Téma: A zátony

Kovács kolléga 2016 szept. 01. - 20:07:32
(35/115)
SPOILER

Alapjában véve a hasonló témájú, tengeri környezetben játszódó filmeknek kétféle típusa van.

a) látványos képek, szikrázóan kék tenger, bikinis csaj(ok), extrém víz alatti jelenetek (pl. A tenger vadjai). Nem a valósághûség a cél, hanem az izgalomkeltés és a szórakoztatás.
b) nyomasztó hangulat, drámaiság és pszichologizálás, realisztikus törekvések (pl Open water). Nem szórakoztatni akar, hanem gondolkodtatni.

A zátony szerintem azért nagyon jó film (és a ledorongoló kritikusoknak ezért nincs igaza), mert az elõbbi két típusnak egy kivételesen szerencsés, jól sikerült ötvözete.

Amúgy ordas baromság Spielberg cápás filmjéhez hasonlítani, mert az egy sokkal összetettebb történet. Dramaturgiailag inkább A párbaj a spielberges megfelelõje.
9/10
örZSEH 2016 szept. 01. - 19:50:59 9/10
(34/115)
Egész jó volt, hasonlóra számítottam. SPOILER A képek, képsorok fantasztikusak voltak (külön tetszett, hogy a film elején volt egy kis bemutató a szörfözésrõl. Az is plusz pont, hogy megmutatták, vesztett helyzetbõl (kevésbõl) mit tudott kihozni a lány pusztán az eszét használva (na jó, kellett hozzá néhány fizika és biológia óra is..). Nagyon tetszett a sirály jelenléte is, a végén azért elárulhatták volna, hogy mi volt a sziget rendes neve .. (csak mert annyira titkolták végig). Lively jól játszott, nem (csak) a kinézetével hódított: a játéka egész élvezhetõ volt. A villogó medúzás képek, a hõsnõ feje felett átrepülõ delfinekért pedig plusz pont.
SzVanda 2016 aug. 30. - 07:47:51
(33/115)
Egyszer nézõs. Nem volt rossz!
krobert88 2016 aug. 28. - 16:16:36
(32/115)
Nem tudom ki maga és mirõl beszél de én konkrétan tegnap néztem meg a filmet és csak azért regisztráltam ide föl, hogy elmondhassam mekkora csalódás volt a számomra. És, hogy ne csak a levegõbe beszéljek elmondom miért volt rossz a film.

*Spoiler*

Elõször is teljesen felesleges a háttértörténet. 15 percig szörföznek az elején. 30 perc után kezdtem azt hinni, hogy egy természetfilmen ülök mert mindent láttam csak a cápát nem. A színésznõ alakítása pocsék, látszik, hogy nem éli át a szerepét mellesleg minden hegyes élû, dologba belelép, beveri a fejét vagy esetleg medúõzákkal csípeti szét magát. Hát igen, nem elég nagy a tenger ezekszerint. Részeg manusz az nagyon hiányzott a filmbe, semmi értelme nem volt, hogy beletegyék. Másnap a nõ vérben állva ül a sziklán, ordibál erre a két srác mosolyogva bemegy, hogy ááá de itt nincs cápa. Na persze. Mellesleg drága kis barátunk igen gyorsan emészthet ha egyszerre több embert is képes felfalni egymásután vagy csak pusztán a cápa 4-bõl szalasztották, hogy minden élõ ember után megállíthatatlan vágyat, bosszút érezzen, hogy elkapja, felfalja mert a döglött bálna neki már nem jó. Aztán a végén a cápa öngyilkos kísérlete és az apuka mosolya a történtek utána teszi fel az i-re a pontot.
krobert88 2016 aug. 27. - 23:58:45
(31/115)
Bugyuta, unalmas, logikátlan. Ezekkel a szavakkal jellemezném eme alkotást. Az egyetlen élvezhetõ dolog film közben a nachos volt, amit ettem.
Fótos Gábor 2016 aug. 25. - 14:00:20
(30/115)
Izgalmas-látványos film, megéri megnézni. A Spielberg klasszikust meg se közelíti,
a CGI is középszerû (nem rossz!), de az összkép nagyon rendben van. Az év egyik legjobb filmje sztem.
8/10
offtopic
idõjós1010 2016 aug. 24. - 21:31:58 8/10
(29/115)
Így van . Én is így hallottam. Egyetértek. Ez ellentmond a filmnek.
10/10
Missa 2016 aug. 24. - 20:24:01 10/10 Előzmény idõjós1010
(28/115)
Nekem pont a NG-n látottak amik ellent mondanak a filmnek. Amúgy épp most is a NG Wild-on "cápa hét" van. Szóval szerintük (mármint a megszólaltatott biológusok szerint) nem zsákmánya az ember, nem kedveli. Zsírban dús táplálékra van szüksége, amibõl energiát nyer. 1,5-2 tonnás állatról van szó, amelyik ráadásul még valamilyen szinten melegvérû is. Ez pedig, a környezeti hõmérsékletnél magasabb hõfok fenntartása energiát (táplálékot) igényel. Na most ha van a közelében egy döglött, de amúgy zsírban dús bálna tetem, az NG-n hallottak szerint nekem nem logikus, hogy egy egész jó testtömeg index-szel rendelkezõ, félig gumicsomagolású nõt csócsáljon. OK, tény, a valóságban is beleharap az emberbe, mert "kószolót" kell vennie. Az is tény, a balszerencsések ebbe a próbaharapásba belehalnak.
8/10
idõjós1010 2016 aug. 20. - 21:52:52 8/10
(27/115)
Azért ami a natgeon van, nem hiszem hogy kamu. Én hiszek nekik. Azt is elhiszem, hogy õrzi áldozatát a cápa, akár napokig is, de ez esetben nem volt világos mért tette.
k11zoltan 2016 aug. 20. - 20:53:12
(26/115)
Nézhetõ.
10/10
Missa 2016 aug. 20. - 20:38:10 10/10
(25/115)
Szerintem is egész jó, nézhetõ film. Nem lesz Oscar-díjas, de ettõl még jó.
A SPOILER-ben írt logikátlanságokat én is emlegettem. Na de az én "cápa lélektan ismereteim" csak a National Geoprapic, Animal World, Spektrum és egyéb ismeretterjesztõ mûsorokból erednek. Igazi cápával eddig csak a Tropicariumban volt "kontaktom", üvegen keresztül.
Meg még valamikor 1992-ben, amikor hajógépészként dolgoztam és valamelyik Fekete-tengeri kikötõben a halászoktól vettünk 4 db tüskéscápát. Azoknál mi voltunk a veszélyesebbek, mert mi ettük meg õket. :-)
8/10
idõjós1010 2016 aug. 20. - 12:17:10 8/10
(24/115)
Egyszerû kis film, de korrekt. Nekem tetszett a vásznon. Bár volt ami a végén nekem annyira nem jött be. SPOILER mint pl a cápa halála. Elég meseszerû kivitelezés volt. Jól nézett ki, nem éreztem oda illõnek, hisz egészen addig megvolt a filmben a realitás, ami ezzel el is szállt. No meg a nagy megmenekülés után elveszítette a csaj az eszméletét, és már a partig nem tudott kiúszni !? :-O Egészen addig csodáûlatosan tartotta magát. Legyõzte a cápát, aztán mi történt ? Képszakadás. Mikor már nem volt mitõl félni, meg kellett õt menteni a vízbefulladástól. Hát nem értem. Nem szimpatikus a megoldás. No meg ez a cápa nem lakott jól a bálnával ? Állítólag nem támad az minden áron emberre, csak ha éhes. SPOILER vége
Szóval voltak dolgok, amik zavartak, mert hogy kiléptek a végig megtartott realizmusból, de talán ettõl lett igazán mozifilm.
fürmender 2016 aug. 19. - 10:10:32
(23/115)
Igazi, jenki gagyi. Nézhetetlen, tucat áru. 00/10
10/10
Pszichoapu 2016 aug. 18. - 10:06:39 10/10
(22/115)
Gyönyörûen fotózott film, nem vagyok szörfös, de határozottan lenyûgöztek a sportjelenetek. Végig lekötött, még az üresjáratokban is végig ott lappangott a feszültség. Együtt tudtam érezni a fõhõsnõvel, még ha van jó pár meseszerû jelent is a filmben. Igazi felüdülést jelentett a sok elképesztõ ökörség után, mint pl. a Sharknado vagy a Szellemcápa és még sorolhatnám, amelyek az elmúlt években a "cápafilmek" ázsióját rántották a feneketlen mélységbe. Attól függetlenül nekem ez 10 pontot ér, hogy a zárójelenetben látható butaságot a valóságban a cápa sosem követné el (sem fizikailag, sem logikailag) - remélem, spoiler-mentes maradtam, akik látták, tudják, mire gondolok.
10/10
Bernadett Kalman 2016 aug. 17. - 15:21:12 10/10
(21/115)
mi volt? :)
9/10
Topicica 2016 aug. 16. - 22:25:26 9/10
(20/115)
Kihagyhatatlan cápás film, nagyon jó, mégha közben látjuk is a "fizikailag lehetetlen" és "tutira hülyeség" jeleneteket.
xdm 2016 aug. 16. - 13:55:15
(19/115)
ez az ember még filmhez nem szólt hozzá, csak másokat minõsít, és hülyegyerekez le látatlanul... és én vagyok a troll ? mert negatív véleményt formáltam egy filmrõl, amit én láttam, viszont itt ketten hárman még csak meg se nézték, és én vagyok lehülyézve.... nulla önkritika egyeseknek.
offtopic
Marcipáncica_ 2016 aug. 16. - 11:34:08
(18/115)
off.
ok-ok, akkor elnézést. manapság az van hogy már semmin sem tudok meglepõdni :D
offtopic
Marcipáncica_ 2016 aug. 15. - 23:37:23
(17/115)
Off: gondolom nem engem hülyegyerekeztél le. bár akárkinek szólt alapvetõen nem õt minõsíti.
az elõzõ hsz-re pedig: teljesen logikus és oké amit írtál, de összességében akkor sem tesz jót a cápáknak ez a téma. Ha csak azt nézzük hogy a hülye cápauszonyozás miatt a ma élõ fajok 80%-a kihalásra van ítélve. De mindegy, hagyjuk... ha láttam majd úgyis írok érdemben a filmrõl, ami ettõl teljesen függetlenül simán lehet marha jó.
Törolt Felhasznaló 2016 aug. 15. - 19:51:18
(16/115)
Szerintem orbitális butaság belemagyarázni, hogy a cápa gonosznak van ábrázolva.
Ez az állat a természet része és nem gonosz, viszont vannak alaptulajdonságai amik miatt bizonyos esetekben (pl ha belemegyünk a vízbe ahol cápa van) kegyetlennek tûnik az ember számára. Mégis mi a túrót várnánk egy cápától?
A film egy szituációt mutat, hogyan viselkedik ilyenkor valaki.
Lehetne a cápa helyett egy hóvihar, sivatagi szomjhalálközeli szitu, tûzvész egy erdõben, amit túl kell élnie a fõszereplõnek de ezek sanszosabb, hogy unalmasabbak lennének mint egy cápatámadás.