Téma: Ámen

10/10
Orsi7 2023 febr. 27. - 19:34:52 10/10
(65/65)
Erőteljes, üzenetteli, mégsem szájbarágós film. Arról, hogy a (politikai) érdek előrébb való, mint az etika, az emberség. Arról, hogy az ellenségem ellensége akármilyen áron is a barátom lehet. Az egyenes és a meglehetősen hajlékony gerincűekről. És arról, hogy ez nemcsak az 1940-es években volt így...
7/10
blake11 2014 jan. 09. - 23:23:08 7/10
(64/65)
Egy eléggé hatásvadász de lényegre törõ film talán túlzottan is. A témájához mérten azonban kellõen megrázó. De a legjobb filmek közt emlegetni elég nagy túlzás avagy hirtelen jött felindulás.
Egy eléggé túl lihegett film, véleményem szerint Spielberg sokkal profibb módon és kevésbé arcon vágós módon vitte vászonra a Holokausztot.

"Egyébként aki alaposan figyelt a filmre hallhatta, hogy a zsidók mellett, cigányokat, görögöket, magyarokat, szlávokat stb..." A görögök és magyarok alatt is zsidókat ért a film, ennyire ne legyünk azért beszûkültek.
Egyedül a szlávokat, mint egységes népet tartotta "megsemmisítendõnek" Hitler.
Mellesleg Kurt Gerstein, mármint a valódi, jelentései meglehetõsen túlzóak, melyet történészek is alátámasztanak, még az ultraliberális wikipedián is olvasható.
A történelmi háttérrõl meg annyit, hogy nem értem miért mindent pont Hitler nyakába kell varrni. Ezekért az SS volt a felelõs(legyen az bármennyire is valós avagy valótlan) és bármilyen meglepõ egyes emberek számára az SS Himmlernek felelt közvetlenül és nem Hitlernek.
9/10
lark 2011 okt. 28. - 14:30:56 9/10 Előzmény Shelly_Webster
(63/65)
szívembõl szóltál...
10/10
peti2006 2010 szept. 10. - 22:51:14 10/10
(62/65)
De hogy a filmrõl is írjak.
A film elején azt kérdeztem a barátnõmtõl, hogy történhetett meg egy ilyen dolog annak idején? Nem volt senki aki megállította volna a németeket?
Nem, mert Hitler gépezete tökéletesen mûködött, és mindazok akik megpróbáltak ellenszegülni, megölték õket.
A Valkûr c. film jutott eszembe, amikor bár ismerjük Hitler halálának okát, mégis bízunk abban, hogy a fõszereplõnek sikerül a merénylet.
Tökéletes film, jobban tetszett a Schindler listájánál. És bár a gyilkosságokat nem nagyon mutatták, nem volt rá szükség, mert a film atmoszférája és az a vonat mindent elárult.
Aki szán a filmre 2 órát az életébõl, az az egyik legjobb európai filmet láthatja.
Csupán bosszankodni tudok, hogy eddig nem láttam.
10/10
peti2006 2010 szept. 10. - 19:48:02 10/10
(61/65)
***SPOILER***

Ha egy ház építése egy munkáscsaládnak 15 e márkába kerül, míg egy elmegyógyintézet felépítése és mûködtetése 6 millióba, akkor hány házat lehet felépíteni egy intézet árából?

***SPOILER***

Látom elég szélsõséges vélemények formálódtak, nem a filmrõl, hanem a témájáról. Teljesen mindegy, hogy a háború alatt kiket gyilkoltak meg a nácik, a tettükre nincs ésszerû magyarázat és megbocsátás.
Egyébként aki alaposan figyelt a filmre hallhatta, hogy a zsidók mellett, cigányokat, görögöket, magyarokat, szlávokat stb. is szállítottak a koncentrációs táborokba.
A zsidók azért kaphattak mégis nagyobb szerepet, mert náluk a pénz volt a számottevõ. A zsidók abban az idõben gazdagabbak voltak, minden más nemzetnél.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Hitler "gépezete" senkit nem kímélt, aki nem német ajkú állampolgár volt.
Számomra mindig az a furcsa, hogy azokról senki nem beszél, akik a háború alatt harcban estek el, legyen szó katonákról, vagy ártatlan (Hitler szerint) emberekrõl.
1/10
serpentfly 2010 máj. 19. - 02:52:47 1/10 Előzmény viaszpingvin
(60/65)
Én is tudok vicces képeket, ez például egy közülük, a téma hasonló:

(Az alábbi link válasz egy régebben belinkelt képre, amin papok lendítik a karjukat, akit nem érdekel egy horogkeresztes pólóban mosolygó fekete bõrû ember, annak nem kell ide kattintania.)
http://img244.imageshack.us/i/notanazigx5.jpg/

De a történelmi igazság nem néhány fotó kérdése, inkább pont az a fontos, ami mögöttük van. Tudod hány papot tartottak koncentrációs táborban a nemzeti szocialisták azért, hogy az Egyház elllenkezése esetén azonnal kivégezhessék õket? És tudod, hány belga és egyéb nemzetiségû keresztény megölésével zsarolták még a pápát? És tudod, hány pap mentett meg ezek ellenére hány zsidó embert? Valószínûleg nem.
Hallottál Szent Maximilian Kolbe atyáról, aki átvállalta a halált egy családos ember helyett a KZ-lágerben? Bizonyára nem.
Vagy ott van Angelo Rotta pápai követ, aki Magyarországon mentett meg a II. vh. alatt számtalan zsidót, ennek ellenére a szovjetek elsõ dolga volt õt 1945. április 4-én kiutasítani innen. Ugyanis szerintük csak az az "antifasiszta" tevékenység számított valamit is, amit a kommunisták folytattak. Vagyis õk akarták megmondani, ki jófiú és ki nem, és hát egy pápai követ az õ szemükben nem lehetett az. Jah, és miután távozott Magyarországról, megszakadt a magyar-vatikáni kapcsolat, így bátran elkezdhették az Egyház kiirtását. De ez már igazán egy másik történet.
Csak azt kérem, hogy a történelemrõl folytatott eszmecserék során ne hasonlítsunk egy kicsit sem ehhez a szovjet önkényességhez, és ne dobálódzzunk olyan dolgokkal, mint ez a kép.
orgyen 2009 nov. 15. - 01:57:01 Előzmény salug
(59/65)
"A német kitelepítésrõl is kevés szó esik. Olyan faluban élek, ahonnan németeket telepítettek ki és a helyükre vidékrõl telepítettek be családokat.
Ezen családok a Kádár-rendszernek köszönhetik, hogy betették a lábukat, a készbe és semmi lelkiismeretfurdalásuk nincs, amikor a Németországból jövõ látogatókat, leszármazottakat elzavarják a "házuk" elõl.
Ezen családok még ma is a "baloldalt" támogatják, mert féltik a zsákmányt. "

Nekem úgy tûnik a kitelepítéseket rögtön a II.V.H. után foganatosították, ami több mint egy évtizeddel megelõzte a Kádár rendszert, sõt akkor történt amikor még Rákosi sem volt hatalmon. Az egész a szövetségesek, elsõsorban az amerikaiak ötlete volt.
Nemcsak németeket telepítettek ki, hanem határontúli magyarokat is telepítettek be a környezõ országokból, aminek elsõsorban az volt a célja hogy a vagyonuk ott maradjon a szlovákoknak, szerbeknek, románoknak.
Apám azt mesélte hogy a németeket ebbõl a szempontból 3 csoportba lehetett osztani:
- akiket a nácik beszéltek rá hogy költözzenek a Birodalom területére,
- akiket a II.VH. után kitelepítettek,
- akik itt maradtak (ez utóbbiba tartozott az anyai nagyapám is).

"A bûn tartja össze a baloldali bázist és egyik kapaszkodójuk a jövõbeli holokauszttal való ijesztgetés, fenyegetés"
A Nürnberg-i pert nem az oroszok tartották hanem az amerikaiak. A holokauszt életben tartását sem a kommunisták ill. a kommunista blokk területén követik el. Pld. a Wiesental alapítvány is nyugaton mûködött és mûködik ma is: jellemzõ jellemzõ legutóbbi fegyvertényük, a világ másik végérõl elõkapott magyar esete aki állítólag megölt 1 zsidót. Természetesen én is elítélem a tettét, különösen ha igaz, de ennyi idõ után (ha mást ölt volna meg már rég elavult volna) ezzel foglalkoznak az mutatja hogy a nevezett alapítvány rettenesen fél attól hogy munka és zsozsó nélkül marad.
A jelenben sem a baloldal ilyesztget a holocausttal hanem akiknek ez az érdekük, akik a családjuk múltbeli sérelmeibõl akarnak megélni. Egyébként is a Szadesz-t de az Mszp-t is baloldali pártnak tartani, hát... ez enyhén szólva túlzás. A Szadesz-nek semmi köze a baloldalhoz, annál inkább a külföldi finánctõkéhez. A Mszp-t "utódpártnak" mondják pedig ez csak egy jogi formula: az Mszmp jogutódjának nyílvánította magát hogy a pártvagyont megtarthassa. Ideológiailag viszont a nagytõkések (a kommunisták ellentettjei) pártja, és a nemzetközi nagytõke kollaboránsainak gyûjtõhelye (tisztelet a kivételnek).
Az is árulkodó jel hogy a holocaust tagadását bûntetendõ cselekménnyé kívánják tenni: nesze neked véleményszabadság! (kivéve a Gyevi bírót!)

Egyébként teljesen egyetértek Veled csak a "baloldali" címkével és a datálással nem.

Egyébként ha már a mai pártoknál tartunk, a cselekedeteik, a dolgokról való nézeteik (egészségügy, oktatás, privatizáció, multik) miatt leginkább baloldalinak a Fidesz számít, hiába mondja magát jobboldalinak.
10/10
Shelly_Webster 2009 nov. 13. - 18:52:16 10/10 Előzmény salug
(58/65)
Van igazság abban, amit mondasz.Sehol nem lehet hallani, de tény, hogy a keleti fronton több orosz végeztek ki, mint amennyi zsidót (monst nem akarom leredukálni a rémtetteket puszta számokra, de ami igaz, igaz), ami megintcsak jelzi Hitlernél a józan ész teljes hiányát, mert-különösen a nyugatabbra esõ tarülteken-a sztálini rezsim közepette a Wermachtot szinte messiásként üdvözölték ezek az emberek(ezt nyilván nem említették az ekõzõ rendszer törikönyvei);sajnos a reguláris hadsereget a 4 EG is követte.Pedig meglett volna rá az esély, hogy-különösen az orosz uralom alatt élõ szlávok esetében-a német erõk oldalán vonuljanak hadba.
Megintcsak nem szól a fáma arról, hogy hány szellemi-és testi fogyatékost gázosítottak el mielõtt von Galen és Preysing fel nem hívta a német közvélemény figyelmét,ami miatt a T4 leállt.Pedig ez is megérne egy teljes filmet, nem csak halvány utalásokat.
És megérne egy misét azoknak a német polgároknak a száma is, akiket azért végeztek ki Plötzensee-ben, Stadelheim-ban és egyéb helyeken, mert fel merték emelni a szavukat az erkölcstelenség ellen.Ezzel egyúttal lehetne cáfolni azt a közkeletû tézist, hogy "minden német náci volt".
salug 2009 nov. 12. - 22:28:59
(57/65)
A német kitelepítésrõl is kevés szó esik. Olyan faluban élek, ahonnan németeket telepítettek ki és a helyükre vidékrõl telepítettek be családokat.
Ezen családok a Kádár-rendszernek köszönhetik, hogy betették a lábukat, a készbe és semmi lelkiismeretfurdalásuk nincs, amikor a Németországból jövõ látogatókat, leszármazottakat elzavarják a "házuk" elõl.
Ezen családok még ma is a "baloldalt" támogatják, mert féltik a zsákmányt. /Márai és Szolzsenyicin idevágó idézete fedi a megállapításomat./
Pedig a múltért nem õk a bûnösök, de a mai viselkedésük nem menthetõ. A bûn tartja össze a baloldali bázist és egyik kapaszkodójuk a jövõbeli holokauszttal való ijesztgetés, fenyegetés.
Szerintem senki nem azt vitatja, hogy a II.Vh-ban zsidókat öltek meg, hanem annak színezését, egyoldalúságát, túlzásait a többi népírtással szemben is. "Divattá" tették a holokauszttal való azonosulást, és a zsidó emberekben való félelemérzetet tartják életben, táplálják. Sõt, aki zsidó ember létére szót emelne, azt elhallgattatják, vagy értelmetlenül antiszemitázzák.
Nekem ez a tapasztalatom.
10/10
Shelly_Webster 2009 nov. 11. - 15:15:06 10/10 Előzmény salug
(56/65)
Örülök, hogy nincs harag:)
Akkor gondolom, tudnál mesélni mindkét oldalról...
Ami az én családomat illeti, nekünk a német kitelepítés egy érzékeny pont.Ettõl függetlenül megdöbbentõ volt hallani, hogy az idõsebb német rokonaim akik átélték a háborút, úgy beszéltek a NS uralomról, mint Hésziodosz az aranykorról...
Egyszer megkérdezték tõlem, hogy nem szégyenkezem-e a félig német származásom miatt. Szval kb értem, mire céloztál azzal, hogy ma divat nácizni mindenkit, aki azt meri állítani, hogy nem szégyelli a német rokonait...Én csak annyit feleltem az illetõnek-amin fel volt háborodva-hogy õ nem német létére igencsak a nácikéhoz hasonló elveket vall a kollektív bûnösségrõl.Szval lehet, hogy bennem van a hiba, de én nem érzem úgy, hogy a rokonaim származása miatt szégyenkeznem kellene. Némelyik viselkedése miatt talán, de ezzel akkor is így lennék, ha az illetõ nem német, hanem akármilyen más nemzetiségû lenne.
6/10
kgyuri0 2009 nov. 11. - 11:13:15 6/10 Előzmény orgyen
(55/65)
Ja, még annyit hozzátennék, hogy az általad említett 3 holokauszt film nekem sem tetszett(Napfény..., Schindler.., Sorstalanság)
Van viszont egy rakás remekbe sikerült méltó és gyönyörû külföldi is és magyar is.
6/10
kgyuri0 2009 nov. 11. - 11:09:39 6/10 Előzmény orgyen
(54/65)
Kedves orgyn!

Én ugyan alighanem minden szavaddal vitába szállnék, ha lenne értelme, mégis ki kell jelentsem, hogy a Hochut dráma dícséretével valamint ebben a hsz-ben szinte minden mondatoddal egyetértek.
salug 2009 nov. 11. - 00:24:13
(53/65)
Nem, dehogy haragszom. :)
Inkább türelmetlen vagyok, mert ma minden balos nácizik lejárató szándékkal. Ez megy egész nap a tv-ben és itt is.

Nagyon jól összefoglaltad a tényeket. Azt hiszem ebben mindannyian egyetérthetünk.
/Apósom szüleit Auschwitzba vitték, apukámat a kommunisták hurcolták meg. Mindkét oldalról vannak ismereteim./
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 10. - 20:48:01
(52/65)
"Nagyon hangsúlyos volt az egyik SStiszt azon okfejtése, hogy nem véletlen, hogy a német nagyvárosokat érik a bombatámadások, nem a táborokba vezetõ vasútvonalakat..." Igen, ez valóban döbbenetes volt. És tény.
10/10
Shelly_Webster 2009 nov. 10. - 20:05:12 10/10
(51/65)
Ami engem illet, én nem képviselek semmilyen "hivatalos álláspontot", és az is távol áll tõlem, hogy mások személyes tapasztalatainak hitelességét kétségbe vonjam. Pusztán arra az egy, igencsak elfogult, idézettel élve"fröcsögõ" hsz-ra reagáltam.Abban sem vkinek a pol. meggyõzõdését kritizáltam, csak a szélsõségességet. És nem azt vontam kétségbe, hogy a kommunisták manipulálták az embereket(elég csak arra gondolni, hogy hány évig hazudtak Katynról), ez azonban nem kissebbíti a másik oldal bûneit (és ez fordítva is áll).
Ha érdekel a személyes véleményem, sztem a téma jóval összetettebb annál, mintsem hogy a két szélsõség bûneit hasonlítgatjuk össze.Annál is inkább ,mert sztem a két diktatúrát nem ellenpólusokként, hanem párhuzamokként kell egymás mellé állítani;ezt most nem elsõsorban az ideológiára értem, hiszen abban alapvetõ különbségek vannak, de mondjuk ha a módszereiket nézzük, megdöbbentõ a hasonlóság(ami nem csoda, hiszen tanultak egymástól, remek példa erre R.Freisler). És én inkább oda tenném a kérdéskörben a hangsúlyt, hogy hibás dolog egy ideológiával(legyen szó bármelyikrõl) egy egész népet azonosítani. Õszintén bevallom, hogy engem is a végletekig felháborított, amikor egy másik fórumon vki azt írta, hogy német ellenállás, mint fogalom ,nem létezett, mert minden német lelkesen tolta a NS szekerét. Szerencsére nem csak én voltam ezzel így, úgyhogy küldtünk az illetõnek egy névjegyzéket...
És még annyit tennék hozzá, hogy a filmben nekem kimondottan az tetszett, hogy a kérdés bonyolult összefonódásait vizsgálta, remekül bemutatta azt is, hogy a szövetségeseknek mennyire nem számítottak emberek milliói, csak a gyõzelem.Nagyon hangsúlyos volt az egyik SStiszt azon okfejtése, hogy nem véletlen, hogy a német nagyvárosokat érik a bombatámadások, nem a táborokba vezetõ vasútvonalakat...
orgyen 2009 nov. 10. - 19:36:33
(50/65)
Kedves Hölgyeim és Uraim!

Mielõtt ideológiai és politikai vitába bonyolódnánk inkább koncentráljunk a filmre:
- az olyan filmek esetében amelyek irodalmi mûbõl (regénybõl, színdarabból) készültek, szerény véleményem szerint arra kellene szorítkoznunk hogy a megfilmesítés mennyire sikerült,
- ez a film "Hochhuth, Rolf : A helytartó" c. színdarabjából készült,
- figyelembe véve hogy a film természeténél fogva mennyire képes visszaadni egy színdarabot, EZ a film nem rossz sõ elég jól sikerült.

A holocaust témakörben volt 2 nagyon jó film:
- a csehek által forgatott "Üzlet a korzón"
- a magyar "Jób lázadása"

A "Schindler listája" csakúgy mint "A napfény íze" és a "Sorstalanság" eléggé hatásvadász hollywoodi szuperprodukciók, sokkal inkább mint EZ a film.

Tetszett még a "Hontalanul Afrikában" is, mert nem egysíkú, jól megmutatja hogy a náci Németországból menekülõ zsidó család a háború kitörésekor németnek minõsül, és az angolok internálják õket. Ráadásul a feleség rossznéven veszi hogy a jónevû/jómódú fõügyész férje most "csak egy" farmer, és elhagyja.
salug 2009 nov. 09. - 23:29:02
(49/65)
Valóban nagyon fontos minden ember számára.
Jó lenne, ha magyarul is be tudnád tenni, mert nálunk még mindig nagy a hallgatás és a magyar ember között, vagy felé megnyilvánuló empátia.
6/10
kgyuri0 2009 nov. 09. - 21:02:42 6/10
(48/65)
Köszönöm, ez fontos és örülök neki
10/10
Shelly_Webster 2009 nov. 09. - 19:52:35 10/10
(47/65)
Egy híressé vált mondás Martin Niemöllertõl a hallgatásról.
10/10
Shelly_Webster 2009 nov. 09. - 19:36:20 10/10 Előzmény kgyuri0
(46/65)
Kedves kgyuri0!
Az említett kigogásaidat illetõen:Gerstein életrajzában elolvashatod, hogy 1.volt egy Bertha nevû rokona, akit a náci eutanázia-program (Aktion T-4) keretében gyilkoltak meg, 2. egyáltalán nem véletlenül szerzett tudomást az elgázosításokról 3.(ezt nem az életrajzából, de sok helyen dokumentálva vannak a filmben említetthez hasonló matematikai példák, 4.a vonaton tényleg egy svéd diplomatával találkozott, csak sajnos a svédektõl sem érkezett segítség (ill a tisztesség megkívánja, hogy megemlítsük a menleveleket, valamint Wallenberget).Ezek a film tényei. A másik szál(Riccardo) a kitaláció, de azért annyi alapja van annak is, hogy nagyon sok német keresztény (nem fõpapok!) felemelte a szavát a nácik ellen, sajnos általában koncentrációs táborokban végezték (pl: Dietrich Bonhöffer, Martin Niemöller), amit kevesen éltek túl.
A szövetségesek ill. a Vatilán cinkos hallgatása nem kisebbíti a nácik bûnösségét, de nem árt megemlékezni arról, hogy XII. Pius sem volt olyan patyolatfehér, mint a filmben viselt ruhája.Szval mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a filmet.