Téma: A szer

8/10
Nyt12 nov. 16. 18:30:00 8/10
(60/60)
Szerintem aki azt gondolja, hogy az öregedésről szól a film félreérti.
SPOILER
A substance egyik jelentese drog, a film címe azért is ennyi: A szer.
Szerintem Demi egy kiöregedő celebet játszik. A film elején volt egy autóbalesete. A klinikán meg is állapitja, hogy serülés nélkül megúszta. Szerintem meg bedrogoztak, hogy a maradandó sérüléseket és a fájdalmat kibirja. (A doki ad is neki elérhetőséget, ahol tud még szerezni).
Szóval elkezd kemény szert használni, behaluzza, hogy két teste van. A műsorban bevallalosabb lesz, és rendszeresen jár plasztikáztatni. Ennek az eredménye több meghívás /Felteszem mindenki hallott már magát fiatalosnak gondoló ciki celebekről/ amikor tiszta eleinte csúnyának, majd szörnyek látja magát (A történetet az ő szemén/agyán/ keresztül látjuk.)
Ha így nézed, akkor a logikátlanságok, tudománytalanságok magyarázatot kapnak, és a film vége is teljesen értelmet nyer.

Erre az értelmezésre rengeteg utalás van a filmbe.
5/10
pele_nka nov. 11. 22:54:45 5/10
(59/60)
Vannak SPOILEREK, nem írom ki soronként...

Lényegében leírtatok róla mindent, pro és kontra. Azt gondolom a kontra érvekben van több igazság, még ha értem is, hogy aki mellette próbál kampányolni, az miért teszi (groteszk , társadalomkritika, Kafka, testhorror, helyenként gilliami képi világ stb).
Az alapötlet, az elmondani szánt üzenet kétségtelenül értékes és figyelemreméltó, de azért ne felejtsük el, hogy ez itt egy FILM. És mint FILM, sajnos nem túl kiemelkedő, a témához méltatlan a kidolgozás (hogy csak egyet említsek a sztori kidolgozatlanságai közül, semmi nem derül ki abból egy pillanatra sem, hogy mi Elisabeth előnye abból, hogy elkezdi, majd folytatja az egészet. Amikor még látszólag sínen van a dolog, akkor sem profitál belőle semmit [értsd, semmilyen szinten nincs bemutatva az, hogy ha a két csaj egy, akkor ami az egyiknek jó, az a másiknak is jó. Csak a fordított irányról van szó, ami az egyiknek szar, az a másiknak is szar lesz; vagy hogy az egyiknek csak a másik (és végső soron saját) kárára lehet jó. Ennélfogva teljességgel érthetetlen, hogy az első gikszer után miért nem állítja le azonnal az egészet, hiszen a külvilág nem köti őket össze és szemlátomást Sue sikereinek boldogsághormonjából se részesül Elisabeth]), a filmnyelven való megvalósítás. Mindezek fényében semmi nem indokolja a játékidő hosszát, a néző nem az (idővel önmaga paródiájává és inkább nevetségessé váló testhorror) undor(á)tól feszeng, hanem a sok üresjárattól (másfél(!, ellenőriztem) percig nézzük, hogy kiesik 3 foga Sue-nak). Egy 30 perces Alkonyzóna-epizódként lehet jobban működött volna ilyen elnagyoltságban. Vagy legyen 12 epizódos sorozat 720 percben, de akkor legyen rendesen kidolgozva, legyen igazi dráma. Ez így sajnos fércmunka és nehéz jó szívvel 5/10-nél többet adni rá, azt is csak a mondanivaló miatt.

Összességében kapufa, kihagyott ziccer.

Quaidet viszont mindig jó látni :D

A Jól áll neki a halál (szépség és fiatalság hajhászása) vagy A légy (tragikus testhorror) jobban leköti az embert és jobban vannak elkészítve, a Hullajó meg jobban fordul át önmaga paródiájába.

Ebben a filmben a legjobb jelenet talán az, amikor Elisabeth a konyhában szakácskodik.
3/10
drrencz nov. 10. 23:15:17 3/10
(58/60)
Egy vicc az egész. Demi Moore miatt a 3 pont.
6/10
kybuck nov. 05. 04:05:17 6/10
(57/60)
Érdekelt a film, mivel kedvelem a sci-fi-horrorokat, és kíváncsi voltam itt mit sikerül alkotni, főleg a hírverés után a rosszullett nézőkről. Számomra világos volt, hogy ez a film főleg allegóriaként fog funkcionálni az öregedéshez való viszonyulásról, ezért nem is egy Legyet vagy Alient képzeltem a cselekménybe, hisz ismert a kerettörténet. Innentől némi spoiler várható! Tehát, ha valóságba akarom helyezni több logikai bukfenc is van. Lépjünk is túl a szer fiktív voltán, mert ez evidens, azonban hogy van az, hogy ilyen szer csak úgy létezik és még nem okozott olyan galibát, mint amit a filmben látunk? Túl körülményes a használata, így borítékolható, hogy előbb-utóbb kiborul a bili valakinél – ezúttal a főhősnő(k)nél. Egyáltalán honnan van és miért terjesztik ilyen-olyan civileknek, ráadásul ingyen?! Ezek persze nem lényegesek okvetlenül a cselekményhez, de rámutatnak az ilyen filmek szokásos forgatókönyvi önkényére, hogy fityiszt mutatva a logikára, mi csakazértis ilyen filmet fogunk csinálni! Ezen kívül egy olyan fiatalítószer, ami nem engem fiatalít, hanem egy új alteregómat, miért is jó nekem? Nem én kerültem vissza a rivaldafénybe, csak ő, én pedig ha nem a rögtönzött gardróbban rohadok (szó szerint), akkor csak zabálok és tévét nézek?! Aztán jön a várakozás a néző részéről, hisz igazából mindenki a csehovi puska elsülését várja, mikor hogyan borul fel ez az egyre működésképtelenebb társbérlet. A film első kétharmadának Wilde Dorian Gray arcképéhez, vagy Kafka Átváltozásához hasonlítgatása megáll, még Stevenson Dr. Jekyll/Mr. Hyde-ja is ideférhet (filmes, képregényes analógiaknak pedig se szeri se száma: Hulk stb.), az utolsó harmadra viszont nekem egy sokak számára valszeg ismeretlen név ugrott be: Frank Henenlotter. Az úr anno a grindhouse műfajban tett le olyan, ma már egyes körökben kultstátuszú filmeket, mint a Basket Case vagy a Frankenhooker. Aki kíváncsi keressen rá a rendezőre és az említett filmjeire, és rájön nem véletlenül citáltam ide.:) A puska henenlotteri, eltúlzott, horrorkomédiaszerű eldurranása pedig tényleg nagyot szól, ami az átlagos filmes közönséget garantáltan kilöki a megszokott komfortból. Durva, explicit tanmesét kapunk az öregedés elfogasásáról, még ha kicsit logikátlant, hatásvadászt és didaktikust is, de ahogy írtam is fogjuk fel allegóriaként. Dennis Quaid pedig szintén nagyon jó a két nő mellett.
1/10
Sticker nov. 04. 00:00:03 1/10
(56/60)
nagyom szar köszi hogy kiadtátok🙂
5/10
Rotovics Kázmér nov. 02. 10:14:28 5/10 Előzmény szinhazimado
(55/60)
Mellékes szál, de: Moore-nak sokkal több filmje volt közben, javasolhatom utánanézni....
3/10
Rrgdatas nov. 01. 20:54:42 3/10
(54/60)
Talán horrornak jó, de a mondanivalója nekem nem jött be. 3 pont.
10/10
szinhazimado nov. 01. 10:09:41 10/10 Előzmény Roland75
(53/60)
Szerintem is!
10/10
szinhazimado nov. 01. 10:01:19 10/10
(52/60)
Szerintem ez az év filmje. Most a saját véleményem írom le, ami teljesen szubjektív. Aki látta a magyar Taxidermia címü filmet, annak nem újdonság, az apró részletek operatőri megoldásai. Érdekes ötlet a történet maga. Szerintem rengeteg mondanivalója van a filmnek. De erről kicsit később.
a cselekmény lassan indul. Innen spoiler.. A főszereplő, Elizabeth már elérte az 50 évet, korábbi élete a megsemmisülni látszik, mint híres model és szépségipari dolgozó A fő témája az öregedés. Miként birkózik meg ezzel az átlag ember, És egy szépségiparban befutott híresség? Sokkal nehezebben. Egyébként a minap gondolkodtam el azon, hogy a sikeres Ghost c film és Bruce Willis után, miért nem volt több filmje Demi Moornak? Emlékeztek még Aston Kutcherre. Mekkora, de mekkora szerelem volt. És Az életben is Demi nem véletlenül fiatal srácot választott párjáúl Willis után. Mondjuk azt is el tudom képzelni, hogy ez a Hollywood vagy a világ egyik mainstreamje: válasszuk a fiatalabbat párnak. Mert ő még friss, szép, és zsenge. Ez trenddé is vált. ezt szeretné megmutatni a film. Manapság a fiatalabbak érvényesülnek a pop, divat és a filmszakmában. Lehet az idősebbeknek nehezebb ezzel a generációs harccal megbirkózni, valakit egész élete során elkísér és nem tudja feldolgozni, hogy vannak már nála jobbak, gyorsabbak, fiatalabbak. És mindig lesznek is. Az érzékeltetés eszközét használja az oparatőri munka. A jelmezek, luxusa helyszín és a szereplők zseniálisak. A film zenéje is megfogott.
Amiután kibontakozott a film, arra gondoltam Demi, talán valami életére visszatekintést is felvázol, mint koncepciót ebben i filmben. Meg aztán annak a témája is, hogy az emberi természet ilyen: mindig jobbra, szebbre vágyunk, az emberi g gyarlóságunk. De sajnos ez sokszor eltúlozzuk. Átesünk a ló túloldalára, ahonnan már nincs visszaút, nem lehet visszacsinálni. Ki ne szeretne szebb szép lenni. Ez megy ma is, mint évtizedek óta, a trendek, a fejlődés a divat és persze a külömböző kémiai szere és beavatkozások. Teljes iparág és a marketing világa. Ez a háttérsztori. Miután a főnöke váratlanul elküldi, egy titsűkos, feketepiacon kapható szert vásárol magának a főszereplő Elizabeth, lehetőséget a folytatásra. De ki ne élne ezzel? Milyen nehézségek várnak rá. Aztán megszületik belőle egykori huszonéves önmaga és ott folytathatja az életét két hétig, ahol abbahagyja, miközben a másik testet táplálnia kell. De egy kis hi csúszik a gépezetbe. Az egyik test a másiktól függ és a kis hölgy, mohóvá lesz, aminek által az idősebbig test öregedni, pusztulni, torzulni kezd. Először csak egy új, aztán egy láb, végül teljesen eltorzul. Ez a mérhetetlen tökéletesség és a leállni nem képesség bemutatása. Valóban vannak ilyen emberek. A vége az, hogy a két test egy ember, és már nincs már visszaút, visszafordíthatatlanná válik. A végkifejletet szándékosan eltúlozták a esti műsor sokkoló jeleneteivel, de nekem az is tetszett. Inkább a sfi-fi vonal fogalalkoztatott jobban ebben a filmben, de a horror szál is tökéletes, bár nem vagyok oda a horrorért.
6/10
Zsolti-kun okt. 28. 14:03:53 6/10
(51/60)
Nekem alábbiak által felemás lett. Sok szempontból ütős és elgondolkodtató a mai világról, de nem örülök a tragédiájának. Illetve a vége rettentően el van túlozva és nincs realitása. A 10 liter vér röhejes, amúgy a túlzás haloványan érinti az X-besorolás határvonalát. Közben az elgondolkodtatás valójában csak burkoltan működik, a főszereplő nem is a saját vágyát kapja meg, létrejön egy teljesen más képlet, nem eszmél fel időben, nincs igazi szembefordulás, a céget sem kapjuk meg szemtől szemben, lassú vonaglás az egész, a 2 óra alatt itt is sokkal több megtörténhetett volna. Bár talán direkt maradt kiskapu a folytatásra.
Mák Vilma okt. 28. 08:02:25 Előzmény And2727
(50/60)
Az, hogy bombasztikus távolról, nem jelenti azt, hogy nem kezdődik meg durván a test leépülése. A nagyon szép nőknek sokkal nehezebb megöregedni.
9/10
danek87 okt. 28. 07:16:55 9/10 Előzmény kulcsi78
(49/60)
Én is, én meg pont ezért ajánlom... Érdekes hogy a sokkoló behatásokat mennyire ellentétesen lehet megélni ... Nekem ez pont, hogy pozitívum, mert bennem marad
1/10
kulcsi78 okt. 27. 22:39:34 1/10
(48/60)
Gyönyörű képekkel indít, érzékenyít a finom közelképekkel. Aztán egy jó nagy kalapáccsal széttöri az érzékszerveimet. Traumatizálódtam. Nem ajánlom.
5/10
Tudom okt. 27. 21:56:43 5/10
(47/60)
Nagyon beteg és igazán undorító film - ezt a célját tökéletesen elérte. Viszont minden más tekintetben (sztori, karakterek, rendezés) teljesen hidegen hagyott. A film hátterében meghúzódó társadalomkritika (lerágott csont, mindenki unalomig ismeri, mert legalább 15 éve erről beszél mindenki mindenhol) sajnos nem elégséges ahhoz, hogy értékelhető legyen a film.
5/10
Tudom okt. 27. 21:44:42 5/10 Előzmény Zahire
(46/60)
nem...nem a végkifejlet elárulását jelenti... (ha fogalmad sincs a szavak jelentéséről, akkor ajánlom figyelmedbe a google nevű találmányt)
1/10
wildangel0530 okt. 26. 16:28:40 1/10
(45/60)
Egy 💩👎
Zahire okt. 23. 18:25:44 Előzmény Slayer_HUN
(44/60)
Nem tudtam eldönteni, hogy : amikor közel hozzák Demi arcát akkor a ráncok valósak-e, vagy a film kedvéért látja azokat magán ?
10/10
Zoza82 okt. 23. 00:21:19 10/10
(43/60)
A tökéletes film
10/10
Slayer_HUN okt. 22. 23:29:29 10/10
(42/60)
Zseniális film! Rég láttam olyan filmet, ha egyáltalán láttam, ami ennyire sok érzelmet vált ki belőlem egyszerre. Sokszor egyszerre éreztem szomorúságot, megvetést, hányingert, szorongást, miközben nevettem is nagyokat. Annyira jól játszik az ember érzéseivel, hogy az elképesztő. Egy élmény minden egyes perce. Plusz meglepetés számomra, hogy Demi Moore úgy néz ki 60 évesen (a filmes karaktere 50), hogy sok 40-es is megirigyelhetné. Természetesen a színészi játékába sem lehet belekötni. :) Nekem a legerősebb 10/10, amit eddig adtam.
Zahire okt. 22. 20:16:31 Előzmény Anna Dé
(41/60)
Azt a büdös banyáját ! :D