Obránszky Ármin 2008 máj. 27. - 20:59:19 Előzmény zee944
(13/53)
Pont azokat a számokat szóltad le, amiket a legjobban szeretek a Beatlestõl. :-)
I am the Walrus egyszerûen csúcs, lehet, h Lennon se tudta egészen pontosan, h mi a fenét akart ezzel a számmal, de h mocskosul eltalálta az biztos. A Being for the benefit... szintén személyes kedvenceim között van. Nagyon mulatságos szám. Mondjuk én a Beatles korai korszakáért nem lelkesedem vmi nagyon, nem látom be, h mivel jobbak azok a számok, mint a kortársak produkciói. A hangszerelés az ok, de azért én úgy érzem, h ezek elég futószalagon legyártott számok voltak.
Amiket szeretek: Revolver, Sgt Pepper's..., MMT, White album és az Abbey Road. Ezekrõl csak néhány szám van, ami annyira nem jön be. Ált. a nagyon indiai hangzású számok.

A filmet elkezdtem, de nem tudtam végignézni, látszott, h nem az én mûfajom. Lehet, h negyed óra nem ad hû képet, de annyiból azt szûrtem le, h egy igencsak sablonos történetbe igyekeztek bezsúfolni minél több dalt.
A I am Samben nagyon tetszett, h Beatles dalokat vágtak be, ráadásul príma feldolgozásokban (Aimee Mann és Michael Penn elõadásában a Two of us jobb, mint az eredeti és az, h Cave bevállalta a Let it be-t, az halálos :-)), mert a film történetébe remekül belesimultak, néha még fokozták is a hatást, de itt olyan volt, mintha a dalok köré akartak volna történetet kreálni, így a film végképp elvesztette a mélységét.
Lehet, h egyszer még végignézem és akkor megváltozik róla a véleményem, de aligha hiszem.
7/10
zee944 2008 máj. 26. - 14:50:51 7/10
(12/53)
A sztori olyan, mintha a Hair átdolgozása lenne, csak kihagyták a túlságosan nyomasztó részeket. Sajnos eléggé kiszámítható, jobb lett volna, ha legalább néhány meglepõ fordulatot is belevisznek. Prudence karaktere komolyan nem értem, hogy mire kellett a sztoriban, azon kívül persze, hogy el lehet énekelni neki a "Dear Prudence" címû nótát. Az elején az "I Want To Hold Your Hand"-ben mintha az egyik pompomlány iránti vonzalmára utalnának a dallal, de aztán nem derül ki semmi - valami látens leszbikusnak szánták? Nem értem, mit akartak vele, komolyan mondom.

A dalok feldolgozása nagyon vegyes: néhol jó, néhol nagyon jó, helyenként közhelyes és akár rossz is. A "Girl"-lel és a "Helter Skelter"-rel indulunk. Kicsit belémfagyott a vér, amikor meghallottam õket, de szerencsére épp csak megszólalnak, nem kerülnek "kibontásra". A következõ blokk - még mindig a film eleje - igen magasra teszi a mércét. Itt hangzik el a "Hold me Tight", az "I Want To Hold Your Hand" és az "It Won't Be Long" újrafeldolgozása, amelyek kitûnõen sikerültek.

Az elsõ kilógó lóláb a "With a Little Help From My Friends" - igaz, a Ringo Starr hangterjedelméhez írt eredetit se szeretem túlzottan, de ez akkor is gyengécske. Ahogy a sztoriba megpróbálják beleszõni a tartalmát, az is.

A film közepe felé többszörös mélyütés jön. "Let It Be": közhelyes képek, pocsék hangszerelés. A zseniális - bár agyonjátszott - eredetibõl a zongoraszólam dallamát nagy hiba volt elhagyni. A "Come Together" szintén egy remek szám, amiben kulcsfontosságú az eredeti hangszerelés és ritmus. Itt mindkettõt totálisan elhibázzák. Joe Cocker ide vagy oda, ez pocsék lett. Aprócska mentség az alkotóknak, hogy ezt a számot még senkinek nem sikerült normálisan újragondolnia, éegalábbis az általam hallottak közül. Valahogy mindig a lényeg veszett el.

Ha az "If I Fell" az, amit Evan Rachel Wood énekel abban a kikötõben (vagy inkább a kikötõ faszerkezetében), akkor itt bizony átcsúszik 1-2 ponton hamisba. Az "I Want You (She's So Heavy)" rendben van.

"I Am The Walrus" és "Being For The Benefit Of Mr. Kite" - ezek a dalok már a szétesõben lévõ Beatles-tõl származnak, és gyengék is. Elég bizarrak és zavarosak, mint a legtöbb dal ebbõl az idõszakból, ezt a hozzájuk forgatott képek is tükrözik. Talán a képek kedvéért kerültek a filmbe. Tök jó, hogy válogatnak dalokat a kései korszakból is, de talán nem ezeket kellett volna.

"Something" - újabb csúnyán elhibázott adaptáció. George Harrison számánál szintén kulcsfontosságú volt az eredeti hangszerelés. Ilyen puritán módon elõadva teljesen elveszítette az erejét. Ugyanez vonatkozik a szintén Harrison-szerzemény "While My Guitar Gently Weeps"-re.

A "Revolution" kicsit pocsékba ment, ezt a részt jobban fel lehetett volna építeni.

"Happiness Is A Warm Gun" - ettõl a feldolgozástól nagyon, nagyon-nagyon féltem. A Beatles-számban annyi féktelen energia van, és annyira helyén van minden részlet, a kórus, a hangszerelés, ritmusváltások, hogy ezt csak elrontani lehetett. Nos, szerencsére nem sikerült. Az alkotók is értették, mi a lényeg: teljesen megtartották az eredeti elõadásmódot, csak az énekhang nem tökéletes - hiányzik belõle az a svung, mint Lennonéból. A hozzátartozó képi világ viszont tökéletes, tökéletesen tükrözi azt, amirõl a dal - legalábbis sokunk értelmezése szerint - szólhatott.

Ami ezután következik, az már meg sem közelíti az eddigi jobbakat. Az "All You Need Is Love" ezredik feldolgozása kifejezetten untatott, nem mintha az eredeti nagy durranás lenne.

Még mindig nagyra értékelem, hogy a teljes Beatles-életmûbõl válogattak, nem ragadtak le a korai fülbemászó daloknál, és olyan hasbakampókat sem akartak elsütni, mint a "Yellow Submarine" vagy az "Ob-la-di, ob-la-da". A választással viszont sokszor nem értek egyet, több olyan dal elhangzik a filmben, ami helyett lett volna millió másik jobb. A feldolgozások módjáról nem is szólva.

Élveztem a filmet, mert nagyon szeretem ezt a zenét, de a sztori itt inkább csak ürügy - nem tudom, mennyire fog tetszeni annak, aki egyáltalán nem fogékony a Beatles zenéjére. Az Across The Universe eszembe jutatja, hogy mennyire kellene egy, a Beatles dalaira építkezõ, igazán jól megírt film. Most, hogy ez elkészült, legalább újabb 10 évig nem lesz hasonló. Ezért lett volna fontos, hogy ez igazán zseniálisan legyen. Nem lett az, és ez kár.
7/10
zee944 2008 máj. 25. - 00:26:41 7/10
(11/53)
Nekem van hozzá magyar feliratom. A dalok is élvezhetõen vannak lefordítva benne. De amúgy tényleg elég érthetõ hang alapján is.
bree-gee 2008 máj. 25. - 00:23:57
(10/53)
Írjak privátba egy linket?
bree-gee 2008 máj. 25. - 00:22:24
(9/53)
Nem annyira jól, de mint ha láttam volna hozzá feliratot.
bree-gee 2008 máj. 25. - 00:13:35
(8/53)
Felcsigáztál, meg fogom nézni.
7/10
zee944 2008 máj. 24. - 23:51:45 7/10
(7/53)
Hú, jó hogy felhoztad a topikot, errõl akartam írni egy összefoglalót.
10/10
Charmmy 2008 máj. 02. - 20:01:02 10/10
(6/53)
még régebben láttam, igaz csak angolul, mert egyszerûen nem találtam hozzá magyar feliratot.mindenesetre nagyon jó film, gondoltam hogy jó lesz, szóval nem csalódtam.nagyon szeretem a Beatles zenéit, ezért kezdtem el nézni a filmet, és annak ellenére hogy nem igazán szeretem ha a kedvenceim számait feldolgozzák vagy más énekli õket, itt minden dal nagyon illet az énekes hangjához, és majdnem olyan jók lettek az átdolgozások mint az eredeti dalok.
10/10
gelledina 2008 ápr. 27. - 22:11:17 10/10
(5/53)
Igen, én is csak ajánlani tudom mindenkinek.
Fantasztikus zene, fantasztikus képek.

Evan Rachel Wood énekhangja se semmi. Nem gondoltam volna, hogy énekesnõnek is ilyen jó. :)
tusinger 2008 ápr. 19. - 22:28:33
(4/53)
Most láttam a filmet. Nem vártam semmi különöset, nem is nagyon hallottam róla korábban. Hát...valami döbbenet, döbbenetesen jó volt! Zseniális képi világa van, a zene persze csodálatos, és értõn nyúltak hozzá a Beatles számokhoz. Az általam nem ismert színészek is csillagos ötöst érdemelnek. Azt hiszem meg is nézem újra most! :)
7/10
zee944 2008 ápr. 07. - 16:26:12 7/10
(3/53)
Hol láttad a filmet?

Sokat várok tõle. Állítólag még olyan emberek is felfedezték a Beatles zenéjét, akik elõtte le se szarták. Talán az elsõ film, amiben nemcsak Yellow submarine-t, Ob-la-di, ob-la,da-t és hasonló viccgyûjteménybe való szutykokat nyomnak le Beatles címén, hanem a teljes palettáról válogatnak.
10/10
gymbo 2008 ápr. 07. - 15:55:15 10/10
(2/53)
Tegnap láttam a filmet. Szerintem zseniális musical. Fõleg annak aki szereti a beatles dalokat. Nem vagyok rajnongó, de az évek során belemásztak a fülembe. mikor hallgattam a dalokat, mindig elkézeltem ki lehet a Jude ( hey jude) s kinek énekelhetik hogy oh my loving s kinek akarják fogni a kezét( I wanna hold your hand). Most csak a kedvenceim említem.
Na most ebben a filmben, minden képi formát ölt, s persze megdõl minden gondolatkép. Szóval MINDENKINEK ajánlom, de aki kicsit is szereti a Beatlest annak KÖTELEZÕ!
de Niro 2008 márc. 23. - 18:53:43
(1/53)
Ez még akár jó is lehet!!!(bár a sztorit már párszor megrágtuk....)