Téma: Alapítvány

9/10
Hungary.095 nov. 27. 20:33:55 9/10
(11/11)
A könyvet nem olvastam, de az első évad nagyon színvonalas. Scifi rajongóknak kötelező.
9/10
pitbear nov. 27. 11:10:39 9/10
(10/11)
A könyv hű adaptálása egyszerűen nem lett volna jó. Így, hogy átírták, nekem tetszett. Vannak benne unalmas részek is, de összességében jól szórakoztam, sikerült valóban egyedit alkotniuk, egyik korábbi scifihez sem fogható különleges ötletek lettek feldolgozva. A sorozat megnézése után órákat tudtunk beszélgetni róla, de ahhoz hogy teljesen érthető legyen az egész kétszer legalább meg kell nézni. Először úgy tűnt, hogy például a császárok ugyanazok, de mivel időugrás van benne, nem is kevés, más személyeket láthatunk a különböző részekben(aki az elején gyerek a végén már idősebb, stb. pedig ugyanazok a szereplők játsszák) Szerintem ez zseniális, ami a könyvben például abszolút nem így van.
2/10
Elithia80 nov. 25. 09:26:16 2/10
(9/11)
A férjemmel nagyon vártuk ezt a sorozatot, mert mindkettőnk kedvence a könyv. Hatalmas volt a csalódás!!! Nagyon sokat költöttek látványra, a díszletek, a ruhák, a körítés ugyan fantasztikus, de pont a lényeg, amiért ezt az egészet csinálták, a könyv(ek) története és zsenialitása, amiért oly sokan rajonganak a világban, hiányzik. Én úgy látom, hogy megetetik az embereket a látvánnyal, azzal, hogy egy ilyen fantasztikus alapművet megfilmesítenek és megnézhetik, de ez csak üres héj. Nehéz elfogadnom, hogy korlátlan költségvetéssel csak ezt tudták kihozni belőle. Kétségbe ejt, hogy az 5. rész után is még azt érzem, hogy ez minden, ezt értették belőle, ennyit tudnak/akarnak bemutatni? Star Wars IX-X-XI érzésem van...Marvel Bosszúállók utolsó rész érzésem van. Átverve érzem magam. :(
9/10
Mcgowen11 nov. 21. 19:30:26 9/10
(8/11)
Olvastam a könyvet, nagy kedvenc!! Nem ugyan az, de nem is kell az legyen!! Asimov regényét nem lehet ugyan úgy felvinni filmre és értelmetlen lenne amúgy is. Nagyon kellemes képi világ, jól eltalált díszletek, nem túl nyomasztó jelmeztervezés. Ami kicsit zavaró, hogy aránylag gyenge a színészi teljesítmény illetve az aktuális PC is érezhető, de ezeket azért feledteti a sztori. A háttér történetek, amik a könyvben nincsenek benne, (pl. Gaal bolygója csak érintőlegesen szerepel) nagyon tetszenek és feldobják az alaptörténetet! Nézhető, kicsit el kell vonatkoztatni a könyvtől akkor élvezetes sorozat! Várom a folytatást, eddig 10 rész ment le.
9/10
d9o3 nov. 09. 01:21:51 9/10
(7/11)
Nyomkban Spoilert is tartalmaz.
Emellett a sorozat mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mindig is hallottam az Alapítvány könyvekről, meg hogy alapmű a sci-fi irodalomban, de nem vagyok könyvpárti. Főleg ha sci-firől van szó. Szóval nem ismerve az alapművet, de ismerve jó pár másik művet és tudva hogy jelen történetet nem ma vetették papírra izgalommal vártam. És be kell valljam nagyon meglepett, na de szerencsére nem negatív irányban mint a Dűne, hanem sokkal inkább pozitív irányban. Fogok még párhuzamot vonni a Dűnével mivel a vilagméret és a világ ahol játszódik meg néhány alapelv nagyon hasonló (arra azért nem vállalkozók hogy állást foglaljak abban ki lopott kitől és mit Herbert kontra Asimov ügyben, de azért felejlik itt még a Star wars néhány alapötlete (fény-sötétség-reinkarnáció kontra klónozás, stb.)).
Ami a legjobban meglepett és tetszik az az, hogy végre alapvetően nem hitvilági sci-fit látunk hanem matematika/tudomany alapút persze nem úgy értve hogy helyes benne minden tudományos felvetés (persze van jo pár ilyen scifi, csak nem ilyen világképben). A megközelítés a lényeg és az nagyon el van találva. Persze leegyszerűithetjük egyes részeit ugy hogy sci-fis trónok harca, de ez nagyon messze van a valóságtól. Persze van benne politika, de öröm nézni ilyen környezetbe helyezve, és aki csak ennyit értett meg belőle (TH hasonlóság) az inkább ne is nézte volna meg. Fontos része a politika, de mikor volt ilyen jellemháború abban az igencsak elrontott politikainak csúfolt ármánykodós gyűrűk ura klónban. Imádtam benne John egyarcú szenvedését és a többiek megőrülését. Ja nem!
Ez teljesen más. Nagyon jól epíti a világát gyönyörű képekkel jó zenével és narrációval es nem röhejes maskarákkal mint a Dűne (a jelmeztervezőt remélem kirúgja Villeneuve a 2. részre!). A tudomány, a hit, a misztérium (ami itt a tudomány nevezzük úgy egy ága, vagy épp sületlenségnek tartott tévhitrendszer), a politika, technika, hagyomány/régi kultúrak (a császár úgy néz ki mint egy fáraó) megfelelő keveréke. És hát igen. A csata az nincs... na de a sokkal nagyobb költségvetésű Düne Villeneuve vol1ben sem volt, viszont most már jobban értékelem azt, de attól még pocsék mindkettő :D. És megint rajöttem miért szerettem anno a star warst. Nem. Nem a jedik miatt, bár fenykardot és kanapén ülve kólát a kezembe a hűtőből megmozdulás nélkül mindig is akartam, de valójában a csatajelentek miatt. Na ez nem az a sci-fi. És mégis nagyon tetszik. Hiába ezer sci-fi készült már a könyv óta, mégis tud újat mutatni nekem. Még akkor is ha az Invictusról felsejlett az Even Horrizon (meg a térhajlításról is :)), itt sokkal jobban volt összrakva minden. Az alapítvány tábora a dolog táborába emlékeztetett, az nyílhegyű fekete valami az Űrodüsszeiára, a szellem a Solarisra, a "látomások" a Dűnére (pár a párhuzam sokkal több: császár, megváltó-új jövő), vagy az Időhurokra (kíváncsi vagyok igazam lesz-e :)), és na igen, valljuk be a politikai része a Trollok Harcára, az android a Szárnyas Fejvadászra, vagy az én a robotra, de mégis az egész egyedinek, lenyűgözőnek és varázslatosnak hatott. Mintha mindegyik film innen származna... vagy ez a könyv inspirálta volna. De ami a legjobban tetszett, hogy a tudományra alapozva szeretnék lerövidíteni a sötétséget, mert belátták hogy annak bekövetkezése elkerülhetetlen. Ez a gondolat önmagában óriási. Nem láttam még mindegyik részt (8nál tartok), és lehet lesz még néhány negatívan ható fordulat, de egyelőre ez a véleményem. Ezt csak nem tudják úgy elrontani mint a Farkas gyermekét, ahol egy 6.5-es sorozatból csinaltak egy rész alatt 3asat :D. Na de vannak negatívumok is: a titkolózás, a csaták, vagy hogy kit miért hagynak életben pedig mar hatodszor lázad, vagy a kulcskarakterek évekre kriptoállomba meritése vagy tudományos hitbe vetett kicsit, vagy most még teljesen értelmetlennek tűnő halála. Csak ezért nem 10es: 9/10.
Villeneuve! Könyörgöm nézd meg és tanulj! Bár már a vol2-vel ilyen szintre nem fogod tudni visszahozni az élményt, de talán úgy nem lenne teljesen reménytelen a projekted, ha már kaptál közel 6 órát egy hasonlóan összetett világ legfontosabb esemenysorozatának filmrevitelére.
Nézzétek meg!
9/10
pitbear nov. 06. 22:40:59 9/10
(6/11)
Amúgy olvastam én is a könyvet vagy 40 éve. Akkor is nagyon tetszett, meg most is. Azt meg nagyívben leszarom, hogy ugyanaz-e. A könyvre már alig emlékeztem. Sőt, szerintem jobb az, ha nem egyezik a két történet, mert akkor mi a fasznak kéne megnézni, ha ugyanaz lenne. Írják csak át, nem nagyon érdekel, a lényeg, hogy jól szórakozzak. Kicsit bonyolult a történet, nagyon figyelni kell először, pláne úgy, hogy heteket kell várni a részekre. Nem vagyok már fiatal, sokszor elfelejtem mi volt korábban. Ezért ha lemegy az összes rész, megnézem az egészet egyben egy délután
9/10
pitbear nov. 06. 22:26:10 9/10
(5/11)
Jól indul, aztán van egy egy megtorpanás, talán a 2.,3. rész elég szutyok. De aztán beindul, és egyre jobb lesz. Több szálon fut az esemény és semmihez nem fogható. Ugrálnak évtizedeket, évszázadokat az időben, vannak benne klónok, és nagyon különleges ötletek. Szerintem az egyik legjobb sci-fi, a star wars, star trek kutya fasza ehhez képest. Csak ehhez ugye némi intelligencia és értelem szükséges, mert gyerekes karate, lézerlövöldözés-kardozás meg marvel-stan lee képregény ökörségek nagyon nincsenek benne.
1/10
cliuin okt. 22. 07:19:47 1/10
(4/11)
Ez egy hulladék, ezt már a teaserből láttam.
A végén még az is kiderül, hogy Hari Seldon buzi. Amaryl-lal...
Pontozzák csak le, nagyon helyes.
Az pedig, hogy dagályos szövegekből nem lehet jó filmet csinálni, nos ez sem igaz:
https://m.imdb.com/title/tt0756683/
5/10
Towner okt. 12. 15:53:25 5/10
(3/11)
Jó filmet az Alapitványból nem lehet csinálni. Olvasom sorban a könyveket. Most egy újabb Trevize- Janov diskurzuson vagyok túl. Nagyon dagályos, archaikus párbeszédek… a távoli jövőben ( persze tudom a könyvet régen írták) de ez mai szemmel .. hogy is mondjam..furcsa. Várom hogy a végére érjek. Mert a könyvek végén van a csattanó.
1/10
qwerty7 okt. 08. 20:09:19 1/10
(2/11)
Második résznél tartok, de akkorát zuhan a színvonal a legvégére, hogy objektíven nézve is csak egy csillagot érdemel. Igazi holywoodi szar az egész. Szerelmi szál, a csaj a medencében fürdik lehet nézni a seggét, aztán egy kis dugás, majd jöhet az erőszak. Nagyjából ennyi. És emelett vontatott. Rég olvastam már az alapítványt, de valahogy nem rémlik hogy Hari Seldont megkéselnék benne, de javítsatok ki, ha tévedek... Kellett valami váratlan fordulat mint a trónok harcában... Csakhogy míg ott van lelke az egésznek, egy darabig, működik. Itt meg csak hatásvadászat folyik. Szar az egész úgy ahogy van. 0,00001% ha adaptálva lett az eredeti sztoriból. 2-bites karakterek... Hardcore multikulti. Bár pápuaiak és indiánok egyelőre nem voltak benne, ami szerintem rasszista... (Ja és irónok sincsenek benne, Iróniából, amin még jobban felháborodtam...)

Na de nézem és imdb-n már húzzák le a harmadik részt pontszámban, aminek örülök. Egyáltalán nem méltó az eredeti alkotáshoz.
6/10
Zachariah okt. 02. 02:54:33 6/10
(1/11)
Mi a probléma az új Alapítvány-sorozattal? Az, hogy nincs sok köze az alapműhöz. Azt, ha nem is könnyen, de elfogadom, hogy nem tudták volna teljesen a regényhez hűen megvalósítani, de erre nem is volt szándék az alkotók részéről. Egy csomó olyan dolgot raktak a szériába, aminek nyoma sincs a regényekben. A négyszáz éve klónozott császárok, tudományellenes vallási fanatikusok, súlyos terrortámadás, a Terminus egy jégbolygó...
Persze, ki lehet színezni a sztorit, de csak úgy van értelme, ha tiszteletben tartják az alapanyagot. Azonban a készítők nem törekedtek erre. Jó pár dolgot fekete-fehérben láttatnak, holott a regényben sokkal árnyaltabban mutatja be ezeket a szerző. Az eredetiben a Galaktikus Birodalom egy fejlett társadalom, nem pedig egy kegyetlen diktatúra. Igaz, hogy van egy császár, de a valódi hatalom nem az ő kezében van, hanem a Közbiztonsági Bizottságéban. A Birodalom vezetői nem ölnek meg senkit csak azért, mert valaki birtokolja Hari Seldon egyik röpiratát, még ha nem is tetszik nekik a dolog. A mindenható, kegyetlen Cleon (Nap testvér) és rendszere erős kisarkítása a könyvben szereplő Birodalomnak. Pláne a sisakos, nem látható arcú katonákkal, mintha a Star Warsban lennénk.
Az Apple sorozata nagyon eltért az eredeti műtől, csak a legalapvetőbb szereplőket és eseményeket tartotta meg. Ráadásul Hollywood mániája az utóbbi években, hogy a férfi karaktereket nőre írja át a klasszikus történetekben is. Pl. a Sherlock és Watson (eredeti címén Elementary) című szériában az utóbbi személy Johnból Joan lett, az új Magnum-sorozatban Jonathan Higginsből Juliet. Az új Dűne-filmben Dr. Liet-Kynes vált férfiból nővé, az Alapítvány-sorozat első részében pedig már Gaal Dornick, az ikonikus Salvor Hardin és az android Eto Demerzel (más néven R. Daneel Olivaw) is az. Plusz visszahoztak egy, már korábban meghalt karaktert ( Raych), hogy később románca legyen Gaallal.
Az az érvelés, hogy azért változtattak a történeten, mivel a regényben évtizedek telnek el az egyes fejezetek között, azért nem áll meg, mert már az első három részben többet ugráltak az időben, mint a könyvben összesen. A császárokkal pedig szintén többet foglalkoznak , mint a hét könyvből álló regényciklusban együttvéve. Sci-fiként egyébként a sorozat működik és nagyon látványos, csak nem kellene Alapítványnak nevezni, inkább a távoli jövőben játszódó Trónok harcának.