban, míg újratöltik a puskát, addig 3 nyílvesszõt is ki tud lõni...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:15:42 8/10
(230959/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

A 3. részt nem láttam, de számomra egy dologban már választ adott a második rész is. Korábban írtam, hogy nálam az számít, ki mennyit tesz az ország védelméért... Vajon mennyivel lesz jobb a nyugati frakció hatalomra kerülésével...

Jó példa erre a kanócos puska...

KÉP:a király elõtt bemutatják mit tud a kanócos puska...
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:12:15 8/10
(230958/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Állj! A felkelés a nyugati frakció manipulálja, a Keletinek semmi köze, csak a nyugatiak gyártanak mindenféle iratot, hogy belerángathassák õket... a király pedig álszent módon elnézi, mert úgy hiszi, az õ malmára hajtja a vizet....

A Hadügyminiszter pedig igenis egy jellem és reálpolitikus, ahogy megérti, ahogy bevállalja, hogy önként dugja a fejét a hurokba, ha ez az ára, hogy ennek az üldözésnek vége legyen...

KÉP: - felirat - a Hadügyminiszter levele Öreg Ravasz barátjának... ott van benne a magyarázat! Igen, Sztálin esetében más a számszerû nagyságrend... én az idõzítés és a szituáció hasonlóságára akartam felhívni a figyelmet... mert az kísértetiesen hasonló
Illiona 2017 aug. 16. - 22:09:34
(230957/239047)
Jing Bi Rok 3. epizód

azért a 3. epizódban már jobban látszódni fog, hogy kialakult egy bizonyos egyensúly a frakciók között.
Mert bármelyik frakció is rendelkezik nagyobb hatalommal, elsõ dolga, hogy a az ellenfelét lenyomja.
Nagyon okosan taktikázik ez a király.
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 22:04:15 8/10
(230956/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - tehát nem hatalmi egyensúly! Gyakorlatilag a keleti frakciót megsemmisítik a kedvenc Hadügyminiszterem és Öreg Ravasz barátja kivételével....

Nekem úgy tûnik, hogy a király "bólogatójánosokat" akart maga körül. a Nyugati frakció nem is törõdik mással, mint az alapos tisztogatással... de azért volt annyira józan a Király, hogy a Keleti Frakció két legjobb koponyáját nem engedte megöletni... szüksége volt rájuk... persze azok felett se ment el nyom nélkül ez a rettenetes 3 év... már nincs bizalmuk a királyban és óvatosabbak, de azért mégse lesznek talpnyalók....
Illiona 2017 aug. 16. - 22:03:02
(230955/239047)
nos, azért egy király elleni, és az uralkodó hatalmi körei elleni összeesküvéshez képest egyáltalán nem sok,
Hiszen nem ennyit végeznek ki, ebben benne vannak a börtönösök, és a távollétre itéltek is.

Azért Sztálint itt ezen az oldalon hagyni kellene, az õ halottainak száma pár tizedessel és szorzószámmal tér el!!!!!

Igenis volt egy összeesküvés, lázadás, és ez a tutyi-mutyinak gondolt király felismerte, elfojtotta, a miniszterei meg néznek ki a fejükbõl.

A végén amikor a hadügyminiszter megjelent mezitláb, leengedett hajjal, egyáltalán nem hatódtam meg.
Inkább volt cinikus jelenet, mint megható.
Vagy inkább szánalmas? nem is tudom!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 21:56:51 8/10
(230954/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: - felirat - és az áldozatok száma sem lebecsülendõ! 1000 ember! Közöttük mennyi értékes, hûséges embere a királynak és az országnak.... Hmm, nekem Sztálin jutott eszembe, amikor lefejezi a tábornoki kart a koholt perrel.... aztán persze jönnek majd a németek! Ez már túlzott mérték, szinte terror!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 21:52:16 8/10
(230953/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Azért ez a felkelés és a nyomában a koholt vádak alapján történõ "nyomozás"..

KÉP: - felirat - bizony 3 évig tartott! 3 értékes évig! Ez a bizonytalansággal, félelemmel teli idõszak túl hosszú, ez alatt senki nem tesz semmit az ország védelme érdekében, senki nem törõdik semmivel, csak megy a véres hatalmi játszma....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 21:47:51 8/10
(230952/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Végre megnéztem a 2. részt.... Hmm, azért nem egyszerûen a hatalmi egyensúly helyreállítása a "mûbalhés" felkelés és annak nyomán a tisztogatás. Nem pár ártatlan kivégzésével záruló hosszú távon jótékony vmi.

KÉP: - felirat - jól érez rá a keleti frakció, hogy a király a saját hatalmát kívánja megerõsíteni a nyugati frakciót felhasználva... az utóbbi a keleti frakció teljes kiirtására törekszik, nem csak néhány miniszteri poszt megszerzésére.... tehát szó nincs hatalmi egyensúlyról!
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 21:40:53 8/10
(230951/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

KÉP: ráközelítés a térképen Csószonra.... hát igen, geopolitikailag bizony ütközõállam Vé és Ming között.. ebben a részben már végre kiderült Hideyoshi valódi célja - Ming... Csószon pechje, hogy rajta keresztül vezet a hódító útja... mondjuk, amekkora világhódító ambíciói vannak Hideyoshinak, ez már csak sorrend kérdése a számára....
8/10
offtopic
edimir 2017 aug. 16. - 21:35:55 8/10
(230950/239047)
Jing Bi Rok 2. epizód

Nem volt szüksége a Ming térképre, a sajátja is épp elég pontos volt

KÉP: a Japánban/Vében készült térkép....
Illiona 2017 aug. 16. - 20:23:57
(230949/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

a képen is egy öregember, most éppen börtönben van, neki is fekete haja (parókája) van, és gyönyörû fehér fogai.
És mondott egy érdekes mondatot. "Õfelségének hatalomvágya van"
micsodája??? magának a királynak???
Akkor mi marad az összes többi alattvalónak??? :)))
Nagyon sajnáltam, hogy nem az egykori hadügyminisztert, mostmár baloldali államtitkárt küldték el a japánoknak.

Itt szintén öregembert akartam irni, de megnéztem a szinész adatlapját az ázsiwikin, és még 3 !!!! évvel fiatalabb nálam is!!! pedig 10-el gondoltam öregebbnek!
teljesen romokban heverek!!! :)))

Úgy hogy nem fogja Kato keze között végezni sajnos, itt fog végig nekem affektálni.
Mert ahogy felviszi beszéd közben a hangsúlyt, és otthagyja rezegni, az számomra csak affektálás. Egy jó beszédtanár kikezelné, de minek erre a kis idõre, meg biztos ott ez számit szexepilnek.
Persze, csak akik megeszik a szövegelését, rám pont ellentétetesen hat.
Tudom, hogy edimir nagyon szereti õt, de hát csak tessék nyugodtan :))))
Illiona 2017 aug. 16. - 19:11:23
(230948/239047)
Jing Bi Rock 3. epizód

Mint tudjuk, a Föld férfi kozmetikumainak 30 %-át használják a Dél-Koreai férfiak.
Azért ez nem semmi szám!!!
Lám már 1604-ben is milyen hiúak voltak, vérben uszva, elnyomoritva hónapokig tartó rabságban, gyalog a fõvárosba ahová feldühödött lakosok ködobálása kisérte õket.
De a hajuk az maradt fekete!!
egyetlen õsz hajszál nélkül.
El tudom képzelni, amikor a szinészek ügynökei tárgyaltak a filmet készitõkkel, hogy vér az igen, minden mennyiségben, õsz hajszál viszont egy sem :))))))

Amúgy ugyis paróka, igazán bevállalhatták volna.
A vér meg amugy percek alatt megalszik, vagyis a piros véres arc a börtönben már eléggé nem hiteles!
De ez csak szõrszálhasogatás, a film nagyon jó eddig!