8/10
Raszkolnyikov-420 jan. 19. 20:36:20 8/10
(51/51)
10/8
Beszélhetnék hosszan erről a filmről, de fölöslegesnek érzem, megtették előttem már többen is. Nekem kifejezetten tetszett, és bár Engem is zavarni szokott a béna CGi, valahogy itt nem is tűnt fel, mármint nem zavart, nem azzal voltam elfoglalva, hanem vitt a film hangulata. Eleve egyik kedvenc zsánerem a régi árbócos hajós filmek, a tenger, óceán, tengeralattjárók, és az ezekből fakadó kilátástalanság, kétségbeesés, a végtelen tér okozta szorító klausztrofóbia, és ennek egészen jól megfelelt ez a film.
7/10
Albeart 2025 okt. 04. - 13:12:26 7/10
(50/51)
Nézhető alkotás.
7/10
cinemad 2025 júl. 26. - 16:28:58 7/10
(49/51)
Összességében jónak mondanám, de azért távol van a kiemelkedő kategóriától. Ami igazán tetszik az maga a téma és az alapsztori. Felüdülés hasonlót látni az elmúlt tíz év filmkínálatában. Ami nem tetszett, hogy túl szentimentális lett, ami miatt a jelenetek jelentős része vagy giccses, vagy súrolja annak határát. A másik pedig a CGI. Emiatt számomra az egész film olcsónak hat, úgy képzelem, az egészet egy stúdióban forgatták, ahol a szereplők beültek egy zöld fal előtt szárazon álló csónakba, hajlongtak ide-oda (esetleg néha közben nyakon öntötték őket egy vödör vízzel), majd a grafikusok köréjük rajzolták a háborgó tengert meg minden mást, amit a néző végül lát. Már a film elején a város, kikötő (minden ami távoli) egy nem éppen élethű festménynek néz ki, a viharban hánykolódó hajó pedig, ahogy a bálnák is nagyon lehangolóan mutatnak. Ha ezeket félretesszük, akkor már csak Hemsworth kicsit irritáló arcoskodó hanghordozása zavar a film első kétharmadában. Szerintem annyira beégett neki az asgardi istenség karaktere, hogy nem is tud máshogy beszélni. Eredeti hanggal néztem! Érdekes, de még az óriási arcú Nagy Ervin szinkronja is komolyan sokat tompít ezen a magyar verzióban. A történet valósághűségével, realitásával foglalkozni szerintem felesleges, lévén egy mesét dolgoz fel a forgatókönyv. Amúgy meg izgalmas, feszült érdekes a film, így ha valaki nem olyan szőrszálhasogató mint én, akkor szerintem kifejezetten élvezheti.
offtopic
gara620118 2025 jún. 12. - 16:05:54
(48/51)
Jó film volt. Tetszett. Jól játszottak a színészek. Nálam 7/10
7/10
Dr. Classic 2025 máj. 08. - 17:52:41 7/10
(47/51)
Ez egy nagyon jó film volt, még úgy is hogy SPOILER!!!

Nem kifejezetten szeretem sőt valamiért kifejezetten utálom a tengeren való hetekig, hónapokig való kilátástalan hánykódást, és az ezzel járó következményeket...

De ez megint csak az én bajom egyébként egy kifejezetten mozgalmas, szentimentális és nézhető 2 óra volt.
Zahire 2024 okt. 06. - 18:00:38 Előzmény sexykex
(46/51)
Egyről beszélünk. Pont !
6/10
offtopic
sexykex 2024 okt. 04. - 19:48:53 6/10 Előzmény Zahire
(45/51)
A magam részéről szeretnék pontot tenni az ügy végére, ezért próbáltam újfent tájékozódni (idézetek a bestofcafe.hu-ról):
„A leghíresebb, valóban létező fehér bálna Mocha Dick, egy nagy ámbráscet volt, amely a 19. század elején élt a Csendes-óceánban a Chile közelében fekvő Mocha-sziget környékén. A bálnáról Jeremiah N. Reynolds tett jelentést 1839-ben a The Knickerbocker nevű New York-i lapban. A hatalmas ámbráscet képes lehetett akár kisebb hajók elpusztítására is. Az albino bálna inspirációként szolgált Herman Melville 1851-es regényéhez, a Moby-Dick-hez.”
„Az akár 45 tonnás ámbráscetek mindössze méretüknél fogva is kockázatot jelenthetnek a kisebb hajók utasaira, de mindez persze önmagában még korántsem jelenti, hogy kifejezetten hajókat rombolnának.
A massachusetts-i bálnavadászati múzeum négy híresebb esetet is ismer, amelyekben az ámbráscetek hajókra támadtak. Mind a négy eset 1820 és 1902 között történt, a legénységek pedig arról számoltak be, hogy a bálnák a fejükkel támadták a hajókat egészen addig, amíg azok egészen összeroncsolódtak. Egyes beszámolókban egyenesen "bosszúszomjasnak" írják le a hajókra támadó bálnákat.”
A mult-kor.hu alapján: A legismertebb az Essex amerikai bálnavadászhajó tragédiája, amelyiket 1820-ban támadta meg és süllyesztette el egy ámbráscet. Az akkor 29 éves kapitány (akiről a regény főszereplőjét, Ahab kapitányt mintázták) gyötrelmes három hónapi hányódás végén, egy csónakban élte túl az incidenst.

„Egy 2016 áprilisában publikált tanulmányban a témában végzett számítógépes szimuláció eredményeit mutatták be.” Ez szerint: „nem elképzelhetetlen, hogy egy bálna a fejével rongáljon egy hajót, gyakorinak persze a lehető legkevésbé sem mondható.” „A bálnáknál csupán egyszer jegyeztek fel bizonyítottan olyan esetet, hogy egy példány kifejezetten támadott volna valamit a fejével.”
Zahire 2024 okt. 02. - 22:49:45 Előzmény sexykex
(44/51)
Valószínűleg több "előképe" is van a regénynek, mert az első 1851.eleji kiadást már megelőzte egy hasonló cetről írott regény, Jeremiah N.Reynolds 1839.évi Mocha Dick című munkája.Na most, ha két bálna ennyire hasonló módon viselkedett , vagy egy bálna mindkét őt elejteni kívánó hajót megsemmisítette, úgy ahogy a túlélők elmesélték, azért megerősítik - szerintem- , hogy a bosszúálló állatban csak van valami igazság.
Mizee 2023 nov. 28. - 13:31:17 Előzmény sexykex
(43/51)
Azért ne bízd el magad.
6/10
offtopic
sexykex 2023 nov. 26. - 23:55:48 6/10 Előzmény Mizee
(42/51)
Megnyugtatlak, bizonyos fokú azért van. A mértékét nálam is, mint bárki másnál nehéz lenne meghatározni. Én azt mondanám, hogy amennyivel magasabb az IQ-m az átlagosnál, körülbelül annyival alacsonyabb az EQ-m az átlagosnál. Nem hiszem, hogy erre büszkének kéne lennem, de – a mai eszemmel – nagyon szomorú lennék, ha pont fordítva lenne.
Mizee 2023 nov. 26. - 18:23:10 Előzmény sexykex
(41/51)
A hozzaszólásaid alapján nem csodálkozom, hogy neked bíza' nem tetszett a Moby Dick. Remekül megírt könyv, még gyerekként olvastam és igazán lebilincselő olvasmány. De ehhez a könyvhöz kell, bizonyos fokú erzelmi intelligencia.
10/10
operette 2019 dec. 16. - 13:13:30 10/10
(40/51)
"a Csendes óceán déli részén rátámad"

Talán épp ezért, a filmben be is mondja a narrátor, hogy "Dél-Atlanti óceán..."
6/10
sexykex 2019 júl. 26. - 17:22:42 6/10 Előzmény Querelle82
(39/51)
Ha jól tudom Pollard az Essex kapitánya 1852. júliusában találkozott a 32 éves íróval, Herman Melville-lel. „Így a hajóskapitány és legénységének küzdelme, a végzetes bálnatámadás érdekfeszítő története is inspirálta az amerikai író Moby Dick című regényének egyes részleteit.”
Tehát hiába olvastam volna el a könyvet! Egyrészt azért, mert csak egy regény – fantáziaszülemény még akkor is, ha igaz történet alapján íródott – másrészt a filmmel együtt azonos tőről fakadnak. A fogas cetek szuperintelligenciáját manapság jó néhány kutató megkérdőjelezi és inkább a medve, vagy a kutya értelmi színvonalához hasonlítja. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy óriás ámbráscet ne pusztíthatta volna el az Essexet 1820 novemberében, de annyira okos és annyira bosszúálló talán mégsem volt, mint amennyire azt a filmben bemutatták. 90 napig hánykolódtak ezt követően az óceánon, végül nyolcan túlélték a hajótörést. Az ő elbeszélésük alapján végül megnyugodhattam: volt vizük és megsütötték az elhunytakat.
Querelle82 2019 júl. 23. - 20:29:54 Előzmény sexykex
(38/51)
Pedig el kellett volna, akkor nem lennél meglepve a bálna/cet emberi természetén.
6/10
sexykex 2019 jún. 27. - 17:21:16 6/10
(37/51)
Egy picit hihetetlennek érzem a sztorit, mert nem láttam a 3 hónapra elegendő ivóvizet. Ráadásul a bálnának nagyon emberi, bosszúálló természete volt. A Moby Dicket valamiért nem olvastam el annak idején – vagy elolvastam, de nem tetszett. Ez a film viszont 50 évvel ezelőtt biztosan tetszett volna. Ma már egy kis emberhús evés nem borzaszt el. Inkább csak a tény, hogy nincs jól átsütve és befűszerezve.
3/10
etikett1 2018 dec. 11. - 11:21:58 3/10
(36/51)
Egy baromi jónak induló történet, végtelen unalmassá váló történetet láthat, aki arra vetemedik, hogy megnézze.
3/10
tesz-vesz 2018 dec. 09. - 11:59:22 3/10
(35/51)
jól indul a film. mint egy igazi kalandfilm, de tömény unalom lesz belőle. javaslom helyette a Bountyt Hopkinszal és Mel gibsonnal. az igazi klasszikus.
itt mintha béna lett volna kissé a CGI, nagyon lapos lesz a film.
2/10
GaborT28 2018 aug. 25. - 13:06:29 2/10
(34/51)
1820 novemberében az Essex bálnavadászhajót a legénység elmondása szerint egy 20 méternél is hosszabb ámbráscet támadta meg a Csendes-óceán közepén. Húsz amerikai tengerész nézte, ahogyan hajójukat elönti a víz. Csaknem 90 napig hánykolódtak az óceánon, végül csupán nyolcan élték túl a hajótörést. Az igaz történet később Herman Melville 1851-ben megjelent regénye, a Moby Dick egyes részleteihez szolgált alapul.
10/10
surildi 2018 máj. 27. - 21:37:40 10/10
(33/51)
10/10 ! :)
10/10
surildi 2018 máj. 27. - 21:37:17 10/10
(32/51)
10/10 ! :)