8/10
edimir 2020 máj. 23. - 17:29:13 8/10
(238247/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Még márciusban indult a TVN sorozata, de mivel hetente csak 1 részt adtak le, így bizony jelenleg a 11. résznél tart csak. De a végére mégsem kell sokat várnunk, csupán 12 részes. Hosszú az 1 hét szünet két rész között, de a sorozatot magát szívesen elnéznénk még sokáig.

Mi a titka? A hangulata. A történet öt negyvenes éveiben járó orvos barátsága, mely egyetemi tanulmányaik elején szövődött és máig megmaradt. Szeretjük az öt karaktert és azt, ahogy ők szeretik egymást.

Ismertető: http://asianwiki.com/Hospital_Playlist

KÉP: ők öten
10/10
offtopic
Kati202 2020 máj. 23. - 00:02:24 10/10
(238246/239047)
Helló, Révai Kati vagyok. Itt vagyok, hogy ezt a jó hírt eljuttassam az egész világhoz, és hogy a csodálatos dolog történt az életemben, férjem elhagyott, mert nem voltam jó munkám, és mivel nem tudtam neki babát adni hároméves házasságot igyekeztünk ily módon értelmezni az egész országban, de tudom, hogy az segíthet nekem az egységben, és egy nap a férjem furcsán viselkedik, másokkal kimegy nőkkel, és hagyja abba, hogy hideg szeretettel lássam nekem, többször is azzal fenyeget, hogy el fog válni Ha merem megkérdezni tőle a többi nővel fennálló kapcsolatát, teljesen pusztultam és zavart voltam, és három élesztő miatt sírtam terhesség nélkül, amíg egy régi barátom elmondott nekem Dr. Igbinovia-ról, aki segít az embereknek az elvesztett kapcsolat visszaszerzésében és a házasság megteremtésében. először meglepett, és megkérdeztem magamtól, létezik-e valami ilyesmi valaha, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom, amikor kapcsolatba lépök vele, mindent elmondott nekem az életemről, annyira meglepődtem, és azt mondta, hogy segíthet nekem a probléma megoldásában, ha csak tudom fo Kihúzza az utasításokat, amiket tettem, és ezt követően három nappal később azt mondta nekem, hogy a férjem hazaérünk, hogy mindent meg kell próbálnom szexelni vele, amit tettem, és valóban a következő héten terhes voltam, és a társaságot, amelynek dolgozom és most én vagyok a FUSZERHAZ KFT felügyelete. Nem tudom ezt egyedül tartani, ezért úgy döntöttem, hogy ezt megosztom önökkel. Ha bármilyen segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a Drigbinovia-val a következő e-mail címen: doctorigbinovia93@gmail.com, whatsapp / viber neki +2348144480786 magától értetődőnek veszi a dolgokat, és az ön számára ......
8/10
edimir 2020 máj. 22. - 23:43:40 8/10 Előzmény edimir
(238245/239047)
Doctor Foster - The World of the Married
Spoiler

Még a Gemmát a szülei halála után 1 évig nevelő Helen mondja az angol sorozatban:"Az élet nem fair"
Hát a sorozat sem. Legalábbis a Nőgyógyász doktornő mindkét sorozat végére "jól jár", amire semmivel sem szolgált rá, sőt....
Jaj, de a sorozat végére már kezd rendes lenni! - mondhatnánk ellent, de bizony addig csak egy ócska nőszemély és vhogy keserű marad a szánk íze a fene nagy rendességétől a végén. Belátta a hibáit, megbánta, jobb ember lett? Nem. Csak méltóztatott nem szemét lenni.
8/10
edimir 2020 máj. 22. - 23:26:10 8/10 Előzmény Illiona
(238244/239047)

Spoiler

Én írtam erről a Nőgyógyász doktornőről anno, de már szinte két hete...
igen, az egyik legellenszenvesebb karakter. Amiért utáljuk, az az árulása., a kétszínűsége, s ami átszínezi mindezt, az a kaján irígysége.
Az angol eredetiben jobban átlátjuk a Férjjel való kapcsolatát, hiszen középiskolába együtt jártak anno. Ismerte szoknyabolond ifjúként. Ezért is lepte meg, hogy Gemmával megismerkedve 11 évig hűséges tudott maradni. A Férjnek se "barátja" igazán, inkább csak amolyan piti szövetségese a csalásban. A sokszorosan frusztrált (szingli, nem ő a kórház ásza, nincs sem társadalmi, se szakmai tekintélye) Nőgyógyász doktornő most végre az irigyelt Gemmába szúrhat, akinek megvan mindaz, ami neki nincs, végre kinevetheti a háta mögött, miközben szembe körüludvarolja és ámítja. Azt hiszem az a bizonyos SMS a leggyomorforgatóbb. Ő a jelentéktelen középszer, aki csak könyökléssel, dörgölőzéssel, 200-as nyelvcsapással igyekszik avanzsálni fölfelé. Árulkodó ahogy felidézi egykori középiskolájának átépítésekor, hogy anno hogyan kavart a fiúkkal e falak tövében. Olcsó.
Illiona 2020 máj. 22. - 16:51:36
(238243/239047)

Spoiler

Ennyi idő kellett ahhoz hogy én is nézhessem az angol variációt.
A számitógépeimért felelős "guru" töltötte le nekem az ncore oldalról, csudajó minőségben, részenként 1.24 GB. Ma adta ide. Angol- eredeti nyelven, és igen jó minőségű magyar felirattal.
Már a 2. epizódnál tartok.
kevés figyelmet szenteltünk - eddig - a mellékszereplőknek, pedig nagyon jók mind az angol, mind a koreai verzióban.
Itt van szingli orvosnő, aki minden máshoz is nagyon ért: ugymint pletykálkodás, hazudozás, barátság elárulása, törtetés a magasabb posztért, és még törtetés a magasabb posztért. Álszent!
És mindezeket úgy, még fölényben is érzi magát, nem is értené, ha valaki rászólna.
Nagyon ellenszenves karakter.
A koreaiban nem jön ez ki annyira az elején, de itt ez az indiai - angol nő - borzasztó.
De hát a valóságban is vannak ilyenek is.
Kép: a koreai változatból az főszereplő az uj családjával.
8/10
edimir 2020 máj. 21. - 23:18:17 8/10 Előzmény Illiona
(238242/239047)
The World of the Married
Spoiler

A pár agóniájának ilyen hosszas és részletes bemutatása a koreai változat "találmánya". Kicsit erőltett a 14. rész után a Könyvelő nagy újrakezdési erőfeszítése. A roppant egyszerű tényt magyarázták hosszasan, hiába a szerelem, ha már nincs bizalom. Ezt hatásosabban és főként rövidebben is érzékeltethették volna.

A Könyvelő mondta méga sorozat elején, hogy kétféle férfi van. Az egyik csal, a másikat nem kapták rajta.:))))))))))
A sorozatban tkp. több pár megcsalásánál látunk különböző reakciókat.

1. Choi elnök felesége, aki a nemibetegségéből tudja meg, hogy ezt a félrelépő férjének köszönheti. Ő egy nagyon jól eltalált mellékszereplő, imádtam. Ő az a mellékszereplő, akinek van egy erős, önálló személyisége és kisugárzása. Ritka az, aki nem a "rossz hír hozó"-ján tölti ki a mérgét, sőt. Nincs hiszti, se vagdalkozás. Nem válik el, mert a férjéből ő csinált vkit, ezt az "alkotását" pedig nem akarja tönkretenni. A házasságáról nem tudunk meg többet a sorozatból, de vhogy érezzük, hogy ő képes arra, hogy a házásságát megmentse. A régi idők nagyasszonya a régi idők hozzáállásával és értékrendjével. Hmm, azért gondolom, Choi elnöknek a póráza alaposan kurtább lett!:)))))))))))))

A másik két pár egy másik generáció, ők a 40 körüiek.
2. A szomszéd házaspár. Itt a feleség először a stuccpolitikát alkalmazza. Úgy tenni, mintha nem venné észre. Aztán amikor a szemébe mondják, akkor sem akar változást. Ő meg akarja menteni a házasságát. De ez nem Choi elnök feleségének reakciójával azonos. Itt egy gyenge, önérdekét a házasságában érvényesíteni nem tudó nőt látunk. Egy mindent eltűrő, mindenbe belemenő nőt. Azért itt is elérkezik egy pont, ahonnan nem mehet tovább az önáltatás, amikor be kell látni, hogy nem érdemes tovább ezt a kapcsolatot folytatni. Viszont legalább a válást és utána a szakítást is sikerül eldurvuló harc nélkül végigcsinálniuk. Langyos házasság egy langyos válással...

3. Főszereplő párosunk igazi héjanász az avaront adnak elő. Itt aztán megkapjuk a szenvedélyt, szerelmet, gyűlöletet és ennek a pusztító oldalát. És ebben a harcban nincsenek tekintettel senkire és semmire, feltör az aljasabbik, alantasabb énjük, rombolni, fájdalmat, veszteséget okozni a másiknak... szinte a másik megsemmisítéséig.
Illiona 2020 máj. 20. - 18:41:14
(238241/239047)
The World of the Married
Spoiler

Még a szomszéd házaspárról szeretnék irni.
Nagyon jól lejött a különbség a két nem között. A férfiban működik a vadászösztön, minden utjába kerülő nőn elgondolkodik, bár nem mindegyiket...
A hűséget csak elvi szinten ismeri.
A maga módján szereti a feleségét.
A feleség meg tűri - részben anyagi okokból, részint erre nevelték valószinűleg, részint mert igy kényelmes, részint - de legutolsósorban- szereti a férjét.
Már az elején gondoltam - irtam is - hogy ezeknek semmi keresnivalójuk egymás oldalán, és végig izgultattak, hogy együtt maradnak-e.
Nagyon szurkoltam a könyvelőért - mindegy volt hogy marad vagy megy, csak az történjen, amit ő akar, és mindezt csak szakmai - szolidaritásból.

Pont ugy lett vége ahogy vártam.
A 6 rész beletoldásának estek ők is áldozatul.
Azt a hosszú szenvedést, inkább persze szenvelgést amit a feleség lenyomott nekünk, hát nem hiszem hogy maradt néző akinek szimpatikus maradt.
Szerintem ez a szinésznő is már szégyellte magát.
Ma már ott is modernebb minden, a nők egy perc alatt döntenek: együtt vagy külön.
Ezért nagyon kár volt.

Illiona 2020 máj. 19. - 16:43:27 Előzmény edimir
(238240/239047)
The World of the Married
Spoiler

Tegnap este én is megnéztem az utolsó kockáig mindent, bár amiatt nem irtam, mert nem volt internet, de végülis kellett ez a nap lehiggadni, értékelni a sorozatban történteket.
Igazad van, a nő folyamatosan szinte kergette a gyereke apját, tevőlegesen résztvett abban, hogy annak az uj házassága is zatonyra fusson.
Ez ha nem is volt szép, és nem volt hasznos sem, de igy lett második évad az angolban, ha minden mindig jól menne, akkor nem lennének sorozatok sem.

Most a végére megértettem a fiút is, nagyon is érett döntést hozott.
Látta mennyire függő az anyja az apjától, hogy nem tud elszakadni tőle, és mindkettő vele, mármint agyerekkel takarózik, vele érvel, vele akaratoskodik. Mindkettő.
És az hogy szeretik őt az nem lehet mentség, ez egy önzö magatartás.
Tudta, hogy az anyja utálja az apját, mégis agyonszeretgette, és neki ebből lett elege.
Ő utálta az apját, tiszta ésszel, tiszta fejjel őszintén átlátta a személyiségét, és az anyjának nem ezt akarta, inkább bármi jobbat.
Ugye ott még a másik orvosra is azt mondta, hogy nem elég jó neki.
a fiú azért ment el, hogy ne használják őt, mint egy rongyot az egymás elleni - egymásért vivott harcban, ne legyen belőle eszköz.
A nő is lecsuszott ezzel a visszavágosdival, meg szerintem ő sem tudta már hogy mit akar, a fiú igy kényszeritette a méltóságának a megőrzésére.

(Tegnap hosszan megvitattuk a filmet telefonon) akkor mondtam, olvastam egy tegnapi cikket arról, hogy mikor ér véget egy kapcsolat, egy házasság. Akkor - irták- amikor már nem tudjuk megőrizni a méltóságunkat.
Hát itt a főszereplő férfinak soha nem is volt.
A nőnek megvolt, de a válás során elveszitette. Igy a remény sem maradt meg, meg a lehetőség sem maradt meg, és a fia együttérzése sem maradt meg.
Szóval pont igy volt jó a vége.

8/10
edimir 2020 máj. 17. - 22:57:22 8/10 Előzmény Illiona
(238239/239047)
The World of the Married
Spoiler

A Nőnek a válás után fognia kellett volna a fiát és egy másik helyen - jó messze - újrakezdeni mindent. Nem törődni a volt férjével, annak új családjával. Berendezni egy új otthont, új munkahelyet, új ismerősöket szerezni... aztán hagyni az Időre, hogy lassan hegedjenek a sebek maguktól.

Az angol eredetiben mondja a Nőnek az az asszony, aki a szülei halála után magához vette anno 16 évesen... "Az élet nem fair"... Azzal, hogy mindenáron ki akarta kényszeríteni a volt férjéből a bocsánatkérést, azt, hogy ő is bűnhődjön... kár volt. Semmit se nyert a harccal, annál többet veszített.
Illiona 2020 máj. 17. - 22:24:16 Előzmény edimir
(238238/239047)
The World of the Married
Spoiler

az az igazság, nem is tetszett a vége.. Hogy a rózsaszin vattacukor megmaradjon, nekik ez volt a lényeg. Igy nem maradt kiderülendő titok egy folytatáshoz, mint az angol verzióban.
itt a végén már csak kavarás volt, együtt-külön, közben várt az ember valamiféle csattanóra.
Kár volt ezért a 6 részért, pont belefért volna 10-be.

Ez a sorozat egy uj világ filmje. Amikor a nők nemcsak elviselnek, hanem lázadnak. érdekérvényesitenek és nem bocsátanak meg.
Illetve lehet hogy megbocsátanak, de a régi férj nélkül kezdenek egy uj, izgalmasabb, értékesebb életbe (legalábbis remélik )
Ebbe a koncepcióba nem illett bele a nő ugribugrisága a volt férjével.
Épp ma olvastan a neten, hogy mikor ér véget egy kapcsolat? amikor már nem őrzik a méltóságukat.
A főszereplő nő hol is veszitette el?
Amikor a válás után először szóba állt vele.
8/10
edimir 2020 máj. 17. - 22:17:39 8/10
(238237/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler
Az utolsó rész nézettsége az egekben, országos: 28.371% Szöull:31.669% !!!
Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a nézettség mellé mennyire társult a tetszés is. Vajon mit szólhatnak a sorozat végéhez a nézők?
Talán arról is hamarosan kapunk hírt.
8/10
edimir 2020 máj. 17. - 22:10:08 8/10
(238236/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler
Gondolom, még emészted a sorozat végét. Nekem kicsit könnyebb volt, mert láttam az angolt. Furcsa, hogy főbb vonalakban követi, de hangulatában, feszességében mégis annyira más. Sejtettem, hogy a koreainak nehéz lesz jól megoldani a végét. Szerintem nem is sikerült annyira jól. Mindenkiről akart egy képkocka, villanásnyi jelenet erejéig vmi lezárást adni, így kicsit elnyújtódott, lesimogatott lett a vége.
Az angol keményebb, feszesebb, megrázóbb.
De legalább a Könyvelőd jól járt!:)))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 máj. 17. - 22:03:03 8/10 Előzmény Illiona
(238235/239047)

Off
The World of the Married
Spoiler

Ezt nagyon összeszedted, a megfelelési kényszerrel és a feljebb kapaszkodás vágyával... igazi kényszerpálya beprogramozva a kezdetektől a végig, kizárólag mindig jól dönteni, mindig jól teljesíteni, sehol egy megtorpanás, lazítás, hiba.... csak semmi "gyengeség"... Mintha a SKY Castle indítóképei lennének!:))))
Azért szeretném hinni, hogy nem csak racionális megfontolás, de emóciók is szerepet játszottak abban, hogy gyereket szeretett volna...

Hát igen, az apa tényleg "jól helyezkedett"... Mert addig rendben, hogy a Szeretőben a Feleség zsánerét kereste egy fiatalabb kiadásban, de nem csak a fiatalsága volt a vonzó, hanem a tehetős és tekintélyes családi háttere is... Hmm, miért is nem tudott beleszeretni egy fiatal, de szegény lányba?! A kérdés természetesen csakis költői.
Illiona 2020 máj. 16. - 20:30:43 Előzmény edimir
(238234/239047)
The World of the Married
Spoiler

Az eltartással nem kifejezetten az idős kori konkrét Ápolásra gondoltam, hiszen azt már különböző ápolási otthonokban oldják meg(ahogyan itt is).
Az , hogy gyerek hogyan gondoskodjon a szülőről, az a születésétől tartó folyamat:

Már kiskorában is biztositani kell hogy hencegni lehessen vele.
Mindig élenjáró tanuló kell legyen, minden iskolában a legjobbak közé kell tartozzon.
Utána olyan munkakör kell legyen, amivel fel lehet vágni, ami tiszteletet vált ki a környezetből.
Te lehetsz bármennyire undok vagy ellenszenves, ha a gyerekednek olyan az állása, akkor elfogadnak...
Azután olyan házasságot KELL kötni a gyereknek, ami biztositja a felsőbb osztályokhoz való tartozást.
Miután Koreában nem két ember köt házasságot, hanem két család, igy az ő , mármint a szülő felsőbb kasztba való tartozása is igy biztositott lesz.
Azután az szülő haláláig biztositani kell a megélhetéshez az anyagiakat, a lakás bérleti diját, mindent ami a megélhetéshez szükséges, sőt azon felül is.
Vagyis ez nem csak a pelenkázásról szól, majd 85 évesen, hanem sokkal - sokkal többről.
Az apa nagyon jól helyezkedett.
8/10
edimir 2020 máj. 15. - 21:48:51 8/10 Előzmény Illiona
(238233/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

A gyerek tartsa el a szülőt

Mivel az angol eredeti és a koreai változat között a vége felé már elég nagy az eltérés, így talán nem akkora spoiler, ha leírom, hogy az angolban van egy olyan jelenet, amikor az újranősült Férj mondja a kamasz fiának, hogy most már csak rá támaszkodhat. A gyerek pedig emlékezteti rá, hogy ő csak 15 éves. Elég fura párbeszéd volt a számomra, hogy egy életerős 40-es férfi mit akar egy kamasz fiútól? Egyébként itt kéri ki magának a gyerek, hogy ne szólítsa "cimbi"-nek, mert nem a cimborája, hanem a fia, csak éppen ő nem akart igazán soha az apja lenni, ahogy kellett volna, a felelősséget felvállalva. Tehát az angol eredetiben van ilyen megnyilvánulás, amikor a szülő eltartása a gyerek kötelességeként megfogalmazódik az egyik szereplőben. Az eddig a két feleségén élősködő férfi a 15 éves fián folytatná a sort, ami nagyon árulkodó a mélyrepüléséről minden értelemben.
8/10
edimir 2020 máj. 15. - 21:31:46 8/10 Előzmény Illiona
(238232/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler
A könyvelő feleségére az "ostoba" jelzőt nem a te bármelyik hozzászólásod alapján tettem oda, hanem egy általános megítélési lehetőségként, olyan értelemben, hogy bárki ostobának és mihasznának gondolhatja a szerepet, de valójában talán mégsem az.

Gyereket nem azért akar, hogy legyen majdan, aki eltartja idős korára. Egyszerűen ez egy természetes vágya nőként, hogy anya lehessen. Talán van benne egy olyan hiányérzet is, hogy így lenne végre valaki az életében, akit feltétlenül szerethet, s aki majd kötődik igazán hozzá, akitől visszakapja a szeretet... amit ugyebár a férjétől hiába vár. Igen, a házasságában lévő érzelmi űr kitöltőjének is, tehát van benne egy adag önzés is.

Hogy melyik gyerek kívánna ilyen anyát? Véleményem szerint tudna jó anya lenni. Biztosan szeretné és törödne a gyermekével. Bár előfordulhat, hogy túlságosan ajnározná, fojtogatná a szeretetével, de ha nem ostoba, akkor megtalálná az arany középutat e téren.:)
hanguktaekwondoo 2020 máj. 15. - 19:20:42
(238231/239047)
döme. szállj magadba.
komolyan.
Így nem lehet.
Illiona 2020 máj. 15. - 18:10:02 Előzmény edimir
(238230/239047)
Nem tudom mikor irtam azt a könyvelő feleségéről hogy ostoba??????
erre jó lenne ha visszatérnél!!!
Nagyon unalmas hogy magamat kell magyarázni. Kérlek soha többé ne tegyél ilyet!!

Azt hogy hiábavaló az élete azt igen, hogy a létének nincs semmi magyarázata, azt igen.
Hogy a léte annyira felesleges, hogy kár a levegőért.
De nem ostoba, az az ostoba aki őt annak gondolja.

Koreában most valami furcsa kettősség van, egyrészről müködik a louis vuitton táska nyujtotta régi rend (találkozón beszéltünk erről, nem ismétlem), másrészről a nők vágynak arra, hogy elismerjék őket, hogy bizzanak bennük, hogy ugyanúgy értékeljék őket, mint a férfiakat.
Nos ilyen nincs persze, vagy az egyik, vagy a másik.
Tíz év mulva szerintem már nem lehet választani, az uj világ elsöprően van jelen, és győzni is fog.

Mint ahogy előjöttek a szexuális zaklatások, a válások, perek a gyermekek elhelyezéséért, stb stb ezek természetesek lesznek már 10 év mulva.

De a könyvelő felesége ott maradt a multban. Ha elválnak - és remélem hogy elválnak - akkor mehet anyuci vagy apuci eltartottja lenni, vagy feji továbbra is a férjét. Szép jővő.
Azért akarja annyira a gyereket, hogy majd legyen kire támaszkodnia. De nincs olyan gyerek, aki őt akarná anyjának! ez itt a lényeg !
Illiona 2020 máj. 15. - 17:43:51 Előzmény edimir
(238229/239047)
??????????????????????????
8/10
edimir 2020 máj. 15. - 13:34:43 8/10
(238228/239047)
Úgy tűnik, nem csak a kamasz fiú zűrös a sorozatban, de az őt alakító gyerekszínész is: http://www.topstarnews.net/news/articleView.html?idxno=779778

Nem könnyű kamasznak lenni a való életben sem, egy gyerekszínész pedig egy most futó népszerű sorozat szereplőjeként még inkább rivaldafényben van...

és persze a bocsánatkérés....
8/10
edimir 2020 máj. 15. - 13:31:52 8/10 Előzmény Illiona
(238227/239047)
Ez is az instagramjáról való, későbbről, a képről ezt írták: https://m.news.zum.com/articles/59989708?cm=news_edit&r=3&thumb=0
8/10
edimir 2020 máj. 15. - 13:30:44 8/10 Előzmény Illiona
(238226/239047)
Ezt a szülinapja után tette fel az instagramjára április 27-én megköszönni a sok felköszöntést.
8/10
edimir 2020 máj. 15. - 12:55:44 8/10 Előzmény Illiona
(238225/239047)
Milyét ünnepelték? A szülinapja április 23-án van.
Hmm, érdekes a születési idő az AsianWikin és a Wikipédián, a hónap és nap ugyanaz, de az év más!
http://asianwiki.com/Kim_Hee-Ae - 1967
https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Hee-ae - 1966

Szerintem még mindig nagyon szép nő. Mondjuk az a rózsáktól körített kép nekem túl édeskés, de Koreában elmegy a cukiság faktorban ez is.

Kíváncsi vagyok, hogy a két saját fiát hogy nevelte anno?
Illiona 2020 máj. 15. - 10:50:26
(238224/239047)
kép: Kim Hee Ae immár rózsák nélkül.
Ma megjelent kép
Illiona 2020 máj. 15. - 10:49:14
(238223/239047)
The World of the Married

a főszereplő szinésznő 54 éves, ma ünnepelték.
Ami nálunk ugye csak 53 lenne!

igy is ehhez a szerephez öregnek tartom. A Secret Love Affair idején még csak csak elment, ott ugye eleve az volt a felállás, hogy egy korosztállyal idősebb nőt alakitott, de itt már szerintem öreg, de ez a legkisebb, amugy a sorozat nagyon jó.
A sorozat elején nem volt jó a frizurája sem, többször volt olyan érzésem hogy az erős vasalt hajszálai megölnek valakit. Szúrósságot adott a nőnek, semmiképp sem odaadó feleség, és anya. (később változott)

Kép: mai. Ugye a rózsák ismerősek! Hát nem megszerette ezt a miliőt!
8/10
edimir 2020 máj. 14. - 23:12:15 8/10 Előzmény Illiona
(238222/239047)
Sziasztok!
The World of the Married
Spoiler

Érdekes v talán nem is olyan meglepő, hogy mennyire másként látunk. Egyébként épp a 10. rész volt az addig leadott részek közül a legnézettebb, persze azóta már van, amelyik ezt is meghaladta.
Egy elég komoly fordulópontot készít elő a 10. rész 2. fele, egyrészt a Zaklató történetének, másrészt a Nő városból való kiűzésének egyik fontos állomását.
Az általad annyira utált Szomszéd Feleség azért kimond egy lényedes dolgot. A Nőnek el kellene mennie a városból a fiával és egy új életet kezdenie, de így, hogy marad és a volt férjével harcol, ő sem különb annál.

Hmm, talán mégsem olyan ostoba mihaszna a Szomszéd Feleség. Néha kell, aki kívülről lát rá a dolgokra.

Megszállottság. Hangzik el többször is a sorozatban... és érzékeljük is... Miért ugyanolyanok az új asszony hálóingei, mint az exnejé? Miért ugyanolyan rózsacsokroktól keretezett az ÚJ családi fotó, mint a RÉGI házasságból való.. és a sor folytatható... Úgy tűnik, az ÚJ két év képtelen felülírni a RÉGI 14 évet.

Harc. De miért is? A győztes talán azt hiszi, azzal nem csak bosszút állhat, de önigazolást is nyerhet, ő a különb, az erősebb, neki volt igaza?. Csakhogy ez a harc egyre taszítóbb, egyre mocskosabb... ezt nem lehet se tiszta kézzel, se tiszta lélekkel megúszni..

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit találnak ki a végére, mert hogy más lesz, mint az angol, az tuti....
Illiona 2020 máj. 13. - 22:18:03 Előzmény edimir
(238221/239047)
Sziasztok!
The World of the Married
Spoiler
Hát szerintem meg még ez a húzás sosem tett jót egyetlen sorozatnak sem.
Itt is a 10. epizód teljes 2. fele nem ért egy fabatkát sem. (tovább nem néztem)
Tény, hogy hoznak uj elemeket a történetbe, de ez 6 rész = 6 órai történést nem kompenzálnak, de majd meglátjuk, még mindig több nap van hátra.
Remélem a könyvelőnk megszabadul attól a lélekromboló semmittevőtől, és éli a maga látszólag magányos életét.
https://www.youtube.com/watch?v=0ICm_GgWNFM

A multkor véletlenül tettem ez fel, lehetett ugy 3 hete, és lám már itt is van egy szuper sorozatban!!! Véletlenek meg ugye nincsenek!
8/10
edimir 2020 máj. 12. - 22:03:11 8/10 Előzmény edimir
(238220/239047)
Off
The World of the Married - Doctor Foster
Spoiler

Megnéztem a Doctor Foster második évadát is, az újabb 5 részt . A koreaiak a két évad összesen 10 részéből csináltak 16 részt. Eddig úgy tűnik, hogy a "betoldások" csak plusz izgalmat, feszültséget adtak hozzá, nem üres járatok voltak. Az angolnak nagyon kemény a vége. Szerintem a koreai változat el fog térni tőle. A Szomszéd Házaspár tekintetében tuti, de a kamasz fiú+Anya sem teljesen ugyanúgy lesz megoldva. Majd meglátjuk. Remélem, nem vágják agyon azzal a sorozatot, hogy nagyon elsimogatják a végét.
8/10
edimir 2020 máj. 11. - 23:38:55 8/10 Előzmény Illiona
(238219/239047)
Off
The World of the Married - Doctor Foster
Spoiler

Én megnéztem az BBC Doctor Fosterének első évadát, az 5 részt. Nagyon jó. A koreai sok mindent átvett, "hajszálra"... és mégsem. Az 1. évad a válásig jut, azzal ér végett, hogy a Szerető és a Férj együtt Londonba költözik, a Nőé marad a ház, a megtakarítás és a fiú.

Érdekes a két sorozat hangulatában, miliőjében, a karaktereiben való eltérés, mint ahogy Anglia és Dél-Korea is nagyon más mind a társadalom, mind a közgondolkodás tekintetében.

Az angol sorozatból többet tudunk meg a házaspár múltjából, sokkal oldottabb, lazább az otthoni légkör, másokkal a kapcsolat. Nincsenek a mindenható nők, az elit feleségei, a Nőegylet, eleve nem jön át a szűk vezető réteg hatalmaskodása. A dolgok is másként működnek, kicsit régebbre nyúlik vissza a demokrácia gyökere a társadalomban.:) Pl. a Férj a ház jelzálogterhelését csak úgy tudta kivitelezni, hogy odahamisította a felesége aláírását, tehát szó sincs arról, hogy egyoldalúan megteheti, mint a koreai változatban. Ugyanígy a Szerető apja városi vezető, az, hogy a Férj építkezési projektjében (egy régi iskolát alakítanak át luxus lakásokká) befektető, ezzel összeférhetetlenség áll fenn, ezzel tudja a Feleség megzsarolni a Szerető apját, hogy ne támogassa tovább az építési projektet, neki pedig kifizesse a megtakarítását és a háza jelzálogát, amit anno a Férj lenyúlt és beinvesztált.

Kisebb eltérése vannak a történetben is, de a főbb vonalakat megtartották. A karakterek is kicsit különböznek a két sorozatban, de mindkettőben remekek, ahogy az alakító színészek is.
Illiona 2020 máj. 11. - 16:09:45 Előzmény edimir
(238218/239047)
én próbáltam tegnap este, de végül mégsem sikerült, azt hiszem a reklámblokkoló miatt, ugy tünik, hogy a sb nekem nem megy, mégha akarnám se!
De sebaj, igy legalább van miért izgulni a jövő héten.

Mindenesetre megnéztem egy csomó videót a YT-on, érdekes volt összhasonlitani az angol szereplőket és a koreai szereplőket.
Az angolban a férfi volt sokkal jobbképübb, a koreaiban viszont a nő.
Valahogy az angolban sokkal jobban összeillett a férj a szeretőjével, a koreaiban szinte világit az a 30 év korkülönbség. A babaarcú szeretőről, a hosszú hajával el sem lehetne hinni, hogy van egy gyereke, meg egy öregedő férje.
de az angolban simán elhiszem.
8/10
edimir 2020 máj. 11. - 00:18:31 8/10 Előzmény edimir
(238217/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Aki kíváncsi az eredeti BBC sorozatra az megnézheti online az sb-én Doctor Foster címmel mind a két évadot ( 2x5 rész) magyar szinkronnal, mivel anno ment a Duna TV-én , ez lett feltöltve.

Én belenéztem... hmm.....
hanguktaekwondoo 2020 máj. 10. - 20:13:06
(238216/239047)
Na, döme, hol az újabb coming out? Poémával kérjük!
Ne késlekedj, sokan várjuk! ;-)
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 16:20:23 8/10 Előzmény Illiona
(238215/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Igen, a Könyvelőnek mást jelent az a bizonyos együttlét. Igen, tetszett neki a Nő, szerette is volna, ha annak az éjszakának folytatása lesz, de elfogadta a Nő döntését, hogy nincs. Nem nyomúlt tovább, nem zsarolt, nem erőszakoskodott.

Hmm, kicsit elgondolkodik rajta az ember, ha anno nem erőltetik rá a szülők az elrendezett házasságot, akkor talán egy maga választotta másik nő oldalán másként alakult volna az élete. Készen kapott egy feleséget, akit nem kellett meghódítania, megküzdenie érte, csak úgy az ölébe pottyant. Hát épp annyira is becsülte meg. A Doktornőben nem pusztán a Nő, de a személyisége is vonzza. Értékes ember, megdolgozik maga is kenyeréért épp olyan keményen, mint ő. Pont olyan kiváló, szorgalmas és ambiciózus, mint ő, ugyanakkor van egy figyelmes, kedves, gyengéd oldala. Ő tudja értékelni a nő erényeit, nem úgy mint a saját férje. Az a virágcsokor sokféle üzenetet hordoz.

A könyvelő felesége. Hogy kár az oxigénért, amit belélegzik? Hát nála rosszabb, haszontalanabb emberek is fogyasztják a légkörből. Azért nehogy érjen még meglepetés!:) Engedd még kicsit lélegezni!:)))))))))))))))))))))))))
Illiona 2020 máj. 10. - 15:47:33
(238214/239047)
The World of the Married
Spoiler

Még valami ami nagyon fontos!!!
azért a könyvelőnek ez nem volt csak egy numera, sokkal több volt ez annál.
Ő már régóta titokban figyelte, és szerette a nőt! Ott az esőben is a gondoskodása mögött volt érzelem is. Szerintem ez még fog valami döbbeneteset okozni, csak nehogy negativ legyen.

És amikor létrejött a találkozó, akkor is azért mondta, hogy pénzügyi titkokat fog elmondani az asszonynak, mert csak igy lehetett az övé. A nő ment bele minden érzelem nélkül.
De ő azért virágot is küldött!!!

A feleség tekintetében az indokaidat végiggondolva sem érzem azt, hogy egyáltalán neki megéri élni. Kár az oxigénért. Célok, remények nélküli élet. Hiszen nem csinál semmi olyat ami hasznos lenne!! Az igaz hogy ez Koreában egy vágyott élet, de nem hiszem hogy egyetlen nőt is ez a semmittevés boldoggá tenne.
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 15:39:36 8/10 Előzmény Illiona
(238213/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

A gyerek.
Szerintem pont attól jó ez a sorozat, hogy kapunk egy kamasz fiút a felnőttek csatározásában, aki egy kicsit olyan, mint a szfinx: rejtélyes. Kivülről egy helyes kamasz, de belül akad tüske jócskán és azzal bizony szúr is! Ő az egyetlen, akinél nincs olyan jelenet, amikor a személyes gondolatai megjelennek egyes szám első személyben egy-egy képsornál. Hogy mikor mit gondol éppen, azt csak találgatjuk.

Mi felnőtt fejjel megértjük, átlátjuk a helyzetét, tudni véljük, hogy mi szolgálna a javára, kinek az oldalán nőhetne fel zavartalanabbul, a helyes útra terelve. De ő nem felnőtt, miért gondolkodna akkor felnőtt fejjel? 14 éves, bizonyos dolgokat már megért és van, amit még nem. Főleg, hogy senki sem ül le vele őszintén átbeszélni a kialakult helyzetet. Ő csak hányódik ide-oda, a felcsippentett infókat teszi jól-rosszul a helyére a fejében.

Az első, hogy retteg a válástól, az osztálytársai között van elvált szülőké, megrémíti, amit tőlük hallott a válásról. Bűntudata van, mert azt hiszi, hogy az anyja az általa készített szülinapi fotókból jött rá az apja félrelépésére. A maga önző módján azt szeretné, ha az anyja szemet húnyna az egész fölött, minden maradna régiben. Rohadtul nem érdekli, hogy félrelépett az apja. Persze csalódott benne, de attól még mindig szereti, kötődik hozzá.

Amikor aztán jön a válás, akkor mégsem az anyját választaná. Egyszerűen zavarodott. Mit sem tud az apja linkségéről, pénzügyi aljas húzásáról, hogy a baseball táborba is csak az anyja követelőzésére kísérte el. Nem fogja fel, nem tudja a helyén értékelni azt, amit az anyja érte, a családért tett.. és persze anyja irányában ott a bűntudat is. Azért anyuci aljas húzása, amivel megszerzi a fia felügyeleti jogát, az is hatalmasat rombol a gyerekben, az apja majdnem megölte az anyját! Minden összekavarodik, megkérdőjeleződik benne. Ezért csinál tőle szokatlan, fura dolgokat, lop, rombol, verekszik. Haragszik mindenkire, de talán a legjobban saját magára. Minden ilyen tette egyfajta lázadás, de segélykiáltás is.... Hahó, vegyetek észre, itt vagyok!
Csak amikor végre észreveszik, akkor már nagy a baj. Aminek orvoslásához ismét csak rosszul fognak a szülők.

Igen, a Doktornő szereti a fiát, szeretne belőle egy sikeres felnőttet faragni, akinek diplomája, majdan jó állása lesz. Ez eddig rendben is lenne, csak éppen a lelkét is ápolni kéne, mert az viszont nagyon nincs rendben. És itt követi el a hibát a Doktornő, mikor nem változtat, nem igyekszik közelebb kerülni a fiához. Amikor nem vesz vissza a munkából, hogy a többlet időt a fiával töltse. Mert hiába telt el a két év a válás óta, a gyerek éppúgy nincs rajta túl, ahogy a szülei sem. A látszat még takarja a mélyben ott lévő bajokat.

A Férj is szereti a maga módján, ráadásul ott a saját múltjából amikor a saját apja faképnél hagyta a családját. Ezért is ragaszkodik annyira a fiához, hogy az ne élje át az apa nélkül felnőni helyzetet. De igazán nem változik meg a kedvéért. Elvenné az exfeleségtől (hadd szenvedjen az asszony!), hogy az új családjába beplántálja kakukkfiókaként a mostohamaminak. Akinek úgy hiányzik a férje kamaszfia, mint púp a hátára. Látszólag törődik a gyerekkel, egyfajta kifelé való látszat kedvéért... lám, ő milyen nagylelkű, mennyivel jobb szülő, mint a saját anyja, de valódi meleg szeretet nincs e látszat mögött, se elkötelezettség.

Igen, ezt mi látjuk. de a gyerek nem.
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 14:33:24 8/10
(238212/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

"A nő esetében viszont nem volt szép egyáltalán, hogy megmondta a feleségnek. Ha már megtörtént, akkor tagadni kellett volna körömszakadtáig! Hogy miért? az még egy oldalnyi indoklás :)))))"

Hát "szép" megoldások bemutatása nem célja a sorozatnak. Az indulat, a szenvedély, az érzelmek jóval nagyobb szeepet játszanak, mint a hűvös ésszerűség, bár arra is akad példa.

De akkor nézzük azt a bizonyos esetet. Könyvelő+ Doktornő egyetlen éjszakája a pénzügyi infóért. Semmi megbántott ártatlanság, szende áldozatkézség kontra gaz csábító, itt bizony két felnőtt és a szex, tudják mibe mennek bele.

A Nő. Nem csak az infóért teszi, amit tesz, de ez több is, visszavágás a Férj hűtlenségért, a barátnőnek hitt szomszéd feleség árulásáért és igen, megerősítés számára arról, hogy ő még mindig egy kívánatos nő.

Miért mondja el a szomszéd feleségnek? Visszautalás a korábbi beszélgetésükre, amikor számonkérte a szomszéd feleségtől, hogy miért hagyta, hogy bolondot csináljon magából a férje nagy szülinapi partijával, ahol mindenki tudott a szeretőről, s jól kinevették a háta mögött a felhajtásért. Akkor a szomszéd feleség a képébe vágta, hogy sosem volt a barátnője a 14 év kapcsolat alatt, ők a férjével voltak bizalmas kapcsolatban, nem vele. Hát most visszavág egy kicsit a NEM barátnőnek. Miért lennék tekintettel az érzseidre, ha nem vagyunk barátnők, te sem voltál kíméletes hozzám anno. Másrészt bármilyen furcsa, de egyúttal megmutatja azt, hogy a 14 év egyfajta őszinteségre mégis kötelez. Én itt most a szemedbe mondom, nem a hátad mögött nevetek rajtad. Tudd, hogy lefeküdtem vele, aztán ennek tudatában dönts, ahogy akarsz!

Persze fáj a Szomszéd feleségnek. Eddig is sejtette a férje kis kalandjait, de ez most más. Itt a képébe vágták, nem söpörheti a TALÁN szőnyege alá a TÉNYt. Aztán dönt, amit dönt.

Izgalmas a Doktornő férjének a reakciója. Ő három éven keresztül csalta a feleségét titokban, de a nő egyetlen félrelépése vérbe borítja az agyát Természetesen elvárná, hogy a felesége szerzetesnőként tengesse hátralévő éveit. Mi az, hogy le mert feküdni vki mással, s az a más pont a barátja?????? A jó öreg kettős mérce!
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 13:09:05 8/10 Előzmény Illiona
(238211/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

A pénzügyi átverésről direkt nem írtam, vártam a döbbeneted!:))))))))))))))) A férj sunyisága, kisszerű pofátlansága nálam is kiverte a biztosítékot. Semmit sem tett hozzá, eltartatta magát, a beteg anyját, aztán a felesége és a fia alól szépen kihúzta volna a biztonságos alapot, míg ő a titkos számlájával a zsebében nyugodtan kivárhat.
Igen, otthon a nő a pénzhez érzelmileg áll hozzá, megbízik a férjében, természetes számára a közös bankszámla, meg se fordul a fejében, hogy átverhetik, lenullázzák, kihasználják. Azért érdekes, amikor elmegy a bankba és tájékoztatják a helyzetről. Ott a banktisztviselő közli vele a céges dolgot és a házra felvett jelzálogot, majd mentegetőzve hozzáteszi, hogy ma már ilyet nem enged meg a törvény a számla társtulajdonosának hozzájárulása nélkül, de évekkel azelőtt még igen. Vszínűleg a banki belső szabályozást is azért szigoríthatták, mert az életben túl sokan éltek vissza vele, miként a Doktornő férje is.

Egyébként jellemző, hogy a férj tök hülye a pénzügyekhez, egy forgatási költségvetést képtelen összehozni, de másét lenyúlni, ahhoz ért. A Doktornő viszont profi a pénzügyekben is, hiszen a kórház gazdálkodását, beszerzéseit remekül kézben tartja, csak épp a saját számláját nem ellenőrizte évek óta.
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 12:42:11 8/10 Előzmény Illiona
(238210/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Szép napot! Az önfegyelmedhez csak gratulálni tudok. "JÓ ÉLET"... hmm, így idézőjelesen van benne vmi, hiszen minden szereplőnek jóformán adott lenne, ha beérné azzal, amije van.. de ugyebár a szomszéd kertje mindig zöldebb! Miközben az egyik elütést javítottam ki, tudatosodott bennem, hogy az s és a d szomszédos billentyűk a klaviatúrán, így aztán elég csak melléütni és a csaláD-ból csaláS lesz! Hmmm........

A "szomszéd" házaspár. A Férjről írtakkal egyetértek, a feleség esetében (míly különös) már nem. Az ő házasságukat a szüleik rendezték el, szó sem volt szerelemről, saját választásról. A feleség a hagyományos középosztálybeli szerepet tölti be, háziasszony. Gondolom anno, sem bennük, se a házasságot összehozó szülőkben fel sem merült, hogy másként legyen. Mondjuk a könyvelő férjben azért ott van egy kis tüske, hogy bezzeg míg ő gürizik, addig a rendező barátját gyakorlatilag eltartja a doktornő felesége.

Hogy a nő élősködő? Szerintem nem. Nincs házvezetőnő, tehát minden házimunkát ő végez el, takarít, főz. Tény, hogy ez nem vmi megerőltető robot, hogy mellette jócskán jut ideje másra is, de így állapodtak meg anno, és ezt ő betartja.
Nőegylet. Ide se a saját örömére jár, a városka prominens személyeinek nejei az egylet szűk, elit tagsága. Lélekmérgező bájolgás, rejtett dicsekvés, elvárt dicsőítés a program, miközben teát kortyolgatnak, vagy agyaggalambra lövöldöznek. Az egylet elnökeként ápolja a férje kapcsolatait, egy könyvelőnek igenis szüksége van arra, hogy megbízásokat kapjon, ehhez pedig a jó munkával szerzett hírnév mellett elengedhetetlen, hogy a helyi közösségben is a megfelelő szinten tartsák számon, ide pedig kell a felesége háttérmunkája, kapcsolati tőkéje.

Gyerek. A nő őszintén vágyik rá, a férje viszont nem akar. A nő szeretne "normális" családot, a férje viszont csak korlátok nélküli "szenvedélyt", azaz semmi plusz kötelezettség, elvárás a jelenlegi helyzethez képest, ő csak hadd hódolhasson továbbra is a maga kis kalandjainak, ugyanakkor legyen meg otthon a kényelme, slussz. Ő a Doktornő szöges ellentéte, nincs önálló állása, teljes függésben él, ő az, aki inkább szemet huny, beletörődik a viszonyokba, a gyereknélküliségbe, csak a házassága fennmaradjon. Az élete, a döntése az ellenpont, hogy rámutasson, az a másik út hová is vezet.

A sorozat nagy érdeme ez a "szomszéd" házaspár, általuk, velük teljesebb a kép, a házasság "világa". És még vmi, képesek gyülölködés, bosszúállás nélkül rendezni a dolgaikat, ez külön pozitívum.
Illiona 2020 máj. 10. - 12:11:01 Előzmény edimir
(238209/239047)
The World of the Married
Spoiler

a doktornő gyermek iránti szeretete az én számomra nem is kétséges.

A baseball?? egyáltalán mi is az? számomra pl érdektelen. Hogy neked nem, az meg engem nem igazán érdekel. Igy volt ezzel az anya is. Attól hogy az apa nincs velük, a gyerek sportolhatott volna, ha nagyon akar. Persze első az iskola! Koreában nem ugy van mint itt nálunk, ha egyszer lát egy labdát messziről, akkor egyből kikiáltják sztárnak, és hozzávágnak pár millás fizetést. Koreában ha nincs diplomád, bármi lehetsz, de senki leszel! Az anya tudja ezt és szinte kiveri a gyerekből a teljesitményt az iskolában.

Ha a gyerek annyira tehetséges lenne, ha volna benne szenvedély a baseball iránt, akkor megtalálná a maga lehetőségét, a maga utját oda, de nem, ő inkább hibáztatja a kényelmes iróasztala mögött az anyját és nem is próbál baseballozni.

Az a tábor meg egy gyerekes besaball tábor volt, az igazi sporthoz nem sok köze volt! Az apa nem volt tavaly sem, és idén is csak muszájból ment, még a dátumát is elfelejtette.

Szerintem a gyerek egy kamaszos lázadáson ment keresztül, a legfőbb problémája az volt hogy minden rossz volt ami körülötte történt. Mindig hibáztatni valakit!!! Valaki mindig tehet minden rosszról, és általában az aki ott van. Végül is mi rossz érte a gyereket?
Hogy apját nem látta 2 évig? majd láthatja ha elmulik 21, utána élete végéig!
Visszafizeti az anyjának minden fillért amit ráköltött, és utána él a papával?
Vagy nem is lenne ez a jó?

Kiderült ott amikor az apa kislányának az 1 éves szülinapját ünnepelték, hogy az apjának senki és semmi!! ő is ott szembesült vele! csak hát gyerekfejjel még lassú, nem is fogta fel! majd felfogja!
nem tudom mi lesz a vége, de remélem az apa megy majd a süllyesztőbe!!!! annyira idegesit.

Mert azért jó ez a sorozat, hogy nem lehet a karaktereket besorolni, hogy jó , rossz, hanem részről változnak!
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 11:51:15 8/10 Előzmény edimir
(238208/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Anyának lenni soha sem könnyű, jó anyának pedig még nehezebb, örök lavírozás a hibák, mulasztások, rossz döntések és helyes választások útvesztőjében. Amikor csak bízunk abban, hogy szeretetünk úgy nyilvánul meg, hogy az a gyerekünk hasznára válik.

A Doktornő kimodott szavai szerint a legdrágább számára a gyereke. Amikor született, hozott egy döntést, az évek során ezt elmulasztotta felülvizsgálni. Itt is beérte a látszattal, a felszínnel. Gondoskodni gyereke jólétéről: egyél jól, aludj jól, tanulj! Már korábban érzékeljük, hogy a gyerekkel vmi nincs rendben, nem boldog. Teszi, amit elvárnak tőle, a napjai éppúgyszigorúan betáblázottak, mint egy felnőtté, talán még jobban. Iskola, aztán akadémia + különtanár matekból és angolból. Hiába, kell mindez a 8. osztályos gyereknek, hogy jó középiskolába kerülhessen. Az egyetlen igazi örömforrás számára a baseball. Ebben a közös szenvedélyben viszont csak az apjával osztozik. Mondhatnánk rá, hogy családon belül a szülők közötti "munkamegosztás", az anyától épp elég, hogy ott van szurkolóként, vagy hogy az apát noszogatja, hogy vigye el a fiukat a baseball táborba, amit már tavaly is megígért, de be nem tartott. Mondjuk ha nagyon akarná, akkor az okos Doktornőnek se okozna különösebb nehézséget, hogy utána nézzen a baseball játékszabályainak, a csapatoknak, neves játékosoknak, hogy megismerkedjen a fia kedvenc sportjával.

A mulasztása, hogy nem lép ki az ételtkészítő, tanulmányokat ellenőrző szerepkörből, hogy a gyerekével egyszer sem ül le egy komolyabb elbeszélgetésre, hogy nem szervez egyetlen közös hétvégi porgramot se, ahol közösen élvezhetnék az adott programot, közös élményt szerezhetnének. Még a mókuskerék is külön-külön van, még abban sem együtt futnak végtelenítve.

Hol van a szeretet melegsége? Hol az őszinteség?

A bűn. Egy hátborzongató jelenet erejéig a Doktornőből előbukkan az ókori görög Médeia, aki a bosszúhoz, ahhoz, hogy a másiknak a legnagyobb fájdalmat okozza a legszörnyűbbre is képes. A Doktornő szerencsére mégsem Médeia, de ördögi eszközként használja fel ezt az álarcot, kapcsolatot pusztít el vele, hogy megszerezzen ezáltal vkit.

Harcolni a gyermekért? A gyermek nem lehet sem eszköze, sem célja a harcnak. Ha már egy vétlen áldozat, akkor az ő védelme kell, hogy az elsődleges legyen, minél kevesebb lelki sérülést szenvedjen el, minél kevésbé rendüljön bele a világa a változásba, a felnőttek csatározásai közepette is tudja és érezze, hogy őt változatlanul szeretik, nem ő a bajok forrása.

Hogy kinek mit jelent a fiú? Mit tesz és mit nem tesz érte?
A sorozat talán itt a legkíméletlenebb, a legkeményebb....
Illiona 2020 máj. 10. - 11:51:14 Előzmény edimir
(238207/239047)
The World of the Married
Spoiler

Amit a nőről irsz, az mind igaz. De azért van itt egy nagyon fontos tényező! a PÉNZ!!!
Azért az nem fér bele az én értékrendembe, hogy a saját titkos bankszámlájára gyüjtögetett 320 000 000 Wont az barátok között is kb 80 millió ft. A közös házukra is jelzálogot vett fel, a közös számlákon 7-8 ezer Won csücsült. SŐT!! még a saját nyomoronc anyja kezelési költségeit is a feleség fizette a saját keresetéből, ott a temetésen elhangzott, hogy évek óta. Sőt, magát a temetést is ő fizette.
Azonkivül, hogy felelős állást töltött be a helyi SZTK-ban , ő készitette a reggelit és a vacsorát, valamint ő vasalta a férje ingjeit. Ennyit láttunk, de ez minden csak nem a férj támogató hozzáállása.

A nő számára nem fontos a pénz. Inkább mindent érzelmi oldalról közelit meg. Egész addig, amig rá nem jön arra hogx válás esetén kopasz fenékkel marad, ráadásul egy csomó adóssággal. Van ilyen a saját ismerőseim körében, csak ott nem volt ez a lehetőség, hogy 2-3 hét alatt mindent feltérképezni, és levédeni. Vagyis nagyon átéreztem a nő megdöbbenését.
Azt meg hogy a könyvelő miért és hogyan milyen feltételekkel segitte ki információval, nagyon tetszett!!! Először azt hittem (jelenet az esőben) hogy a könyvelő majd tapadosan nyomulós lesz, de nem, abszolut korrekt volt.

A nő esetében viszont nem volt szép egyáltalán, hogy megmondta a feleségnek. Ha már megtörtént, akkor tagadni kellett volna körömszakadtáig! Hogy miért? az még egy oldalnyi indoklás :)))))
Illiona 2020 máj. 10. - 11:23:17
(238206/239047)
Sziasztok!
The World of the Married
Spoiler

én tegnap csak a 8. epizódig jutottam, nekem tegnap és ma is dolgoznom kell!
Hogy miért irom ezt? mert itt a sorozatban is van egy könyvelő, akivel teljes mértékben együtt tudok érezni. Igaz hogy van némi negativ tulajdonsága, de ezek eltörpülnek a sok sok jó mellett! Igaz?

elhanyagolhatóan rossz tulajdonsága pl: nagyon kicsike (külsőleg) arrogáns, hűtlen (nagyon hűtlen: bármikor bárkivel) DE a szakmájában jó, sokat dolgozik, felelősségteljes munkát végez stb stb stb.....

A felesége meg egy élősködő, semmivel nem több. Aki munka nélkül csak lesi, hogy mikor esik teherbe, és közben már 40 éves? Nőegylet? Na ne!!! azt hiszi ez, hogy egy gyerek az egy biztositás is a jó élethez?

Apropo! milyen találó és kigondolt filmcim ez hoyg "JÓ ÉLET" ???? :))))))))
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 11:03:15 8/10 Előzmény Illiona
(238205/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Ahogy ismerlek, s amilyen jó ez a sorozat, már jócskán előre haladhattál a történettel.

A sok szelete közül nézzünk egyet! Nincsenek egyértelmű áldozatok és bűnösök, egyedül a gyerek, a kamasz fiú egyértelműen áldozat. A feleség nem. Három szó jutott vele kapcsolatban az eszembe: vakság, irígység, felszínesség.

A Nő 14 évvel ezelőtt terhesen ment szerelméhez feleségül, költözött a férje szülővárosába. Szülei már nem éltek, elfogadta az Anyósát, férje barátait , készen kapta ezeket az új kapcsolatokat, igyekezett az elvárosoknak megfelelően figyelmes lenni. A gyerek megszületése után a férj vette ki inkább a részét a gyerek gondozásában, a Nő tovább építette karrierjét a helyi kórházban. Akkor ésszerűnek tűnt a döntés, hiszen ő volt a stabil pénzkereső a családban. De ami kezdetben ésszerű volt, az az évek során azt eredményezte, hogy ideje, energiája nagy részét "kivitte" a családból, a munkahelyre, a munkájába ölte bele.

Minden, amit teszünk és amit nem teszünk, végül a fejünkre száll. Így történt a Nővel is. A párkapcsolatban szinte fojtogatóan domináns lett, mellette a Férj még inkább érezte a saját sikertelenségét, fogyatékosságait. A fiatal Szerető nem csak az üde testével cserkészte be, hanem az egoját is kellemesen legyezgette, vki felnéz rá, vhol ő a domináns.

A "barátok". Időt, energiát épp a szükségeset fekteti bele. Apró figyelmesség a sült húst átvinni a szomszéd baráti párnak, hogy vakációból hazatérve legyen friss "házi" vacsorájuk. Együtt kávézni két rendelés között a nőgyógyász kolléganővel.
Ezek a férje, a munkahelye révén létrejött kapcsolatok nem saját választás, döntés alapján születnek, pusztán elfogadásból. Soha nem tesz kísérletet ezeket igazán elmélyíteni, beéri a felszínnel, gesztusokkal, semmitmondó beszélgetésekkel. Pedig a felszín alatt bizony jócskán feszülnek indulatok, mert a "barátok" közül is többeket irrátál a nő látszólagos tökéletessége, sikeres élete,ami vhol keserű irígységet kelt bennük. A szomszéd feleség gyerekre vágyik hiába, a férje is túlságosan elismerően nyilatkozik a doktornőről. Míg ő hiába sóvárog utána, addig a doktornő a szeme láttára neveli a saját gyerekét, a csecsemőből immár kamasz fiút.
Nőgyógyász kolléganő. Ő szingli, irígyli a doktornő családját, férjet, gyereket, ami neki nincs. És szakmailag is irígykedik rá. Hiszen a doktornő a "kórház arca", szakemberként a legtöbbre tartott, legtöbb pácienssel rendelkezik, ráadásul még a kórház igazgató helyettese is, egy olyan pozíció, ahová ő csak hiába vágyakozik. Ami külön bosszantó, hogy olyan rohadt tökéletes a munkában, sohasem késik, sohasem hibázik, mindent átlát, mindenben igaza van.

A gyereke. Itt követi el a legnagyobb mulasztást... és igen, bűnt is! ... de ez megér egy külön misét, hozzászólást!:)
8/10
edimir 2020 máj. 10. - 01:39:27 8/10 Előzmény Illiona
(238204/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Már fent van a 14. rész is, megnéztem. Jó, hogy a befejező két részre csak 1 hetet kell várni, ez is hosszúnak tűnik. Alig várom, hogy kibeszéljük!:))))))) Van miről, csak úgy sorjáznak az ember fejében a gondolatok!
8/10
edimir 2020 máj. 09. - 22:18:29 8/10 Előzmény Illiona
(238203/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

Egyébként nem véletlen rakták olyan késői vetítétési idősávba, 22.50, ill. nem véletlen a 19-es karika, így lehetett csak Koreában leadni, de hogy mennyire megérte mindezt bevállani a JTBC-nek azt jelzi, hogy még nagyobb vihart tudtak kavarni, mint a korábbi siker sorozatukkal a SKY Castle-lel, nagy társadalmi érdeklődést váltott ki. És nem csupán a "megcsalás", hanem a munkahelyi diszkrimináció is felkavarta a kedélyeket, hiszen egy későbbi részben a kórházigazgató kifejti a nőgyógyász doktornőnek, hogy miért nem lehet szingli nőként vezető a kórházban. Szóval nem egy szimpla kis sztoricska. Beletenyereltek rendesen....

Külön érdeme a sorozatnak, ahogy a környezet bemutatásával sem marad adós, a szomszéd házaspár, a kórház, a Nőegylet, a városka prominens személyei, a "közvélemény".... ki, mikor, miért tesz alád, tart be neked, vagy éppen segít... és persze az a kellemetes rosszmájú csámcsogás, a pletyka, a támadások.... Néha többfrontos a harc, s abból csak egy a saját démonjainkkal, vélt vagy valós hibáink, mulasztásaink kísértő árnyékával.
8/10
edimir 2020 máj. 09. - 21:17:56 8/10 Előzmény Illiona
(238202/239047)
Off
The World of the Married
Spoiler

A színésznő. Kim Hee-Ae - http://asianwiki.com/Kim_Hee-Ae
A karaktere:
Az 1. rész első jelenetei alapján főszereplőnőnk igazi szupernő. Mindenben 100 %-ot teljesít látszólag. A férje számára szenvedélyes szerető az ágyban, támogató a karrierjében, gondos háziasszony, aki reggelivel, vacsorával kényezteti családját, a szeretve irányító anya kamasz gyerekük számára. Ráadásul a helyi kórház (én inkább rendelőintézetnek mondanám) megbecsült, a legtöbb pácienssel rendelkező háziorvosa és tökéletes igazgatóhelyettese. Az ő keresete, állása az alapja a család egzisztenciájának, társadalmi súlyának, elismertségének. Ő a valaki! Talán épp ezért választották ezt az idősebb színésznőt a szerepre, hogy ezt a doktornőt igazán meggyőzően tudja alakítani, a szerep összetettségét hozni. És bizony jó ebben a szerepben. Így a szerető nem csak a fiatalságával áll kontrasztként, hanem gazdag apuci elkényeztetett kislányaként is a maga erejéből teremtő, helyzetét kivívó doktornővel szemben.
Hmm, egyébként a színésznő az általad is annyira értékelt Secret Affair főszereplőnőjeként bizonyított anno. - http://asianwiki.com/Secret_Affair_(Korean_Drama)

Forgatókönyv
A BBC Doctor Foster sorozata alapján készült. https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_Foster_(TV_series)
Én nem láttam az eredeti angolt, de az ismertetőjébe olvasva főbb vonalaiban követi az angolt. Sikerült teljesen koreaivá tenni, nem olyan fals, mint az Intimate Strangers adaptációja volt anno.
Nagyon erős, nagyon ütős forgatókönyv, szerintem tökéletesen sikerült a koreai viszonyok közé átültetni.

Illiona 2020 máj. 09. - 16:50:42
(238201/239047)
Sziasztok!
The World of the Married
Spoiler

Én is nézem, épp most tartok a 3. epizódnál.
Nagyon jó a forgatókönyv!
Több más sorozatban is már felmerült a csalás, mint téma.
És mennyire hálás téma, hiszen ehhez azután mindenkinek van véleménye, mégpedig megingathatatlan.
az egyik ilyen, amiről ezen az oldalon is már volt szó, az Intimite Stanges (Teljesen Idegenek) cimű mozi. A másik sorozat ami ezzel foglalkozik (többek között) a Wonderful Life, Beatiful Life cimű 50 részes családi sorozat.
Ezek elég jól körüljárják a témát
Ebben a sorozatban még nagyon az elején vagyunk, nem lehet tudni, ki milyen szerepet szán magának.
A főhősnő lenne talán a pozitiv szereplő, de a számomra ő sem az. Egyszerűen öreg már erre a szerepre, a nyalakodós turbékolás már nem az 52 évesek sajátja, főleg nem arrafelé.
A férje meg egyáltalán nem jóképű, vagyis egy 52 éves nő versenyez egy 24 évessel.
Kiváncsi leszek, hogyan tovább....

Kép: a házaspárunk...

hanguktaekwondoo 2020 máj. 09. - 16:04:40 Előzmény edimir
(238200/239047)
Azért az olyan jó, hogy ilyen bensőségesen szeretitek egymást..
elsöprő, érett szenvedély..
komolyan meghatódtam..
Remélhetünk több ilyen betekintést?
8/10
edimir 2020 máj. 09. - 13:06:18 8/10
(238199/239047)
Off
The World of the Married 1- 13. rész
Spoiler

Rég láttam ilyen remek sorozatot. Először a címe miatt vhogy nem vonzott, de aztán később újra ránéztem és ledöbbentem. 6 %-os nézettségről a 12. részre már 26 % fölé kúszott. Szerencsére akad magyar fordítója, kuncili rendkívül gyorsan halad, az első 10 rész magyar felirata már letölthető az Ezoritu Fansub oldaláról. Köszönet a munkájáért! Akinek nincs türelme letölteni, annak pedig a videa-ra tették fel online.

Családi fotó kerül a falra Anya, Apa Fiú... körben rózsacsokrok... érezzük, túl szép, hogy igaz legyen. Egy hajszálon múlt.. ezúttal szó szerint is, egy hosszú barna hajszál kavar be, hogy aztán már az első rész végére kiderüljön, hogy nem csak a házastárs, de a barátok is megcsaltak.

Nem Szöul a helyszín, hanem egy vidéki városka, a főszereplői a városka középosztálybeli vezető rétegéből kerülnek ki, negyvenesek, akik már megteremtettek egzisztenciát, egy bizonyos életszínvonalat. Már csak élvezni kellene, boldognak lenni. De vajon sikerül?

Nincsenek abszolút jók és feltétlenül gonoszak, csak emberek. Szeretem a feleségem és a gyerekem, de szerelmes lettem... ez bűn? Jó nekem a házasságban, de kell az izgalom kedvéért egy kis vadászat, egy kis kaland fűszerként, de hát ez semmit se jelent! Hmm, tényleg? És persze ott van a gyerek, aki retteg attól, hogy biztonságos kis világa felborul. "Téged csalt meg, engem szeret" - a szülő képébe vágva a kemény szavakat, kapaszkodna bármibe, ha lenne fogodzó...

Egyszer még Illiona írta, hogy ahhoz, hogy vkit szeressünk, a gyerekét is szeretnünk kell, fel kell vállalnunk. Lehet szívből, lehet színleg, a látszat kedvéért, ezt s kerüli ki a sorozat.

Kőkemény párbeszédek, helyzetek, fordulatok... AZUTÁN... itt az "azután" is terítékre kerül.. mi van, ha behunyjuk a szemünk és úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna? Mi van a válás után? A válás mindenkor egy kapcsolat vége? Az új házasság tényleg egy teljesen új kezdet?

A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/The_World_of_the_Married
8/10
edimir 2020 máj. 09. - 11:53:21 8/10 Előzmény Illiona
(238198/239047)
Off
When My Love Blooms 1-4. rész
Spoiler

Éppen rábukkantam egy egészen kiváló most futó sorozatra, és így még inkább érezhető a számomra a When My Love Blooms kimódoltsága, műmájersége.... Talán még egy résznyi esélyt adok neki, de valójában most két másik sorozat ragadott magával, így eléggé erőt kell magamon vennem a folytatáshoz, annyira nem izgat.
Illiona 2020 máj. 07. - 20:10:39 Előzmény edimir
(238197/239047)
When My Love Blooms 1-3. rész
Spoiler
Na igen! Marx.
Dél-Koreában amugy a kommunista eszmék gyakorlása nem lehetséges.
Ugyan demokráciának hivják magukat, de ebből a szempontból messze nem az.
A kommunizmust azonositják azzal a rettenettel, ami északon van, és valami főben járó bűn ott kommunistának lenni, ezeket az eszméket még csak meg emliteni is, nemhogy titokban gondolni rá.

Az hogy északon nem kommunizmus van, hanem valami más államalakulat, az amugy senkit nem érdekel délen.
Vagyis hogyan lehet egy Marx a férfi könyvespolcán? nem eldugva?
Lehet hogy ezzel fejezi ki, hogy még emlékszik arra az időre amikor forradalmár volt, hogy még a zsigereiben most is lázadó?
Hát ezt igy sosem fogjuk megtudni! :)))))))
Illiona 2020 máj. 07. - 20:01:59
(238196/239047)
When My Love Blooms 1-3. rész
Spoiler
Én az 1-3 epizódokat néztem meg, és valószinűleg abba is hagyom.
Az egész sorozattal vannak problémáim, de azon felül, amit irtál, még van néhány emlitésre alkalmas elem.
Itt van rögtön a Gwangjui diáklázadás. Hogy ahhoz egy 10-edrangú sorozat, hogy ahhoz hasonlitsa magát.
Azok az események valósak, szivbe markolóak, tragikusak. Nem hasomlitható ehhez a müforradalomhoz! (hogy ez mennyire szentséggyalázás, azt döntsék el a koreaiak maguk).

a következő, ami nem tetszik az a zene. Ezekhez a képekhez a komoly zene nem illik. (ez nem a Secret Love Affair szinvonala). Az egész sorozatot lassúvá teszi, vontatottá, élvezni a zenét semmiképp sem lehet.
A szinészekről már irtam, nem jók, de nem is rosszak.
A párbeszédek pedig semmitmondók, pedig talán lehetne akár valami magvas mondanivaló.

Kép: a filmből. Épp nem történik semmi.

8/10
edimir 2020 máj. 07. - 08:21:28 8/10 Előzmény Illiona
(238195/239047)
Off
Spoiler

A színészek nem zavarnának, ha a karakterek és a történet rendben lenne, de itt sajnos az ő játékuk se tudja hitelessé, megrendítővé tenni azt, ami eredendően fals. Hatásvadász, bárgyú jelenet, beszélgetés nem lesz általuk meggyőzőbb.

KÉP: -felirat - Miért pont George Clooney?????? Na, a nő magyarázatától se értettem jobban... az arcán a redők.... Pont Koreában, ahol annyit költenek kozmetikumokra, szépészeti beavatkozásokra épp e redők, ráncok ellen! Hát a főszereplő férfi és G C nálam Makó - Jeruzsálem....
8/10
edimir 2020 máj. 07. - 08:02:15 8/10 Előzmény Illiona
(238194/239047)
Off
Spoiler

A sorozat kérdésfelvetése érdekelt volna, de a megvalósítás nem az én ízlésemnek való. Vhogy túl sokat markol, de keveset tud átadni abból, amire vállalkozik. Mert mindjárt az elején kapunk az emberi jogokért , a demokrácia megerősítéséért küzdő fiatalt, utalásokat Gwangjura, hogy aztán megmutassa, napjainkban meddig jutott el a társadalom e téren, másrészt megkapjuk a szembenézést egykori önmagunkkal és persze a szerelmet.

Három nagy téma.... mindegyikből ki lehe hozni egy-egy remek sorozatot, de hiába gyömöszöljük őket egy sorozatba, attól nem lesz háromszor olyan jó a sorozat, ha egyik témához sem tesz hozzá hiteles ábrázolást. Ezzel marad adós a sorozat eddig a számomra.

Kapunk egy az emberi jogokért elkötelezett ifjúból a negyvenes éveire egy olyan férfit, aki 180 fokban változott. Egy nagyhatalmú vállat tulajdonosának a veje és egyben "vadászkutyája", aki elvégzi a cégnél a "takarítást", a piszkos ügyletek eltűntetését, s ha ez nem megy, akkor apósa helyett szépen börtönbe megy égy évre. Úgy tűnik, korábbi elveit teljesen feladta.

Tudom, a sarkítás a koreai sorozatok egyik sajátossága. De itt vhogy nagyon sántít. Az egyetemista diák ugyebár még a tanulmányait is elhanyagolja, hogy az "ügyért" harcolhasson, beszédeket mond, tűntetéseken vesz részt. Küldetésének tekinti, hogy az elnyomottak oldalára álljon. Tény, hogy változunk idővel, az évek tapasztalatai, történései nyomot hagynak a gondolkodásunkon, a szemléletünkön, hozzáállásunkon. De ennyire, mint a sorozatbeli férfi? Itt azért akadt kétségem, mert egy valóban elkötelezett ember nem adja fel maradéktalanul az elveit, vagy nem igazi meggyőződés volt, csupán fellángolás.

Ugyanez a bajom a nővel. Fiatal lányként fel se fogja, hogy a fiú miért harcol, csak követi pincsikutyaként, a fiúhoz kötődik, nem az "ügyhöz". Húsz év múlva viszont őt látjuk elkötelezettnek.
Felcserélődtek a szerepek. Lehetne ez egy izgalmas játék a sorsokkal, de sajnos a megvalósítás sekélyes. Beéri a klisékkel, a szenvelgéssel.

KÉP: -felirat - A Férfi könyvespolcán ott még a múltja... Marx

8/10
edimir 2020 máj. 05. - 19:33:41 8/10 Előzmény edimir
(238193/239047)
Tegnap beszélgettünk telefonon Illionával a versekről. Eszünkbe jutott Kormányos Sándor Őszi szél c. verse a My Love Eun Dong c. sorozatban...
Illiona, itt a kép, kivágtam anno...

KÉP: a vers...
8/10
edimir 2020 máj. 04. - 18:29:43 8/10 Előzmény bori4
(238192/239047)
Szia!:)

Köszi, most már tudom kinek mondjak köszönetet a fordításért. Kedves Lipták-Pikó Judit, hálás köszönet a magyar feliratért!:)

Kicsit szokni kell a Vadócot, hogy felismerje az ember az értékeit. Minden nézőpont kérdése. Tudálékosnak tűnhet, de tényleg tudja, miről beszél. A kis bisztrót ő hozza fel, az a 164-es IQ épp olyan kitartással társul, mint amilyen a Fiúé. És bizony kell ellenpontként az ő véleménye/meglátása a Fiú mellé. A Fiú az empátia, a sziklaszilárdság, a régi értékek képviselője, a Vadóc az ésszerűség és a fiatalos frissesség. Megkedveltem a Vadócot alakító színésznőt, Kim Da-Mi-t. Mozifilmekben játszott eddig, ez volt az első sorozata. http://asianwiki.com/Kim_Da-Mi
Mint ahogy Park Seo-Joon is telitalálat a Fiú szerepére.

Kim Feel? Hmm, nem igazán hallgatok KPOP-ot. Kim Feel egyik dalára anno a My Lawyer, Mr.Jo sorozatot nézve kattantam rá, egyszerűen átjárt, elemelt a földtől!:) Egyszerűen beleszerettem!:)
Ez volt az a bizonyos dal anno: https://www.youtube.com/watch?v=X3UTscnnPk4
bori4 2020 máj. 04. - 18:08:28 Előzmény edimir
(238191/239047)
A napokban fejeztem be, remek sorozat. Engem ugyan az elején halálra irritált a tudálékos, nagyképű alig 20 éves lány, de aztán "beletörődtem", hogy biztos van ilyen mindent tudó fiatal.... és ilyen kitartó, rendíthetetlen szerelem is. Náluk, meg a sorozataikban :-DDDD
Te is szereted Kim Feel-t???
A fordító pedig ő volt...
8/10
edimir 2020 máj. 04. - 17:02:54 8/10
(238190/239047)
Off
Itaewon Class
spoiler

A sorozat OST-ja is vmi fantasztikus: https://www.youtube.com/watch?v=GgROcs6w_wU

Külön örültem, amikor meghallottam közöttük Kim Feel dalát: https://www.youtube.com/watch?v=qho6wWlsANw
8/10
edimir 2020 máj. 04. - 16:55:14 8/10
(238189/239047)
Off
Itaewon Class
spoiler

A 12. rész végén különösen ütős egy vers, amit a telefonban mondanak vkinek, aki épp élete legnehezebb perceit éli át.
https://www.koreaboo.com/stories/itaewon-class-actress-lee-joo-young-inspiring-scene-in-episode-12-gives-viewers-chills/
Sajnos nem tudomm, ki készítette a magyar feliratot, köszönet neki. Az ő fordításában így hangzik a vers:
"Kőszikla vagyok.
Gyerünk, égess meg!
Meg se fogok rezdülni,
mert kőszikla vagyok.
Gyerünk, verj meg!
Szilárd kőszikla vagyok.
Taszíts sötétségbe!
Kőszikla vagyok,
mely egyedül tündököl.
Nem török el, nem hamvadok el,
nem porladok el,
ahogy a természettel harcolok.
Túlélek.
Én gyémánt vagyok."
A vers költője Gwang Jin, a webtoon írója,

KÉP: ez pedig a vers címe:)))))))

Hmm, vajon te melyik magyar versből idéznél a barátodnak egy hasonló szituációban???????????????
8/10
edimir 2020 máj. 04. - 16:45:41 8/10 Előzmény Illiona
(238188/239047)

Off
Itaewon Class
spoiler

Még februárban írtál a sorozatról, azóta nem. Nem tudom, mennyiben változott róla a véleményed.
Azóta megnéztem én is a sorozatot, és nagyon tetszett.

A Netflix saját készítésű sorozata volt, ott és a videán is megtekinthető magyar felirattal online: https://videa.hu/videok/film-animacio/bosszura-ehesen-itaewon-class-sorozat-juN1Q6CfAbu66qnK
Bosszúra éhesen - magyar címet kapta. A sérelemért bosszút állni a bűnösökön ki tudja hányadik verziója nem hozott igazán tűzbe, többnyire a bosszút álló egykori áldozat életét is "felfalja" , hogy saját kezébe vegye az igazságszolgáltatást. Szerencsére ez a történet nem ilyen.

Beleszerettem az Itaewon utca hangulatába, és a sorozat két főszereplőjébe. A kezdetben olyan nehézkesnek, magának való Fiú vmi fantasztikus karakter a ragyogásával. Tűrni, küszködni éveken keresztül, de az elveiből jottányit se feladni. A bizalom bástyája, rendíthetetlen. S ahogy az már lenni szokott, "megszerzi az emberek szívét", azaz személyésigével, elvhűségével képes hatni másokra, hitet adni nekik, megtanítani őket arra, higy értékesek.

A kis Vadócot is hamar megkedveljük, olyan szókimondó, keresetlen, egyedi figura a 164-es IQ-jával. A színésznő zseniális!:) És micsoda remek mellékszereplők társulnak hozzájuk!
DANBAM - hmmm, nem lehetne itt a következő Libagoly Találkozó?:))))))))))))))) Ide én is szívesen beülnék enni és beszélgetnibarátokkal egy barátok által vezetett kis bisztróba!:))))))))))))

Mert szerencsére nem csak egyszerűen Dávid és Góliát harcát kapjuk, hanem vmi nagyon pozitív töltésű történetet.
Illiona 2020 máj. 02. - 21:02:44
(238187/239047)
My Love Blooms

spoiler

Én is letöltöttem, kétszer is, hiszen van ahol a When szó is előtte van, igy nem is találtam meg elsőre, de sebaj, elfér.
Még nem tudom megmondani, igy két rész után, hogy jó , vagy rossz.
A főszereplők: a férfit már többször láttam, nekem ő olyan darabos, és mindegyik sorozatában az. Nem tartom egy jó szinésznek, mondjuk amit kell azt eljátsza, hiányzik belőle az a kis fűszer, ami elvarázsolna.
A nő, őt is láttam láttam már több sorozatban, ugyanaz az arc (érdekes, nem látszik rajta a kor), ugyanaz a haj, ugyanaz a stilus, és ugyanaz a hanghordozás. Ami ugyan tényleg jó volt még anno Hallom a hangod (vagy mi) idején, de mára már ez unalmas. nincs egyetlen másmilyen arca, amit megmutatott volna az elmult 10 évben.
Pedig azt hittem, hogy azzal hogy férjhez ment, és gyereket szült, majd fog némi uj szint , komolyságot vinni a játékába. de ezt csak én gondoltam, ő nem.
Viszont aki nagy kedvenc, az itt a 2. epizódban tünt fel, a nő első férje. Ő legalább megunhatatlan, bármennyi sorozatban is láttam (nem elégben!) Ő Kim Young Hoon. (képen)
Illiona 2020 máj. 02. - 20:39:58
(238186/239047)
Sziasztok!
épp most ment a tv-ben, a Szeged tv-n az "Egy nap a világ" cimű müsor, Dél-Koreából, amit 2016-ben, épp ahogy mi mentünk ki, egy héttel hamarabb vettek fel.
Ebben beszélgettek azzal a K.J.-al aki már többször volt a vendégem libagoly találkozókon, a feleségével együtt.
Nekem ez a videó itt van letöltve, esetleg egy filmnéző táborban megnézzük együtt.
Most éppen egy közös barátunk szólt rám telefonon, hogy a J. van a tv-ben, én meg rohantam anyámhoz (mivel nekem nincs adás , csak filmeket szoktam a tv-n nézni) .
Még jó hogy a 81 éves anyám még félálomban is tud pillanatok alatt odakapcsolni, egész humoros volt!

Hogy miért fontos, hogy ez a felvétel után egy héttel mentünk ki? ugyanonnan béreltük az autót, ahonnan a magyar tévések, akik koreai pénzből csinálták ezt a műsort!!!!!!. És az autóbusz bérbeadóitól mindent megtudtunk, hogyan is viselkedtek kint a magyarok. De erről tényleg majd személyesen (csak ne felejtsetek el majd kérdezni)
8/10
edimir 2020 máj. 02. - 16:25:38 8/10
(238185/239047)
Off
When My Love Blooms
Spoiler

Bevallom, nem igazán érdekeltek a most futó sorozatok, vhogy egyikbe se volt igazán kedvem belevágni. A When My Love Blooms a címe ellenére talán több lesz, mint holmi rózsaszín romantikus vattacukor. A TVN április végén indult sorozata kilóg kicsit a többi közül. Negyvenesek a főszereplői, tehát semmi virágfiúk ahjumma csalogatónak, semmi tupír másik dimenzióval, fikcióval, sorozatgyilkossal.

Van viszont két ember, akik 20 évvel ezelőtt szerették egymást, azóta teljesen más irányt vett az életük, házasság, gyerek, de vki mással, mástól. Hogy mi volt 20 évvel ezelőtt az elválásuk oka? Még nem tudjuk, azt viszont igen, hogy az életük nem csak ebben változott.

Vajon mi lett a zongorázó "jó" kislányból? Mi lett az emberi jogokért harcoló egyetemista diákból? Amitől igazán kíváncsivá tett a sorozat, hogy vajon hogyan tovább a 20 év múlva való találkozás után?
A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/When_My_Love_Blooms
8/10
edimir 2020 ápr. 20. - 02:46:19 8/10
(238184/239047)
Szép éjt!:)

Most épp a Thirty But Seventeen sorozatot nézem. Egy villanásra felbukkant a zenélő szökőkút: https://www.youtube.com/watch?v=r9Oco-7SzIA (mondjuk 54 megtekintéssel nem döntött nézettségi rekordot)

A főszerept alakító Yang Se-Jong számomra a My Country-ban volt igazán emlékezetes.
Illiona 2020 ápr. 17. - 18:33:15
(238183/239047)
Yao Si Ting kinai énekesnő énekel angolul, de ledalább magyar forditás van hozzá.
https://www.youtube.com/watch?v=ryhKk1UBwvM

Yao Si Ting irta egy oldalon: (googlés ford)
"Én ugyanolyanok vagyok, mint a környező emberek, mint a barátok vagy a családtagok, ugyanúgy szeretlek téged, ahogy szeretem magam. Remélem, hogy mindenki, aki hallgatja a dalaimat, vigasztalást érez, édes ízű, szerencsét hozó és csók és szerelem."
https://www.last.fm/music/Yao+Si+Ting/+wiki
8/10
edimir 2020 ápr. 17. - 17:52:25 8/10
(238182/239047)
Off
My Holo Love
Spoiler

A Netflix saját készítésű sorozata. A 12 részt egy napon adták le 2020 februárjában.

Bár sci-fi, de a Mesterséges Intelligencia terén a rohamos fejlődés nem is a nagyon távoli jövőbe vmilyen hasonló megoldással előrukkolhat. Viszont azok a kérdések, amiket a sorozat felvet, azok épp olyan fontosak, mint a Search: WWW vagy a Memories of the Alhambra.

Adott egy arcvakságban szenvedő lány, akit problémája visszahúzódóvá tesz, nincsenek barátai, sem párkapcsolata. Kollégái beképzeltnek hiszik, mivel a munka utáni közös programokból kimenti magát.
Hozzá kerül az a különleges szemüveg, amihez egy új kifejlesztésű Mesterséges Intelligencia kapcsolódik, egy hologram, Holo.

Holo prototípus, akit arra terveztek, hogy tulajdonosát boldoggá tegye. A Lány egyre magabiztosabb lesz Holo segítségével. Végre "vkinek" kiöntheti a szívét, végre "vkivel" mindent megbeszélhet, egyre több közös élmény kapcsolja őket össze. S egy idő után egyre nélkülözhetetlenebb lesz Holo a Lány számára.

Természetesen egy ilyen MI iránt nagy az érdeklődés, akad olyan vetélytárs is, aki erőszaktól se riad vissza, csak hogy megszerezze a prototípust.

Nem lepődünk meg azon sem, hogy Holo teremtője is egy személyes problémával küszködő zseniális fiatalember. Ráadásul Holo-t a maga képére teremti, úgy néz ki, mint ő, de emberi tökéletlenségek nélkül.

Aztán a kis romantikus történetecskébe egyszer csak jönnek a kérdések! Előbb még a kevésbé rázósak. Mi van, ha egy MI-nek érzelmei lesznek, lehetséges ez? Beleszerethet ember egy MI-be és viszont?

A húzósabb kérdések a sorozat vége felé jönnek. Mi van, ha tömegtermékké válik? Hogyan hat a tulajdonosokra? Nekem hátborzongató volt, ahogy hirtelen mindenki a saját hologramjával csinál hirtelen mindent, miközben elfeledkezik a valódi emberi kapcsolatokról.

Ugyanaz a rossz érzés fogott el, mint a Memories of the Alhambra-nál, amikor már mindenki a játék megszállottja.

S persze van, aki vmi egészen másra akarja felhasználni a tömegtermékké vált Holo-kat.
A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/My_Holo_Love

10/10
kimbin01 2020 ápr. 14. - 08:27:05 10/10 Előzmény Illiona
(238180/239047)
Sziasztok! Szohva a királyi pecsétet kötötte a lábára, nem a dobozt! Abból csak kivette a levelet, kebelébe rejtette, amit odaaott Dokmannak. Az rejtette újfent ládikába, és elásta egy fa tövében, ahová Bidámot küldte el, aki azt későbbi felhasználásra magánál tartotta. Azt mutatta fel Mishilnek, a béketárgyalás után, és emiatt lett Mishil öngyilkos.
8/10
edimir 2020 ápr. 13. - 14:17:48 8/10 Előzmény Cilia
(238179/239047)
Szép napot!:)
Kíváncsi vagyok a véleményedre. Engem jól átvert!:)
8/10
edimir 2020 ápr. 13. - 14:12:32 8/10 Előzmény edimir
(238178/239047)
TRAP

Jó egy évet és 96 oldalt kellett visszalapoznom: 2019 febr. 25. - 21:46:25
Ekkor írtam a Trap utolsó előtti részéről!:)))))))
Amit akkor írtam, ma is tartom.

Remélem, Ciliának is bejön!:)
10/10
Cilia 2020 ápr. 13. - 13:57:35 10/10
(238177/239047)
Sziasztok, a hátralévő húsvéti délutánt töltsétek kellemesen!
Nemrég edimir írt Lee Seo-jin tavalyi minisorozatáról. No, ez fölkeltette érdeklődésemet és találtam linket is a letöltéshez, bár két link kellett, hogy mind a 7 epizódot leszedjem. Beégetett az angol, de a magyar szöveg jól látható. Tetszik, izgalmas. Most a "házi őrizetben" muszáj lekötni a figyelmet, bár előzőleg sem mondhatnám, hogy sokat csavarogtam volna..
8/10
edimir 2020 ápr. 13. - 09:51:49 8/10 Előzmény edimir
(238176/239047)
KÉP: a rejtvényem megoldása: sorozat: Legend, a tárgy a Mennyei Íj, amit Jumong Szent kardjaként álcáztak... így kapcsolódott kimbin Jumong feladványához!:))))))
8/10
edimir 2020 ápr. 13. - 00:55:02 8/10
(238175/239047)
Most csak így.... de áldott ünnepet!
8/10
edimir 2020 ápr. 12. - 21:08:36 8/10 Előzmény Illiona
(238174/239047)
The Chinese Widow - A Kinai Özvegy
Spoiler

Nagyon tetszett a film a visszafogottságával, a letisztultságával. Érdekes, ahogy csak a természet hangjait hallod, a madarakat, a tücsköket és az esőt, ahogy a beázó tető résein keresztül az alá tett edényekbe koppan.

Megindítóan szép, ahogy gesztusokkal kommunikálnak az Özvegy, a Pilóta és a Kislány... jelezni a szándékot, kérdezni a másikat, elutasítani, közeledni, hol csak az arc egy fintora, hol a kéz rebbenése, hol egy primitív rajz. És lám, mégis működik ez a bizonyos ősi "kézzel-lábbal". S amit a beszéd hangja nem tud megteremteni, arra képes az elfütyült dallam, segítni az elfogadást, félelmet, előítéletet megtörni.

Tetszett a történet sallangmentessége, a tökéletes arányok, épp csak jelezni, abból is megértjük a helyzetet. A kínai falu hétköznapjaiba csöppenünk a Pilótával együtt, a dolgos özvegy házacskájába, ahol készül a selyemszál, a megélhetéshez. Ebbe szűk kis világba látjuk a nagy világégést.

És micsoda alakítások!!!
Illiona 2020 ápr. 12. - 14:30:42
(238173/239047)
egy 2017 ben készült mozit ajánlanék a figyelmetekbe, a főszerepben Liu Yifei , akit már ismertünk régről, Song Seung Hun partnereként, a The Third Way of Love cimű kinai mozifilmből.

The Chinese Widow - A Kinai Özvegy

"1941 és a Pearl Harbor elleni japán támadás elpusztította Amerika morálját. Az Egyesült Államok elnöke, Franklin D. Roosevelt ezután úgy dönt, hogy mindezt megkockáztatja Tokió bombázásával, és hogy ezzel reményt adjon polgárainak. Tokió bombázása után az amerikai légierő egységei kénytelenek vészhelyzetben leszállni a japán áltam megszállva tartott Kínában. A parancsnok, Jack Turner (Emilie Hirsch) alig éli túl, de Ying (Crystal Liu), egy helyi özvegy megmenti, és semmi sem állítja meg, hogy elrejtse őt a japán megszállóktól."
Ez a hivatalos filmismertető googleval átforditva.

Amugy a film megnézéhez is kell némi angol ismeret, a google nme minden párbeszédet fordit le, de sebaj, igy marad a fantáziának is (egyértelmű jelenetek)

Illiona 2020 ápr. 12. - 11:10:39
(238172/239047)
Kb 2 hónapja összetűzésba kerültem edimirrel a koreai sorkatonaság, illetve az az alóli külföldre menekülés, és utána egy jó állás miatti visszamenekülés alkalmával.
itt egy cikkből egy kivonat a szabályokról, és hogy mennyire támadják egyik oldalról, (persze ahogy higul a szabály, mert higul rendesen) és egy másik oldalról is (mert ki is az BTS...)

Sorkatonaság mint motiváció

Az 1948-as alkotmány és az 1949-es honvédelmi törvény minden 18. életévét betöltött férfit sorkatonai szolgálat teljesítésére kötelez Dél-Koreában, az északi szomszédjuk szembeni állandó védekezés és készültség miatt. A sorkatonaság 18, de akár 24 hónapon át is tarthat attól függően, hogy a sereg melyik haderejéhez kerül az ember.

A szigorú törvény az élsportolókra is éppúgy vonatkozik, mint minden más dél-koreai állampolgárra. A kevés kivétel között azok vannak, akik (az egészségügyi alkalmatlanságon túl) jelentős eredményt tudnak felmutatni a kultúra vagy a sport területén. A kiemelkedő sporteredmények után részleges felmentést lehet kapni a katonai szolgálat teljesítése alól. Az első ilyen kedvezményben részesülő sportoló a birkózó Jang Dzsongmo volt, aki az 1976-os montreali olimpián Dél-Korea történetének első olimpiai aranyérmét nyerte.

Az 1980-as években az akkori államelnök, Cson Duhvan még tovább bővítette a kedvezményezettek körét, és már az Ázsiai Játékokon szerzett első hely, vagy egy olimpiai érem is azt jelentette, hogy a katonai szolgálat kiváltható egy pár hetes alapképzéssel, és néhány óra önkéntes munkával. Mindez nem volt független attól, hogy Szöul 1986-ban Ázsiai Játékokat, két évvel később pedig nyári olimpiát is rendezett. A motiváció hatott, mert az Ázsia Játékokon 93 aranyérmet, az olimpián 33 érmet nyertek a dél-koreaiak. Mostanáig csak két, ezektől eltérő kivételt tettek:

A 2002-es, részben hazai rendezésű labdarúgó-világbajnokságon az alapvető elvárás a csoportból való továbbjutás volt a koreai válogatottal szemben, ehhez képest (nem kevés játékvezetői segítséggel) egészen az elődöntőig jutott Guus Hiddink szövetségi kapitánya csapata, és végül a negyedik helyen zárta a tornát.
A 2006-os baseball-világbajnokságon (World Baseball Classic) az elődöntőbe jutás volt az elvárás, végül harmadikok lettek.

A kivételezéssel nem mindenki értett egyet Dél-Koreában, különösen a baseball-csapat bronzérme kapcsán nem, mivel sokak szerint a válogatott edzői nem a legjobb játékosokat válogatták be a csapatba, hanem azokat, akik így akarták megúszni a sorkatonaságot.

Még a sportolók között is akadnak olyanok, akik szerint közel sem tökéletes a mostani rendszer. A 2007-es Ázsiai Játékokon aranyérmet nyerő rövidpályás-gyorskorcsolyázó, Song Kyung-taek szerint a legnépszerűbb K-pop együttes, a BTS tagjainak is járna a részleges felmentés a sorkatonaság alól, mert nem csak globális ismertséget, de nem elhanyagolható mértékű gazdasági hasznot is hoznak Dél-Koreának. Ám mivel ők nem komolyzenei művészek, hanem „csak” popsztárok, így ők nem részesülhetnek ilyen kiváltságban.

A teljes cikk:
https://index.hu/sport/futball/2020/04/11/szon_hung_min_del-korea_labdarugo_tottenham_hadsereg_kikepzes_koronavirus-jarvany/?fbclid=IwAR3GSczqq9xlQ8tXiK6itpQgB7EDw7WzVeBFP0rdMsc-prmbzPBMbHltpo4

Illiona 2020 ápr. 11. - 13:10:22
(238171/239047)
Ma van KÖLTÉSZET NAPJA.
Koreai diákok szavalnak magyarul:
https://www.youtube.com/watch?v=MGhiCuBU7MY

Csak 30 másodperc...
8/10
edimir 2020 ápr. 11. - 10:43:31 8/10 Előzmény Illiona
(238170/239047)
Szép napot!:)

Remek tipp!:)))))))) Lehetne az a doboz is, a szép férfikéz is stimmel, az is, hogy a doboz fontos dolgot rejt, Jinheung király parancsát Mishil kivégzésére. Csak ugyebár a fa alá ritkán terítenek ki térképet...
Hogy mennyire "mágikus" a doboz, hogy sértetlenül ússza meg a földben töltött időt? Talán csak néhány hónapot van a földben attól fogva, hogy a gayaiak táborából távoztában a fa alatt Deokman elrejti, majd Bidamot küldi érte. Az időszak is száraz, épp ez akadályozza a folyóval való elárasztásos terv kivitelezését.

Hát igen, Sohwa fura sántikálása anno, De az nem a doboz miatt volt, hanem a királyi pecsétet kötötte a lábára egy zacskóban. Jinheung király parancsát kiveszi a dobozból és csak azt viszi magával Mishil titkos lakosztályából a tároló dobozt ott hagyja.

Mostmár tudom, hogy mit kapsz a következő libagoly találkozón!:)))))))))))))))))))))))

KÉP: Bidám és a "mágikus" doboz...:))))))))))))))))
Illiona 2020 ápr. 11. - 00:35:36
(238169/239047)
Én ugyan nem használok képfelismerőt, de legalább gondolkodom rajta.

Anélkül is van tippem, lehetne ez az elásott faládika, amiben a parancs van, hogy Misilt meg kell ölni,
Korábban Szohva a lába közé kötötte, amitől azután semmiképp nem tudott menni sem, borzasztó volt látni is a félkegyelműt, biztosan volt valami pszichológiai oka is....
Ez egy mágikus doboz, ugyanis nem hat rá az időjárás: simán el lehetett ásni, nem akadályozta az ásást némi fagyökérzet, (bezzeg amikor én kapálom a kertben a fák alját, akkor ott van a földfelszin alatt közvetlenül, csak hogy nehezitse a kapálást!!!!).
A másik, hogy Bidám teljes érintetlenségben találta meg.
Koreában olyan monszunos eső szok lenni, mintha az eget lyukasztanák ki (ezeket a szavakat az épp most nézett sorozatból vettem) és mégis láss csodát: a dobozka nem károsodott, nem ázott be, nem deformálódott, stb. Sőt! mennyire fényes!!!

Nekem is kell egy ilyen doboz!!!!!

Én is kerestem a több ezres képeim között, de olyat amit nem ismer fel a a legujabb képfelismerő program sem. Még mindig keresem, de közben pihenő! (kép)
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 23:10:18 8/10 Előzmény edimir
(238168/239047)
Kis segítség a rejtvényhez, hogy kapcsolódik kimbin által feladott feladványhoz...
Sokunk nagy kedvence ez a sorozat, nekem legalábbis biztosan!:))))))))))))))))))))

REJTVÉNY: Miből származik a képkivágás? Mi van a dobozban? Tippek, ötletek jöhetnek!:)))))))))))))
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 22:52:56 8/10
(238167/239047)
Jesters: The Game Changers

Az utolsó "csoda" a filmben: a macskák megállítják és így megmentik a királyt....
A helyszín pedig szintén különleges: a Sangwonsa Templom az Odeasan hegyen. A templom a Silla korszakban épült, több csodás történet is kapcsolódik hozzá. Ezekből csak egy az, ami Sejo királyt megmentő macska sztorija.

A híres történet így hangzik: Sejo királyt meg akarta gyilkolni egy merénylő, de életét egy macska segítségének köszönhette. Egy napon Sejo király be akart lépni a templom termébe imádkozni, ám egy macska megharapta és megkarmolta ruháinak ujját, így akadályozva meg, hogy belépjen a templom termébe. Sejo király titokzatosnak tartotta ezt az eseményt, és elrendelte a templom belsejének és környékének átvizsgálását, és talált egy merénylőt, aki bujkált az asztal alatt, amelyen a Buddha-szobor volt.

Hálából Sejo király 1466-ban elrendelte a Sangwonsa-templom kiterjedt felújítását. Sejo király szándékának tiszteletben tartása érdekében Yejong király Sangwonsa-templomot jelölte ki Sejo királyért imádkozó szent templomként.

S ahogy a fenyőt, úgy a macskáknak akkoriban a templonban felállított szobrai ma is megvannak még, még mindig ülnek a Munsujeon Hall előtt!:)))))))))

A csodálatos silla kori templomról itt olvashattok: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.244611645623947.59556.223162767768835&type=3

KÉP: a kőmacsekok!:)))) - ANGWONSA TEMPLE CAT STONE MT. ODAESAN, GANGWON PROVINCE
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 22:33:12 8/10
(238166/239047)

Tetszik a forgatókönyv eredetisége, ahogy (ha jól gondolom) a valóságot ötvözi a fikcióval. A "valóságot" a Sejo uralkodása idején született annalesekben/ Királyi könyvekben található negyven különleges történésről szóló leírás jelenti, amihez aztán a forgatókönyvíró egy általa kitalált sztorival teremt egy elképzelt hátteret.

Ez a háttér bár kitalált, de nem minden alapot nélkülöz, hiszen adott egy népszerűtlen király, akinek legitimációját megkérdőjelezik a társadalom széles réteigeiben, természetesen a király érdeke lenne a róla kialakult kép megváltoztatása, mint ahogy mindig akadnak olyanok, akik szeretnék a helyzetet saját hatalmi ambícióik megvalósításához felhasználni.

Miért is ne lehetne a Királyi könyvekben leírt 40 különleges eseményből néhány olyan, amit mesterségesen idéztek elő, ami ügyes PR fogás a nép manipulálására, a közvélemény befolyásolására?
Tényleg, miért is ne? S ahogy a forgatókönyvíró eljátszik az ötlettel, úgy mi kétkedő énünk is rávágja, hogy miért is ne?! S innentől már jöhet az öt kiváló szemfényvesztőnk "csodás" trükkjei.

Azért az tényleg valódi csoda, hogy a filmben látott nevezetes fenyő még így, 600 évvel később is él és felkereshető!:))))))
https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g1204905-d3808314-i101727366-Jeongipumsong_Pine_Tree-Boeun_gun_Chungcheongbuk_do.html

KÉP: A filmbeli első csoda fenyője - JEONGYIPUM PINE TREE - NATURAL HERITAGE NO. 103 BOEUN-GUN, NORTH CHUNGCHEONG PROVINCE
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 21:48:38 8/10 Előzmény Illiona
(238165/239047)

Meglepetésemre a porton is felfedeztem Királyi szélhámosok címmel a filmet.
https://port.hu/adatlap/film/mozi/kiralyi-szelhamosok--jesters-the-game-changers/movie-213202

Bevallom, az ismertető több sebből vérzik szerintem: "A Csoszon-dinasztia idején egy csapat udvari bolond járja az országot a királyság legbefolyásosabb embere, Han Mjonghi (Son Hyun-Joo) megbízásából. Nevettetnek, pletykákat terjesztenek Szedzso királyról (Park Hee-soon), szórakoztatnak és nem elhanyagolható módon, ők maguk is jól szórakoznak."

Mi egészen mást értünk "udvari bolond" alatt, mit ahogy a "pletykákat terjesztenek" sem igazán jól írja körül azt a tevékenységet, mely szemfényvesztő csodák segítségével igyekszik pozitívvá tenni a királyról kialakult képet az alattvalókban. S hogy közben mennyire jól szórakoznak ők maguk? Hát egy idő után már biztosan nem élvezik a feladatot.
Illiona 2020 ápr. 10. - 11:33:15
(238164/239047)
a szegedi Belvárosi Mozi műsorából:

Vannak bizakodó filmforgalmazók ????, a Mulán új bemutatójának időpontját 2020. július 23-ra tűzték ki.

(jelenleg bizonytalan ideig ez a mozi is zárva van.)
Illiona 2020 ápr. 10. - 10:54:07 Előzmény edimir
(238163/239047)
Sziasztok!
Jesters.The Game Changers
Őrülök hogy megnézted ezt a mozit, nem volt hiábavaló az ajánlásom.
Valóban egy remek film, remek történet, igazi humoros (és kevésbé humoros) megoldások.
A szereplők is mind egy kivétellel szuperek, az az egy meg nem főszereplő, vagyis elfér.
Bizonyos problémamegoldások nem is volt akkoriban lehetséges, de sebaj, annyira jól ülnek a poénok, és teljesen magával ragad a történet.
Remélem mások is megnézik, hiszen olvasni róla mégis csak kevesebb, és nem pótolja a személyes élményt.
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 01:31:48 8/10
(238162/239047)
További szép hajnal/éjt!:) Silla 8 csillaga ragyogja be álmaink és a Sárkány kék mosolya!:)
8/10
edimir 2020 ápr. 10. - 01:13:41 8/10 Előzmény kimbin01
(238161/239047)
Csatlakozva a remek ötletedhez, nekem is lenne egy feladványom...

KÉP: egy doboz, aminek fontos a tartalma.... Nos, nem ritkán találkozunk ilyesmivel egy-egy sorozatban.:)))))))))))))))))))))))) De ti vagytok olyan ügyesek, hogy kapásból rávágjátok a megoldást!:)
8/10
edimir 2020 ápr. 09. - 20:21:57 8/10 Előzmény Illiona
(238160/239047)
Jesters.The Game Changers mozifilm -2019

Köszi az ajánlást. Megnéztem, még emésztem kicsit... Több kérdést is felvet, amin el kell gondolkodni.

Az egyik mindjárt az erkölcsös király és a jó király... vajon kötelezően fednie kell-e egymást a két fogalomnak? Lehet-e később vki "jó" király, ha kezdetben véres puccsal jutott a trónra?
Mi is számít egy ország, egy nép számára igazán "jó" királynak?

A másik a hatalom közelében lévők felelőssége, érdeke és célja. A hat mártír miniszter kérdése egyik oldalon. A másikon a királyi hatalmat gyengítő, sajátjukat növelni kívánó nagyratörő politikusok, akik Sejot lemondatni akarják fia javára, hogy az majdan bábjuk legyen.

A történelem, vki "emlékezete" és tetteinek nyoma egy ország históriájában. Hivatalos és a szájról szájra, tiltott könyvekben tovább élő. S ott van még a "közhangulat" és annak befolyásolása. Mennyire manipulálhatóak mindezek? S persze ott az egyén felelőssége a kisemberek szintjén is. Mi és meddig vállalható fel? Hol van az a pont, aminél már a lelkiismeret megállj parancsol? Becsület vagy élet? És nem kerülheted meg a döntést, bármennyire szeretnél kibújni alóla!

Valóban jó film. Rendkívül látványos és szórakoztató módon kapjuk meg a súlyos kérdéseket. A forgatókönyv szinte észrevétlenül vonz bele mind mélyebbre jutatva a nagy dilemmába. Zseniális a kis "mutatványosok"/utcai mulattatók ötös fogata, akik csak "túlélni" szeretnének kezdetben, aztán hirtelen ott találják magukat a nagypolitika sűrűjében. Rendkívül találékonyak, válságkezelésben jobbak, mint az ország vezetői, bravurosan küzdik le egyik nehézséget a másik után. Csak nem szerencsés a nagyok hatalmi harcába belekeveredni. És persze a "csodatételeknek" is meg lesz a maguk ára, ezzel is nehéz szembesülni... s a lelkiismeret is mind hangosabban tiltakozik.
8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 23:10:11 8/10 Előzmény kimbin01
(238159/239047)
Jumong 43. rész 16:23... Miután Jumong megtudja, hogy Haemasu holtestéről a fejet Daesu a sóért odaadta, akkor haragjában kilovagol.

A kép kicsit megtévesztó, mert a lovas és ló összeolvad rajta.
Illiona 2020 ápr. 08. - 20:47:22
(238158/239047)
Sajnálom, hogy ennyire leminősitettétek ezt a filmet, én csak a főszereplőt tartottam gyengusnak.
Amugy ez a fiataloknak készitett film, akik nem foglalkoznak a történelemmel,

Azon is csodálkozom, hogy a multkor ez a film előtt ajánlott mozit, a Jesters: The Game Changers ciműt nem néztétek meg, pedig az sokkal komolyabb mind tartalmát, mind a kivitelezést tekintve.
Ott az az egyetlen mellékszereplő van aki nem odavaló.
Ja! nem tettem fel linket! hát nem is fogok, az Avistárók mindenki letöltheti.

Várom, hogy mit mondtok róla (mármint a filmről)
8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 20:37:31 8/10 Előzmény Cilia
(238157/239047)
Veteran mozifilm - 2015

Hátha ma este is jól jön egy kis film estére!:))))))))))))))))))))

Ismertető: https://en.wikipedia.org/wiki/Veteran_(2015_film)
Online megtekinthető: https://videa.hu/videok/film-animacio/veteran-2015-n690xVEbuP.eLnMVf

Egy hamisítatlan akciófilm. Itt szerencsére a bunyót némi humor is fűszerezi. És parádés a szereposztás is!:) Szóval itt minden a helyén. Több erénye van annál, mint hogy szimplán kasszasiker volt anno!:)

8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 20:27:03 8/10 Előzmény kimbin01
(238156/239047)
Passz. Az látszik, hogy kosztümös sorozatból van, de annyira elmosódott, a hátteret jelentő táj annyira semmitmondó, hogy nekem ennyiből dunsztom sincs.
8/10
edimir 2020 ápr. 08. - 20:23:46 8/10 Előzmény Cilia
(238155/239047)
Shadowless Sword -Árnyék nélküli Kard
Spoiler

Vhogy nekem is ez volt a bajom vele. Egyes látványelemek számomra lerombolták a hitelét. Pl. a szétrobbanó emberi testek, aztán a tetováltfejű azzal az irdatlan buzogányszerű fegyverével, amivel szétver mindent, közben az oszlop szétmálló anyaga vmi vacak műizé... s persze ezzel a buzogánnyal többször leütve főhősünk még mindig virul!:) Láttam már más filmekben/sorozatokban olyan wuxiás jeleneteket, amelyek mozgás-anyag csodaszép költészete, vagy épp tökéletesen komponált mozgássorok, de ez itt egy idő után nekem már fárasztó volt.

Igen, a színész nem passzolt a karakterhez. Kellett volna egy olyan színész, aki képes visszadni a főhős vagányságát, egy szerethető csibészt, aki megél a jég hátán is, ugyanakkor ott van benne mélyen a vezető karizmája. A vagány orgazda volt nekem mesterkélt, már az elejétől fogva fals volt, ezért nem tudtam igazán megkedvelni. "Kivülálló" maradtam.

Pedig szerintem a téma, egy legyőzött nép próbálja új urait elűzni, az országát újrateremteni. Nos, ez annyi lehetőséget rejt magában, amit ábrázolni lehet. Bizony ebből keveset kaptunk, csak néhány múltból felvillanó kép, a jelenből se sokkal több, akasztott ellenállók, emberek, akikkel erőszakoskodnak a hódítók. Tudom, egy mozifilmben korlátozottabb az idó, mint egy sorozatban, de számomra mégis vhogy morzsányicska, miközben a "küldetés" során azért akadtak túllihegett jelenetek.
10/10
kimbin01 2020 ápr. 08. - 15:32:02 10/10
(238154/239047)
Sziasztok! Annakidején elmentettem néhány szép képet, így most ez egy rejtvény. Lehet tippelni!
10/10
Cilia 2020 ápr. 08. - 12:54:59 10/10 Előzmény edimir
(238153/239047)
Ha már idetetted az online linket, hát azonnal odakattintottam és éccaka végignéztem... no, egyszer megnézhető volt, én sem voltam elájulva, de a főszereplő nekem is egyik kedvencem. Tényleg nem neki való volt a szerep. Meg úgysem néztem manapság valami új filmet, sorozatot, hát nekiálltam, ha már úgysem tudtam aludni. Azért wuxia ide vagy oda, az a folyamatos repkedés nem tette hitelessé nekem a történetet, inkább a fantasy filmekhez sorolnám, amelyeket nem igazán díjazok. Azért nem volt kár megnézni.
Sziasztok, vigyázzatok magatokra!
8/10
edimir 2020 ápr. 07. - 23:04:53 8/10 Előzmény Illiona
(238152/239047)
Marriage Contract
Spoiler

Bár te vagy a borszakértő kettőnk közül, de úgy tűnik, hogy ami szerinted csak lőre, az nekem ízlik!:)))))))))) Nem bántam meg, hogy újranéztem. Először csak bele akartam nézni, aztán ott ragadtam.
Nem azért ragadtam ott, mert önkínzó vagyok, hanem mert tetszett!:))))))))))))))))))
Bár sarkított, de azért jól építkező sorozat. Elhibázott életutak találkoznak össze egy ponton, aztán egyesek egy új, jobb irány felé folytatják, míg mások továbbra is megmaradnak a régi rossz úton.
Azért a döntések elgondolkodtatóak.

Ez volt a kérdésed:
"A fő kérdés továbbra is: lehet e valaki szerelmes egy végstádiumban lévő másik emberbe???"

Nekem ez így túl általános, ahogy a "végstádium" sem egyforma egyes betegségek, betegek esetében, ugyanúgy az emberek személyisége is más, másként élik az életüket, más gondolkodás, elvek mentén.

A sorozatbeli Férfi beleszeret egy Nőbe, akkor még fogalma sincs arról, hogy a Nő beteg. Aztán megtudja, de úgy hiszi, hogy külföldi neves szakértő segítségével megtalálhatják a gyógyulást a Nő számára. Aztán jön a szembesülés, hogy nem gyógyítható, sőt az is megjósolhatatlan, hogy mennyi ideje maradt a Nőnek, egy nap vagy egy év. Ezek ismeretében is a Nő mellett dönt, vele akar élni, mert az "itt és most" számára a legfontosabb.

Erre mondtad, hogy ilyen nincs, életszerűtlen., sőt beteges dolog.
Passz. Ma is vannak párok, ahol az egyikük megbetegszik, kiderül, hogy gyógyíthatatlan, aztán a párja vagy lelép, vagy mellette marad. Sorolhatnánk a példákat pro és kontra. De az életben is emberek döntenek ilyen helyzetekben így vagy úgy.

Változatlanul fenntartom két megállapításom ezzel kapcsolatban.
1. Egy ember nem azonos a betegségével!
2. Nem "beteges", ha kitartunk a szerelmünk mellett, ha az gyógyíthatatlan beteg....

Kép: tánc!:)
Illiona 2020 ápr. 07. - 22:15:39 Előzmény edimir
(238151/239047)
Marriage Contract
Hát nem semmi hogy ujranézted a sorozatot, én nem vállalkoztam volna rá. Igaz annak idején végignéztem, de ma már jobban válogatok, és azt hiszem ma semmiképp nem nézném meg, ennél jobb sorozatokat is lapoztam már.
Van egy mondás: az élet túl rövid ahhoz hogy rossz bort igyunk - ezt átköltve, de igaz tartalmát megtartva - az élet túl rövid ahhoz hogy rossz sorozatot, vagy filmet nézzünk.

Most hogy leirtad a tratalmát már jobban emlékszem rá, de azzal hogy ismerem a forgatókönyvet, nem győztél meg az igazadról. Sőt.
Sőt, a kérdéseimre sem kaptam választ. No, nem is tőled, de senki mástól.
Illiona 2020 ápr. 07. - 22:08:59
(238150/239047)

Nos én sem hiszem hogy megnézem még egyszer, bár más okok miatt.
Én vagyok a bűnös, mert nem mondtam, hogy vannak ilyen wuxiás jelenetek benne.
Egy ország filmgyártásának ügyelnie kell erre is, hogy minden korosztálynak, és minden szintű igényt kiszolgáljanak, ez biztosan egy fiataloknak készült film.
(ez nálunk is igy van - csak itt ugy oldják meg, hogy egy korosztálynak sem)

De szerintem ezek a röpködős jelenetek elenyészőek. :)))
8/10
edimir 2020 ápr. 07. - 00:54:29 8/10 Előzmény Illiona
(238149/239047)
Spoiler

Megnéztem.
Itt megtekinthető online: https://videa.hu/videok/film-animacio/shadowless-sword-bBHCh6WyBZqpc!xpj

Sajnálom, nekem nem jött be. Nem vagyok oda a wuxiáért. Szeretem a harcművészetet, de nekem itt a wuxiás megoldás csak öncélú látványelem volt az egész, valahogy idegesített inkább, mint elvarázsolt, kizökkentett, épp a történet hitelét rontotta le, de ugyanakkor arra sem volt képes, hogy vmi magasabb küldetés régióba ragadja a sztorit. Olyan erölködés és mű szagú volt....

Két klasszikus elemre épít a film... nem akar király lenni a főhős (ki tudja már hányadik ebben a sorban) és természetesen a kard, mely nem gyilkol, hanem védelmez... ugyebár ezért nincs rajta árnyék... s persze a király feladata a népe védelmezése., hogy a végén a két elemet összekapcsolja.

Az alaptörténet ha nem is túl eredeti, de azért ki lehetett volna belőle hozni többet.
8/10
edimir 2020 ápr. 05. - 17:40:22 8/10 Előzmény Illiona
(238148/239047)
Off
Marriage Contract
Spoiler

A sorozat nem csak a Férfi és a Nő közötti kapcsolat alakulásának stádiumait mutatja be, hanem ahogy a többiekkel is elmélyül a kapcsolatuk, a Férfi anyja, nagybátyja, a Nő kislánya, Barátnője, Anyósa. Előbb csak a kapcsolatról, majd a Nő betegségéről is tudomást szereznek. Előbb ellenzői, majd elfogadói, segítői lesznek az egésznek. Bár a betegség elleni küzdelem nehéz

és kilátástalan

, de egy kis támogató közeg veszi őket körül ezekből a "családtagok"-ból a párt és a gyermeket.

A Férfi és a Nő kislánya. Nem megvásárolt szeretet, hanem törődésből született kapocs, ami fokozatosan épül ki. Hogy milyenné válhat idővel, milyen fordulatot vesz a Nő halála után? Ki tudja? Itt a sorozatban a kislány még csak 7 éves, az anyja igyekszik önállóvá nevelni, aki képes ellátni magát, megértetni, hogy az ő halála után se marad egyedül. A Férfi a vállalat igazgatói pozíciója helyett olyan munkát vállal, amit otthonról végezhet. A Nő azért meri a Férfira bízni a kislányát, mert érzékeli, hogy apa-lánya kapcsolat alakult ki közöttük, amit az ő halála után is segít majd az Anyós/Nagymama és a Barátnő/Nagynéni. Ennyiben bizakodhat.

Életszerűség. Hmm, az életben hasonlóra és az ellenkezőjére is akad példa, hogy ki melyiket kezdi sorolgatni, szerintem nem visz közelebb. Talán többre megyünk, ha a Férfi sorozatbeli karakteréből indulunk ki. Az elején szívfájdalom nélkül szakít az épp "100 nap"-ot ünnepelni akaró nőcskéjével. Úgy tűnik, hogy lazán kezeli a szexet és a nőügyeket. Nősülni nem akar semmiképp, a család, amiben felnőtt nem ad túl vonzó példát ehhez, vállalati érdekből sem akar elrendezett házasságot, elvégre nem ő az "elsőszülött", ő csak a "fattyú". Van azért benne ambíció, bizonyítási vágy az apja előtt, de bizonyos függetlenségi morzsákat még őrizget. Kifelé igazi pokróc, kiabál, parancsolgat. Éttermében beosztottjai kellőképp utálják is. Csak egykori középiskolás barátját emgedi közel magához, őt az étterem menedzserévé nevezte ki, munkát, magánéletet vele beszél meg.

A Nő segítségével másként kezdi önmagát is látni, a meglévő pozitív személyiségjegyei erősödnek fel ezáltal, az értékrendje is átrendeződik. A gondoskodó, szerető, felelősséget vállaló énje kerekedik felül a sorozat végére. Ez az én az új kis családjával töltött időt, a közös élményeket tartja a legtöbbre, számára ez a boldogság... törékeny és múlékony, ettől különösen drága és megbecsült. Az a Férfi, akivé a sorozat végére vált, az talán idővel új párra lel a felesége elvesztése után, de a kilánynak biztos, hogy gondoskodó apja marad... és csak apja!