Téma: Abigél

shfanfic dec. 26. 23:46:31
(391/391)
Kedvenc bakim: az 1.részben Kalmár az asztal szélén ül ebédnél, a vágóképnél ugyanannál a jelenetnél Kalmár helyén egy idős férfi ül. Szegény Kalmár gyorsan megöregedett.
shfanfic dec. 26. 23:43:38 Előzmény napraforgó
(390/391)
A tanév nem szeptember 1-én, hanem szeptember első hétfőjén kezdődött akkoriban, bár ez az általad leírtakat nem befolyásolja., szerintem jól számoltál kb. A könyvben nagyjából benne vannak a dátumok, ahogy az is, hogy az időjárás szeszélyes volt abban az évben. Októberben volt, hogy hideg volt, de október végén, amikor az almaszüretre mentek, jó idő volt. A regényben le van írva, hogy Kalmár rozsdaszínű, frissen vasalt sportnadrágot viselt zakóval, ami nem hangzik október végi viseletnek.
napraforgó dec. 26. 14:46:56
(389/391)
A tanév szeptember 1-én kezdődött és Zsuzsánna már azzal vitte az osztályt jutalomból Horn Micihez, hogy ők voltak, akik a hónap legjobb tanulmányi eredményét elérték.
Akkor október legeleje lehetett. Megnéztem, 1943-ban október 1 péntekre esett. Nem tudjuk, hogy Horn Micihez melyik napon mentek, gyanítom, hogy szombaton. A szökés után Gina napokig beteg volt, hisz a tanórákon folyton jelentették a hiányzását. Mikor Ginát kiengedték a betegszobából, megint szombat volt, vagyis október 9. Gina az apja szombaton esedékes telefonját várta, de ő személyesen jött. És 10-én kellett templomba menniük, hisz az volt vasárnap. És 9-én kellett letépkedni a gombokat König kabátjáról.
susan55 dec. 26. 12:22:05
(388/391)
A templomi jelenetben téli kabátban van az egyik tanárnő. Előtte való nap lopják el Kőnig kabátjáról a gombokat, szép zöldek a fák, valóban tavasszal forgathatták. A templom után van a szüreti kirándulás, ahova fehér blúzban, fekete szoknyában mennek a lányok. A tanárnők magassarkú cipőben, kiöltözködve, valamelyiken még fehér kesztyű is van. Kőnig nyakában a vastag sál. Nem sokkal később kibékül Gina a lányokkal, megírják a dupla dolgozatot, büntetést kapnak és már szakad a hó. Végülis manapság is ilyen az időjárás, novemberben esett kb. 5-7 cm hó, most süt a nap, pedig karácsony van.
susan55 dec. 26. 12:06:27
(387/391)
Amikor Gina a betegszobában van és jelentenek az óra elején, akkor az utolsó dátum október 4. Az apja ezek szerint október elején látogatta meg, vagy 4-én vagy utána. A filmet nem biztos, hogy a látottak szerinti sorrenben forgatták. Básti Lajos a betegsége miatt nem tudta végig játszani a szerepet, Kalmár olvassa fel, hogy mit közöl az igazgató. Ez volt a tegnapi részben, amikor az igazgató megdícsérte Ginát a perselypénz miatt és az üzenetet kalmár olvasta fel. Utána még látjuk Básti Lajost. Kérdés egy ideig részt tudott venni a forgatáson, majd beteg lett és utána már nem is szerpelt, vagy voltak napok, amikor nem tudta eljátszani a szerepét, később azonban jobban lett.
8/10
Lámai Dala dec. 26. 11:01:00 8/10 Előzmény napraforgó
(386/391)
A regény kronológiája szerint a dátum 1943 október 2 ,
a valóságban a forgatáson pedig 1977 április 22.
11:47
napraforgó dec. 26. 09:38:40
(385/391)
Még pár furcsaság:
Gina a fehér blúzra felvett kék rövidujjú felsőrészben megy a kertbe sétálni az apjával, akin az öltöny fölött felöltő van.
A növendékek szenet lapátolnak, mikor még szemmel láthatóan jó idő van, vagyis nincs fűtési szezon. Azután egy szál fehér blúzban játszanak a kertben, miközben Kőnig kabátja egy fa ágán lóg.
Hogy van ez, a felnőtt férfiak kabátban, a lányok egy szál semmiben? Hát milyen hónap van?
Másnap az istentiszteletre a lányok elindulnak a szokásos fehér blúz, kék rövidujjú felsőben, de a templomból már mindenki szürke egyenpelerinben jön ki. A tanárokon meg kabát van, a nőkön is, meg a férfiakon is.
napraforgó dec. 26. 09:09:31 Előzmény borzi84
(384/391)
"Kirakta a felhajtott lepedőre a púdert, a fésűt, a zsebnaptárt, a pénztárcát, a
fényképalbumot, a lakáskulcsot, mindent, amit itt hagyott a múltkor, és a levelét is, a
búcsúlevelet,"

Nem értem, hogy ha Gina Pestre akart szökni, miért hagyta a matraca alatt ezeket a dolgokat? Péztárca, lakáskulcs nyilván kell egy szökéshez. Púder, rúzs, zsebfésű ahhoz, hogy az intézetis külsejét megváltoztassa. A zsebnaptár csak nem volt tiltott dolog az intézetben?

A búcsúlevelét meg már Könignek meg kellett volna semmisíteni, hisz azt más is megtalálhatta volna, pl. Zsuzsanna. Miért adta vissza?
napraforgó dec. 26. 06:41:21 Előzmény borzi84
(383/391)
Nem olvastam a könyvet, így ezeket a kis finomságokat nem tudom. Csak a sorozatot nézem, újra, meg újra és abban ezek nem szerepelnek. Gina külön levelet kap Abigéltől, a piperecuccok nélkül, hogy béküljön ki az osztállyal a bűntetése közben. Ezután kikéredzkedik a mosdóba és a levelet összetépi, megsemmisíti. És Mimo néni ajándékairól sincs szó, csak a tortáról, amit az apja hozott.

Amúgy Gina az apja látogatásakor eredetileg 7-ig kapott kimenőt, de nem vették igénybe, mert a tábornok a kertben akart beszélgetni a lányával. A beszélgetés nem tartott soká, ezért az osztály megkapta a tortát a szénlapátolás után, valószínűleg még 6 óra tájt. A lányoknak a szénlapátolás után még zuhanyozniuk kellett, meg átöltözni, mert a torta szervírozásakor már más egyenruhát viseltek. Szerintem ez lehetett akár az uzsonna is, bár nem tudom.

No mindegy, ezek a kis "bakik" semmit se vonnak le a sorozat értékéből.
10/10
DUNAWÖLD dec. 25. 23:58:11 10/10 Előzmény borzi84
(382/391)
Nem tartom kizártnak a bakik terén a szándékosságot, "vájtfülū" illetékeseknek, illetve nem akarta megkülönböztetni a felekezeteket, ez is egyfajta üzenet lehet. A katolikusok fukaroknak tartják a kálvinistákat, és viszont, elkülönülnek egymàstól. Skóciában pl. a háború után a katolikusok nem kaptak állást stb.
Nem éppen keresztényi módi.
10/10
offtopic
DUNAWÖLD dec. 25. 23:52:26 10/10
(381/391)
Lemaradt:
10/10
DUNAWÖLD dec. 25. 23:51:43 10/10 Előzmény napraforgó
(380/391)
Gyerekkorom Karácsonya az Abigél. Amikor a szélkakas újkomcsi iskolaigazgató (aki felpofozta a Betlehemezõ gyerekeket- a kémei mindig jelentettek),
aki fenyõünnepre kötelezett,
utána rohantam haza a TV elé, hát nem pont akkor kapcsolták ki az áramot? Érdekes... Benne volt a tsz-elnök, párttitkár, mindenki... Amikor nagyobbacska lettem, fellázadtam, nem jelentem meg az iskolában. Kb. 80 múlt a vén opportunista, amikor màr megint régen templomba járt, kerültem, hogy ne kelljen köszönni neki. Tudta. Apámnak szabadkozott, amiért Minden rendszervàltàskor jellemtelenül, hevesen szélkakas volt. Pedig az anyjából 6 gyerekkel csinàltak özvegyet a komcsik, de az opportunista, jellemtelen árva mégis komcsi akart lenni, amíg annak kellett lennie.
10/10
DUNAWÖLD dec. 25. 23:38:00 10/10 Előzmény napraforgó
(379/391)
A fõ Baki, ami kiszúrta a szememet:
Amikor süteményt kap, azt kockára darabolják, de a kertben már Pozsonyi kiflit boronálnak a földbe...
9/10
borzi84 dec. 25. 23:18:26 9/10 Előzmény napraforgó
(378/391)
Ui.: Gina, a búcsúlevéllel együtt a "kincseit" is visszakapta Abigéltől. :-)
9/10
borzi84 dec. 25. 23:14:46 9/10 Előzmény napraforgó
(377/391)
Szia!

Jelen esetben nincs szó bakiról, mert a holmik visszakerülnek Ginához.

A regényben pontosan benne van, mikor és hogyan, mégpedig "A szobor megszólal" című fejezetben:

"Késő volt, már csak a macskaszem égett, az osztály elfáradt a játéktól, a nevetéstől, aludtak
mind. Felkél, és megigazítja az ágyat, hogy alhasson végre, mert erősnek és egészségesnek kell
lennie, megígérte, hogy vigyáz magára. Kicsúszott a paplan alól, felhajtotta a lepedőt, s egy
kicsit felemelte a középső matracot, hogy jobban elegyengethesse, úgy tegye a helyére. Mikor
alányúlt, visszarántotta az ujját, mintha késbe kapott volna. Egy darabig csak guggolt az ágya
előtt, kopogó szívvel, aztán megemberelte magát, és kivett mindent, ami a kezébe akadt az
imént. Kirakta a felhajtott lepedőre a púdert, a fésűt, a zsebnaptárt, a pénztárcát, a
fényképalbumot, a lakáskulcsot, mindent, amit itt hagyott a múltkor, és a levelét is, a
búcsúlevelet, ami miatt annyit kérlelte Kis Marit. Ott volt a levél sértetlenül, ugyanaz a lap, amit
kitépett, csak a betűk szaporodtak meg rajta.
Mindnyájatokat gyűlöltelek. Csak játsszátok a hülye játékaitokat ebben a börtönben. Én
mindenesetre megszököm. Vitay
TUDTAM, MIKOR MEGSZÖKTÉL, HOGY NEM MÉGY EL BÚCSÚ NÉLKÜL, HÁT
AHOGY HAZAJÖTTÉL HORN MICITŐL, RÖGTÖN MAGAMHOZ VETTEM A
HOLMIDAT MEG EZT A BOLDOGTALAN ÍRÁST. TÉPD SZÉT, ÉS BÉKÜLJ KI AZ
OSZTÁLLYAL, OLYAN JÓ GYEREKEK. HA BAJ VAN, MIÉRT NEM HOZZÁM
FORDULSZ? NEM A TIED AZ EGYETLEN TITOK, AMIT ŐRZÖK.
ABIGÉL"

Gina megszívlelte a jó tanácsot, s hamarosan kibékült az osztálytársaival.
Ekkor többször is szóba kerültek a "kincsek", amelyek időközben "megszaporodtak", mégpedig Mimó néni ajándékaival, amit a tábornok a novemberi (utolsó) látogatása alkalmával adott át Ginának:

"A tábornok egy doboz süteményt hozott meg egy csinos csomagot Mimó nénitől, aminek
tartalmát Gina azonnal a blúza alá rejtette: nagynénje egy kis üveg parfőmöt küldött neki, egy
rúzst, egy csavaros ceruzát meg egy markazitszemű mókust ábrázoló brosstűt."

Torma Piroskával is beszélgettek róla, amikor együtt töltötték a karácsonyi szünidőt, s Gina akkor még azt is elárulta, hol tartja a holmikat. :-)
shfanfic dec. 25. 22:25:37 Előzmény napraforgó
(376/391)
És akkor még arról szó sem volt, hogy senkinek nem szabad tudnia, hogy Vitay Árkodon van, de Kőnig többször is kimondja a nevét az állomásfőnöknek. A kis Vitay nem akart szöki. A kis Vitay ezmegaz.
napraforgó dec. 25. 17:35:04
(375/391)
Nagyon szeretem, újra, meg újra megnézem.
És még egy bakit észrevettem. Gina a szökése előtt a búcsúlevelét és a többi kincsét, púdert, rúzst is az ágyában hagyta. Kiss Marinak azt mondta, mindent megtarthat, csak a levelét adja vissza. Kiss Mari mindent tagadott, de "Abigél" levelet írt Ginának, hogy ő vette magához a holmiját. Vagyis nemcsak a levelét.
No akkor mégis hogy adhatta oda Gina a púdert, meg a rúzst később Torma Piroskának, aki falazott neki a későbbi szökésénél? Mert a városi sétákon biztos nem vehetett újat magának. Nem beszélve arról, hogy König a vasútűállomáson nemcsak a vonatjegyét kobozta el, hanem a pénzét is, és nem hiszem, hogy kapott volna újra, hisz az apját nem látta többet.
Mizantropeee dec. 25. 14:56:44
(374/391)
A szereplőlistából olyan szépen kihagyták Végvárit mindenhol... Miért?
10/10
Rojita 2023 dec. 30. - 21:30:44 10/10 Előzmény borzi84
(373/391)
Köszi szépen a tájékoztatást. Anyám református volt, apám katolikus, de mi gyerekek egyik valláshoz se kerültünk közel. Karácsonykor a Mennyből az angyalt fújtuk.

Sztem, ezeket a miérteket már más is megkérdezhette az alkotóktól a film bemutatója után. Érdemes lenne átböngészni a korabeli lapokat a bemutató utáni hetekből.
Avagy átpörgetni Sz.M. esszéköteteit. Emlékszem a "Merszi Möszjö" c. írásában írt az Abigél c. regény keletkezéséről, amit egy volt franciatanárának köszönhetünk. Egy másik fejezetben pedig a film országos sikerét elemezte, h az emberek tele vannak "késleltetett" reakciókkal. A háborúban a legtöbb ember félt cselekedni, segíteni, vagy még nem is éltek akkor. A film bemutatója után pedig, nagyon sokan úgy érezték, h tk ők is segítettek volna, ha akkor ott vannak.
Persze, régi igazság, h "Bajban ismerni meg, ki az igaz barát."

Nahát, hátha találunk vmi konkrét interjút ezekről a bakikról, vagy vki megoszt velünk egy emléket a forgatásról.
Yala elnök 2023 dec. 30. - 19:32:54 Előzmény Rojita
(372/391)
párhuzamos valóságban élsz