10/10
esperanto 2010 máj. 18. - 08:59:33 10/10 Előzmény Humpy
(7/27)
Casanova: Emlékirataim II. (Atlantis Kiadó) "Londoni kaland" (Charpillon) alapján készült ez a film.
Humpy 2008 aug. 07. - 08:31:38 Előzmény oldindianboy
(6/27)
Sokan mások jártak ugyanígy ezzel filmmel. A nézõ, aki képtelen azonosulni a világ képtelenségeivel, mert azt tanították neki, hogy a világ és benne az emberek a racionalitás megtestesítõi és ezért megismerhetõk. A legnagyobb mûvésznek nem is lehet nemesebb feladata, hogy ezt a téveszmét célba vegye. Mindig és szüntelenül.
Nekem ez jelenti a legjobb szórakozást.
Humpy 2008 aug. 07. - 08:29:48
(5/27)
Ez az egyetlen momentum Bunuelnél amikor használom ezt a figyelmeztetést.

SPOILER végig - Ne olvasd el ha még nem láttad a filmet!!
Utolsó filmjének egyik zseniális megoldása, hogy az ösztöneinek engedelmeskedõ gyanútlan férfi vágyának tárgyát nem egy, hanem két igencsak különbözõ színésznõ játsza. Ezt a különleges és megismételhetetlen élményt csak az a nézõ fogja átélni, akit nem figyelmeztettek erre a különlegességre!
Bunuel maga is meglepõdött, hogy milyen sokan nem vették észre, hogy két különbözõ színésznõ alakítja ugyanazt a szerepet. Pl: "A legérdekesebb, hogy a film nézése közben észre sem vettem, hogy a hõsnõt két színésznõ játssza. Pedig még csak nem is hasonlítanak egymásra, öltözetük is különbözõ. Furcsán azonosultam tehát a film szánandó hõsével: õ sem tesz különbséget közöttük. A férfi fõhõs teljesen kiszolgáltatottja lesz a nõnek s nem csupán a „táncosnõ”-típusnak, hanem legalább ennyire a másiknak is ." (Weöres Sándor)

SPOILER VÉGE - a komment folytatódik!
oldindianboy 2008 aug. 03. - 10:53:55
(4/27)
Bár Bunuelnél szinte kötelezõ jelleggel mindenki megemlíti a szürrealizmust, ez a filmje egész realisztikus!:)
Az meg, hogy két színésznõ játsza Conchita szerepét, mert az eredetileg a szerepre szánt hölggyel összeveszett Bunuel, s Carole Bouquet-vel fejezte be a filmet, szinte példa nélküli!
Fõleg, hogy (bár mindkét színésznõ nagyon dekoratív) jól megkülönböztethetõek a "Conchiták" egymástól, tehát a Mester nem egy hasonmást keresett a szerepre.
Ezért igen érdekesek azok a jelenetek, amikor az egyik színésznõ megy be a szobába, majd snitt, és a másik jön ki.:)
Kíváncsi vagyok egyébként arra is, hogy miért épp Conchita lett a karakter neve?
Tény, hogy egy gyakori spanyol nõi név.
Bár aki tud egy kicsit spanyolul, az gondolom tisztában van a concha jelentésével.:)
Lehet, hogy Bunuelnél nincsenek véletlenek, s direkt használt "beszélõ" nevet?
Belõle simán kinézném!:)
Humpy 2008 jún. 03. - 22:30:37
(3/27)
Ez most azt jelenti, hogy a nagy rendezõ 'Nyugodjék békében!' vagy ennyi a véleményed a filmrõl? Csak úgy kérdezem.)
Humpy 2008 jún. 03. - 20:14:43 Előzmény verdeleth
(2/27)
Nem egy szokványos film, de melyik Bunuel opusz az? A film egy klasszikus novella adaptációja a férfi és nõ viszony bájáról és képtelenségérõl. Mert valahol az, mindkettõ egyszerre. Erre nemcsak Bunuel érzett rá... És Neked hogy tetszett(ek) a nõi alakítás(ok)? Ennek nincs párja a filmmûvészetben!
10/10
verdeleth 2007 márc. 16. - 23:55:53 10/10
(1/27)
Furcsa hogy Bunuel eme klasszkusáról, utolsó filmjérõl még nincs fórum, hát hajrá
Nagyon hangulatos film, a nõi alakitás zseniális, és a férfi és nõ viszonya percrõl percre változik.S szerelmi szál mellett folyamatos a feszültségkeltés a terroristaakciók elmondásával vagy megmutatásával, ami majd megpecsételi a szereplõk sorsát.A vég itt sem túl egyértelmû.Nagyon igényes az idõsikok alkalmazása.A film eleje a kapcsolat végét mutatja, majd fokozatosan meséli el a férfi szerelme történetét, közbeiktatva a mesélés helyszinét, ami mindig kizökkent (pozitivan), majd a végén újrakezdõdik a lezártnak hitt kapcsolatot. Profi és mégis félelmetesen egyszerû film, méltó lezárása egy hihetetlen életútnak