Attila G. 2014 febr. 23. - 01:46:12 Előzmény -greghouse-
(17/17)
OFF.
Én meg azt nem értem, miért kellett még tovább rágcsálni a csontot. Na mindegy.
perry 2013 aug. 19. - 20:27:37 Előzmény -greghouse-
(16/17)
Tényleg csak apró kiegészítés.:) Eddigi bibliográfiai "kutatásaim" alapján 2004-ig nem történt publikáció, a hagyaték irodalmi részének feldolgozása után bukkantak a 3 kötetre. Jogi vonalon tényleg nem vagyok spíler, csak annyit tudok, hogy a a kiadó ügynökségét bízták meg az örökösök a további "értékesítéssel TV, film publikáció. A többivel abszolút egyet értek.
9/10
-greghouse- 2013 aug. 18. - 10:52:06 9/10 Előzmény perry
(15/17)
Így van, apró javítással. Nem tudni, hogy a filmesítési jogok az örökösökéi-e, avagy az író már életében eladta. A könyv jogai ugyanis más jogi téma, mint a könyv jogai. A könyv(ek) jogai a könyv(ek) jogtulajdonosának jogutódjaié, valóban, de ha még életében a megfilmesítés jogát (nem a könyvet magát) eladta, akkor a megfilmesítás jogához már az író örököseinek sincs semmi köze (hacsak a konkrét szerzõdés másként nem rendelkezett). De summa summárum, butaság szerintem egy filmen számon kérni, hogy "a könyvben nem így van", ilyen alapon a filmek felét ki lehetne dobni. Agatha Christie Poirot történeteit nem helyezhetnék át Franciaországba, Sherlock Holmest Amerikába, Watson nem lehetne nõ, stb. Mindez magánjogi szerzõdés kérdése, a jogtulajdonos vagy szabad kezet ad, vagy kikötéseket tesz (ekkor nem tudja olyan drágán eladni), stb. De ez két mûfaj, az egyik film, a másik könyv.
perry 2013 aug. 17. - 00:36:12
(14/17)
Karl Stig-Erland Larsson tizenkét kötetre tervezte a Millenniumot de már örökre csak trilógia maradt, 2004-ben bekövetkezett halála miatt. A kiadás illetve a regények is csak a halála után kerültek feldogozásra illetve kiadásra.
Mivel az örökösöktõl vásárolt könyv, TV és filmjogok alkotójuk halála miatt testvérére apjára és a barátnõjére maradt így olyan személy aki a színrevitelben közremûködött volna már nem volt.
Így aztán dramaturgiai vagy szerkesztési számonkérés csak úgy releváns ha saját hiányérzetünk diktálja azt.
9/10
-greghouse- 2013 aug. 16. - 21:25:01 9/10 Előzmény Attila G.
(13/17)
Kicsit nem értem a vitátokat. A könyv az könyv, a film meg film. Sehol, semmilyen szabály elõ nem írja, hogy ha egy könyvet megfilmesítenek, ugyanannak kell benne történnie. "A könyv alapján" készül a film. Semmi nem kötelezi a producert a filmesítésben, ha megállapodtak a szerzõi jog tulajdonosával.
Attila G. 2013 aug. 14. - 23:10:35
(12/17)
Valamit félreérthettél.
Én konkrétan egy vagy két fejezetet hiányoltam a második kötet elejébõl. Azt is azért, mert élveztem a 2. és a 3. kötetet is; azért azt el kell ismerni, hogy az elsõ kötethez képest szürkébbek voltak. Az az 1-2 fejezet viszont adott volna némi egzotikumot a Tetovált lány-sorozat 3. részének.
Ha ezt belerakják, nekem szinte mindegy lett volna, hogy mit tesznek bele, vagy mit nem. - Kimaradt mondjuk egy-két momentum, ami szerintem fontos; de azokat nem véletlenül nem említettem meg. -
Egy-két fejezett viszont tudtommal messze nem az egész könyv szóról szóra. S ennyi kritika, ennyi hiányérzet már hadd engedtessék meg nekem.
Köszi!
bencus11 2013 aug. 14. - 20:45:29 Előzmény Attila G.
(11/17)
Nem is értem mit vártál..Szó szerint leforgatják a könyvet?
Ha minden kimaradt részt leforgatttak volna kb 2 órával hosszabb lenne az egész, ha nem többel.
Attila G. 2013 aug. 09. - 13:15:59
(10/17)
Jah, amúgy céllia2 elvileg nem írt nagy butaságot.

Ugyanis, ha az elsõ részt nem is; de 6.-at, szóval A kártyavár összedõl 2. felét tényleg megismétlik majd.
Csak akkor azt nem értem, hogy a többit miért nem...
Attila G. 2013 aug. 09. - 13:11:41
(9/17)
Én az elsõ 2 részrõl, szóval A tetovált lányról lemaradtam, így arról egyelõre nem tudok véleményt mondani.
De felvettem videóra, bele-beletekertem. S például ami a szexjeleneteket illeti... Az egyiknél például a Viasat belerakott egy félképernyõt eltakaró film- vagy rajzfilm-ajánlót. Hmm.

Ami a Lány, aki tûzzel játszik elsõ felét illeti...
Legalább 1 jelenetsor volt benne, ami a mozis verzióból kimaradt. Az elején... Aki ezt nem vette észre; az nem tudom, a moziban mit nézett...
Csak az a baj, hogy az a jelenetsor is elég silány lett. Például a könyv elején szó volt valami tornádóról; egy házaspárról, ahol a férj veri a feleségét, stb. Ezek a bõvített verzióból is kimaradtak; ami miatt volt némi hiányérzetem.

Na meg... Az m1 legalább egyszer már leadta a Millennium-trilógiát. Akkor is csak felvenni tudtam, s bele-belenézegetni. És...

Nem emlékszem, hogy például Bublanskinak mi volt a magyar hangja; de szerintem Jakab Csaba kifejezetten rossz választás volt. Reviczky Gábor, Székhelyi József - esetleg Faragó András, bár a hangját valahogy egyre kevésbé kedvelem - kellett volna helyette; de sztem kétségkívül Újlaki Dénes lett volna a legjobb. Mert olyan morgós hangja van; s a Bublanskit játszó színészt is ilyennek képzelem, a szõrös pofázmánya miatt.
S szerintem nem ez az egyetlen elrontott szinkronhang, de ez számomra a legfeltûnõbb.
célia2 2013 aug. 07. - 20:44:52
(8/17)
Megismétlik az elsõ részt? Az a múlt héten már ment!!! Micsoda figyelmetlenség ez!
9/10
-greghouse- 2013 júl. 31. - 23:21:28 9/10
(7/17)
A Színes RTV leírja, hogy eredetileg 1 mozifilm volt, és 2 TV folytatás. De az 1. mozifilm akkora siker lett, hogy a másik két filmet is mozira írták át. Aztán, hogy még nagyobb legyen a hatás, õk maguk készítettek a három mozifilmbõl EGY hatrészes tévé sorozatot, egyenként 90 perc. Ez úgy készült, hogy részben a három mozifilmet vágták össze, részben elvéve részeket, de részben hozzátéve más részeket. Például visszaraktak olyan részeket, melyeket (az amerikai forgalmazást célozva) ki kellett vágni (szex, amit itt mutatnak, már R kategóriával is nehezen megy el, Amerikában pedig a célközönség a tinédzser mozinézõ). Kivettek, hozzáadtak, így lett hat részes tévésorozat. Teljesen fölösleges a perceket számolgatni, mert darabokra szedték, rakosgatták, és a kivágottakat visszarakták, stb. Hat rész kellett. (azt mondjuk nem értem, miért írja a Port meg a többi újság, hogy "I. évad", mikor nem is volt több, nem azért mert nem jó, hanem mert nem is akartak többet. Kb. mintha a három Keresztapa filmbõl készült Godfather Saga filmbõl csináltak volna hat részben leadandó tévésorozatot. Szerintem nem érdemes a perceken szõrözni.)
Brosnan 2013 júl. 31. - 19:59:36
(6/17)
Mit nem értessz?!? Egyel alattad írják,hogy közel 2 órával van kibõvítve a 3 rész.
Attila G. 2013 júl. 22. - 19:59:35
(5/17)
Kicsit megijedtem, hogy a Viasat3 a Millennium-trilógiát fogja leadni; mármint a 3 mozifilmet.
S bár tulajdonképpen tényleg azt adja le. Annyiszor olvastam már arról, hogy a 3 mozifilm egy sorozat alapján készült; hogy kíváncsi lettem a sorozatra. Viszont szerintem érdemes lenne megnézni, hogy mikor készült a 3 mozifilm, s mikor a sorozat... Jééé, a 3 mozifilm készült elõbb; legalábbis a port szerint.
Mindegy, teljesen lényegtelen. Nekem teljesen mindegy, melyik volt elõbb. A Millennium-trilógiát nagyon bírtam, így bízom benne, hogy ez is be fog jönni.
Attila G. 2013 ápr. 17. - 03:12:05
(4/17)
Jah, amúgy kár, hogy a trilógia részeihez képest túl rövid. Viszont ha tényleg minisorozat, akkor érthetõ.
Viszont... Jobban örülnék, ha folytatás lenne, s nem az eddigiek újravágása.
Hacsak nem egy olyan sorozatot csináltak; mint ahogy a Terminator esetében tették. Bááár ott teljesen más volt a szereplõgárda, mint a nagyfilmekben.
Attila G. 2013 ápr. 17. - 03:09:22
(3/17)
Na engem is elgondolkoztatott, hogy vajon mi lett/lesz ez.
Amúgy ugyebár a regény 10 részes lett volna eredetileg, ha nem huny el idõ elõtt a szerzõ. - Nyugodjék békében! -
Remélem, hozzánk is eljut ez a film. Vagy mi.
BradPitt35 2012 máj. 04. - 11:50:16
(2/17)
Szerintem a Millenium trilógiát feldarabolták egy sorozatra is és lehet TV-kben így adták le más valahol külföldön.
Ford Mustang 2011 dec. 15. - 22:27:10
(1/17)
Hirtelen nem tudtam mi ez, most néztem az imdb-n, hogy egy minisorozat lesz, csak nem tudom hogy a történet folytatása vagy mi lesz ez.